Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!

Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...
 Best gaming laptop?

Humane (2024)

Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3
 Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...

Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions
 Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica

Ce componenta e asta si ce ziceti...
 

Totul despre CROATIA

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
3619 replies to this topic

#1315
nadis

nadis

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,403
  • Înscris: 20.05.2006
Revenind la relatarile despre Dubrovnik, as vorbi acum despre ce poate face turistul aflat acolo in cazul in care plajele orasului nu-l multumesc. Alternativa este insula Lopud.

Trebuie sa te trezesti cam de dimineata, sa-ti faci bagajelul ca pentru o excursie de o zi si sa ajungi (pe jos si/sau cu autobuzele locale, depinde pe unde esti cazat - distantele in Dubrovnik mi s-au parut mari, nu cum pare pe harta, pentru ca drumurile serpuiesc printre diversi munti), sa ajungi asadar in portul nou Gruz, adica in partea opusa fata de cetatea veche. Plecarea vaporului este la ora 10, iar biletele se iau de peste strada, unde scrie "Jadrolinja" (punct de reper: chiar inainte de hotelul Petka, unul mare, vizibil). Iei bilet tur-retur, e ieftin, cam unicul lucru ieftin din Dubrovnik.
Dupa o ora si un sfert, deci la 11,15, vaporul ajunge in Lopud. Moment in care ai doua variante, ambele cu satisfactie garantata - adica nisip fin si lipsa pietroaie in apa.
Solutia simpla este sa ramai chiar acolo, in zona portului, unde vezi fasia de plaja care se intinde in arc de cerc de-a lungul tarmului. Nu e prea lata, insa suficienta, fiindca nu e aglomeratie mare - maximum pe perioade scurte, de cate o ora-doua, cand mai sosesc vapoare cu turisti care merg prin mai multe insule intr-o singura zi; nu va impacientati, vor pleca curand, iar pe dupa-amiaza va fi super-lejer. Inchiriezi sezlong, chiar daca poti sta bine-mersi pe nisip, ca altfel nu-ti da si umbrela ;), care sigur ca se plateste in plus. In cursul zilei poti sa-ti lasi linistit boarfele acolo, sa colinzi pe tarm, sa mergi la una din multele terase, sa-ti iei sucuri, inghetate etc. Singurul dezavantaj relativ e ca, daca vrei sa inoti mai departe, asta inseamna sa inoti printre vapoare si barcute - insa apa arata bine oricum (in Dubrovnik, pe plaja Copacabana, am vazut pete de ulei sau motorina plutind la suprafata...).

Solutia mai complicata si mai lunga este sa traversezi insula pana pe tarmul opus, ca sa ajungi la plaja Sunj, catalogata printre primele 10 plaje din Croatia. E realmente o splendoare - cum am mai spus, un colt de rai! Atat ca in rai se ajunge mai greu :D Vorba e ca trebuie sa treci muntele...  :P Din port, mergi circa 3-400 de metri de-a lungul falezei, apoi spre "uscat" se deschide o poteca - e si un indicator (inainte de o biserica, langa o ingraditura cu multi palmieri si chiparosi inalti si desi). Apuci pe acel drumeag, scrie ca ar fi doar 800 de metri, eu am oarecari dubii aici... Sigur, drumul nu o ia chiar peste varful muntelui, insa daca e fioros de cald, ai bagajele de plaja (fatalmente) si iti pierzi suflul, nu-i chiar o placere; umbra nu e deloc la ora cand ajungi acolo, dar sunt banci pe drum, iar sfatul meu e sa luati o mica pauza, macar pana in punctul cel mai inalt, ca dupa aia incepe coborarea si nu mai sunt probleme, te duce gravitatia :lol:
Plaja e perfecta, intr-un golf de vis, cu munti impaduriti pe 3 parti, vederea de sus iti taie rasuflarea - si ai cam tot ce-ti trebuie acolo. E scump: mai bine iei niste sendvisuri la pachet! In golf acosteaza multe barci si vaporase mici, la un moment dat orizontul se obtureaza, ceea ce pare usor ciudat, insa intrarea in mare e cam ca la Mamaia, mergi mult pana la apa adanca, deci loc de balaceala exista. Si evident ca nu multa lume ajunge aici, plaja e relativ mare, totul e absolut okey. Intr-o laterala e zona de nudism, unde chiar nu se holbeaza nimeni la nimeni.
Atentie ca trebuie sa mai faci si drumul inapoi! Ultimul vapor pleaca din Lopud spre Dubrovnik la 18.50. Cand ajungi inapoi seara esti KO, dar ce mai conteaza, de vreme ce ti-ai rasfatat talpile - greu incercate pana atunci - pe nisip moale si matasos? :lol:

#1316
nadis

nadis

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,403
  • Înscris: 20.05.2006
Post scriptum la episodul Lopud: acolo am intalnit cei mai multi romani din toata calatoria (nu-i pun la socoteala pe cei de la Viena, fireste). Erau cazati acolo, pe insula. Pentru ca exista 1-2 hoteluri, nu stiu exact, plus ceva particulari care inchiriaza camere. Totul se "intampla" in zona portului, strajuita de palmieri si leandri infloriti, splendizi, dar in rest nu e nika. Se circula cel mult cu bicicleta, care se inchiriaza.
Am stat de vorba pe plaja cu un cuplu, mi-au povestit ca au venit cu masina pana la Dubrovnik, masina pe care au lasat-o intr-o parcare cu plata pentru o saptamana. Si-au luat valizele, s-au imbarcat la vaporul despre care tocmai am povestit, au ajuns in insula, s-au cazat si au ramas acolo. Au facut plaja comoda tot timpul, insa banuiesc ca seara s-au cam plictisit - insula e mica si aproape nelocuita. Ma rog, poti faci excursii pe muntele pustiu, in padurea de pini, precis nu-s ursi :) Dubrovnikul l-au vazut facand traseul invers decat mine, in cate o zi.

Asta poate fi o solutie, daca pui plaja pe primul plan, sau ai veleitati de Robinson, sau esti in luna de miere, habar n-am... Eu n-as alege-o insa, prea e "in the middle of nowhere".

#1317
GIGI2009

GIGI2009

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 12.06.2008
Plecam in august in Croatia, la Trogir.Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarele intrebari:
-care ruta este convenabila(as vrea sa merg pe Belgrad,Zagreb),pe unde sa trec granita romana-sarba?
-care sunt costurile pt autostrazi(Serbia,Croatia)?
-stie cineva o cazare rentabila, aproximativ la jumatatea drumului(ca timp)?
-am rezervat apartament intr-o vila de pe www.trogir-online.com.se potriveste realitatea cu ce este in poze?
-o sa platesc avansul pt. cazare prin western union.este sigura aceasta metoda?am vreo garantie ca la fata locului o sa gasesc gazda?
-la intoarcere o iau prin Viena si as dori sa ma cazez o noapte in Austria si o noapte in Ungaria.Puteti sa-mi recomandati ceva variante(nu ma rup in figuri, vreau ceva curat).
  Multumesc anticipat si concediu placut tuturor.

#1318
nadis

nadis

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,403
  • Înscris: 20.05.2006
Asumandu-mi riscul de a va plictisi glasuind doar eu (insa de luni incolo s-ar putea sa dispar, incepand batalia de la slujba) - si cu scuzele de rigoare -, o sa zic acum cate ceva despre insula Lokrum - deci vorbesc tot pentru cei care merg la Dubrovnik, restul cititorilor sa treaca mai departe!

Imposibil sa o ratati: se afla la 15 minute din portul cetatii, deci langa ziduri, cursele de vaporas sunt foarte dese (la 15-30 de minute), e un fel de naveta continua dus-intors. Nu doar turisti merg acolo, ci si multi localnici, la picnic. Costa oleaca mai scump decat calatoria in cealalta insula, cu toate ca e mult-mult mai aproape.
Lokrum e nelocuita si e o gradina botanica, si deopotriva loc de plaja (macar teoretic). Acolo sunt de facut-vazut urmatoarele:

- Curtile din jurul manastirii medievale (destul de degradata - deloc de mirare, caci dateaza din sec. 12). Toate sunt pline cu tot soiul de specii de palmieri, mai mici, mai mari, mai obisnuiti si mai bizari. Uitati-va pe jos dupa broastele testoase :rolleyes: Pretutindeni se vad si se aud pauni.

- Gradina botanica propriu-zisa (urmariti indicatoarele: spre dreapta), care nu e ceva sistematizat sau ingrijit ca la carte, ci un fel de padure, cu sau chiar fara alei. Sunt de vazut multele feluri de cactusi, unii cu flori minunate; speciile de copaci, mirt, dafin si multe altele nemaiintalnite vreodata, inclusiv din Australia. Dupa Gradina incepe padurea de pini si o cararuie ce urca spre fortul dinspre varf; era drum lung, urcus, am pus un zoom pe fortareata, m-am uitat ce-a iesit pe camera, si am decis ca n-are sens sa ma mai cocot pana acolo...

- In poiana centrala, mare, umbroasa, se sta pe pleduri (sunt si cateva paturi din lemn), se face picnic, se joaca volei, se doarme, se zace pur si simplu... Exact ce face bucuresteanul, sa spunem, cand se duce la padurile din imprejurimile orasului, in weekend. Restaurantul din apropiere are preturi de preturi, pe un Pepsi micut am dat echivalentul a 20 de roni.

- Asa-zisa plaja mi s-a parut ceva cam de spaima: sunt numai stanci, dintre cele mai ascutite cu putinta, daca n-ar fi marea ai putea crede ca ai nimerit in cel mai ostil desert muntos si pietros, sisturi taioase incinse de soare, cu crevase. Intratul in apa m-a costat marea taietura pe care o am pe toata lungimea piciorului, de care initial nu mi-am dat seama ca e atat de grava, doar atinsesem superficial stanca, abia cand am vazut siroaiele de sange de la poponeata pana la glezna am cazut pe ganduri. Ranile se dezinfecteaza automat de la apa atat de sarata, insa nici nu se inchid usor, tot intrand in apa, iar usturimile de la sare sunt de neuitat :nonobad: Am zis si bogdaproste ca am mai iesit.
Abia la final am remarcat o chestie esentiala: cei care se aventureaza acolo sunt 80% dubrovniceni, deci oameni care au copilarit prin stancarii de-astea si stiu "secretele"! Sincer, ocoliti locul ala, ca nu sunteti pe munte si incaltati cu bocanci, nu aveti nadragi de cauciuc, ci doar biata piele din dotare, si aceea arsa de soare - voi cei ca mine, care ati mers de-o viata la mare pe nisipul de la Mamaia, de la Costinesti, de la Vama Veche! Mai ales ca, pentru o baie, se poate face asta:

- Tot in zona, undeva mai jos, exista un lac, e drept ca nu prea mare, tot cu apa sarata. Chiar daca locul pare cam stramt, intr-un soi de caldare, si sunt mai mult copii, e prietenos, acolo chiar se pot face plaja si mai ales baie. Nu ca ar fi nisip, dar fata de restul e parfum. :naughty: Si e frumos, si soare, si pomi, si o grota in stanca unui mal - chiar asa miniatural fiind totul...

#1319
nadis

nadis

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,403
  • Înscris: 20.05.2006
Despre orasul Dubrovnik in sine nu am multe de spus: trebuie vazut, nu "povestit". Doar cateva remarci de ordin general, practice:

* E o asezare extrem de sigura si de civilizata. Nu sunt cersetori, nu sunt betivi, nu face nimeni scandal si nu am sesizat nici urma de incident. Nu-ti faci griji daca ai bani la tine, daca esti gagica singura, poti haladui si pe stradute mai laturalnice, si dupa lasarea serii, nu esti agresat absolut nicicum.

* Transportul in comun cu autobuze e bine pus la punct, merg si repede, insa e util sa ai o harta cu traseele. Se gaseste pe net. Statiile nu sunt bine marcate, unele chiar nu sesizezi unde pot fi, nu sunt indicate prin ceva - iar cel mai straniu: nu au nume; vezi in statie harta si traseul, dar nu stii care-i punctul in care te gasesti. Sigur, dupa 2-3 zile ai invatat, dupa peisaj. :coolspeak:

* Preturile le apreciez ca foarte mari. Intre de 2 ori si de 4 ori mai mari decat la Bucuresti. Cursul: 1 Euro = 7,18 kuna - atat la banca, cat si la exchange, diferenta era abia la zecimala urmatoare: nesemnificativ! M-am mirat sa descopar ca unele chestii erau mai ieftine in buricul Vienei. Nu am cumparat prea multe, ca nu aveam de ce, micul dejun de 5 stele de la hotel (eu stand la 3 stele superior, dar resort-ul avand masa si plaja amenajata comune si pentru hotelul lor de 5 stele, de-aia am si platit mai mult decat ar fi fost la 3) - deci micul dejun imi era masa zilei, principala si unica, de ajuns! Oricum nu mai mancasem niciodata somon fume sau ananas dis-de-dimineata, si in general..., de-abia le digeram pana seara :thumbup:  
Sunt multe magazine, mai ales in centru, unde poti cumpara direct in euro sau dolari.
Am mai dat pe:
- tricouri, 50-90 kuna (deci, impart la doi, cu aproximatie, 25-45 lei). Sunt eternele tricouri chinezesti, pe care probabil le arunci dupa 2-3 spalari, atat ca scrie pe ele "Dubrovnik" sau "Croatia", sa te lauzi pe la cunostinte pe unde ai fost tu... :proud: Stiu ca nu sufera comparatie, dar la New York o chestie similara costa 2-3 dolari in Manhattan, mneh!
- sucuri, Fanta/Pepsi/Sprite la 0,5 litri - intre 7 k, la minimarketuri, si plus infinit la restaurante :P Doi euro pe zidurile cetatii; la supermarket nu am fost.
- o paine e 6 k, deci vreo 3 lei.
- un bilet de autobuz, 8-10 k, cam de 3-4 ori mai scump decat la Bucuresti!
- taxiul din oras la aeroport e 50-60 de euro (categoric mai scump decat la Viena, pentru o distanta similara - cu Bucurestiul nici n-are sens sa compar). Ce-i drept, masina nu poate fi decat Mercedes :D
- biletul la un concert de muzica de camera in cetate m-a costat echivalentul a 50 de lei, ceea ce a fost realmente bataie de joc in comparatie cu programul si prestatia, care erau de camin cultural de la noi din fundul provinciei...
- drumurile cu vapoarele de care am vorbit anterior, tur/retur, au fost in jur de 40 kuna, deci 20 lei. Astea eu zic ca merita din plin; am mers de mai multe ori.
- un sezlong (nu 2) si o umbrela pe plaja sunt, dupa cat de "pricopsita" e plaja, pe la 40-60 kuna (20-30 lei). In majoritatea cazurilor n-ai incotro si dai.
- turul zidurilor cetatii se plateste si e 50 k un bilet. Am mai fost inca o data, mai spre inchidere seara, eram singura: cand i-am spus ca sunt din Romania (ca ma intrebase omu'), mi-a luat numai 20 :OK:
- inghetata de pe strada e in cornet si face 5-6 k o cupa; daca te lacomesti la 2-3 cupe, se va topi inainte de-a o manca si o vei regasi ulterior pe tricou, pe pantaloni, pe incaltari... Nu e atat de buna precum cea de acelasi gen de pe litoralul bulgarilor.
- intrarile la muzeele din cetate nu mai tin minte cat costa fiecare, dar in general n-ai ce vedea inauntru, maximum niste reproduceri modeste; daca sunteti pe fuga, renuntati fara regrete.
- incaltarile de plaja eu le-am luat cu 50 kuna de la un complex comercial de pe langa hotel. In 3 zile au fost bune de aruncat, talpa era ferfenita. Si nici nu se usuca repede. Cautati-le pe alea cu talpa mai groasa, mai solida.

Toate cele insirate mai sus (si probabil altele, dar nu multe, pe care nu mi le amintesc in momentul asta) m-au costat, foarte precis, 260 de euro. Nota bene: ca mancare propriu-zisa nu a fost decat acea unica paine mai sus pomenita. A, si doua napolitane.
Hotelul, 10 nopti single, si avionul au costat 1500 de euro laolalta, platite din tara.
Asadar, cele 10+2 zile (ultimele, "oferite" la Viena de SkyEurope), deci toata calatoria, a fost foarte aproape de 2000 de euro. O fi mult, o fi putin? :rolleyes:

#1320
mishi

mishi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 22.05.2008

View Postmaltese, on Jul 5 2008, 00:11, said:

Am gasit pe un site oferte pentru Croatia, dar la toate spunea ca plaja e cu pietris sau stanci. Nisip nu este? Ati fost in vreo statiune cu plaja similara celei de la Mamaia? Plecam cu un copil de 5 luni, si chiar nu pot sa il tin pe pietris.

Noi am mers pe Insula Rab in Lopar (www.lopar.hr, www.croatiabeaches.com). Am scris despre experienta noastra acolo la pg 42 si 43.

View PostCJohn, on Jul 5 2008, 12:29, said:

Salut!
Stie cineva sa-mi spuna daca detectoarele de radar sunt permise in Serbia si Croatia?

Salut din nou!
Plecam in 15.07.2008 in Croatia pe insula Rab pe urmatorul traseu:
Deva - Moravita - Belgrad - Zagreb - Jablanac - Lopar
Poate cineva sa-mi dea detalii despre :
      - traversarea Belgradului si accesul pe E70 deoarece am inteles ca este destul de incurcat traseul prin Belgrad.
      - cum si unde se plateste autostrada in Serbia si in ce moneda
      - se poate plati taxa de autostrada in Croatia si in euro
      - cat costa traversarea cu feribotul pe insula Rab
      - statiunea Lopar

Despre experienta noastra in Lopar am scris la posturile 1259 (pg. 42) si 1270 (pg. 43)
Mentiuni> autostrada in Croatia CRED ca se poate plati si in euro deoarece cand ajungeai la ghiseele de plata, era afisat pretul si in kune si in euro. Noi am platit cu cardul in lei de la ING.
Daca ai si alte intrebari...sunt prin zona.
In Croatia noi am mers cu detectorul pe bord. Nu ne-a zis nimeni nimic. Dar nici n-am intalnit picior de politai (o fi fost extrasezon). Deci f sigur nu stiu daca este permis.

#1321
claudiu.hcs

claudiu.hcs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 549
  • Înscris: 12.06.2007
Foarte frumoasa descrierea despre Lopud! Eu am rezervare pentru 13 august in Vrsar, insa dupa ce am citit ce e scris mai sus incep sa suspin. Totusi imi pare mult mai scumpa zona Dubrovnik-ului si nu am inteles exact cat costa biletul de la Dubrovnik  pana la insula. Ar fi interesant de stiut daca odata ajunsi pe insula pot lua o camera acolo pentru 2-3 nopti. Multumesc pentru descrierea detaliata.
Despre regiunea Istria-Vrsar poate cineva sa spuna ceva? Preturi, locuri de vizitat, restaurante, plaja, parcari, etc...?

#1322
nadis

nadis

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,403
  • Înscris: 20.05.2006

View Postclaudiu.hcs, on Jul 6 2008, 12:26, said:

Foarte frumoasa descrierea despre Lopud! Eu am rezervare pentru 13 august in Vrsar, insa dupa ce am citit ce e scris mai sus incep sa suspin. Totusi imi pare mult mai scumpa zona Dubrovnik-ului si nu am inteles exact cat costa biletul de la Dubrovnik  pana la insula. Ar fi interesant de stiut daca odata ajunsi pe insula pot lua o camera acolo pentru 2-3 nopti. Multumesc pentru descrierea detaliata.

Multumesc frumos, Claudiu. Poate pe altii i-oi fi plictisit povestind in extenso; ma gandesc ca totusi va folosi cuiva, la un moment dat.
Vaporul Dubrovnik-Lopud si inapoi costa 36 de kuna. Mi se pare un pret cat se poate de rezonabil, in comparatie cu ce era in rest. Iti dai seama ca nu am habar daca poti inchiria o camera pe loc in insula, nu aveam de ce sa ma interesez despre asa ceva, iar romanii intalniti acolo stateau toti la hoteluri, unde evident ca faci rezervare de-acasa.
Concediu placut, neaparat sa ne povestesti la intoarcere! :)

#1323
hcm

hcm

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 14.05.2007

View Postelena.elena, on Feb 17 2008, 20:03, said:

Eu am gasit o oferta la o agentie, cazare si drum cu autocarul 145-165 euro, in Trogir,7 zile, mi se pare super ok pretul asa ca cine zice ca iesi mai ieftin daca te duci pe cont propriu, cred ca greseste, cel putin asa am constatat eu. :peacefingers:
servus
imi poti da si mie datele de contact ale agentiei, dorim ca la inceputul lunii august sa facem "o tura " in croatia...
merci mult

#1324
daniprodea

daniprodea

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 20.10.2007
Saluatare.
M-am hotarat si eu sa imi petrec o parte din concediu vizitand Croatia. O sa plec din Germania cu masina si de acea traseul pe care l-am ales (dupa ce am citit in jur de vreo 15 pagini pe forum) este acesta :

wasserburg  -354 km- ljubljana -120 km-  rijeka   - 147 km - plitvice  -200 km- sibenik (parkul krka) -70 km - split - 204 km dubrovnik

Intentionez sa petrec cate o zi (maxim 2 in fiecare locatie) la dus , si la fel si la intoarcere.
As avea ceva intrebari pentru cei ce cunosc foarte bine zona ?
- Pe traseul ce l-am ales (vezi foto  :D  ) ar mai fi ceva ce nu trebuie ratat ??
- ljubljana merita vizitat ?
- Iti trebuie ceva viza pentru Slovenia ?
- Te poti descurca numai cu Euro in Croatia ?  Este mai bine sa ai kuna la tine?  In Slovenia cum e ?  Merge cu euro ?
- Cum e cu taxele de drum (vinietele) ??  Ma intereseaza pt Slovenia, Croatia si fasia de Bosnia care trebuie travesata spre Dubrovnik.

Deocamdata astea ma framanta  :D

Apreciez orice raspuns   :worthy:

Attached File  zz.JPG   116.81K   102 downloads

#1325
bogdan10

bogdan10

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 759
  • Înscris: 03.10.2006

View Postdaniprodea, on Jul 7 2008, 00:14, said:

Saluatare.
M-am hotarat si eu sa imi petrec o parte din concediu vizitand Croatia. O sa plec din Germania cu masina si de acea traseul pe care l-am ales (dupa ce am citit in jur de vreo 15 pagini pe forum) este acesta :

wasserburg  -354 km- ljubljana -120 km-  rijeka   - 147 km - plitvice  -200 km- sibenik (parkul krka) -70 km - split - 204 km dubrovnik

Intentionez sa petrec cate o zi (maxim 2 in fiecare locatie) la dus , si la fel si la intoarcere.
As avea ceva intrebari pentru cei ce cunosc foarte bine zona ?
- Pe traseul ce l-am ales (vezi foto  :D  ) ar mai fi ceva ce nu trebuie ratat ??
- ljubljana merita vizitat ?
- Iti trebuie ceva viza pentru Slovenia ?
- Te poti descurca numai cu Euro in Croatia ?  Este mai bine sa ai kuna la tine?  In Slovenia cum e ?  Merge cu euro ?
- Cum e cu taxele de drum (vinietele) ??  Ma intereseaza pt Slovenia, Croatia si fasia de Bosnia care trebuie travesata spre Dubrovnik.

Deocamdata astea ma framanta  :D

Apreciez orice raspuns   :worthy:

Attachment zz.JPG


In Slovenia:

1) Merita sa vizitezi Ljubljana!

2) Daca ai timp, mai merita de vizitat in Slovenia urmatoarele:

       a) Castelul si manastirea de pe insula de la lacul Bled;
       B) Pestera Postojna;
       c) Castelul Predjama si pestera de sub castel (la 9 km de Postojna)

3) Nu ai nevoie de viza, deoarece Slovenia face parte din UE!

4) Moneda nationala este euro!

5) Se platesc taxe de autostrada, in functie de distanta parcursa (se ia un tichet la intrarea pe autostrada si se plateste la iesire). Alte taxe pt drumuri nationale nu se platesc.


In Croatia:

1) Daca te opresti in Rijeka, poti vizita castelul Trsat (situat pe o colina a orasului - de evitat sambata sau duminica deoarece este mai aglomerat);

2) Se platesc taxe de autostrada, in functie de distanta parcursa (se ia un tichet la intrarea pe autostrada si se plateste la iesire). Alte taxe pt drumuri nationale nu se platesc.

3) E bine sa schimbi euro in kuna. Poti plati taxele de autostrazi in euro, dar restul il vei primi in kuna. In rest, toate celelalte plati le faci in kuna sau le poti face, acolo unde este posibil, direct cu cardul.

4) Fasia din Bosnia o treci catre Dubrovnik cu pasaportul, fara sa platesti nicio taxa!

5) Daca mai ai timp liber la dispozitie, poti face croaziere catre insulele Hvar, Brac si Korcula din statiunea Makarska (se afla pe traseul tau).

Daca mai ai intrebari si pot sa-ti raspund, iti stau la dispozitie.

Edited by bogdan10, 07 July 2008 - 06:25.


#1326
octa74

octa74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 98
  • Înscris: 10.11.2006

View Postbogdan10, on Jul 7 2008, 07:23, said:

In Slovenia:

1) Merita sa vizitezi Ljubljana!

2) Daca ai timp, mai merita de vizitat in Slovenia urmatoarele:

       a) Castelul si manastirea de pe insula de la lacul Bled;
       B) Pestera Postojna;
       c) Castelul Predjama si pestera de sub castel (la 9 km de Postojna)

3) Nu ai nevoie de viza, deoarece Slovenia face parte din UE!

4) Moneda nationala este euro!

5) Se platesc taxe de autostrada, in functie de distanta parcursa (se ia un tichet la intrarea pe autostrada si se plateste la iesire). Alte taxe pt drumuri nationale nu se platesc.


In Croatia:

1) Daca te opresti in Rijeka, poti vizita castelul Trsat (situat pe o colina a orasului - de evitat sambata sau duminica deoarece este mai aglomerat);

2) Se platesc taxe de autostrada, in functie de distanta parcursa (se ia un tichet la intrarea pe autostrada si se plateste la iesire). Alte taxe pt drumuri nationale nu se platesc.

3) E bine sa schimbi euro in kuna. Poti plati taxele de autostrazi in euro, dar restul il vei primi in kuna. In rest, toate celelalte plati le faci in kuna sau le poti face, acolo unde este posibil, direct cu cardul.

4) Fasia din Bosnia o treci catre Dubrovnik cu pasaportul, fara sa platesti nicio taxa!

5) Daca mai ai timp liber la dispozitie, poti face croaziere catre insulele Hvar, Brac si Korcula din statiunea Makarska (se afla pe traseul tau).

Daca mai ai intrebari si pot sa-ti raspund, iti stau la dispozitie.

Cu o mica precizare la punctul 5 pentru Slovenia.. incepand cu 1 iulie 2008 s-au introdus vignetele pentru plata autostrazii. Sursa
Cine a fost in Slovenia dupa 1 iulie, sa dea detalii.

#1327
ambvision

ambvision

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 900
  • Înscris: 11.04.2005
Daca iti plac orasele vechi, merita sa vizitezi:
- zadar (orasul vechi, orga marina) - de aici poti merge in croaziera in parcul national Kornati (grup de insule)
- sibenik (orasul vechi, portul, cetatea din port)
- primosten
- trogir (orasul vechi, patrimoniu unesco)
- split (orasul vechi, palatul lui Diocletian, parcul)

Langa Split sunt ruinele orasului Solin.
Din Makarska poti urca pe Biokovo, cel mai inalt varf al sau este acolo, la 5km de malul marii, de acolo ai o priveliste superba asupra coastei Dalmate.

Poti sa schimbi din euro in kuna pt. strictul necesar cat sa cumperi cate ceva unde nu poti plati cu cardul.

#1328
blackdeath22

blackdeath22

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 145
  • Înscris: 04.02.2006
am ami fost de 2 ori in croatia pana acuma.Dar niciodata nu am folosit card.Merita sa platesti cu cardu,daca ai euro pe el?Ai unde sa platesti? Adica la restaurante si baruri se accepta plata cu cardul

#1329
deiu

deiu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 48
  • Înscris: 29.09.2005
La cazare se plateste in euro sau in kuna? Aici ma refer la particulari, la hotel banuiesc ca se poate plati cu cardul, poate si la pensiuni.
Multumesc.

SI revin cu o intrebare pusa de altcineva, la care nu s-a raspuns: CUm e cu autostrada in serbia? cum se plateste?

#1330
ambvision

ambvision

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 900
  • Înscris: 11.04.2005
s-a mai spus, nu trebuie sa ai euro pe card, e ok si card in ron

#1331
deiu

deiu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 48
  • Înscris: 29.09.2005

View Postdeiu, on Jul 7 2008, 11:55, said:

La cazare se plateste in euro sau in kuna? Aici ma refer la particulari, la hotel banuiesc ca se poate plati cu cardul, poate si la pensiuni.
Multumesc.

SI revin cu o intrebare pusa de altcineva, la care nu s-a raspuns: CUm e cu autostrada in serbia? cum se plateste?


#1332
bogdan10

bogdan10

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 759
  • Înscris: 03.10.2006

View Postdeiu, on Jul 7 2008, 11:55, said:

La cazare se plateste in euro sau in kuna? Aici ma refer la particulari, la hotel banuiesc ca se poate plati cu cardul, poate si la pensiuni.
Multumesc.

SI revin cu o intrebare pusa de altcineva, la care nu s-a raspuns: CUm e cu autostrada in serbia? cum se plateste?

Cazarea la particulari o poti plati in euro sau in kuna. Oricum pretul ti-l va spune in euro iar negocierea se face la acel pret.

Autostrada in Serbia o platesti in euro dar au grija sarbii sa iti considere "prin rotunjire" un curs convenabil lor!

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate