Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Masina veche sau indatorat in ban...

Incalzire cu Boiler cu PDC + IPAT...

Salariu de șofer Uber 8000 l...

Problema token semnatura electron...
 Incarcator diy China

Unde au disparut tancurile federa...

RMN Decontat

Jgheab clasic forma "U"- ...
 Reparatie plafoniera LED

Problema PC - se blocheaza sau re...

Notebook HP 840G2 - Upgrade RAM, ...

Defect ciudat Videorecorder Panas...
 lege de reglementare a shrinkflat...

Care este cota parte la succesiun...

Camera auto DVR PNI Voyager S2600...

Cartelul din Carpati - mafia PNL ...
 

De ce si cum calatoriti in 20 de intrebari......

- - - - -
  • Please log in to reply
38 replies to this topic

#1
fly_dream

fly_dream

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,075
  • Înscris: 17.05.2007
Cititi articolul de mai jos, aparut in ziar acum 3 ani, si apoi haideti sa discutam despre stilul pe care il are fiecare din noi de a calatori....  

"Români în muzee

Amatorii de artă sinceri sînt, statistic vorbind, specia cea mai rară printre vizitatorii de muzee. Predominantă este specia turiștilor, care „fac“ muzee, așa cum „fac“ Italia sau Parisul: cu ghidul într-o mînă, cu aparatul de fotografiat în alta (chiar dacă fotografiatul e interzis) și cu o amplă rezervă de extaze obligatorii. Într-un muzeu e musai să respiri precipitat, să privești umed și să trăiești, estetic, mici leșinuri. Din cînd în cînd, tatăl (competent), mama (emotivă) sau copiii (puberi) cheamă nerăbdători restul clanului dinaintea pieselor celebre, sufocate sub asaltul agitat al admiratorilor. Spațiul muzeal e o colecție de interjecții: cultură în faza pre-epileptică a spasmului și oftăturii. Gesticulația fizică și mentală care însoțește, de regulă, consumul „exponatelor“ oferă observatorului ocazia unor picante considerațiuni etnice, mai ales cînd vizitatorii se mișcă în grup. Dacă, de pildă, grupul e alcătuit din turiști germani, el e, întotdeauna, însoțit de un ghid plătit, a cărui expertiză e exploatată maximal. Toți îl înconjoară cu o sobrietate incoruptibilă, iau note, pun întrebări.

Nimeni nu se amuză, nimeni n-are trăiri necontrolate. Vizitarea unui muzeu e lucru serios, fără legătură cu plăcerea și divertismentul. Taci, asculți și înveți. Situația se răstoarnă cînd ai de a face cu grupuri de turiști latini și, mai cu seamă, italieni. Pentru ei, ghidul e un accesoriu ușor ridicol, pretext al unui dialog dezlănțuit, la capătul căruia bietul om își pierde cu totul aura de specialist. Vizitatorii vorbesc (vociferează), explică, se ceartă între ei, în vreme ce ghidul stă mut și obidit pe margine: nu știe, nu se pricepe, se înșeală. Un relief specific au japonezii și americanii. Japonezii par să prefere ghidul scris, broșura explicativă, așa încît parcurg sală după sală, aproape fără să-și ridice ochii din text. Au, mai întotdeauna, un aer hăituit, mirat, plin de griji. Ai zice că li s-a dat sarcina să verifice la milimetru dacă ce scrie la carte coincide cu ce stă atîrnat pe pereți. Americanii, dimpotrivă, se tîrăsc prin clădire candid și destins, în ținută de casă, cu sentimentul că parcurg o expoziție de curiozități: se simt bine, liberi de solemnități inutile, nerăbdători să cumpere brioșe și suveniruri.

Dar românii? Mult mai puțin numeroși și deloc dispuși să-și investească banii într-o vizită plătită, ei se organizează după alte criterii decît cele obișnuite. O caracteristică e interesul lor pentru ceilalți vizitatori, pentru îmbrăcămintea, comportamentul și opțiunile lor de gust. „Hai să vedem și noi la ce se uită ăia!“ e un principiu strategic curent, ca și, paradoxal, inversul lui: „Hai repede la Gioconda, cît nu e înghesuială!“. Individualiști, românii preferă vizita solitară sau în grup mic (familie sau colegi de serviciu), caz în care se nasc, spontan, ierarhii de competență pe cît de ferme, pe atît de arbitrare: unul devine, printr-o misterioasă decantare a autorității, ghidul celorlalți. Înainte de 1989, am văzut un asemenea comando de compatrioți, trei la număr, parcurgînd pios simezele Muzeului „Van Gogh“ de la Amsterdam.

Plăcut impresionat de zelul lor cultural (mai ales că pe vremea aceea nu-mi puteam face mari iluzii cu privire la proveniența lor profesională), i-am urmărit, discret și sentimental, pentru a mă bucura de bucuria lor. Unul dintre ei s-a instalat prompt în postura îndrumătorului: dinaintea fiecărei lucrări fanda eficient spre etichetă pentru a le comunica, apoi, comparșilor, informația esențială. Nu știu de ce, individul hotărîse că, în cazul în speță, informația esențială era dată. Se apleca deci să citească înscrisul de lîngă imagine, după care își îndrepta spinarea și, cu o privire grea de subînțelesuri, le dezvăluia amicilor ce trebuia să rețină: 1884! Amicii dădeau meditativ din cap, cu un amestec bine simțit de comprehensiune și perplexitate. În momentul următor, triada făcea un pas lateral dreapta, omul nostru se apleca din nou înainte, citea eticheta și șoptea tulburat: 1884! Aceeași reacție, aceeași manevră spre dreapta și iarăși: 1884! Coincidența începea să fie revelatoare. Unul din ceilalți doi nu s-a mai putut stăpîni și, confiscat de o efuziune sublimă, gata să uzurpe poziția îndrumătorului, a gemut aporetic: „Domnule, da’ mult a mai pictat în 1884!“. Era rîndul îndrumătorului consacrat să-și reintre în drepturi: „Ce vreți, nu degeaba a fost un colos!“. Episodul, ca întreaga noastră istorie, e intraductibil!"

(apărut în Dilema veche, nr. 103, 13 ianuarie 2006)

Care este stilul vostru de a calatori? (Incerc sa numerotez intrebarile...)

1. Cum alegeti destinatia: ati citit si va doriti sa vedeti locatia X sau "sunt acum avioane ieftine catre locatia Y, hai sa studiem ce putem vedea acolo" (adica "mergem pentru ca am citit" sau "citim pentru ca mergem")?

2. Fie ca organizati excursia pe cont propriu, fie ca alegeti o varianta oferita de o agentie de turism, ce anume urmariti: sa cunoasteti aprofundat un loc anume (adica petreceti tot timpul intr-o singura locatie) sau sa treceti prin mai multe (stand cate un pic in fiecare)? In cel de-al doilea caz, mergeti pe ideea "fac acum cunostinta cu mai multe locuri, vad cum ma simt in fiecare, apoi decid in care voi reveni pentru o vizita mai asezata in viitor" sau va este suficienta "bifarea" lor?

3. Va documentati temeinic inainte (harti, obiective vizitabile, orare, preturi) sau preferati sa va lasati condusi de inspiratia de moment, la fata locului?

4. Sunteti flexibili (daca va stabiliti un plan de vizitare inca de acasa, va tineti de el strict sau va mai adaptati la context)?

5. Va sperie eventualele dereglari de program care pot aparea (pierderea unei conexiuni de transport, anularea neasteptata a unei rezervari, vreo minicalamitate care va impiedica sa ajungeti la un anumit obiectiv)?

6. Pe parcursul calatoriei, sunteti calmi, relaxati, sau dimpotriva, stresati sa iasa totul bine, mai ales daca sunteti liderul grupului?

7. Va place sa calatoriti si singuri, din cand in cand?  

8. Mergeti pe ideea maximizarii numarului de obiective (daca da, doar pentru a le bifa sau alocand timp suficient pentru a va face o impresie) sau preferati sa stati minute/ore in sir in fata unuia, daca asa simtiti?

9. Care este stilul vostru de a admira obiectivele: unul de cunoscator sau cel "sentimental"? De exemplu, daca va aflati intr-un muzeu, va poate placea o anumita pictura doar daca stiti o gramada de lucruri despre autorul ei, curentul in care se incadreaza, influenta acestuia asupra epocii, sau puteti admira pictura respectiva doar pentru ca.... va place, pur si simplu?

10. Va incepeti ziua de vizitare cu noaptea in cap, cu un mic dejun luat in fuga, sau preferati sa va treziti mai tarziu, sa savurati mancarea, cafeluta, si abia apoi sa porniti la drum?

11. In ce ritm vizitati obiectivele: in timpul zilei, va acordati pauze de relaxare (cate o cafea la o terasa, un timp petrecut pe o banca intr-un parc, un pui de somn sau un dus la hotel) sau alergati kilometri in sir din zori si pana noaptea tarziu, mancand pe fuga, pentru a putea vedea cat mai mult?

12. In ce masura acceptati riscul? Va faceti asigurare de calatorie inainte de a pleca? Intre a petrece cele 2 ore traditionale in aeroport, relaxat, si a mai vedea un ultim obiectiv si apoi a alerga la aeroport aproape in ultima clipa, ce stil ati alege?        

13. Includeti in proiectul vostru de calatorie secvente generoase de shopping sau va limitati la souveniruri?

14. Calatoriti cu persoane compatibile cu voi din punct de vedere al interesului pentru obiective, vitezei de deplasare, si chiar personalitatii, sau va adaptati la context, eventual parasind grupul in anumite momente, daca opiniile sunt impartite?

15. Va plac calatoriile "combinate", in care sa prindeti, de exemplu, si obiective istorice, si locuri exotice, si mare, si munte, si muzee, si plaja, sau mergeti pe ideea unui stil unic (spre exemplu, turism strict cultural)?

16. Cum va place sa petreceti serile: la un spectacol (film, opera, teatru, cabaret), intr-un local, plimbandu-va pe strazi sau odihnindu-va pentru a o putea lua de la inceput a doua zi?

17. Care este stilul vostru de a face fotografii: oricand, oriunde (si daca este voie, si daca nu) sau din cand in cand, doar atunci cand ceva vi se pare foarte deosebit? In general, imortalizati peisaje, obiective, sau va place sa faceti poze in care sa apara cei din grup (si voi)? Cand reveniti acasa, va asezati fotografiile in ordine, pe locatii/orase/tari vizitate, sau le trantiti toate intr-un loc, la gramada?    

18. Obisnuiti sa trimiteti ilustrate familiei, prietenilor, din toate locurile prin care treceti?

19. Tineti un jurnal de calatorie?

20. Plecati cu bani "ficsi" (la limita) sau va asigurati ca aveti rezerve suplimentare pentru cazuri neprevazute?

Gata, v-am zapacit destul.... Daca mai aveti intrebari, completati lista.... Cred ca ar fi interesant sa ne cunoastem reciproc modul de a face turism...

Edited by fly_dream, 18 August 2009 - 12:02.


#2
d4m4g3

d4m4g3

    The best or nothing.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,758
  • Înscris: 23.05.2013
Wow... Unele lucruri nici eu nu m-am intrebat cand trebuia sa plec. Dar cu ocazia asta am facut-o. :)

1. Depinde de loc. Unele sunt pentru a fi cunoscute bine, altele doar vizitate, asta in opinia mea.
2. Iarasi depinde de loc, si da, trebuie sa ma documentez sa stiu cum sta treaba pe acolo, preturi (sa calculez daca imi ajung banii pe toata durata concediului), cum sunt oamenii...
3. Da.
4. Nu.
5. Da.
6. Da.
7. Nu e o regula, dar "daca asa simt", da, stau mai mult intr-un loc.
8. Pot admira doar pentru ca imi place. La cate locuri se pot vizita imposibil sa cunosti detalii despre toate, dar asta nu ma opreste de la a privi ceva anume, daca imi place mie intr-un fel anume.
9. Prefer mai tarziu, dupa ce am facut totul relaxat - ca doar asta este scopul, nu pe fuga.
10. Acord si pauze de relaxare, bineinteles, dupa cum spuneam si la punctul 9.
11.  Prefer sa ajung la aeroport din timp, decat sa stau cu griji ca poate nu prind avionul, si totodata sa vizitez ultimul obiectiv total nelinistit.
12. Nu prea, fara cumparaturi multe. Strictul necesar si suveniruri.
13. Frumos ar fi sa fim un grup de persoane cu gusturi asemanatoare daca to mergem intr-un oras plin de muzee, intr-o statiune montana, etc. Dar daca nu se poate ne putem imparti pana la urma si facem ce ne place.
14. E ok si combinat, sau doar vizitarea locurilor. Nu as merge intr-un loc sa ma axez doar pe turism cultural, spre exemplu.
15. Plimbare (doar trebuie vazut locul si noaptea), la un bar/restaurant este iarasi ok, si apoi...daca in zona exista vreun spectacol aparte, da, merita vazut, altfel nu.
16. Oriunde si oricand. Prefer sa am amintiri de peste tot, chiar de sunt simple snapshoturi. Peisaje, cladiri, masini, oameni, obiecte, si nu in ultimul rand noi (grupul de calatori). Pozele aranjate cat mai bine posibil, nu la gramada, desi nu e nimic rau daca sunt toate la gramada dintr-o singura calatorie.
17. Nu.
18. Nu.

#3
melany72

melany72

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 124
  • Înscris: 21.04.2008

 fly_dream, on 18th August 2009, 12:50, said:

Care este stilul vostru de a calatori? (Incerc sa numerotez intrebarile...)


1. De obicei ne facem un plan cu ce am vrea sa vedem, daca se gasesc si avioane ieftine e si mai bine.
2. Desi daca merg intr-o capitala merg sa bifez mai multe puncte, sunt de cele mai multe ori locuri unde dau mai mult decat o bifa! Nu sunt adepta turneelor gen 7 tari in 10 zile.
3. Ma documentez , dar imi place sa ma abat daca vad ceva si mai interesant.
4. Nu, asa cum ziceam si mai sus sunt dispusa sa ma abat de la time-table.
5. Numai daca sunt stresata de timp.Daca pleci 3 zile undeva si pierzi o jumatate de zi sau mai mult e cam rau..
6. Calmul in excursii ma caracterizeaza.Lider de grup am fost dar am avut insubordonati.. :rolleyes:
7. Da, imi place sa calatoresc singura, dar nu prea realizez asta.Doar asa cate o iesire..
8. Exact.Imi place sa pierd timpul daca imi place ceva si tai de pe lista ceva care nu tin neaparat sa vad.
9. La cunostinte despre opere de arta m-ai pierdut.Merg pe principiul ce-mi place privesc mai mult, chiar daca habar nu am la ce ma uit. :naughty:
10. E, nu, mananc linistita si pe urma ma arunc in valtoare.Micul dejun poate sa-mi asigure energia pana dupa masa...deci mai mult timp de vizitat nu cu pauza devreme de pranz.
11. cafea sau pe o banca sa ma odihnesc ma mai opresc, dar masa consta in gustari care le am in rucsac;nu ma asez pt pranz ca ma " lenevesc".. :notangel:
12. Asigurare obligatoriu imi fac chiar daca nu e musai.Iar cu alergatul la aeroport..nu ma impac, prefer sa fiu la timp.Nu-mi sta in fel sa intarzii..
13. Souvenirurile sunt de baza.Cumpar ceva mai consistent doar daca imi place ceva extraordinar, pt mine sau altcineva din familie.
14. De obicei calatoresc cu persoane cunoscute, ne facem program comun, dar daca eu nu am chef sau ei sa mearga intr-un punct, ne despartim si ne revedem cand terminam fiecare ce vrea sa vada.
15. Turism strict cultural nu fac.Doar combinat cum ai zis.
16. La o cina linistita ca sa putem comenta ce am vazut, eventual sa facem planuri pt a doua zi...si o plimbare de noapte.
17. Imi place sa fac poze la chestii deosebite, la peisaje in general.Din pacate nu reusesc mereu sa le pun in ordine, impartite, dar sigur sunt intr-un sg folder mare..nu la gramada cu alte cateva mii.
18. Nu intotdeauna.
19. Nu.
20. Intotdeauna iau cash si card pt situatii neprevazute.


Interesante si raspunsurile celorlalti...de abia astept sa citesc!!

#4
okiedokie

okiedokie

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 26.01.2007
1. Mergem pentru ca am citit/vazut. Postul TV Travel e o sursa foarte buna de inspiratie!

2. Avand un singur concediu pe an, incercam sa facem cate putin din toate. Combinatia pe care incercam sa o atingem este: mare + obiective culturale/istorice etc+ atmosfera locala. Nu mergem sa "bifam", dar ne dorim sa obtinem cat mai mult de la concediu.

3. OOO, cateva saptamani inaintea concediului sunt alocate documentarii: review-uri, impresii, poze, itinerar etc - e un obicei care ne permite sa visam cu ochii deschisi :)

4. Cu trecerea anilor, suntem mai flexibili. deciziile se iau in grup, in functie de obiectivele fiecaruia.

5. Dereglarile de program (in timpul excursiei, nu la inceput sau la sfarsit) nu sunt o problema.

6. Sunt calma dar si atenta la nevoile grupului. In general, sunt responsabila cu documentarea si informatiile asa imi doresc sa iasa totul ok.

7. In ultimii ani noi (eu si prietenul meu) am calatorit in grupuri - relativ eterogene. Am fost pregatiti sa facem anumite lucruri si singuri daca ceilalti isi doreau altceva, iar noi aveam "fluturasii" nostri. Fiecare cu fluturii lui ;)

8. Mergem pe ideea sa vedem/simtim/traim cat mai mult din ceea ce ne place. Unii sunt pasionati de istorie, altii de peisaje, altii de cumparaturi :) incercam sa facem cate putin din toate a.i. toata lumea sa fie multumita

9. Foarte sentimental!

10. Ziua de vizitare la o ora rezonabila, dar totusi cat de dimineata posibil, pe racoare.

11. Depinde de locul unde suntem. Austria - fuga continua, Turcia - relaxare la o terasa.

12. Am suficient stres la serviciu ca sa nu-mi doresc un nivel crescut de adrenalina si in concediu. Asadar, asigurari, informatii verificate, orare.

13. Suveniruri locale pentru noi si pentru cei dragi, shopping doar ocazional

14. Adaptare la context, dar in general calatorim cu prietenii sau prieteni ai prietenilor

15. Da, da, da, combinate.

16. Seara e cel mai bine la taverna, unde mananca localnicii, cu muzica locului si cu preparate traditionale.

17. Fac fotografii cand imi place ceva. de obicei raman salvate pe calculator si ma uit la ele cand nu mai am rabdare pana la urmatorul concediu.

18. Nu.

19. Nu.

20. Bani la limita, in functie de bugetul estimat + card de credit pentru cheltuieli neprevazute.

#5
almona

almona

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 643
  • Înscris: 11.08.2006
1. Merg pt ca am aflat (citit, auzit de la prieteni, vazut la TV) si cred ca mi-ar placea
2. Stabilesc cartierul general, in speta locul de cazare, acelasi pt toata perioada, apoi ma misc.
3. Documentare in limita posibilitatilor si a bunului simt. Nu plec cu lectiile facute prea bine sa pierd complet bucuria descoperirii, nici cu ele nefacute deloc.
4. Foarte flexibila. E vacanta, nu tur de forta.
5. Nu-mi pica bine, dar imi trece repede.
6. Incerc sa ma inarmez cu mult calm si rabdare si sa nu las lucruri minore sa-mi tulbure vacanta.
7. Da
8. Nu bifez. Prefer sa las obiective neatinse (in speranta ca poate mai ajung vreodata) si sa ma bucur de altele mai mult timp, decat sa nu apuc sa ma bucur de nici unul.
9. Daca ochiul se bucura, este perfect. Altfel, degeaba scrie pictor sau sculptor celebru daca ma zgarie retina.
10. Dimineata, pe racoare, dupa cafea si mic dejun.
11. Relaxat, cate putin din fiecare
12. Intotdeauna imi fac asigurare. Imi place sa ajung devreme la locul de imbarcare.
13. De regula souveniruri, dar daca gasesc ceva sa-mi placa si sa merite, nu zic nu.
14. In general, merg pe principiul "Mai bine singur decat intr-o companie proasta", dar de regula grupurile au fost destul de omogene, cu mici exceptii.
15. Combinat
16. Plimbari lungi
17. Orice, oricand, oricat, peisaje, obiective, animale, oameni. Ordonate, daca se poate si cronologic.
18. Nu, le arat pozele cand ma intorc
19. Nu
20. Bugetul alocat initial + card pt situatii neprevazute.

#6
Basti

Basti

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 226
  • Înscris: 26.06.2008
1. Si una, si alta. Imi place la nebunie sa zbor si trebuie sa recunosc ca atunci cand gasesc oferte extrem de tentante la companiile aeriene, nu stau pe ganduri. Sunt sigur ca fiecare loc are farmecul, frumusetea lui..asa ca nu mi-e frica ca 'nu am ce vedea'.

2. E greu de raspuns :) De regula, ma documentez foarte bine inainte de plecare si ma duc sa vizitez doar ce ma intereseaza, ce stiu ca imi va placea. Spre ex, vizita la Madrid a inclus si Toledo, care este la 80km de Madrid dar nu a inclus muzeul Prado. I hate art museums :). Mai sunt situatii cand nu ma satur de un loc si ma reintorc. Un spectacol de teatru sau opera,  este intotdeauna binevenit ;)

3. Temeinic, temeinic :)

4. Ma adapetz la context.

5. Nu chiar

6. Doar ma duc sa ma relaxez?! Nu sunt adeptul calatoriilor in grup mare.

7. Singur nu imi place. Ador sa plec cu prietena la drum. :)

8. Daca imi place locatia, voi reveni. Nu sunt la maraton.

9. Habar n-am.

10. Hmmm..ne trezim nu foarte tarziu si mancam micul dejun linistiti. Consultam harta in timp ce bem cafeaua si punem la bataie planul (mai detaliat) pentru ziua respectiva.

11.Nu facem maraton. Ar fi pacat la Viena spre exemplu sa nu mananc un snitel la pranz, la Berlin sa nu trag un pui de somn sau sa citesc ceva in Tiergarten sau seara in Madrid sa nu ies intr-un bar de tapas :D Sunt un gurmand si ador sa mananc specialitati traditionale.

12. Asigurare de calatorie nu prea imi fac, mai ales ca mergem des prin city-break-uri. La aeroport prefer sa ajung din timp.

13. Nu ma duc pentru shopping. Singurul bagaj pe care il am in majoritatea escapadelor, este cel de mana. Strictul necesar, aparatul de fotografiat si muulta voie buna!

14. Nu prea imi plac grupurile mari. Mi-ar placea sa cunosc persoane compatibile. Chiar si asa, cand am fost in grup mare, am preferat ca fiecare sa mearga unde vrea.

15. Combinate. Chiar daca mergem la plaja, nu stam doar la plaja..ar fi prea plictisitor.

16. Imi place sa ies seara in oras..altfel simti pulsul orasului. Am fost si la film, si in diverse baruri am cunoscut si oameni noi. It was fun :)

17. Prietena este responsabila cu fotografiile.

18. Nu

19. Nu

20. Nu plec cu mult cash. Cardul e baza

#7
Pitzifelnic

Pitzifelnic

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,409
  • Înscris: 06.03.2009
Doamne, dar chiar sunt 20 de intrebari! Pana apuc sa le citesc pe toate, pana ma gandesc ce sa raspund, pana scriu... Articolul este insa foarte tare. Tin minte ca am fost odata acum multi ani cu autocarul in Austria, cu un grup de romani. Printre altele s-a vizitat si un castel. Austriecii lucrau pentru proprietar (nobilul X) si fiecare ghid venea din satul de langa, la cerere. Grupul era setos de informatii, asa ca s-a chemat un ghid. Omul nu stia decat germana (era un batranel respectabil, care lucra benevol, adica pentru cate un bacsis). Ghidul din Romania nu stia germana, asa ca m-am oferit sa traduc eu ce spunea omul. Stiind ca suntem romani, se chinuia sa ne arate, printre altele, si ce avea legatura cu tara noastra. Mai gasea un tablou care reprezenta ceva petrecut la Timisoara, mai ne spunea ca alteta sa imperiala a trecut si prin Brasov, etc. Atunci a devenit grupul nostru foarte banuitor. Au inceput, pe rand sa-mi sopteasca la ureche : "Asta e roman de-al nostru, dar nu vrea sa recunoasca. Intreaba-l de unde e!". Eu ma cam codeam, dar intr-una din camere spune omul descriind o lustra din tavan: "Luster". In momentul ala a explodat mamaliga! S-a vociferat puternic ca e clar ca-i roman, uite foloseste cuvinte romanesti, si am fost somat sa-l intreb daca e roman. L-am intrebat pana la urma, omul m-a privit blajin si mirat, mi-a explicat ca e nascut crescut in satul ala. Bine-nteles ca nu l-a crezut nimeni. Omul s-a oprit la iesire langa un anunt lipit de geam care spunea ca el nu-i platit si ca apreciaza orice bacsis din partea grupurilor. Grupul era insa deja afara si dezbatea vanjos problema originii sale romanesti, asa ca n-am mai tradus nimic. Am dat mana cu omul, el s-a uitat iar blajin in palma unde nu capatase nimica si am plecat.
Nu stiu cu ce s-a ales grupul din tot ce-a explicat el, cred ca nu cu mare lucru, pentru ca erau prea preocupati sa-l demaste pe ghidul prefacut.
Concluzia: dupa parerea mea, ne cam dam cu italienii in ce priveste ghizii!

Edited by Pitzifelnic, 18 August 2009 - 14:16.


#8
DeathRipple

DeathRipple

    communist vampire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,937
  • Înscris: 11.08.2002
fly_dream, plesu tocmai si-a republicat articolul in ultimul numar, dar banuiesc ca stiai deja asta.

1. sunt atatea locuri pe care vreau sa le vad, incat ma duc dupa bilet. si dupa intervalul de timp pe care pot sa-l iau de la munca.
2. de obicei vreau sa stau cat mai mult. problema e timpul. in muenchen nu poti sa stai 2 zile si sa zici ca "l-ai vazut". la melk nu poti sta 2 zile, pentru ca nu ai ce face.
3. temeinic
4. de obicei stabilesc un plan. cand ai atat de putine zile de concediu nici nu cre' ca se poate altfel. daca pleci pe 3 ani de-acasa, planu' inseamna o schema generala, daca pleci 3 zile la viena, planul se detaliaza la nivel de strada. flexibilitatea tine de timpul acordat unui lucru. poate initial aloc 2 zile pentru prater, da' ajung acolo si nu-mi place ce vad. stau 2 ore si am plecat.
5. nu mi s-a intamplat, nu stiu cum reactionez.
6. lumea pleaca in concediu relaxata. daca merg sa stau cu burta la soare, nu vad cum as putea fi stresat. daca insa se apropie ora de inchidere a unui muzeu si n-am apucat sa vad ce ma intereseaza, da, devin stresat.
7. nu s-a intamplat, nu stiu. dar nu cred.
8. merg pe ideea de a ramane cu ceva cand ajung acasa si sa nu uit a doua zi ce-am vazut.
9. nu sunt pasionat de pictura, nu stiu sa apreciez. am intrat intr-un astfel de muzeu si am "remarcat" diferentele de tendinte si stil dintre diversele curente expuse. asta pt ca, fiind in germania, erau foarte bine organizate. unele mi-au placut, unele nu. da, as putea sa stau o zi intreaga intr-o sala in care este expusa istoria motorului cu reactie, sau una dedicata telescopului astronomic.
10. ma trezesc dupa cum e cazu' si in functie de ce vreau sa fac, insa tot timpul micul dejun trebuie sa fie consistent.
11. am experimentat ambele tipuri de "deplasare". e in functie de curiozitate.
12. asigurare fac numa' daca nu ma lasa sa intru altfel.
13. din nou depinde. daca sunt cu masina si am ceva de luat, iau. cu rucsacu' in spate nu car decat suveniruri. in general nu cumpar decat ce-mi trebuie. despre nevasta-mea....well, nu vorbesc in numele altora :)
14. ambele, insa as prefesa sa pastrez grupul.
15. chiar prefer sa alternez perioadele de "cunoastere" cu cele de relaxare.
16. intr-un local sau plimbandu-ma pe strazi.
17. fotografii faci oriunde. carduri sunt. nu sutn mare fotograf, fac mai multe si le pastrez pe cele mai bune. prefer sa plec la drum cu cineva care chiar sa pricepe la asa ceva. oricum, le pastrez si le ordonez. am album foto pe net de 4 ani.
18. nu
19. nu
20. niciodata cu bani ficsi

#9
loj

loj

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 14
  • Înscris: 14.07.2009
1 Eu as vrea sa merg peste tot, nu as refuza nici o destinatie! Ma uit si la oferte de zbor, mai un canal de calatorii, o carte... inspirata de prieteni

2 Cate un pic din fiecare

3 Aproape temeinic, dar ramane destul loc si pentru inspiratie de ultimul moment sau la fatza locului

4 Flexibila..

5 Plec pe principi ca daca e sa intarzie avionu, oricum nu prea am ce face, asa ca mai bine stau relaxata..

6 Adopt stilul relaxat, dar nu am fost niciodata lider de grup

7 Am calatorit si singura, si a fost foarte bine, dar prefer sa plec ori cu o prietena buna si cu acelasi stil de a calatori/vizita sau cu prietenul (si am avut noroc ca are si el acelasi stil, dupa ce trece de stresul zborului

8 Minute in sir daca asa simt

9 Sentimental..

10  Trezit devreme sau relativ devrem in timp pentru mic dejun dar nu luat in fuga, neaparat cafelutza de dimineatza, alfel sunt cam "dracoasa"..

11 Este o combinatie intre fuga si  pauze..

12 Asigurare si ajuns la timp la aeroport

13 Sedintele de shopping depind de locatie.. suveniruri intotdeauna, daca este Europa si sunt si reduceri merge o zi, daca este in afara Europei , scurtam drastic

14 Am avut noroc de persoane compatibile, dar si asa ne despartim si re-intalnim daca fiecare are chef de altceva

15 Combinate

16 Nu prea am fost la opera/teatru in alte tari, cateodata un spectacol traditional, dar deobicei un restaurant si plimbat pe strazi, chiar si un club

17 Fotografii- ce ma impresioneaza + obiective .. "turist clasic"???

18 Trimit poze si parintilor si prietenilor , ca suntem in tari diferite

19 Fara jurnal

20 Am intotdeauna o rezerva sau un "back up plan"

#10
aljarreau

aljarreau

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,540
  • Înscris: 11.02.2006
1. Mergem pentru ca am citit.
2. Nu facem un tur de forta, nu mergem doar pentru a bifa. Daca orasul respectiv este interesant, revenim pentru a descoperi noi locuri de vazut.
3. Documentarea dinainte este mama turismului... altfel te vei trezi in situatii cel putin penibile si uneori periculoase.
4. Traseul se mai adapteaza uneori... de exemplu, dupa doua-trei zile de vizitat muzee ti se cam acreste asa ca mai schimbam ordinea sau scoatem din program si inlocuim cu altceva.
5. Nu e vorba de speriat, cit despre complicatiile care apar. De exemplu daca pierzi legatura la avion, sau daca ti se ratacesc bagajele, pierzi timp pretios pe care l-ai putea folosi vizitind locuri frumoase.
6. Calm-calm-calm... mai calm ca mine nu se poate. Singurul lucru care ma scoate din sarite e micul furt al localnicilor... iti dau restul gresit, crezind ca daca esti strain esti automat si prost :death: .
7. Singur... e adevarat, e o placere pe care am incercat-o de citeva ori, dar prefer sa mergem in doi. Parca bucuria de a vedea locuri noi e mai mare cind e impartasita...
8. Daca merita si imi place ceva, stau acolo cit timp vreau. Chiar daca asta inseamna sa dau programul peste cap.
9. Ma influenteaza putin si viata artistului sau curentul, dar o pictura o admir in primul rind pentru ca-mi place, nu conteaza altceva.
10. Daca "noaptea in cap" se traduce prin ora 8-9 atunci, da, plec cu noaptea in cap din hotel :photo:
11. Pauze de relaxare de 10-15 minute facem cam peste tot, n-ai cum sa alergi ca dementul pe strazi non-stop -_- . Pauza cea mai mare din timpul zilei este cind luam masa. Dar asta nu inseamna ca ne intoarcem la hotel. Mincam pe unde ne prinde ora prinzului.
12. Asigurare de sanatate facem mereu. Cit despre vizitat un obiectiv pe ultima suta de metri inainte de plecarea la aeroport... nu, n-am facut asta niciodata si nici nu o vom face. Preferam sa fim din timp la aeroport.
13. In general, din 10 zile petrecute intr-un oras, una este dedicata cumparaturilor. De obicei mergem intr-un outlet. Ne uitam pe prognoza vremii si alegem pentru cumparaturi ziua ploioasa sau mai urita din tot concediul.
14. Daca sintem intr-un grup si noi vrem sa vedem altceva decit restul, parasim grupul pentru citeva ore. Nu e nicio suparare.
15. Alegem calatoriile combinate.
16. Seara facem de obicei plimbari lejere pe strazi. Dar am mers si la spectacole de muzica si dans cind am avut unde.
17. Fotografiile... noi sintem impartiti la capitolul asta :D . Eu fac poze cu oameni, sotia cu peisaje, cladiri, etc. Asa ca din pozele noastre nu lipseste nimic. Pe calculator, pozele dintr-o vacanta stau frumusel in arhiva in folderul care contine numele orasului si data/perioada in care au fost facute.
18. NEAPARAT! Trimitem vederi parintilor si prietenilor din vacanta, chiar daca uneori se intimpla sa facem asta in ultima zi si sa ajungem in tara inaintea lor ^_^ .
19. Nu tin jurnal. Sotia ia citeva notite intr-un carnetel la finalul fiecarei zile de vacanta dar e ceva sumar.
20. Nu plecam niciodata cu bani ficsi. 100 de euro stau mereu deoparte pentru situatii neprevazute. Nu ne atingem de ei pina la aeroport la intoarcere, dupa predarea bagajelor la check-in. De obicei se duc prin duty-free :cursing: .

PS: Asteptam raspunsuri la intrebari si din partea autorului topicului :whistling:

Edited by aljarreau, 18 August 2009 - 16:22.


#11
varucristea

varucristea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 368
  • Înscris: 20.06.2007

 fly_dream, on 18th August 2009, 12:50, said:

1. Cum alegeti destinatia: ati citit si va doriti sa vedeti locatia X sau "sunt acum avioane ieftine catre locatia Y, hai sa studiem ce putem vedea acolo" (adica "mergem pentru ca am citit" sau "citim pentru ca mergem")?
Mi-as dori sa imi permit cu usurinta sa vad orice locatie X de pe pamantul asta, dar adevarul e ca de obicei calatoresc acolo unde gasesc ieftin biletul de avion sau o conjunctura favorabila. "Citesc pentru ca merg".

2. Fie ca organizati excursia pe cont propriu, fie ca alegeti o varianta oferita de o agentie de turism, ce anume urmariti: sa cunoasteti aprofundat un loc anume (adica petreceti tot timpul intr-o singura locatie) sau sa treceti prin mai multe (stand cate un pic in fiecare)? In cel de-al doilea caz, mergeti pe ideea "fac acum cunostinta cu mai multe locuri, vad cum ma simt in fiecare, apoi decid in care voi reveni pentru o vizita mai asezata in viitor" sau va este suficienta "bifarea" lor?
Pe cont propriu, incercand sa acopar cat mai mult din teritoriul tarii vizitate. In unele locuri as dori sa ma intorc pana la sfarsitul vietii (ex. Laos), in altele o data in viata e de ajuns (ex. Hong Kong).

3. Va documentati temeinic inainte (harti, obiective vizitabile, orare, preturi) sau preferati sa va lasati condusi de inspiratia de moment, la fata locului?
Cat mai temeinic posibil.

4. Sunteti flexibili (daca va stabiliti un plan de vizitare inca de acasa, va tineti de el strict sau va mai adaptati la context)?
Am un plan de acasa de care incerc sa ma tin. Dar uneori l-am mai schimbat la fata locului.

5. Va sperie eventualele dereglari de program care pot aparea (pierderea unei conexiuni de transport, anularea neasteptata a unei rezervari, vreo minicalamitate care va impiedica sa ajungeti la un anumit obiectiv)?
Da ma sperie. M-a speriat pierderea unui avion si m-a speriat o tornada cu o noapte inaintea unui zbor. :)

6. Pe parcursul calatoriei, sunteti calmi, relaxati, sau dimpotriva, stresati sa iasa totul bine, mai ales daca sunteti liderul grupului?
Relaxat. Sunt liderului grupului format doar din mine insumi.

7. Va place sa calatoriti si singuri, din cand in cand?  
Da, imi place foarte mult sa calatoresc singur. Am fost in zece tari singur pana acum. In urmatoarele doua voi calatori in grup restrans, sa vedem cum o sa iasa.

8. Mergeti pe ideea maximizarii numarului de obiective (daca da, doar pentru a le bifa sau alocand timp suficient pentru a va face o impresie) sau preferati sa stati minute/ore in sir in fata unuia, daca asa simtiti?
Fac ce simt pe moment.

9. Care este stilul vostru de a admira obiectivele: unul de cunoscator sau cel "sentimental"? De exemplu, daca va aflati intr-un muzeu, va poate placea o anumita pictura doar daca stiti o gramada de lucruri despre autorul ei, curentul in care se incadreaza, influenta acestuia asupra epocii, sau puteti admira pictura respectiva doar pentru ca.... va place, pur si simplu?
Nu ma consider "cunoscator" in nimic, in orice mai am de invatat. Admir "sentimental", criteriul absolut fiind imi place/nu imi place.

10. Va incepeti ziua de vizitare cu noaptea in cap, cu un mic dejun luat in fuga, sau preferati sa va treziti mai tarziu, sa savurati mancarea, cafeluta, si abia apoi sa porniti la drum?
Cu noaptea in cap.

11. In ce ritm vizitati obiectivele: in timpul zilei, va acordati pauze de relaxare (cate o cafea la o terasa, un timp petrecut pe o banca intr-un parc, un pui de somn sau un dus la hotel) sau alergati kilometri in sir din zori si pana noaptea tarziu, mancand pe fuga, pentru a putea vedea cat mai mult?
Din zori si pana in noapte, cu pauze de mancare.

12. In ce masura acceptati riscul? Va faceti asigurare de calatorie inainte de a pleca? Intre a petrece cele 2 ore traditionale in aeroport, relaxat, si a mai vedea un ultim obiectiv si apoi a alerga la aeroport aproape in ultima clipa, ce stil ati alege?        
Exista si momente de risc, dar calculate. Intotdeauna fac asigurare de calatorie, iar cu pierderea avionului nu e de glumit.

13. Includeti in proiectul vostru de calatorie secvente generoase de shopping sau va limitati la souveniruri?
Nu ma intereseaza shoppingul. Suveniruri daca sunt interesante si semnificative pentru locul respectiv.

14. Calatoriti cu persoane compatibile cu voi din punct de vedere al interesului pentru obiective, vitezei de deplasare, si chiar personalitatii, sau va adaptati la context, eventual parasind grupul in anumite momente, daca opiniile sunt impartite?
In majoritatea cazurilor calatoresc singur.

15. Va plac calatoriile "combinate", in care sa prindeti, de exemplu, si obiective istorice, si locuri exotice, si mare, si munte, si muzee, si plaja, sau mergeti pe ideea unui stil unic (spre exemplu, turism strict cultural)?
Depinde de loc. De exemplu in Egipt o sa ma duc strict pentru turism cultural, desi are si mare. In Indonezia a fost o vacanta "combinata".

16. Cum va place sa petreceti serile: la un spectacol (film, opera, teatru, cabaret), intr-un local, plimbandu-va pe strazi sau odihnindu-va pentru a o putea lua de la inceput a doua zi?
Plimbandu-ma pe strazi sau la o bere intr-un loc in care sunt si localnici, nu numai turisti (asta daca e voie cu bere in tara respectiva). :D

17. Care este stilul vostru de a face fotografii: oricand, oriunde (si daca este voie, si daca nu) sau din cand in cand, doar atunci cand ceva vi se pare foarte deosebit? In general, imortalizati peisaje, obiective, sau va place sa faceti poze in care sa apara cei din grup (si voi)? Cand reveniti acasa, va asezati fotografiile in ordine, pe locatii/orase/tari vizitate, sau le trantiti toate intr-un loc, la gramada?    
Fac destul de multe fotografii intr-o calatorie. Imi place foarte mult sa imi iasa o fotografie reusita cu un peisaj. "Stric" si 10 poze pana iese cum imi place. In ultimul timp apar foarte putin in pozele pe care le fac, cam la 100 de poze apar si eu in 5, pe principiul "dovada ca am fost acolo". :D

18. Obisnuiti sa trimiteti ilustrate familiei, prietenilor, din toate locurile prin care treceti?
Nu

19. Tineti un jurnal de calatorie?
Uneori da.

20. Plecati cu bani "ficsi" (la limita) sau va asigurati ca aveti rezerve suplimentare pentru cazuri neprevazute?
Combinatie cash + card.


#12
laviniaelena21

laviniaelena21

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 190
  • Înscris: 04.09.2008
1. Cum alegeti destinatia: ati citit si va doriti sa vedeti locatia X sau "sunt acum avioane ieftine catre locatia Y, hai sa studiem ce putem vedea acolo" (adica "mergem pentru ca am citit" sau "citim pentru ca mergem")?
depinde mult de buget.. merg in general pe low cost.. last min ....  oriunde un lume !

2. Fie ca organizati excursia pe cont propriu, fie ca alegeti o varianta oferita de o agentie de turism, ce anume urmariti: sa cunoasteti aprofundat un loc anume ?
nu ma tenteaza circuitele... deci de preferat 2-3 locuri intr-o singura vacanta..depinde cate zile.

3. Va documentati temeinic inainte (harti, obiective vizitabile, orare, preturi) sau preferati sa va lasati condusi de inspiratia de moment, la fata locului?
documentarea cat pot de bine:)... daca nu gasesc vreaun last min bun si sa plec fara sa stiu prea multe din lipsa de timp:))

4. Sunteti flexibili (daca va stabiliti un plan de vizitare inca de acasa, va tineti de el strict sau va mai adaptati la context)?
flexibil

5. Va sperie eventualele dereglari de program care pot aparea (pierderea unei conexiuni de transport, anularea neasteptata a unei rezervari, vreo minicalamitate care va impiedica sa ajungeti la un anumit obiectiv)?
ma sperie f tare!!!

6. Pe parcursul calatoriei, sunteti calmi, relaxati, sau dimpotriva, stresati sa iasa totul bine, mai ales daca sunteti liderul grupului?
calm eu// mai agitat sotul:))

7. Va place sa calatoriti si singuri, din cand in cand?  
singuri (adik eu cu el) e cellll mai bine... f greu sa mergi in grupuri: fiecare vrea altceva!

8. Mergeti pe ideea maximizarii numarului de obiective (daca da, doar pentru a le bifa sau alocand timp suficient pentru a va face o impresie) sau preferati sa stati minute/ore in sir in fata unuia, daca asa simtiti?
daca nu stai un pic sa-ti faci o idee uiti peste 3 zile ce ai vazut:))

9. Care este stilul vostru de a admira obiectivele: unul de cunoscator sau cel "sentimental"? De exemplu, daca va aflati intr-un muzeu, va poate placea o anumita pictura doar daca stiti o gramada de lucruri despre autorul ei, curentul in care se incadreaza, influenta acestuia asupra epocii, sau puteti admira pictura respectiva doar pentru ca.... va place, pur si simplu?
departe de mine sa fiu cunoscator ma uit la ce imi place:))

10. Va incepeti ziua de vizitare cu noaptea in cap, cu un mic dejun luat in fuga, sau preferati sa va treziti mai tarziu, sa savurati mancarea, cafeluta, si abia apoi sa porniti la drum?
cu noaptea in cap..

11. In ce ritm vizitati obiectivele: in timpul zilei, va acordati pauze de relaxare (cate o cafea la o terasa, un timp petrecut pe o banca intr-un parc, un pui de somn sau un dus la hotel) sau alergati kilometri in sir din zori si pana noaptea tarziu, mancand pe fuga, pentru a putea vedea cat mai mult?
imi place sa combin: zile de colindat si vazut... si simtit... cu o dupa amiaza de stat la soare... inot si relaxare..

12. In ce masura acceptati riscul? Va faceti asigurare de calatorie inainte de a pleca? Intre a petrece cele 2 ore traditionale in aeroport, relaxat, si a mai vedea un ultim obiectiv si apoi a alerga la aeroport aproape in ultima clipa, ce stil ati alege?  
nu imi place deloc riscul..     

13. Includeti in proiectul vostru de calatorie secvente generoase de shopping sau va limitati la souveniruri?
aici depinde de buget si preturi: daca gasesc reduceri .. 2-3 ore de shopping pe fuga!

14. Calatoriti cu persoane compatibile cu voi din punct de vedere al interesului pentru obiective, vitezei de deplasare, si chiar personalitatii, sau va adaptati la context, eventual parasind grupul in anumite momente, daca opiniile sunt impartite?
in general calatoresc doar cu sotul in afara tarii(in ro cu grupul mai des)


15. Va plac calatoriile "combinate", in care sa prindeti, de exemplu, si obiective istorice, si locuri exotice, si mare, si munte, si muzee, si plaja, sau mergeti pe ideea unui stil unic (spre exemplu, turism strict cultural)?
"combinate"

16. Cum va place sa petreceti serile: la un spectacol (film, opera, teatru, cabaret), intr-un local, plimbandu-va pe strazi sau odihnindu-va pentru a o putea lua de la inceput a doua zi?
toate de mai sus :daca a 2 a zi e zi de plaja... spectacol, discoteca, plimbari ... daca e zi de trezit la 4-6 dim... somn:)

17. Care este stilul vostru de a face fotografii: oricand, oriunde (si daca este voie, si daca nu) sau din cand in cand, doar atunci cand ceva vi se pare foarte deosebit? In general, imortalizati peisaje, obiective, sau va place sa faceti poze in care sa apara cei din grup (si voi)? Cand reveniti acasa, va asezati fotografiile in ordine, pe locatii/orase/tari vizitate, sau le trantiti toate intr-un loc, la gramada?    
in primul rand poze cu peisaje, cu obiectivele, cateva si cu noi.. si noii prieteni pe care ni-i facem ..si normal ca se pun pozele intr-un singur folder... pe tari sau orase:)

18. Obisnuiti sa trimiteti ilustrate familiei, prietenilor, din toate locurile prin care treceti?
nu:)) prefer sa le iau un mic suvenir cu ceva reprezentativ pt zona

19. Tineti un jurnal de calatorie?
da:)

20. Plecati cu bani "ficsi" (la limita) sau va asigurati ca aveti rezerve suplimentare pentru cazuri neprevazute?
calculez bugetul... si luam si o rezerva..."in caz de"

ciao:p

Edited by laviniaelena21, 19 August 2009 - 02:13.


#13
entity22

entity22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,018
  • Înscris: 16.07.2007
1.In general ma duc in locuri pe care mi-am dorit sa le vizitez din varii motive descoperite fie de prin documentare,de prin carti,de pe internet,din intamplare. Nu ma duc niciodata undeva doar asa ca am auzit ca merge multa lume si e cool sa ma duc acolo. Ca idee,am fost o singura data la Mamaia LOL,de 4 ori la Viena si niciodata la Parndorf sau SCS ,etc

2. De obicei imi aleg un oras sau o zona nu foarte mare si vizitez acolo cel putin o saptamana. Cum nu merg cu masina pe acolo ma descurc cu mijloacele de transport in comun. Prefer sa merg undeva si sa petrec o saptamana vizitand ce ma intereseaza si in rest sa ma plimb pe strazi ,sa vad atmosfera,chestii mai putin stiute.

3. Imi iau harta,ma uit pe orarele de tren daca am nevoie doar ca sa am o idee (imi place sa simt ca am controlul situatiei)dar nu ma uit la preturi in mod special sau sa-mi fac vreun plan pe zile.

4.Nu-mi fac un plan pe zile. In general am 2-3 obiective pe care imi doresc neaparat sa le vad iar restul ma orientez,poate descopar altele.

5. Da, mi-e groaza de probleme de genul asta pt ca afecteaza starea de spirit. Acum depinde si de problema pt ca daca nu mai pleaca avionul se pierde timp pretios,bani ,eventual chiar excursia deci e mai grav decat anularea unei rezervari la hotel ,lucru care se poate remedia la fata locului destul de rapid.

6. Nu ma stresez decat la gandul ca daca ceva nu iese imi sar restul in cap.
7. Va place sa calatoriti si singuri, din cand in cand?

8. Nu ma grabesc niciodata sau aproape niciodata. Sunt anumite obiective care sa zicem ca nu ma intereseaza in totalitate dar exista ceva in cadrul lor care ma intereseaza in special si atunci ma grabesc sa vad lucrul respectiv dar sunt de parere ca ,mai ales cand vorbim de tari din Europa,mai bine vezi totul in ritmul tau,te bucuri de ce vezi si lasi altele pe data viitoare.

9.Nu o sa ma dau mare cunoscator de arta,stiu in mare si imi place sa vad dar nu pot sa zic ca stau sa le analizez. Cand vine vorba de ramasite istorice atunci acolo ma pricep si chiar ma intereseaza cu adevarat,inteleg importanta si valoarea culturala si istorica a ceea ce vad,e o bucurie totala.Cred ca pana la urma cel mai mult apreciezi ceva cand ce vezi are valoare si sentimentala si intelectuala.

10.Ma trezesc in general pe la 8:00 - 8:30 ,mananc pe la 9:00 si la 10:00 sau 9:30 plec (depinde de oras,de obiective,de ce mi-as dori sa fac in ziua respectiva). E totusi vacanta si nu vreau sa alerg fara rost.

11. Nu dorm la pranz si mi se pare o tampenie sa mergi in vacanta(o vacanta activa ,de vizitare)ca sa dormi la pranz(bine,daca nu cumva ai vreo problema si e necesar). Nu-mi place sa alerg de parca zici ca-s la maratonul "care vede mai mult" ,ma duc la un obiectiv,stau ,vizitez,mai beau un suc,la pranz stau la o terasa,mai stau si prin parc,ritm nu lenes dar de vacanta. Mergem mult pe jos pt a vedea cat mai mult din locul respectiv care pana la urma nu inseamna muzee ci strazi,oameni,parcuri,locuri,sunete,mirosuri.

12.Imi fac asigurare pentru ca imi place sa pot spune ca am facut ce tinea de mine ca sa-mi asigur o vacanta de calitate. Nu stiu daca am ajuns vreodata (in afara de Egipt si acolo nu din vina mea) cu 2 ore mai devreme la aeroport dar nici nu-mi place gandul de a pierde avionul cand nu mai am bani si trebuie sa ajung acasa din vina mea,imi iau si eu o marja cat de cat.

13. Urasc shopping-ul si acasa si in strainatate. Daca ar fi dupa mine n-as intra decat in magazine de souveniruri si alte chestii "fun" dar mamei ii place de ex sa se uite si prin magazine vreo 2 - 3 ore asa ca de obicei alocam cateva ore pt shopping intr-o zi.

14. Motivul principal pt care ,oricat ar suna de ciudat,imi place sa merg cu mama in excursie este ca avem gusturi similare si aceasi viziune asupra a ce inseamna sa "vezi" un loc. Cu grup evit sa merg,am mers doar in Egipt prin 2002 si in Italia in 2003,deh,aveam doar 14-15 ani.

15. Daaaa

16. Imi place sa ma plimb noaptea,sa stau la o terasa intr-o atmosfera tipica locului sau sa iau cina la un restaurant cu specific.In locuri precum Viena unde muzica e un lucru aparte,merg si la concerte sau ce se mai gaseste. NU-mi plac cluburile deci acolo nu ma duc LOL

17. Am o obsesie cu pozele,imi place sa fac poze la orice,oricand (mai putin mie)pt ca nu sti niciodata cand surprinzi ceva deosebit fara sa-ti dai seama si pt ca exista ceva din spiritul local in fiecare coltisor.Acasa le tin pe PC separate pe tari.

18. Nu

19. Nu

20. Plecam de obicei cu mai mult decat ne propunem sa cheltuim ca sa avem o siguranta si un sentiment de libertate.

#14
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
1.
2. vad si revin unde imi place. nu imi place sa bifez atractii care de fapt ... nu ma atrag doar de dragul sa zic ca am fost
3. ma documentez cat pot de mult, nu imi plac surprizele
4. mai adaptam unde e cazul
5. da
6. calm
7. da
8. nu imi place sa bifez
9. admir ce imi place, pot sa trec pe langa ceva mega faimos, daca nu ma atrage probabil ca nici nu-l observ
10. ma trezesc cum pot, nu ma grabesc nicaieri doar sunt in vacanta nu ?
11. ... depinde de destinatie, selectez ce vreau si ma impart eu cumva la ele, dar nu e graba, cafeaua e cafea din orice pozitie
12. fac asigurare si mai beau o cafea la aeroport, ce pot sa mai vad in ultima clipa nu stiu
13. depinde de destinatie, e loc si de shopping oricand, nu stii niciodata peste ce magazine dai cand te plimbi de colo colo
14. ma pot desparti de grup fara probleme, dar sa zicem ca incerc sa-mi caut parteneri de drum fara pasiuni excesive pentru ceva anume
15. cum am zis, nu imi plac pasiuni unice, pierd vremea cum imi vine la fata locului, nu merg special pt nimic
16. ma plimb pe strazi si ma opresc unde imi vine
17. street photography, cam atat.
18. nu
19. nu
20. cu rezerva.

#15
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004

 Pitzifelnic, on 18th August 2009, 14:16, said:

Articolul este insa foarte tare.

Articolul este timpit si depaaarte de realitate.

dar intr-una din camere spune omul descriind o lustra din tavan: "Luster". In momentul ala a explodat mamaliga! S-a vociferat puternic ca e clar ca-i roman, ...

Probabil ca mamaliga a explodat la tine, ca ceilalti oricum nu intelegeau nimic. Austriecii au foarte multe cuvinte pe care nu le vei auzi in Germania. Vezi spre exemplu Marille in loc de Aprikose. Si da Luster este un cuvint tipic auzit in Austria
Mai ai mult de invatat inainte sa-ti explodeze mamaliga si sa te dai destept ;)


Am dat mana cu omul, el s-a uitat iar blajin in palma unde nu capatase nimica si am plecat.

Deh, vi s-a cuvenit. Asa-i neamu de traista. Macar mersi ai zis?

Nu stiu cu ce s-a ales grupul din tot ce-a explicat el, cred ca nu cu mare lucru, pentru ca erau prea preocupati sa-l demaste pe ghidul prefacut.

Nu s-a ales ca depindea de traducator ;)
Concluzia: dupa parerea mea, ne cam dam cu italienii in ce priveste ghizii!
Si nu numai

Edited by vata_pa_batz, 19 August 2009 - 18:42.


#16
Pitzifelnic

Pitzifelnic

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,409
  • Înscris: 06.03.2009
@vata de zahar
Prietene, esti beat sau ai probleme de alta natura?!

Edited by Pitzifelnic, 19 August 2009 - 21:02.


#17
Dari@

Dari@

    Hoașcă pur si simplu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,733
  • Înscris: 18.06.2007
1. Cum alegeti destinatia:  ...
- nici, nici. ce vreau sa vizitez de cand ma stiu, si functie de ce bani dispun. insa uneori imi vine o idee, si deodata schimb destinatia si aceasta hotarare ad hoc ramane valabila pana la urma.

2. , ce anume urmariti: sa cunoasteti aprofundat un loc anume sau sa treceti prin mai multe ?
- prefer sa vad multe locuri, dar cu toate ca imi proipun sa mai revin in cate o locatie, nu cred ca are rost sa dau banii aiurea intr-o alta vacanta sa revad ceva. prefer sa vizitez de fiecare data o alta tara.  bine, nici nu mai am in față toata viata - teoretic jumate a dusa de mult, asa ca, nu-mi permit sa revin :)

3. Va documentati temeinic inainte ?
- nu ma documentez. prefer sa simt bucuria surprizei. ma documentez despre preturi nu despre locurile pe car ele voi vizita. la alea ma uit si pe net dupa ce vin de acolo.

4. Sunteti flexibili ()?
- ma tin de planul facut initial.

5. Va sperie eventualele dereglari de program ?
- da, m-ar speria, de aceea nu merg decat cu excursie organizata de agentie de turism.

6. Pe parcursul calatoriei, sunteti calmi, relaxati, sau dimpotriva, stresati sa iasa totul bine, mai ales daca sunteti liderul grupului?
- nu-mi asum responsabilitati, deci sunt foarte calma - ma rog, cat se poate cand calatoresti cu tot felul de oameni.

7. Va place sa calatoriti si singuri, din cand in cand?
- calatoresc singura intotdeauna. nu suport sa dorm cu cineva strain in camera. uneori, fac exceptii, dar numai daca nu-mi permit taxa de camera single.

8. Mergeti pe ideea maximizarii numarului de obiective ?
- nu. prefer sa vad 2-3 obiective importante, decat mai multe pe care sa le uit a doua zi.

9. Care este stilul vostru de a admira obiectivele: unul de cunoscator sau cel "sentimental"?
- sentimental :) chiar nu ma intereseaza informatiile suplimentare, pt ca intr-un circuit sunt atat de multe incat nu le poti retine pe toate. asa ca nu-mi chinui mintea cu nimic. imi clatesc ochii si asta ma face sa-mi reincarc bateriile psihicului. abia dupa mai multe zile de la terminarea excursiei incepe sa mi se faca ordine in sertarele memoriei.

10. Va incepeti ziua de vizitare cu noaptea in cap,  sau savurati mancarea, cafeluta, si abia apoi sa porniti la drum?
- savurez oricum. detest sa ma grabesc, asa ca prefer sa dorm mai putin daca md e la ora 7, decat sa fiu aia dupa care toata lumea fluiera ca a intarziat la masa si apoi la autocar.

11. In ce ritm vizitati obiectivele: in timpul zilei, va acordati pauze de relaxare ?
- da, mai stau si la o cafea sau dorm dupa amiaza, daca am posibilitatea.

12. In ce masura acceptati riscul? Intre a petrece cele 2 ore traditionale in aeroport, relaxat, si a mai vedea un ultim obiectiv si apoi a alerga la aeroport aproape in ultima clipa, ce stil ati alege?
- relaxarea. aici nu despre risc e vorba, ci de ceasul meu biologic. detest sa ma grabesc, cum ziceam mai sus. tot ceea ce fac in viata, fac in asa fel incat sa ma simt bine sufleteste si mental. graba este un stres puternic in cazul meu. deci, relax  :proud:

13. Includeti in proiectul vostru de calatorie secvente generoase de shopping sau va limitati la souveniruri?
- suveniruri si cate un tricou, o poseta mica, ceva sa-mi aminteasca de acel loc. nu sunt adepta shoppingului din alte tari.

14. Calatoriti cu persoane compatibile cu voi ?
- da, din moment ce merg in excursii organizate de agentii.

15. Va plac calatoriile "combinate", sau mergeti pe ideea unui stil unic (spre exemplu, turism strict cultural)?
- da, prefer varietatea.

16. Cum va place sa petreceti serile: la un spectacol (film, opera, teatru, cabaret), intr-un local, plimbandu-va pe strazi sau odihnindu-va pentru a o putea lua de la inceput a doua zi?
- cum nu ma dau in vant dupa localuri de noapte, de regula seara ma plimb, daca sunt intr-o locatie ok, daca nu, ma uit la tv.

17. Care este stilul vostru de a face fotografii: oricand, oriunde  In general, imortalizati peisaje, obiective, sau va place sa faceti poze in care sa apara cei din grup (si voi)? Cand reveniti acasa, va asezati fotografiile in ordine, sau le trantiti toate intr-un loc, la gramada?
- aproape oriunde, in multe sa fiu si eu, cu grupul ma intereseaza prea putin sa am poze. le pun in ordinea de pe pelicula - am aparat clasic.

18. Obisnuiti sa trimiteti ilustrate familiei, prietenilor, din toate locurile prin care treceti?
- nu.

19. Tineti un jurnal de calatorie?
- nu.

20. Plecati cu bani "ficsi" (la limita) sau va asigurati ca aveti rezerve suplimentare pentru cazuri neprevazute?
- banii lichizi da, sunt ficsi. dar am intotdeauna un card visa de pe care pot scoate orice valuta vreau, la nevoie.

#18
MiG29

MiG29

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,051
  • Înscris: 16.12.2002
1. de regula imi aleg o destinatie, pentru ca imi doresc sa vad locul ala
2. vad mai multe locuri in fuga si apoi revin unde imi place.
3 ma documentez cat de cat, dar nu exagerez. ma mai oreintez si la fata locului.
4. foarte flexibil.
5. nu foarte tare dar imi mai fac griji uneori.
6. de regula sunt relaxat.
7. nu
8. prefer sa stau intr-un loc care imi place
9. depinde. ambele variante se potrivesc
10. de regula profit la maxim de timpul pe care il am, dar exista si momente de relaxare chiar de lenevit
11.
12. da, imi fac mereu asigurare, si prefer sa stau in aeroport si mai mult de 2 ore. imi plac la nebunie aeroporturile, le consider niste obiective in sine:p
13. suveniruri mereu. shopping daca am timp si daca imi place ceva mult.
14. prefer sa merg cu oameni la fel ca mine
15. da, e ok sa faci excursii combinate.
16. seara pe strazi sau intr-un loc frecventat de localnici (bar, cafenea)
17. fac foarte multe poze si apar de foarte putine ori in ele. de regula pozez orice mi-se pare interesant. le las la gramada, in ordine cronologica.
18. nu am mai facut de multa vreme asta. prefer sa cumpar un suvenir ptr cei de acasa.
19. nu
20. am cate ceva in plus la mine, just in case.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate