Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Ceapa
Last Updated: Apr 29 2024 08:22, Started by
DDuras
, Mar 08 2010 11:01
·
1
#253
Posted 04 March 2013 - 20:58
subway_guru, on 04 martie 2013 - 20:37, said:
De gustibus...non disputandum! Esalota e un fel de ceapa pentru 'aristocratii de fitze'...nu e pentru mancat cu o telemea 'nationala'... Si da, era esalota...stiu sa o recunosc pt ca am si cultivat asa ceva...atat din samanta cat si din arpagic...cumparat de la supermaketi... esalota=hagima=7frati. ceaclama=ceapa de samanta. e iute sau dulce depinzand cata apa ii dai, eu nu-i dau, da' sta la umbra vitei si e medie. LE: am scris asta pt.ca si io m-am dumirit de vreun an cum e cu denumirile...eu ii ziceam la ceapa 7 frati ceaclama, ca asa ii zicea tanti care mi-a dat-o. claudia313, on 04 martie 2013 - 20:41, said:
dezvolta te rog...adica de ce? Intreb la modul serios, pentru ca n-am mancat niciodata! Am tot vazut scris pe topic ba ca e mai dulce decat cea normala, ba ca e mai iute...mie ceapa iute nu-mi prea place, de-aia cautam ca disperata ceapa de apa, dar n-am gasit, am cumparat din Co-- 5 cepe de apa si le-am infipt in gradina ca sa faca anul asta seminte. Ca tot veni vorba, poate-mi spuneti daca merge din seminte cea de apa, ca nu am inteles citind discutiile ceapa de apa se cultiva din samanta cu rasad facut in primavara. trebe udata. mie nenea din buzau de la care am cumparat ceapa de apa in toamna lui 2011 mi-a zis ca o cultiva din arpagic. asa ca am luat si eu in primavara lui 2012 un arpagic rosu lunguiet dintr-un magazin, a iesit ceapa rosie, da' nu de apa, a iesit rotunda, nici gustul nu-i de ceapa de apa, da' e buna rau in salate Edited by anknic, 04 March 2013 - 21:01. |
#254
Posted 04 March 2013 - 23:02
Fetelor, fetelor...iar ma puneti la treaba...neplanificat...in miez de noapte...dar nu-i bai!
Hai sa le 'tocam' marunt: Ceapa esalota e mai nou Allium Cepa var. aggregatum (adica pe romaneste, ceapa 'obisnuita' dar care 'infrateste', adica dintr-un 'catel' obtii o 'capatana' ca la usturoi) Mai inainte vreme era considerata o specie separata Allium Ascalonicum. Asa cum am zis mai sus, cultivarea seamana destul de mult cu cea a usturoiului...si si 'produsul' e destul de asemanator ca dimensiuni si ca forma...dar nu si ca gust! In mod normal ar trebui sa obtii niste bulbi mici si 'relativ' dulci care sa respecte zicala 'nici usturoi n-ai mancat, nici gura nu-ti miroase'! Asta e principalul motiv pt care e considerata o leguma 'aristocratica'... Din punct de vedere 'productivitate'...e 'catastrofala'...orice alta ceapa e cu mult mai productiva! Deh...obrazul subtire...cu multa cheltuiala se sustine... De consumat se consuma proaspata sau la 'conserva' de bulbisori... Nu trebuie confundata cu alte feluri de ceapa... Noi suntem obisnuiti fie cu ceapa 'rotunda si iute' din arpagic (cultura trienala) fie cu ceapa 'ceaclama', adica ceapa cultivata direct din samanta dar care face bulbi din primul an de cultura... Ca e ceapa 'rotunda' sau 'lunguiata de apa'...e tot 'ceaclama' si nu conteaza daca e cultivata prin semanat direct cu semanatoarea de precizie direct in brazda ori e cultivata prin rasad transplantat. Ceapa 'de apa' e mai zemoasa si mai dulce decat cea 'rotunda' si din cauza asta nu se conserva bine peste iarna... si nu conteaza 'culoarea', ca e rosie ori galbena, tot asa cum treaba asta nu se pune nici la ceapa 'rotunda' ori la esalota... Spre exemplu 'contra' cepei de apa, vedeti ceapa rotunda alba 'spanioleasca' ce e foarte dulce si se si pastreaza destul de bine peste iarna, si care e 'ceapa ceaclama'...eu cumpar din asta saptamanal de la Mega...si e 'super gustoasa'... Mai sunt si alte feluri de ceapa ce 'infrateste'...asta doar ca sa ne incurce si sa ne ameteasca in plus! Metoda traditionala in Romania de cultivare a cepei de apa e prin 'rasad'...adica semeni semintele...si apoi firele de ceapa le transplantezi la loc definitiv cam atunci cand au cam 4-5mm grosime la colet...dar toata complicatia asta e datorata doar faptului ca semintele de ceapa sunt 'nazuroase' la semanat si rasarit si nu suporta deloc 'concurenta' balariilor... Acum tangential, ca am zis ca am trecut pe la Horn...baci: am vazut acolo ca aveau arpagic de ceapa rotunda aurie 'Stuttgart' ('standardul' cepei de iarna), arpagic de ceapa 'de apa' lunguiata tot 'aurie', arpagic de esalota 'aurie', catei de usturoi 'mari' (nu ca aia romanesti traditionali care sunt mai degraba 'minusculi') de vreo trei feluri, inclusiv usturoi 'rosu' la pielitza (la pachet de trei capatzani) si 'usturoi elefant', scumpi tare, trei catei la pachet!!! Oricum...sortimentul era suficient de bogat pentru orice amator de 'allium', 'gros la punga'... Edited by subway_guru, 04 March 2013 - 23:06. |
#255
Posted 04 March 2013 - 23:12
Mersi, @guru, ai luminat putin intunericul mintii mele in ce priveste ceapa! Eu vreau esalota tocmai pentru ca face cepele asa mici, sunt situatii in care vreau sa pun intr-o salata doar pentru gust si mai sunt si alte situatii in care am nevoie de ceapa putina si ma scoate din sarite sa tai ditamai cepoaca pentru 3 felii
|
#256
Posted 04 March 2013 - 23:41
Inca un lucru...usturoiul chinezesc ce zace pe toate tarabele...nu e acelasi lucru cu 'usturoiul nostru'...e 'usturoi serpesc'...o porcarie din care nu poti face nici macar un mujdei ca lumea...ca se 'inverzeste' la contact cu oxigenul...face catei mari si da o tulpina incovoiata...cu seminte ori bulbili...spre deosebire de usturoiul clasic ce in conditiile noastre climatice nu se poate inmulti decat prin catei...
Imi pare rau totusi ca nu am scos 'din punga' ceva banisori sa iau niste capatani de usturoi nemtesc din ala 'rosu'...am luat doar o punguta de arpagic de ceapa 'de apa' lunguiata aurie si 6 (sase) catei de usturoi 'elefant'... Attached Files |
#257
Posted 05 March 2013 - 06:59
gurule, eu sigur nu am cum sa confund, ceapa 7 frati ca fuse prima cultura semanata de mine si culeasa din gradina...casa nu era, da' ceapa in vie era oricum mie nu imi iese toata bulbisori, in general ies cepe medii, max 25% ies bulbisori-pe care ii pastrez pt.pus in pamant anul urmator.
despre arpagicul tau de ceapa de apa...fix asa era si al meu rosu cumparat anul trecut. la tine scria ceva pe eticheta in afara de ceapa? ca la mine scria doar ceapa si...a iesit ceapa normala rotunda rosie...si asa mult speram sa iasa de apa... usturoi rosu gasesti prin piete. Edited by anknic, 05 March 2013 - 07:00. |
#258
Posted 05 March 2013 - 07:22
subway_guru, on 04 martie 2013 - 23:41, said:
Inca un lucru...usturoiul chinezesc ce zace pe toate tarabele...nu e acelasi lucru cu 'usturoiul nostru'...e 'usturoi serpesc'...o porcarie din care nu poti face nici macar un mujdei ca lumea...ca se 'inverzeste' la contact cu oxigenul...face catei mari si da o tulpina incovoiata...cu seminte ori bulbili...spre deosebire de usturoiul clasic ce in conditiile noastre climatice nu se poate inmulti decat prin catei... Imi pare rau totusi ca nu am scos 'din punga' ceva banisori sa iau niste capatani de usturoi nemtesc din ala 'rosu'...am luat doar o punguta de arpagic de ceapa 'de apa' lunguiata aurie si 6 (sase) catei de usturoi 'elefant'... E usturoiul de Egipt sau Rocambole. Fiind mult mai productiv, i-a cam luat locul in cultura celui comun. Ceapa de apa se inmulteste prin seminte si ajunge la maturitate intr-un sezon. ldeal e sa faci rasad, dar o poti si semana direct si s-o raresti dupa 2 luni. Asta pe suprafete mici, pentru autoconsum |
#259
Posted 05 March 2013 - 10:27
subway_guru, on 04 martie 2013 - 23:41, said:
.spre deosebire de usturoiul clasic ce in conditiile noastre climatice nu se poate inmulti decat prin catei... Asta nu prea cred...eu am un soi de usturoi, de pe vremea bunicii, care se inmulteste si prin seminte...daca pleci de la samanta, in primul an face un singur bulb, rotund, care lasat in pamant se divide in al doilea an in catei. Daca in schimb pui in pamant cateiii, de toamna, in anul urmator recoltezi maciulii cu catei. Si e un usturoi asa cum scrie la carte, cu miros puternic! |
#260
Posted 05 March 2013 - 10:37
claudia313, on 05 martie 2013 - 10:27, said:
Asta nu prea cred...eu am un soi de usturoi, de pe vremea bunicii, care se inmulteste si prin seminte...daca pleci de la samanta, in primul an face un singur bulb, rotund, care lasat in pamant se divide in al doilea an in catei. Daca in schimb pui in pamant cateiii, de toamna, in anul urmator recoltezi maciulii cu catei. Si e un usturoi asa cum scrie la carte, cu miros puternic! Ala e bulbil aerian sau catel aerian, nu samanta. In zona noastra usturoiul nu face samanta. |
#261
Posted 05 March 2013 - 10:40
Aha...eu credeam ca e samanta...multumesc de lamurire.
|
#262
Posted 05 March 2013 - 13:55
claudia313, on 05 martie 2013 - 10:27, said:
Asta nu prea cred...eu am un soi de usturoi, de pe vremea bunicii, care se inmulteste si prin seminte...daca pleci de la samanta, in primul an face un singur bulb, rotund, care lasat in pamant se divide in al doilea an in catei. Daca in schimb pui in pamant cateiii, de toamna, in anul urmator recoltezi maciulii cu catei. Si e un usturoi asa cum scrie la carte, cu miros puternic! vreau si eu usturoi d'asta te rog. avea bunica mea in gradina si ceapa si usturoi care face bulbili pe bat. le zicea ceapa si usturoi egiptene. ceapa am facut rost, da' usturoi pana la tine n-am auzit pe nimeni sa aiba. |
|
#263
Posted 05 March 2013 - 14:58
anknic, on 05 martie 2013 - 13:55, said: vreau si eu usturoi d'asta te rog. avea bunica mea in gradina si ceapa si usturoi care face bulbili pe bat. le zicea ceapa si usturoi egiptene. ceapa am facut rost, da' usturoi pana la tine n-am auzit pe nimeni sa aiba. Usturoiul de Egipt e ala mare cu catei putini pe care il gasesti in supermarket. Daca vrei sa-ti faca bulbili aerieni trebuie sa pui o capatana nedesfacuta de usturoi in pamant. Planta de usturoi e rozeta pe care sunt prinsi cateii, deci plantezi capatanile cu totul. |
#264
Posted 05 March 2013 - 15:15
nu stiu daca e corecta denumirea, dar ii zicea usturoi egiptean si nu facea samanta, ci bulbili, din bulbilii aia, daca inarziai cu scosul din pamant, iesea planta urmatoare. si la ceapa era la fel. vara tarziu aratau f.misto: un bat, in varf ca o inflorescenta, da' verde.
asa arata: http://agroromania.m..._proliferum.jpg si tin minte sigur ca avea si ceapa si usturoi. Edited by anknic, 05 March 2013 - 15:15. |
#265
Posted 05 March 2013 - 16:27
eu stiu doua feluri de usturoi: de vara si de toamna.
ma uit prin piata,ca fel de fel de vanzatori, care n-au nici-o legatura cu cultivarea usturoiului, ii pun fel de fel de denimiri, sa de-a bine la cumparator, dar nici unu nici altu nu stiu despre ce vorbesc. alta gogorita: intreaba unii cumparatori, daca vanata-i coapta, ca daca o vede un pic rozalie, inseamna ca nu e coapta, treaba care n-are nici-o legatura cu realitatea. pai vanata cand o fi coapta, nici porcii n-o mai manca, e tare, atoasa, plina de seminte ajunse la maturitate si uneori si iute. poate avea culori putin diferite, neagra, un pic mai deschisa sau mai stiu eu cum, dar ca sa fie buna de mancat tre sa fie cat mai frageda. si acum sa ravin la usturoi. cel de vara, se inmulteste prin catei, se cultiva primavara odata cu incalzirea vremii si atunci cand nu mai exista pericolul sa inghete pamantul si se recolteaza la inceputul lunii iulie, dupa care putem cultiva varza de toamna. asta de vara e alb, cu capatana un pic mai mica, am vazut ca-i mai spune prin piata, romanesc, de parca ala de toamna, e stiu eu de unde. cel de toamna, se inmulteste prin arpagicul de usturoi, adica din acea samanta care o face in varf. se pune in pamant de toamna, iar pe la mijlocul lunii iunie se recolteaza. e de obicei vanat la culoare, s-a mai adus dinate parti si alb. |
#266
Posted 05 March 2013 - 16:40
virg72, on 05 martie 2013 - 16:27, said: cel de vara, se inmulteste prin catei, se cultiva primavara odata cu incalzirea vremii si atunci cand nu mai exista pericolul sa inghete pamantul si se recolteaza la inceputul lunii iulie, dupa care putem cultiva varza de toamna. asta de vara e alb, cu capatana un pic mai mica, am vazut ca-i mai spune prin piata, romanesc, de parca ala de toamna, e stiu eu de unde. cel de toamna, se inmulteste prin arpagicul de usturoi, adica din acea samanta care o face in varf. se pune in pamant de toamna, iar pe la mijlocul lunii iunie se recolteaza. e de obicei vanat la culoare, s-a mai adus dinate parti si alb. E acelasi usturoi, fi-ar al dracu de usturoi sa fie, doar ca unul e din catel si ajunge la maturitatea tehnologica intr-un an, iar cel din bulbili aerieni ajunge la maturitatea tehnologica in doi ani, dar cultura de la capatana la capatana dureaza 3 ani. Ca sa faca bulbili aerieni trebuie sa plantezi toamna sau primavara capatana intreaga de usturoi in pamant. Asta e primul an. Anul doi inseamna plantarea bulbililor care cresc si ajung la dimensiunea unui arpagic. Se scot sau se lasa in pamant pentru anul urmator. Anul trei inseamna plantatul catelului in pamant si-l scoti toamna capatana cu mai multi catei, aia pe care o cumparam de la piata. |
#267
Posted 05 March 2013 - 18:56
#268
Posted 06 March 2013 - 09:04
cum sa fie d-le acelasi usturoi.
ala de vara tine pana se face celalalt, chiar si mai mult, chiar doi ani, bine ca mai seaca din el, iar ala de toamna, adica ala vanat, daca nu-l consumi pana la sarbatori, papa, a secat tot, in ianuarie. si daca nu l-ai pus in pamant din toamna, primavara nu mai ai ce pune din el, ca-i sec tot, pe cand ala de vara, chiar primavara e indicat a se pune in pamant. si ala de vara n-am auzit sa faca maciulie in varf cu samanta , ca cel de toamna. si din asta de vara cam cultiv de ceva ani, bine, pt consum propriu. din ce am vazut eu prin pietele din galati, mai ales in cea de angro, usturoiul de vara il cultiva cei din jud. buzau. e o totala confuzie, pt ca, cum am mai zis, vand fel de fel de ambulanti, care n-au nici-o legatura cu productia. si de cativa ani s-a adus de prin alte parti, mai multe feluri de usturoi si de asta nu se mai stie care-i de vara si care-i de toamna, dar romanescul era de vara si de toamna. Edited by virg72, 06 March 2013 - 09:07. |
#269
Posted 06 March 2013 - 12:44
io taman ce am terminat de pus usturoiul. ca in fiecare an seman primavara usturoiul care a incoltit (fie din prod.proprie, fie cumparat), anul trecut n-am scos prea mult usturoi, asa ca am cumparat vreo 3 kile (pt.slanina, carnati, etc). de secat nu era secat niciunul, doar incoltit. am avut si rosu si alb. mie nu mi-a iesit niciodata la usturoi inflorescenta, dar pun cate un catel si scot capatana cu mai multi catei. acum am vazut ca a ramas usturoi intr-o zona (nu l-am scos ca am zis ca s-a topit) si a rasarit...cum a ramas capatana in pamant o sa-l las sa vad ce se intampla mai departe.
|
#270
Posted 14 March 2013 - 19:54
Am pus in pamant pe la 2 decembrie niste ceapa de arpagic. Ei, acuma ceapa asta a fost cam mare intre 2 si 5 cm in diametru. Ceapa era d-aia infratita, adica ies mai multe fire dintr-o ceap . Asta a fost asta am pus. Acuma au iesit frunzele din pamant cam de 15-20cm. Bineinteles, astept sa mai creasca insa imi cam fac griji ca nu stiu cum o voi recolta in sendul ca nu stiu cum va fi cand o sa despart firele unul de altul. Ce se intampla cu bulbul initial? se "topeste" in pamant? pun si 2 poze ca sa vedeti marimea cepei.
Attached Files |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users