Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cat ar trebui sa ma coste o incar...

UBB camin

Boxe active pentru terasa

pret manopera
 ce acte sunt necesare la inregist...

stabilizator tensiune problema lu...

Voi raportati undeva tentativele ...

Cat timp se pierde cu fisa medica...
 Ce se poate face intr-o balta de ...

Jaluzele sau rolete interior

Imagine cu tenta galbuie

Noul Suzuki Swift 2024
 Parere ac sh

Dividende - Cat am de plata la st...

Teren de vanzare. O agentie imobi...

Alegere tableta
 

De ce si cum calatoriti in 20 de intrebari......

- - - - -
  • Please log in to reply
38 replies to this topic

#19
fly_dream

fly_dream

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,075
  • Înscris: 17.05.2007
Raspund si eu.....

1. Cum alegeti destinatia: ati citit si va doriti sa vedeti locatia X sau "sunt acum avioane ieftine catre locatia Y, hai sa studiem ce putem vedea acolo" (adica "mergem pentru ca am citit" sau "citim pentru ca mergem")?

Pana cand a aparut tentatia low-cost, aveam anumite destinatii preferate, dupa... merg si in functie de ofertele de zbor pentru ca din fiecare loc se poate gasi ceva interesant pe o raza nu tocmai mare.

2. Fie ca organizati excursia pe cont propriu, fie ca alegeti o varianta oferita de o agentie de turism, ce anume urmariti: sa cunoasteti aprofundat un loc anume (adica petreceti tot timpul intr-o singura locatie) sau sa treceti prin mai multe (stand cate un pic in fiecare)? In cel de-al doilea caz, mergeti pe ideea "fac acum cunostinta cu mai multe locuri, vad cum ma simt in fiecare, apoi decid in care voi reveni pentru o vizita mai asezata in viitor" sau va este suficienta "bifarea" lor?

Prefer ca mai intai sa trec oarecum rapid prin mai multe locatii in cadrul aceleiasi excursii, sa vad unde anume imi place in mod deosebit si ulterior sa revin pentru aprofundare in locurile alese. Nu ma intereseaza sa bifez, ar fi pierdere de energie, timp si bani.

3. Va documentati temeinic inainte (harti, obiective vizitabile, orare, preturi) sau preferati sa va lasati condusi de inspiratia de moment, la fata locului?]

Merg pe ideea documentarii aprofundate, nu de alta, dar timpul petrecut in fiecare loc fiind scurt, trebuie maximizat.... Cand te afli pentru o zi intr-o metropla, daca nu ti-ai facut lectiile si nu ai macar o harta in mana in care cineva sa fi marcat cateva obiective, hoinarind pe strazi nu reusesti decat sa-ti faci o idee vaga asupra locului si nu este deloc sigur ca vei nimeri strazile "semnificative".... Este util sa stii si ce si cand este deschis, cat costa si cum ajungi acollo, altfel.... ai nevoie de un sejur luuuuuuuuuuuuuuung, iar eu nu-mi permit. Sigur ca nu poti sti totul dinainte, mai ales cand pleci in mai multe orase si nu ai avut suficient timp pentru documentare; in acest caz, completez informatiille cu cele de la fata locului (receptia hotelului, afise pe strazi, ziare)....

4. Sunteti flexibili (daca va stabiliti un plan de vizitare inca de acasa, va tineti de el strict sau va mai adaptati la context)?

Sunt flexibila, modific planul din mers, tai ce nu pare interesant si inlocuiesc cu ceva aparut la fata locului (imi plac micile nebunii)...

5. Va sperie eventualele dereglari de program care pot aparea (pierderea unei conexiuni de transport, anularea neasteptata a unei rezervari, vreo minicalamitate care va impiedica sa ajungeti la un anumit obiectiv)?

In general nu, dar nu am avut pana acum de astfel de ghinioane: era sa pierd avionul/trenul in 3-4 randuri, dar.... conditia fizica si o buna orientare in aeroporturi/gari m-au ajutat sa trec cu bine peste acele momente, mai ales ca niciodata nu am la mine fonduri suplimentare, pentru caz de urgenta...  

6. Pe parcursul calatoriei, sunteti calmi, relaxati, sau dimpotriva, stresati sa iasa totul bine, mai ales daca sunteti liderul grupului?

Calma si relaxata daca grupul se misca suficient de repede si nu-si schimba brusc intentiile. Nu-mi place sa pierd timpul aiurea.

7. Va place sa calatoriti si singuri, din cand in cand?

Da, uneori da, ma simt libera sa fac totul in ritmul si dupa placul meu.

8. Mergeti pe ideea maximizarii numarului de obiective (daca da, doar pentru a le bifa sau alocand timp suficient pentru a va face o impresie) sau preferati sa stati minute/ore in sir in fata unuia, daca asa simtiti?

Maximizez numarul de obiective cu petrecerea unui timp rezonabil la fiecare, depasind uneori marja de timp alocata. Se intampla cateodata sa stau minute in sir in fata unui lucru sau sa revin chiar in cursul aceleasi excursii (am patit asa la Trevi, de exemplu).....

9. Care este stilul vostru de a admira obiectivele: unul de cunoscator sau cel "sentimental"? De exemplu, daca va aflati intr-un muzeu, va poate placea o anumita pictura doar daca stiti o gramada de lucruri despre autorul ei, curentul in care se incadreaza, influenta acestuia asupra epocii, sau puteti admira pictura respectiva doar pentru ca.... va place, pur si simplu?

In general unul sentimental pentru ca pregatirea mea profesionala nu este una de artist si nu ma pot lauda ca sunt cunoscator al picturii, sculpturii, arhitecturii.... citesc cat pot, dar n-as putea recunoaste curentul artistic/arhitectural in care se incadreaza orice pictura/cladire, admir pentru ca... imi place, inteleg si percep asa cum imi dicteaza mintea si sufletul. Daca este ceva care ma impresioneaza mult, notez titlul si studiez acasa.

10. Va incepeti ziua de vizitare cu noaptea in cap, cu un mic dejun luat in fuga, sau preferati sa va treziti mai tarziu, sa savurati mancarea, cafeluta, si abia apoi sa porniti la drum?

Urasc sa ma trezesc devreme, dar in calatorii nu-mi permit luxul dormitului pana la pranz, iau micul dejun pe ultima suta de metri (8:30-9), cafeluta nu beau, dar trebuie sa mananc pentru a rezista cat mai mult "in teren"...

11. In ce ritm vizitati obiectivele: in timpul zilei, va acordati pauze de relaxare (cate o cafea la o terasa, un timp petrecut pe o banca intr-un parc, un pui de somn sau un dus la hotel) sau alergati kilometri in sir din zori si pana noaptea tarziu, mancand pe fuga, pentru a putea vedea cat mai mult?

Alerg kilometri in sir, din zori si pana noaptea tarziu, adeseori uitand sa mananc.... De multe ori imi doresc o pauza la o inghetata pe o terasa, admirand lumea, dar.... foarte rar reusesc sa rup din timp pentru asta...

12. In ce masura acceptati riscul? Va faceti asigurare de calatorie inainte de a pleca? Intre a petrece cele 2 ore traditionale in aeroport, relaxat, si a mai vedea un ultim obiectiv si apoi a alerga la aeroport aproape in ultima clipa, ce stil ati alege?        

Nu fac asigurare de calatorie, mi-e lene sa mai stau la coada si pentru asta, stiu ca ar trebui..... Aleg aproape intotdeauna stilul de a ajunge in ultima clipa la aeroport, stiu ca nu-i bine, dar, oricat de mult indragesc aeroporturile, nu as putea sa dau minute de oras pentru a sta mai mult in ele.... poate doar in orasele "de tranzit", cum este Milano....

13. Includeti in proiectul vostru de calatorie secvente generoase de shopping sau va limitati la souveniruri?

Ma limitez la souveniruri si uneori cate ceva pentru cei de acasa daca se iveste ocazia, nu am shoppingul pe lista si nu-mi notez niciodata care sunt zonele ideale pentru asa ceva. Imi place sa cumpar cate o cana din locurile pe unde trec...

14. Calatoriti cu persoane compatibile cu voi din punct de vedere al interesului pentru obiective, vitezei de deplasare, si chiar personalitatii, sau va adaptati la context, eventual parasind grupul in anumite momente, daca opiniile sunt impartite?

In principiu, plec cu persoane cat mai putine si relativ compatibile, altfel fiecare face ce vrea si ne reinttalnim seara, nu-mi place sa renunt la planurile mele doar ca sa ardem gazul impreuna.

15. Va plac calatoriile "combinate", in care sa prindeti, de exemplu, si obiective istorice, si locuri exotice, si mare, si munte, si muzee, si plaja, sau mergeti pe ideea unui stil unic (spre exemplu, turism strict cultural)?

Imi plac calatoriile combinate, m-as simti bine sa petrec cateva zile in nordul extrem, apoi sa aterizez la tropice, sa vizitez Ermitajul si apoi sa ma plimb cu snowmobilul si sa vad aurora boreala in nordul Norvegiei, sa vizitez o catedrala, o gradina exotica si apoi sa sar de pe stanci in Mediterana..... diversitatea ma atrage....

16. Cum va place sa petreceti serile: la un spectacol (film, opera, teatru, cabaret), intr-un local, plimbandu-va pe strazi sau odihnindu-va pentru a o putea lua de la inceput a doua zi?

Nu prea am avut parte de localuri pana acum, in general ma plimb pe strazi pana tarziu si dorm prea putin....  pentru ca nu-mi vine sa ma adun de pe drumuri "cu gainile"....

17. Care este stilul vostru de a face fotografii: oricand, oriunde (si daca este voie, si daca nu) sau din cand in cand, doar atunci cand ceva vi se pare foarte deosebit? In general, imortalizati peisaje, obiective, sau va place sa faceti poze in care sa apara cei din grup (si voi)? Cand reveniti acasa, va asezati fotografiile in ordine, pe locatii/orase/tari vizitate, sau le trantiti toate intr-un loc, la gramada?

Fac sute de fotografii pe zi, "vanez" ceea ce este deosebit, nu-mi plac pozele clasice, cu grupul zambind, spanzurat de monumente, pancarte, sa se vada ca am trecut pe-acolo. Acasa asez pozele in foldere separate dupa data, cand am timp pun fiecareia ca titlu numele locatiei in care a fost facuta.... Mi-ar trebui un aparat foto mai performant, nu-mi ies bine pozele facute noaptea!  

18. Obisnuiti sa trimiteti ilustrate familiei, prietenilor, din toate locurile prin care treceti?

Inainte da, in ultima vreme nu, sunt grabita si cumparatul de ilustrate, timbre, scrisul propriuzis iau timp...

19. Tineti un jurnal de calatorie?

Am incercat, dar nu este timp. Intentionez sa tin unul acum, pentru ca va fi o excursie in mare parte cu masina si vreau sa notez distante, timpi, obiective..... sa compar cu planul "de acasa"...

20. Plecati cu bani "ficsi" (la limita) sau va asigurati ca aveti rezerve suplimentare pentru cazuri neprevazute?

Din pacate, plec cu bani ficsi, dupa calcularea bugetului. Daca se intampla sa nu ma incadrez in suma, sun "un prieten" si trec pe la Western Union, s-a intamplat de doua ori.

Edited by fly_dream, 23 August 2009 - 00:57.


#20
Iuliux

Iuliux

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 657
  • Înscris: 13.03.2005
Destinatia o aleg in general dupa urmatoarele criterii:
- unde imi doresc sa merg. Ce imi doresc sa vad.
- am cazare intr-o anumita locatie, ce pot vedea de acolo.

In afara de Venetia care am vazut-o temeinic, pana acum am preferat excursiile in care am trecut prin multe locuri (interrail ce sa-i faci). Sunt tanar si sigur voi mai trece prin locurile ce mi-au placut.

Ma documentez cat pot inainte insa recunosc ca imi place sa ma documentez si dupa. Ma consider flexibil insa imi place sa-mi iasa planul de acasa. In cazul unei "calamitati" actionez dupa anumite prioritati si actionez in consecinta.

Imi place sa calatoresc singur insa pana acum m-am aventurat doar in Romania in felul acesta.

Cand vad un oras imi place sa actionez dupa cum simt. Daca vremea este buna si imi place pot sta mai mult decat am planuit. In general programul mi-l fac in asa fel incat sa pot pleca mai repede sau mai tarziu.

In muzee admir o lucrare mai mult daca aceasta imi place.

Orarul de vizitare incepe de obicei cu noaptea in cap sau chiar de seara :)) Cand voi trece la celalalt stil de vizitare (zile sau saptamani pentru un oras) voi avea timp si de savurat mancarea de dimineata. In schimb pot sa spun ca imi place sa ma linistesc pe o terasa in timpul zilei la un pahar de vin, un suc, o bere.

Asigurare de calatorie am mereu. E gratuita pentru studenti :)

No shopping for me.

Calatoresc cu persoane cu care am gusturi asemanatoare.

Calatoriile le fac cat mai diverse. Ultima m-a purtat de pe plajele insorite din Andalusia, coasta de azur si riviera italiana pana pe varful Matterhorn plus city exploring prin Berlin, Roma, Barcelona, Ljublijana etc.

Serile le petrec adesea in tren spre o alta destinatie sau spre locul de cazare.

Fotografiile le pastrez in ordinea in care au fost facute.

Nu trimit ilustrate. Am incercat sa tin un jurnal de calatorie insa nu am avut timp de el. Inca am o memorie foarte buna si nu simt nevoia.

Banii se impart in doua: bugetul si rezerva.



fly_dream impartaseste si experienta ta.

Edited by Iuliux, 23 August 2009 - 08:57.


#21
Happy39

Happy39

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 22.08.2009
:)  vin si eu cu 20 de raspunsuri, am sa incerc sa fiu cat mai la obiect, ca sa nu plictisesc pe nimeni, dar nu promit un mesaj scurt:):
1. Am deja cateva destinatii care stau la rand:), in mintea mea, asa ca ma duc, in masura timpului posibil, in locurile in care imi doresc sa ajung. Avioanele low cost nu au fost niciodata pasiunea mea, mai ales dupa ce am citit pe cateva forumuri povesti despre stat prin aeroporturi la greu ceea ce pentru mine inseamna taiat din timpul de vacanta, calatorie, poveste si asta nu as accepta/Asa ca ma inca din ianuarie, cum apar ofertele pe anul in curs, ma apuc sa scotocesc si sigur si ofertele sunt ok si biletele de avion sunt ok, fara a merge cu low cost.Merg numai pentru ca imi doresc enorm sa ajung in locul ce poarta deja denumirea de destinatie de vacanta.

2.Ma intereseaza sa vad cat mai mult din ce ofera zona in care ajung si de regula merg cu cativa prieteni buni si nu ave nici o treaba cu un grup, in cazurile in care acesta exista.Prefer sa ma plimb cat mai mult posibil, cat e ziua de lunga.

3."Inspiratia de moment" nu e recomandabila, mai ales cand zilele de vacanta sunt putine.Imi place sa citesc tot ce se poate de pe forumuri si sa stiu la ce sa ma astept, unde sa mananc, ce NU trebuie sa scap si ce sa ocolesc.Sfaturile de pe forum sunt o minune din punctul asta de vedere!

4. Mai mult decat flexibila.Merg unde imi place, vad ce imi place, nu e nimic batut in cuie.

5.Nu mi-ar face placere sa pierd un avion,asta sigur;punctualitatea imi e o buna prietena.daca se intampla sa apara ceva inconveniente pe parcurs, atunci ne adaptam si schimbam pe loc ce se mai poate schimba.

6. Stresata, in excursie? Niciodata! e timpul meu, imi iubesc fiecare minut liber si relaxarea, zambetul , starea de bine imi sunt cei mai buni prieteni

7.Niciodata nu mi-a facut placere sa nu pot vorbi despre ce ma bucura,ce ma uimeste, ce e nou! E minunat sa mai ai pe cineva la drum; cum spunea cineva pe aici, bucuria impartasita e inegalabila!Nu imi face placere sa calatoresc singura, dar am grija sa am alaturi oameni ca si mine:nemofturiosi, nepretentiosi, nu snobi, ci oameni care vor doar un pat unde sa doarma, un loc curat si un dus.In rest, plimbare cat cuprinde!

8.Depinde de obiectiv.Sunt locuri prin care treci si iti e bine si locuri care iti umplu sufletul si unde simti nevoia sa revii mereu si mereu, cum am facut cu orasul vechi din Rhodos, de exemplu:)

9.Si-si.Sa recunostem ca nu poti sa nu te emotionezi in fata unei picturi, a unui loc despre care doar ai citit, care e incarcat de istorie si in fata caruia ai ajuns!...

10. Daaaaa, imi incep ziua cu noaptea in cap, asta intotdeauna! Daca am cazare cu mic dejun, la 8 mananc, la 8.30 sunt deja cu rucsacelul si prietenii departe de locul unde suntem cazati:).Prefer sa ma plimb cat mai mult, nu exista program de somn, dorm tun noaptea, franta- si a doua zi o iau de la capat.

11. Merg tot timpul, ma opresc la ce e de admirat, la pauza de masa si apoi mergem, din nou, cat de mult posibil..

12.Consider asigurarea de calatorie un risc in minus si neaparat necesara.

13.Ref la shopping, e unul din obiectivele care nu prea au loc pe lista mea de excursionist, insa imi place sa iau suveniruri pentru cei dragi din locurile ce-mi apar in drum...Nu pierd timpul cascand gura prin mall-uri, in orasele care au asa ceva. Nu imi pot face una ca asta:):):)

14.Asta e mai mult decat important si necesar! Nu poti sa calatoresti cu oameni ce vor sa doarma cand tu vrei sa te plimbi, sigur nu, sau cu persoane care analizeaza cum e pusa gresia in camera(cum am citit un post undeva), cand tot ce vrei e un loc curat si unde sa poti sa faci un dus dupa o zi plina si sa dormi linistit.

15.DA

16.Odihna e pentru noapte, nu pentru seara,e de dorit ca intr-un loc nou sa te bucuri de noutatea locului, de traditii, de muzica, de oameni, de atmosfera!

17.Nu fac fotografii in locuri interzise (de exemplu, ma uitam cu un zambet amar la niste chinezi care fotografiau de zor un Koala la gradina zoo din Vienna, pana l-au trezit), desi scria clar ca nu e voie !Insa imi place la nebunie sa fotografiez peisaje, locuri pe unde trec, oameni care imi sunt dragi si apoi sa nu le las numai pe film si sa le scot pe suport de hartie si sa ma bucur de cele vazute si traite ..

18.Nu trimit ilustrate, nu caut posta si cutiile postale.De multe ori, ajungem acasa pana ajunge ilustrata:) Le arat insa pozele si adaug si povestirile de rigoare.

19.Nu tin un jurnal de calatorie, dar imi place sa scriu cateva randuri, din cand in cand, despre un loc prin care trec si care m-a impresionat..Numai ca nu prea e timp de asta

20.Niciodata nu stii exact de cati bani ai nevoie, dar fac un calcul aproximativ, in limite normale, nu de 5 stele:).Am intotdeauna un card la mine, pentru e evita surprizele neplacute de care nimeni nu are nevoie in excursie.

Turistul acesta sunt eu:)
Zi buna tuturor!

#22
fly_dream

fly_dream

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,075
  • Înscris: 17.05.2007

 Iuliux, on 23rd August 2009, 08:44, said:

fly_dream impartaseste si experienta ta.

Tocmai am impartasit-o.... in postul de deasupra ta!  ;)

#23
Phx'

Phx'

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 868
  • Înscris: 16.10.2005
fly_dream, am vrut sa raspund si eu la chestionar, dar am citit raspunsurile tale si am simtit ca ar fi trebuit sa dau copy-paste la aproape tot :D ... Si eu care credeam ca sunt singura care plec cu banii ficsi la mine  :P

#24
rodica_c

rodica_c

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 234
  • Înscris: 07.05.2007
1. Inclin mai mult spre prima varianta dar nu o exclud nici pe a doua.Atata doar ca inca nu am experimentat-o.De ex,pentru destinatii din Europa am preferat pana acum masina personala.

2. Prefer sa-mi stabilesc un "cartier general" intr-o zona anume si sa vizitez locul si imprejurimile in masura timpului disponibil.Daca calatoresc cu masina sigur ca imi construiesc un traseu pana la acel "cartier general" si incerc sa vizitez locuri pe care nu le-am vazut cu alte ocazii sau sa revad ce mi-a placut mai mult altadata.Nu prea agreez ideea de circuit pe durata si distante mari si cu deplasare zilnica in alta parte.

3.Da, de fiecare data ma documentez in ce priveste traseul,obiective,rezervare cazari.Tine si de experienta personala,candva am experimentat si inspiratia de moment dar nu pot spune ca a iesit foarte bine.

4.Sunt flexibila, planul facut de acasa este orientativ dar s-a dovedit bine facut de cele mai multe ori.Totdeauna insa pot aparea chestii interesante la fata locului si atunci mai completam, mai schimbam...

5.Nu neaparat,dar in ce priveste avioanele prefer sa fiu din timp pe aeroport.Cu masina pot aparea unele dificultati in trafic.Asa am patit ultima data anul trecut pe drumul de la Salzburg la Zurich.Din cauza ca era sambata si se faceau si lucrari pe mai multe tronsoane de drum am ajuns la Zurich doar seara la 18 in loc de amiaza.Incerc sa prevad si astfel de intarzieri dar nu reusesc totdeauna.

6.Incerc sa ma relaxez , sa fiu calma si sa ma bucur de vacanta dar fiind de obicei cea care se ocupa de toate sunt intrebata foarte des: Acum ce facem? Unde mergem? Ce vedem acolo?etc.Deci incerc sa fac fata situatiei...

7.De cand am familie si sunt multi ani de atunci nu am mai calatorit singura decat pe distante scurte.Nu stiu daca mi-ar placea.Deocamdata imi place sa impartasesc cu ei si eventual cu prietenii bucuriile si chiar si unele neajunsuri ale vacantelor.

8.Nu ma intereseaza doar sa "bifez".Zabovesc ceva mai mult acolo unde imi place si ma simt bine.In general imi fac un plan cat de cat "aerisit", nu-mi place sa alerg contra timp de la un obiectiv la altul doar pt a nu scapa ceva din lista.

9.Stilul meu este cel "sentimental", nu sunt o profesionista in istorie arta sau arhitectura iar frumosul este relativ pt fiecare.Frumos este ceea ce-ti place.

10.In nici un caz cu noaptea-n cap dar nici exagerat de tarziu.Dupa micul dejun si cafeluta ,ora 9 hai 9:30 mi se pare rezonabila pentru inceperea vizitelor in afara cazurilor unor obiective foarte aglomerate si care reclama o anumita ora ceva mai matinala pt a putea intra si vizita rezonabil.

11.Am mai spus ca nu-mi place sa alerg contra timp pe la obiective dar am totusi un plan pentru fiecare zi pe care ma straduiesc sa-l respect.Acesta include normal si pauze de masa si eventual de odihna.Daca hotelul este aproape de locul unde ne aflam e posibil sa ne retragem o ora dupa amiaza,daca nu,ne odihnim putin intr-un parc sau la o terasa, apoi continuam plimbarea cat ne permite conditia fizica.

12.Totdeauna facem asigurare pentru calatorie.Nu as risca sa pierd avionul doar pentru a mai vedea un obiectiv.Asta e dezavantajul avionului fata de masina si il iau in calcul.

13. Shoppingul nu e pasiunea mea mai ales in vacanta.Cu toate astea nu il exclud chiar cu totul mai ales ca suntem doua "fete" in familie.Uneori mai intram si prin magazine( de multe ori in cele cu marfuri traditionale locului) dar fara a pierde mult timp,consider ca fac parte si acestea din "cultura" locului respectiv.

14.Prefer sa merg cu persoane pe care le cunosc si care sunt compatibile cu noi.Chiar si asa se mai intampla sa nu avem aceleasi preferinte zilnice,sa ne vedem fiecare de programul preferat si sa ne intalnim la masa sau doar seara la cazare.Nu e nici o suparare.

15.Da,cu siguranta,totdeauna mi-ar placea vacantele"combinate"! Cu o diversitate cat mai mare de relief, peisaje sau tematici.

16.De obicei seara suntem rupti de oboseala dar se intampla sa ramanem dupa cina la o terasa la o bere, sa jucam carti cu prietenii sau sa vizionam un spectacol daca e ceva ce ne atrage.

17.Fac poze dar totusi nu exagerez.Imi place sa privesc locurile pe viu si sa-mi intiparesc in minte ceea ce mi se pare deosebit.Nu-mi place sa stau cu aparatul la ochi tot timpul. Fac putine poze cu grupul( daca suntem in grup) nu agreez genul de poze care sa arate bifarea obiectivelor.Imi place sa pozez peisaje si sa fac compozitii in masura posibilitatilor.Acasa,pe comp, fiecare vacanta reprezinta un folder separat.Din cand in cand le trec pe CD-uri.

18.Nu trimit ilustrate decat daca mi se cere expres aceasta.Celor de acasa prefer sa le arat pozele si sa le povestesc sau sa aduc pliante cu ilustrate ca suvenir pentru parintii mei.

19.Nu am tinut niciodata un jurnal, nu am timp pt asta dar mi-ar placea.Imi doresc ca la un moment dat sa merg intr-o vacanta f lunga, sa nu ma grabesc, sa am timp suficient sa stau atat cat vreau in locurile care imi plac, sa nu fiu legata de nimic...si sa scriu despre tot ce fac si vad.

20.Totdeauna avem o rezerva, in general pe card.Avem bineinteles un buget initial pe care ni-l permitem si in care incercam sa ne incadram cu planurile,eventual si cu ceva rotunjiri si mici adaosuri.Dar, in plus,incercam sa avem si rezerva pt chestii neprevazute.

#25
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,117
  • Înscris: 07.07.2006
1. Cum alegeti destinatia: ati citit si va doriti sa vedeti locatia X sau "sunt acum avioane ieftine catre locatia Y, hai sa studiem ce putem vedea acolo" (adica "mergem pentru ca am citit" sau "citim pentru ca mergem")?

Merg pentru ca am citit. Sau pentru ca ader la propunerile unor prieteni (chiar daca nu merg impreuna cu ei, in sensul ca nu folosim aceeasi agentie, nu ne cazam la acelasi hotel si nu mergem impreuna pe drum, dar macar ne intilnim citeva zile in zona respectiva). N-am plecat niciodata nicaieri datorita ofertelor de transport sau cazare. De regula imi fac planul din timp, rezerv cazarea si organizez transportul, deci nu as putea raspunde ofertelor speciale. Am deja vacanta organizata.

2. Fie ca organizati excursia pe cont propriu, fie ca alegeti o varianta oferita de o agentie de turism, ce anume urmariti: sa cunoasteti aprofundat un loc anume (adica petreceti tot timpul intr-o singura locatie) sau sa treceti prin mai multe (stand cate un pic in fiecare)? In cel de-al doilea caz, mergeti pe ideea "fac acum cunostinta cu mai multe locuri, vad cum ma simt in fiecare, apoi decid in care voi reveni pentru o vizita mai asezata in viitor" sau va este suficienta "bifarea" lor?

Depinde. Daca merg cu avionul 5 zile la Roma urmaresc sa vad timp de 5 zile ce apuc din Roma. Daca fac un circuit cu masina, ma intereseaza mai multe obiective. Eu am tendinta de a incerca sa vad cit mai multe, de a inghesui, nevasta-mea invers. Dar mie imi trece repede, cind incep sa transpir si sa mi se faca sete. Mi-e suficient sa vad un obiectiv pina ma plictiseste. Degeaba as vrea sa aprofundez intreg complexul Schoenbrunn, daca dupa 5 ore nu mai am chef. Ma retrag la umbra, la o bere. Alteori incerc sa vad mai pe fuga, dar macar sa parcurg cit mai multe, dar asta in situatii in care sint efectiv in trecere si nu am timp la dispozitie.

3. Va documentati temeinic inainte (harti, obiective vizitabile, orare, preturi) sau preferati sa va lasati condusi de inspiratia de moment, la fata locului?]

Ma documentez, incerc sa imi fac un traseu, dar conteaza si ce aflu la fata locului.

4. Sunteti flexibili (daca va stabiliti un plan de vizitare inca de acasa, va tineti de el strict sau va mai adaptati la context)?

Sint putin flexibil; noroc, din nou, cu nevasta-mea, care ma mai flexibilizeaza.

5. Va sperie eventualele dereglari de program care pot aparea (pierderea unei conexiuni de transport, anularea neasteptata a unei rezervari, vreo minicalamitate care va impiedica sa ajungeti la un anumit obiectiv)?

Ma enerveaza, nu ma sperie.  

6. Pe parcursul calatoriei, sunteti calmi, relaxati, sau dimpotriva, stresati sa iasa totul bine, mai ales daca sunteti liderul grupului?

Depinde. Sint stresat ca nu apuc sa vad tot ce e in program.

7. Va place sa calatoriti si singuri, din cand in cand?

Da. Dar nu se pune problema in vacante, doar nu imi las familia acasa. Totusi savurez cind am de mers in vreo delegatie, singur la volan, sa conduc cum am chef. De fapt nu imi place sa calatoresc singur, ci sa sofez singur.

8. Mergeti pe ideea maximizarii numarului de obiective (daca da, doar pentru a le bifa sau alocand timp suficient pentru a va face o impresie) sau preferati sa stati minute/ore in sir in fata unuia, daca asa simtiti?

Daca simt sa stau, stau. Dau si eu exemplul Trevi, unde am petrecut ore, ziua sau noaptea.

9. Care este stilul vostru de a admira obiectivele: unul de cunoscator sau cel "sentimental"? De exemplu, daca va aflati intr-un muzeu, va poate placea o anumita pictura doar daca stiti o gramada de lucruri despre autorul ei, curentul in care se incadreaza, influenta acestuia asupra epocii, sau puteti admira pictura respectiva doar pentru ca.... va place, pur si simplu?

Depinde de obiective. In general doresc sa stiu si amanunte. Pur sentimental se intimpla cu obiectivele ne-turistice, ne-celebre, descoperite intimplator.

10. Va incepeti ziua de vizitare cu noaptea in cap, cu un mic dejun luat in fuga, sau preferati sa va treziti mai tarziu, sa savurati mancarea, cafeluta, si abia apoi sa porniti la drum?

Eu m-as trezi devreme, nevasta-mea tirziu, asa ca facem un compromis si pe la 10 - 10 jumate sintem gata de drum.

11. In ce ritm vizitati obiectivele: in timpul zilei, va acordati pauze de relaxare (cate o cafea la o terasa, un timp petrecut pe o banca intr-un parc, un pui de somn sau un dus la hotel) sau alergati kilometri in sir din zori si pana noaptea tarziu, mancand pe fuga, pentru a putea vedea cat mai mult?

Cu pauze de bere si mincare. Nu imi place sa maninc pe fuga, pentru mine experienta gastronomica e obligatorie. Oriunde ma duc caut crisme si preparate locale. Mincarea de pe strada e o ultima solutie, la care apelez foarte rar, in situatii in care nu am timp. Mie imi place sa stau pe o terasa, dupa citeva ore de mers, nu e nimic mai relaxant.

12. In ce masura acceptati riscul? Va faceti asigurare de calatorie inainte de a pleca? Intre a petrece cele 2 ore traditionale in aeroport, relaxat, si a mai vedea un ultim obiectiv si apoi a alerga la aeroport aproape in ultima clipa, ce stil ati alege?

Nu accept riscuri de genul celor insinuate in intrebare. Rar plec fara cazare asigurata. Asigurare imi fac mereu, nu vad de ce nu mi-as face. La aeroport prefer sa ajung mai repede. Umplu timpul cu bere (omniprezenta bere) sau cu atentii pentru acasa (pentru ca nu prea cumpar nimic din oras).

13. Includeti in proiectul vostru de calatorie secvente generoase de shopping sau va limitati la souveniruri?

Suveniruri si albume/carti/ghiduri/poze. Nevasta-mea isi mai aloca o juma de zi de magazine, timp in care eu, daca sintem mai multi, si are cu cine merge, fac altceva.

14. Calatoriti cu persoane compatibile cu voi din punct de vedere al interesului pentru obiective, vitezei de deplasare, si chiar personalitatii, sau va adaptati la context, eventual parasind grupul in anumite momente, daca opiniile sunt impartite?

Calatoresc cu familia si cu cine mai vrea sa vina. Nu prea am de unde alage dupa compatibilitati, abia daca reusesc sa mai cuplez o familie, maxim 2, din 10 pe care le intreb. Iar daca planific o vacanta la munte, cu trasee si eventual citeva zile de cort, chiar ca nu am musterii (cu exceptia cumnatului, singurul din anturaj caruia ii place muntele si campingul). Alteori sint eu invitat, dar nu imi convin gusturile celor care imi fac propunerea.

15. Va plac calatoriile "combinate", in care sa prindeti, de exemplu, si obiective istorice, si locuri exotice, si mare, si munte, si muzee, si plaja, sau mergeti pe ideea unui stil unic (spre exemplu, turism strict cultural)?

Imi plac calatoriile combinate. De fapt, daca merg in circuit cu masina, nici nu concep calatoriile altfel decit combinate. Numai la sejururi de oras, cu avionul, nu pot combina prea mult.

16. Cum va place sa petreceti serile: la un spectacol (film, opera, teatru, cabaret), intr-un local, plimbandu-va pe strazi sau odihnindu-va pentru a o putea lua de la inceput a doua zi?

La terasa. (la bere)

17. Care este stilul vostru de a face fotografii: oricand, oriunde (si daca este voie, si daca nu) sau din cand in cand, doar atunci cand ceva vi se pare foarte deosebit? In general, imortalizati peisaje, obiective, sau va place sa faceti poze in care sa apara cei din grup (si voi)? Cand reveniti acasa, va asezati fotografiile in ordine, pe locatii/orase/tari vizitate, sau le trantiti toate intr-un loc, la gramada?

Multe poze, numai unde e voie, peisaje, cladiri, amintiri (adica cu persoanele pozind in fata obiectivelor) si instantanee.

18. Obisnuiti sa trimiteti ilustrate familiei, prietenilor, din toate locurile prin care treceti?

Nu. Faceam asta in liceu sau facultate. Adica in mileniul trecut.

19. Tineti un jurnal de calatorie?

Nu. Am tinut o singura data, acum 15 ani, cind am fost prima data intr-un tur al Europei. Mai tin evidenta cheltuielilor, daca e excursie lunga (14 - 20 zile) si trebe dramuiti banii.

20. Plecati cu bani "ficsi" (la limita) sau va asigurati ca aveti rezerve suplimentare pentru cazuri neprevazute?

Rezerve mari, care de regula se cheltuie in ultima zi. Calculez masa, benzina, parcari, cazare (daca nu e deja platita) bag o portie generoasa pentru obiective si cumparaturi, si mai adaug un 15-20% rezerva. N-am card care sa mearga in strainatate (la banca mereu ma intreaba cind am de gind sa schimb cardul meu antic si limitat la Romania, dar mereu mi-e lene).

Edited by abancor, 26 August 2009 - 14:42.


#26
Khmerul

Khmerul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 499
  • Înscris: 31.03.2009

 fly_dream, on 18th August 2009, 12:50, said:

1. Cum alegeti destinatia: ati citit si va doriti sa vedeti locatia X sau "sunt acum avioane ieftine catre locatia Y, hai sa studiem ce putem vedea acolo" (adica "mergem pentru ca am citit" sau "citim pentru ca mergem")?
Am stabilit de mult o serie de locuri din lumea asta care sunt must see. Incerc pe cat posibil sa vizitez aceste locuri. Multe informatii interesante le-am citit dinainte - asadar mergem si ca am citit dar dupa ce stabilim o destinatie citim deoarece trebuie sa ne documentam


2. Fie ca organizati excursia pe cont propriu, fie ca alegeti o varianta oferita de o agentie de turism, ce anume urmariti: sa cunoasteti aprofundat un loc anume (adica petreceti tot timpul intr-o singura locatie) sau sa treceti prin mai multe (stand cate un pic in fiecare)? In cel de-al doilea caz, mergeti pe ideea "fac acum cunostinta cu mai multe locuri, vad cum ma simt in fiecare, apoi decid in care voi reveni pentru o vizita mai asezata in viitor" sau va este suficienta "bifarea" lor?
Pe cat se poate pe cont propriu. Apelez uneori la agentii pentru bilete de avion sau rezervari la hoteluri. Incerc sa inteleg cat mai multe dintr-un loc pe care il stabilesc ca si obiectiv major. Altfel apare riscul diluarii. Nu-mi place sa sar din avion in avion

3. Va documentati temeinic inainte (harti, obiective vizitabile, orare, preturi) sau preferati sa va lasati condusi de inspiratia de moment, la fata locului?
Ma documentez cat mai temeinic. Poti rata lucruri esentiale fara documentare

4. Sunteti flexibili (daca va stabiliti un plan de vizitare inca de acasa, va tineti de el strict sau va mai adaptati la context)?
Disciplina militara. Dar mereu exista time buffers in care poti sa fii creativ cu ce vezi

5. Va sperie eventualele dereglari de program care pot aparea (pierderea unei conexiuni de transport, anularea neasteptata a unei rezervari, vreo minicalamitate care va impiedica sa ajungeti la un anumit obiectiv)?
Doar in cazul in care consecintele ce decurg din asta sunt neplacute sau problematice. ie zbori cu Air XYZ care are 2 curse pe saptamana, luni si miercuri. Daca ai pierdut cursa de miercuri....mai stai vreo 5 zile in plus cu cheltuielile aferente. Bine daca nu te pot pune la vreun zbor in parteneriat sau un re-routing

6. Pe parcursul calatoriei, sunteti calmi, relaxati, sau dimpotriva, stresati sa iasa totul bine, mai ales daca sunteti liderul grupului?
Care grup ? Suntem doar 2, in Europa 3.

7. Va place sa calatoriti si singuri, din cand in cand?  
Nu prea. Calatoresc destul in tara singur si in conced vreau sa pot impartasi trairile cu soata.

8. Mergeti pe ideea maximizarii numarului de obiective (daca da, doar pentru a le bifa sau alocand timp suficient pentru a va face o impresie) sau preferati sa stati minute/ore in sir in fata unuia, daca asa simtiti?
Daca simt - ma uita Dumnezeu pe acolo ex la Varanasi am lasat orice altceva si am stat sa vad (3 ore) o crematie. Altfel incerc sa vad cat se poate mai multe, fara a da in bifaristica (bifatul fara noima)

9. Care este stilul vostru de a admira obiectivele: unul de cunoscator sau cel "sentimental"? De exemplu, daca va aflati intr-un muzeu, va poate placea o anumita pictura doar daca stiti o gramada de lucruri despre autorul ei, curentul in care se incadreaza, influenta acestuia asupra epocii, sau puteti admira pictura respectiva doar pentru ca.... va place, pur si simplu?
Doar pentru ca imi place

10. Va incepeti ziua de vizitare cu noaptea in cap, cu un mic dejun luat in fuga, sau preferati sa va treziti mai tarziu, sa savurati mancarea, cafeluta, si abia apoi sa porniti la drum?
Mananc bine de dimineata mai ales ca pranzul il cam sarim. In loc de pranz - un sandvis, un snack la un food stal

11. In ce ritm vizitati obiectivele: in timpul zilei, va acordati pauze de relaxare (cate o cafea la o terasa, un timp petrecut pe o banca intr-un parc, un pui de somn sau un dus la hotel) sau alergati kilometri in sir din zori si pana noaptea tarziu, mancand pe fuga, pentru a putea vedea cat mai mult?
O pauza de cafea e binevenita mereu dar nu mai mult de 20-30 minute. Ma mai opresc pe o banca daca nu ma mai tin picioarele


12. In ce masura acceptati riscul? Va faceti asigurare de calatorie inainte de a pleca? Intre a petrece cele 2 ore traditionale in aeroport, relaxat, si a mai vedea un ultim obiectiv si apoi a alerga la aeroport aproape in ultima clipa, ce stil ati alege?        
Am asigurare intotdeauna si din aia scumpa (250K euro cu air ambulance). Nu ma joc cu plecatul avioanelor de cand am pierdut unul

13. Includeti in proiectul vostru de calatorie secvente generoase de shopping sau va limitati la souveniruri?
Suveniruri, ce cele mai multe ori la primul impuls

14. Calatoriti cu persoane compatibile cu voi din punct de vedere al interesului pentru obiective, vitezei de deplasare, si chiar personalitatii, sau va adaptati la context, eventual parasind grupul in anumite momente, daca opiniile sunt impartite?
Calatoresc in 2 sau maxim 3 Tentativa de 4 a fost un esec

15. Va plac calatoriile "combinate", in care sa prindeti, de exemplu, si obiective istorice, si locuri exotice, si mare, si munte, si muzee, si plaja, sau mergeti pe ideea unui stil unic (spre exemplu, turism strict cultural)?
Imi plac si lucrurile combinate.

16. Cum va place sa petreceti serile: la un spectacol (film, opera, teatru, cabaret), intr-un local, plimbandu-va pe strazi sau odihnindu-va pentru a o putea lua de la inceput a doua zi?
Ne plimbam daca ne mai tin balamalele. Daca nu - nani

17. Care este stilul vostru de a face fotografii: oricand, oriunde (si daca este voie, si daca nu) sau din cand in cand, doar atunci cand ceva vi se pare foarte deosebit? In general, imortalizati peisaje, obiective, sau va place sa faceti poze in care sa apara cei din grup (si voi)? Cand reveniti acasa, va asezati fotografiile in ordine, pe locatii/orase/tari vizitate, sau le trantiti toate intr-un loc, la gramada?
In general incerc sa respect cutumele locului in ceea ce priveste pozele. Nu vreau sa pic de cacao sau sa jignesc. Si poze cu noi dar nu foarte multe.
Fiecare lot de poze are folderul/DVD-ul lui.    


18. Obisnuiti sa trimiteti ilustrate familiei, prietenilor, din toate locurile prin care treceti?
Nu

19. Tineti un jurnal de calatorie?
Nu

20. Plecati cu bani "ficsi" (la limita) sau va asigurati ca aveti rezerve suplimentare pentru cazuri neprevazute?
Bugetez calatoria. De obicei avioanele sunt deja platite, eventual unele hoteluri. Peste asta am de obicei un buget de 100 USD/Zi/2persoane in tari mai ieftine si 100 euro/zi/2persoane in Europa. Aici intra obiectivele, transportul local, mancarea. De cele mai multe ori ne-am intors cu bani acasa.
De asemenea exista o rezerva strategica echivalenta cu 2 bilete avion intors acasa. Aia nu se atinge decat in cazuri cu atevarat grave.

Gata, v-am zapacit destul.... Daca mai aveti intrebari, completati lista.... Cred ca ar fi interesant sa ne cunoastem reciproc modul de a face turism...


#27
need_alex

need_alex

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 639
  • Înscris: 03.04.2007
1. Cum alegeti destinatia: ati citit si va doriti sa vedeti locatia X sau "sunt acum avioane ieftine catre locatia Y, hai sa studiem ce putem vedea acolo" (adica "mergem pentru ca am citit" sau "citim pentru ca mergem")?

Mergem pt ca am citit

2. Fie ca organizati excursia pe cont propriu, fie ca alegeti o varianta oferita de o agentie de turism, ce anume urmariti: sa cunoasteti aprofundat un loc anume (adica petreceti tot timpul intr-o singura locatie) sau sa treceti prin mai multe (stand cate un pic in fiecare)? In cel de-al doilea caz, mergeti pe ideea "fac acum cunostinta cu mai multe locuri, vad cum ma simt in fiecare, apoi decid in care voi reveni pentru o vizita mai asezata in viitor" sau va este suficienta "bifarea" lor?

de obicei merg intr-un singur loc pe care il aprofundez, dar nu obligatoriu

3. Va documentati temeinic inainte (harti, obiective vizitabile, orare, preturi) sau preferati sa va lasati condusi de inspiratia de moment, la fata locului?

ma documentez inainte

4. Sunteti flexibili (daca va stabiliti un plan de vizitare inca de acasa, va tineti de el strict sau va mai adaptati la context)?

ma adaptez la context

5. Va sperie eventualele dereglari de program care pot aparea (pierderea unei conexiuni de transport, anularea neasteptata a unei rezervari, vreo minicalamitate care va impiedica sa ajungeti la un anumit obiectiv)?

nu

6. Pe parcursul calatoriei, sunteti calmi, relaxati, sau dimpotriva, stresati sa iasa totul bine, mai ales daca sunteti liderul grupului?

intotdeauna in vacante sunt calm

7. Va place sa calatoriti si singuri, din cand in cand?  

nu prea

8. Mergeti pe ideea maximizarii numarului de obiective (daca da, doar pentru a le bifa sau alocand timp suficient pentru a va face o impresie) sau preferati sa stati minute/ore in sir in fata unuia, daca asa simtiti?

de obicei pe maximizarea timpului

9. Care este stilul vostru de a admira obiectivele: unul de cunoscator sau cel "sentimental"? De exemplu, daca va aflati intr-un muzeu, va poate placea o anumita pictura doar daca stiti o gramada de lucruri despre autorul ei, curentul in care se incadreaza, influenta acestuia asupra epocii, sau puteti admira pictura respectiva doar pentru ca.... va place, pur si simplu?

sentimental

10. Va incepeti ziua de vizitare cu noaptea in cap, cu un mic dejun luat in fuga, sau preferati sa va treziti mai tarziu, sa savurati mancarea, cafeluta, si abia apoi sa porniti la drum?
mai tarziu si cu cafeluta, caci doar suntem in vacanta

11. In ce ritm vizitati obiectivele: in timpul zilei, va acordati pauze de relaxare (cate o cafea la o terasa, un timp petrecut pe o banca intr-un parc, un pui de somn sau un dus la hotel) sau alergati kilometri in sir din zori si pana noaptea tarziu, mancand pe fuga, pentru a putea vedea cat mai mult?

mai facem si pauze ca nu ne alearga nimeni

12. In ce masura acceptati riscul? Va faceti asigurare de calatorie inainte de a pleca? Intre a petrece cele 2 ore traditionale in aeroport, relaxat, si a mai vedea un ultim obiectiv si apoi a alerga la aeroport aproape in ultima clipa, ce stil ati alege?    

intotdeauna asigurare de calatorie  

13. Includeti in proiectul vostru de calatorie secvente generoase de shopping sau va limitati la souveniruri?

depinde de buget

14. Calatoriti cu persoane compatibile cu voi din punct de vedere al interesului pentru obiective, vitezei de deplasare, si chiar personalitatii, sau va adaptati la context, eventual parasind grupul in anumite momente, daca opiniile sunt impartite?

cu persoane compatibile

15. Va plac calatoriile "combinate", in care sa prindeti, de exemplu, si obiective istorice, si locuri exotice, si mare, si munte, si muzee, si plaja, sau mergeti pe ideea unui stil unic (spre exemplu, turism strict cultural)?

Da, foarte mult

16. Cum va place sa petreceti serile: la un spectacol (film, opera, teatru, cabaret), intr-un local, plimbandu-va pe strazi sau odihnindu-va pentru a o putea lua de la inceput a doua zi?

intr-un local :thumbup:

17. Care este stilul vostru de a face fotografii: oricand, oriunde (si daca este voie, si daca nu) sau din cand in cand, doar atunci cand ceva vi se pare foarte deosebit? In general, imortalizati peisaje, obiective, sau va place sa faceti poze in care sa apara cei din grup (si voi)? Cand reveniti acasa, va asezati fotografiile in ordine, pe locatii/orase/tari vizitate, sau le trantiti toate intr-un loc, la gramada?    

oricand oriunde si le aranjez pe locatii

18. Obisnuiti sa trimiteti ilustrate familiei, prietenilor, din toate locurile prin care treceti?

nu

19. Tineti un jurnal de calatorie?

nu

20. Plecati cu bani "ficsi" (la limita) sau va asigurati ca aveti rezerve suplimentare pentru cazuri neprevazute?

intotdeauna am o rezerva cu care cel putin partial ma intorc acasa

#28
metalactual

metalactual

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,339
  • Înscris: 17.04.2006

 fly_dream, on 18th August 2009, 12:50, said:

Cititi articolul de mai jos, aparut in ziar acum 3 ani, si apoi haideti sa discutam despre stilul pe care il are fiecare din noi de a calatori....  
"Români în muzee
(apãrut în Dilema veche, nr. 103, 13 ianuarie 2006)

Legat de acest articol, pe care il citisem cu o zi inainte de postul colegei noastre "fly_dream", pot spune ca lucrurile sunt destul de exact redate. Nu sunt specialist in materie dar sunt amator de arta si vizitez tot ce mi se pare interesant si reprezentativ pentru locul respectiv. Am ajuns la aprox. 100 muzee vizitate, o cifra rotunda doar in acest moment, marea majoritate de arta dar nu numai si cred ca "fotografia" d-lui Plesu este destul de exacta.
"Nimeni nu se amuzã, nimeni n-are trãiri necontrolate...Situaþia se rãstoarnã cînd ai de a face cu grupuri de turiºti latini ºi, mai cu seamã, italieni. " - Hmm, poate ca italienii au fost candva varful de lance la capitolul behaieli. Exista insa o natie care a invadat vestul Europei in ultimii ani: spaniolii. Ei sunt prezenti peste tot, iar italienii ( infinit inferiori ca numar ) sunt mici copii fata de fratii/verii lor latini, batuti de soare in cerebel.


Care este stilul vostru de a calatori?

1. Cum alegeti destinatia: ati citit si va doriti sa vedeti locatia X sau "sunt acum avioane ieftine catre locatia Y, hai sa studiem ce putem vedea acolo" (adica "mergem pentru ca am citit" sau "citim pentru ca mergem")?

Dupa ce au aparut low-cost-urile si la noi, cu aprox. 5 ani in urma - am inceput sa servesc pe criteriul: am luat "beletul", hai acolo... De ce ? Simplu, vrem sa vedem "tot", la un cost cat mai redus - evident vom ramane doar cu dorinta. Inainte eram legati de masina sau liniile aeriene clasice. Acum, servim linii clasice doar daca ne dorim sa jungem musai intr-un loc, unde low-cost-ul nu ofera servicii. La fel cu masina, dar doar pe distante de max. 1 zi de mers - deja am epuizat aproape toate zonele "vecine". Usor, usor se termina si destinatiile directe low-cost si am inceput sa leg low-cost-uri - o chestie cam riscanta !!

2. Fie ca organizati excursia pe cont propriu, fie ca alegeti o varianta oferita de o agentie de turism, ce anume urmariti: sa cunoasteti aprofundat un loc anume (adica petreceti tot timpul intr-o singura locatie) sau sa treceti prin mai multe (stand cate un pic in fiecare)? In cel de-al doilea caz, mergeti pe ideea "fac acum cunostinta cu mai multe locuri, vad cum ma simt in fiecare, apoi decid in care voi reveni pentru o vizita mai asezata in viitor" sau va este suficienta "bifarea" lor?

Apelam mai rar la agentiile de turism, in general doar la unele chartere de vara, unde nu am gasit de-a lungul timpului transport individual mai ieftin, nu neaparat low-cost. Aprofundam locul / locurile, foarte greu stam intr-un loc pentru "relaxare". Locurile le vedem / "consumam" pana la max. posibil, din punct de vedere timp. Niciodata nu dam o tura "doar de control". Daca este sa ne reintoarcem intr-un loc, o facem pentru ca ne-a placut f. mult, nu pt. ca nu am apucat sa-l "consumam". Niciodata nu "bifam". Preferam mai putine de vazut/cunoscut dacat "hai sa bifam ca da bine". Niciodata "nu facem 4-7 tari".

3. Va documentati temeinic inainte (harti, obiective vizitabile, orare, preturi) sau preferati sa va lasati condusi de inspiratia de moment, la fata locului?

Documentat este putin spus. Sunt paranoic, ajung pana la nivel de: memorez toate conexiunile pt. transporturi ( trenuri, autobus-uri, tramvaie, vapoare, etc. ), obiective, harti, orare, preturi, locuri unde mancam ( aici ma mai abat cateodata, daca nu imi face cu ochiul ). Foarte rar ajung sa intreb "bastinasii" despre ce si cum. Caut reduceri la orice este posibil, intrari ( zile / ore cu intrari libere ), transport, cazare, mancare ( in orice loc vizitat am "in cap" unde este cel mai apropiat market/supermarket/fast-food in caz de criza, pana si orarele de functionare la multe dintre ele ), optimizez tot - "hazardul" nu are loc in programul nostru. "Inspiratia" de moment ma ajuta la fata locului, dar in putine situatii - cand ajustez niste timpi, max. 10-15%.
4. Sunteti flexibili (daca va stabiliti un plan de vizitare inca de acasa, va tineti de el strict sau va mai adaptati la context)?

85-90% la suta respectam planul facut acasa. 10-15% adaptare la fata locului. Mai apare cate o chestie "draguta"....e pacat sa nu opresti. La vacantele de vara, procentajul de adaptare ajunge pana la 35-40%.

5. Va sperie eventualele dereglari de program care pot aparea (pierderea unei conexiuni de transport, anularea neasteptata a unei rezervari, vreo minicalamitate care va impiedica sa ajungeti la un anumit obiectiv)?

Pana acum am avut un singur rateu, neimportant, am pierdut 100 eur si am ramas cu ceva nevazut - a fost "o tragedie" la nivelul amorului meu propriu. Am improvizat si am gasit imediat alt mijloc de transport. Totusi, daca apar probleme cu avioanele, cel mai probabil - am planuri de rezerva cu sau fara avioane. Pentru Europa, stresul este minim, raman doar cu buzunarul mai gaurit. Pentru destinatiile in afara Europei, putine in cazul nostru, lucrurile se complica - singura "posibila rezolvare" sta in incarcarea cardului. Nu am avut probleme la cazare, dar cine mai stie. Se rezolva, intri in internet cafe sau un hotel si faci un booking "la cald" - "cald" insa se simte si cardul cand lucreaza.

6. Pe parcursul calatoriei, sunteti calmi, relaxati, sau dimpotriva, stresati sa iasa totul bine, mai ales daca sunteti liderul grupului?

Lejer, am totul in cap. "Grupul" aka nevasta-mea e si mai relaxata, zice: "oricum tu ai mai fost aici virtual". Foarte rar calatorim in grup de 4 si extrem de rar mai mult de 4 pers.

7. Va place sa calatoriti si singuri, din cand in cand?  

Nu calatoresc singur, imi place cu nevasta. Daca totusi s-ar intampla una ca asta, nu m-as plictisii.

8. Mergeti pe ideea maximizarii numarului de obiective (daca da, doar pentru a le bifa sau alocand timp suficient pentru a va face o impresie) sau preferati sa stati minute/ore in sir in fata unuia, daca asa simtiti?

Nu ma pot lauda ca "simt" foarte mult o lucrare, dar sunt cateva pe care nu le voi uita niciodata - m-au bulversat la momentul respectiv. Mergem doar la obiectivele care ne plac, acum stim sigur ce ne place si ce nu - am gusturi f. asemanatoare cu nevasta si nu avem probleme in a alege obiectivele. Nu mergem "la bifare". Pentru asta insa, e nevoie de multa documentare inainte de a pleca.

9. Care este stilul vostru de a admira obiectivele: unul de cunoscator sau cel "sentimental"? De exemplu, daca va aflati intr-un muzeu, va poate placea o anumita pictura doar daca stiti o gramada de lucruri despre autorul ei, curentul in care se incadreaza, influenta acestuia asupra epocii, sau puteti admira pictura respectiva doar pentru ca.... va place, pur si simplu?

Admiram pentru ca ne place pur si simplu. Am ajuns totusi la un nivel cat de cat multumitor si putem recunoaste unele stiluri, epoci, anumiti artisti - pentru ca am vazut multe din lucrarile  lor. Totusi nu o sa fim niciodata "Razvan Teodorescu". Cele mai mari probleme "la circuite" ni le ridica muzeele de arta moderna...doar ca nu ne putem abtine.

10. Va incepeti ziua de vizitare cu noaptea in cap, cu un mic dejun luat in fuga, sau preferati sa va treziti mai tarziu, sa savurati mancarea, cafeluta, si abia apoi sa porniti la drum?

Ne sculam pe la 7-8 dimineata, ne aranjam ( 15 min. eu,.... 60 min. nevasta), servim 30 min. micul dejun - 90% in pretul camerei ( exceptie doar cand stam intr-un apartament sau camera cu chicineta, max. 10% din situatii ). Pe la 9:30 incepem ziua. Mai devreme doar daca avem de plecat intr-un alt oras/orasel sau avem avion/tren/etc. In general evit trasee cu plecari devreme, ne place sa dormim un picut mai mult dimineata, nu sculare la 5:00 a.m. Pana si in armata ma sculam la 6 a.m....for the love of god !!

11. In ce ritm vizitati obiectivele: in timpul zilei, va acordati pauze de relaxare (cate o cafea la o terasa, un timp petrecut pe o banca intr-un parc, un pui de somn sau un dus la hotel) sau alergati kilometri in sir din zori si pana noaptea tarziu, mancand pe fuga, pentru a putea vedea cat mai mult?

Pauza de ralaxare da, cafea/inghetata/bere/suc/pe banca in parc - dupa caz. In carciuma la pranz sau ceva la botul calului, daca suntem "stransi" cu timpul. Fara pui de somn, hotelul il revedem doar seara tarziu.

12. In ce masura acceptati riscul? Va faceti asigurare de calatorie inainte de a pleca? Intre a petrece cele 2 ore traditionale in aeroport, relaxat, si a mai vedea un ultim obiectiv si apoi a alerga la aeroport aproape in ultima clipa, ce stil ati alege?        

Asigurari medicale pentru calatorii in strainatate - da. Asigurari storno, pierderi bagaje/avioane nu am facut. Probabil pana ma lovesc odata. Eu ma descurc cat de cat daca pierd tembelii bagajele, dar nevasta-mea....nu vreau sa ma gandesc.

13. Includeti in proiectul vostru de calatorie secvente generoase de shopping sau va limitati la souveniruri?

Nevasta - mici cumparaturi, are doar anumite lanturi de magazine ( raport pret/calitate ok ), care sunt peste tot in vest - le caut eu inainte pe net si stiu exact pe ce strada/starzi le gasesc. Eu doar carti/albume/dvd-uri/mici suveniruri si mici cadouri pentru cei de acasa.

14. Calatoriti cu persoane compatibile cu voi din punct de vedere al interesului pentru obiective, vitezei de deplasare, si chiar personalitatii, sau va adaptati la context, eventual parasind grupul in anumite momente, daca opiniile sunt impartite?

Foarte rar mergem cu alt/alte cuplu/cupluri. Doar destinatii de vara - oricum rare cazurile. In rest, doar eu si nevasta. Programul nostru este draconic si nu-l putem impune nimanui, iar noi nu putem sa ranuntam la el.

15. Va plac calatoriile "combinate", in care sa prindeti, de exemplu, si obiective istorice, si locuri exotice, si mare, si munte, si muzee, si plaja, sau mergeti pe ideea unui stil unic (spre exemplu, turism strict cultural)?

DA !!, acolo unde exista posibilitatea acestor combinatii. Avem si multe calatorii culturale, dar incerc mereu sa intercalez ceva "peisaj" - pentru diversitate.

16. Cum va place sa petreceti serile: la un spectacol (film, opera, teatru, cabaret), intr-un local, plimbandu-va pe strazi sau odihnindu-va pentru a o putea lua de la inceput a doua zi?

"Vegetam" la o terasa sau/si somn. "Motoarele" ne cam lasa....

17. Care este stilul vostru de a face fotografii: oricand, oriunde (si daca este voie, si daca nu) sau din cand in cand, doar atunci cand ceva vi se pare foarte deosebit? In general, imortalizati peisaje, obiective, sau va place sa faceti poze in care sa apara cei din grup (si voi)? Cand reveniti acasa, va asezati fotografiile in ordine, pe locatii/orase/tari vizitate, sau le trantiti toate intr-un loc, la gramada?    

Fotografiez / filmez cam tot ce misca, din orice pozitie, oriunde ( inclusiv unde sunt semne ca nu am voie  - doar ca nu imi fortez norocul ). Odata faceam poze la greu intr-un palat, in care nu avusesem curaj altadata si ma bate cineva pe umar, cand ma uit...un jap...imi facea semn ca nu am voie...sa lesin de ras,  "bine bah, tocmai tu te-ai nimerit, dumb ass" !!!

18. Obisnuiti sa trimiteti ilustrate familiei, prietenilor, din toate locurile prin care treceti?

Nu.

19. Tineti un jurnal de calatorie?

Nu.

20. Plecati cu bani "ficsi" (la limita) sau va asigurati ca aveti rezerve suplimentare pentru cazuri neprevazute?

Cash foarte exact calculat, "gresesc" cu max. + 10%, niciodata in minus. Se adauga ceva cash de rezerva, care "nu se sparge" acolo, decat daca este o situatie neprevazuta. Plus prietenul omului - cardul, cu care platesc cazarile rezervate / transport rezervat - ridicare bilete din automate, etc. Cardul reprezinta si rezerva de urgenta ( probl. medicale, cazari suplimentare, bilete avioane scumpe - in ziua calatoriei - ma documentez de acasa pentru cel mai rau scenariu ), ne-a ferit D-zeu pana acum...

Gata, v-am zapacit destul....

Nu esti departe de adevar...primim ceva ?? nu am fost f. atent...

Edited by metalactual, 26 August 2009 - 21:10.


#29
DeathRipple

DeathRipple

    communist vampire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,937
  • Înscris: 11.08.2002
metalactual: foarte corecta observatia cu spaniolii: sunt extrem de galagiosi, calatoresc in grupuri IMENSE (nu cred sa fie sub 2-3 autocare/"sesiune de lucru"), sunt specializati pe sistemul bifare/poza/suvenir/potol si am o vaga impresie ca de fapt nu-i intereseaza mai nimic sau oricum ii obosesc/plictisesc explicatiile ghizilor si se intorc acasa la fel de "culturalizati". din fericire, inca nu se prea aventureaza dincolo de europa. sau dac-o fac, sunt in numar mic, mai linistiti. acolo unde ajung, strica piata :) un sirian s-a plictisit de negociat cu mine in bazar si mi-a zis ca-i asteapta pe spanioli, ca aia dau cat li se cere.

#30
moschino

moschino

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 735
  • Înscris: 08.05.2008
1.aleg destinatia,un nou loc,apoi incep sa citesc despre ea.
2.clar pe cont propriu,doarece ma costa mai putin si imi doresc sa imi planific eu timpul,prefer o singura locatie,decat mai multe si apoi sa nu imi aduc aminte locurile vazute.
3.depinde de locatie.
4.da sunt flexibila.
5.nu,am patit-o pana la urma se rezolva cumva.
6.sunt calma,totul o sa iasa bine.
7.de multe ori am calatorit singura,nu conteaza unde,totusi n-as pleca sa vizitez in Republica Dominca de exemplu.
8.depinde,prefer sa vizitez tot obictivul,daca este interesant mai stau,daca nu ,plec spre urmatorul.
9.unoeri imi place sa stiu si ceva despre acel loc.
10.unoeri ma trezesc devreme,stau la micul dejun,apoi plec si ma intorc seara la hotel,daca cumva sunt aproape de el,mai fac o mica pauza,poate sa mai las din bagaje,daca am facut shopping.
11.aproape mereu ma opresc pt o mica pauza,ori pt pranz,un dus,orice,nu imi place sa alerg,pana la urma tot seara tarziu ma intorc la hotel.
12.mereu ajung in ultima clipa la aeroport.
13.mereu fac si shopping,imi aloc timp si pt asta.
14.prefer sa calatoresc cu persoane compatibile,daca nu,parasesc grupul si imi fac programul meu.
15.da imi plac excursiile combinate,parca sunt mai interesante.
16.imi place sa fiu la film,teatru sau spectacol,chiar daca sunt obosita.
17.sa fac cat mai multe fotografii,cu peisaje sau cu mine,nu conteaza.
da sunt aranjate pe tari,date,etc.
18.nu
19.unoeri.
20. am o suma suficienta la mine,desi aproape mereu raman cu foarte putini la intoarcere,eventual am si cardul la mine.
11.

#31
criss_65

criss_65

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,349
  • Înscris: 07.05.2007
1. Cum alegeti destinatia: ati citit si va doriti sa vedeti locatia X sau "sunt acum avioane ieftine catre locatia Y, hai sa studiem ce putem vedea acolo" (adica "mergem pentru ca am citit" sau "citim pentru ca mergem")?
- citesc inainte si apoi imi aleg destinatia

2. Fie ca organizati excursia pe cont propriu, fie ca alegeti o varianta oferita de o agentie de turism, ce anume urmariti: sa cunoasteti aprofundat un loc anume (adica petreceti tot timpul intr-o singura locatie) sau sa treceti prin mai multe (stand cate un pic in fiecare)? In cel de-al doilea caz, mergeti pe ideea "fac acum cunostinta cu mai multe locuri, vad cum ma simt in fiecare, apoi decid in care voi reveni pentru o vizita mai asezata in viitor" sau va este suficienta "bifarea" lor?
- de obicei imi place sa cunosc un singur loc, nu sunt adepta stilului "vazut/bifat" X destinatie

3. Va documentati temeinic inainte (harti, obiective vizitabile, orare, preturi) sau preferati sa va lasati condusi de inspiratia de moment, la fata locului?
- documentarea pt concediul de anul viitor incepe de cum s-a terminat concediul din anul in curs

4. Sunteti flexibili (daca va stabiliti un plan de vizitare inca de acasa, va tineti de el strict sau va mai adaptati la context)?
- sunt flexibila, tot timpul pot aparea neprevazute

5. Va sperie eventualele dereglari de program care pot aparea (pierderea unei conexiuni de transport, anularea neasteptata a unei rezervari, vreo minicalamitate care va impiedica sa ajungeti la un anumit obiectiv)?
- am motive de ingrijorare daca se anuleaza rezervarea sau orice altceva

6. Pe parcursul calatoriei, sunteti calmi, relaxati, sau dimpotriva, stresati sa iasa totul bine, mai ales daca sunteti liderul grupului?
- calma, doar sunt in concediu!

7. Va place sa calatoriti si singuri, din cand in cand?
- nu

8. Mergeti pe ideea maximizarii numarului de obiective (daca da, doar pentru a le bifa sau alocand timp suficient pentru a va face o impresie) sau preferati sa stati minute/ore in sir in fata unuia, daca asa simtiti?
- am mai raspuns, nu sunt adepta bifatului

9. Care este stilul vostru de a admira obiectivele: unul de cunoscator sau cel "sentimental"? De exemplu, daca va aflati intr-un muzeu, va poate placea o anumita pictura doar daca stiti o gramada de lucruri despre autorul ei, curentul in care se incadreaza, influenta acestuia asupra epocii, sau puteti admira pictura respectiva doar pentru ca.... va place, pur si simplu?
- si una si alta

10. Va incepeti ziua de vizitare cu noaptea in cap, cu un mic dejun luat in fuga, sau preferati sa va treziti mai tarziu, sa savurati mancarea, cafeluta, si abia apoi sa porniti la drum?
- dis de dimineata daca tot plecam la drum

11. In ce ritm vizitati obiectivele: in timpul zilei, va acordati pauze de relaxare (cate o cafea la o terasa, un timp petrecut pe o banca intr-un parc, un pui de somn sau un dus la hotel) sau alergati kilometri in sir din zori si pana noaptea tarziu, mancand pe fuga, pentru a putea vedea cat mai mult?
- in nici un caz nu alerg ca nebuna toata ziua, este bine sa savurezi momentul

12. In ce masura acceptati riscul? Va faceti asigurare de calatorie inainte de a pleca? Intre a petrece cele 2 ore traditionale in aeroport, relaxat, si a mai vedea un ultim obiectiv si apoi a alerga la aeroport aproape in ultima clipa, ce stil ati alege?
- evident ca imi fac asigurare de calatorie, stilul relaxat este cel mai potrivit pt un concediu

13. Includeti in proiectul vostru de calatorie secvente generoase de shopping sau va limitati la souveniruri?
- doar souveniruri

14. Calatoriti cu persoane compatibile cu voi din punct de vedere al interesului pentru obiective, vitezei de deplasare, si chiar personalitatii, sau va adaptati la context, eventual parasind grupul in anumite momente, daca opiniile sunt impartite?
- daca pleci in grup ideal este sa ai acelasi program daca se poate, daca nu asta e!

15. Va plac calatoriile "combinate", in care sa prindeti, de exemplu, si obiective istorice, si locuri exotice, si mare, si munte, si muzee, si plaja, sau mergeti pe ideea unui stil unic (spre exemplu, turism strict cultural)?
- da imi plac "combinatele"

16. Cum va place sa petreceti serile: la un spectacol (film, opera, teatru, cabaret), intr-un local, plimbandu-va pe strazi sau odihnindu-va pentru a o putea lua de la inceput a doua zi?
- seara este f placut sa iesi undeva indiferent unde....

17. Care este stilul vostru de a face fotografii: oricand, oriunde (si daca este voie, si daca nu) sau din cand in cand, doar atunci cand ceva vi se pare foarte deosebit? In general, imortalizati peisaje, obiective, sau va place sa faceti poze in care sa apara cei din grup (si voi)? Cand reveniti acasa, va asezati fotografiile in ordine, pe locatii/orase/tari vizitate, sau le trantiti toate intr-un loc, la gramada?
- fotografiez doar locurile ca mi se par deosebite. acasa le asez în ordine

18. Obisnuiti sa trimiteti ilustrate familiei, prietenilor, din toate locurile prin care treceti?
- rar

19. Tineti un jurnal de calatorie?
- da

20. Plecati cu bani "ficsi" (la limita) sau va asigurati ca aveti rezerve suplimentare pentru cazuri neprevazute?
- niciodata cu plec cu banii numarati. imi calculez cam cat mi-ar trebui si plec cu dublul sumei preconizate. banii cash sunt putin, restul sunt pe carduri

Edited by criss_65, 11 October 2009 - 09:58.


#32
elle_belle

elle_belle

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 261
  • Înscris: 28.05.2006
1. Cum alegeti destinatia: ati citit si va doriti sa vedeti locatia X sau "sunt acum avioane ieftine catre locatia Y, hai sa studiem ce putem vedea acolo" (adica "mergem pentru ca am citit" sau "citim pentru ca mergem")?

Am eu in cap o lista destul de lunga cu destinatii despre care am citit si pe care vreau sa le ating in viitorul mai mult sau mai putin apropiat, apoi urmeaza o lista cu destinatii "dupa ce am terminat cu ceea ce imi doream neaparat", si probabil dupa aceea o sa trec la studiul ofertelor, organizandu-mi vacanta pe baza lor. Daca mai apuc... :D

2. Fie ca organizati excursia pe cont propriu, fie ca alegeti o varianta oferita de o agentie de turism, ce anume urmariti: sa cunoasteti aprofundat un loc anume (adica petreceti tot timpul intr-o singura locatie) sau sa treceti prin mai multe (stand cate un pic in fiecare)? In cel de-al doilea caz, mergeti pe ideea "fac acum cunostinta cu mai multe locuri, vad cum ma simt in fiecare, apoi decid in care voi reveni pentru o vizita mai asezata in viitor" sau va este suficienta "bifarea" lor?

In general prefer vacantele tip circuit, celor tip sejur. Nu prea am rabdare sa stau intr-un singur loc si simt ca daca tot am ajuns in locul acela, ar fi mai bine sa vad cat de mult pot vedea. Incerc, pe cat posibil, sa evit simpla "bifare" a obiectivelor - imi acord suficient timp sa cunosc locul, dar nimic nu e prestabilit. In felul asta, daca simt ca trebuie sa stau 3 zile intr-o locatie, stau 3 zile, daca dupa 2 ore simt ca am vazut destul incat sa fiu satisfacuta, moving on. La fel si la obiectivele turistice - imi iau o marja destul de flexibila, si daca se intampla sa acord mai mult/mai putin timp obiectivului, restructuram programul, nicio problema.

3. Va documentati temeinic inainte (harti, obiective vizitabile, orare, preturi) sau preferati sa va lasati condusi de inspiratia de moment, la fata locului?

Fac tot posibilul sa am un Lonely Planet despre locul acela inainte sa plec, il citesc, imi fac traseul si imi insemnez capitolele relevante, pentru a le putea gasi cat mai usor cand nevoia o va cere. Nu ma chinui sa memorez, desi se intampla adesea, citind temeinic ghidul de calatorie. Orarele le vad la fata locului, preturile ma intereseaza sa le stiu cu aproximatie pentru anumite chestiuni mai importante (transport, de exemplu), pentru a evita sa fiu trasa in piept ca un pui de gugustiuc si pentru a imi putea face un buget de baza (in cazul cazarii/meselor)

4. Sunteti flexibili (daca va stabiliti un plan de vizitare inca de acasa, va tineti de el strict sau va mai adaptati la context)?

De acasa imi stabilesc un traseu general (localitati), pasibil de schimbare daca este cazul. Itinerarul obiectivelor turistice il stabilesc la fata locului, dar si acesta ramane flexibil.

5. Va sperie eventualele dereglari de program care pot aparea (pierderea unei conexiuni de transport, anularea neasteptata a unei rezervari, vreo minicalamitate care va impiedica sa ajungeti la un anumit obiectiv)?

Absolut deloc, daca nu cumva exista posibilitatea de a-mi pierde zborul spre casa. In rest, toate se rezolva.

6. Pe parcursul calatoriei, sunteti calmi, relaxati, sau dimpotriva, stresati sa iasa totul bine, mai ales daca sunteti liderul grupului?

Depinde de numarul de persoane cu care calatoresc. Daca suntem numai doua persoane sunt foarte relaxata. Daca e un grup mai mare, recunosc ca am tendinta de a ma erija in lider de grup, de a lua asupra mea toate responsabilitatile organizatorice si de a ma agita ca un pepsi.

7. Va place sa calatoriti si singuri, din cand in cand?

Singura-singura nu. Imi place sa am pe cineva cunoscut cu care sa mai schimb o vorba despre "ale noastre".

8. Mergeti pe ideea maximizarii numarului de obiective (daca da, doar pentru a le bifa sau alocand timp suficient pentru a va face o impresie) sau preferati sa stati minute/ore in sir in fata unuia, daca asa simtiti?

Nimic nu e batut in cuie, merg pe feeling-ul de moment. Nu-mi place ideea de program fix.

9. Care este stilul vostru de a admira obiectivele: unul de cunoscator sau cel "sentimental"? De exemplu, daca va aflati intr-un muzeu, va poate placea o anumita pictura doar daca stiti o gramada de lucruri despre autorul ei, curentul in care se incadreaza, influenta acestuia asupra epocii, sau puteti admira pictura respectiva doar pentru ca.... va place, pur si simplu?

Depinde de obiectiv. Daca stiu cate ceva despre el, sigur ca "admiratia" imi va fi influentata si de cunostintele in domeniu, dar nu ma deranjeaza sa recunosc ca uneori nu stiu mai mult decat denumirea obiectivului, fapt care nu ma impiedica sa il admir "asa cum se cuvine".

10. Va incepeti ziua de vizitare cu noaptea in cap, cu un mic dejun luat in fuga, sau preferati sa va treziti mai tarziu, sa savurati mancarea, cafeluta, si abia apoi sa porniti la drum?

Urasc sa ma trezesc devreme. Asa ca nu, daca nu e musai, nu o fac. Totusi nu vreau sa pierd juma' de zi sforaind, mai ales daca ma asteapta o zi plina, asa ca ma trezesc la o ora rezonabila, chiar daca poate as mai fi dormit. Apoi pap un mic dejun (trebuie, daca am mult de mers), imi savurez cafeaua, si pornesc sa cuceresc lumea.

11. In ce ritm vizitati obiectivele: in timpul zilei, va acordati pauze de relaxare (cate o cafea la o terasa, un timp petrecut pe o banca intr-un parc, un pui de somn sau un dus la hotel) sau alergati kilometri in sir din zori si pana noaptea tarziu, mancand pe fuga, pentru a putea vedea cat mai mult?

Cum spuneam, nu imi place ideea de program fix. Nu imi prestabilesc pauzele - voi lua una cand simt ca e cazul, chiar daca tocmai am facut o pauza cu o ora in urma. Valabil si vice-versa: daca nu simt nevoia de o pauza, ma plimb toata ziua de la un obiectiv la altul (mai rar se intampla :) ). Si cand nu mai pot, nu mai pot si gata, ma duc la hotel.

12. In ce masura acceptati riscul? Va faceti asigurare de calatorie inainte de a pleca? Intre a petrece cele 2 ore traditionale in aeroport, relaxat, si a mai vedea un ultim obiectiv si apoi a alerga la aeroport aproape in ultima clipa, ce stil ati alege?

Asigurare de calatorie imi fac de fiecare data. Nu costa mult si nu se stie niciodata cand (Doamne fereste!) ai nevoie. La fel cu aeroportul. Nu se stie cat de aglomerat e traficul pana acolo, cat de lunga e coada la check-in, la security, cat mai casc gura prin duty-free. Nu cred ca are sens sa imi asum riscuri inutile.

13. Includeti in proiectul vostru de calatorie secvente generoase de shopping sau va limitati la souveniruri?

Aici depinde de ce buget am reusit sa imi aloc pentru toata excursia. Daca am fost furnicuta, ma rasfat cu o partida-doua de shopping serios. Daca nu, souveniruri pentru cei de-acasa. Dar in general daca vad ceva care ma aduce pe culmi nabanuite ale fericirii, il iau si vedem noi dupa aceea cum restructuram bugetul.

14. Calatoriti cu persoane compatibile cu voi din punct de vedere al interesului pentru obiective, vitezei de deplasare, si chiar personalitatii, sau va adaptati la context, eventual parasind grupul in anumite momente, daca opiniile sunt impartite?

Din pacate nu imi prea permit luxul de a aduna o gasca de persoane compatibile cu mine din toate punctele alea de vedere - daca "adun" una, e bine. Stiti si voi cum e. Unul nu are bani, unul nu are concediu in perioada aia, unul are alte obligatii, yada yada. Asa ca, daca e cazul, ma iau si ma duc singura si vad eu ce ma intereseaza pe mine. In niciun caz nu ma duc cu grupul daca eu am alte prioritati.

15. Va plac calatoriile "combinate", in care sa prindeti, de exemplu, si obiective istorice, si locuri exotice, si mare, si munte, si muzee, si plaja, sau mergeti pe ideea unui stil unic (spre exemplu, turism strict cultural)?

Mie imi place sa le "combin", pentru ca nu prea am rabdare sa fac un singur lucru toata excursia. Mai vizitez vreo cateva zile, ma mai odihnesc pe plaja, mai merg la un shopping...

16. Cum va place sa petreceti serile: la un spectacol (film, opera, teatru, cabaret), intr-un local, plimbandu-va pe strazi sau odihnindu-va pentru a o putea lua de la inceput a doua zi?

Daca nu sunt cumva rupta de oboseala dupa o zi de alergat prin oras si nu mai vad altceva decat dusul cald si un pat in care sa ma prabusesc, incerc sa ies si sa gust cultura locala a distractiei, fie ca e vorba de o simpla iesire la restaurant, sau un club sau un spectacol de cabaret, sau un party pe plaja.

17. Care este stilul vostru de a face fotografii: oricand, oriunde (si daca este voie, si daca nu) sau din cand in cand, doar atunci cand ceva vi se pare foarte deosebit? In general, imortalizati peisaje, obiective, sau va place sa faceti poze in care sa apara cei din grup (si voi)? Cand reveniti acasa, va asezati fotografiile in ordine, pe locatii/orase/tari vizitate, sau le trantiti toate intr-un loc, la gramada?

Incerc sa pastrez o "etica" a fotografierii. Unde nu e voie, nu e voie. Nu ma supar si nici nu incerc sa fac fotografii pe ascuns. La fel, daca o persoana pe care vreau sa o fotografiez nu e de acord cu asta, nu insist. Altfel, fac destul de multe fotografii, parca in incercarea de a ma agata de momentul respectiv, de a-l lua cu mine acasa in imaginea aceea. Nu tin neaparat sa fie persoane cunoscute sau persoana mea in imagini. De multe ori prefer sa imortalizez locul sau oamenii locului, si atat. Eu stiu ca am fost acolo, nu e obligatoriu sa atest lucrul asta pe pelicula. Din pacate nu sunt prea organizata cand vine vorba de fotografii. Le stochez in fisiere pe vacante si atat. Nu pe locuri, nu pe tari. Si-asa cand le vad voi stii despre ce e vorba.

18. Obisnuiti sa trimiteti ilustrate familiei, prietenilor, din toate locurile prin care treceti?

Nu. Obisnuiam, dar majoritatea ajung dupa ce ajung eu acasa, asa ca nu vad rostul.

19. Tineti un jurnal de calatorie?

Nu. It's all in my head.

20. Plecati cu bani "ficsi" (la limita) sau va asigurati ca aveti rezerve suplimentare pentru cazuri neprevazute?

Cum nu imi plage programul fix, nu imi place nici bugetul fix. Plec cu un buget aproximativ, rotunjit in sus, si cu ceva rezerve pe card, just in case.

#33
macrina

macrina

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 325
  • Înscris: 13.12.2004
1. Cum alegeti destinatia: ati citit si va doriti sa vedeti locatia X sau "sunt acum avioane ieftine catre locatia Y, hai sa studiem ce putem vedea acolo" (adica "mergem pentru ca am citit" sau "citim pentru ca mergem")?
        Merg pentru ca mi-a povestit cineva cu gusturi apropiate de ale mele ca ar fi interesant, pentru ca am citit, sau pentru ca ma tenteaza, pur si simplu.
2. Fie ca organizati excursia pe cont propriu, fie ca alegeti o varianta oferita de o agentie de turism, ce anume urmariti: sa cunoasteti aprofundat un loc anume (adica petreceti tot timpul intr-o singura locatie) sau sa treceti prin mai multe (stand cate un pic in fiecare)? In cel de-al doilea caz, mergeti pe ideea "fac acum cunostinta cu mai multe locuri, vad cum ma simt in fiecare, apoi decid in care voi reveni pentru o vizita mai asezata in viitor" sau va este suficienta "bifarea" lor?
        "Rasfoiesc", ca sa ma exprim metaforic si aprofundez ceea ce imi da un sentiment placut, sau ma incita la nivel emotional. Nu tin la palmares, ci la felul in care ma simt. Nu merg neaparat la obiective care dau bine, sau pentru ca intereseaza pe toata lumea, decat daca ma artag si pe mine.
3. Va documentati temeinic inainte (harti, obiective vizitabile, orare, preturi) sau preferati sa va lasati condusi de inspiratia de moment, la fata locului?
         Da, ma documentez, dar ma si adaptez la fata locului.
4. Sunteti flexibili (daca va stabiliti un plan de vizitare inca de acasa, va tineti de el strict sau va mai adaptati la context)?
         Nuuuu, nu sunt flexibila. Pur si simplu nu imi fac un plan. ma las dusa de val si atat.
5. Va sperie eventualele dereglari de program care pot aparea (pierderea unei conexiuni de transport, anularea neasteptata a unei rezervari, vreo minicalamitate care va impiedica sa ajungeti la un anumit obiectiv)?
         Pai de ce sa ma sperie? Plec in vacanta, deci nu intarzii nicaieri. Daca am pierdut avionul, poate fi chiar amuzant, intotdeauna in nervii aia se intampla85 s cv/*a haios. Nu pica cerul daca il iau pe urmatorul.
6. Pe parcursul calatoriei, sunteti calmi, relaxati, sau dimpotriva, stresati sa iasa totul bine, mai ales daca sunteti liderul grupului?
        Cum sa fiu stresata? Sunt cat se poate de relaxata.
7. Va place sa calatoriti si singuri, din cand in cand?  
        Singura...e mai mutin amuzant. dar poate fi interesant. Prefer, totusi, sa calatoresc insotita, dar neaparat de cineva care are acelasi stil.i
8. Mergeti pe ideea maximizarii numarului de obiective (daca da, doar pentru a le bifa sau alocand timp suficient pentru a va face o impresie) sau preferati sa stati minute/ore in sir in fata unuia, daca asa simtiti?
       Daca simt ca imi place papadia din rondul de flori din mijlocul Parisului, acolo incremenesc, pana ce ma satur...de papadie. Ma intereseaza sa ma simt eu bine, nu sa bifez obiective, ca sa am cu ce sa ma laud acasa.
9. Care este stilul vostru de a admira obiectivele: unul de cunoscator sau cel "sentimental"? De exemplu, daca va aflati intr-un muzeu, va poate placea o anumita pictura doar daca stiti o gramada de lucruri despre autorul ei, curentul in care se incadreaza, influenta acestuia asupra epocii, sau puteti admira pictura respectiva doar pentru ca.... va place, pur si simplu?
       Sentimental, in mod sigur. Si imi place sa aflu povestea din spatele evidentei.
10. Va incepeti ziua de vizitare cu noaptea in cap, cu un mic dejun luat in fuga, sau preferati sa va treziti mai tarziu, sa savurati mancarea, cafeluta, si abia apoi sa porniti la drum?
       Ar fi culmea. Nici in viata de zi cu zi nu ma scol cu noaptea in cap. Imi place sa savurez orice. Nu mananc numai ca sa ma hranesc, nu beau cafeaua soar ca sa ma energizez, etc.
11. In ce ritm vizitati obiectivele: in timpul zilei, va acordati pauze de relaxare (cate o cafea la o terasa, un timp petrecut pe o banca intr-un parc, un pui de somn sau un dus la hotel) sau alergati kilometri in sir din zori si pana noaptea tarziu, mancand pe fuga, pentru a putea vedea cat mai mult?
       Neaparat cu pauze. Nu am termen de finalizare a proiectului, nu sunt la job, nu dau socoteala. Ma relaxez. Daca simt ca imi doresc sa stau pe o terasa, aia fac. E clar ca nu m-as simti la fel de bine alergand catre urmatorul obiectiv.
12. In ce masura acceptati riscul? Va faceti asigurare de calatorie inainte de a pleca? Intre a petrece cele 2 ore traditionale in aeroport, relaxat, si a mai vedea un ultim obiectiv si apoi a alerga la aeroport aproape in ultima clipa, ce stil ati alege?        
      Riscul imi place in limite normale, zic eu. Adica nu plec fara asigurare medicala, dar imi place sa ajung gafaind la aeroprt.
13. Includeti in proiectul vostru de calatorie secvente generoase de shopping sau va limitati la souveniruri?
      Depinde de buget si de ce ofera locul cu pricina. Nu cumpar de dragul de a cumara si imi place sa cumpar ceva ce tine de tara/locul vizitate, nu haine de firma pentru ca sunt la reducere.
14. Calatoriti cu persoane compatibile cu voi din punct de vedere al interesului pentru obiective, vitezei de deplasare, si chiar personalitatii, sau va adaptati la context, eventual parasind grupul in anumite momente, daca opiniile sunt impartite?
     Imi place sa calatoresc cu persoane compatibile, logic. Nu prea ma pot adapta stilului celorlalti si nici nu vreau asta, pentru ca m-as forta si aia nu mai e relaxare.
15. Va plac calatoriile "combinate", in care sa prindeti, de exemplu, si obiective istorice, si locuri exotice, si mare, si munte, si muzee, si plaja, sau mergeti pe ideea unui stil unic (spre exemplu, turism strict cultural)?
      Daca se poate combinate, e perfect
16. Cum va place sa petreceti serile: la un spectacol (film, opera, teatru, cabaret), intr-un local, plimbandu-va pe strazi sau odihnindu-va pentru a o putea lua de la inceput a doua zi?
      Ori ma plimb, pana ce nu imi mai simt picioarele, ori o lalai la o cina in timpul careia comantez ziua care se sfarseste cu partenerii de calatorie.
17. Care este stilul vostru de a face fotografii: oricand, oriunde (si daca este voie, si daca nu) sau din cand in cand, doar atunci cand ceva vi se pare foarte deosebit? In general, imortalizati peisaje, obiective, sau va place sa faceti poze in care sa apara cei din grup (si voi)? Cand reveniti acasa, va asezati fotografiile in ordine, pe locatii/orase/tari vizitate, sau le trantiti toate intr-un loc, la gramada?    
     Oricand si oriunde. Daca imi place ceva, fac poza imediat. Acasa...nu prea le ordonez. Le descarc si gata. Ma chinui un ceas sa gasesc o poza pe care sa arat cuiva, dupa aceea.
18. Obisnuiti sa trimiteti ilustrate familiei, prietenilor, din toate locurile prin care treceti?
      NU
19. Tineti un jurnal de calatorie?
      Nuuuu
20. Plecati cu bani "ficsi" (la limita) sau va asigurati ca aveti rezerve suplimentare pentru cazuri neprevazute?
     Intotdeauna peste estimari. Mai bine mai vin cu ceva acasa. Dar s-a intamplat si sa sun pentru suplimentarea contului. Ador neprevazutul.

In incheiere, in afara de chestionar, vreau sa mai adaug ca savurez orice din calatoria respectiva si gasesc motiv de amuzament chiar si in cea mai tampita situatie pe care o pot intampina. Nu ma stresez, caci mereu se gaseste o solutie pe loc. Si nu voi mai pleca la drum niciodata cu cineva, inainte de a raspunde la intrebarile de mai sus. Foarte util.

Edited by macrina, 11 October 2009 - 15:44.


#34
sanddy1964

sanddy1964

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,862
  • Înscris: 13.10.2006
1.Cum alegeti destinatia: ati citit si va doriti sa vedeti locatia X sau "sunt acum avioane ieftine catre locatia Y, hai sa studiem ce putem vedea acolo" (adica "mergem pentru ca am citit" sau "citim pentru ca mergem")?
Sunt destinatii pe care mi le-am pus in cap sa le vizitez de mult, acolo unde  ma simt bine revin, chiar daca stiu ca pot merge in alta parte unde nu am fost.
2. Fie ca organizati excursia pe cont propriu, fie ca alegeti o varianta oferita de o agentie de turism, ce anume urmariti: sa cunoasteti aprofundat un loc anume (adica petreceti tot timpul intr-o singura locatie) sau sa treceti prin mai multe (stand cate un pic in fiecare)? In cel de-al doilea caz, mergeti pe ideea "fac acum cunostinta cu mai multe locuri, vad cum ma simt in fiecare, apoi decid in care voi reveni pentru o vizita mai asezata in viitor" sau va este suficienta "bifarea" lor?
Incerc sa  vad cat mai mult din ce e de vazut dar fara studii prealabile, albume cospectate, etc.De multe ori e o decizie luata la fata locului ce se va vizita.
3. Va documentati temeinic inainte (harti, obiective vizitabile, orare, preturi) sau preferati sa va lasati condusi de inspiratia de moment, la fata locului?
Inspiratie de moment bazata pe ce stim dinainte
4. Sunteti flexibili (daca va stabiliti un plan de vizitare inca de acasa, va tineti de el strict sau va mai adaptati la context)?
Nu exsita plan de acasa pt ca atunci cand a existat , nu a fost respectat sau mai bine nu ar fi existat.

5. Va sperie eventualele dereglari de program care pot aparea (pierderea unei conexiuni de transport, anularea neasteptata a unei rezervari, vreo minicalamitate care va impiedica sa ajungeti la un anumit obiectiv)?
DA. Pentruca stiu ce inseamna bagaje ratacite de ALITALIA sau avion care nu poate ateriza  din cauza cetei. Dar nu dramatizez. Insa  incerc sa depind mai mult de mine cu trans[portul, sa merg cu masina, nu cu avionul.6. Pe parcursul calatoriei, sunteti calmi, relaxati, sau dimpotriva, stresati sa iasa totul bine, mai ales daca sunteti liderul grupului?
Sunt cam stresat SA FIE  BINE TO CEEA CE MA PRIVESTE PE MINE, mai ales daca grupul e f mic, adica doar inca o persoana.
7. Va place sa calatoriti si singuri, din cand in cand?
Nu, nu mai imi place, nu are nici un farmec.ADICA POTI FI CU CINEVA DAR DACA NU ESTE ACEA CINEVA, ESTI SINGUR.
8. Mergeti pe ideea maximizarii numarului de obiective (daca da, doar pentru a le bifa sau alocand timp suficient pentru a va face o impresie) sau preferati sa stati minute/ore in sir in fata unuia, daca asa simtiti?
Cam le am cu bifatul…

9. Care este stilul vostru de a admira obiectivele: unul de cunoscator sau cel "sentimental"? De exemplu, daca va aflati intr-un muzeu, va poate placea o anumita pictura doar daca stiti o gramada de lucruri despre autorul ei, curentul in care se incadreaza, influenta acestuia asupra epocii, sau puteti admira pictura respectiva doar pentru ca.... va place, pur si simplu?
Decat sa ma dau cunoscator si sa habar nu am, mai bine ma bazez  pe instinct si pe ce-mi place in mod vadit, cand vad ca tipa ceva lamine sa ma opresc. Dar stau sa-si faca damblaua si cel cu care sunt impreuna, daca-i place ceva ce mie-mi inspira prea putin .Daca-mi place, imi place, altfel trec in 2 secunde, indifferent de semnatura.Mai fac si comentarii neavenite daca chiar mi se pune pata. Cande ceva frumos , da , stau mai mult la locul  respectiv
10. Va incepeti ziua de vizitare cu noaptea in cap, cu un mic dejun luat in fuga, sau preferati sa va treziti mai tarziu, sa savurati mancarea, cafeluta, si abia apoi sa porniti la drum?
Savurarea micului dejun destul de in graba, totusi cafeaua  o beau pe indelete-2 minute la mine, 10 -15 la  cealalta persoana.Nici sa pierdem timpul nu e ok dar e totusi vacanta, am invatat ca nu dau turcii daca  stai pana-si fumeaza  cineva a doua tigara si bea cafeaua cu incetinitorul.In fond, cei care se grabesc incet nu fac rau deloc.
11. In ce ritm vizitati obiectivele: in timpul zilei, va acordati pauze de relaxare (cate o cafea la o terasa, un timp petrecut pe o banca intr-un parc, un pui de somn sau un dus la hotel) sau alergati kilometri in sir din zori si pana noaptea tarziu, mancand pe fuga, pentru a putea vedea cat mai mult?
Da, o berica, o cafea, un pestisor la NORDSEE pe la  pranz.
12. In ce masura acceptati riscul? Va faceti asigurare de calatorie inainte de a pleca? Intre a petrece cele 2 ore traditionale in aeroport, relaxat, si a mai vedea un ultim obiectiv si apoi a alerga la aeroport aproape in ultima clipa, ce stil ati alege?
Nu, daca e  avion, apai  e avion si tre sa fii acolo cu minim 2 ore inainte.In ultima zi nimic , doar drumul inapoi.
13. Includeti in proiectul vostru de calatorie secvente generoase de shopping sau va limitati la souveniruri?
Shopping la greu, ce suveniruri? fiimea -si nu numai,nu iarta un MALL ca cel de la Atena sau vreun PARNDORF ori ce-o mai fi, H&M, ETC. Da , clar ca nu se poate fara. E chiar placut sa poti face un cadou celor dragi.
14. Calatoriti cu persoane compatibile cu voi din punct de vedere al interesului pentru obiective, vitezei de deplasare, si chiar personalitatii, sau va adaptati la context, eventual parasind grupul in anumite momente, daca opiniile sunt impartite?
Nu merg in grup, nu vreau sa-mi fac nervi. persoanele cu care  calatoresc sunt compatibile in unele chestii, in altele ne compatibilizam pe parcurs sau dupa  ce se termina excursia (:P)
15. Va plac calatoriile "combinate", in care sa prindeti, de exemplu, si obiective istorice, si locuri exotice, si mare, si munte, si muzee, si plaja, sau mergeti pe ideea unui stil unic (spre exemplu, turism strict cultural)?
Combinate desigur.Ador combinatiile.
16. Cum va place sa petreceti serile: la un spectacol (film, opera, teatru, cabaret), intr-un local, plimbandu-va pe strazi sau odihnindu-va pentru a o putea lua de la inceput a doua zi?
La restaurant si apoi in camera la culc.
17. Care este stilul vostru de a face fotografii: oricand, oriunde (si daca este voie, si daca nu) sau din cand in cand, doar atunci cand ceva vi se pare foarte deosebit? In general, imortalizati peisaje, obiective, sau va place sa faceti poze in care sa apara cei din grup (si voi)? Cand reveniti acasa, va asezati fotografiile in ordine, pe locatii/orase/tari vizitate, sau le trantiti toate intr-un loc, la gramada?
Fac 1000 de poze ca sa  aleg 200 bune din care una sau doua o sa le revad de 100 de ori in calculator, mai mult ca sigur.
18. Obisnuiti sa trimiteti ilustrate familiei, prietenilor, din toate locurile prin care treceti?
Nu. Cate un sms merge si e ok.
19. Tineti un jurnal de calatorie?
Absolut nu unul pe hartie.Exsita totusi unul, la  pastrare, intrun loc bine ascuns.20. Plecati cu bani "ficsi" (la limita) sau va asigurati ca aveti rezerve suplimentare pentru cazuri neprevazute?
Cu rezerve desigur, nu stii niciodata.

#35
forbes

forbes

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 323
  • Înscris: 06.07.2005
Deci:

1. Cum alegeti destinatia: ati citit si va doriti sa vedeti locatia X sau "sunt acum avioane ieftine catre locatia Y, hai sa studiem ce putem vedea acolo" (adica "mergem pentru ca am citit" sau "citim pentru ca mergem")?
Locatia o aleg in functie de ce vreau sa vizitez. E adevarat ca in acest moment mai pun in balanta si timpul in care ajung acolo cu masina fata de avion asta deoarece prefer libertatea de miscare care ti-o confera masina personala.


2. Fie ca organizati excursia pe cont propriu, fie ca alegeti o varianta oferita de o agentie de turism, ce anume urmariti: sa cunoasteti aprofundat un loc anume (adica petreceti tot timpul intr-o singura locatie) sau sa treceti prin mai multe (stand cate un pic in fiecare)? In cel de-al doilea caz, mergeti pe ideea "fac acum cunostinta cu mai multe locuri, vad cum ma simt in fiecare, apoi decid in care voi reveni pentru o vizita mai asezata in viitor" sau va este suficienta "bifarea" lor?
In primul rand prefer sa-mi organizez singur excursia daca se poate, asta insemnand mai ales cazarea. Prefer sa cunosc bine un loc desi si aici esti limitat de timpul pe care il petreci acolo.

3. Va documentati temeinic inainte (harti, obiective vizitabile, orare, preturi) sau preferati sa va lasati condusi de inspiratia de moment, la fata locului?
Ma documentez intotdeauna despre loc si schitez o lista cu locurile de vizitat. La fata locului insa ma hotarasc in ce ordine le vizitez

4. Sunteti flexibili (daca va stabiliti un plan de vizitare inca de acasa, va tineti de el strict sau va mai adaptati la context)?
Sunt foarte flexibil la acest lucru. S-a intamplat sa inlocuiesc locuri stabilite intial cu unele noi descoperite la fata locului.

5. Va sperie eventualele dereglari de program care pot aparea (pierderea unei conexiuni de transport, anularea neasteptata a unei rezervari, vreo minicalamitate care va impiedica sa ajungeti la un anumit obiectiv)?
Nu ma sperie atat timp cat am alternative.

6. Pe parcursul calatoriei, sunteti calmi, relaxati, sau dimpotriva, stresati sa iasa totul bine, mai ales daca sunteti liderul grupului?
Pai tinand cont ca cele mai multe vizite le faci pentru a te relaxa nu vad de ce sa te stresezi...

7. Va place sa calatoriti si singuri, din cand in cand?  
Singur cu sotia doar...

8. Mergeti pe ideea maximizarii numarului de obiective (daca da, doar pentru a le bifa sau alocand timp suficient pentru a va face o impresie) sau preferati sa stati minute/ore in sir in fata unuia, daca asa simtiti?
Aloc timpul petrecut la un obiectiv in functie de cat ma atrage. Daca chiar imi place petrec mai mult decat necesar la el, chiar daca inseamna sa incalc programul.

9. Care este stilul vostru de a admira obiectivele: unul de cunoscator sau cel "sentimental"? De exemplu, daca va aflati intr-un muzeu, va poate placea o anumita pictura doar daca stiti o gramada de lucruri despre autorul ei, curentul in care se incadreaza, influenta acestuia asupra epocii, sau puteti admira pictura respectiva doar pentru ca.... va place, pur si simplu?
Cred ca le admir ca un "descoperitor".

10. Va incepeti ziua de vizitare cu noaptea in cap, cu un mic dejun luat in fuga, sau preferati sa va treziti mai tarziu, sa savurati mancarea, cafeluta, si abia apoi sa porniti la drum?
In general aplic prima parte, cea cu plecarea dis de dimineata

11. In ce ritm vizitati obiectivele: in timpul zilei, va acordati pauze de relaxare (cate o cafea la o terasa, un timp petrecut pe o banca intr-un parc, un pui de somn sau un dus la hotel) sau alergati kilometri in sir din zori si pana noaptea tarziu, mancand pe fuga, pentru a putea vedea cat mai mult?
Hmm..acord cate o pauza de o cafea/bere dar niciodata de somn.

12. In ce masura acceptati riscul? Va faceti asigurare de calatorie inainte de a pleca? Intre a petrece cele 2 ore traditionale in aeroport, relaxat, si a mai vedea un ultim obiectiv si apoi a alerga la aeroport aproape in ultima clipa, ce stil ati alege?  
"Riscurile" enumerate nu le accept si mai mult le vad ca niste prevederi.    

13. Includeti in proiectul vostru de calatorie secvente generoase de shopping sau va limitati la souveniruri?
Suveniruri

14. Calatoriti cu persoane compatibile cu voi din punct de vedere al interesului pentru obiective, vitezei de deplasare, si chiar personalitatii, sau va adaptati la context, eventual parasind grupul in anumite momente, daca opiniile sunt impartite?
Prefer persoanele compatibile; urasc sa ma cert in vacanta...

15. Va plac calatoriile "combinate", in care sa prindeti, de exemplu, si obiective istorice, si locuri exotice, si mare, si munte, si muzee, si plaja, sau mergeti pe ideea unui stil unic (spre exemplu, turism strict cultural)?
Sincer imi plac calatoriile combinate dar cer mai mult timp de calatorie si uneori pot fi obositoare.

16. Cum va place sa petreceti serile: la un spectacol (film, opera, teatru, cabaret), intr-un local, plimbandu-va pe strazi sau odihnindu-va pentru a o putea lua de la inceput a doua zi?
Local sau plimbare...

17. Care este stilul vostru de a face fotografii: oricand, oriunde (si daca este voie, si daca nu) sau din cand in cand, doar atunci cand ceva vi se pare foarte deosebit? In general, imortalizati peisaje, obiective, sau va place sa faceti poze in care sa apara cei din grup (si voi)? Cand reveniti acasa, va asezati fotografiile in ordine, pe locatii/orase/tari vizitate, sau le trantiti toate intr-un loc, la gramada?  
Fotografiez ceva deosebit, prefer peisaje si fotografiile le asez inca din calatorie pe orase si zile.  

18. Obisnuiti sa trimiteti ilustrate familiei, prietenilor, din toate locurile prin care treceti?
Nu. Cumpar suveniruri.

19. Tineti un jurnal de calatorie?
Personal nu...sotia da...

20. Plecati cu bani "ficsi" (la limita) sau va asigurati ca aveti rezerve suplimentare pentru cazuri neprevazute?
Plec cu cash si carduri, niciodata pe fix

#36
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,589
  • Înscris: 10.05.2007
1. In general ma documentez cu cu cel putin 2 luni inainte. Imi programez trasee, locatii, fixez coordonate pe GPS, ma interesez de drumuri. taxe, intrari la muzee, biserici, cladiri istorice. Ne alegem tara in functie de timpul avut la dispozitie si de ce nu, de finantele de care dispun. Incerc pe cat posibil sa pierd cat mai putin timp pe drumuri, plimbari aiurea catre...sau catre...timp pe care-l pot folosi sa mai vizitez un obiectiv turistic. Uneori fac si excursii spontane, gen cea de acum in Polonia, unde am improvizat totul din mers, de pe internet, din brosuri, cazari rezervate cu o zi inainte pe internet. Si asa este frumos insa foarte obositor.

2. Depinde de orasul vizitat. Sunt mari orase turistice in care nu-ti ajung nici 10 zile pentru a putea intra in atmosfera lor, altele in care 2 zile sunt suficiente. De regula, prefer excursiile intr-un singur oras, eventual pe drum mai pot arunca un ochi printr-un oras de tranzit. Imi plac ambele variante, si pe cont propriu si in excursie. Sunt 2 excusrii total diferite. Dar asta iar tine de timpul alocat excursiei, la mine reprezinta o mare problema, concediile fiind mai rare decat cutremurele pe la noi. Au fost cazuri in carte am vizitat un oras si de 3 ori, si posibil vor mai fi si altele (Praga, Istanbul, Viena)

3. Incerc sa nu ratez nici un obiectiv, dar daca nu am timp fac o sumara selectie. Ma documentez prin Google-Map, forumuri, site-uri ale oraselor, imi fac foldere speciale, trasee, le ordonez frumos pe GPS. In general noptile mi le petrec pe strazi, conduc mult noaptea prin orase, deoarece este mai liber, si pot vedea ceea ce am sa vizitez a doua zi. Practic, noaptea fac un soi de prewiew pentru a doua zi. Multe obiective sunt supraevaluate in timp ce altele, cu adevarat frumoase sunt lasate deoparte.

4. Suntem flexibili, de fapt sunt, pentru ca excursia decurge dupa planul meu. Intre timp mai pot surveni modificari, adaugiri. In orasul in care ajungem, gasim pliante la hoteluri si astfel putem sa gasim noi obiective. Ne plac mult plimbarile cu feribotul pe apele principale ce strabat de regula orasele. Mai ales noaptea. In excursii nu dorm mai mult de 2-3 ore/noapte. Am timp indeajuns acasa.

5. Excursia este un lucru placut in sine, nu o obligativitate de a ajunge undeva in mod special. De multe ori dereglarile din program acum de la sine alte intamplari frumoase. Dar daca te interesezi din timp poti evita usor orice probleme care ar putea fi prevazute.

6. Foarte relaxat, nu-mi aduc aminte sa ma fi enervat vreodata, mai putin pe drum sau in trafic. Ma simt bine pentru ca, practic, ma descurc in roice situatie. Chiar si vacantele mi le pot prelungi la fata locului daca simt nevoia.

7. Calatorim numai singuri sau in excursii organizate. Mai rar  cu prieteni/rude. Dar nu este aceelasi lucru. N-am timp de stat dupa x sau y ca il pocneste foamea din 2 in 2 ore sau ca z vrea sa-si soarba cafeaua si sa se macheze pana la 1 dupa-amiaza. Avem totusi un cuplu cu care suntem cam pe aceeasi lungime de unda.

8. Sunt obiective de la care am plecat in 5 minute, altele la care am stat si 4 ore.

9. Uneori ma lasa rece renumele, prefer "feeling-ul". Sunt obiectiveturistice care, intr-adevar, te cutremura prin maretia si prin incarcatura lor istorica.

10. 8 trezirea, pana la 9 micul dejun sa ne ajunga pana cel putin seara la 7 si plecat direct catre obiective.

11. Si una si alta. Insa dupa 2-3 zile simti nevoia de putina relaxare intre vizite. O masa calda sau o cafeluta intre 2 vizite poate face minuni. Sau chiar un somn pe fuga la hotel. Vizitele se incheie pe la 6-7 seara, putin somn 3-4 ore, sau stabilirea unor noi trasee, apoi iesit pe noapte 10-11 seara pana in jur de 3-4 dimineata. In felul asta putem vedea tot orasul.

12. Bifez X. Nu exista varianta aeroport. Cel putin pana nu va trebui sa plec spre o destinatie unde nu a acces pe uscat.

13. Dupa 4-5 zile de centre istorice, muzee, si alte obiective, la sfasritul excursiei, in functie de buget, merge cate un suvenir pentru casa, un tablou, o statueta, nu magneti de frigider, si de ce nu o vizita catre un mall. Imi place sa cumpar cafea, bere si bauturi locale din fiecare tara pe care o vizitez. Bauturile se pun intr-un raft special. Berea se consuma probabil inainte de a ajunge cu ea acasa. Si cate un suvenir pentru mame.

14. Prefer cu masina proprie neinsoti. Eventual daca cineva ne insoteste s-o faca pe cont propriu. Astfel daca exista opinii diferite ne putem desparti linistiti. Dar de regula unde mergem noi, vin toti. Nu suntem adeptii "impartim benzina", prefer comfortul si linistea.

15. Prefer excursiile turistice, nu de relaxare. Orase istorice sau pur si simplu frumoase din punct de vedere arhitectural. Imi place sa admir arhitectura cladirilor, detaliile, sitilurile. Fac mii de poze, si nu de genul Hi5, uite-ma mama in fata Turnului "Aifal"

16. O cina traditionala cu program artistic, un concert in biserica, o plimbare cu feribotul noaptea sunt clipe de neuitat, poate mai frumoase decat o vizita la un muzeu supra-aglomerat.

17. Prefer poze gen ilustrate decat cele in care, printre zalele lantului de la gat se zareste vreo bucatica de clopot al unei biserici. Am vazut astfel de poze la prieteni, practic era imposibil sa realizezi unde au fost si ce-au vazut. Sute de poze cu 2 insi in diverse ipostaze. Pozele facute de mine sunt ori gen "tentativa artistica", ori de aducere aminte pe unde am fost. Importalizez inclusiv ceea ce mi s-a servit la masa. Sunt multe lucruri pe care, peste 2-3 ani nici nu ti le mai aduci aminte. Pozele practic trebuie sa reprezinte un jurnal de excursie. Apoi sunt pozele obiectivelor turistice. Si poze de pe strada, ale cladirilor in general, detalii arhitecturale, vitrine frumoase, restaurante, aproape tot ce place ochiului.

18. Nu.

19. Nu, doar aici mai scriu cate ceva.

20. Niciodata cu bani ficsi. Cel putin 5-600 euro pentru neprevazute. Altfel nici nu plec. De obieci intru in ei pentru plata amezilor de radar. E deja traditie.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate