Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

XP NTLDR is missing

NVIDIA RTX 4090 vs RTX 3090 Ti | ...

I5 10400F sau I5 11400F?
 Google Pixel 6 vs Samsung S21 Fe

Abatere de la autorizatie casa

Rețeaua RCS va pune Aleph si toat...

Navigatie blocata
 Recomandare tastatura

Slavia Praga - CFR Cluj 6.10.2022...

Problema citire stick USB

Recuperare document Office
 USB-C obligatoriu pe toate dispoz...

Thessaloniki - Izmir Ferry incep...

Informații despre VOYO !

VUNK - Felicitari, ai reusit!
 

distilerie

- - - - -
  • Please log in to reply
49 replies to this topic

#1
spetz

spetz

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 120
  • Înscris: 17.01.2007
buna ziua
ma gandesc sa i-mi deschid o mica distilerie cu un cazan de 100 l intr-un sat in care se cultiva foarte multe fructe (mere, pere si mai ales prune) ma gandesc la o istalatie super-moderna (vezi foto) M-am ingrozit cand am vazut in ce conditii rudimentare se produce tuica pe acolo. Credeti ca ar fi o afacere buna? investitia ar fi de vreo 12.000 €

 spetz, on 6th August 2009, 10:08, said:

buna ziua
ma gandesc sa i-mi deschid o mica distilerie cu un cazan de 100 l intr-un sat in care se cultiva foarte multe fructe (mere, pere si mai ales prune) ma gandesc la o istalatie super-moderna (vezi foto) M-am ingrozit cand am vazut in ce conditii rudimentare se produce tuica pe acolo. Credeti ca ar fi o afacere buna? investitia ar fi de vreo 12.000 €

Attached Files



#2
kappa_man84

kappa_man84

    Fiord

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,209
  • Înscris: 15.02.2007
Te-ai ingrozit, nu te-ai ingrozit, din masinaria asta n-o sa iasa aceeasi tuica facuta ca la "cazanul rudimentar". Punct. ;)

#3
spetz

spetz

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 120
  • Înscris: 17.01.2007

 kappa_man84, on 6th August 2009, 10:12, said:

Te-ai ingrozit, nu te-ai ingrozit, din masinaria asta n-o sa iasa aceeasi tuica facuta ca la "cazanul rudimentar". Punct. ;)

adica vrei sa spui ca ar iesi o tuica mai proasta??

#4
Daros

Daros

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 702
  • Înscris: 10.04.2007
Asta vrea sa spuna! Cine a avut ocazia sa cunoasca indeaproape cum functioneaza o povarna traditionala, stie ca produsele rezultate nu au concurent decit "marfa" produsa tot intr-un mediu similar. Sa nu crezi ca ceea ce este vechi este mai prost decit noul; chestia asta functioneaza partial. In general, tehnicile traditionale de fabricare a unui produs dau rezultate superioare decit tehnologiile actuale in ceea ce priveste calitatea produsului respectiv. Insa, exista si exceptii!

#5
fitness4mind

fitness4mind

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 426
  • Înscris: 16.08.2007
Instalatia ta super moderna e de fapt tot un simplu cazan cu coloana de distilare, putin mai aratos :). Pana la urma e important ca distilatorul sa fie facut dintr-un material neutru chimic, cum e inoxul, care nu scapa tot felul de oxizi nocivi in rachiu, ca aluminiul sau cuprul. In rest, rezultatul final depinde doar de materia prima, si daca se folosesc doar fructe, fara alte adaosuri, si rachiul va iesi excelent :). Cel mai important cred ca e sa te interesezi de autorizatiile necesare, ca din ce retin, e cam problematica mica productie de alcool, parca-mi amintesc ca era permis doar 50 de litri, si ala pentru consumul propriu. Daca gasesti ceva despre asta, scrie-ne si noua aici pe forum, ca poate te mai putem ajuta.

#6
spetz

spetz

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 120
  • Înscris: 17.01.2007
Zeci de drumuri la Fisc, dosare peste dosare pe la institutiile abilitate si taxe de milioane, aceasta ii asteapta pe taranii care vor sa mai bea tuica produsa in propria gospodarie. Noul Cod Fiscal si normele de aplicare a acestuia fac o distinctie clara intre taranii care produc tuica pentru consumul propriu, pe care ii numeste "gospodarii individuale", si cei care au de gand sa-i vanda si vecinului cate un paharel, care trebuie sa devina "antrepozitari fiscali". Chiar daca se numesc in alt fel, ambele categorii de producatori trebuie sa bata drumul la Fisc de la inregistrare pana la depunerea unor declaratii lunare, obligatorii, fie ca produc sau nu tuica in luna respectiva. Pentru antrepozitarii fiscali regulile sunt aceleasi, de la cea mai mare fabrica pana la cel care scoate cateva sute de litri de tuica din prunele din livada. In primul rand, taranii trebuie sa mearga la Fisc unde trebuie sa se inscrie, in baza unei cereri tip, intr-una din cele doua categorii. "Nu conteaza cantitatea produsa, ci scopul pentru care se face tuica, respectiv vanzare sau consum propriu. Scopul face diferenta", spun reprezentantii de la Finante. O data cu inregistrarea, producatorii de tuica si rachiuri care se declara "gospodarii individuale" trebuie sa declare si cantitatea estimativa pe care intentioneaza sa o produca pe parcursul unui an. In plus, trebuie declarat tipul de instalatie detinuta si capacitatea acesteia. Si drumurile nu se opresc aici, cazanele de tuica trebuie contorizate, iar pentru asta intra in schema Biroul Roman de Metrologie Legala. Unde, in baza unui dosar plin de detalii tehnice despre cazanul de tuica si achitand taxe de cateva milioane bune, se obtine Certificatul de aprobare de model pentru contor. Apoi trebuie cumparat contorul - alte milioane - de la una dintre firmele autorizate de Biroul in cauza. Pasul urmator este sigilarea contorului, operatiune care intra in atributiile Finantelor. Urmatoarea cerere scrisa apare cand se doreste desigilarea contorului in scopul utilizarii cazanului pentru productie. Angajatii de la Fisc urmaresc productia de tuica sau rachiu, acestia avand misiunea de a desigila cazanul cat timp se face tuica si apoi a-l sigila la loc pana la urmatoarea productie. "Atunci cand gospodaria individuala intentioneaza sa produca tuica si rachiuri din recolta proprie, aceasta va solicita in scris administratiei financiare publice, in raza careia isi are domiciliul, desigilarea instalatiei, mentionand totodata cantitatea si tipul de materie prima ce urmeaza a se prelucra, perioada in care instalatia va functiona si cantitatea de produs estimata a se obtine", se arata in normele de aplicare a Codului Fiscal. Calcularea accizei datorate statului, declararea si plata acesteia sunt urmatoarele etape pe lista procesului de productie a rachiului european. Pentru primii 50 litri produsi anual, taranii primesc o reducere de 50% din cota de acciza aplicata, respectiv 375 euro/hl de alcool pur, iar ceea ce depaseste aceasta cantitate se taxeaza integral. Suma trebuie achitata pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au facut calculele. Ultimul pas este cel al declaratiei lunare care trebuie depuse la Finante, indiferent daca s-a produs sau nu tuica in luna respectiva. Lucrurile se complica si mai mult cand producatorul de tuica vrea sa mai si vanda prin sat. In aceasta situatie, antrepozitarul fiscal este urmarit de un reprezentant al Fiscului si beneficiaza de acelasi regim cu oricare mare producator de alcool din piata. Pe langa cererea de autorizare ce necesita sediul, instalatii omologate, contoare, sigilii, bani cheltuiti, dosare si drumuri la Fisc, tuicarul devenit peste noapte antrepozitar are obligatii cu duiumul. Printre acestea: sa prezinte produsele accizabile pentru a fi inspectate de autoritatile fiscale competente - la cererea acestora - sau sa asigure gratuit un birou pentru angajatul de la Finante. Pe langa o contabilitate stricta, plata la zi a darilor la stat si declaratii lunare la Finante, producatorul de tuica trebuie sa aiba depozite europene si preturi la vedere. Ce se intampla daca nu respecta legea si vinde tuica fara a avea calitatea de antrepozitar fiscal? "Legislatia in vigoare este destul de clara si pedepseste orice abatere, putandu-se ajunge pana la evaziune fiscala", spune Dorin Tiganas, purtatorul de cuvant al ANAF. De partea de control se vor ocupa comisarii Garzii Financiare care vor verifica, pe de o parte, daca taranii si-au declarat cazanele, iar, pe de alta parte, daca ceea ce au declarat corespunde realitatii din teritoriu. Ce trebuie facut daca produci tuica doar pentru autoconsum ★ un drum la Fisc pentru inscrierea in baza de date prin completarea unei cereri tip; ★ declararea cantitatii estimative pe care intentioneaza sa o produca in anul respectiv; ★ declararea tipului de instalatie detinuta si capacitatea acesteia; ★ obtinerea certificatului de aprobare de model pentru control de la Biroul Roman de Metrologie, in baza unui dosar si a unor taxe consistente; ★ cumpararea contorului de la una dintre firmele autorizate; ★ sigilarea contorului de catre reprezentantii Fiscului; ★ cerere scrisa pentru fiecare intentie de desigilare a contorului; ★ chemarea reprezentantului Fiscului pentru a sigila contorul dupa fiecare utilizare a cazanului; ★ la fiecare desigilare a contorului se va mentiona in scris cantitatea si tipul de materie prima ce urmeaza a se prelucra, perioada in care instalatia va functiona si cantitatea de produs estimata a se obtine; ★ calcularea accizei datorate statului, declararea si plata acesteia; ★ depunerea lunara a unei declaratii la Fisc, indiferent daca s-a produs sau nu tuica in luna respectiva.

#7
fitness4mind

fitness4mind

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 426
  • Înscris: 16.08.2007
Si cata lume crezi ca baga in seama mizeriile astea  :lol: ? Apropo, unde ai gasit articolul? Dupa cum suna, sigur e facut la comanda vreunui bashtan producator de alcool, ca sa aiba desfacere doar el :). E ca si cu mi s-ar interzice sa halesc porcul sau gaina pe care mi le cresc acasa. Tare sunt curios cata lume de pe la tine si-a declarat cazanul, ca aici nimeni :D. Treaba e intr-adevar mai stricta pentru alcoolul destinat comercializarii, dar parca prea drastice sunt chestiile pe care le-ai postat aici.

#8
spetz

spetz

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 120
  • Înscris: 17.01.2007
nici pe aici nu e nimeni autorizat da daca as face un cazan pe care sa-l foloseasca oamenii din sat cu siguranta ca s-ar gasi binevoitori care sa ma reclame pe de alta parte chestia cu atorizarile e foarte descurajanta...

ideea era urmatoarea...ma gandeam sa fac o linie de productie de sucuri naturale dar ma costa foarte mult instalatiile si mai sunt problemele de imbuteliere si desfacere. Dat fiind ca exista o mare productie de prune si mere in zona e mai usor cu o distilerie. In multi ani am vazut ca fructele raman neculese pentru ca oamenii nu stiu ce sa faca cu ele...As vrea sa deschid distileria asta si fiecare taran sa vina si sa-si faca tuica acolo iar din cantitatea obtinuta sa-mi dea si mie ceva. O alta varianta ar fi sa cumpar eu fructele de la tarani si sa ma ocup singur de treaba...

#9
tavktm

tavktm

    Old school member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 25.07.2006
Daca intradevar aprobarile de mai sus sunt necesare, si toata bataia de cap aferenta, atunci spun, cu manie in suflet, ca prefer si inteleg distileria la negru.

Desi nu-mi sta in caracter deloc munca la negru, fizcalizarea fiind necesara in cele din urma, ea producand atat beneficii cat si indatoriri. Insa la ce am citit mai sus este deja draconic. Cred ca se putea si altfel, orice litru vandut sa fie rezultatul unui proces tehnologic, si acel litru sa fie impozitat ca atare, ca in domeniu alimentar.

#10
kos_funny

kos_funny

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,185
  • Înscris: 11.07.2007
Daca faci cazanul la tine in curte si productia o vinzi printr-o filiera de cunostinte si clienti multumiti nu te va deranja nimeni!
Cat despre moralitatea afacerii mie mi s-ar rupe! Statul isi bate joc de contributiile noastre. Nu mi-ar fi rusine sa i-o trag si eu!
Bineinteles ca daca vrei o afacere de anvergura nu mai poti produce la negru. Trebuie sa intri in politica ca sa cotizezi la partid si dupa aceea vezi cum iti aranjezi afacerea! Succes!

#11
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Toata treaba e cu dus si-ntors si e mult de discutat.

Daca discutam de o distilerie facuta ca afacere, da, se poate face - am citit acu' cativa ani in Capital cum si-a facut unul in Maramures - si a si inregistrat-o ca produs traditional.
Ii zicea "Tuica de pruna nu-mai-stiu-cum" si o dadea in special la export. La niste preturi ... Totul accizat, legal etc. Si mergea treaba foarte bine. N-avea productie mare - cateva mii de litri pe an.

Daca discutam despre distilarea alcoolului in gospodarie (si vanzarea lui la cunostinte sau vecini ...) aici problema este foarte delicata.

1. Distilarea fructelor in gospodaria traditionala romaneasca este un fapt istoric, gastronomic, social si chiar ... cultural ! Este la fel cu taiatul porcului de Craciun si al mielului de Pasti.

2. Sunt state pe lumea asta care au o legislatie extrem de severa, cu interzicerea producerii domestice de alcool - unul din ele este Statele Unite. Dar, si acolo, prin statele de prin Sud (Georgia, Alabama, Tennesse etc) exista o productie clandestina de alcool (care se face mai ales in padure !).

3. Parerea mea: (tot ce a spus @spetz mai sus apare parca si in normele de aplicare ale codului fiscal) - aceasta legislatie a noastra incearca doar sa stavileasca comercializarea clandestina a alcoolului domestic si, in special, dezvoltarea fenomenului de fabricatie a alcoolului domestic, in scop de comercializare.

Nu cred ca pana la urma o sa vina cineva la taran acasa sa-i sigileze cazanul, dar daca se va identifica o filiera de comercializare alcoolului domestic intr-o zona, vor avea tot cadrul legal sa confiste tot si sa faca si cateva dosare penale ...

Cred ca atat timp cat il produci pentru tine (familie, nepoti, rude,... doctor etc), n-o sa vina nima la tine la poarta sa te-ntrebe de sanatate. In fond si la urma urmei, putem facem alcool (distila fructe) si fara cazan: cu o oala foarte mare, un scaunel din lemn si un lighean cu apa rece ... Se facea si la bloc pe timpul lui ceasca si innebuneau vecinii ...

Pana una-alta, cred ca organele fiscale nu au (si nu vor avea vreodata) destui angajati ca sa verifice toti agentii economici ... dar sa se mai duca si pe la tara . Oricum, in momentul in care nu veti mai vedea tarani in piata cu sticla cu tuica pe taraba, dati de stire - inseamna ca ni se pregateste ceva ...

O snoava cu tuica vanduta la oras, intre cele doua razboaie: bunicul nevesti-mii, ca sa poata vinde tuica la oras (ca si atunci se faceau controale si se confisca alcoolul domestic supus comercializarii), punea damigenele in carul cu boi (damigene mari, de 25 de litri), punea peste ele fan sau paie (multe) si o baba in varful carului ... La intrarea in oras era bariera, cu jandarmi si cautau rachiul "ne-fiscalizat" (un oras din Oltenia). Spuneai ca ai fan sau paie pentru caii nu-stiu-carui doctor sau avocat din oras, si treceai... Rachiul se vindea la birt si cu banii mai luai o juninca sau vreo 20-30 de oi ...

Edited by horia66, 06 August 2009 - 21:57.


#12
mihai!

mihai!

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,797
  • Înscris: 15.04.2006

 spetz, on 6th August 2009, 11:09, said:

buna ziua
ma gandesc sa i-mi deschid o mica distilerie cu un cazan de 100 l intr-un sat in care se cultiva foarte multe fructe (mere, pere si mai ales prune) ma gandesc la o istalatie super-moderna (vezi foto) M-am ingrozit cand am vazut in ce conditii rudimentare se produce tuica pe acolo. Credeti ca ar fi o afacere buna? investitia ar fi de vreo 12.000 €


  Am facut de multe ori tuica la tara cu tata, ori la cazanul lui, ori la cazanul din sat cand avea mai mult de facut.
  In orice sat in care se cultiva fructe pentru tuica exista si cate 3 cazane mari unde face tot satul ( nu unul ) .
  Daca mergi si tu cum convingi oamenii sa vina la tine , sa iti dea tie uium-ul ??
  Uium-ul o sa ti-l plateasca in tuica.Bani nu iti va da nimeni. Ce faci ? Umbli pe urma sa vinzi tuica ,sa scoti banii ? Ca tie bani iti trebuiesc ,ca dai 12.000 pe dracia aia.

  PS: 100l este cam mic...

Edited by mihai!, 07 August 2009 - 00:14.


#13
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006
Trist tare ce spune kos_funny, si adevarat in aceeasi masura.

 kappa_man84, on 6th August 2009, 11:12, said:

...din masinaria asta n-o sa iasa aceeasi tuica facuta ca la "cazanul rudimentar". Punct. ;)
Ai dreptate, va iesi cu mult mai buna.
Daca inca crezi ca nu stiu taranii de unde sa cumpere zahar ieftin (ori miere veche) pentru a face orice sa fermenteze, ca nu au auzit de Coseli, ori altii cu arome, este alegerea ta, da' realitatea-i alta.
Despre butoiul de plastic in care se arunca lemn de prun, de juri in doua luni ca-i veche tzuica de zece ani, nu povestesc...
Si as planta o virgula, ca poate mai sunt alcoolici care au cate ceva de spus :P

@spetz: in cele 12,000E ai pus si camionul pentru distributie ?!? Ori iti faci cazile din policarbonat ?
Ai de-o lectura rapida aici:

Attached File  Stillmaker.pdf   2.01MB   423 downloads
PS: ma risc si iti fac o prima comanda de 10l, promit ca o beau chiar si fara de timbru :D

#14
kappa_man84

kappa_man84

    Fiord

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,209
  • Înscris: 15.02.2007
Ce sa faca domnu'? Sa cumpere zahar pentru tuica? :huh: :w00t:
Apai, sa-ti spun ca pe la noi prin zona nu se prea folosesc indulcitori. Prunele aruncate in ditamai butia ( ca nu-i butoi, e butie, si nu-i din plastic, e din lemn) fermenteaza fara doar si poate fara ajutorul indulcitorilor. Ca mai arunca in scarba cateva galeti de ATENTIE mere fff dulci peste prune, apai asta-i alta treaba.

Ca juri ca-i veche tuica de peste zece ani, posibil, pe mine nu ma intereseaza sa jur ca-i buna, ma intereseaza sa o beau cat mai naturala si buna. Chiar daca are doar 2-3 ani. Acum, desigur, in Timisoara or fi alte metode, da' prin Valcea e nono ce zici tu. :)

#15
fitness4mind

fitness4mind

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 426
  • Înscris: 16.08.2007
Stati linistiti baieti, ca rachieri au fost, rachieri sunt inca, si-or fi cat neamul romanesc :D. Asa ca marfa sa fie, ca grojgaitori avem destui, si mai ales cu criza asta o sa se orienteze baietii spre ce-i mai ieftin, ca rachiul de casa, de o sa le puteti vinde si zeama de pufoaica :P.

#16
Daros

Daros

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 702
  • Înscris: 10.04.2007

 kappa_man84, on 7th August 2009, 07:58, said:

Ce sa faca domnu'? Sa cumpere zahar pentru tuica? :huh: :w00t:
Apai, sa-ti spun ca pe la noi prin zona nu se prea folosesc indulcitori. Prunele aruncate in ditamai butia ( ca nu-i butoi, e butie, si nu-i din plastic, e din lemn) fermenteaza fara doar si poate fara ajutorul indulcitorilor.

Nici pe la noi prin zona nu se practica faza cu indulcitorii. Zaharul in borhot o fi valabil la cei de la cimp care au recolta mare de struguri si produc tescovina. Tuica de pruna nu necesita zahar pentru borhot ca sa fermenteze. Iar in zona de nord a Prahovei, borhotul "fierbe" in asa numitele tocitoriri (din lemn), cu capacitati de peste 1000 litri fiecare. Am produs in gospodaria proprie tuica de pruna inca de pe vremea cind eram elev, am invatat "meserie" de la bunicul si de la tatal meu. Se simtea miros specific de departe, din soseaua principala, cind functionau instalatiile. Stiam aproximativ in ce gospodarie se face tuica, chiar de pe drum. Si nu au fost nici un fel de probleme cu autoritatile, toata lumea era multumita. Daca legile astea draconice pe care le-am citit mai sus vor fi aplicate, situatia va arata mai rau ca pe vremea impuscatului, cind eram obligati sa ducem borhotul la instalatiile de stat, iar de acolo primeam tuica in functie de cantitatea de borhot dusa. Si chiar si pe vremurile de atunci mai se distila si cu cazanul din gospodarie, insa mai cu fereala.  :habarnam:  ;)  

@mihai! - PS: 100l este cam mic...
Asa cred si eu, un alambic de 100l este mic pentru scopul propus.

#17
Anin73

Anin73

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 07.07.2009
Daca consideri ca in zona ai suficienta marfa (fructe) destinate prelucrarii  nu ai concurenta si treci cu bine de bariera autorizatiilor, incearca, nu o sa pierzi.Tuica este o investitie ca si aurul sau argintul.Nu o vinzi acum poti sa stai si zece ani, o vinzi cu valoare mai mare. Cat despre agentii fiscali vor venii, fi pe pace, cum sa nu vina sa ia (sti ce zic? Sefu trebuie sa merg sa desigilez un cazan. Vai dute repede dar da pe la nevasta-mea sa-ti dea  un bidon sa-l ai la tine!?)O sa o dai si cu ei la pace mai ales ca au zonele impartite si vine acelasi agent de fiecare data.Piata de desfacere gasesti sigur mai ales daca ai calitate.Mai bine cumpara omul mai putina mancare dar o juma" de tuica tot ia.

#18
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006

 kappa_man84, on 7th August 2009, 07:58, said:

... ma intereseaza sa o beau cat mai naturala si buna...
Cateva puncte de vaporizare:
56.5C-Acetona (propanon)
64C-Metanol
77.1-Acetat de etil
Te-ai prins ca se vaporizeaza inainte de 78C :huh: , cam pe cand incepe sa vina si alcoolul etilic...
Gasesti pe net suficiente info si despre ce se vaporizeaza si dupa.

In ce consta naturaletea ?
Da' bunatatea ?

PS: nu-mi sari rogu-te la oo ca nu-mi este orizontu' pana la periferia orasului; deranjant ca scriu lucruri pe care precorectii facatori de alcool prefera sa le treaca sub tacere si probabil nu vor recunoaste-o vreodata, nu cred ca trebuie sa fie pentru cei corecti.
Iacata inca un subiect (temperatura), daca esti asa sigur de ingrediente...
Sa nu-mi spui ca toate coloanele de distilare din Valcea au termometru, fiindca mi-ar place sa vad si foto :P

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate