Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle
 Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...
 Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?
 A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...
 

distilerie

- - - - -
  • Please log in to reply
49 replies to this topic

#37
tavktm

tavktm

    Old school member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 25.07.2006
Aici asa este, importam parca prea repede, insa arata bina lambicul ala, pe langa ciurcibotele noastre.
Poate se poate reusi constructia unui cazan performant, profesional chiar.

#38
c_nagy

c_nagy

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 27.07.2009

 spetz, on 6th August 2009, 11:09, said:

..ma gandesc sa i-mi deschid o mica distilerie cu un cazan de 100 l intr-un sat in care se cultiva foarte multe fructe (mere, pere si mai ales prune) ...
Merg la tara, am si cazan, ca alti 2 din 3 consateni. Cu toate astea exista si 'cazanul comunal' (c-or fi mai multe n-am cunostinta) pentru doritori..te duci il cureti, iti faci treaba, lasi ceva acolo si faci calea intoarsa.
Ma indoiesc sa n-aveti pe acolo asa ceva, mai ales ca pomenisi de-o zona 'fructuoasa', deci asteapta-te si la concurenti.

#39
spetz

spetz

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 120
  • Înscris: 17.01.2007
daca te-ai plimbat cu dacia si cu o "joarsa" de bmw probabil ca ai sesizat o diferenta...la fel de bine te poti plimba si cu caruta
aici nu e vorba de mandrie nationala ci de un import de tehnologie care costa bani pana la urma... pe de alta parte e vorba de a produce un produs in conditii de calitate controlata si igiena. Daca s-ar produce o instalatie deasta si la noi fii sigur ca as lua-o din tara. Dupa cum spuneam ma gandesc la distileria asta ca la o afacere conexa. Eu am cumparat acolo o cladire pe care vreau sa o transform in pensiune iar cazanul va functiona pentru consumul pensiunii si va fi totodata un punct de atractie pentru turisti care poate vor fi interesati sa participe la distilare sau sa se convinga de bautura pe care o consuma si de ce nu poate pleaca fiecare acasa cu cativa litrii de tuica...ma gandesc la o imbuteliere adecvata si nu sa vand tuica cu 150 lei pe marginea strazii. pun si o poza a instalatiei pe care vreau sa o cumpar in comparatie.prima poza era doar un exemplu

Attached Files



#40
tavktm

tavktm

    Old school member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 25.07.2006
Mda, incep sa inteleg de ce costa 12.000 de euro, si incet incet parca nu prea mai este asa mult... ^_^

#41
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,069
  • Înscris: 12.12.2006

 tavktm, on 10th August 2009, 22:08, said:

Aici asa este, importam parca prea repede, insa arata bina lambicul ala, pe langa ciurcibotele noastre.
Poate se poate reusi constructia unui cazan performant, profesional chiar.
Problema nu e ca nu s-ar putea face si la noi, ci ca nu se fac, nu ai de unde sa iei asa ceva. Si nu se fac pentru ca la noi omu crede ca-i bun si ala primitiv, ca stie el face țuică buna  :)

Eu chiar sustin foarte mult metodele si caile traditionale, (am sa revin cu asta pe alt topic) dar trebuie sa avem o privire obiectiva chiar si atunci cand le sustinem, si atunci vom avea mai mult succes.
Puteti face un test simplu, luati un trunchi de lemn de v-un metru si jumatate lungime si cu o secure ciopliti-i patru fete, pentru a obtine o bârna.
Apoi incercati aceeasi operatiune cu un gater sau fierastrau circular (țîrculă) si vedeti diferenta. De forma, de calitate, dar si de timp !
Daca aveti si o masina de indreptat (abrict) rezultatul va fi si mai bun.

Asta e avantajul tehnologiei, si pentru asta nu trebuie condamnat țăranul ca lasa metodele traditionale si adopta tehnologia atit de iute.
Daca taranii ar avea posibilitatea sa-si cumpere asa o distilerie, credeti ca nu s-ar raspandi ? Dar e scumpa, 12 000 E e mult, omul se descurca cu ce are, dar cand isi vor permite, isi vor lua, asa cum isi iau țîrculă sau abrict.

Nu zic ca metodele traditionale vor dipare, pentru exemplul meu stiu ce inseamna o bîrnă cioplita din bardă de un meserias, imi place sa vad pe ea cum a taiat barda, are un efect rustic deosebit, da' cati astfel de mesteri gasesti ?  Si daca iti faci o casa, timpul necesar, prin urmare si costul unei asfel lucrari e pe masura.  :)

#42
spetz

spetz

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 120
  • Înscris: 17.01.2007
i-mi place mult ce a scris morosanu si are foarte multa dreptate dar asta e cu satul romanesc...
in satul de care va vorbeam s-a tras de curand apa curenta si canalizare si spre surprinderea mea pe o lungime de vreo 2 km s-au bransat doar vreo 4 case. surprinderea insa mi-a trecut cand am inteles ca oamenii nu s-au bransat din lipsa de bani si apa si canalizarea genereaza costuri lunare pe care nu pot sa le plateasca desi e vorba de sume mici.
eu cred ca de aici trebuie pornita o discutie. progresul se face cu bani iar banii trebuie castigati
care sunt modalitatile de castig la tara??? si aici ma gandesc la o familie de oameni sanatosi cu putere de munca cu un pic de pamant dar fara bani asa cum sunt 80% din familiile de la tara.

#43
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,069
  • Înscris: 12.12.2006

 spetz, on 11th August 2009, 15:42, said:

eu cred ca de aici trebuie pornita o discutie. progresul se face cu bani iar banii trebuie castigati
Iar progresul va aduce si mai multi bani la sfarsit !

Poate o sa ziceti ca progres inseamna lucruri artificiale, care afecteaza natura si altereaza modul de viata patriarhal.
Dar daca va uitati la un sat din Alpi sa zicem si la unul de la noi de la munte, unde veti vedea natura in stare mai buna ?
Iar modul de viata  va dati seama ca nu e oricum chiar asa de patriarhal :)

Pana la urma tocmai progresul ne va ajuta sa tinem riurile mai curate, padurile netaiate, sa avem locuri mai frumoase si mai puse la punct, sa pastram traditiile si ne vor ajuta sa avem si o oarecare prosperitate.
Acum nu cred ca mai exista alta cale, pentru ca a ne intoarce inapoi sa traim ca stamosii e poetic, dar nu stiu cati ar fi dispusi sa incerce in realitate :)

#44
marihuana

marihuana

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 218
  • Înscris: 08.12.2007
Vezi ca ai zis ca faci una si apoi o intorci la 180 de grade:

 spetz, on 6th August 2009, 15:13, said:

As vrea sa deschid distileria asta si fiecare taran sa vina si sa-si faca tuica acolo iar din cantitatea obtinuta sa-mi dea si mie ceva.

 spetz, on 11th August 2009, 09:47, said:

Dupa cum spuneam ma gandesc la distileria asta ca la o afacere conexa. Eu am cumparat acolo o cladire pe care vreau sa o transform in pensiune iar cazanul va functiona pentru consumul pensiunii si va fi totodata un punct de atractie pentru turisti care poate vor fi interesati sa participe la distilare

Daca iti trebuie echipament de productie, e bun si un cazan DIY, daca vrei sa profiti de turistii snobi care se inchina la tehnologie ca indianul la vaca, ia din asta cu multe beculete.

 spetz, on 11th August 2009, 09:47, said:

daca te-ai plimbat cu dacia si cu o "joarsa" de bmw probabil ca ai sesizat o diferenta...la fel de bine te poti plimba si cu caruta

Da, am sesizat. De aia mi-am luat caruta Honda Accord. Face sens, nu?

#45
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,069
  • Înscris: 12.12.2006
Cazan pentru pălincie la unguri:

[ http://www.palinka-bolt.hu/images/ofen1_gr.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#46
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,069
  • Înscris: 12.12.2006
Sper ca nu va ganditi ca sint ungur :D, de fapt nu inteleg nimic ce scrie pe site, dar aici arata procesul de producere a palincii, mi s-a parut foarte explicit. Daca gasiti pe cineva sa va spuna si ce scrie e interesant.
Aici de vad si alte particularitati pe care le au cazanele alea sofisticate.

http://www.nol.hu/ar...m/archiv-473137

mergeti mai jos si click pe imaginea(flash-ul) de sub poza cu paharul de horincă.

#47
spetz

spetz

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 120
  • Înscris: 17.01.2007
Nu stiu ungureste dar pare destul de explicit...oricum acolo e o chestie industriala cu mai multe etape de distilare.
Eu am vizitat cateva distilerii in germania toate de dimensiuni mai mici ( dreptul de distilare se mosteneste acolo de generatii si e foarte atent fiscalizat...practic e imposibil sa te apuci acum sa-ti tragi un cazan acolo)
Ca diferente fata de metodele de la noi am observat ca se controleaza nivelul de zahar si PH-ul cominei si se adauga o drojdie speciala iar procesul de fermentatie se face la o temperatura controlata timp de doar cateva zile pana la 2 saptamani. As mai adauga ca butoaiele sunt inchise ermetic si au doar o supapa pentru eliminarea CO2 mi s-a spus ca asta ar fi pentru a nu aparea mucegaiuri si drojdii nedorite care ar influenta gustul final. Fructele sunt atent selectionate inainte de a fi zdrobite si puse la maceratie.

#48
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,069
  • Înscris: 12.12.2006
Uite ca ai punctat cateva lucruri importante:

1. Fructele puse la fermentat sint selectionate
Nu se pun cele putrede, cu viermi, mucegaite, murdare, etc.
Ba inca se si spala inainte sa ajunga in butoaiele de fermentare.

2. Fermentarea e anaeroba
aproape ca la vin. Nu se lasa in spatiu deschis. La noi se acopera cada cu un capac, dar mai mult pentru protectie.
Acum se pare ca ei si adauga precis fermenții doriți, nu lasă la mîna naturii (sau a surprizei :D ) procesul - aici nu stiu ce sa zic, poate au dreptate.
De asemenea procesul e verificat si pe parcurs.

3. Procesul de distilare si separare e foarte precis
Distilarea se bazeaza pe diferenta intre punctul de fierbere al apei si a alcoolului. Dar rezulta multi compusi inafara acestora care au punctul de fierbere sub, între sau deasupra acestora. Pe langa asta prin fierbere, vaporii de alcool antreneaza si alti compusi.
Ce dorim noi este sa obtinem un amestec de  - alcool etilic, apa si arome - aromele am inteles ca sint uleiuri volatile.
Pentru a scapa de celelalte subsatnte trebuie sa stim precis cand sa incepem si cand sa oprim colectarea țuicii - cred ca aia arata aparatele alea de masura - si la asta ajuta si "hornul" acela cu gauri prin care urca vaporii.


Parerea mea e ca merita un cazan de calitate - dar cu siguranta ai nevoie (pentru inceput cel putin) si de o persoana priceputa.
Alea unguresti încep de la 40 000 Euro bucata, cred ca au si capacitate mai mare, asa ca al tau e la un pret decent :)

Edited by Morosanul, 22 October 2009 - 14:22.


#49
strava

strava

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 236
  • Înscris: 03.02.2010
ma bag si eu in discutie...
preturile incep de la 40000 euro in sus...
ceva performant, cu deflegmator, senzori, densimetre, display unde se afiseaza date in timp util, etc... sare de 60000 euro... si atentie!!! nu sunt destinate exploatarii intensive...
doar sa-ti satisfaci un moft... e cam piperat, insa sunt destui care detin "bijuterii" doar ca fita... siti voi... vine cineva in vizita... hai sa bem un paharel din productia proprie... ce??? nu crezi? ia vino incoace sa-ti arat... e, ce zici?
de retinut este ca intr-adevar cu o asemenea tehnologie se obtine o bautura de calitate... insa investitia este imposibil de amortizat...

#50
vj_Heaven

vj_Heaven

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,061
  • Înscris: 19.07.2005
Salut,
Un prieten de-al meu are materie prima si doreste sa deschida o distilerie, ce ar trebui sa stie, imi puteti da niste informatii?
E nevoie de un curs de calificare pentru inceperea unei astfel de afaceri?
Ce acte sunt necesare pentru infiintare?
Accizele presupun ca sunt astea: http://www.mfinante....ODUCTIA INTERNA
Ce fel de cazane trebuie folosite pentru a iesi ceva foarte bun si de ce alte instrumente, senzori, contoare e nevoie pentru obtinerea autorizatiei?
Pentru invechiat ce fel de butoate trebuie folosite, de dud, de stejar, etc
Ceva informatii am mai gasit si aici dar nu stiu daca sunt inca valabile: http://legestart.ro/...-(MTQzNjE-).htm

Edited by vj_Heaven, 12 February 2013 - 21:49.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate