Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle
 Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...
 Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?
 A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...
 

Comentarii ale unor propagari troposferice, vechi sau noi

- - - - -
  • Please log in to reply
275 replies to this topic

#271
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
Și uite așa am ajuns de 3 zile sa prind kodjakuz Călărași și Dragoș Vodă. Astea le am in funcție de vreme. Noaptea spre ex kodjakuz e la fel că ziua sau mai slab. Călărași ziua binișor și noaptea slab și Dragoș Vodă idem zi și noapte. Atât că ieri de după-masă kodjakuz se dusese la 35% și Dragoș Vodă.era mai clar.

#272
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
In dupamasa asta am avut inversiune instabila intre aerul rece ce vine spre litoral cu caldura de pe bosfor.
Sau auzit varna demirkoy si buragas. Cel mai inteligibil dintre astea a fost demirkoyul. Varna si buragas slabe si instabile.

#273
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
Spre ex astăzi toată după-masă 94.5 a mornăit ba demirkoy ba shumen 1. Separat sa auzit și 95.1 in rafale și 95.6 de la iztanbool

#274
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
Că retrospectivă a anului avem așa
18 februarie prima propagare tropo cu petrohan burgas și Roșiori luată pe vertical.
25 martie cea de a doua care a adus puțin demirkoy burgas krdjali și de la noi buzău oraș
9 aprilie propagare cu Cahul cu litoral Dobrici burgas slab zonguldak și puțină tupijnita
26 aprilie prima deschidere sporadic cu Iordania apoi Israel și Egipt doar partea de nord
2 iunie propagre cu Iași cu Cahul cu litoral cu hirsova cu kaliakra cu demirkoy cu zonguldak cu balota
17 iunie deschiderea sezonului sporadic din banda 2. Prima sesiune cu Turcia și Siria apoi pauza și a doua cu Iran și cu irac
19-20-21-22-23-24-25-26-28 diferite sesiuni sporadice ale arabilor apoi ale rușilor și ale.italiei
1 iulie pot spune primul sporadic cu saudiți.
3 iulie prima sesiune sporadică cu Iranul de est și nord est. Sa auzit și jinlele de korsan e razavi.
6 iulie prima deschidere de avganistan.
8 iulie propagarea tropo cu zonguldak ce aflat calitativă urmată de dimineață de tupijnita petrohan belogradchik de calitate burgas puternic.
Sesiunea sporadică de după-masă a adus  mai întâi Liban apoi Iordanie și puțin Israel iar în spatele semnalelor se află și saudiții de vest.
15 prima sesiune de sporadic pornită cu televiziunea miras tv din Turkmenistan. Verificat apoi cu listele asiei ale canalelor active de jos. Limba avea cuvinte cu dialect pocit turcesc pe canal R5. Apoi pe fm Kazahstan și pe.dupamasa Iran de nord și nord est urmat de prima deschidere de Turkmenistan cu stațiile tr2/3.
23 iulie prima sesiune Azerbaijan după închiderea oficială a televiziuni din canalele de jos și a migrării benzii est in banda vest. Avem 94.5/95.1/95.5 canalele cu știri cu muzica populara națională și cu teatru ale Azerbaidjanului. Singurul cu RDS nescris este 94.5 ps (ghj).
29 iulie deschideri multiple cu saudiți cu kuveit cu Iran cu irac. După-masă mult Iran și cu părți ale ceceniei cu dialect .. statia populara care intra usor la noi 95.1 și apoi 96.4.
30 iulie prima deschidere de propagare cu Ordu apoi zonguldak . De la noi sa recepționat mult est
4 august din nou propagare puternică cu burgas cu litoral cu tupijnita. Sa auzit radio constanta 100.1 (raritate de când e verticala).
27/28/29/30 august cele mai multe deschideri tropo cu Romania și Bulgaria și moldova.
...
Restul a mai fost propagare tropo de excepție cu Pleven cu veliko.tarnovo cu sârbi pe vertical cu balota tupijnita Dăbuleni cimislia causeni apoi propagări și bucraina de la 600km.
Cam atât anul acesta in mare la capitol propagare.

#275
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
Las și eu o discuție... Sa se vadă și partea necunoscuta a recepțiilor turcești.

Nume: Bratu Dragomir
Pasiune.. sport...agricultura... Și radioul
Anii de debut 82-87 cu receptor cu scala apoi 87-1995 tuner grundig cu afișaj cu leduri verzi.
Antena...directiva blocului pentru tvr1 85.25/91.76mhz
Locație... Zona Ilioara
Bloc 4 etaje.
....

,,Stau și mă gândesc cum dracu se putea auzi 91.6 programul de tineret al turcilor într-o noapte de vara... Pe mine unul mai daniel mă cam lăsat gânditor.
- o întrebare am.. cum aveați imaginea TVR când plecau turcii?
- este o întrebare dane cu multe de spus. De ex vara când mă uitam la telejurnal și la patriotice vedeam cum imaginea făcea paraziti in salturi și după cum se inopta mai ales la 8-9 seara era că și cum băgai motoare de put ne pamintate.
Sa ști o treabă că cooperativa noastră de la Leontin s. Știa problema și tot aceeași o raporta cooperativa apărătorii p.
Ni Se explica că TVR de pe 4 e mai slab decât 2-ul. Odată am văzut pe Nelu de la noi de la sălăjan cum monta la directive încă două țevi in plus pe spate. Mare brânză nu făceau. Cu toate că catargul antenei colective avea cel puțin 9m tot ce se lovea de blocurile din ambroziei le înghițeam noi.
Un exemplu sunetul lui 91.0 pe tv sau zigzaguri variabile că sunetul lui  88.8. ho ho ce mai ne enerva.
In 88 am observat că prietenul de munca a mai inventat ceva la antena de pe strada panselelor. Bloc tot  de 4 etaje cu catargul  până spre etajul 8 al blocurilor de vis a vis. Eu într-o noapte fusei la el la o băută. Și ne uitam la TVR... Imaginea avea rastrul că o sita de ciur de faina. Nu ii varia. Bruiaje nu avea de unde că doar nu era lângă imgb. A doua zi fuserăm până la cooperativa sa luăm un bu205 sa avem rezerve la conservele cu radiatoare de 2mm. Nu îl cunoșteam pe electronist și i-am pus o întrebare... Oare de ce toți aceea cu casele de la banditu de lângă școala au ligheane in spatele antenelor? Răspunsul a venit pe tava... Orfeul cu programul lor nocturn baga zebre și cum canta muzica așa dârdâia imaginea TVR. Pe majoritatea i-a ajutat metoda ligheanul. Mi-a mai spus că la ferometalul din Iriceanu ion s-au vândut sute de ligheane. Multi din magazin nu știau de ce se cumpără ligheanele de aluminiu.
-dar mai povestiți cum erau cu canalele turcilor.
-pai ce sa povestesc că auzeam programul 1 pe 90.5 și pe 93.6 apoi programul de tineret pe 89.3 și 91.6 și rar intrau 96.0 și 99.2.
Practic știam o treaba când începe imaginea da facă zebre mărunte atunci venea 90.5. când imaginea fluctua și baga rastrul gri era 89.2.
-ce ați mai incercat sa realizati pe recepție?
Pai ce sa realizez bulgari turci și sârbi. Comerciale abia din 89 la turci.
Ce nu mă atrăgea era calitatea de cacao la sunetul naționalelor turcești. Sa mai auzit de așa ceva la ăștia pasionați care le scriau la tehnium și li se și răspundea.
-apropo de TVR.. câtă putere simțea tv pe 4 apoi pe 2.
-pai logic la canal 2 doar vara ii venea uneori seara după 7 bazbiluci peste imagine dar slabe ... TVR  de pe 2 învingea.
Apoi pe 4 primăvară avea 2 luni când era imposibil sa nu îl bruieze constant noaptea  ceva iar vara era delir in unele seri  când  venea peste imagine alta imagine. Rar sunetul se auzea mixat in difuzorul tv cu 91.6. la mine nu sa auzit doar 91.6 și imagine de TVR cum era la alții de pe trapezului Ozana etc.
Sunetul TVR era forțos pe ambele canale însă imaginea canal 4 era slabă bine de tot. Zona unde se putea vedea în pureci pe tv sport era tot timpul progresului până spre Luica asta fiind la blocuri nene nu la case. Deci  vizibil 2 era clar pe sport și 4 era în pureci.
- ați prins vreo data sporadic vreo televiziune?
- pe canal 2 undeva la 4 dupamasa cu un program URSS cu ceva filmat pe o scenă .
Mai sunt povesti ale altora din sud unde au văzut clar alta imagine  URSS sau alții au văzut arabi. Eu veneam de la munca la 2 jumătate și de multe ori plecam in centru. Nu stăteam acasă și alte ori mă găseau prietenii la bodega de la trapezului.
Urmăream noaptea până mă culcam mai ales când aveam radio grundig de banda vest  ce mai mișcă pe banda.
Uneori au fost nopți cand și cu antena din balcon cu o ventuza cu doua elemente le auzeam pe unele mai bine fata de antena colectivă.
In 89 administratorul cu cooperativa au pus amplif pe canal 4 și în loc să se mai îmbunătățească mai rău se altera imaginea noaptea mai ales că era vară.
Cooperativele de zona cunoșteau pendelete problemele le raportau mai departe și se rezolva uneori problema când sunetul de odată venea mai clar în tv și imaginea nu o urnea sa fie mai clară.
Tot din infourile coop mi sa spus clar că nu se poate mai sus imaginea că intensitate ci doar sunetul.
Apoi în 89. In august nu au mai fost probleme pe sunetul la canal 4 culmea că 91.6 când apărea era perfect clar  fiind apropiat de sunetul TVR.
In fine abia prin 92 au rezolvat problema imaginii și o avea color  iar uneori ziua alb negru.. deci inginerul ziua ținea pe o intensitate imaginea statiei și noaptea pe cealaltă de putere mai mare.
Apoi au apărut show Istanbul metro comercialele. Toate erau orizontal recepționate. De parcă la bulgari era ceva vertical.
Mai omule problema cu semnalul turc sau bulgar care varia imaginea cu bruiaj apărea primăvară vară și toamnă de câteva ori pe ora. Nu dura mult dat te umplea de nervi că pierdeai ce era pe TVR.
In fine am luat de la coop o antena de canal 5 pentru bulgari și din 89 am inceput sa mă uit la po sveta iu nas.
Acolo îl terfelea 93.6 care când apărea avea bt 1 imaginea gri și negricioasă .la ăla nu aveam pretenții că era de la 120km.
Să râdem nițel... Hop poc imagine gri într-o dimineață ... Delta își pornise emisia.
Vremuri.
Apropo de tunerul meu vreau sa zic că l-am reparat in 2012 și am prins cu el arabi și turci vara.
Fraticule ști cât de slabe au ajuns acum semnalele? Hoho de 2-4 ori mai slabe.
Ce mi-a plăcut că  încă 90.5 mai există la turci. Restul nu le-am reușit să le găsesc.
Am incercat 99.15 am incercat 95.95 am incercat 93.65... ori Kiss ori fresh ori wil fm.
Antena colectivă o am funcțională doar pentru apartamentul meu fara amplificare. Curând o să intre blocul in renovare apoi antena iar la balcon prinsa de bara de metal dintre bca-uri.
...

Edited by Zvartoshu, 18 August 2021 - 22:31.


#276
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
Retrospectiva DX a anului
Anul 2021 a fost un an al propagatioor troposferice până spre 900km având zile puține de propagare tropo și zile de scattering mult mai multe fata de 2020. În anul 2021 troposfera s-a deschis în zona Bucureștiului de maxim 3 ori

Prima deschidere a adus tupijnitza și balota. La pol opus adusese Bârlad
A doua deschidere a adus zOnguldak și Izmir. La pol opus curcubata.
A treia deschidere a adus Crimeea plus diferite orașe ucrainene în paralel cu Iași cu Bârlad . La capitol turci a adus amasya zOnguldak izmit Istanbul sindirgi iar încheierea cu demirkoyu.
...
La capitol ionosfera zilele cu sporadic au fost mai puține fata de anul trecut.
Coltul vesel a venit de maxim 5 ori aducănd bine Israel Iordania și mai jos că semnal Liban Siria și  Palestina.
Iran sa auzit pe sporadic de maxim 6 ori aducănd centrul Iranului de cetava ori iar zona vestică de 2 ori și zona estică de doua ori.
Ikuveit sa auzit o singura dată cu naționalele
Irac sa auzit de doua ori aducănd nawa foarte bine având program pentru minorități.
...
Multihop.sporardic am avut de vreo 4 ori. Deschiderea principală și de durată a fost cu nationalul Uzbekistan ului urmat de Turkmenistan urmat de vestul Kazahstanului. O singură deschidere cu program pentru minorități a fost raportată din zona Babadag cu filmare.
Iranul a venit o singura da cu deschidere multihop cu korshan razavj și korshan shomali.
Avganistan a participat cu două stații de radio pe multihop. Zamzama fm rămâne d cea mai populară statie având program și avgan având arabesc și  dari.
Arabia saudita a avut multiple deschideri. A venit de vreo 3 ori curata fata nimic altceva și de doua ori murdara venind cu coltul vesel.
...
La capitol de echipamente as nota tef7000 in doua variante cea cu saf7741 și saf7744.
As spune despre amplificările nextracom fiind calitative fata de multe amplificatoarele existente
As mai spune despre o expediție DX la Dâmbovița.
...
Pe final de Crăciun am primit cadou loc pentru montarea de echipamente de DX in zona Costeștiului.
Pe 24 seara ora 23 a luat naștere la noi in Romania prima statie de DX având tef6686 PC și polarizare orizontala la recepție.
Pe 28 decembrie a intrat în funcționalitate la statia DX de la Costești polarizarea verticala.
...
Pe statia de DX au putut fi recepționate semnalele croate bosniece macedonene și sârbești.
Pe statia de DX am prins tropo cu tupijnitza și beli manastir

Pe statia de DX pe polarizare verticala am prins fenomenul de absorbție al semnalelor locale când semnalele verticale din capitală dispăruseră complet iar distanta funcționa fără greata.
...
Așadar și 2021 a fost un an bun pot spune și pentru 2022 aștept un an al fenomenelor tropo mai bun și la capitol sporadic multe receptii din zona estică .
Via dxerilor romani va urez spor.. radiouri real gândite pentru o recepție de distanta exceptând  portabilele și telefoanele și antene cu cât mai mult câștig și ridicate cat mai sus.
Bafta. 73 și DX plăcut!

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate