Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!
 Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)
 Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3

Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...
 Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...
 

Procura transmisibila?

- - - - -
  • Please log in to reply
18 replies to this topic

#1
Rebox

Rebox

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 400
  • Înscris: 14.05.2004
Buna ziua. Apelez la specialistii in domeniu care frecventeaza aceasta arie, cu multumiri anticipate.
Problema e in felul urmator, trebuie sa vindem mai multi mostenitori o bucata de teren agricol mostenit. Unul din noi este plecat in strainatate si trebuie sa faca o procura pentru a putea vinde ceilalti si partea lui. Terenul nu este intabulat si nici inscris in cartea funciara, ci este doar la stadiul ca avem titlul de proprietate si succesiunea dupa cei decedati, cel care vrea sa il cumpere spunand ca se ocupa el de toate formalitatile. Insa acesta, cel care vrea sa cumpere, a zis ca in procura trebuie specificat acest paragraf si anume: <Procura este gratuita si TRANSMISIBILA>. Este corect sa fie transmisibila? De ce ar trebui sa fie transmisibila? Ce implica acest lucru, adica el va putea face ce vrea cu ea? La ce ii trebuie sa fie transmisibila? Se poate folosi ulterior de ea in alte scopuri?
Va multumesc si poate ma luminati, fiindca mie nu mi se pare corect sa fie transmisibila.

#2
korsar

korsar

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 2,348
  • Înscris: 26.07.2007
acum, sau tu n-ai inteles bine, sau cumparatorul  e pelanga. procura e transmisibila "by default", vezi art.1542 cod civil, exceptie cand se specifica expres ca e netransmisibila, ca in care apare specificatia "Procura este gratuita si NEtransmisibila".

#3
Rebox

Rebox

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 400
  • Înscris: 14.05.2004
am inteles foarte bine, vrea sa scrie si chestia asta<Procura este gratuita si transminibila>. Ce in seamna asta si ce implica ea? Se poate folosi el de ea cumva, eventual in alte scopuri? De ce ar trebui sa fie transmisibila si catre cine? Unul dintre noi ma imputerniceste pe mine sa fac ceva si atat. De ce ar trebui sa mai fie transmisibila? Nu inteleg ce inseamna in termeni juridici si mai exact in cazul procurii, ce inseamna transmisibila. Catre cine si pentru ce? Catre mine e logic ca este transmisibila ca de-aia e procura, sa ma imputerniceasca pe mine, sau altul este sensul? Catre cine este transmisibila si cine se mai poate folosi de ea? In afara de notariat, mai trebuie data cuiva? Originalul banuiesc ca ramane la mine, la notariat e suficienta o copie sau imi opresc aia originalul? Banuiesc ca, cumparatorul nu are nevoie de aceasta procura, nu?

Edited by Rebox, 21 September 2010 - 17:21.


#4
korsar

korsar

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 2,348
  • Înscris: 26.07.2007
tu nu citesti, sau nu pricepi? asa ceva nu se scrie pe procura, se subantelege ca orice procura e TRANSMISIBILA. se scrie doar cand NU vrei sa fie transmisibila. adica, daca tu ai fost imputernicita, poti la randul tau sa imputernicesti pe altcineva, nu trebuie mentionat asta in procura.
deci cum n-ai inteles ce-am scris mai sus,probabil tot asa n-ai inteles nici ce-a vrut sa zica cumparatorul. banuiesc c-a spus sa NU specificati ca "Procura este gratuita si NEtransmisibila", nu ca "Procura este gratuita si TRANSMISIBILA".
probabil cumpara terenul sa-l vanda mai departe, nu vrea sa-l transcrie pe numele sau,ci mai tarziu, pe numele viitorului cumparator.

#5
Rebox

Rebox

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 400
  • Înscris: 14.05.2004
multumesc pt raspunsuri, dar ce te face sa crezi ca nu stiu sa citesc sau ca n-as intelege ce mi se spune? Iti repet, a zis in mod expres ca vrea sa scrie pe ea ca e transmisibila. e clar? tot pentru asta banuiesc si eu, ca vrea sa-l vanda mai departe. Intrebam daca m-ar afecta pe mine, sau pe cel care ma imputerniceste, cu ceva, sau daca ar putea folosi procura aia in scopuri mai necurate daca scrie pe ea ca e transmisibila. Ma gandesc ca prin procura asta n-as vrea sa imputernicesc la randul meu pe nimeni sa faca ceva. De asta stau in dubii daca e bine sa scrie asa ceva pe ea. acum am fost destul de explicit? Tu ai studii sau profesezi in domeniu sau e doar o parere personala ori din auzite?  Si daca scrie ca e transmisibila, inseamna ca la o adica eu il pot imputernici pe cumparator sa vanda cand va vrea sau el va avea aceasta "putere" implicit, prin aceasta procura?
multumesc.

Edited by Rebox, 21 September 2010 - 19:13.


#6
korsar

korsar

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 2,348
  • Înscris: 26.07.2007
vad ca-mi uzez tastatura degeaba. am mai zis sa vezi art.1542 cod civil. procura oricum e transmisibila, daca nu specifica clar pe ea ca e netransmisibila. deci cererea lui, nu numai ca inutila, dar nu cred ca un notar s-ar face de ras sa scrie pe  procura ca "Procura este gratuita si TRANSMISIBILA". ar insemna ca a absolvit la Spiru Haret.

#7
Rebox

Rebox

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 400
  • Înscris: 14.05.2004
acum intreb eu, ca necunoscator, cum poate un act sa fie transmisibil asa, oricui si la nesfarsit, sa se foloseasca oricine, oricand de el? procura nu e personalizata? eu il imputernicesc pe x sa faca ceva si numai pe el si numai acel ceva, nu e normal asa? asa ma duce pe mine bibilica, poate gresesc, dar dupa mintea mea, asa ar trebui sa fie, NETRANSMISIBILA by default si doar daca vreau eu sa fie transmisibila, sa scriu in mod explicit asta.
multumesc, as aprecia si opiniile altora, dar putem discuta in continuare pana mai apare si altcineva. si nu mi-ai raspuns, ai studii in domeniu, profesezi?
fiind transmisibila n-ar putea face cineva ceva necurat cu ea? sa ma trezesc nu stiu cand ca mi-a vandut casa sau mai stiu eu ce nebunii....

Edited by Rebox, 21 September 2010 - 19:41.


#8
korsar

korsar

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 2,348
  • Înscris: 26.07.2007
vorbim de procura ca act, nu de o fituica. dar vad ca citesti in diagonala. adica, cineva te-a imputernicit pe tine, sa vinzi in numele lui o bucata de teren. tu poti vinde doar acea bucata de teren, specificata in procura, nu si casa sau masina omului.ce-i asa de complicat???? acea procura e nominala, adica doar tu personal poti vinde acel teren, nu bunica mea, sau Basescu. si asta-i prea complicat? deci transmisibila, nu inseamna ca oricine are acea procura, se si poate folosi de ea, ci ca te poti duce cu ea la un notar si sa imputernicesti pe altcineva sa vanda acea bucata de teren, deci, practic, se face alta procura, care, by default, e tot transisibila, deci cel pe care tu l-ai imputernicit sa vanda terenul, poate la randul sau sa imputerniceasca pe altcineva sa vanda, si asa mai departe.

#9
Rebox

Rebox

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 400
  • Înscris: 14.05.2004
o explicatie aproape buna. insa prin procura, eu/noi vindem acel pamant cuiva, nu va trebui, la randul meu, sa imputernicesc pe altcineva sa vanda acea bucata de pamant in numele meu. Despre asta era vorba sau eu sunt imputernicit sa vand pamantul cuiva, ceea ce si fac, iar ala daca va vrea sa-l vanda vreodata va trebui sa ia legatura din nou cu mine ca sa-l imputernicesc eu pe el ca sa vanda? despre asta e vorba? Incerc sa inteleg exact, nu exista loc de greseli sau interpretari aiurea, de asta te sacai fiindca vreau sa fiu sigur ca ceeace stii tu voi intelege eu intocmai.

#10
korsar

korsar

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 2,348
  • Înscris: 26.07.2007
pai daca odata l-ai vandut, inseamna c-ai folosit acea procura, deci nu-si mai are rostul pe viitor, nu mai trebuie sa imputernicesti pe nimeni . bineinteles,"VANDUT", inseamna vandut legal, adica cu acte in regula, terenul a fost transcris pe numele cumparatorului. dar, cum cumparatorul nu vrea sa-l transcrie (banuiesc), sa scape de taxele aferente, banuiesc ca in loc de contract de vanzare cumparare, vrea o procura de la voi toti, sa poata vinde oricand terenul, in numele vostru, adica, ca si cum urmatorul cumparator ar cumpara de la voi, nu de la el, el fiind doar reprezentantul vostru.
ei, aici e nevoie de procura pe care o ai, sa fie transmisibila, sa faci pe baza ei, alta, adica, ca si cum, pactic, cel plecat, l-ar imputernici pe el sa-i vanda partea. din acest moment, procura ta, devine hartie igienica, nu mai are valoare, pt ca in baza ei, s-a incheiat alta noua.

#11
Rebox

Rebox

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 400
  • Înscris: 14.05.2004
m-am mai lamurit ceva.... merci. daca mai am intrebari, le voi pune. dar maine, ca acum e tarziu :).
o seara placuta.

#12
gabian22

gabian22

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,630
  • Înscris: 26.01.2007
Cel care doreste procura transmisibila nu cumpara efectiv terenul.
El aduna mai multe astfel de terenuri (toate cu procura transmisibila) si apoi le "revinde" (in realitate le vinde in numele vostru pe baza acelei procuri) cumparatorului final.
Daca tu incasezi banii in momentul in care ii dai procura (si faci un fel de antecontract) nu vad care ar putea fi problema, eventual mai platesti impozit pana se realizeaza tranzactia finala dar te folosesti si de teren in acest timp fiind inca pe numele tau.

Practica asta cu procura transmisibila este des intalnita in cazul tranzactiilor cu teren agricol.

#13
Rebox

Rebox

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 400
  • Înscris: 14.05.2004
si cum sa fac sa plateasca el impozitul dupa ce il cumpara, ca doar n-o sa-l platesc eu in continuare...? daca el il cumpara si se face ca uita sa plateasca impozitul?
da, presupun ca il va revinde, dar cum sa ma folosesc in continuare de el din moment ce l-am vandut, ma rog, l-am dat mai departe, ca vanzarea definitiva cu intabulare si carte funciara cine stie cand va fi...

Edited by Rebox, 22 September 2010 - 12:30.


#14
korsar

korsar

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 2,348
  • Înscris: 26.07.2007
tot nu pricepi, ca tu ai vandut pamantul, in momentul cand faci un contract de vanzare-cumparare. pana atunci, terenul e al tau, il folosesti, platesti impozit. "cumparatorul" tau, are doar dreptul sa caute un cumparator si daca l-a gasit, sa se ocupe de acte in locul tau. acum, depinde cum va intelegeti cu omul. sau folositi voi terenul, pana in momentul in care-l va vinde, fie plateste el  impozitul, in numele vostru. ambele variante sunt cu cantec: in primul caz, tu bagi bani, in arat, semanat, ingrasaminte, irigat etc, apoi el vinde si culege recolta. in al 2-lea caz, nu stiu ce garantie poti avea ca va plati impozitul. poate-l vinde peste 3 zile, poate peste 3 ani...tot calea legala pare mai sigura... ai vandut, ai primit banii, faci actele...

#15
gabian22

gabian22

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,630
  • Înscris: 26.01.2007

 korsar, on 22nd September 2010, 14:04, said:

tot nu pricepi, ca tu ai vandut pamantul, in momentul cand faci un contract de vanzare-cumparare. pana atunci, terenul e al tau, il folosesti, platesti impozit. "cumparatorul" tau, are doar dreptul sa caute un cumparator si daca l-a gasit, sa se ocupe de acte in locul tau. acum, depinde cum va intelegeti cu omul. sau folositi voi terenul, pana in momentul in care-l va vinde, fie plateste el  impozitul, in numele vostru. ambele variante sunt cu cantec: in primul caz, tu bagi bani, in arat, semanat, ingrasaminte, irigat etc, apoi el vinde si culege recolta. in al 2-lea caz, nu stiu ce garantie poti avea ca va plati impozitul. poate-l vinde peste 3 zile, poate peste 3 ani...tot calea legala pare mai sigura... ai vandut, ai primit banii, faci actele...

- cu ce drept sa culeaga el recolta?

Si calea asta este legala cred eu:
1) ai vandut (ai dat procura transmisibila) si ai primit banii.
2) faci actele (cand va apare cumparatorul final)
- intre 1 si 2 (ca or fi 3 zile sau 5 ani) platesti impozit, aduni recolta..etc, terenul inca nu este pe numele altei persoane.

#16
Rebox

Rebox

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 400
  • Înscris: 14.05.2004
pai cum sa mai platesc eu impozitul daca i l-am vandut altcuiva, chiar daca nu e in varianta finala.... daca ala il vinde mai departe peste 10 ani, cat primesc eu pe pamant o sa platesc impozitul in locul lui? si eu cu ce ma mai aleg, il dau de pomana? trebuie sa fie o cale prin care cel care il preia (nu stiu care va fi varianta actului ce se va face, caci vanzare-cumparare definitiva nu va fi, desi zice ca se va ocupa el de toate actele, ce-o fi insemnand asta...) sa plateasca el impozitul, nu e normal asa?

#17
korsar

korsar

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 2,348
  • Înscris: 26.07.2007
hai ca deja aberam.... calea e ce legala. vinzi cu acte in regula. punct! vreti sa fentati legea, sa nu platiti taxele aferente, va asumati riscul. punct!

#18
sfantu.dracu

sfantu.dracu

    Taur de Balaur

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,173
  • Înscris: 28.06.2005
O-ntrebare: nu se poate trece pe acea procură o dată limită până la care are efect/este valabilă?
După acea dată să devină nulă.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate