Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Bios laptop Myria MY8315

Folie display laptop in Bucuresti?

Pagina Wikipedia

Incalzire cu Boiler cu PDC + IPAT...
 Salariu de șofer Uber 8000 l...

Problema token semnatura electron...

Incarcator diy China

Unde au disparut tancurile federa...
 RMN Decontat

Jgheab clasic forma "U"- ...

Reparatie plafoniera LED

Problema PC - se blocheaza sau re...
 Notebook HP 840G2 - Upgrade RAM, ...

Defect ciudat Videorecorder Panas...

lege de reglementare a shrinkflat...

Care este cota parte la succesiun...
 

Cresterea taurinelor de carne

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
1445 replies to this topic

#793
matahachiro

matahachiro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 28.12.2012
viteii pina la intarcare au uruiala in pasune ( adapost unde doar ei au acces) la discretie dar incep sa guste din ea abia dupa luna 2 de la nastere. deci nu consuma prea mult si portia creste treptat. dar ajung si ei cam la 2 -3 kg

consumul este maxim in perioada de ingrasare unde ajung si la 7 kg / tauras ptr ca finul nu este apt ptr ingrasare si finisare. evident, nu poti scoate finul dar vor consuma mai putin avind burta plina de uruiala :) dar asta doar ptr taurasi, restul au portie normala ptr ca le vreau sanatoase si apte ptr reproductie, nu grasane :)

nu folosesc premixuri sau alte chestii deoarece nu cred in eficienta lor vs cost, insa nu am date concrete. insa atit timp cit cumparatorii sunt multumiti de rezultat nu are rost sa bag bani in altceva decit mincarea traditionala.

in ultimii 3 ani, de cind monitorizez piata de bovine vii, pretul a fost acelasi - 2,5-2,8 eur deci cresterea profitului vine doar din controlul foarte bun al costurilor. mincarea sa fie hranitoare si sa permita marmorarea carnii DAR sa fie ieftina. orice "import" de mincare in ferma va creste costul carnii.

daca va creste si pretul in viitor, poate voi schimba ceva in modul de hranire dar momentan sunt multumit. singurul meu regret este ca nu am acces la siloz de porumb dar - in ciuda tuturor criticilor " batrinilor" fermieri care idolatrizeaza silozul de porumb - se poate si fara el :)



#794
fbangus

fbangus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 102
  • Înscris: 26.11.2014
In contextul actual cred ca trebuie putin regandita(guvernantii gandesc doar in favoarea lor)sincronizarea fatarilor.
Deci subventia pe vitel este de 75% din 300 euro cu conditia sa fie de cel putin 8 luni in exploatatie la data depunerii cererii de subventie si mentinute inca 6 luni dupa.
Eu mergeam pe principiu fatari dec-maxim februarie din 2 considerente, vacile mai usoare pe pasune(pana la 7 luni sarcina) si supraveghere la fatari.
Acum sa luam in calcul ca punem cererea intre 15mai-1 iunie, pt a beneficia de subventie ar trebuie ca fatarile sa fie maxim pana la 15 septembrie.
Discutia pe care o lansez e mai mult pt taurasi, presupun ca pt femele, ori crestem septelul ori incercam sa le vindem junici.
E ok in principiu 8 luni+6 luni=14 luni ar trebui sa fie un animal perfect vandabil, trecut prin procesul de ingrasare, dar cum facem sa luam si banii de la autoritati?.


Era o intrebare mai devreme cand ar fi de intarcat.
Am intrebat si stanga si dreapta, un raspuns foarte pertinent si din prisma economicitatii-vitelul intarcat cand vaca este gestanta in luna 6-7.
Adica la 8-9 luni, cand a prins si cel putin 45-100 zile pe pasune si apoi trecut pe ingrasare intensiva inca cel putin 100 zile.
Din raspunsurile unor crescatori foarte experimentati din strainatate, un animal perfect pt sacrificat este la 16-18 luni cu o greutate de peste 600 kg, trecut prin cel putin 45-100 zile pasune si ingrasat inca cel putin 100 zile.Ar rezulta o carne marmorata calitate superioara spre premium.Dupa varsta de 18 luni, creste in greutate dar acumuleaza foarte mult tesut adipos, ceea ce duce la o calitate inferioara a carnii si pierderi mai mari la carcasa in procesul de maturare.

Chiar asa vrea sa ma contraziceti si nu ma supar daca cineva zice ca spun prostii.
Vreau sa spun ca am camera de maturare si am sacrificat tauri in viu intre 550-950 kg.Sincer chiar in jur de 600 a iesit cea mai buna carne cu un randament de aprox 60% la carcasa.La cel de 950 randamentul a fost 52-53% si tragedie dupa maturare.
Cu stiam

#795
matahachiro

matahachiro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 28.12.2012
eu nu am aplicat ptr subventii, sunt de parere ca " fuck the State" :)

ai dreptate cu max 650 kg, la fel si cu 100 zile ptr ingrasare cind vor avea reteta de hranire speciala insa momentan prefer sa vind la 400 kg ( 1 an) din cauza de cashflow. mai am si alte afaceri in agricultura ( cultura de lavanda) si am nevoie de cash. dar o sa incer anii urmatori sa tin taurasii inclusiv finisarea.

aceleasi info le am si eu; pauza minim 3 luni ptr protectia ugerului la bovine ceea ce la mine se potriveste perfect cu terminarea sezonului de pasunat ptr ca montele au loc in lunile mai- iulie. probabil ca la un numar mare de bovine va fi greu sa mentin aceasta programare dar este ideala, sper sa reusesc.

#796
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,121
  • Înscris: 04.03.2014
@fbangus

S-a clarificat treaba cu acel ajutor cuplat pe 2015 de care se vorbea la inceputul lui 2015?

Cei care au depus cererea anul trecut primesc anul asta 100+300eur pe cap de vaca reproductie carne?




#797
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,121
  • Înscris: 04.03.2014
@fbangus   spune-mi si unde manac in Romania un ribeye steak  de Angus crescut in Romania,sacrificat la 14-16 luni cu o marmoratura prime (ce ai sacrificat tu arata de prime?)

#798
dutadx

dutadx

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 38
  • Înscris: 03.08.2010

 fbangus, on 29 mai 2015 - 17:39, said:

Scuze stimate coleg daca te-ai simtit jignit.
Tocmai pt ca nu mai suntem pe vremea impuscatului, fiecare are drept la o opinie.
M-am referit ca fiind o prostie un anumit context al afirmatiei d-stra.
E un forum pana la urma, suntem aici sa tragem anumite concluzii pe care sa le extrapolam in activitatea noastra.
cu stima

Stimate coleg fbangus va accept scuzele, sau "appologies accepted" cum zic americanii.
Din punctul meu de vedere nu tin suparare si chiar vreau ca noi fermierii sa ne ajutam reciproc cu informatii, sa beneficiem de schimbul de idei si mai ales experiente proprii.

De exemplu ma intereseaza experienta Dvs privind maturarea carnii (o sa revin cu intrebari concrete legat de acest aspect) si mai ales daca o sa am drum inspre Moldova/Bucovina o sa incerc sa ajung la pensiunea unde se prepara carnea maturata de Dvs.

#799
dutadx

dutadx

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 38
  • Înscris: 03.08.2010

 ionutzitaly, on 30 mai 2015 - 12:18, said:

Multumesc matachrio,
Deci pentru vaca ai un consum de o tona uruiala (150 euro) si vreo 200 balati (60 euro).

Viteii cat sunt pe pasune cu vacile in primul an pana la separare, cata uruiala consuma?



Buna,nu e gresita de loc ideea cu mersul pe costuri minime mai als in cazul in care buainesul e orientat doar la prima faza, adica vaci de reproductie si viteii vanduti toamna la 300kg.(asta fac 90% dintre cei de peste ocean).Ne spui mai mult despre costurile tare? reusesti sa mergi doar pe iarba+fan?

Salutare ionutz, matahachiro, fbangus,

Asa cum am scris anterior filozofia mea de business in cresterea Angus este bazata pe costuri minime pornind de la calitatile acestei rase care se preteaza perfect la cresterea extensiva (pe pasune) cu minima interventie umana.
Costurile fermei mele sunt :
* 2 oameni angajati x 1200ron fiecare
* costuri operationale pentru 70 hectare de pasune semanata anul trecut cu un mix de ierburi: festuca, lolium, festu-lolium, lolium perene, trifoi alb, trifoi rosu, dactylis pe care o cosim, greblam, balotam cu utilaje proprii. Sper sa obtin 2 coase anul asta ca anul trecut a fost numai una :( fiind primul an, cel de infiintare a pasunii.
* 17 hectare de pasune pentru pasunat pe care nu am reusit inca sa o impart in parcele mai mici dar vcarii tin vacile compacte si pe caeiasi zona mai multe zile consecutiv, pana parcelam cu gard.
* 2 ha de teren in marginea satului cu 1 grajd vechi unde doarme vacarul insa vacile nu intra in grajd nici iarna, insa folosesc cladirea ca scut impotriva vantului , le inoptam pe o latura sau alta a grajdului in functie de anotimp.
* 1 tractor 110 CP, plug, disc, cositoare, grebla, presa de baloti mari rotunzi, remorca transport, sistem hidraulic cu furci pt baloti.
* 44 capete vita mare : 25 AA juninci la prima fatare achizitionate gestante cu gestatie avansata + 17 Galloway si vaci si juninci + 2 tauri Galloway care sunt de vanzare
* 23 de vitei fatati anul asta in primavara
Acum vav de costuri e problema e foarte complexa , depinde cum vrei sa vezi lucrurile...
De exemplu intrecare: bag pe cheltuiala semanatul de anul trecut 50% si 50% anul asta din suma (cost numai samanta 8500euro pt 70ha semanate), arat, discuit, semanat sau amortizez aceasta investitie pe 5 sau de ce nu 10 ani avand in vedere ca pasunea insamantata este o cultura perena care exploatata cum trebuie poate sa se perpetueze la nesfarsit (prin necosirea prin rotatie a sub-parcelelor si lasarea fanului sa ajunga la maturitate astfel incat sa se scuture samanta care sa indeseasca iarba)
Amortizarea utilajelor enumerate mai sus in cati ani crezi ca e corect sa se esaloneze ? Vezi, problema costurilor este una subiectiva si tine de fiecare fermier cum vede problema...
Alt exemplu e ca anul trecut recolta de fan a fost slaba avand in vedere ca am avut o singura coasa... Chiar si asa cu 20 de capete nu am consumat tot fanul. Eu nu consider ca ar fi corect sa impart toate costurile de obtinere a fanului de anul trecut la numarul asta de animale... pentru ca nu l-am consumat tot.
Groso modo costul meu calculat este de 0,24 ron/kg de fan balotat cu toate muncile incluse mai putin costul campaniei de insamnatare pe care l-amesalonat pe 5 ani.
Anul asta o sa am 2 coase dar deocamdata nu am suficiente animale sa consume cat fan fac (anul asta e fan mult, o sa am de vanzare).
Concluzia mea este ca daca vrei sa inghesui toate cheltuielile de la inceput in ecuatie te lasi pagubas... Eu cred ca trebuie sa lasi "aer" afacerii pana prinde putere si sa amortizezi tot ce este investitie pe termen lung... Altfel matematic iese pierdere si daca judeci strict matematic nu e fezabil...
Cert este ca iarna trecuta vacutele mele Galloway au primit numai si numai fan si arata foarte bine, au fatat si mai au de fatat cateva si sunt foarte multumit de cum arata. Cel putin vizual par la fel de solide ca acum 2 ierni cand primeau supliment de uruiala de porumb.
Cele 25 capete de Angus le-am adus anul asta in Martie dintr-o ferma unde primeau siloz+uruiala+fan insa de cand au ajuns la noi au primit numai fan de calitate si nu pare sa le deranjeze.
E adevarat ca nu am stand de contentie cu cantar sa le pot urmari evolutia faptica la kg insa vizual par ok. De fapt Standul meu este facut in regie proprie,  insa un stand cu cantar este acum prioritatea "0" la noi in ferma!!!

@Matahachiro, @fbangus ce stand folositi marca+model+cost de achizitie? E ok ce aveti? Sugerati altceva?

#800
matahachiro

matahachiro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 28.12.2012
Standul si gardurile aferente (fara cintar) le-am luat de la o firma din Ungaria la recomandarea unui proprietar de Angus.

Sunt foarte multumit de ele, au costat 1/2 din cele de marca.

Daca vreti, va postez datele de contact ale ungurilor.

#801
dutadx

dutadx

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 38
  • Înscris: 03.08.2010
Da, va rog sa-mi dati datele de contact, sunt la 60km de granita asa ca pot da si o fuga la ei...

#802
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,121
  • Înscris: 04.03.2014
@dutadx

Mult succes in continuare.

Amortizarea utiliajelor e destul de complicata, daca nu vorbim despre schemele contabile ci de un mod de a calcula costul economic real. Pentru a intelege costul real la un tractor de exemplu nu are rost considerarea in ani, ci in ore de functionare(de exemplu daca ai 8 euro pe ora, stii ca la un ha de fan muncesti 10 ore si produci 8 tone, inseamna ca te-a costat 1 euro pe tona de fan). Pentru firmele care muncesc doar cu utilaje noi e destul de simplu: stii cat costa tractorul nou , stii cat te costa  intretinere cativa ani,se stie si pretul la care il vinzi second-hand la x ore. Cand lucrezi cu utilaje mai eftine si second-hand e mai complicat, doar tu poti obtine informatii reale in functie de cat l-ai platit. cat stimezi ca te va costa in continuare cate ore crezi ca vei face pana ajunge fier vechi, poate fi de la 0eur pe ora la foarte multi.

0.24 lei pe kg de fan, nu e cam mult?  daca nu ai inclus utilajele, costul terenului/arenda si investitia in seamanat o ai pe 5 ani?

Cred ca nu e un mister sau ceva utopic faptul ca vacile Angus pot trai si face un vitel pe an doar cu iarba de calitate si fan de calitate, in US/Canada/Australia se produc milioane de vitei in acest mod.Edvident, fara cereale, vaca are mai putin lapte deci vitelul creste mai incet, la piata din Europa cred ca merita ceva cereale si in perioada de lactatie si in hrana viteului, pentru ca cerealele de care ai nevoie pentru 1kg in plus la un vitel, costa mai putin decat venitul de pe un kg de carne in plus, in optica asta trebuie analizat. In US/Canada cei care produc doar vitei pe pasuni si ii vand toamna la ingrasatorii pe modelul asta merg, calculeaza daca li se merita fiecare kg de cereale dat vitelului, in functie de pretul cerealelor si de cum cred ca le va fi pretul pentru vietei in toamna. Viteii se pot creste pe pasune pana pe la 300 kg, dupa cereale cu o faza finala de ingrasare facuta cu cap si o greutate de 600 kg pe la 14-16 luni, doar asa isi merita acel premiu pentru o carne mai scumpa si de calitate.

Edited by ionutzitaly, 01 June 2015 - 00:59.


#803
aberdeen_angus

aberdeen_angus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 34
  • Înscris: 05.07.2010

 dutadx, on 31 mai 2015 - 20:17, said:

Da, va rog sa-mi dati datele de contact, sunt la 60km de granita asa ca pot da si o fuga la ei...

Posted Image https://www.facebook...26755320&type=3
Posted Image https://www.facebook...26755320&type=3
noul model de stand de contentie [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/_28y2bd0vEg?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
http://www.kismetal.hu/kapcsolat/
puteti sa ii contactati si in limba romana

#804
matahachiro

matahachiro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 28.12.2012
yap, ei sunt :) tocmai ce mai cumpar de la ei garduri ca sa maresc spatiul de contentie.

#805
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,121
  • Înscris: 04.03.2014
Cum se procedeaza cu insamantarea in cazul turmelor mari(100-200) care stau pe pasune si pe motive comerciale se doresc vitei de aceiasi varsta?  Se sincronizeaza+AI toate odata si apoi se baga la tauri pentru a le "rezolva" pe cele nefecundate ?


Edited by ionutzitaly, 01 June 2015 - 22:32.


#806
fbangus

fbangus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 102
  • Înscris: 26.11.2014

 ionutzitaly, on 30 mai 2015 - 14:38, said:

@fbangus   spune-mi si unde manac in Romania un ribeye steak  de Angus crescut in Romania,sacrificat la 14-16 luni cu o marmoratura prime (ce ai sacrificat tu arata de prime?)
Salutare,
1.Probabil la mine peste 3-4 luni(dar aici depinde si de maiestria bucatarului).Am manacat in multe locuri din Europa Angus sau similar, dar cel mai i mpresionat am fost in Asia de vita de Australia.
2.Erau tauri cumparati pt sacrificare, eu neavand momentan asa ceva.N-am avut inca prime, dar superior cu siguranta

 aberdeen_angus, on 01 iunie 2015 - 13:12, said:

Posted Image https://www.facebook...26755320&type=3
Posted Image https://www.facebook...26755320&type=3
noul model de stand de contentie [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/_28y2bd0vEg?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
http://www.kismetal.hu/kapcsolat/
puteti sa ii contactati si in limba romana
Salutare,
Eu am cumparat ceva similar, dar care este si cantar de la o firma din Slobozia, undeva la 2300 euro

#807
fbangus

fbangus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 102
  • Înscris: 26.11.2014

 ionutzitaly, on 01 iunie 2015 - 22:31, said:

Cum se procedeaza cu insamantarea in cazul turmelor mari(100-200) care stau pe pasune si pe motive comerciale se doresc vitei de aceiasi varsta?  Se sincronizeaza+AI toate odata si apoi se baga la tauri pentru a le "rezolva" pe cele nefecundate ?
Salutare,
Eu am mers pe urmatoarea schema
ziua 0 Estrumate, dimineata la prima ora.
Se urmareste ziua 3-4 , in mod normal peste 80 % intra in calduri(asta vede dr, mucus, coarne erectile, etc)si se face IA
-ziua 11 pt cele care nu au intrat in calduri se repeta Estrumate
-ziua 14 IA


Am mai primit azi o schema
Ziua 0-Receptal sau Fertagil
ziua 7-Estrumate
Ziua9,5- Receptal su Fertagil+IA

Ideal ar trebuie sa le separi si sa le urmaresti urmatoarele 21 zile s avezi daca se intorc.Si mai ideal, tinute separat 2 luni si control genicologic.

La fel si in Harem, 2 luni cu taurul si apoi dupa inca o luna control genicologic.

Nu fa IA si apoi baga in harem ca nu ai sa fii sigur de ascendenta si Doamne fereste de un control DSV cu mostre de sange si teste de paternitate si ....

#808
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,121
  • Înscris: 04.03.2014

 fbangus, on 02 iunie 2015 - 17:22, said:


Salutare,
Eu am mers pe urmatoarea schema
ziua 0 Estrumate, dimineata la prima ora.
Se urmareste ziua 3-4 , in mod normal peste 80 % intra in calduri(asta vede dr, mucus, coarne erectile, etc)si se face IA
-ziua 11 pt cele care nu au intrat in calduri se repeta Estrumate
-ziua 14 IA


Am mai primit azi o schema
Ziua 0-Receptal sau Fertagil
ziua 7-Estrumate
Ziua9,5- Receptal su Fertagil+IA

Ideal ar trebuie sa le separi si sa le urmaresti urmatoarele 21 zile s avezi daca se intorc.Si mai ideal, tinute separat 2 luni si control genicologic.

La fel si in Harem, 2 luni cu taurul si apoi dupa inca o luna control genicologic.

Nu fa IA si apoi baga in harem ca nu ai sa fii sigur de ascendenta si Doamne fereste de un control DSV cu mostre de sange si teste de paternitate si ....

Merci,  si cam la ce marja de conceptie ajungi cu o schema de asta dupa prima AI sincronizata?  60-70%?  La material sexat in schimb cu mult mai putin,nu?



#809
fbangus

fbangus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 102
  • Înscris: 26.11.2014

 ionutzitaly, on 02 iunie 2015 - 18:30, said:

Merci,  si cam la ce marja de conceptie ajungi cu o schema de asta dupa prima AI sincronizata?  60-70%?  La material sexat in schimb cu mult mai putin,nu?
Salutare,

Nu am fost foarte incantat de IA, dar continui sa fac ,dar mai rar.
Am avut un nucleu din Austria, exemplare mai mici si cu spor mai scazut la care am intervenit cu IA material sexat.Dupa prima IA nu s-au intors 70%, cu rstul la unele am mers si la a 3-a IA.Am facut februarie, martie-urmeaza in zilelel urmatoare sa le fac la toate control genicologic.
Sincronizarea nu e foarte ieftina, costurile materialului sexat 30e+tva doza, medicamente  pt stimulare, IA, transport doctor de multe ori.Posibil sa ajungi chiar la 80-100 e/exemplar.
In harem cand intra in calduri are grija taurul de ea, cand sunt numai femele se calaresc, se impung, stres.Si cu tratament hormonal le si dereglezi.Am avut care s-au intors la perioade neregulate de 30-35 zile.Am luat in calcul si avorturi spontane, am facut analize(inclusiv IBR, pt a vedea motivele).Singurul lucru bun e ca le monitorizezi continuu, stau sub supraveghere, doctorul le face obligatoriu control, vezi situatia ovarelor, eventuale chisturi, boli si cand tragi o linie stii ca ai insamantat cu material de calitate, vaca este perfect sanatoasa, obtii ce vrei.
Noi suntem inca in faza in care nu am facut rabat la costuri, in special pt cresterea septelului si selectarea pe viitor a unui nucleu de calitate.Adica selectam ceea ce vrem sa pastram minim 10-15 ani.
Acum am o propunere cu niste transfer embrionar di Sua pe niste femele Simmental si metise.Deaocamdata suntem in faza de tatonare, e vb de material gratuit sa suportam doar costurile de transfer.Inca n-am cazut la pace cati dintre produsi ar reveni fiecarei parti.Dar daca iese sper sa raman cu un nucleu de 5-10 exemplare premium.
cu stima

#810
zozo33

zozo33

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 04.02.2011
salutare tuturor,
a primit cineva banii de subventie pt vaca de carne pentru 2014 ?

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate