Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...
 Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 

Probleme autorizatii centrala termica

- - - - -
  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
morpheusdj

morpheusdj

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,036
  • Înscris: 21.05.2004
Am sa incep prin a spune ca nu am postat in cadrul sectiunii centrale termice pentru ca acolo toata lumea intreaba diverse chestii si greu se intelege ceva. Plus ca la ce nervi am acuma nu prea am rabdare sa caut prin 79 de pagini. Daca totusi un moderator considera ca n-are rost un thread nou il rog sa mute postul la centrale termice.

Beleaua este cam asa. Am cumparat o garsoniera in Bucuresti, intr-o vila mai veche. Am renovat totul de la 0, initial era o mica pestera.

Ei, vila asta nu are apa calda si nici incalzire centralizata. Initial sistemul de incalzire ( in garsoniera mea ma refer ) era compus dintr-o soba pe teracota in camera mare si un boiler cu gaz pentru apa in cealalta camera care era folosita ca baie si bucatarie( acum este separata baia de bucatarie cu un perete fals ).De asemenea mai era si un aragaz in bucatarie daca tin bine minte.

Este evident faptul ca am optat pentru o centrala care sa ma scape de toate problemele. Montarea centralei a impus schimbarea instaltiei de gaze.

Modificarile instalatiei de gaze sunt urmatoarele: de la contoarul care este deasupra usii s-a schimbat toata teava in interior cu teava noua, mai mare in dimateru ca cea veche pana in bucatarie unde teava in diamteru mai mare continua pana la regulatorul de gaz de unde porneste un racord felixibil pana la centrala. In bucatarie, din teava mare mai porneste o teava de diamteru mai mic care se duce la aragaz, conexiunea cu aragazul fiind facuta tot cu un racord flexibil.

Centrala este Thema Classic F produsa de Sauvier Duval. Este luata cu factura si tot ce trebuie, documentatie etc. Nu este luata la negru.

Problema este cu executia instalatiei de gaze si a instalatiei de incalzire. Baietii care au facut renovarile s-au ocupat si de montarea centralei si de instalatia de gaz. Am folosit materiale de calitatea I, teava din otel pt gaze, racordurile fleixbile la aragaz si centrala m-au costat 900k fiecare. Au facut totul cu scule de care nici macar nu am auzit. Instalatia are toate normele cerute, sunt pusi robinetiinainte de intrarea in centrala si aragaz, la intrarea in casa parca etc.

Ei si acuma dilema.......muncitorii n-au autorizatie. Astia au lucrat la negru.Eu sunt super multumit de ce au facut insa le lipseste si autorizatia. Am sunat la cei de la care am luat centrala pentru punerea in functiune si acordarea garantiei si eu spus ca pe langa documentele centralei imi trebuie dosar de la gaze.

Acum eu va intreb pe voi.....cat ma costa un dosar pt gaze? Baietii mi-au facut legatura cu o firma care se ocupa de asa ceva si care o sa imi sigileze si apometrul la baie. Aia au  spus spus ca dosarul de gaze, cu niste spagi ici colo sa se miste treaba repedede ma costa 10 mil. Cica sunt taxele mari etc. M-am blocat cand am auzit.

Atat costa un dosar de gaze? Firma asta teoretic imi face doar un proiect cu instaltia si apoi obtine aprobarile necesare, nimic mai mult. Astea costa 10 mil???? Lucrarea este executata, centrala sta si asteapta punerea in functiune. Ei nu au decat de facut dosarul, atata tot. Niste desene nenorocite ma costa 10 mil?

Eventual sa-mi spuneti si mie daca la punerea in functiune a centralei termice mai am nevoie de altceva decat de actele cu care a venit centrala ( un morman de hartoage etc. ) si dosarul de gaze.

Am ajuns la concluzia ca renovarea din punct de vedere fizic a unei locuinte este mai facila decat obtinerea avizelor, actelor si tuturor rahaturilor birocratice.

Poate unii ma vor condamna ca am lucrat la negru etc. De asta va spun ca habar nu am avut ca-ti trebuie atatea aprobari etc. si am ajuns la concluzia ca nu-si merita banii toate rahaturile de aprobari ( exclud de aici probloemele de gaze si punerea in functiune a centralei ). Plsu ca n-am daramat pereti sau alte magarii cum se practica la noi. Dimpotriva, am facut un perete :). Ce-i adevarat...din rigips :)

Pregatesc si un post detaliat cu tot ce s-a intamplat in casa si cat m-a costat penru cei care sunt interesati de asa ceva. Am poze din timpul lucrarilor etc. Doar ca acum m-am lovit de buba asta si ma zgarie pe creier ca tre sa dau 10 mil pe niste hartii.

Multumesc anticipat celor care vor raspunde.

Edited by morpheusdj, 11 May 2005 - 15:40.


#2
morpheusdj

morpheusdj

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,036
  • Înscris: 21.05.2004
Eventual, daca cineva de pe aici are o relatie ceva care sa rezolve problema dosarului la gaze....sa-mi dea si mie un pm sau sa posteze aici sa ne intelegem.......ca parca 10 mil suna cam mult.

Precizez din nou.....totul este facut ca la carte, nu vrajeli, nu din burta, nu dupa ideile lui nea Vasile. Instalatia de gaze si incalzire respecta toate standardele etc. Doar ca lipseste acea autorizatie nenorocita ca sa pot face dosarul la gaze...si un dosar de gaze cu acea autorizatie cica ma costa 10 mil. Daca are cineva o solutie sau niste sfaturi sunt asteptate cu nerbdare.

Cum am mai spus, eventual contra cost.

#3
Kidu

Kidu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,092
  • Înscris: 19.10.2003
iti las threadu aici cateva zile, ca sa sara in ochi, apoi il lipesc la cel cu centralele...

nu ma pricep la gaze...trebuia sa te interesezi daca sunt autorizati inainte... :(

#4
dilbert

dilbert

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 06.03.2004
Încearcă la Distrigaz Sud în secțiunea Informatii, Modificarea instalațiilor existente.
Vezi și la distrigaznord.ro la "Info Clienti", regulamentul, contractele (chiar dacă e altă firmă, contractele și regulamentele sunt aceleași) - poate găsești vreo amendă acolo ;-)

Acolo o să gasești și niște numere de telefon utile - eu zic să-ți iei inima-n dinți și să suni (să te înarmezi cu răbdare), să le spui pe cinstite problema (eventual le spui că ai cumpărat-o așa).

Proiectul și avizarea trebuiau să se facă înainte de instalare; dacă îți face cineva proiectul după, o să-ți ia banii ca și cum ar fi făcut și instalarea + șpăgile de rigoare + prima de "risc"...

Too bad...

#5
morpheusdj

morpheusdj

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,036
  • Înscris: 21.05.2004
Eu stiam ca nu-s autorizati de la inceput.....dar am presupus ca trebuie sa ma duc la distrigaz cand e totul gata.....sa fac o cerere....sa vina aia sa constate....sa verifice....sa se uite.....si constatand ca totul e ok sa-mi dea avizul necesar.

Nu stiam de toate hatisurile astea birocratice.....daca stiam faceam instalatia de gaze cu o firma......dar asa.....ei au zis ca se ocupa de tot si atunci m-ma bucurat ca nu tre sa mai arunc alti bani in plus.....alte cheltuieli etc. Si asa am saracit :)

Da cand am auzit ca ma costa 10 mil niste acte si nimic altceva m-am blocat. Eu ma asteptam la maxim 2-3 mil....cu tot cu ,,atentii,, ca sa se miste treaba repede. Asta este......data viitoare...mi-am invatat lectia.

#6
dilbert

dilbert

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 06.03.2004
Serios, încearca (și) pe căi oficiale... chiar daca te amendează, s-ar putea să ieși mai ieftin.
Dar mai întâi, încearcă să afli telefonic ;-)

#7
morpheusdj

morpheusdj

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,036
  • Înscris: 21.05.2004
Da, m-am uitat. Amenda pentru ce am facut eu este de la 10 la 30 de mil. Se considera ca fiind contraventie.

Teoretic....mai degraba fac dosarul cu 10 mil.......ca altfel risc sa bag amenda de 10 mil + refacerea ei cu o firma autorizata sau alte taxe etc si ma ajunge poate la 20 de mil.

Acuma nsu daca amenda o iau eu ca proprietar sau cei care au facut instalatia.....acolo spune ceva de genul ,,instalarea, extinderea, modificarea instalatiilor....,, deci nu precizeaza clar ca sanctiunile sunt indreptate impotriva executantului sau proprietarului. Oricum...n-am de gand sa-i dau in gat pe baieti la cat de corecti au fost cu mine si nici eu n-am de gand sa platesc statului de gloaba....mai degraba dau banii firmei....ca ajung tot acolo.

Am facut o prostie....acum tre sa vad cum voi reusi sa ies din cacao....ideea este ca mi se pare totusi absurd sa ceara 10 mil pe chestia asta......poate un 5 mil intelegeam.....da 10....mi se pare enorm. Asta in conditiile in care mai tre sa platesc vreo 3 mil la punerea in functie deoarece este montata centrala ,,in regie proprie,, ca sa citez functionarul de la service unde am sunat pt punerea in functiune.

De ce mai dau 3 mil...iarasi nus....ca cei de la service vin...o baga in priza...fac niste mici reglaje si atat. Iarasi un mister. Dar asta oarecum am inteles, sa zicem ca mai verifica una alta.....dar firma de ce are nevoie de 10 mil??????

#8
lucian123

lucian123

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 813
  • Înscris: 23.02.2005

morpheusdj, on May 11 2005, 18:20, said:

De ce mai dau 3 mil...iarasi nus....ca cei de la service vin...o baga in priza...fac niste mici reglaje si atat. Iarasi un mister. Dar asta oarecum am inteles, sa zicem ca mai verifica una alta.....dar firma de ce are nevoie de 10 mil??????

<{POST_SNAPBACK}>



Asa se intampla cand lucrezi cu neautorizati.
Trebuie sa dai 3 mil. la punerea in functiune nu pentru acest lucru.
Pentru a monta o centrala trebuie sa dispui de autorizare ISCIR pentru montaj.
Firma de service (PIF) probabil ca are si autorizare pentru montaj. In aceste conditii ei iau in raspunderea lor montajul centralei ca si cum lucrarea r fi fost executata de ei.

Apropo: Vei fi obligat sa inlocuiesti racordul flezibil la centrala cu teava fiza (neagra).
Racordul flexibil (la centrala termica ) e impotriva reglementarilor in domeniu.
Nu-ti va da nimeni avizul pentru asa ceva.

#9
unGuru

unGuru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,000
  • Înscris: 06.06.2004

Quote

Apropo: Vei fi obligat sa inlocuiesti racordul flezibil la centrala cu teava fiza (neagra).
Racordul flexibil (la centrala termica ) e impotriva reglementarilor in domeniu.
Nu-ti va da nimeni avizul pentru asa ceva.
Eu mi-am montat in iarna asta doua centrale +aragaz si la toate am folosit racorduri flexibile METALICE (inox), care erau agrementate in romania. M-a costat cam 800K un racord..

In ce priveste "problema", cred ca n-ai cum sa scapi mai ieftin de 10 milioane.. mai ales in Bucuresti, unde toata lumea "tine" de pret.. pina la urma, n-ar trebui sa regreti nimic.. ori il faceai inainte, ori acum.. tot banii astia te-ar fi costat. Dosarul pentru gaze (intocmire, obtinere autorizatii) n-are legatura cu executia propriu-zisa a instalatiei conform acelui dosar. Aceasta e alta manopera.. daca firma care-ti intocmeste dosarul te "acopera" si in ce priveste executia instalatiei, e super OK.

PS: Eu am dat spaga 200EUR in iarna asta pentru "urgentarea" autorizarii dosarului, plus ca-mi expirasera si niste avize anexate la dosar..

#10
morpheusdj

morpheusdj

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,036
  • Înscris: 21.05.2004
In primul rand, aseara, fiind agitat, obosit, nervos, am uitat sa-i multumesc lui kidu pentru faptul ca a pus topicul la ,,important,, ca sa fie mai vizbil si sa primesc niste raspunsuri mai repde. Mersi mult cu scuzele de rigoare pentru intarziere.

Greseala mea, am uitat sa precizez ca sunt racorduri flexibile metalice, cred ca sunt si inoxidabile dupa cum arata. Si sunt cumparate din acelasi loc de aunde am luat si alte accesorii pentru montarea centralei cum ar fi regulatorul de gaz, deci si aia ar fi zis ceva daca nu erau agreate astfel de racorduri. Oricum, nu ar fi fost o problema, teava neagra vine pana la 40-50 cm distanta fata de placa de racordare a centralei ( spre ca am scris bine ).

Eh, asta e tarisoara noastra draga, n-am ce face. Eu chiar ma gandeam ca odata facuta instalatia ma duc la Distrigaz, fac o cerere ceva, mai dau o mica ,,atentie,, si vin aia, verifica totul cu spuma si apoi imi dau drumul la gaze cu aprobarile necesare.

Am si acasa, in provincie, centrala montata, tot Sauvier Duval Thema Classic F 24. Insa montajul a fost acum vreo 3 ani, cand eu eram plecat pe la mare etc. si nu am stat acasa sa vad exact care-s smecheriile. Plus ca atunci a si fost o firma care a rezolvat aceste probleme. Faza mai nasoala este ca nici maicamea nu e acasa acum, ca asa poate mai rezolva ea ceva cu niste telefoane. Asa de capul meu, greu ma baga cineva in seama daca nu ,,sar,, cu banul.

Edited by morpheusdj, 12 May 2005 - 08:40.


#11
morpheusdj

morpheusdj

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,036
  • Înscris: 21.05.2004
Chiar nu mai zice nimeni nimic........10 de persoane de pe aici si-au montat centrale......ce naiba.....

#12
morpheusdj

morpheusdj

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,036
  • Înscris: 21.05.2004
Vaz ca pe zi ce trece creste numarul celor care se uita pe acest thread dar nu posteaza nimeni :). Haideti mai....macar unul......

#13
dadosh

dadosh

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 142
  • Înscris: 15.01.2002

morpheusdj, on May 13 2005, 09:41, said:

Vaz ca pe zi ce trece creste numarul celor care se uita pe acest thread dar nu posteaza nimeni :). Haideti mai....macar unul......

<{POST_SNAPBACK}>


ai gresit=> platesti....acum fii atent la ce platesti....
ai 2 variante :
1. mergi asa mai departe...nu faci acte..... chemi firma de service sa-ti dea drumul la centrala...si-i aburesti ca ai toate actele in regula dar dosarul este la romgaz....ei trebuie sa-ti dea 2 autorizatii iscir a lor (pt PIF si SERVICE care-ti sunt necesare pentru dosarul de la romgaz) ...asta pentru ca sa-ti acorde garantia...aaa... si punerea in functiune a centralei temice este gratuita (vezi pe actele centralei)

2. incepi razboiul actelor....(aici nu mai stiu care mai sunt cerintele):
                - proiect de gaz ~ 1,5 milioane
                - cota de gaz (cerere la distrigaz 2-300000 lei)
                - firma autorizata pt realizat instaltii de gaz(vezi sa fie autorizata si pentru montare si instalare centrale)- si vezi cum cazi la pace cu vreun sef pe acolo....2-6 milioane ca sa vina sa-ti verifice teava si sa-ti dea avizul lor....
                 - autorizatie iscir de la firma de service a centralei pentru PIF si Service si reparare (gratis)
                 - autorizarea functionarii centralei termice + eventual contract de service (multumim d-lui nastase pt asta) intre 14-50 euro...
Dar cel mai bine te duci la distrigaz si-ti notezi tot ce vor ei...sa nu zici ca ti-ai modificat instalatia...

#14
geopalade

geopalade

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 257
  • Înscris: 09.11.2004
Stiu ca ti se pare mult 10mil pentru un dosar dar vei fi surprins sa afli ca materiale +manopera pt instalatie abia daca depasesc 2mil restul sunt doar hirtii si aprobari de la cine nici nu gindesti (MLPTL, ISCIR, DISTRIGAZ, ELECTRICA, APANOVA, ROMTELECOM!, etc.).
Legal nu ai ce face pt ca firma care face dosarul de gaze si proiectul trebuie sa obtina avize de la toti cei implicati si avizele costa. Daca firma se descurca sa obtina piful de la DISTRIGAZ fara sa aiba toate avizele fi sigur ca tot nu o sa scada pretul.

Edited by geopalade, 15 May 2005 - 17:25.


#15
morpheusdj

morpheusdj

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,036
  • Înscris: 21.05.2004
Dadosh, iti dai seama ca vreau sa fac treaba legal. Altfel nu rezolv nimic, este doar o solutie temporara si pot oricand sa ma trezesc cu u inspector ceva pe cap si sa-mi iau o mare amenda.

Adika in momentul in care rezolv vreau sa stau linistit si sa nu ma mai doara capul. Am disacutat cu cineva si se pare ca pretul este pe la 10 mil, +/- un mil. De banii astia nu prea pot sa scap.

Acum asta e, am inteles ca daca faceam instalatia cu ei de la inceput to pe aici ma costa + realizarea in sine. Deci nu castigam nimic.

Sa-mi explice si mie cineva ce naiba sunt PIF si Service pt dosarul de la gaze. Astia de la service imi cer dosarul de la gaze pentru punerea in functiune iar la dosarul de la gaze am nevoie de aceste 2 documente. Ce naiba reprezinta ele?

Oricum, am inteles ca firma asta se va ocupa de tot ce este necesar.

Toata problema este ca mi se paree absurd ca niste documente sa coste mai mult decat instalatia in sine care nu a fost chiar 2 mil ci mai degraba vreo 4 si ceva pt ca m-au costat 2 mil numai racordurile lexibile. Pe langa asta au mai fost consolele si teava neagra dupa care am umblat de mi-a iesit sufletul. Si era sa uit de regulatorul de gaz :). Oricum, nu sar de 5 mil.....iar actele costa dublu.

Nu e vorba de bani.......la cati bani a costat per total renovarea 10 mil nu mai reprezinta mare lucru. Cred ca am bagat undeva pe la vreo 5-6000 de euro daca nu mai bine. Stiti si voi cum e....te-ai saturat de atatea cheltuilei si la final nu vrei decat sa dai banii si sa scapi odata sa nu mai stai cu grija. Plus ca iar am de umblat etc. In fine......se va rezolva cumava :)

Romanie dulce Romanie.

Edited by morpheusdj, 15 May 2005 - 22:38.


#16
dadosh

dadosh

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 142
  • Înscris: 15.01.2002

morpheusdj, on May 15 2005, 22:37, said:

Dadosh, iti dai seama ca vreau sa fac treaba legal. Altfel nu rezolv nimic, este doar o solutie temporara si pot oricand sa ma trezesc cu u inspector ceva pe cap si sa-mi iau o mare amenda.

Adika in momentul in care rezolv vreau sa stau linistit si sa nu ma mai doara capul. Am disacutat cu cineva si se pare ca pretul este pe la 10 mil, +/- un mil. De banii astia nu prea pot sa scap.

Acum asta e, am inteles ca daca faceam instalatia cu ei de la inceput to pe aici ma costa + realizarea in sine. Deci nu castigam nimic.

Sa-mi explice si mie cineva ce naiba sunt PIF si Service pt dosarul de la gaze. Astia de la service imi cer dosarul de la gaze pentru punerea in functiune iar la dosarul de la gaze am nevoie de aceste 2 documente. Ce naiba reprezinta ele?

Oricum, am inteles ca firma asta se va ocupa de tot ce este necesar.

Toata problema este ca mi se paree absurd ca niste documente sa coste mai mult decat instalatia in sine care nu a fost chiar 2 mil ci mai degraba vreo 4 si ceva pt ca m-au costat 2 mil numai racordurile lexibile. Pe langa asta au mai fost consolele si teava neagra dupa care am umblat de mi-a iesit sufletul. Si era sa uit de regulatorul de gaz :). Oricum, nu sar de 5 mil.....iar actele costa dublu.

Nu e vorba de bani.......la cati bani a costat per total renovarea 10 mil nu mai reprezinta mare lucru. Cred ca am bagat undeva pe la vreo 5-6000 de euro daca nu mai bine. Stiti si voi cum e....te-ai saturat de atatea cheltuilei si la final nu vrei decat sa dai banii si sa scapi odata sa nu mai stai cu grija. Plus ca iar am de umblat etc. In fine......se va rezolva cumava :)

Romanie dulce Romanie.

<{POST_SNAPBACK}>



PIF si Service-ul pt dosarul de la gaze sunt 2 autorizatii ISCIR a firmei care-ti asigura garantia la centrala termica. Sigur ai in actele de la centrala un tabel cu firmele autorizate (de firma mama sau importatorul acesteia) sa-ti faca punerea in functiune . In general PIF-ul (punerea in functiune) este gratuita si reprezinta deplasarea unui tehnician de la firma la tine sa-ti regleze centrala (verifica instalarea si regleaza presiunile la gaz).

bafta in jungla birocratiei...:)

#17
okila

okila

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 14.06.2005
Salut,

Poate imi dai si mie datele de contact ale firmei care se ocupa cu autorizarea...nu de altceva dar parca la cata alergatura e nevoie ca sa obtii asa ceva...10 mil e o alternativa...Merci

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate