Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Bios laptop Myria MY8315

Folie display laptop in Bucuresti?

Pagina Wikipedia

Incalzire cu Boiler cu PDC + IPAT...
 Salariu de șofer Uber 8000 l...

Problema token semnatura electron...

Incarcator diy China

Unde au disparut tancurile federa...
 RMN Decontat

Jgheab clasic forma "U"- ...

Reparatie plafoniera LED

Problema PC - se blocheaza sau re...
 Notebook HP 840G2 - Upgrade RAM, ...

Defect ciudat Videorecorder Panas...

lege de reglementare a shrinkflat...

Care este cota parte la succesiun...
 

Tăierea pomilor fructiferi (tăieri anuale, de întinerire, tăieri în verde și altele)

* * * * * 4 votes
  • Please log in to reply
1586 replies to this topic

#487
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,340
  • Înscris: 24.02.2013
O mica adaugire;la vasul clasic sarpantele ramifica de doua ori prin bifurcare,iar la ameliorat subsarpantele alterneaza stg-dr dealungul sarpantei.
Alegerea coroanei potrivite pt cires nu e simpla,s-a mai vorbit,depinde de multe;tipul livezii,vigoarea combin portaltoi-altoi,buget,etc.La modul simplu se poate spune ca alegerea depinde de felul cresterii:soiurile cu cresterea puternica a axului (Boambe de Cotnari)se conduc in forme piramidale,cele cu axul slab si forma globuloasa in vas ,iar la ciresii de vigoare milocie si mica se aplica fusul si palmetele.
O descriere a trei dintre cele mai folosite forme(tufa,fus si vas ameliorat ) da Budan Sergiu in cartea sa Taieri si forme de coroana la piersic si cires.

#488
livyu_s

livyu_s

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 563
  • Înscris: 16.02.2007
Poate ajuta si pe altii din ce m-am informat:
Pentru cires formele de coroana cele mai bune pt o livada normala in curte este de coroana cu ax deoarece ciresul tinde sa dezvolte natural aceasta coroana. Deci se recomanda: piramida etajata sau coroana combinata (coroana combinata=piramida mixta adica o piramicda etajata pana la un moment dat cand i se taie axul si in partea de sus ramane de forma vas)

#489
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,081
  • Înscris: 17.03.2005
In opinia mea parerea asta e o prostie dintr-un motiv foarte simplu: talia.

I-o placea lui sa creasca nu stiu cum si o mai fi luna aliniata cu uranus nu stiu cand insa scopul meu e sa mananc fructe si sa pot intretine pomul din curte, prin urmare eu trebuie sa aleg o forma de conducere care sa satiafaca nevoile mele si nu alte aberatii.

Fiind vorba de o specie viguroasa si daca mai e si pe un port relativ viguros,  parerile alea devin total inutile...ax inseamna ca pomul se duce in sus, vas inseamna ca eu distribui energia/ vigoarea cat se poate in plan orizontal ..deci axul iese din discutie.

Mai degraba raportat la vas as lua in calcul nu directia " in sus", cu ax de oricare ar fi el, oprit sau nu, ci as merge in jos, spre varianta "tufa".

E o parere personala, cand pun pomi fructiferi eu urmaresc fructele, nu decorul si nu sa fac lemne de foc sau cosuri de nuiele.






#490
livyu_s

livyu_s

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 563
  • Înscris: 16.02.2007
M-ai pus sa citesc...asta scrie in carti...
Nici eu nu sunt de acord ca pomul sa fie foarte inalt (nu ajung la cirese...) deci daca ar fi sa combin ceeea ce scrie in carti + nevoile noastre => Coroana combinata sau un vas ameliorat "mai bogat"

Edited by livyu_s, 31 March 2017 - 12:21.


#491
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 08.09.2010
Asta cu cititul in carti, nu zic ca nu este bine ca sa ai o idee macar despre termeni si ce inseamna unele aspecte discutate pe aici, dar ma dispera si pe mine sa tot citesc si tot sa vad, tot pe forum, ca de fapt conteaza, pe langa ceea ce scrie in carti, alte zeci de aspecte...
Valeu, pai cand mai facem ceva la pomi si cum oare?

Pai de 3 ani eu ma tot documentez cu ciresii astia: am luat si am renuntat la tot ce aveam bolnav pe langa casa de la tara, am taiat ciresii de 10m pe care nu-i puteam stropi si m-am si saturat sa ingras graurii an de an, am renuntat si la salbaticiunile care cresc ca nebunii (conform sfaturilor bune de altfel si de pe aici), acum mai nou am renuntat si la a mai planta (desi am deja plantati) ciresi pe portaltoi care nu ar merge prea bine la tipul de sol pe care-l am (Mahaleb sau Colt), am cumparat si am plantat pe Gisella 6 (Kordia si Donissen - deocamdata), iar acum stau si citesc si ma tot scarpin dupa ceafa cum sa conduc aceste 2 soiuri de cires? Si povestea continua....

Iar asta se intampla cu un soi din cele nsprezece plantate.

Oare este ok? Nu e vorba ca nu este placere, ca de nu ar fi fost placere mi-as fi bagat picioarele de mult! Dar intreb si eu: asa faceti si voi? Sau is eu cu capu? De ce? Pentru ca imi place sa inteleg fenomenul si daca stiu ca pot fi suficient de documentat sa pot duce un lucru la capat bine, incerc sa-l duc. Dar nu este suficienta documentatia. Si din cate vad eu si incep sa inteleg vorbele spuse de parintele, imi dau seama ca documentatia mai mult incurca. Pai si? Atunci cum fac?

#492
validoe

validoe

    CUT TH3 5H1T!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,093
  • Înscris: 01.12.2006
Bun. Eu am un Gemersdorf, anul 4 de la plantare, forma se vrea vas simplu. Doar ca acum deja bate spre 4 metri. Fructe a facut si anul trecut cateva, acum e plin de flori
Pt limitarea inaltimii  tai sub ultimele furci? astept primavara viitoare sau merge si in verde dupa rodire?
Multumesc

#493
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,081
  • Înscris: 17.03.2005
Sa stii niciodata nu incurca ...arunci cand stii destul de multe. Cand nu stii suficient, putinul poate sa te incurce ...deci solutia e sa inveti mai departe cat mai multe.
Tocmai ce am zis, cautati materiale despre formele moderne, dezvoltate pentru cultura intensiva. Astea ca pot inspira invlusiv pentru pomii pe porturi mai viguroase putin gen mahaleb.
Normal ca tot gloabe mai mari ies dar unele principii se pot aplica si oricum nu ajungi cu talia cat la un gisella dar nici nu te uiti " ca prostul" de jos la cirese.

Pt pomii pe gisella evident ca solutia e sa ca uitati la ce promoveaza cei care fa  intensiv, tufe gen kgb sau diferite tipuri de fus/ palmete cu axe(2-3) gen fus , samd....


Uite un clip bun, astia au si despre kgb care are la origine clasica deja tufa spaniola..samd
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/WhY4pyC0FAM?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Va uitati si luati ce va trebuie, acolo unele lucruri sunt mult prea avansate/ detaliate, raportat la soi samd....dar luati baza, tehnicile, logica din spatele alegerilor facute care e universal valabila.

Pomii sunt toti la fel si legile care li ae aplica raman valabile, modul in care folosesti aceste reguli difera pt ca le aplici pt o anume situatie particulara, anume soi, etc.

De exemplu...aleator....dominanta apicala in cazul marului si parului...pai aia e calabila si la salbaticiunea de 10m si la piticania din ghiveci.
Cum o potolesti?
Pai tragabd ramura in jos e o cale...indiferent ca tragi o ramurica de 2mm la m9 fus sau o viitoare ramura de 5 cm la solaxe ori o ramura de schelet la pomul din curte pe m106.
La fel, taierea deasupra unei formatiuni fructifere, mugure, tepusa sau doar un lastar debil.... daca ai rod acolo sau mugure apical dar pe ram slab....ai potolit cresterea, raportat la tipul de pom, port si soi...
Daca tai la mugure vegetativ...nu ai facut nimic, ala trage ca nebunul ba mai mult, intarzie diferentierea rodului acolo si deci stimulezi cresterea vegetativa...
Unde tai, pomul raspunde ...creste....daca tai cu cap, il poti si domoli...


Si tot asa....

Principiile nu se schimba, lemnul pe care ai rod nu se schimba, tot de 1 an, 2 sau mai mult....formatiunile de rod tot alea sunt, tipice soiului...etcetc.

Cand cautati sa invatati va uitati la aia care au ca miza productia, eficienta maxima, banul...pt ca aia fac orice gest cu o logica..

Daca va uitati aiurea la dorel de la calarasi sau gigel care a "terminat" horticultura la cu plata la privat...maimute cu foarfeca sunt multe pe lume...chjar si meseriasi care au ramas cumva captivi uzurii de ani de zile si care taie din reflex sunt multi...




Vali, pube si tu o poza cu dihania si 1-2 mai de detaliu sa vedem unde si cum sunt mugurii de rod pe lemnul mai batran de 3-4 ani.
Ca idee, ciresul creste mult si segmentele sunt lungi...adica anual ai 60-80 cm de crestere, implicit daca nu ai scurtat  acum 3 ani sau acum 2 ani, l-ai scapat ...
Acum nu e cazul neaparat sa tai sub furci, el oricum va creste....poti simplifica(adica sa raresti din ramificatii) si sa scurtezi lemnul de 1 an ...poti sa scurtezi o parte lemnul de anul trecut si o parte chiar lemnul de 2  ani, adica sa tai furca cu totul si ceva din lemnul de 2 ani....astfel mai si aerisesti/raresti coroana ...


#494
validoe

validoe

    CUT TH3 5H1T!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,093
  • Înscris: 01.12.2006
Lemn mai batran de 4 ani mai greu ca 4 ani are cu totul, a crescut ca nebunul.
Nu stiu ce portaltoi are, l-a luat femeia dintr-un magazin fito si mi l-a pus in brate
Tin minte ca e Gemersdorf, cirese mari si putin aplatizate daca imi amintesc eu bine
Sper ca ajuta ce am pozat

Attached Files



#495
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 08.09.2010
Chestia cu ruptul (indepartarea) mugurilor la cires pe axul central pentru limitarea lastarilor se poate face si din primul an?
Adica, plantez un cires pe Gisella, sa spunem ca se prinde si da muguri incepand din partea de sus inspre baza (pe nuiaua plantata).
Nu ma ating de primul (il las sa prelungeasca axul) dar de la al doilea in jos pot sa-mi las doar mugurii unde ma intereseaza sa am sarpantele viitoare? Adica nu-i dau in cap atat de rau ca se supara si nu mai creste, nu?

Si inca o intrebare: unii spun ca Gisella are nevoie de sustinere, altii nu. Eu nu vreau sistem intensiv, deci nu ar trebui sa-i sustin cu nimic, nu?

PS> apropo de Gisella - in 10 zile m-am speriat ce de muguri a dat deja pe tulpina plantata... Super tare!Posted Image

#496
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,081
  • Înscris: 17.03.2005
Poti elimina mugurii pe anumite zone, de exemplu pe tulpina pana la inaltimea la care vrei sa plece ramurile samd...insa nu la modul extrem pe care il expui tu.
Nu e vorba, mugure da si din cei latenti, adica si daca sunt rupti toti apar altii mai tarziu...insa cei existenti pleaca acum puternic, ceilalti pana se formeaza, pana pleaca samd...dureaza....
Nu se lasa fix doar ce e necesar pt ca se pot intampla accidente ...la varf lasi 2 sau 3, elimini apoi lastarul cand deja nu mai poate fi rupt usor de o furtuna dau o pasare....la modul asta...
Tu deocamdata lasai in pace ca nu stai in ei...vor merge putin mai incet dar ai timp sa alegi pe idelete.

Si daca ii rupi si pomul urca aiurea in sus foarte mult fara sa mai ramifice iar ramurile de jos raman oricum slabe...ce faci? Trebuie ciupit varful ca sa ramifice...
Lasa-i intai in treaba lor, nu ai inca destula experienta ca sa faci arogante d'astea.

Gisella are nevoie de sustinere, sau nu, pentru ca radacina nu ofera suport cand pomul confrunta un vant puternic, eventual fiind si incarcat cu rod.
In principiu gisella 6 e mai puternic la acest calitol si poate sa mearga fara sustinere , gisella 5 nu prea INSA depinde si de soi si de forma de coroana aleasa.
Unele soiuri pe port slab, fiind ele viguroase ori avand particularitati specifice pe un anume port, dau pomi similari ca talie cu alte soiuri pe porturi mai viguroase. Sau acelasi soi, nu am retinut care, dadea pomi mari si similari ca talie pe porturi diferite deci cumva se extompa diferenta facuta de portaltoi...astea sunt totusi situatii particulare in principiu...
  Treaba cu ancorarea are insa mare legatura si cu forma de coroana nu doar cu vigoarea in sine pt ca nu e acelasi lucru un arac de 3m fata de 10 bete de 80 cm , coroana aflata la 50 cm de sol pana la 120 cm varfurile.


Deci intrnsivul are legatura cu posibilitatea de a crea densitate mare...ancorarea/sustinerea sunt alta poveste, au legatura si cu alti factori, in principiu ancorarea e mai slaba la g5 si putin mai buna la g6 insa tinand cont si de forma de coroana si de rod si de specificul zonei si chiar si de alte detalii sustinerea poate sa fie absolut necesara sau optionala.
Cand ii faci fus de regula rau nu e sa aiba sustinere desi pt g6 e oarecum optional.
Daca ii faci tufa poti sa ii lasi si pe g5 fara sustinere, eventual daca ii vezi ca se lasa pe o parte intervii atunci...de regula nu cad palanca la pamant din lrima ca aia inalti....
La un g5 fus de 3m in cazul unei furtuni il gasesti jos ca o vita careia i s-a rupt aracul.

La mar pe m9 se lasa de la rod fara sa il dea vreo furtuna jos, mai ales in primii ani.

Ideea cu pomii astia e urmatoarea...scopul principal e obtinerea unei densitati mari, abia secundar e inaltimea/talia...
Adica nu ii pun pe m9 sau gisella ca sa ii fac boschet de 1m inaltime, pom in miniatura...vreau sa exploatez spatiul in mod optim si automat ma duc cu ei in sus de unde si forma de fus/ palmeta ingusta/fus aplatizat/ 2-3 brate  etc...
Deci si sustinerea e necesara de principiu.
Exceptie sunt la cures formele de tip tufa in cazul carora inaltimea e principalul criteriu asta si pentru ca manopera e foarte scumpa, vigoarea speciei si comportamentul sunt de asa natura...



#497
bazil1988

bazil1988

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 311
  • Înscris: 26.08.2010

 sebybastian, on 31 martie 2017 - 12:38, said:

Asta cu cititul in carti, nu zic ca nu este bine ca sa ai o idee macar despre termeni si ce inseamna unele aspecte discutate pe aici, dar ma dispera si pe mine sa tot citesc si tot sa vad, tot pe forum, ca de fapt conteaza, pe langa ceea ce scrie in carti, alte zeci de aspecte...
Valeu, pai cand mai facem ceva la pomi si cum oare?

Pai de 3 ani eu ma tot documentez cu ciresii astia: am luat si am renuntat la tot ce aveam bolnav pe langa casa de la tara, am taiat ciresii de 10m pe care nu-i puteam stropi si m-am si saturat sa ingras graurii an de an, am renuntat si la salbaticiunile care cresc ca nebunii (conform sfaturilor bune de altfel si de pe aici), acum mai nou am renuntat si la a mai planta (desi am deja plantati) ciresi pe portaltoi care nu ar merge prea bine la tipul de sol pe care-l am (Mahaleb sau Colt), am cumparat si am plantat pe Gisella 6 (Kordia si Donissen - deocamdata), iar acum stau si citesc si ma tot scarpin dupa ceafa cum sa conduc aceste 2 soiuri de cires? Si povestea continua....

Iar asta se intampla cu un soi din cele nsprezece plantate.

Oare este ok? Nu e vorba ca nu este placere, ca de nu ar fi fost placere mi-as fi bagat picioarele de mult! Dar intreb si eu: asa faceti si voi? Sau is eu cu capu? De ce? Pentru ca imi place sa inteleg fenomenul si daca stiu ca pot fi suficient de documentat sa pot duce un lucru la capat bine, incerc sa-l duc. Dar nu este suficienta documentatia. Si din cate vad eu si incep sa inteleg vorbele spuse de parintele, imi dau seama ca documentatia mai mult incurca. Pai si? Atunci cum fac?
Uite iti atasez un pdf  ii in limba engleza dar te poate ajuta.

Attached Files



#498
dumit81

dumit81

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 51
  • Înscris: 05.07.2009
Foarte tare cartea!
Mersi fain @bazil !!

#499
yoda69

yoda69

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 17.10.2016
Buna ziua tuturor.
Este pe aici cineva care se pricepe la taierile necsare alunului? Am facut o plantatie de alun in jud. Bihor, alunii au fost planati anul trecut si nu au fost scurtati / taiati. Sunt aluni care anul asta merg in anul 3 si 4. Momentan aproape toti au doar tulpina principala, unii au cateva ramurele. Cei care sunt in anul 3 au vreo 80 cm inaltime iar ceilalti aprox 100 cm. Nu sunt specialist, m-am ocupat de altceva pana acum si sunt nou in pomicultura. Am citit niste carti, articole, insa mi-e teama sa iau foarfeca in mana si sa ma apuc da taiat sa nu fac ceva prostie. Ma poate ajuta cineva cu formarea coroanei la aluni? Mi-as dori sa-i am sub forma de pom, nu sub forma de tufa.

#500
Rikki-Tikki-Tavi

Rikki-Tikki-Tavi

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 24.05.2017
Heiner Schmid, Lucrarile de taiere la pomii si arbustii fructiferi

Attached Files



#501
Rikki-Tikki-Tavi

Rikki-Tikki-Tavi

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 24.05.2017
N.Constantinescu, Taierea pomilor

Attached Files



#502
Rikki-Tikki-Tavi

Rikki-Tikki-Tavi

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 24.05.2017
Nicolae-Cepoiu-Pomicultura-Aplicata.part1.rar
Nicolae-Cepoiu-Pomicultura-Aplicata.part2.rar

Attached Files



#503
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,560
  • Înscris: 27.01.2012
Directorul de la scdp Iasi care e autoritate nationala in materie de ciresi pleda duminica la viata satului pentru taierile foarte scurte, la o lungime de foarfeca, tehnica zisa norvegiana ca fiind cele mai potrivite climei noastre, taieri de toamna pe cresterile anuale

#504
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,081
  • Înscris: 17.03.2005
Norvegienii care, dealtfel, dau ora exacta la cires :D  
Nu imi pot permite eu sa contest autoritatea domnului cu pricina, cu siguranta " ma ingroapa" in 3 secunde in materie de meserie, insa pot spune ca am urmarit cateva interventii ale domniei sale si nu de putine ori ceea ce zicea( nu neaparat legat de cires) era destul de discutabil.

In fine, intotdeauna exista pareri diferite( ma refer la specialisti nu la alde noi).

Legat de taierile astea ele sunt logice si explicatiile sunt foarte simple, atata doar ca mai trebuie tinut cont de niste multe alte lucruri care mai schimba/ nuanteaza acest model. Oricum dansul inca mai pledeaza pentru porturi viguroase ceea ce pe de o parte e relativ in zilele noastre, pe de alta face ca teoria asta irelevanta pt porturile catre care " ar trebui" sa ne indreptam noi azi.( mie unuia ciresii pe porturi medii nu imi plac neam).

Explicatia e simpla.
1. Pastrarea ramificarilor scurte, asta tocmai pentru ca e vorba de port viguros. Daca ai lasa lung patesti ceea ce vedem prin 99.99 din curti, ditai palugile greu de ingrijt si imposibil de cules, adica pomi de craciun care sunt hrana pt grauri.
Asta insa se face dupa ce formezi un schelet la care nu lucrezi chiar asa. Asta e taiere de fructificare.
2.  Incetinesti putin degarnisirea/ fuga rodului la dracu cu pesti...de fapt tot cam.viteza aia e doar ca mergand pe segmente scurte, se degarniseste 20 cm  nu 60...adica rodul pe casa ajunge dupa 10-15 ani in loc de 5.
3. Se.cunoaste faptul ca primele buchete care se formeaza pe lastar apar  de regula aproape de insertia lastarului pe ramura mama. Apoi, tot acolo, se produc fructele de calitate maxima, cele mai mari.Apoi spre varf internodiile se micsoreaza, adica formatiunile florifere/buchetele viitoare sunt mai inghesuite....de.aici si calibrul mai mic dar si o seama de alte probleme gen supraincarcarea lastarului si deformari de multe ori nedorite, lipsa frunzei pt a hrani aglomerarea aia de fructe care tot in calitate se reflecta samd....

Taind extremitatea lastarului elimini mare parte din aceste neajunsuri.

Taind in vara dupa ce trece perioada de crestere vegetativa, adica nu mai ai risc de anticipate, favorizezi si o mai buna diferentiere a mugurilor de rod ...practic e o ciupire ( dpdv tehnologic , ceea ce reprezinta aceasta operatiune) si o taiere( taiere ca si operatiune tehnologica) facute deodata.

Sunt deci chestii care nu reprezinta nici noutati nici secrete, sunt lucruri simple si evidente...INSA mai interesant dpmdv ar fi fost daca domnia sa ar fi indrumat oamenii sa inceapa da.mearga pe portaltoi mai moderni, de vigoare mai mica, desi mai scumpi mult mai usor de gestionat.
Adica pomi din care mananci niste cirese, nu la care doar te uiti.
Sau  daca iasiul promoveaza inca  din multe motive, unele obiective, mahalebul, as fi vrut sa vad promovate alte forme de conducere/coroana, tufele spaniola sau variatiile pe tema aia samd...s-au perimat  si noi inca suntem la nivelul la care suntem invatati sa taiem scurt.

Nu stiu, poate pare ca sunt carcotas insa asa cum ziceam astept mai multe de la cei care ar trebui sa ne aprinda lumina.
E mare pacat pt ca expertiza si soiurile alea merita sa fie mult mai bine puse in valoare insa ramanand la abordari de acum 50 de ani nu prea se poate...iar altii care au mult mai putin ca noi vin si ne invata pomicultura si ne iau banii pe pomi si tehnologie.







Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate