Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012
 

Insula Madeira

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
240 replies to this topic

#235
Engineer_xxl

Engineer_xxl

    Fara glie

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,348
  • Înscris: 14.04.2010

Vizualizare mesajnasty2, pe 11 februarie 2024 - 10:42, a scris:

Și acum explicațiile cu măslinii plantați în Madeira în 300 îCr

Am mai scris în Canare despre fenicieni, reiau:

Fenicienii au o istorie foarte veche a navigației lor în Marea Mediterană și Oceanul Atlantic. Ei căutau ținuturi și populații cu care să facă schimburi comerciale, nu duceau lupte de cucerire. Construiau porturi unde veneau periodic pentru a face schimb de mărfuri cu populatiile băștinașe. Când au înconjurat Africa, călătoria durând foarte mult au poposit pe țărmuri fertile și au plantat grâu, plecând mai departe după seceriș (deci poate 3 luni?) cu recolta în magazia corăbiilor. Comerțul în zonele necunoscute se făcea lăsând pe țarm ce aveau la schimb și primeau alături mărfurile băștinașe, așteptând la distanță. Numai dacă erau de acord cu paritatea luau marfa, altfel așteptau la modificarea cantităților sau a mărfurilor. Asta vrea să spună că erau pașnici și corecți. Deci se pare că descoperind insulele Canare/Madeira cel mai probabil că le-au populat cu oameni care să satisfacă nevoile lor de comerț și de aprovizionare pentru drumurile lor lungi din zonă. Deci i-au învățat să cultive grâu, măsline, viță de vie, să săreze pește, să producă garum, care era foarte scump, să producă purpură. Oamenii din acea epocă aveau tehnici de îmbălsămare, construiau piramide, deci au fost în contact cu civilizația egipteană, prin intermediul fenicienilor. Puteau proveni și din comerțul cu sclavi din bazinul Mediteranian. De ce este această ipoteză foarte plauzibilă? Pentru că ulterior s-a constatat că aceste populații nu știau să navigheze ( au fost aduse de fenicienii buni navigatori), s-au descoperit caverne la malul oceanului folosite ca depozite de cereale, aveau tehnica mumificării, construiau piramide, au terasat pentru agricultură insulele, aveau știința irigațiilor. După distrugerea Cartaginei de romani, insulele au mai fost vizitate de greci apoi de romani. După căderea Imperiului Roman, insulele au fost uitate și s-au întors în stadiul primitiv, cànd au fost cucerite de spanioli după mai bine de 1000 de ani de izolare.


Deci acesti măslini nu aveau cum să fie plantați de romani, pt că la acea dată, romanii nu erau stăpâni nici măcar pe toată Italia, se mai luptau încă cu latinii, etruscii, veii, celții, samniții, Tarent, Pyrrus, etc. Deci nu erau o putere maritimă! După războaiele punice cu Cartagina 264-146 î.Cr. și apoi după transformarea Greciei în provincie romană atunci într-adevăr Roma domină întreaga Mare Mediterană și tot ce aveau fenicienii (din Cartagina) și grecii (inclusiv Marea Neagră).
Cel mai probabili au fost plantați de fenicieni sau mai puțin probabil de către greci:

https://youtu.be/s-y...Fo20QmQwDRSP5ui

Merci de info, foarte interesant! Apropo, o comparatie intre Azore si Madeira? Ceva preferinte?

#236
nasty2

nasty2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 937
  • Înscris: 22.02.2011
Cu plăcere! O părere subiectivă desigur:

Madeira este o insulă deosebit de frumoasă, iarna e posibil să prinzi ploi și vreme rece. Ar fi nevoie de vreo 10 zile de cer senin, pt a o vizita suficient. Ar fi de preferat, cred între aprilie și sfârșitul lui octombrie.
Azorele sunt foarte ploioase tot anul. Pt a fi totuși cald și foarte multe flori, de preferat de vizitat între mai-octombrie. În rucsac permanent o pelerină de ploaie, umbrela e inutilă, din cauza vântului. În rest cred că imaginile vorbesc de la sine!

Am văzut 7 insule din cele 8 Canare și numai 1 din Azore. Cred că merită toate să fie văzute, nu vă cramponați numai pe Tenerife, care a devenit foarte foarte aglomerată, prea turistică și deosebit de scumpă.

Edited by nasty2, 11 February 2024 - 17:44.


#237
nasty2

nasty2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 937
  • Înscris: 22.02.2011
Carnavalul 2024 din Madeira:


https://youtu.be/taG...cvPPZ6kZToDvWvW

#238
yr1

yr1

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 21.04.2006
a inchiriat careva scuter sau moto pe insula? cum sunt drumurile?

#239
metalactual

metalactual

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,306
  • Înscris: 17.04.2006
Drumurile sunt "bec", vorbesti singur.
Cat despre peisaje, ai mare grija cu moto, poti sa iesi in decor daca te fura privelistea.

#240
nasty2

nasty2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 937
  • Înscris: 22.02.2011
Prețurile sunt cam egale la închiriere, iar faptul că poți prinde zile la rând de ploi, e drept,  combinate cu soare, cam greu cu moto!

#241
JustMe2007

JustMe2007

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 444
  • Înscris: 19.03.2007
Revin cu cateva info actuale si propria experienta din Madeira, in caz ca mai ajuta pe cineva.
Am stat putin, foarte putin, dar am folosit la maxim fiecare clipa asa incat sa plec de acolo cu cat mai putine regrete.
Am avut 2 zile intregi si 2 jumatati, zbor cu wizz din Budapesta, cazare langa Praia Formosa in Funchal (60 euro/noapte apartament) si masina inchiriata de la Centauro (23 euro/zi cu asigurare full, nu cea mai mica masina).
Dupa masa in care am ajuns am fost direct la Cabo Girao sa prindem apusul si sa evitam aglomeratia: ne-au iesit ambele si am inceput cum nu se poate mai bine vacanta. Taxa de intrare 2 euro/persoana. Liber si spectaculos atat apusul cat si peisajul.

A doua zi, pentru ca era duminica si stiam ca e cam totul inchis prin oras, am plecat in recunoastere in partea vestica, dupa ce am vazut rasaritul de la Pico do Arieiro. Traseul a fost cam asa: Miradouro do Guindaste, Santana, Sao Cristovao (mi s-a parut cel mai frumos peisaj dintre toate, de la terasa cu perete de sticla), Cascata do Veu da Noiva (superba cum se varsa direct in ocean), plaja din Seixal (unde era plin de lume atat pe plaja cat si in apa)- dupa mine cea mai frumoasa plaja de pe insula, Ribeira da Janela si Porto Moniz. In Porto Moniz piscinele naturale erau acoperite de valuri imense care au creat un spectacol in sine. Am mancat la restaurantul cu specific pescaresc Mar a Vista de pe faleza, mancare buna si m-a uimit pretul mic: 4,5 euro o supa de peste generoasa, 13 euro o portie de scabbard fish cu banana prajita si legume fierte.  Toate aceste locuri le-am gasit cu foarte putini turisti spre deloc, asa ca ne-am putut bucura in voie de ele si de vremea insorita care a tinut cu noi.
Din Porto Moniz am pornit spre Fanal unde spre bucuria noastra am prins ceata, fara de care am inteles ca locul nu are atat farmec. Aici erau cateva masini adunate in parcare, dar prin padure oamenii se risipesc asa ca am avut senzatia ca suntem doar noi.
De acolo am plecat spre sud si pentru ca era deja dupa masa, am oprit doar la Cascata dos Anjos sa ne spele un pic masina, iar noi sa ne clatim ochii (acolo era cam un grup de 10 oameni, unii enervanti care nu stateau la rand), dar am avut si noi loc. Drumul pare inchis, in alta zi statea politia la intersectie si nu am mai intrat.
Seara am oprit in Camara de Lobos unde ne-am asezat la o terasa care nu mi-a placut, doar peisajul a compensat, mai ales ca am prins blue hour cand se intuneca si se aprind luminile. Magic.
Partea buna pentru plimbari duminica este ca nu se plateste parcare. Partea mai putin buna (pentru ca n-am stiut) este ca e mai scump combustibilul decat in timpul saptamanii (totusi nu e o diferenta majora).

Luni dimineata am vrut sa mai prindem un rasarit si am plecat spre Ponta de Sao Lorenco. Cerul colorat se vedea bestial de pe drum, dar cand am ajuns acolo soarele a iesit din ocean si a intrat in nori. A fost frumos oricum si asa, putin cam frig si vant, dar fara sa ne incurce. La un moment dat a inceput o ploaie marunta si am plecat, oprind putin in Machico sa vedem faleza si plaja. Le-am studiat suficient in ziua dinaintea plecarii, pentru ca sunt aproape de aeroport. Am trecut si pe la statuia Cristo Rei unde m-am incapatanat sa cobor si sa urc scarile, asa ca m-am ales cu febra musculara. Dar mi-a placut, nu regret nimic;)
Am plecat apoi spre Curral das Freiras si am urcat cele cateva trepte pana la Miradouro da Eira do Serrado. Liber si aici, cand am plecat oprisera cateva autocare in parcare. Scumpa cafeneaua, la fel si souvenirurile dar privelistea face toti banii.
Am vrut sa mai vedem Bica da Cana dar era o ceata de nu vedeai nici tufele din fata. Am parcurs totusi traseul din parcare pana la viewpoint in speranta ca fie se risipeste ceata, fie acolo avem parte de o surpriza si nu exista nori. Nu era nimeni in zona si nici n-am reusit sa vedem ceva.
Dupa masa am ramas in Funchal, un oras care mi-a placut tare mult. Nu aveam pe lista sa urcam la Monte, sa vedem gradina botanica si nici sa coboram cu celebrele sanii, asa ca ne-am limitat la faleza si centrul vechi, strada cu usile pictate (nu mai stiu cum ii zice:), piata locala scumpa dar frumoasa.

Ultima zi am lenevit si am plecat de la cazare doar la ora de check-out, dar am vazut in sfarsit oceanul pe lumina din balcon. Imi doream sa facem un traseu de levada si cum stiam ca e greu sa-l conving pe sot, am ales cea mai scurta varianta (despre care stiam de aici) si am ajuns la Ribeiro Frio sa "urcam" pe Vereda dos Balcoes. O plimbare tare placuta, vremea putin cam capricioasa, lume putina, priveliste jumatate cu cer senin, jumatate cu nori.
Jos langa parcare am mancat bine (la Ribeori Frio restaurant) doua portii de sandwich cu painea lor traditionala si cartofi prajiti (un fel de burger la noi), pe care eu am reusit sa o consum doar pe jumatate;. Din nou mi s-au parut mici preturile (7 euro portia) si mancat pe saturate.
De aici spre aeroport si sa predam masina, dar am mai pierdut vremea o ora prin Machico sa admiram pentru ultima data oceanul.

Plusuri pentru insula: in primul rand peisajele. Vremea calda. Preturile mici. Infrastructura cu drumurile bune. Localitatile frumoase si ingrijite. Curatenia. Distantele relativ mici.
Minusuri: culoarea oceanului si plajele. Dar cum stiam ca nu e o destinatie de plaja, am stiut la ce sa ma astept si nu am fost dezamagita. Iar Atlanticul nu e cel mai frumos ocean, deci am trecut peste:)

Sa vad daca mai stiu sa atasez poze, poate editez postarea.

Edited by JustMe2007, 02 March 2024 - 08:35.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate