Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...
 Ce tip de monitor am nevoie pt of...

Resoftare camera supraveghere

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...
 Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024
 Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...
 

Comentarii ale unor propagari troposferice, vechi sau noi

- - - - -
  • Please log in to reply
275 replies to this topic

#1
Antenistu'

Antenistu'

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 883
  • Înscris: 17.09.2006
hehe , daca tot va vad conversand
anomalie de propagare... hahah
deci ziua propagare de vara iarna?
iauzi mai sa fie , in 94 in timp ce ningea rupea pe 70,4 dobriciu si 69,3 , periferic era local 69,8. au , deci si atunci a fost anomalie

ia sa vedem 95 cand intra radio viva si radio trt pe frecventele stiute.

ia sa calulam  , da doua mi opt ?
1994+5+2+6+1
vin asa - 94 propagare cu viscol
97 propagare in noiembrie de a rupt , prindeeai turci moka cu dipol pe vest
99 de ziua ta a fost pana in eclipsa haos total cu sporadicul , se mutase germania si franta in romania
in iarna pana in revelon aveai orice , si bulgari si ukraineni si sarbi
2001 turci au luat la intrebari sudu romaniei
in iarna sa prins iar odesa
2007 fadingul ce a ucis fm , prea sus 92%
in iarna latrai cu dobrici si e pe ploaie
2008 iasi / barlad langa dunare , cluj la dunare , turci scatere la dunare , odesa singura fara litoral , litoral cu douasunu omorat , turci iarna ,locale la kilogram

nu vi se pare ca se inteteste??? pare ceva anormal si asa este

Edited by Antenistu', 15 November 2008 - 05:38.


#2
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
in doomi patru stiu ca maincamea cu gloria era fericita ca are si radio prahova asta tzin minte dar nu stiu ziua , tre so intreb ca aia stie pe derost ca mine !

a da asta e logica , uneori la 5 ani ori 7 e cate una de asta de face ravagii , pronosticurile zic ca 2007 si 2012 sunt echivalente , insa 2012 cu faza totala , adica si chiar de 58% propagare , deh 10kw deschisi spre 500km , asta om trai si om vedea toata suflarea . pai daca bagi teorie , piratu meu de 12w se va auzi peste 150km . deci atunci piratii vor dansa pe masa ca se aud si in c dupa ureche.

insa pe 50mhz se zice ca de la anul incepe iar tranzit , va incepe sa conduca mai tare ca in '90 si cica , va fi iar muceala , adica peste 70% pe vertical si 80-90% orizontal

Edited by Zvartoshu, 15 November 2008 - 14:04.


#3
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
iata ca am dat de alin  - of of pe o caseta de la propagarile masive ..
si separat am dat de cea turceasca a dulsencei  :thumbup:
muzica de pe propagare
:naughty:
asteptati ca imediat vine pe youtube

#4
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
Radio raspandire este un termen utilizat pentru a explica cum undele radio se comporte atunci când sunt transmise, sau sunt propagate de la un punct de pe Pământ la altul. [1] Ca valuri de lumina, undele radio sunt afectate de fenomene de reflexie, refracție, difracție, absorbție și scattering [2].
This is an illustration showing how radio signals are split into two components (the ordinary component in red and the extraordinary component in green) when penetrating into the ionosphere. Aceasta este o ilustrație care arată cum semnale radio sunt împărțite în două componente (ordinare de componentă în roșu și verde în componenta extraordinară), atunci când penetrant în Ionosphere. Two separate signals of differing transmitted elevation angles are broadcast from the transmitter at the left toward the receiver (triangle on base of grid) at the right. Două semnale separate, de diferite unghiuri sunt transmise la altitudinea de difuzare de la emițător la stânga față de receptor (triunghi pe bază de rețea), la dreapta. Click the image for access to a movie of this example showing the three dimensionality of the example. Faceți clic pe imagine pentru accesul la un film de acest exemplu care arată cele trei dimensionality de exemplu.

Radio propagation in the Earth's atmosphere is affected by the daily changes of ionization in upper atmosphere layers due to the Sun. Radio raspandire in atmosfera Pamantului este afectat de schimbările de zi cu zi de ionizare în atmosfera superioară straturi, cauzată de duminică. Understanding the effects of varying conditions on radio propagation has many practical applications, from choosing frequencies for international shortwave broadcasters, to designing reliable mobile telephone systems, to operation of radar systems. Înțelegerea efecte diferite de condițiile de pe radio de raspandire are multe aplicații practice, de la alegerea frecvențe internaționale pentru shortwave radiodifuzorilor, la proiectarea sistemelor de telefon mobil, de încredere, pentru a operațiunii de radar sisteme. Radio propagation is also affected by several other factors determined by its path from point to point. Radio raspandire este, de asemenea, afectate de mai multe alte determinată de factori de calea de la punct la punct. This path can be a direct line of sight path or an over-the- horizon path aided by refraction in the ionosphere . Această cale poate fi o linie directă de vedere sau o cale de peste orizontul calea ajutate de refracție în Ionosphere. Factors influencing ionospheric radio signal propagation can include sporadic-E , spread-F, solar flares , geomagnetic storms , ionospheric layer tilts, and solar proton events . Factori care influențează ionospheric semnal radio raspandire poate include sporadic-E, răspândirea-F, solar flares, geomagnetic furtuni, ionospheric strat Rotatie, și solare protoni evenimente.

Since radio propagation is somewhat unpredictable, such services as emergency locator transmitters, in-flight communication with ocean-crossing aircraft, and some television broadcasting have been moved to satellite transmitters. Deoarece radio de înmulțire este oarecum imprevizibile, astfel de servicii de urgență după cum Emisia locator, în zbor de comunicare-cu-ocean de trecere a aeronavelor, precum și unele difuzare a programelor de televiziune au fost mutate la satelit transmițătoare. A satellite link, though expensive, can offer highly predictable and stable line of sight coverage of a given area (see Google Maps for a "real-world" application). O legatura prin satelit, deși costisitoare, pot oferi foarte previzibil și stabil linie de vedere gradul de acoperire a-o anumită zonă (a se vedea Google Maps pentru un "real-lume" cerere).

Radio waves at different frequencies propagate in different ways. Unde radio la frecvențe diferite propaga în moduri diferite. The interaction of radio waves with the ionized regions of the atmosphere makes radio propagation more complex to predict and analyze than in free space (see image at right). De interacțiune de unde radio cu ionizat regiuni de a atmosferei face radio de raspandire mai complexe pentru a anticipa și de a analiza decât în spațiu liber (a se vedea imaginea la dreapta). Ionospheric radio propagation has a strong connection to space weather . Ionospheric radio de raspandire are o conexiune de puternic pentru a meteorologice spatiale. A sudden ionospheric disturbance or shortwave fadeout is observed when the x-rays associated with a solar flare ionizes the ionospheric D-region. O bruscă ionospheric perturbare sau shortwave fadeout este de observat atunci când raze X asociată cu un acces de mânie solare ionizes de ionospheric D-regiune. Enhanced ionization in that region increases the absorption of radio signals passing through it. Îmbunătățită în regiunea de ionizare crește absorbția de semnale radio care trece prin ea. During the strongest solar x-ray flares, complete absorption of virtually all ionospherically propagated radio signals in the sunlit hemisphere can occur. În timpul cel mai puternic solare x-ray flares, absorbția completă a practic toate ionospherically propagate semnale radio în emisfera însorit pot apărea. These solar flares can disrupt HF radio propagation and affect GPS accuracy. Aceste flares solare pot perturba HF de radio și de raspandire afecta GPS de precizie.
Contents Cuprins
[hide]

    * 1 Free space propagation 1 spațiu liber raspandire
    * 2 Modes 2 Moduri
          o 2.1 Surface modes 2.1 Suprafața de moduri
          o 2.2 Direct modes (line-of-sight) 2.2 Direct moduri (linie-de-vedere)
          o 2.3 Ionospheric modes (skywave) 2.3 Ionospheric moduri (skywave)
                + 2.3.1 Meteor scattering 2.3.1 Meteor scattering
                + 2.3.2 Auroral reflection 2.3.2 reflecție de dimineață
                + 2.3.3 Sporadic-E propagation 2.3.3 sporadic-E raspandire
          o 2.4 Tropospheric modes 2.4 troposferic moduri
                + 2.4.1 Tropospheric scattering 2.4.1 troposferic scattering
                + 2.4.2 Tropospheric ducting and enhancement or refraction via inversion layer 2.4.2 troposferic ducting și de sporire sau de refracție prin inversare strat
                + 2.4.3 Rain scattering 2.4.3 Ploaie scattering
                + 2.4.4 Aeroplane scattering 2.4.4 avion scattering
                + 2.4.5 Lightning scattering 2.4.5 Lightning scattering
          o 2.5 Other effects 2.5 Alte efecte
                + 2.5.1 Diffraction 2.5.1 difracție
                + 2.5.2 Absorption 2.5.2 Absorbția
    * 3 See also 3 Vezi și
    * 4 References 4 Referințe
    * 5 Further reading 5 suplimentare
    * 6 External links 6 Linkuri externe

[ edit ] Free space propagation [Modifică] raspandire spațiu liber

In free space , all electromagnetic waves (radio, light, X-rays, etc) obey the inverse-square law which states that the power density of an electromagnetic wave is proportional to the inverse of the square of the distance from the source [ 3 ] or: În spațiu liber, toate undelor electromagnetice (radio, lumina, radiografii, etc), ascultăm de invers-pătrat lege, care afirmă că puterea de densitate a unui val electromagnetice este invers proporțională cu pătratul de distanța de la sursă [3 ] Sau:

    \ rho_P \ propto \ frac (1) (r ^ 2).

Doubling the distance from a transmitter means that the power density of the radiated wave at that new location is reduced to one-quarter of its previous value. Dublarea la distanta de la un emițător înseamnă că puterea de densitate a radiat val la noua locatie care este redus la un sfert din valoarea sa anterioară.

The power density per surface unit is proportional to the product of the electric and magnetic field strengths. Densitate de putere pe unitatea de suprafață este proporțională cu produsul de electrice și de câmp magnetic forte. Thus, doubling the propagation path distance from the transmitter reduces each of their received field strengths over a free-space path by one-half. Astfel, dublarea cale de raspandire distanta de la emițător reduce fiecare din domeniul lor de forte a primit peste un spațiu liber-cale de o jumătate.

[ edit ] Modes [Modifică] Moduri
Radio frequencies and their primary mode of propagation Frecvențelor radio și modul lor de raspandire primar Band Frequency Frecventa Wavelength Lungimea de unda Propagation via Raspandire prin
VLF VLF Very Low Frequency Foarte scăzută frecvență 3–30 kHz 3-30 kHz 100–10 km 100-10 km Guided between the earth and the ionosphere . Asistat între pământ și Ionosphere.
LF LF Low Frequency Min în frecvență 30–300 kHz 30-300 kHz 10–1 km 10-1 km Guided between the earth and the D layer of the ionosphere. Asistat între pământ și D strat de Ionosphere.

Surface waves . Suprafața de valuri.
MF MF Medium Frequency De medie frecvență 300–3000 kHz 300-3000 kHz 1000–100 m 1000-100 m Surface waves. Suprafața de valuri.

E, F layer ionospheric refraction at night, when D layer absorption weakens. E, F strat ionospheric refracție la noapte, când D strat de absorbție slăbește.
HF HF High Frequency ( Short Wave ) De inalta frecventa (pe scurt Wave) 3–30 MHz 3-30 MHz 100–10 m M 100-10 E layer ionospheric refraction. E strat ionospheric refracție.

F1, F2 layer ionospheric refraction. F1, F2 strat ionospheric refracție.
VHF VHF Very High Frequency Foarte înaltă frecvență 30–300 MHz 30-300 MHz 10–1 m 10-1 M Infrequent E ionospheric refraction . E rar ionospheric refracție. Extremely rare F1, F2 layer ionospheric refraction during high sunspot activity up to 80 MHz. Extrem de rare, F1, F2 strat ionospheric refracție ridicat în timpul sunspot activitate de până la 80 MHz. Generally direct wave. În general, direct val. Sometimes tropospheric ducting . Uneori troposferic ducting.
UHF UHF Ultra High Frequency Ultra înaltă frecvență 300–3000 MHz 300-3000 MHz 100–10 cm 100-10 cm Direct wave . Direct val. Sometimes tropospheric ducting . Uneori troposferic ducting.
SHF SHF Super High Frequency Super de inalta frecventa 3–30 GHz 3-30 GHz 10–1 cm 10-1 cm Direct wave. Direct val.
EHF Srl Extremely High Frequency Extrem de inalta frecventa 30–300 GHz 30-300 GHz 10–1 mm 10-1 mm Direct wave limited by absorption. Direct val limitate de absorbție.

[ edit ] Surface modes [Modifică] Suprafața de moduri

    Main article: Surface wave Principalele articol: Suprafața de undă

Lower frequencies (between 30 and 3,000 kHz) have the property of following the curvature of the earth via groundwave propagation in the majority of occurrences. Frecvențe mai mici (între 30 și 3000 kHz) au proprietatea de la curbura de pe pamant, prin intermediul groundwave raspandire în majoritate de apariții.

In this mode the radio wave propagates by interacting with the semi-conductive surface of the earth. În acest mod, de unde radio propagates prin interactiunea cu semi-conductoare suprafața pământului. The wave "clings" to the surface and thus follows the curvature of the earth. De val "clings" la suprafață și, astfel, urmează de curbură de pe pamant. Vertical polarization is used to alleviate short circuiting the electric field through the conductivity of the ground. Verticală de polarizare este folosit pentru a atenua scurt circuitul câmp electric prin conductivitate de pământ. Since the ground is not a perfect electrical conductor, ground waves are attenuated rapidly as they follow the earth’s surface. Attenuation is proportional to the frequency making this mode mainly useful for LF and VLF frequencies. Deoarece nu este un teren perfect electrice dirijor, valuri de pământ sunt atenuate rapid ca acestea să urmați suprafața pământului. Atenuarea este proporțională cu frecvența de luare a ales acest mod util pentru LF și VLF frecvențelor.

Today LF and VLF are mostly used for time signals , and for military communications , especially with ships and submarines. Azi LF și VLF sunt de cele mai multe ori folosite pentru semnale de timp, și pentru comunicațiile militare, în special cu nave și submarine. Early commercial and professional radio services relied exclusively on long wave , low frequencies and ground-wave propagation. Early comerciale și servicii profesionale de radio bazat exclusiv pe undă lungă, frecvențele joase și val de pământ-raspandire. To prevent interference with these services, amateur and experimental transmitters were restricted to the higher (HF) frequencies, felt to be useless since their ground-wave range was limited. Pentru a preveni interferența cu aceste servicii, emisia de amatori și experimentale au fost limitate la mai mare (HF) a frecvențelor, a simtit a fi inutil, de la sol-val gama a fost limitată. Upon discovery of the other propagation modes possible at medium wave and short wave frequencies, the advantages of HF for commercial and military purposes became apparent. După descoperirea de la alte moduri de raspandire posibil, la val de mediu și scurt val de frecvențe, de avantajele de HF pentru scopuri comerciale și militare, a devenit evident. Amateur experimentation was then confined only to authorized frequency segments in the range. Amatori de experimentare a fost apoi limitează doar la segmentele de frecvență autorizat în raza de acțiune.

[ edit ] Direct modes (line-of-sight) [Modifică] Direct moduri (linie-de-vedere)

Line-of-sight is the direct propagation of radio waves between antennas that are visible to each other. Linie-de-vedere este directă de raspandire de unde radio între antene, care sunt vizibile pentru fiecare. This is probably the most common of the radio propagation modes at VHF and higher frequencies. Acesta este probabil cel mai comun de la moduri de raspandire de radio VHF și mai mare a frecvențelor. Because radio signals can travel through many non-metallic objects, radio can be picked up through walls. Semnale radio, pentru că putem călători prin multe obiecte non-metalice, de radio poate fi luat prin pereți. This is still line-of-sight propagation. Aceasta este încă linie de-a-vedere raspandire. Examples would include propagation between a satellite and a ground antenna or reception of television signals from a local TV transmitter. Exemple ar include raspandire între un satelit și un teren sau de antenă de recepție de televiziune, semnale de la un emițător TV locale.

Ground plane reflection effects are an important factor in VHF line of sight propagation. Teren avion reflecție adverse sunt un factor important în vederea VHF linie de raspandire. The interference between the direct beam line-of-sight and the ground reflected beam often leads to an effective inverse-fourth-power law for ground-plane limited radiation. De interferență între linie directă grinda-de-pământ și vederea datorat grindă adesea duce la un mod eficient invers-a patra putere de lege sol-avion limitat de radiații. [Need reference to inverse-fourth-power law + ground plane. [Aveți nevoie de referință pentru a invers-a patra putere legea + teren avion. Drawings may clarify] Desene poate clarifică]

[ edit ] Ionospheric modes (skywave) [Modifică] Ionospheric moduri (skywave)

Skywave propagation, also referred to as skip , is any of the modes that rely on refraction of radio waves in the ionosphere , which is made up of one or more ionized layers in the upper atmosphere . Skywave raspandire, de asemenea, menționate ca sari peste, este una din care se bazează pe moduri de refracție de unde radio în Ionosphere, care este formată din una sau mai multe straturi ionizat în partea superioară a atmosferei. F2-layer is the most important ionospheric layer for HF propagation, though F1, E, and D-layers also play some role. F2-strat este cel mai important ionospheric strat pentru propagarea HF, deși F1, E, D și-straturi juca, de asemenea, unele rol. These layers are directly affected by the sun on a daily cycle, the seasons and the 11-year sunspot cycle determines the utility of these modes. Aceste straturi sunt direct afectate de soare pe zi, pe un ciclu, de anotimpuri și de a 11-ani sunspot ciclu determină utilitatea acestor moduri. During solar maxima, the whole HF range up to 30 MHz can be used and F2 propagation up to 50 MHz are observed frequently depending upon daily solar flux values. În timpul solare maxima, HF întreaga gamă de până la 30 MHz pot fi utilizate și F2 raspandire până la 50 MHz sunt frecvent observate în funcție de valorile de flux zilnic solare. During solar minima , propagation of higher frequencies is generally worse. În timpul solare minime, raspandire mai mare de frecvențe este, în general, mai rău.

Forecasting of skywave modes is of considerable interest to amateur radio operators and commercial marine and aircraft communications, and also to shortwave broadcasters. Skywave moduri de Prognoză este de interes considerabil pentru a amator de radio comerciale și a operatorilor de marin și aeronave de comunicații și, de asemenea, să shortwave radiodifuzorilor.

[ edit ] Meteor scattering [Modifică] Meteor scattering

Meteor scattering relies on reflecting radio waves off the intensely ionized columns of air generated by meteors . Meteor scattering bazează pe care reflectă undele radio de pe intens ionizat coloane de aer generat de meteoriti. While this mode is very short duration, often only from a fraction of second to couple of seconds per event, digital Meteor burst communications allows remote stations to communicate to a station that may be hundreds of miles up to over 1,000 miles (1,600 km) away, without the expense required for a satellite link. În timp ce acest mod este de foarte scurtă durată, de multe ori numai de la o fracțiune de secundă la câteva secunde pe fiecare eveniment, digital, Meteor izbucni de comunicații permite de a comunica la distanță statii de la o stație care poate fi de sute de mile până la peste 1000 de mile (1600 km) departe , Fără cheltuieli necesare pentru o legatura prin satelit. This mode is most generally useful on VHF frequencies between 30 and 250 MHz. Acest mod este util mai general, VHF pe frecvențele între 30 și 250 MHz.

[ edit ] Auroral reflection [Modifică] de dimineață reflecție

Intense columns of Auroral ionization at 100 km altitudes within the auroral oval reflect radio waves, perhaps most notably on HF and VHF. Intens de coloane de dimineață ionizare la altitudini de 100 km de dimineață în cadrul ovală reflecta undele radio, poate mai ales pe HF si VHF. The reflection is angle-sensitive - incident ray vs. magnetic field line of the column must be very close to right-angle. Unghi de reflexie este de-sensibile - incident de raze, față de linia de câmp magnetic din coloana trebuie să fie foarte aproape de a-unghi drept. Random motions of electrons spiraling around the field lines create a Doppler-spread that broadens the spectra of the emission to more or less noise-like—depending on how high radio frequency is used. Random propuneri de electroni în jurul spiraling domeniul linii crea o Doppler-răspândirii care extinde de la specter de emisie la mai mult sau mai puțin zgomot-ca-în funcție de cât de mare este utilizat de frecvență radio. The radio-aurora is observed mostly at high latitudes and rarely extend down to middle latitudes. Radio-Aurora este observat mai ales la latitudini mari și rareori se extindă în jos la latitudini de mijloc. The occurrences of radio-auroras depends on solar activity ( flares , coronal holes , CMEs ) and annually the events are more numerous during solar cycle maximas. De apariții de radio-auroras solare depinde de activitate (flares, cunună gauri, CMEs) și anual de evenimente sunt mai numeroase în timpul ciclului solar maximas. Radio aurora includes the so-called afternoon radio aurora which produces stronger but more distorted signals and after the Harang-minima, the late-night radio aurora (sub-storming phase) returns with variable signal strength and lesser doppler spread. Radio Aurora include așa-numita dupa-amiaza de radio Aurora care produce mai puternic, dar mai multe semnale de distorsionat și după ce-Harang minime, de-noapte târziu de radio Aurora (sub-faza de asalt) returnează cu variabile de puterea semnalului Doppler și mai puțin răspândit. The propagation range for this predominantly back-scatter mode extends up to about 2000 km in east-west plane, but strongest signals are observed most frequently from north at nearby sites on same latitudes. De raspandire predominant pentru această gamă de back-risipi modul extinde până la 2000 de km est-vest, în avion, dar semnalele sunt mai puternice observate cel mai frecvent de la nord, în apropiere de la site-urile de pe aceeași latitudine.

Rarely, a strong radio-aurora is followed by Auroral-E, which resembles both propagation types in some ways. Foarte rar, o puternica de radio-Aurora este urmat de dimineață-E, care seamănă raspandire ambele tipuri, în unele moduri.

[ edit ] Sporadic-E propagation [Modifică] sporadic-E raspandire

Sporadic E (Es) propagation can be observed on HF and VHF bands. Sporadic E (ES) raspandire poate fi observat de pe benzile de HF și VHF. It must not be confused with ordinary HF E-layer propagation. El trebuie să nu fi confundat cu ordinare HF E-strat raspandire. Sporadic-E at mid-latitudes occurs mostly during summer season, from May to August in the northern hemisphere and from November to February in the southern hemisphere. Sporadic-E la jumătatea latitudini apare mai ales în timpul sezonului estival, din mai până în august în emisfera nordică și din noiembrie până în februarie în emisferă sudică. There is no single cause for this mysterious propagation mode. Nu este nici o singura cauză pentru acest misterios modul de raspandire. The reflection takes place in a thin sheet of ionisation around 90 km height. Procesul de reflecție are loc într-o foaie subțire de ionisation în jur de 90 km înălțime. The ionisation patches drift westwards at speeds of few hundred km per hour. Ionisation face mormane de patch-uri spre vest, la viteze de cateva sute de km pe oră. There is a weak periodicity noted during the season and typically Es is observed on 1 to 3 successive days and remains absent for a few days to reoccur again. Există o periodicitate slab remarcat în timpul sezonului de Es și de obicei este de observat de la 1 la 3 zile succesive și rămâne absent, pentru câteva zile pentru a reoccur din nou. Es do not occur during small hours, the events usually begin at dawn, there is a peak in the afternoon and a second peak in the evening. Es să nu apară în timpul mic de ore, de obicei, de evenimente începe dis-de-dimineață, nu există un vârf în după-amiaza și un al doilea vârf în seara. Es propagation is usually gone by local midnight. Es raspandire este, de obicei, plecat de locale de miezul nopții.

Maximum observed frequency (MOF) for Es is found to be lurking around 30 MHz on most days during the summer season, but sometimes MOF may shoot up to 100 MHz or even more in ten minutes to decline slowly during the next few hours. Observat o frecvență maximă (MF) pentru Es este găsit a fi în jur de 30 MHz lurking pe cele mai multe zile în sezonul de vara, dar uneori MF mai trage de până la 100 MHz sau chiar mai mult în zece minute pentru a declin lent, pe parcursul următoarelor câteva ore. The peak-phase includes oscillation of MOF with periodicity of approximately 5...10 minutes. -Faza de vârf include pendulare de MF cu periodicitate de aproximativ 5 ... 10 minute. The propagation range for Es single-hop is typically 1000 to 2000 km, but with multi-hop, double range is observed. De raspandire gamă unică de Es-hop de obicei este de 1000 la 2000 de km, dar cu multi-hop, dublu gamă este de observat. The signals are very strong but also with slow deep fading. Semnalele sunt foarte puternice, dar și cu adâncă slăbire lentă.

Thomas F. Giella, a noted retired Meteorologist , Space Plasma Physicist and Amateur Radio Operator, KN4LF cites the following from his professional research. Thomas F. Giella, un retras remarcat meteorolog, Space Plasma Fizician și cel amator de Operator Radio, următorul CITES KN4LF sale profesionale, de la cercetare.

Just as the E layer is the main refraction medium for medium frequency (300–3000 kHz) signal propagation within approximately 5000 km (3000 mi), so is a Sporadic-E (Es) cloud. Doar ca e strat este principalul mediu de refracție mediu de frecvență (300-3000 kHz) semnal de raspandire în termen de aproximativ 5000 km (3000 mile), deci este un sporadic-E (ES) nor. Sporadic-E (Es) clouds occur at approximately 100 km (60 mi) in altitude and generally move from ESE to WNW. Sporadic-E (ES) nori apar la aproximativ 100 km (60 mile) în altitudine și, în general, pentru a trece de la ESE WNW. Like Stratosphere level warming and Troposphere level temperature and moisture discontinuities, Sporadic-E (Es) clouds can depending on the circumstances absorb, block or refract medium, high and very high frequency RF signals in an unpredictable manner. Ca stratosferă nivel de încălzire și de troposferic nivel de temperatură și umiditate discontinuități, sporadic-E (ES) nori, poate în funcție de circumstanțe absorbi, bloc sau refracta mediu, de înaltă și foarte înaltă frecvență RF semnale într-o manieră imprevizibilă.

The main source for "high latitude" Sporadic E (Es) clouds is geomagnetic storming induced radio aurora activity. Principala sursă pentru "latitudine mare" sporadic E (ES) este de nori geomagnetic asalt de radio Aurora induse de activitate.

The main source for "mid latitude" Sporadic-E (Es) clouds is wind shear produced by internal buoyancy/gravity waves (IBGW's), that create traveling ionosphere disturbances (TID's), most of which are produced by severe thunderstorm cell complexes with overshooting tops that penetrate into the Stratosphere. Principala sursa de "mijlocul lunii latitudine" sporadic-E (ES) este de nori, vânt jumuli produse de interne stare de plutire / gravitatea valuri (IBGW a), care calatoresc crea perturbări Ionosphere (TID a), de cele mai multe care sunt produse de către severă furtună de celule complexe de depășire cu Topuri de care pătrunde în stratosferă. Another tie in between Sporadic-E (Es) and a severe thunderstorm is the Elve . O altă cravată în între sporadic-E (ES) și o furtună severă este Elve.

The main sources for "low latitude" Sporadic-E (Es) clouds is wind shear produced by internal buoyancy/gravity waves (IBGW's), that create traveling ionosphere disturbances, most of which are produced by severe thunderstorm cell complexes tied to tropical cyclones. Principalele surse pentru "latitudine scăzut" sporadic-E (ES) este de nori, vânt jumuli produse de interne stare de plutire / gravitatea valuri (IBGW a), care calatoresc Ionosphere crea tulburări, care sunt de cele mai multe produse de furtună severă de celule complexe legate de Cicloane tropicale. High electron content in the Equatorial Ring Current also plays a role. De mare de electroni de conținut în Equatorial Inel de curent de asemenea, joacă un rol.

The forecasting of Sporadic-E (Es) clouds has long been considered to be impossible. De prognoză de sporadic-E (ES) nori a fost de multă vreme considerate a fi imposibil. However it is possible to identify certain troposphere level meteorological conditions that can lead to the formation of Sporadic E (Es) clouds. Cu toate acestea, este posibil să se identifice anumite troposferic nivel de condițiile meteorologice, care pot duce la formarea de sporadic E (ES) nori. One is as mentioned above the severe thunderstorm cell complex. Una este cum sa menționat mai sus de furtună severă de celule complexe.

Sporadic-E (Es) clouds have been observed to initially occur within approximately 150 km (90 mi) to the right of a severe thunderstorm cell complex in the northern hemisphere, with the opposite being observed in the southern hemisphere. Sporadic-E (ES) s-au observat nori de a apărea inițial în termen de aproximativ 150 km (90 mile) la dreapta a unui complex de celule furtună severă, în emisfera de nord, cu opus fiind observate în emisferă sudică. To complicate matters is the fact that Sporadic-E (Es) clouds that initially form to the right of a severe thunderstorm complex in the northern hemisphere, then move from ESE-WNW and end up to the left of the severe thunderstorm complex in the northern hemisphere. Pentru a complica materie este faptul că, sporadic-E (ES) nori, care inițial dreptul de a forma unui complex de furtună severă, în emisfera de nord, apoi trece de la ESE-WNW și până la sfârșitul a plecat de la severă furtună complexe din nordul emisferă. So one has to look for Sporadic-E (Es) clouds on either side of a severe thunderstorm cell complex. Deci, un a de a privi pentru sporadic-E (ES) nori, de fiecare parte a severă furtună de celule complexe. Things get even more complicated when two severe thunderstorm cell complexes exist approximately 1000–2000 miles apart. Lucrurile ajung chiar mai complicate atunci când două severă furtună de celule complexe există aproximativ 1000-2000 mile în afară.

Not all thunderstorm cell complexes reach severe levels and not all severe thunderstorm cell complexes produce Sporadic-E (Es). Nu toate furtună de celule complexe ajunge la severă, nu toate nivelurile și severă furtună de celule complexe de produc sporadic-E (ES). This is where knowledge in tropospheric physics and weather analyses/forecasting is necessary. Acesta este cazul în care cunoștințele în troposferic fizica si vreme de analize / prognoză este necesar.

Some of the key elements in identifying which severe thunderstorm cell complexes have the potential to produce Sporadic-E (Es) via wind shear, from internal buoyancy/gravity waves, that produce traveling ionosphere disturbances include: Unele dintre elementele cheie în identificarea care celula severă furtună complexe au potențialul de a produce sporadic-E (ES) prin intermediul vântului tăia, de la interne, stare de plutire / gravitatea valuri, care produc perturbări în deplasare Ionosphere includ:

1.) Negative tilted mid and upper level long wave troughs. 1.) Negative înclinate de la mijlocul și de nivel superior cu jgheaburi de undă lungă.

2.) Approximate 150 knot (170 mph, 280 km/h) jet stream jet maxes that produce divergence and therefore create a sucking vacuum effect above thunderstorm cells, that assist thunderstorm cells in reaching and penetrating the tropopause into the stratosphere. 2.) Aproximativ 150 de nod (170 mph, 280 km / h) jet stream-jet de maxes care produc divergențe și, prin urmare, a crea un efect de vacuum suge de mai sus plouată celule, care ajuta celulele furtună în atingerea și penetrarea tropopause în stratosferă.

3.) 500 mb (50 kPa) temperatures of −20 °C or colder, which produce numerous positive and negative lightning bolts and inter-related Sprites and Elves. 3.) 500 MB (50 kPa) temperaturi de -20 ° C sau rece, care produc numeroase pozitive și negative fulger suruburi si inter-legate de Sprites și Elfi.

4.) Approximate 150–175 knot (170–200 mph) updrafts within thunderstorm cells complexes that create overshooting tops that penetrate the Tropopause into the Stratosphere (See definition #20 on Stratospheric Warming), launching upwardly propagating internal buoyancy/gravity waves, which create traveling ionosphere disturbances and then wind shear. 4.) Aproximativ 150-175 de nod (170-200 mph) updrafts în termen de furtună care crea celule complexe de depășire Topuri de Tropopause care pătrunde în stratosferă (a se vedea definiția # 20 pe Stratospheric de încălzire), lansarea upwardly Difuzarea interne stare de plutire / gravitatea valuri, care calatoresc Ionosphere crea tulburări și apoi tăia vânt.

[ edit ] Tropospheric modes [Modifică] troposferic moduri

[ edit ] Tropospheric scattering [Modifică] troposferic scattering

At VHF and higher frequencies, small variation (turbulence) in the density of the atmosphere at a height of around 6 miles (10 km) can scatter some of the normally line-of-sight beam of radio frequency energy back toward the ground, allowing over-the-horizon communication between stations as far as 500 miles (800 km) apart. La VHF și de frecvențe mai mari, mici variație (turbulențe) în densitate a atmosferei, la o înălțime de aproximativ 6 mile (10 km) poate risipi în mod normal, unele din linie de-a-vedere grinda de energie de radiofrecvență înapoi spre pământ, care să permită peste orizontul de comunicare între stațiile în măsura în care este 500 mile (800 km) în afară. The military developed the White Alice communications system covering all of Alaska, on these principles. Armata Albă Alice dezvoltat sistem de comunicații care să acopere toate din Alaska, pe aceste principii.

[ edit ] Tropospheric ducting and enhancement or refraction via inversion layer [Modifică] ducting troposferic și de sporire sau de refracție prin inversare strat

Sudden changes in the atmosphere's vertical moisture content and temperature profiles can on random occasions make microwave and UHF & VHF signals propagate hundreds of kilometers up to about 2,000 kilometers (1,300 mi)—and for ducting mode even farther—beyond the normal radio-horizon. Sudden modificări din atmosfera lui verticală conținut de umiditate si temperaturii poate face pe aleatoare, ocazii cu microunde și UHF & VHF propaga semnalele de sute de kilometri de până la 2000 de km (1300 mile) de-și ducting-mode chiar și mai departe dincolo de normale orizontului de radio-. The inversion layer is mostly observed over high pressure regions, but there are several tropospheric weather conditions which create these randomly occurring propagation modes. De inversare strat este de cele mai multe ori observat de peste mare presiune, regiuni, dar sunt mai multe troposferic condițiile meteorologice care au loc aleator crea aceste moduri de raspandire. Inversion layer's altitude for non-ducting is typically found between 100 meters (300 ft) to about 1 kilometer (3,000 ft) and for ducting about 500 meters to 3 kilometers (1,600 to 10,000 ft), and the duration of the events are typically from several hours up to several days. Inversare strat de altitudine pentru non-ducting de obicei este de găsit între 100 de metri (300 ft) la aproximativ 1 km (3000 ft) și pentru ducting despre 500 de metri la 3 km (1600 la 10000 ft), precum și durata de evenimente sunt, de obicei, de la mai multe ore până la câteva zile. Higher frequencies experience the most dramatic increase of signal strengths, while on low-VHF and HF the effect is negligible. Frecvențele de experiență mai mare de cele mai multe creștere dramatică a nivelului de semnal de forte, în timp ce pe scăzut-VHF și HF de efect este neglijabil. Propagation path attenuation may be below free-space loss. Raspandire cale de atenuare de mai jos pot fi liber-spatiu de pierderi. Some of the lesser inversion types related to warm ground and cooler air moisture content occur regularly at certain times of the year and time of day. Unele din mai mică inversare legate de tipurile de sol și de cald de aer rece conținut de umiditate apar regulat în anumite momente ale anului și de ora din zi.

[ edit ] Rain scattering [Modifică] Ploaie scattering

Rain scattering is purely a microwave propagation mode and is best observed around 10 GHz, but extends down to a few gigahertz —the limit being the size of the scattering particle size vs. wavelength . Ploaie scattering cuptorul cu microunde este pur și modul de raspandire este cel mai bine observate în jur de 10 GHz, dar se extinde în jos, până la câteva gigahertz-limita fiind de dimensiunea scattering, față de mărimea particulelor de lungimi de undă. This mode scatters signals mostly forwards and backwards when using horizontal polarization and side-scattering with vertical polarization . Acest mod de cele mai multe ori semnale, risipește înainte și înapoi, atunci când utilizați polarizare orizontală și partea-scattering cu polarizare verticală. Forward-scattering typically yields propagation ranges of 800 km. Inainte de obicei-scattering randamentelor variază de raspandire de 800 km. Scattering from snowflakes and ice pellets also occurs, but scattering from ice without watery surface is less effective. Scattering de la snowflakes și cu bucățele de gheață de asemenea, apare, de scattering gheață, dar fără a cursurilor de apă de suprafață este mai puțin eficace. The most common application for this phenomenon is microwave rain radar, but rain scatter propagation can be a nuisance causing unwanted signals to intermittently propagate where they are not anticipated or desired. Cele mai comune de aplicare pentru acest fenomen este de radar cu microunde ploaie, ploaie risipi raspandire, dar poate fi o bătaie de cap pentru a semnalelor nedorite care cauzează intermitent propaga în cazul în care acestea nu sunt anticipate sau de dorit. Similar reflections may also occur from insects though at lower altitudes and shorter range. Reflecții similare, poate să apară de la insecte, deși, la altitudini mai mici și mai scurt interval. Rain also causes attenuation of point-to-point and satellite microwave links. Ploaie, de asemenea, cauzele de atenuare punct-la-punct și link-uri prin satelit cu microunde. Attenuation values up to 30 dB have been observed on 30 GHz during heavy tropical rain. Atenuarea la valori de până la 30 dB au fost observate la 30 GHz în timpul grele de ploaie tropicale.

[ edit ] Aeroplane scattering [Modifică] avion scattering

Aeroplane scattering (or most often reflection) is observed on VHF through microwaves and besides back-scattering, yields momentary propagation up to 500 km even in a mountain-type terrain. Avion scattering (sau de cele mai multe ori reflecție) este observat prin VHF pe microunde și în afară de back-scattering, producțiile de raspandire de moment până la 500 de km, chiar într-un munte-tip de teren. The most common back-scatter application is air-traffic radar and bistatic forward-scatter guided-missile and aeroplane detecting trip-wire radar and the US space radar. Cele mai comune de back-risipi aplicare a traficului aerian este de radar și bistatic transmite-risipi cu ghid-rachetă și detectarea excursie avion-radar de sârmă și SUA spațiu radar.

[ edit ] Lightning scattering [Modifică] Lightning scattering

Lightning scattering has sometimes been observed on VHF and UHF over distance of about 500 km. Lightning scattering a fost uneori observate pe VHF și UHF peste distanță de aproximativ 500 de km. The hot lightning channel scatters radiowaves for a fraction of a second. Fulger fierbinte de canal, risipește radiowaves pentru o fracțiune de secundă. The RF noise burst from the lightning makes the initial part of the open channel unusable and the ionisation disappears soon because of combination at low altitude high atmospheric pressure. De zgomot RF izbucni de la fulger face inițial o parte din canal deschis inutilizabil și ionisation dispare în curând, pentru că redus de asociere la altitudine mare de presiunea atmosferică. This mode has no practical use. Acest mod nu are practic de utilizare.

[ edit ] Other effects [Modifică] Alte efecte

[ edit ] Diffraction [Modifică] difracție

Knife-Edge diffraction is the propagation mode where radio waves are bent around sharp edges. Cuțit-Edge difracție de raspandire este modul în care undele radio sunt în jur de îndoit margini ascuțite. For example, this mode is used to send radio signals over a mountain range when a line-of-sight path is not available. De exemplu, acest mod este folosit pentru a trimite semnale radio pe o gamă de munte, atunci când o linie-de-vedere cale nu este disponibil. However, the angle cannot be too sharp or the signal will not diffract. Cu toate acestea, nu poate fi unghi prea ascutit sau semnalul nu va difracta. The diffraction mode requires increased signal strength, so higher power or better antennas will be needed than for an equivalent line-of-sight path. Mod de difracție necesită a crescut puterea semnalului, așa că mai bine mai mare de putere sau de antene vor fi necesare decât pentru o linie de echivalent-de-cale de vedere.

Diffraction depends on the relationship between the wavelength and the size of the obstacle. Difracție depinde de relația dintre lungime de undă și de dimensiunea obstacol. In other words, the size of the obstacle in wavelengths. Cu alte cuvinte, de dimensiunea obstacol în wavelengths. Lower frequencies diffract around large smooth obstacles such as hills more easily. Jos frecvențelor mari în jurul difracta buna obstacole, cum ar fi dealuri mult mai ușor. For example, in many cases where VHF (or higher frequency) communication is not possible due to shadowing by a hill, one finds that it is still possible to communicate using the upper part of the HF band where the surface wave is of little use. De exemplu, în cazul în care, în multe cazuri, VHF (sau de frecvență mai mare) de comunicare nu este posibilă din cauza din umbra de un deal, unul în care constată că este încă posibil de a comunica utilizând partea superioară a HF, unde trupa a valurilor de suprafata este de mică de utilizare.

Diffraction phenomena by small obstacles are also important at high frequencies. Fenomene de difracție mici obstacole sunt, de asemenea, important la frecvențe înalte. Signals for urban cellular telephony tend to be dominated by ground-plane effects as they travel over the rooftops of the urban environment. Semnale pentru urbane de telefonie celulară tind să fie dominate de avion la sol, ca au efecte de călătorie peste rooftops din mediul urban. They then diffract over roof edges into the street, where multipath propagation , absorption and diffraction phenomena dominate. Au apoi acoperisul difracta peste margini în stradă, în cazul în care multipath raspandire, de absorbție și de difracție fenomene domina.

[ edit ] Absorption [Modifică] Absorbție

Low-frequency radio waves travel easily through brick and stone and VLF even penetrates sea-water. Min unde radio-frecvență ușor de călătorie prin intermediul cărămidă și piatră și VLF chiar patrunde mare de apă. As the frequency rises, absorption effects become more important. Așa cum crește frecvența, efectele absorbție a devenit mult mai important. At microwave or higher frequencies, absorption by molecular resonance in the atmosphere (mostly water, H 2 O and oxygen, O 2 ) is a major factor in radio propagation. La cuptor cu microunde sau mai mare frecvențelor, prin absorbție moleculară de rezonanță în atmosferă (în cea mai mare de apă, H 2 O și oxigen, O 2) este un factor major în radio de raspandire. For example, in the 58–60 GHz band, there is a major absorption peak which makes this band useless for long-distance use. De exemplu, în banda 58-60 GHz, există o mare absorbție de vârf, care face inutil pentru această bandă de lungă distanță de utilizare. This phenomenon was first discovered during radar research during World War II . Acest fenomen a fost descoperit în timpul primul radar de cercetare în al doilea război mondial. Beyond around 400 GHz, the Earth's atmosphere blocks some segments of spectra while still passes some—this is true up to UV light, which is blocked by ozone, but visible light and some of the NIR is transmitted. Dincolo de aproximativ 400 GHz, atmosfera Pamantului blocuri unele segmente în timp ce de specter încă mai trece-o acest lucru este adevărat până la lumina UV, care este blocat de ozon, dar vizibil lumina și unele din NIR este transmis.

Heavy rain and snow also affect microwave reception. Grele ploi și ninsori de asemenea afecta Recepție cuptor cu microunde.

[ edit ] See also [Modifică] Vezi și
Radio portal Radio portal

    Main article: List of radio propagation terms Principalele articol: Lista de raspandire termeni de radio

    * Amateur radio bands Benzile de radio amator
    * ARRL ARRL
    * Cellular telephony Telefonie celulara
    * Diversity scheme Diversitate sistem
    * E-skip Adresa de e-skip
    * Fading Ofilire
    * FM DX FM DX
    * Fresnel zone Zonă Fresnel
    * Radio propagation model Radio model de raspandire
    * RAIM RAIM
    * Radio frequency Frecvența radio
    * Radio horizon Radio orizont
    * Rayleigh fading Rayleigh ofilire
    * Ray tracing (physics) Ray urmărire (fizica)
    * Schumann resonance Rezonanță Schumann
    * Skip (radio) Salt (radio)
    * Skip zone Salt zonă
    * Skywave Skywave
    * Time signal Timp de semnal
    * TV-FM DX TV-FM dx
    * White Alice Communications System White Alice sistem de comunicații
    * Inversion (meteorology) Inversare (meteorologie)

[ edit ] References [Modifică] Referințe

   1. ^ HP Westman et al, (ed), Reference Data for Radio Engineers, Fifth Edition , 1968, Howard W. Sams and Co., no ISBN, Library of Congress Card No. 43-14665 page 26-1 ^ PS Westman et al, (ed.), datele de referință pentru Radio Inginerilor, Fifth Edition, 1968, Howard W. Sams și Co, ISBN nu, de Biblioteca Congresului Card No. 43-14665 pagina 26-1
   2. ^ Demetrius T Paris and F. Kenneth Hurd, Basic Electromagnetic Theory , Mc Graw Hill, New York 1969 ISBN -0 048470-8, Chapter 8 ^ Dumitru T Paris și Kenneth F. Hurd, de bază Teoria electromagnetica, Mc Graw Hill, New York, 1969 ISBN -0 048470-8, Capitolul 8
   3. ^ Westman Reference data page 26-19 ^ Westman Referință date pagină 26-19

    * Larry D. Wolfgang et. Larry D. Wolfgang et. al, (ed), The ARRL Handbook for Radio Amateurs, Sixty-Eighth Edition , (1991), ARRL, Newington CT USA ISBN 0-87259-168-9 Al, (ed.), The ARRL Handbook pentru radioamatori, Șaizeci și opta editie, (1991), ARRL, Newington CT SUA ISBN 0-87259-168-9

[ edit ] Further reading [Modifică] Mai multe de lectură

    * Boithais, Lucien, " Radio Wave Propagation ". Boithais, Lucien, "unde radio propagare". McGraw-Hill Book Company, New York. McGraw-Hill Book Company, New York. 1987. ISBN 0-07-006433-4 1987. ISBN 0-07-006433-4

[ edit ] External links [Modifică] Legături externe

    * DXing.info - Propagation links DXing.info - Raspandire link-uri
    * Solar Cycle 24 and VHF Aurora Website (www.solarcycle24.com) Ciclul solar 24 și VHF Aurora Site Web (www.solarcycle24.com)
    * Ionospheric Prediction Service - Australia Ionospheric predicție service - Australia
    * HF Radio Propagation Software for Firefox - Propfire Firefox plug for monitoring radio propagation, website utility to display HF radio propagation status and article on understanding HF radio propagation forecasting HF Radio Raspandire Software-ul pentru Firefox - Propfire Firefox plug de monitorizare radio de raspandire, site-ul utilitar pentru a afișa HF raspandire de radio și de statutul de articol de pe înțelegerea de radio HF raspandire prognoză
    * RadioWORKS A radio wave propagation and antenna length calculator RadioWORKS Un val de raspandire de radio și de antenă lungime de calculator
    * SWDXER šThe SWDXERš - with general SWL information and radio antenna tips. SWDXER š š SWDXER - SWL cu informații generale și sfaturi de antena de radio.
    * Space Weather and Radio Propagation Resource Center Live data and images of space weather and radio propagation. Prognoza Meteo spațiu și Centrul de Resurse Propagare Radio Live date și imagini din spațiu vreme de radio și de înmulțire.
    * ARRL Propagation Page The American Radio Relay League page on radio propagation. ARRL Raspandire Pagina de American Radio Relay League de radio de pe pagina de raspandire.
    * The Basics of Radio Wave Propagation A resource by Edwin C. Jones (AE4TM), MD , PhD , Department of Physics and Astronomy , University of Tennessee . De bază de unde radio Raspandire O resursă de către Edwin C. Jones (AE4TM), MD, dr., Catedra de Fizică și Astronomie, Universitatea din Tennessee.
    * " KN4LF 160 Meter Propagation Theory Notes ". A website dedicated to layman level explanations of "seemingly" mysterious 160 meter (MF/HF) propagation occurrences . "KN4LF 160 Meter Raspandire Teoria Note". Un site dedicat nespecialist nivel de explicații "se pare" misterios 160 metru (MF / HF) raspandire apariții.

The following external references provide practical examples of radio propagation concepts as demonstrated using software built on the VOACAP model. Următoarele referințe externe oferi exemple practice de radio de raspandire a demonstrat ca concepte, folosind software-ul construit pe VOACAP model.

    * High Frequency radio propagation de-mystified. De inalta frecventa radio de raspandire de-intrigat.
    * Is High Frequency radio propagation reciprocal? Este de inalta frecventa radio de raspandire reciproce?
    * How does noise affect radio signals? Cum poate afecta zgomotul semnale radio?

The following external link is designed for use by cell phones and mobile devices that can display content using Wireless Markup Language and the Wireless Application Protocol : Următoarele link-ul extern este proiectat pentru utilizarea de telefoane mobile și dispozitive mobile, care pot afișa conținutul folosind Wireless Markup Language și Wireless Application Protocol:

    * WAP/WML Space Weather and Radio Propagation Resources Space weather and radio propagation resources. WAP / WML Space Weather și Propagare Radio Resurse Spațiul de vreme și de raspandire a resurselor de radio.

#5
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
hai cu sporadicul , sarea si piperul

acum facem niste chesti noi , luam de ex , o perioda sporadica , unde avem ceva cain imaginea de jos , anume , o antena de la sol , vedere cat cuprinde spre orizont si cu rosu fascicul de sporadic ce pica , avem si cu albastru cum ne inchipuim oglina sporadica .

acum incep cu inceputul

antena nu trebuie sa fie la inaltime extrrem de mare
straturile din care se reflecta sunt de la 11 la 48 grade elevatie fata de orizont
nu este obligatoriu sa aiba antena intreg orizontul vizibil
poate fi montata si mai jos deoareca din strat d si f sa presupunem un post italian vine cu o elevatie de 33-39 grade fata de linia orizontului
deci nu in [plan orizontal]
semanalu sporadic urca din emitator undeva deasupra croatiei pana pe la 15-25-30 km altitudine apoi vine in jos
e arcul de sporadic [ za zicem de italieni aici ]
iar la noi ajunge mai sus de linia orizontului cu 25-30-45 grade
pai la noi merge orizontala receptia pt ce emite orizontal si v ce emite v
dar gadindu-ma verticalele se propaga cam cu 20-30dB mai slab decat orizontalele
asta in cazul in care are loc un singur salt...daca unda vine din ....canare sa zicem vine prin multihoop
adica se duce pana in E, pica in mediterana la jum distantei, urca in D si pica la noi
cu cat mai multe salturi, cau cat se schimba usor si polaritatea
dar prea putin
este nevoie de 4-5 salturi ca unda sa treaca de la pol H la pol V
ceea ce este aproape imposibil la noi...poate pe o insula din mijlocul oceanului...:lol:
cu circulara este problema mai mare
este oare circulara si la emisie?
indreptata spre noi?
adica jordania..emite spre nord?
sau are antena big wheel?
daca emite circular spre nord inseamna ca...putem receptiona cu ant circulara...iar cea mai buna este antena elicoidala
in forma de spirala cu o spira=Lunda/4
problema apare la polaritate....circulara de stanga sau de dreapta? adica in ce directie pleaca prima spira
pentru ca daca nimersti sa faci antena invers...ai cu 20 dB in minus problema apare la polaritate....circulara de stanga sau de dreapta? adica in ce directie pleaca prima spira ....
normal jordania emite din nord cu sistem radiant circular
are 4 antene pe pe el
lazal el samad emite cu 6 circulare pe 88,3
jordania are antena cu fatza spre nord
si libanul spre nord vest
necunoscutele: de ce la proadic 88,3 intra ca turbatu in europa
adica peste 60db
si are 100kw
si ala de 1kw sawt alamdena
88,7 intra cu 47db
in toate logaraiele
88,3/88,7 ies in relief
am urmatit cu mare atentie
nu pare  interesant ???
asta nu inteleg de ce la sporadic semnalele se iau aporx egal .
oare ce imi  trebuie musai , antena cum sa arate
una sa ia orice polarizare
oare aia in forma de paleta de mixer
vreau sa spionez numai cu o anetna numai si numai pentru sproadic
ma gandesc la quadrafilar helix
ia sa va traduc helixul ca ia din orice directie, elevatie, polaritate
merge brici dupa ce spun marii dxeri ai europei
de la orizont pana deasupra...tot
putea sa stea sporadcul cu deviatie in orice pozitie.
logic intra de la 3-4 grade peste orizontul vizibil .. :o
va trebui sa caut schema care este ideala pt sporadice,turci si arabi cu circulare
nu??
mai ma gandesc .


comentariile voastre aici .. cu mare placere le vom dezbate sau la adresa de mess playradiobuc

Attached Files


Edited by Zvartoshu, 24 November 2008 - 16:05.


#6
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,808
  • Înscris: 14.10.2008
Am observat ca atunci cand este sporadic, pe cerul senin se vede o pacla de culoare galbuie, in orice caz, nu e limpede, e cu pacla. Mai ales in dreptul soarelui e vizibila pacla. Cand era sporadicul ala cu italieni din Iunie 2008, soarele din amurg arata ciudat cu acea pacla in jurul lui.

#7
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
faza iar inexplicabila , cand fuse ala cand traznea in jurul cartierului se vedea pe nord est parca mai clar cerul , frate inorat nu de una dar ziceai ca inspre unirii e soare si spre mine la filaret e bezna ..

la ala din 2006 in vara cand lazal el bãdãran intra cu intensitatea dementului , atunci , tin minte ca erau nistenori de ziceai ca ia greblat cineva .. am reusit anu asta la un sporadic sa mai fac o poza , habar nu am pe unde masa e la ora asta , stiu clar ca erau greblati .. arata ca raiatu , fac legatura la ce zici ..

SINCER , tare as vrea sa vad cum se reporduc pe harti de propagare sporadicele , si daca pe radar .. vreau sa vad pata extrema unde pica si cat se intinde , garantez eu vreo 2600km pe putin

Edited by Zvartoshu, 24 November 2008 - 19:04.


#8
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
uite ala vechi :naughty:

Attached Files



#9
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,808
  • Înscris: 14.10.2008
Parca era si asa ceva la ala italienesc, nu sunt sigur, dar pacla galbuie era sigur.

#10
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
ma exaspereaza frate , lazal el samad , zici ca e foamea in gradina din 1944 , frate o avea antena spre nord est cu 100lkw emisi si par de vreo 1MW dar dal in p mea de dement , cum se aude vara itzi cade fatza pe jos si te uimesti , uite , stai la mine la tzara cu un radio sensibil cu antena pusa pe oblic si vezi ca il iei din 10 in 2 ore scatter .. si in bucuresti il simt , antensitu cu radaru cizmi il ginea extra des mai ales pana sa incepa plooaie sau cand venea daia cu fulgere ..

oricum cand erau nori dastia frate te paraliza cu ce intensitatea venea sporadicul .

hai sa mai amintim o data

in 2006 , LAZAL EL SAMAD si SAWT ALMADENA , cele 2 golance de pe E-skip intrau ca pe bulvard in romania , si cand li se punea capsa , IDEM JORDANIA tv si AL HAKEKA , ni ca asta e amintirea , mai ales cu intensitati de ziceai ca antena e undeva la periferia bucurestiului nici de cum e la 1400km .

in 2006 dupa un nemtzesc sa produs fenomenul de sporadic agresiv , nu a durat mult , dar 21 sa f..t de finitiv cand a intrat peste el un blank al unui post de opera sau cultural de al lor , deci nici 3,5km nu mai tzineau 2kw la cata pleasca cadea de sus , fratele meu , ziceai ca sa spart e-skipu peste romanai , atunci sigur sigur a fost faza si arc de sporadic TOTAL in sud de romania , a demolat sis pe casa si in casa si in baie in ecranaj extra nu cu geam termopan cu dala de lemn bazucos.

in 2007 dupa atat statut cand a ejaculat nene o data sa dus de rapa trrinitas 95,3 , cand ziceai ca incepe sa se auda trinitas atunzi aparea cu rds un intalian un neamt , ziceai ca e balamuc .. info pro cand era floscait cand il baraia pe la spate ceva .. cumva nici cu antena orizontala spre post sa nu mai faca fatza , ma dao naiba de treba

la ala rusesc in 2007 sau produc interfernte , nu specific ce este coenex si ce nu se poate ,dar pe langa efemu nostru si altele au fost busite la propriu , cel mai tare cu relitatea 90,3 a bagat auto radio  cu rds .. haha

he , acu cu tropo din vara asta statuta ne f..t de eskipuri ..
propagarea cu TRT de buca , bai cand ziceai ca e istambulu tare , atunci incepea de la simidim cand slabea simidim incepea de la zonguldak , cand incepea sa se moaie zonguldak aparea simidim si buca .. numai asa a tinuto langa ..

bai astea sunt extremitati , sincer .. antenistule , tu , adriane yo9 , care mai studiati , fratie , astea sunt ca foametea din gradina cu masa pusa si nu sau saturat .. termite de fenomene.

#11
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
zona de relee si transmitatoare a nord de liban , numita si zona stearpa cu lume pe o raza de 1km, sa facem paralela la 2 specificati ale unor posturi de radio . se stiu care

Quote

Liban Tourbol Acest site este de aproximativ 6 km est de Tripoli, în Nord-Vest Liban. Ea are opinii bine de Tripoli și până la coasta în Siria. Există 9 turnuri de aici. Fotografia arată patru dintre ele (de la stânga la dreapta):
Un turn care transportă MTV pentru Alcatel

Un turn de ASV

Viitorul Radio TV turn cu Orientul 89.6MHz. Orientul 88.3Mhz are o antena de radio cuprinde panouri polarizată circular. Există un număr de diferite pe fiecare fata (maxim 8) dând un model direcțional. Radio Liban are, de asemenea, o singură antenă dipolo rizontal de pe acest turn (106.7MHz).

De LBC cu turn de La Voix DE LA CHARITE 105.8MHz.

Scăpat din vedere în stânga, sunt:

Un turn de Téléliban cu banda III, TV

NBN de turn TV (cu FM planificate?)

Scăpat din vedere la dreapta sunt:

Un catarg care transportă Radio Strike 97.7MHz (6 dipoles) și Radio Star Liban 106.4MHz (4 dipoles)

Un catarg care transportă Radio Delta 102.5MHz (3 dipoles) și Sawt el Ghad 105.1MHz (1 dipol)

Un turn de celular cu 2 dipoles

Radio Van 94.7MHz este pe unul din ultimele trei.

RML 99MHz, Nostalgie 88.0MHz Radio Domeniul de aplicare și 100.9MHz au, de asemenea, o statie de aici.

Attached Files


Edited by Zvartoshu, 26 November 2008 - 12:23.


#12
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
iata si al sabar , siria tv de unde vine , o costila plescoaiaza siriana , suita pe 2000m alt . e normal ca sa bata la sporadic si sa ciomageasca cu jordania tv , logic , sunt in zonele "fierbinti"  B)

Attached Files



#13
Antenistu'

Antenistu'

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 883
  • Înscris: 17.09.2006
daca tot esti cu lazal al samad in gura , hai sa dam un tur radio , si sa citim ce si-au lasat pe join media la users.

Radio Orient began broadcasting from Beirut in February 1995 on 88.3 FM and 88.7 FM and across the world on Future Television’s satellite channel- 7.02 Megahertz. The station is located at Australia Street in the Rawche district of the Lebanese capital.

Stay Informed
The station covers all issues related to the Arab world, with a special focus on Lebanon. Radio Orient’s slogan is ‘news on the hour every hour.’ Radio Orient broadcasts news updates on the hour, and has seven main newscasts in Arabic, as well as two bulletins in English and French. The morning show, Al-Nashra Al-Moustamera, includes news updates, analysis, guests and a review of the daily press. At eight PM, Radio Orient broadcasts Future Television’s main Arabic news show live.

Programs
The station airs a variety of entertainment, political, and sports shows, and provides listeners with a wide array of modern and classical Arabic and Western music. The station boasts many live call-in programs, allowing listeners to participate in our shows. Radio Orient also has a vast network of local and international correspondents, and is now Lebanon’s fastest growing radio station.

Attached Files



#14
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
TUTORIAL E_SKIP

Mid-Latitudine sporadic-E (ES) - o revizuire
INTRODUCERE

Scop
Pe parcursul anilor, multe observații, teorii, și discuțiile au avut loc în jurul sporadic-E (E-skip) fenomen. Acest articol a fost scris inițial în răspuns la o scurtă trecere în revistă a bazele sporadic-E pe care am scris pentru aprilie 1993 VUD. Din păcate, alte obligații împiedicat acest articol de a fi realizate pentru a-mi satisfacție până acum. Deși o mare cantitate de material există pe această temă, și nu am găsit o sursă de concis teorii, corelații, și fapte. Și multe din subiectul de ansamblu ziarele prea mult sau denatura unele din aceste teorii.

Acesta este scopul acestui ziar de a oferi o analiză a sporadic-E cunoștințe dintr-o perspectivă DX'ers, simultan cu reducerea în observațiile din mediul academic.

Este important să se țină seama de faptul că ideile transmise sunt teorii, ipoteze, și observațiile. Faptul că rămâne de catalizator pentru sporadic E nu este cunoscut și comportamentul de la jumătatea anului latitudine sporadic E este imprevizibilă. Când începe să creadă că corelațiilor și observațiile sunt fapt, sporadic E va surprinde in mod placut, cu un rezultat inexplicabil.

CUPRINS

1.0 Context
     1.1 ionosferă de ansamblu
     1.2 sporadic-E Definitie
2.0 sporadic-E Caracteristici
     2.1 ionizare
     2.2 Distante și propagate MUF
     2.3 Mișcarea Cloud
     2.4 Daily Variatie
     2.5 lunar Variatie
     2.6 anuale de comparare
     2.7 Sunspot Cycle
     2.8 În întreaga lume Apariția
3.0 sporadic-E Mecanisme
     3.1 Introducere
     3.2 Ionospheric Vant despuia
     3.3 Furtuni și Asociat Phenomena
     3.4 Alte Prognoza Meteo
     3.5 meteoriti și Cometary Origine
     3.6 geomagnetic de activitate
4.0 sporadic-E Clasificări
     4.1 Introducere
     4.2 Temperat Es
     4.3 Ecuatorială Es
     4.4 dimineață Es
     4.5 Tip n Es
     4.6 Backscatter
5.0 Cloud formațiuni
     5.1 Două formațiuni nor -
     5.2 Tilted Clouds
6.0 Concluzii
  

1.0 CONTEXT

1.1 ionosferă de ansamblu

Ionosferă este regiune a atmosferei terestre care conțin libere electroni și atomi, și produse asociate ionii de soare radiații ultraviolete (<100 nm lungime de undă). Ionosferă este cunoscut pentru a influența radio val raspandire de frecvențe de până la aproximativ 300 MHz, și este situată în partea de jos porțiunea din thermosphere, începând de la aproximativ 80 km altitudine.

Ionosferă este cunoscut pentru a compune din mai multe regiuni distincte de ionizare. Altitudine, coerență, și Ion tip diferenția aceste regiuni. Primul a fost descoperit subregion numit de E strat (E pentru electrice Layer). La datele de mai târziu, straturi suplimentare au fost descoperite la mai mici (D regiune) și mai mare (F regiune) altitudini.

D regiune, în primul rând, este cunoscut pentru absorbția de radiowaves la frecvente joase. Este rapid dissipates pe timp de noapte, care să permită la distanță de radio AM Recepție să apară.

F regiune este principalul refractor / reflector de HF (shortwave) frecvențelor. ITS "reflectivity" afișează o directă legătură cu activitatea solara. În perioada de vârf de ani de activitate solara, F regiune va avea un mult mai mare densitate de ionizare, care să permită mai mare frecvență și clară unghiurile de valuri să se reflecte. TV DX'ers și 6 Meter sunca operatorii Aștept cu nerăbdare să ciclu solar varfuri, ca acei ani, în cazul în care sunt F regiune poate aduce DX distanță de până la 50 sau 60 MHz.

E o regiune de ionosferă se afla aproximativ 90 la 160 de km în altitudine. Înălțimea poate varia un pic, și, împreună cu electroni [ionizare] densitate, depinde de unghiul zenit solare si solare activitate. În timpul lumina zilei de ore, cu densitate de electroni (o măsură a nivelului de ionizare) poate ajunge la 105 electrons/cm3. La noapte, în cazul în care furnizarea de raze X de la soare este tăiat, ionizarea niveluri picătură de 103 e/cm3. Acestea sunt de așteptat ionizare densitatea în condiții normale, absent de sporadic-E.

1.2 sporadic-E Definitie

E în regiune, foarte subțire, de regiuni extrem de dens ionizare poate forma. Aceste regiuni aparent poate fi cauzată de mai multe mecanisme, și au o gamă largă de caracteristici. Din această cauză, o singură definiție nu poate fi complet corecte. În conformitate cu Space Center Servicii de mediu, "sporadic E (ES) este tranzitorie, localizate, patch-uri de nivel relativ ridicat de electroni densitate E în regiunea de ionosferă, care afectează în mod semnificativ de radio val raspandire. Sporadic E pot apărea în timpul zilei sau noaptea, și variază în remarcabil cu latitudine. Es poate fi asociată cu furtuni, METEOR dusuri, solar de activitate, și geomagnetic activitate. "

Există mai multe probleme cu această definiție, dar se pare a fi cel mai bun "oficial" definiție disponibile. Această definiție nu furnizeaza nici o înțelegere în diurn caracteristici ale Es. Definiția dă crezare prea mult față de aversa si METEOR duș corelațiilor. Relația cu furtuni și fulgere a fost extrem de controversată în cercurile de amatori, dar de cele mai multe studii academice au exclus o astfel de posibilități. În ceea ce privește METEOR dusuri este încă extrem de studii, ca unele corelații indirecte au fost observate. Ambele posibil Es mecanisme sunt discutate mai în profunzime mai târziu în această lucrare.

Un mult mai definiție exactă a Es a fost găsit într-o carte cu titlul "În întreaga lume Apariția sporadic E", scrisă de Ernest K. Smith, doctorat, 1957. Sporadic E a fost definit ca "o comparație puternică și prelungite de transmisie (câteva minute la câteva ore)" întors "de la E regiunea de ionosferă de unele mecanism altele decât cele normale proces de reflecție din timpul zilei E strat."

Prin utilizarea de grijă și generic redactare, această definiție se potriveste aproape orice tip de Es cunoscut în prezent.


Figura 1 Exemple de Ionogram

Atentă cuprins de Dr. Smith definiție este importantă, pentru că există o mare varietate de tipuri sporadic-E. În temperat latitudes singur, prin utilizarea de ionosondes (datelor afișate în format ionogram), patru au fost identificate. Vezi figura 1. O ionogram arată altitudinea de la care diferite frecvență valurile sunt reflectate înapoi la punctul de origine.
  

2.0 Es CARACTERISTICI

2.1 ionizare

Un ion este un atom sau grup de atomi care are un tarif electrice. Acest rezultate neutre din punct de vedere atunci când un atom de grup de atomi pierde sau câștigă unul sau mai mulți electroni. Din acest motiv, fie de ioni de densitate, sau mai frecvent de electroni densitate, poate fi utilizat pentru ionospheric "puterea" calcule. Cele mai frecvente E regiune ioni sunt O2 +, O +, și NO +, precum și unele ionii metalici.

Motivul pentru care un atom sau grup de atomi mai pierde un electron este, în principal, prin intermediul bine documentate impactul radiatiei solare. Pe parcursul zilei, nivelul de producție mai mare de ioni de nivelul la care a recombina cu ionii de electroni. La noapte, producerea de ioni încetează cu setarea de soare, și a încetini procesul de recombinare scade treptat, la densitatea de electroni. În plus, ratele de recombinare sunt invers la altitudine. Acest lucru poate fi demonstrat de faptul că în regiunea D scade rapid la apus, minimizând absorbție de frecvente joase (<8 MHz). În cazul în care nu au fost pentru acest fapt, mult timp gama raspandire pe AM emisiune de bandă, până când nu vor apărea și după apus. La "mai mare" regiuni, destul de electroni continuă să persiste pe tot parcursul nopții, permițând refracție în E și F regiuni pentru a continua toata noaptea.

După cum sa menționat anterior, nivelurile normale de ionizare E în regiune, în timpul zilei, sunt în jur de 105 e/cm3. Rețineți că poate avea Es ionizare niveluri normale de două ori suma. Această densitate mare de conturi de mare maximă useable (refractable) frecvențe (MUF) care apar cu Es. Există mai multe formule, care, prin utilizarea de densitate de electroni, aproximative critice frecvențe (foEs), MUF lui, și alți parametri. Mulți sunt foarte inexacte extrapolări de la alte tipuri de raspandire.

Deși ionizare nivelurile sunt destul de mari, atunci când apare Es, cele mai ridicate niveluri sunt în general limitate la patch-uri foarte mici, la care se face referire frecvent ca nori. Forma de nori, este probabil ca zdrențăros, și nu adevărat cerc sau ellipses. În plus, norii s-au dovedit a fi concav undersides, în multe cazuri, cu înclină până la 10 °. Pentru calcule simplificate, cu toate acestea, ele sunt de multe ori a crezut ca pur cercurile sau ellipses, paralel cu axa în plan orizontal. În aceste cazuri, cum ar fi, de diametru de nor ar putea fi la câteva sute de km. Verticale grosime a acestor nori este, de obicei, destul de mici - nu mai mult de câteva km grosime. Grosimea de nori, a fost măsurată prin rachetă zboruri prin ionizat domenii.

În timpul mare / intens Es focare, crescute de ionizare poate fi foarte răspândită. În aceste condiții, conceptele de Es "nori" este greu să se identifice la frecvențe mai mici. Embedded în acest "foaie" de densitate crescute de ionizare sunt mici de patch-uri foarte mari de ionizare. La frecvențe mai mari, foarte densa aceste zone pot fi identificate, și de "nor" concept deține.

2.2 Distante și propagate MUF


Figura 2 Distanta propagate la FM și scăzut de banda VHF TV frecvențe, colectate de la VUD rapoarte

Prin utilizarea de geometrie simplu, acesta poate fi dat seama că teoretic distanța maximă pentru un semnal transmis să fie propagate după doar o întâlni cu Es regiune ( "singur hop" raspandire) este de 2100 km. Aceasta pare să fie foarte precise pentru benzile de HF (<30 MHz), dar de multe transmisii de peste 2350 km au fost observate în benzile VHF. Acest lucru este posibil datorita mult îmbunătățită "groundwave" și troposferic caracteristici, care se adaugă la distanță de maxim teoretic de pe ambele maluri ale tipic model. Figura 2 arată medie distantele primit pe FM emisiune de televiziune și de difuzare a frecvențelor. În medie, FM distanța este mai probabil, din cauza simplă relație între densitatea de electroni și critică unghi de raspandire. Cu alte cuvinte, este "mai ușor" pentru atmosferă pentru a produce mai scurtă distanță raspandire în mai mică frecvență joasă VHF bandă largă.

Amintiți-vă că simpla geometrie nu va lua în considerare treptată "aplecare" de un val (proprietatea similare cu refracție discutat anterior). Pentru a ușura calculele, aveți posibilitatea să își asume "reflecție" apare în loc prin luarea în considerare a "virtual înălțime" de refracție. Multe formule gravitează în jurul virtuale înălțime, care este o altitudine mai mare decât în cazul în care valoarea reală a refracție are loc. A se vedea figura 3.

Aceasta a fost observată în mod frecvent că, dacă un petic de ionizare forme, altele din diferite puterea probabil există sau se va forma în scurt timp. În acest caz, există și două patch-uri într-un orizont de midpoint, teoretic distanță propagate prin Es poate fi aproape dublat, atât timp cât sunt nori, în conformitate cu atât emițător și receptor. Acest "dublu hop" raspandire este destul de comună în timpul evenimentelor din Es răspândite, mai ales sub 70 MHz. În mod similar, trei sau mai multe nori ar putea linie, oferind chiar mai departe distantele propagate. Desigur, probabilitatea ca fiecare din nor sunt adecvate de forta si geometric aliniat este destul de subțire, în special dacă sunteți în mai mare interes este frecvențelor.

Un alt factor în ceea ce privește distanța maximă propagate prin Es este înălțimea de Es nor. Potrivit ionosonde (dispozitive folosite pentru a măsura reflectivity din ionosferă) datele, ES apare de obicei în jur de 90-100 km altitudine. Aceste date arată că, de asemenea, mai multe straturi de "nor" au format pe ocazie, de obicei, la distanțe de aproximativ 6 km. Înălțimi diferite, ar putea permite o mai lungă sau mai scurtă pentru distantele propagate, dar nu uitați că suntem constrânși la o altitudine de aproape de 100 km, astfel încât diferențele vor fi mici. Pe o parte nota, așa cum am menționat anterior, E regiune există între 90 și 160 km. Deoarece Es mod constant, se produce în jur de 100 de km, mulți oameni de știință se referă la un anumit "Es Layer".

Ca densitate de electroni din nor crește, de asemenea, sa critice unghi crește. Cu alte cuvinte, la o anumită frecvență, un nor, poate avea un critic unghi de 40 °. Intr-o ora, de electroni densitate mai au crescut suficient pentru a ridica critice la unghi de 45 °. Acest lucru ar duce la o mai scurtă cale lungimea minimă. A se vedea figura 4.


Figura 4 critcal unghi (f) și frecvența raport

Figura 4 este menit să demonstreze că o regiune de ionizare va "refracta" semnale de frecvențe diferite, de altfel. O frecvență mai mare ar putea fi afectate, în timp ce frecvențe mai mici sunt mai multe și mai mult afectata. În exemplu, de 60 MHz frecvența este cea mai înaltă frecvență (MUF), care devine din ce în ce refracted înapoi la Pământ. Critice pentru un unghi de 60 MHz semnalul este reprezentată de f. O frecvență mai mică, să zicem, 30 MHz, ar fi refracted chiar mai mici, la un unghi, care rezultă într-un unghi mai mic decât critic de 60 MHz semnal.

Chiar și la frecvențe mai mici, de critică unghi ar putea fi de 90 °, ceea ce înseamnă un semnal trimis direct în sus este reflectată înapoi în jos. Cea mai mare frecvență la care un val de vertical incident este reflectată înapoi la punctul de transmisie este cunoscut sub numele de critică de frecvență (de). Formal definit, critică de frecvență este de frecvență, capabile de penetrare doar la nivelul maxim de ionizare vertical cu un incident de val. Unde radio de frecvențe mai mici sunt refracted înapoi la sol, precum și cele de la frecvențe mai mari trece prin.

Deoarece ambele critică de frecvență și critică unghi sunt funcții de densitate de ionizare, relații pot fi modelate matematic. Dacă știți ce MUF este, puteți calcula ce critice unghi sau frecvență este critică. În mod similar, dacă știi fie critice unghi sau critică de frecvență, puteți calcula MUF.

Este important să țineți cont de faptul că modelele de calcul MUF și critică de frecvență sunt mai fiabile pentru alte tipuri de raspandire mult Es. În general, "secantă legii" este utilizat pentru a face aceste calcule, dar în anumite condiții poate subestima sau supraestimarea MUF pentru Es.

Pentru o clipă, dacă vom presupune că modelul este valabil, putem complot de legătură între frecvența și MUF critice. Acest lucru este demonstrat în figura 5.


Figura 5 critice Frecvența și MUF

Figura 5 arată o relație liniară între MUF și pentru. Acesta este derivat din două comune formule:



N reprezintă densitatea de electroni în e/m3. Observațiile au arătat faptul că Es nu dispune de un total liniar raport ca formulele de mai sus ar indica. În ciuda acestui fapt, această discuție este important să se înțeleagă principiile implicate.

De ce este util din toate astea, oricum? Critice frecvența măsurătorilor sunt înregistrate de ionosondes - dispozitive care transmit un spectru de valuri de drept în sus, și de a determina înălțimea și forța de reflecție, și de a determina frecvența critică. Multe observatoare și centre de cercetare monitoriza continuu ionosferă, și unele chiar și după rezultatele apropiat timp real pe internet.

2.3 Mișcarea Cloud

În termen de ionosferă la E regiune și de mai jos, există curenți puternici. După formarea unui nor ionizat, acești curenți muta nor, de obicei, la vest sau de nord-vest. Doar ca meteorologice general muta într-o singură direcție (vest la est) localizate evenimente și nu poate determina vremea când în când pentru a stagna sau chiar a muta în direcție opusă. În mod similar, sporadic E-nori, poate muta în orice direcție la momentul - mai ales la nord și de sud (și mai puțin probabil ca la est).

Viteza aceste nori a fost măsurată la o varietate de moduri. Acestea includ utilizarea Doppler schimburi și VHF oblică raspandire. Rezultatul variază între 20-130 m / s (110 + mph). Viteze mai mari sunt, de asemenea, că există.

Calcularea viteza nori prin utilizarea de VHF oblică raspandire este ușor mai puțin științifice, ci un proces care oricine observa o Es deschidere poate folosi. Procesul se învîrte în jurul plotting locația de nor de identificare a transmiterea și primirea de locații. O linie este trasată între cele două puncte, și punctul de mijloc identificate. Punctul de mijloc este aproximative locație din zona ionizat. Mai multe puncte de date sunt necesare, precum și o perioadă îndelungată de timp necesară pentru a face această apropiere. Posibile caveats la această metodă include neregulate în formă de nori și de existența unor multiple nori de ionizare confuz de locație.

Măsurarea Doppler schimbări necesită utilizarea de înalt nivel tehnic (și scumpe) de echipamente. În ciuda acestui fapt, erori la această metodă există, de asemenea. Partea din nor reflectând val poate avea o altă viteză decât nor ca un întreg. Un puternic analogie este cea a unui balon. Un balon poate fi mutarea într-o singură direcție, dar în interior sunt molecule se deplasează în direcții aleatoare.

2.4 Daily Variatie

Aceasta a fost mult timp Es cunoscut faptul că, pur și simplu nu au loc "în timpul zilei". Este cunoscut faptul că la nivel de ionizare ionosferă tind să aibă două vârfuri, centrat pe fiecare parte a amiază. Es apariția pare să urmeze o tendință similară.

Figura 6 este un grafic de apariție a Es în timpul verii luni. Așa cum se poate vedea, de vara este de vârf de dimineață (0700-1200) și un al doilea vârf apare 2000-2200. Acest grafic vine de la White Sands, NM, pe o perioadă de 7 ani. Este important să se ia act de faptul că White Sands date erau mai mult "denaturate" spre dimineață vârf decât similare măsurătorilor efectuate în alte mid-latitudine locații. Cu toate acestea, toate indicat un pic mai puternic riscul de Es în dimineața decât în după-amiaza / seara.
  
  


Figura 6 Procentajul de timp mai mare de Es FoEs de 5 MHz, de la White Sands, NM 1948-1954

Figura 6 a fost obținut de la o anchetă a cunoștințelor actuale de sporadic-E ionizare, JA Thomas și EK Smith, Journal of Physics atmosferică și terestre Vol. 13.

Amintiți-vă că, în ciuda aparent mai mare risc de Es în dimineața de ore, aceste date au fost colectate într-o perioadă de ani. Această caracteristică de fiecare zi este cu mult mai puțin notabile în de zi cu zi casual de observare a DX'ers. Si nu de radio de pe rândul său, după ce întuneric! Multe amintesc încă o deschidere care a avut loc după miezul nopții, pe 19 iunie 1992, ducând la MUF lui de 144 MHz +.

În plus, în timpul iernii de vârf (discutate în secțiunea următoare), Es este cel mai frecvent doar după apusul soarelui.

2.5 lunar Variatie

În observarea Es pe o scară mai mare de timp, este bine documentat Es care apare de cele mai multe ori, în vara, cu un vârf secundar in iarna. Aceste vârfuri sunt centrat foarte aproape de solstices. Vara de vârf poate fi caracterizată prin probabilitatea de apariție fiind 5 - 8 ori mai mare decât cel din iarna. Utilizarea de descriptorii "de vară" și "de iarna" este intenționată, în calitate de vârf în sudică este în el în vară de luni, care este a emisferei de Nord de iarna.

Asemănător cu diurne caracteristicile discutate în secțiunile anterioare, an la an nu întotdeauna observațiile vor demonstra "normale" de comportament. Câțiva ani au apariții comune în "off vârf" de luni, cum ar fi octombrie si februarie. Alte ani de vârf devreme sau tarziu.

2.6 anuale de comparare

Patrick Dyer, WA5IYX și Emil Pocock, W3EP, au arătat că, acolo pare a fi un model pentru cantitatea de Es observate în fiecare an. Aceste observații provin de la utilizarea lui de înregistrări peste 11 ani perioada în care a monitorizat constant Dyer banda FM. El a observat un potențial 4 - 6 ani ciclu.

Ken Neubeck, WB2AMU, a propus ca acest potențial sub-ciclu de Es este legat de latitudine locație de sunspots pe de duminică In timpul de aproximativ 11 ani ciclu solar, nu numai că nu cantitatea de sunspots schimbare, dar locația sunspot grupuri de asemenea modificări. Incepand de la solar minim, sunspots sunt în primul rând, situat la aproximativ 30 ° latitudine de pe ambele maluri ale solare ecuator. Deoarece ciclul evoluează, în locații de pete încet converg la solar ecuator. La sfârșitul ciclului, o perioadă de tranziție care se produce în cazul în care la fața locului grupări pot exista atât la 5 ° și 30 °.

Neubeck consideră că în timpul acestor perioade de tranziție, ES varfuri va fi diminuat, și acolo va fi mai mult în timpul evenimentelor din Es anormale luni. Rezultatul final fiind Es mai puțin decât în mod normal, în cursul anului.

Mi-ar ezita să înceapă pentru a trage concluzii pe baza unui studiu de 11 ani - ceea ce ar constitui numai Es 2 cicluri, de fapt, dacă acestea există. Neubeck de teorie a fost aruncată în mare măsură, ca un "casual observare", mai degrabă decât pentru a urmări ceva în comunitatea științifică, din cauza lipsei de date pe termen lung, o explicație științifică de beton cum ar fi impactul sunspot locație ES, și din cauza lipsei unor date științifice sau vrac, de corespondență de la orice latitudine sunspot cicluri de ionizare de pe Pamant.

2.7 Sunspot Cycle

Prin overlaying un grafic de la 2800 MHz solare flux (o măsură de intensitatea radiatiei solare), Dyer a grafului a arătat nici o corelație cu solar flux. Aceasta este opusul normală F regiune raspandire, în cazul în care cantitatea și intensitatea de raspandire la frecvențe mai mari este direct legată de cantitatea de sunspots.

Sunspots apar ca pete intunecate pe suprafata de la Soare, și sunt destul de misto de temperatură. Acestea pot varia de la 750 km in diametru de zeci de mii. Cel mai important aspect al unei sunspot cu privire la raspandire este zona care înconjoară fața locului. Aceste zone au crescut mult de radiații. Dacă există mai multe locuri de pe Duminica, total radiațiile emise crește substanțial, ceea ce duce la niveluri mai ridicate de ionizare de pe pământ, care îmbunătățește F regiune și E normal regiune raspandire. Cu toate acestea, se pare că nu este acest impact direct Es.

2.8 În întreaga lume Apariția

După cum sa menționat, Es sezon este invers în emisfera sudică. De asemenea, cantitatea de timp apare Es nu este constantă latitudes prin comune. În general, ES este mult mai frecventă în temperat latitudini mai aproape de tropice. Multe amatori din SUA s-au făcut în comun de observare care Florida și Mexic par a fi cele mai frecvente "paraziți" în DX'ing Es. Cu toate acestea, chiar și "sud latitudine" generalizare nu este 100% corecte. Studii pe termen lung au indicat-o mare creștere a apariției în apropierea Japonia.
  

3.0 MECANISMELE POSIBILE Es

3.1 Introducere

Timp de decenii, profesioniști și amatori au fost la fel de baffled cauza Es. Chiar și în perioada de studiu intens így, apariția unor rachete de explorare de ionosferă, ionosonde detașare, precum și alte tehnologice au adus numai mult mai multe întrebări pe care le-au răspuns. Pentru că de extremă dificultate întâmpinate de oameni de știință în izolarea mecanismul care determină Es, este destul de evident că ea trebuie să fie o serie de evenimente complexe, care solicită dreptul de "ingrediente" pentru produsul final de Es la rezultat.

Unele dintre următoarele mecanisme posibile au fost deja atins pe. Desigur, ionizare de la Soare ionizarea este probabil o bază "ingredient", de asemenea.

3.2 Ionospheric Vant despuia

Vântul tăia teoria sporadic-E formare este, în general, pentru a creditat JD Whitehead de la Universitatea din Queensland, Australia. De bază se bazează pe o teorie de la est spre vest, în vânt E regiune. Acestea sunt cauzate de vânt gravitatea valuri, și poate duce la deplasarea pe verticală. Vertical foarfece poate comprima ionilor într-un strat subtire, care rezultă în mare densitate de ionizare. Acest efect pare a se aplică în special la ionii metalici de Fe + (fier) și Mg + (de magneziu). Acest lucru se datorează faptului că rata de recombinare a acestor ioni este mai mare decât alte moleculară ioni, care să le permită să rămână taxat (ionizat) suficient de lungi pentru a fi împreună în grup foarte dens foi subtiri.

Teoria identifică o legătură între orizontale componenta a Pamantului câmp magnetic probabilitatea ca impact cu privire la faptul dacă va Es sub forma forfecare condiții.

De forfecare efecte E în regiune sunt bine documente. În plus, mai multe experimente pe orizontală vânt și de electroni densitate au dat un sprijin pentru aceasta teorie cu privire la mijlocul lunii latitudine Es.

Teoria nu explică alte tipuri de Es ca si ea la jumătatea anului latitudine Es. Cu toate acestea, acest lucru nu este de mult preocuparea de a DX'ers, astfel cum a fost în primul rând, vom respecta "true" Es tip care apare pe la mijlocul anilor latitudes.

De windshear teorie, în combinație cu un flux vânt, este în general considerată ca fiind una corectă și plauzibilă explicație a Es. A 1998 revizuire a teoriei de JD Mathews (Jurnalul de atmosferică și terestre Physics, Vol. 60, pp. 413-435), încă o dată, a reafirmat teorie.

3.3 Furtuni și Asociat Phenomena

O posibilă corespondență de la Es furtuni este o teorie care refuză să moară. Această teorie poate fi localizat în măsura spate ca 1920's. În 1933, Naismith Appleton și au avut succes în găsirea de corespondență. Acești oameni de știință sunt bine cunoscute pentru lor teren de rupere ionospheric studiu si documentare, deci posibil corespondență nu a fost luată ușor. Cu toate acestea, în 1938 au ajuns la concluzia că rezultatele din 1933 ar fi fost inexacte. Teoria a fost rejuvenated în 1950, atunci când este în India, un studiu a arătat o posibilă corespondență pentru a striga-line furtuni (dar nu super-celule).

Nu există studii care intenționează să se leagă furtuni la sporadic E-au dus la date concludente. De ani de zile, comunitatea științifică îndoit de orice posibilă relație, având în vedere faptul că simplu furtuni apară la troposferic (0-14 km altitudine), și Es se produce, la 100 km. În între troposferic și ionosferă de e invizibil regiune există bariere de mediu, în cazul în care atmosfera radical modificări. Aceste zone de tranziție, numit de tropopause și stratopause, prevenirea anumitor interacțiuni între straturi de la care apar ca urmare a schimbărilor atomică conținut, vânt, temperatură, precum și alte atribute.

În plus, furtuni sunt localizate, în general, de evenimente. Pe de altă parte, ES "focare" apar frecvent, în care sunt raportate Es nori peste mari porțiuni ale planetei. La fel de mult as1 / 6 de pe Pamant pot fi în linie de site-ul de un nor Es capabile de a foEs> 6 MHz în timpul acestor focare. În mod similar, pe termen lung, observațiile de datele colectate de la ionosondes de asemenea, nu indică o corelație între aversa frecvență și frecvență Es.

De aversa corespondență în primul rând, teoria se blochează în cercurile de amatori. Ionospheric cercetători rapid punctul de faptul că diurne, lunare, anuale și caracteristicile de furtuni nu se potrivesc sporadic-E atent la toate. În mod similar, la nivel mondial de distribuție de Es nu se potrivește cu cel de furtuni.

Dar, ca și în cele mai multe domenii de sporadic-E, analiza nu este așa de simplu. În ultimii ani, s-a descoperit că un nivel mai ridicat de interacțiune apare între straturile inferioare și superioare ale atmosferei terestre. De fapt, un aspect a fost raportată și bine documentate în mainstream media - sprites si albastru jet-uri (denumit uneori ascendentă fulger).

Red sprites sunt fenomen optic care apare de mai sus direct plouată, este asociat cu un fulger. Ele pot extinde la aproximativ 90-95 km altitudine - E dreptul la regiune, dar nu e în regiune. Durata de un elf este de numai 3.10 milisecunde, astfel cum a fost măsurat de mare viteză photometers. Sprites sunt rareori vizibile pentru ochiul uman. Se estimează că, sprites apară în legătură cu mai puțin de 1% din fulger și furtună într-un accident vascular cerebral. Adevăratul spirit al unui mecanism nu este cunoscută.

Blue Jet-uri sunt în mod similar, legat de furtuni, si sunt vizibile numai cu sisteme de televiziune. Blue Jets numai ajunge altitudini de 45-50 km, si proveni de la cel mult de "thunderheads" într-un con de forma.

Descoperirea de sprites si albastru jet-uri la începutul lui 1990 arată că este posibil să existe mai multe nedescoperit interacțiuni între activități în troposferic și stratosferă (și ionosferă).

Sprijinirea aceste posibilități a fost descoperirea Elfi și TIPPs - Trans-Ionospheric Puls perechi. Elfi (emisii de lumină și un nivel foarte scăzut de frecvență perturbations datorită EMP surse) apare ca un halou de jos în ionosferă, și se propage în jos. Ele par să preceadă sprites.

Se pare că Tipp lui este o sursă pozitivă bipolară defalcare - un eveniment asociat cu furtuni. Impactul TIPPs pe ionosferă de ionizare densitate și capacitatea de a se propaga undele radio, nu este clar.

Toate aceste nou descoperite interacțiuni au reînnoit se concentreze asupra efectelor meteorologice în ionosferă. Până în prezent, nu direct sau indirect de corespondență între aceste evenimente și Es a fost identificat.

3.4 Alte Prognoza Meteo

JD Whitehead de cercetare a ajuns la concluzia că în funcție de vânt tăia teorie, gravitatea valuri asociate cu troposferic vreme ar putea avea influență asupra unor Es. Regretatul Mel Wilson, W2BOC, crede că vremea ar putea juca un rol important în dezvoltarea de Es. El a afirmat că "birthplaces" Es de nori au fost adesea asociat cu fronturi sau sisteme de presiune scăzută, și ar putea produce o serie de nori. Lui studiu se concentrează în principal pe teoria că, indiferent de catalizator la locul nașterii este, se creează o serie de nori, care, în general, pentru a trece la nord-vest. Nu prea multe dovezi de vreme fiind catalizator este prevăzută în studiul său.

3.5 Meteor și Cometary Origine

Teoria sugerează că ar trebui să joace meteoriti unele rol în formarea de ES, deși foarte probabil indirecte. Multe din ionii constatat, cu rachete de investigare a E regiune, și Es formațiuni, au meteroric origine. Așa cum am menționat mai înainte, ionii metalici par a fi o componentă este necesar, din cauza lor mai incet recombinare tarife. Meteoriti sunt o sursă majoră de aceste ionii metalici.

Studiile au investigat apariția aleatoare meteoriti și numărul total de meteoriti pentru corelațiilor la Es. Random meteoriti, care apar în număr mare în fiecare zi a anului, au marcat o creștere în perioada iunie-august. Investigarea de acest lucru în detalii, arată mai aproape de vârf este de mai multe săptămâni după Es vârf în emisfera de Nord. În plus, nu există nici un vârf secundar de meteoriti din nordul emisferei lunile de iarnă, așa cum există cu Es. Această analiză simplă rapid reduceri legate de un meteor Es catalizator sau mecanism.

În relativ recente studii, o propunere a unui cometary de origine Es a ieșit la lumină. Dr. G. Neil Spokes, amator de radio și operatorul de astronom amator, construit în jurul acestei teorii datelor colectate în alte studii. Cei 11 de ani de studiu de Es la 88 MHz de către Pat Dyer și Emil Pocock (la care se face referire mai sus în acest articol) a arătat că unele date părea mai favorabile pentru Es. Logică concluzia că Dr. Spokes sugerat pentru un fenomen care urmează strict calendaristic a fost un astronomice o.

Dr. Spokes propune ca, gaze sau de mici particule asociate cu cometa trasee au fost cauza. Acest lucru nu a fost o astfel de mare salt în gândire, așa cum este deja cunoscut faptul că cometele concediu moloz în căile lor in jurul soarelui. În cazul în care se confruntă cu acest pământ moloz, meteor showers rezultat.

Din păcate, datele de la Dyer / Pocock studiu nu se identifica cu ușurință perioade de timp, atunci când activitatea de dimineață mai au împiedicat Es observare, sau se prevadă un offset pentru adaptările periodice calendaristic. Acest lucru ar putea cont pentru mici schimbări în datele, diminuarea (sau creșterea) aspectul de ani-la-ani zilnic corelațiilor.

Corelație între activitatea de dimineață și de dimineață zona Es a fost dovedit de a exista, dar nu a fost demonstrat de corespondență pentru zona temperat (mid-latitudine) ES. Multe dintre aceste studii se facă uz de planetare A și K indici (24 și 3 oră măsuri de activitate de dimineață). După cum sa menționat anterior, de un indice este dificil de a utiliza cu exactitate, deoarece aceasta este o măsură de activitate în ultimele 24 de ore, și, astfel, semnificativ de activitate care s-au produs mai multe ore în urmă pot "umfla" rezultatul de la un indice. Un indice este de multe ori nu reflectă condițiile curente.

Si, din pacate, de studii, care a folosit ca index K date comparative supra-simplificat de date fie prin concluzionând că un index de "2" sau mai mare a constituit deranjat condiții (4 ar fi fost mai precis), sau prin utilizarea numai 2 sau 3 K index de puncte de date dintr-o anumită perioadă de 24 oră.

Zona de activitate geomagnetic și efectele ei asupra mid-latitudine Es (fie ca un catalizator sau inhibitor) este un domeniu care au nevoie de un studiu pe termen lung concludente.

Din nou, o corelare a fost demonstrat că există pentru înaltă latitudine Es de dimineață și de activitate. În timpul foarte intense furtuni geomagnetic, poate nu numai de dimineață raspandire / împrăștie apară, dar es-ca raspandire pot să apară în zona de dimineață. Acest tip de Es este discutat în detaliu în secțiunea 4.

4.0 sporadic-E Clasificări

4.1 Introducere

Așa cum a fost atins pe mai devreme, au fost mici variații în Es caracteristici care au condus la mai multe clasificări de Es. Aceste caracteristici includ în primul rând, ele apar la latitudine, înălțime de ionizare, observate și în alte relații.

În timpul így, un standard a fost dezvoltat pentru a descrie aceste tipuri de Es. Fiecare tip de Es are un mici scrisoare desemnare. Aceste designators sunt rareori observate în studii de astăzi, astfel cum a fost cea mai mare parte a le face cu doar mid-latitude/temperate zona Es. Din acest motiv, principala intenție a acestei secțiuni este de a demonstra că nu chiar toate Es este aceeași, în continuare complicând studiul Es.

Aceste clasificări și caracteristicile acestora sunt descrise în detaliu în EK Smith carte, la care se face referire mai sus în acest text.

4.2 Temperat (Mid-Latitudine)

Temperat zona Es este tipul pe care noi în Statele Unite, în Europa, și în alte zone temperat latitudes sunt cel mai familiar. Acesta este tipul de Es că în primul rând, această lucrare se ocupa cu.

Patru tipuri de Es există în zonele temperate. Ele sunt de tip h (mare), C (vârf), l (scăzut) și F (plat). Tip h și C sunt adesea grupate într-o categorie numită "secvential" Es. Aceasta provine de la E regiune altitudini mai mari (140 + km) și în care se intensifică, la fel de lucrări în jos la 100 km.

De tip F este o clasificare pentru noapte ES, ca o cerință este ca nu "regulate" E regiune pot fi prezente. Înălțime de ionizare rămâne aceleași cu frecvență crescută ionosonde, produc o ionogram, cu un apartament-line.

Tip L este o zi numai de clasificare.

4.3 Ecuatorială Es

Ecuatorial de regiune este definită ca fiind zona de pe pamant in termen de 10 de grade de ecuator geomagnetic (nu de o geografice). Tip s (pantă) și q (ecuatorial, sau franjuri) au loc în această regiune.

Tip Q este cea mai comună, ca are o mare corespondență cu ecuatorial electrojet. De corespondență este atât de mare pe care le-adevăr nu este chiar o "sporadic" fenomen.

Tip i pot apărea la ambele de dimineață și ecuatorial latitudes.

4.4 dimineață

Tip clasificări a (de dimineață), F (plat), R (retardarea) și s (înclinat) apare în această zonă.

Tastați un este numita "de dimineață-E" sau "EA" in cercurile de radio amatori. Acest tip de Es are o legătură directă cu tulburări geomagnetic, și de multe ori apare în legătură cu risipi de dimineață. La locul de nastere al Es un tip este întotdeauna în cortina de dimineață. Având în vedere că de dimineață cortina pot extinde și în mijlocul latitudini în timpul severe furtuni geomagnetic, acest tip de Es pot să apară în cadrul mid-latitudes. Cu toate acestea, MUF rareori depășește 88 MHz de la acest Es.

De tip F din dimineață latitudes variază foarte puțin de tip A. Tip r de diferențiere caracteristică este o zona mai gros de ionizare.

4.5 Tip n Es

Pentru completitudine, trebuie să discutăm de tip n Es. Tip n fost retrase din circuitul agricol în így ca un sistem de recuperare pentru orice Es toate că nu se încadrează în categoriile menționate anterior.

4.6 Backscatter

Es backscatter nu este bine înțeles, și mic studiu științific a fenomenului în care se aplică și la noi ca DX'ers a fost făcut. Backscatter general propagates semnale de la 300-1100 km, cu o caracteristică multipath flutter. În unele cazuri, o antena de recepție purtând este compensat de la mare-cerc având la transmițător.

Din păcate, backscatter sunete similare cu troposferic risipi, și a fost raportat la ultimele 30 de secunde la câteva minute, la fel ca troposferic risipi. Amatori au semnalat faptul că în general backscatter doar un foarte mic impact gama de frecvențe, în cazul în care se va risipi troposferic adesea afectează un număr mai mare de timp, cum ar fi intreaga banda FM (88-108 MHz). Eu personal nu au mai auzit un semnal că backscatter Sunt conștient de, astfel încât nu poate vorbi de experiență pe această temă.

5.0 CLOUD formațiuni

5.1 Două formațiuni Cloud

De multe ori, ES ofere deschideri mai mari decât MUF a ceea ce ne-ar aștepta prin calcule teoretice. Uneori, efective MUF lui sunt la fel de mult ca de două ori valoarea teorie ar indica. Acest lucru ar putea să fie atribuită unei două nor formarea (a nu fi confundat cu dublu-hop).

Figura 7 demonstrează un scenariu posibil.


Figura 7 propus Două-Cloud Es Formarea

A doua nor pentru formarea Es ar fi oarecum similară cu ceea ce se poate întâmpla cu trans-ecuatorial F regiune raspandire. Mai aproape de nor incepe procesul de refracție, și cel de-al doilea nor se termină procesul de refracting semnalul înapoi la pământ.

Acesta a fost propus ca acest scenariu poate exista mult mai des decât crezut. Așa cum am menționat mai devreme, acesta nu ar avea ca densa de ionizare propagate la frecvențe mai mari. Astfel, multe receptii în intervalul 1000-1400 mile ar putea fi de proces. În plus, s-ar putea fi responsabil pentru cele ocazionale receptii timp de 1450 de mile sau mai mare.

În timpul intens sporadic E-deschideri, este bine documentat faptul că o scară largă altitudine de ionizare are loc, și un număr mai mare de puternic pentru a intense nori de asemenea, există. Aceasta conduce la unele crezare crezut.

5.2 Forme și Înclină Cloud

Es ionizare poate să nu neapărat într-un formular de foaie subțire, paralel cu solul. Unele studii au indicat Es ionizare este înclinat uneori, la fel de mult ca 10 °, cu privire la teren. În plus, JD Whitehead de munca din 1978 cu privire la forma de Es ionizare indică faptul că, chiar și forma forme ciudate - frecvent concave pe partea inferioară.

De implicare în acest sens este faptul că, din nou, erorile pot fi injectate în unele dintre cele teoretice de modelare de ES, și de identificare a midpoints. În plus, ionosonde de date pot fi înșelătoare. Deoarece ionosondes se bazează pe reflectare a vertical incident valuri, înclinate nori, ar putea duce la un semnal, nu se reflectă, în ciuda ionizarea fiind mai mult decat adecvate.

6.0 CONCLUZII
În unele privințe, multe progrese au fost făcute în ultimii 30 de ani in studiul sporadic-E. Avem o mai bună înțelegere a compoziției ionosferă și Es ionizare în sine. Interacțiunile dintre ionosferă și vreme încep să fie descoperite și de înțeles. Vântul-tăia teorie a withstood de ani de validare și teste.

Cu toate acestea, în cele mai multe modalități practice pentru a DX'ers, cam de când a fost realizat de caracteristicile Es au fost documentate la sfârșitul lui 1950.

Și încă o întrebare standuri: DX'ers-ar pierde mai mult decât au câștigat prin capacitatea de a anticipa Es?

Ca atare, studii matematice folosind număr aleatoriu generatoare denaturate spre sfârșitul lunii iunie un vârf furniza rezultate similare ca datele colectate. Aceasta nu înseamnă că nu există absolut nici o șansă că există o legătură astronomic - este doar arată că "numai" 11 de ani de date este greu pentru a le utiliza ca bază pentru o clădire astronomically pe baza de teorie.

Edited by Zvartoshu, 23 January 2009 - 00:04.


#15
Antenistu'

Antenistu'

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 883
  • Înscris: 17.09.2006
stiati ca un 99
in vara sau auzit semnale muti saritura ale propagari , auzind si cipriot si slab arabi in cadrilater ?
stiati  ca la propagarea cu turci din 99-2001 aprox 57% din romania era alimentata cu semnalele lor  restul cu ukraineni si unguri partial polonezi
stiati ca la tropo in sud se prindea peste tvr 1 post turces de muzica si filme
stiati ca la tropo nu mai exista contact si radio 21 ..
stiati ca la tropo se umplea banda de turci si auzeai o noapte intreaga si daca aveai directiva si amplificare zile in sir
stiati ca de la mare mai ales in zona ef sud si ef nord unde este acum europa se auzeau cu o antena cu 3 elemente cu dipol deschis pe orizontala , georgieni si rusi si toata banda era plina in vecinatatea releului
stiati ca pe timpuri 100.1 radio vacanta se auzea tropo pana spre drobeta turnu severin si semenic
stiati ca singura statie de emisie care se busa cu tvr 1 era tvr 1 suceva care pe tropo facea sex cu tvr 1 bucuresti ore intregi
stiati ca cei mai tari dxeri au fost cei de pe valea prahovei brasov si cluj partial maramures si suceava , deoarece semnalele propagate veneau prin caderi repetate de munti si formau adevarate castiguri prin caderea semnului curat
stiati ca din bucuresti sky se auzea si ciomagea cu vocesul 2 luni pe an in tot baraganul si spre bucuresti ?
stiati ca shumenul si bulagria 1 sau auzit spre cluj in 99 ?
stiati ca moldoveni paralizau tvr1 la tropo si cate o data ore in shir
stiati ca tvr 2 a folosit si 200kw par dati vara sa nu mai toate arabi semnalul pe timp de sporadic ca uneori erau meciuri
stiati ca la putereaoficiala de 100kw par irib 2 era sef la sporadic spre sud de bucuresti si in comuna bragadiru nici nu mai zareai teeleviziunea cand incepea un fenomen in aer deoarece era ingropat in pureci !
stiati ca la tropo sa intamplat cea mai nefeicita faza , au retransmis toate rado linkurile de pe unele canale populare turcilor , smenale turcesti in loc de romanesti
stiati ca pe timpul raido releului , sau intamplat des retransmisi ale semnalelor turcesti bulgaresti si rusesti in romania
stiati ca noi am condus cu radul ulima oara cu stil fm cand canta ruseste ce lua din 105.5 sau turceste .. D:
stiati ca dab-ul o sa fie cel mai afectat de propagare , sporadic mediu si alte fenomene decat partial?

#16
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
[ http://i67.servimg.com/u/f67/12/17/05/46/propag11.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
iata o activitate a AGC cand este propagare cu trinitas 93.0

#17
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
[ http://i67.servimg.com/u/f67/12/17/05/46/activi10.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#18
bucatarul232

bucatarul232

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 298
  • Înscris: 22.03.2008
O mare amintire ramane receptia arabeasca de luna aceasta cand aproape 9 ore au mers radiourile arabesti langa

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate