Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade

Parola la lock screen
 Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle
 Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...
 Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?
 

Vreau sa invat Turca

- - - - -
  • Please log in to reply
130 replies to this topic

#127
GabiMatei44

GabiMatei44

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 06.11.2018

 MembruAnonim, on 07 noiembrie 2018 - 06:23, said:

Vreau sa invat si eu turca. Este o limba grea ? Posted Image
Din nefericire sunt nevoit sa o invat singur in timpul liber. Este posibil ? Nu vreau sa ajung la cine stie ce nivel, vreau doar sa ma inteleg cu un turc, chestii simple, cand merg la cumparaturi, discutii simple intre prieteni etc.

Exista diverse aplicatii pe telefon (de exemplu WordBit) care te invata aproape orice limba, te poate invata printr-un sistem simplu si distractiv.

Edited by GabiMatei44, 07 November 2018 - 11:15.


#128
licurici_licurici

licurici_licurici

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 178
  • Înscris: 10.06.2015

 MembruAnonim, on 07 noiembrie 2018 - 06:23, said:

Vreau sa invat si eu turca. Este o limba grea ? Posted Image
Din nefericire sunt nevoit sa o invat singur in timpul liber. Este posibil ? Nu vreau sa ajung la cine stie ce nivel, vreau doar sa ma inteleg cu un turc, chestii simple, cand merg la cumparaturi, discutii simple intre prieteni etc.

Crezi ca te-ar ajuta un curs practic de limba turca?...Mie mi-a folosit!

#129
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,494
  • Înscris: 19.04.2009

 MembruAnonim, on 07 noiembrie 2018 - 06:23, said:

Vreau sa invat si eu turca. Este o limba grea ? Posted Image
Din nefericire sunt nevoit sa o invat singur in timpul liber. Este posibil ? Nu vreau sa ajung la cine stie ce nivel, vreau doar sa ma inteleg cu un turc, chestii simple, cand merg la cumparaturi, discutii simple intre prieteni etc.

No hai sa vedem daca pot sa te ajut. Eu am invatat turca dupa 6 luni in Turcia, dar n-am avut alta sansa incat aproape nimeni nu vorbeste engleza.

Chestia cu limba grea e relativa. Foarte relativa. Pentru mine a fost foarte usoara. Pentru tine s-ar putea sa fie un calvar. Si explic mai jos de ce:

Limba turca isi are radacinile in Asia, cam in aceiasi zona cu Japoneza, Coreana, Kazakh, Uyghur, mongola si undeva mai departe (c-au evoluat tarziu si separat) maghiara, estona si finlandeza.

La auz, turca seamana doar cu limbile turcice (foarte inteligibile: azera, qashqai, turkmena, khorasani, gagauz;, relativ inteligibile: uzbek, kazakh)

Insa din punct de vedere al logicii limbii, gramatical, structura frazei... se aseamana izbitor de mult, ca-si fac lingvistii harakiri, cu japoneza si koreana.
Da, e un debate foarte mare pe subiectul asta asa ca au facut o categorie de limbi "japonice" desi au aceleasi radacini. Unii le includ intr-o categorie neoficiala numita Limbi Altaice (care includ limbile turcice, mongola, japoneza, coreana si din cauze gramaticale exclud limbile fino-ugrice.

No, care ii baiul cu limbile astea "Altaice"?

Nu au gen la substantive (idem toate limbile altaice, engleza, si altele... si noi avem 3, wtf!)
SOV - Subiect - Obiect - Verb, in limba romana este SVO. Insa exista o exceptie in limbile latine, franceza. Deci daca stii ceva franceza basic, macar intelegi despre ce e vorba

Este o limba aglutinanta. Aici se complica lucrurile foarte mult. Sunt multe limbi aglutinante, adica formeaza cuvinte noi. Si nu, noi in limba romana nu face asta la nivel aglutinant. Cuvantul final poate fi tradus printr-o propozitie intreaga! Si aici in limba turca se complica lucrurile si mai mult, la fel ca in japoneza, au aglutinare atat semantica cat si gramaticala. Si-ti ies niste carnati sucuk la final.
Explicatie de pe wiki, ca sa ai o idee:

În limba turcă, cuvântul kitaplarınızdan „din cărțile tale” se formează din rădăcina kitap „carte” + sufixul de plural -larkitaplar „cărți” + sufixul personal posesiv de persoana a II-a -ınızkitaplarınız „cărțile tale” + desinența -dan „din”[9].

So din cate vezi, totul incepe cu obiectul in fata si cu destinatia in spate (-dan va fi mereu la sfarsitul cuvantului).

Acelasi lucru il poti spune si prin Senin kitaplardan in momentul in care vrei sa folosesti subiectul in fata... nu este insa 100% corect pentru ca nu exprima concret pronumele posesiv. Dar daca cartile au fost de la biblioteca si sunt doar temporar ale subiectului, atunci da, e 100% ok. Daca nu, e ish.

Deci in limba turca, aglutinarea se face atat din punct de vedere semantic cat si gramatical. Sa faca economie de spatii.

Dar hey, asta nu e tot! Hai sa vorbim despre verbe. Ca astea-s chiar o categorie speciala.
Verbele in limba turca, mashallah, sunt cuvinte scurte. In forma infinitiva, atat.

Problema este ca intr-o limba normala ai avea infinitiv+sufix ca sa formezi un timp verbal.
Mno, in turca vei avea infinitiv + N + Sufx + X

N - negatie. Da, asta mi-a dat mie peste cap la inceput. SEVDIM, mi-a placut. SEVMEDIM, m-am razgandit, nu mi-a placut. SEVDIK, ne place. Dar ne-am razgandit si SEVMEDIK, nu ne-a placut.
VERB+NEGATIE (daca e cazul)+Conjugarea (in cazul asta la trecut, unul din cele 8)

Si tot ca vine vorba de negatie, hai sa vorbim si despre armonia vocalelor pe care o inveti... practicand live. Asta este iar o particularitate a limbilor altaice (exceptie facand japoneza care e silabara) si ugrice.
La armonia asta trebuie sa o inveti dupa ureche.
Nu e SEVMADIM, e SEVMEDIM, pentru ca SEV si ME au vocala comuna
Nu e Istanbul'de e Istanbul'da pentru ca accentul este pe A.
Insa Eskisehir'de este corect, pentru ca accentul este pe E.
Hai sa ne intoarcem la carti: kitaplarınızdan. Deci, armonia in cazul asta este pe obiect, nu pe altceva.

Acelasi lucru se aplica pentru A, E, I, O, U , Ö, Ü. Adica pentru toate vocalele, in functie de armonia lor.

Stiu ca suna foarte complicat insa nu e, cel putin daca esti obisnuit cu limbi fara gen (engleza, maghiara, finlandeza, japoneza, coreana, etc) si te prinzi repede de aglutinanta. Si de armonie.

Dupa asta, trecem la lucruri normale:
8 timpuri pentru trecut. Suna naspa, stiu. Dar pot fi evitate usor prin specificatii (temporale). Unul din timpuri e chiar special, nu l-am folosit niciodata. L-am priceput, insa imi vine peste picior (in limba turca exista o diferenta cand faci o afirmatie, daca ai vazut, marturisit ceva sau doar ai auzit. Da, sunt 2 timpuri diferite pentru asta. Primul este, cand tu marturisesti/ faci ceva, trecutul simplu. Al doilea este folosit atunci cand o persoana terta spune altcuiva despre ce ai facut patit tu. Nu, nu va folosi un timp trecut simplu ci un timp special.

Asta ar fi cam singurul complicat, restul sunt similare dpdv al logicii.\
Trebuie sa te obisnuiesti cu pronumele care e inclusv in verbul a fi.
Eu sunt, Ben.
Tu esti. Sen

Dar si daca spun Ben bira içiyorum. Inseamna ca EU beau bere. nu Eu sunt beau bere.
Ben iyiyim. Eu (sunt) bine.

Verbul a fi in limba turca este OLMAK, dar nu il vei folosi din punct de vedere gramatical.
Nu vei folosi "a fi" nici pentru mancarea (asta)  este buna (bu yemek çok güzel), nici pentru Eu SUNT aici (Ben burada).

Deci, a fi este Benim, Senin, O (el/ ea). Biziz, sizsiniz, onlar. Din nou, armonia.

Partea buna: Asta simplifica limba cu 80% din dificultate: Nu trebuie sa conjugi "a fi" cand faci o afirmatie. De exemplu, Eu sunt calator. Ben gezgin. Dar tu? Sen gezginsin. Sufixul pluralului trece la coada. Simplu. Si daca e vorba de el/ ea, ei sunt doar O gezgin. Si EI sau ele sunt Onlar gezginler, aici specifici doar pluralur, -ler, ca tot vine sezonul. O si Onlar nu au forme speciale.

Deci, cel mai uzual verb din toate limbile, ala care ne toata mintile cand invatam ceva nou, e ectrem de simplu in limba turca...

A fi, aka OLMAK, se foloseste in contexte de genul "a fi prost", "a fi sau a nu fi", "a fi european e bine"> Avrupa olmak iyidir. -dir (si restul formelor in functie de armonie) inca mai e folosit in cazuile de genul pentru a pronunta "a fi". Pentru "a fi" apare de doua ori: A fi european este bine.

Deci, nu e greu. Trebuie putina munca. Iti vine peste picior din cauza aglutinarii si ordinii cuvintelor in propozitie. Iti vine peste picior cateodata logica.
Insa e o limba foarte frumoasa.

Spuneam la un moment dat ca timpurile trecute pot fi evitate daca specifici clar in context si poti folosi doar trecutul simplu. Desi si restul sunt relativ similare cu alte limbi, dar poti evita tot sucukul ala de sufixe.

Stii vorba aia, daca iti place, inveti. Mie mi-a placut foarte mult, si-am invatat cu drag. Imi cumparam si carti (btw, vezi daca gasesti Küçuk Prens, te ajuta foarte mult), ascultam muzica, vorbeam cu oameni toata ziua.

Ulterior, am folosit turca in conversatii cu oameni care-mi vorbeau in azera, turkmena sau qashqai; si diferentele sunt undeva intre limba romana si limba moldoveneasca.

Azera e chiar mai simpla dpdv gramatica, dar sucks la pronuntie si scriere. Au pastrat formele arhaice ale cuvintelor vechi din limbile turcice; forme care au fost refacute o data cu re-inventarea limbii turce in Turcia. (adica inca au sunete precum Kh, Q', A larg, si altele).

Si inca mici chestii. Trebuie sa inveti sa faci diferenta, ca sunet intre : O vocala intreaga: Dur!. O vocala si jumatate dağ, si doua vocale intregi saat (asta e din araba, sa3t, pronuntat cu ayn, in turca e pronuntat cu doua sunete de a; pentru simplificare).

ğ prelungeste vocala anterioara cu jumatate de sunet. Il inveti foarte repede daca nu ai probleme cu auzul fonematic.

#130
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

 Lex404, on 07 noiembrie 2018 - 18:35, said:



M-am speriat deja :D

#131
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,494
  • Înscris: 19.04.2009
Baga Duolingo :D Te ajuta sa auzi pronuntia (nu e dificila)

Invata cuvinte, inclusiv verbe in forma infinitiva sau prezent (gen 10 pe zi).
Invata sa folosesti 3 timpuri simple (trecut/ prezent/ viitor).
Invata sa exprimi la persoana a II-a si a III-a

Asta o poti face destul de rapid.

Dupa, pentru aprofundare, poti intra mai adanc in gramatica, expresii specifice, etc.

Ai doar 6 cazuri (in realitate 5, in azera 4) comparativ cu limba romana, 5 sau maghiara, 18!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate