Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle
 Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...
 Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?
 A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...
 

Vita de vie

* * * * * 8 votes
  • Please log in to reply
6954 replies to this topic

#2323
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
In mod normal poti sa dai un insecticid.
In mod la fel de normal  poti sa te gandesti si la alte lucruri, spre exemplu in ce masura daunatorii altor specii ataca si frunza sau lastarul vitei de vie care, asa cum stii probabil, e mai " acra" decat in cazul...castravetilor.
Ai vazut afide pe vita de vie? Omida paroasa? Etc?
Nu orice ganganie impune bombe atomice, sunt situatii si situatii si in general in cultura serioasa exista si niste praguri de interventie, nu te apuci sa tratezi asa aiurea ca vezi o ganganie...
Se tine cont de risc ( lucru care implica multe informatii) si se actioneaza doar cand se atinge un anumit prag de infestare.

Asadar trateaza deocamdata ceea ce e afectat, normal ca tor timpul trebuie sa fii atent la ceea ce cultivi desi si la vita. Daca va fi cazul, o tratezi si pe ea ...daca nu, ce sens are sa otravesti via si mediul ?

As face o paranteza: am ajuns sa " prevenim"/ tratam aberant de mult fara sa ne gamdim la impactul tratamentelor.
In primul rand impotriva insectelor, decimand si fauna utila...dar chiar si in ce priveste ciupercile, nu traiti cu impresia ca impactul negativ este zero...departe de adevar.
Solul este un mediu viu in care microorganismele, inclusiv ciupercile benefice, au un rol extrem de important in calitatea/ bogatia in nutrienti dislonibili a acestuia.
Un sol mort e un sol cvasiinutil, un substrat in care plantele se chinuie sa traiasca in loc sa prospere si sa produca.
In plus, natura asta mai are un mecanism prin care permite viata si impiedica patogenii sa decimeze flora/ plantele.
Aceste organisme benefice "ocupa locul ", lasand foarte putin spatiu de manevra patogenelor...ca sa facem o paralela, adesea flora benefica e ca lucerna/ trifoiul, " sufoca" sau creeaza o concurenta puternica patogenelor.

In momentul in care noi tratam, omoram si flora benefica din sol intr-o masura variabila.
Pe un asemenea fond, primele care ocupa locul sunt adesea patogenele si ne trezim in timp nu doar cu un substrat inert, mort, incapabil sa genereze nutrienti usor asimilabili de catre plantele noastre, dar mai rau infestam acest substrat cu patogene care ne afecteaza plantele...

Si fara o hrana optima si cu agresori, plantele devin din ce in ce mai vulnerabile.


Nu spun sa nu tratam, asta este, e necesar, DAR trebuie sa fim constienti de ceea ce facem si de urmari si deci sa tratam cu cap, atat cat e necesar si cand e necesar, atat impotriva insectelor dar si al ciupercilor



#2324
Patrick007

Patrick007

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 610
  • Înscris: 30.04.2009
@Ursu82_Kiki  prea mult ..  cine ti-a prescris o asa reteta la o vie tanara? kumulus + equtation erau deja mai mult decat suficiente.. sau puteai sa dai cu topsin si shavit si atat.. tu ai dat cu toate 4 la un loc?
Ai facut o doza mult prea mare pentru o vie tanara chiar daca  boala e activa pe planta. Iti recomand sa astepti cel putin 14 zile ( daca nu ploua chiar mai mult ) pana sa stropesti dinou si sa dai doar cu un sg produs de mana si unul de fainare.. fertilizatori nu cred ca mai trebuie dat next time.. poate prin octombrie sa pui cate un paharele de npk la tulpina.

Atentie cand stropesti.. daca este cald ziua ( peste 30-35 grade ) vei stropi doar dimineata pe racoare si seara dupa 17:00-18:00.

@unic635 daca vrei sa ai via sanatoasa greu poti reusi fara 4-5 stropeli anual. daca iti doresti sa revina clientii atunci respecta perioada fara stropeli pana la parga si strugurii nu au de suferit. Noi asa facem.. in iulie la final e ultima stropeala si apoi stop pana la cules. Cumperi mere din polonia din superrmaketuri sau din austria.. alea au stropeli inclusiv cand sunt depozitate.. cumperi orice fruct din turcia atunci ala de multe ori are depasita limita de pesticide de 2ori.. noi cei care incercam sa facem agricultura corect la un nivel micro avem mult de suferit si suntem aruncati in aceeasi groapa cu toti marii producatori de fructe.. Nu zic ca nu exista si la noi in zona multi care nu dau doi bani pe clienti.. dar si clientul este vinovat ca nu este atent la ce cumpara ..

@parintele .. nota 10 pentru ce ai scris mai sus.. total de acord cu tine.

Edited by Patrick007, 13 July 2017 - 15:01.


#2325
unic635

unic635

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,529
  • Înscris: 09.07.2013
dar daca ai un lot mai mic sa zic o plantatie pana in 1000 butuci si ai timpul necesar sa faci lucrarile in verde , sa nu o lasi infestat de buruian nu s sanse sa tii mana sub control doar cu bordeleza eventual un insecticid in primavara? as incerca sa scot hibrida si sa trec pe rezistente da mai citind pe aici ma gandesc de doua ori inainte, e vb de consum propriu nu comert si n as vrea sa fac exces, nu dati cu pietre da mai bine stau la gistul mai focat decat sa dau 5-6 tratamente cu sistemice

#2326
Ursu82_Kiki

Ursu82_Kiki

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 524
  • Înscris: 29.12.2008
Asa mi-a zis un asa specialist care vinde produse fitosanitare! Fiind necunoscător  am zis ca-i bine! Ce îmi recomanzi pentru următoarea stropire? Ce sa folosesc? Am acasa equation, kumulus, topsin,  shavit, dhitane, champ 77 si un pic de acrobat! Daca nu-s bune,  as putea cumpara altceva!

#2327
Oxigen1234

Oxigen1234

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,675
  • Înscris: 21.07.2011
@Ursu82_Kiki - da' stiu ca a facut " specialistul" ala vanzare cu tine, nu gluma!
dupa cate ai luat iti zicea poate sa cumperi tot magazinul
problema nasoala e ca un pachet odata desfacut nu tine pentru anul viitor, asa ca mai bine cumperi cantitati mici pe care le dai in 1-2 saptamani, si in functie de cum evoleaza situatia vezi ce mai iei
in weekend ploua dar dupa aia vin cateva saptamani de seceta, eu as da un cupru dupa ploaie (champ) si ar cam ajunge pentru anul asta

@unic365 - daca scoti hibrida si nu vrei o vie nobila si pretentioasa - mergi pe soiurile rezistente, la astea 2-3 stropeli cu bordeleza sunt suficiente
trebuie sa studiezi insa cu atentie ce soiuri sa pui, de la an la an tot apar soiuri noi cu caracteristici din ce in ce mai bune (productivitate, zahar, aroma, marime bob, culoare)
chiar ma intreb serios cand vor fi abandonate soiurile nobile standard daca deja exista soiuri rezistente care le depasesc

#2328
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,331
  • Înscris: 08.02.2015

 Oxigen1234, on 14 iulie 2017 - 07:47, said:

@unic365 - daca scoti hibrida si nu vrei o vie nobila si pretentioasa - mergi pe soiurile rezistente, la astea 2-3 stropeli cu bordeleza sunt suficiente
Zeama bordeleză este doar pentru mană. Și să nu spui că făinarea și putregaiul cenușiu nu se ating de soiurile cu rezistență biologică ridicată.

 Oxigen1234, on 14 iulie 2017 - 07:47, said:

chiar ma intreb serios cand vor fi abandonate soiurile nobile standard daca deja exista soiuri rezistente care le depasesc
Și care ar fi alea?

#2329
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,331
  • Înscris: 08.02.2015

 trigom, on 07 iulie 2017 - 21:33, said:

Au inceput sa-mi apara pete galbene mici pe frunzele de vita de vie, adica a inceput mana. Speram sa nu apara si sa nu fiu nevoit sa stropesc. Chiar asa isi baga nasul mana asta peste tot? Nu iarta nimic?
Am stropit cu Cabriotop (pentru mana), in combinatie cu Fastac (pentru o presupusa molie care mi-ar fi secat de seva un ciorchine) si in combinatie cu inca unul pentru acel paianjen microscopic (am uitat denumirea). Acum astept si rezultatul

Pe acest bob de strugure, soiul Moldova, de ce arata asa?

In cea de-a doua poza e innegrita cordita, de la ce anume?
Răspunsul meu este mai mult o recomandare pentru viitor. Dacă tu nu aplici tratamente preventiv sperând că nu va apărea mana te înșeli amarnic. Dacă a intrat boala și aplici tratamente în cel mai fericit caz o oprești, dar nu vindeci. Soluția clasică este, pe de-o parte, mărirea dozei de substanță până la valoarea maximă recomandată de producător și, pe de altă parte, micșorarea duratei de repetare a tratamentului. Soluția mea (preluată de la marii producători din zonă) este aplicarea tratamentului cu cocktail de substanțe (care au în compunere substanțe active diferite pentru că unele au o eficiență mai ridicată, altele mai căzută).
Nu în ultimul rând, via trebuie să fie cât mai aerisită. Asta înseamnă eliminarea lăstarilor slabi, curățat terenul de bălării care să nu favorizeze umezeala etc (vezi p. 38 din Ghidul fitosanitar al viticultorului).

 Ursu82_Kiki, on 12 iulie 2017 - 13:03, said:

Da Patrick ai dreptate, este mana, am stropit luni seara cu Equation, kumulus, topsin, shavit si un foliar! Acum dupa aproape 2 zile este afectată mai tare! Unele se trateaza(stopeaza) mana, ca vad ca dispare puful si ramane patat, dar la unele pare sa fie in toi!
Când cumpărați și, mai ales, folosiți, subtanțe pentru aplicarea tratamentelor uitați-vă și pe etichetă la partea de substanță activă. Se poate întâmpla să cumpărați substanțe cvasiidentice, diferența fiind denumirea comercială și ceva procente în compunere.
Pe de altă parte, vedeți că despre unele substanțe se spune că sunt bune la 2-3 boli, dar, în practică, au o eficiență relativ mică. Mai pe scurt, sunt bune la toate, dar nu sunt bune la nimic. Mare atenție și la astea (Shavit și Topsin, în cazul de față)

 Patrick007, on 13 iulie 2017 - 14:59, said:

Atentie cand stropesti.. daca este cald ziua ( peste 30-35 grade ) vei stropi doar dimineata pe racoare si seara dupa 17:00-18:00.
Până în 25-28 grade Celsius, recomandare din același ghid.

Edited by Otineu, 14 July 2017 - 08:53.


#2330
unic635

unic635

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,529
  • Înscris: 09.07.2013
legat de soiurile astea rezistente din ce am vazut statiunea de la Blaj are cea mai diversificata oferta, m am tot uitat si in ceva carti de specialitate, as incepe cu 500 butasi , jumate rosu , as merge pe regent, si jumate alb aici as pune 150 bianca si restul de 100 brumariu cu poloskei, dar ploskei ala nu prea se impaca cu gerul. am pus anul trecut amers bine anul asta a inghetat:( era langa casa nu in camp. alte variante a mai incercat cineva din siurile astea rezistente? vreau pt vin , pt masa o sa iau u2-3 butasi din fiecare savad care cum merg.

#2331
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Obs.
1.In primul rand conteaza si rezistenta soiului dar  mai ales conditiile din cultura, adica fara o igiena temeinica, aerisire, expunere la soare  etc...majoritatea tratamentelor pot doar cu greu sa faca fata.
Nimic nu inlocuieste igiena, tratamentele sunt ca un " condiment" la mancare, singure " nu rin de foame".

2. Substantele elementare (clasice) de genul cupru, sulf, topsin(tiofanat), dithane (mancozeb), aliette ( fosetil) nu sunt deloc slabe, ele sunt chiar substante "universale" foarte potente INSA prin natura lor, modul de actiune samd...nu sunt, adesea, tintite, nici curative, au si un handicap im cazul celor de contact pt ca in fata unei agresiuni severe nu au cum sa protejeze pt ca niciodata nu vei putea stropi totul perfect, cu atat mai rau cand cultura nu e bine toaletata si aerisita.

Nu trebuie eliminate sau data vina pe " impotenta lor", ele raman " otravuri" foarte eficiemte si puternice ( si trebuie privite ca atare in ceea ce priveste efectele lor negative)...doar ca pt a obtine rezultate benefice ele trebuie folosite ca si completari la substante mai noi mai bine tintite, mai " destepte" ca mod de actiune.

3. Atat in ce priveste familia manelor ( mai ales ) dar si putregaiurile ( si astea generic generate de o familie de patogene, similar cu ce avem la vie in pomicultura lutem sa ne referim la monilia fructelor, spre exemplu)  sunt probleme dificile
Faptul ca multe substante sunt date ca fiind "pentru" mane nu inseamna ca eficienta lor e similara. Faptul ca sunt sistemice nu le face neaparat eficiente/ la fel de/ suficient de eficiente.

In diverse conditii, diverse tulpini de patogene samd...pot fi mai bine stopate cu anumite substante active, in alte circumstante merg mai bine substante active diferite.

Cheia nu e neaparat marirea dozei sau combinarea in nestire a substantelor ci alegerea corecta a substantei active potrivite.

Mai e o treab, ciupercile astea dezvolta si ele rezistenta, cu atat mai mult trebuie bine alese substantele.

Anul asta la legume( tomate) au fost grave probleme cu mana in multe zone.
Pt mana sunt tintite nspe substante, totusi am constatat practic faptul ca in diverse lerioade si forme de atac substantele eficiente au fost diferite, ca exemplu o data a mers o substanta slaba cu eficienta chiar curativa totala, in alt moment de nevoie am constatat esec sever cu vreo 2-3 substante potente iar rezolvarea a facut-o simplu , tratament necombinat ( teoretic) o anume substanta ( intr-un produs complex , substanta eficienta ajutata de doze mai slabe de " blamatele" generaliste pt mana  culru si mancozeb)


Ideea este sa cititi cat mai mult, sa vedeti cum se abordeaza diverse probleme si in alte culturi, inclusiv acolo unde nu ai cum sa aerisesti ( grau, rapita) si sa schimbati intre voi informatii.
Pe legumicultura spre exemplu schimbul de experiente a ajutat enorm, la fel si in cazul pomilor.

Invatati, documentati-va, intelegeti mecanismele ...altfel la nivel de " sistemic sau contact" sau " doza dubla, frecventa mare, combin 3 ca. oate reusesc" nu faceti treaba si de la an la an va fi tot mai greu pentru ca o substanta data aiurea si care nu rezolva problema rapid e calea cea mai sigura ca in sezonul urmator cu favorabilitate mare problemele sa fie mult mai serioase.


Oricum , cheia e in " conditiile de viata"...orice fiinta , animal sau planta, o duce bine si face fata doar daca are conditii. Tratamentele sunt doar un medicament, un supliment, un adjuvant.
" casa si masa" niciodata nu pot fi suplinite de " prafuri si pastile" ..adica in cazul de fata tratamentele sunt cele care rezolva axel 5-10% dar 90% trebuie sa.vina de la rezistenta plantei ( data de soi sau macar de o buna fertilizare/ hranire) si mai important de lucrarile corecte de  intretinere prin care se elimina favorabilitatea pt boli. Aerul si lumina sunt cei mai buni doctori.
E o vorba din batrani, rarul umple carul, desul umple fesul....se aplica si sensul ca aerisirea si expunerea la soare, lipsa inghesuielii, umbrei, umezelii...ajuta la obtinerea unei productii bune.








#2332
crisbud

crisbud

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,242
  • Înscris: 07.12.2011
Amin!

#2333
Ursu82_Kiki

Ursu82_Kiki

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 524
  • Înscris: 29.12.2008
Atasez niste poze sa vedeti cum e acum la mine si la sfarsit vreo 2 poze  cu un butuc, care toata via ar fi trebuit sa arate  asa! Sa-mi spuneti ce parere aveti si ce ar trebui sa mai fac! Ori ce sfat este binevenit!
La mine la Galați nu mai ploua, s-au anuntat furtuni! M-am uitat azi un pic prin vie si pare sa nu inainteze mana si s-ar fi oprit! Despre produsele "laminare" (sper ca am zis bine) ce stiti? Gen Universalis. Sunt recomandate?

#2334
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,331
  • Înscris: 08.02.2015

 unic635, on 14 iulie 2017 - 10:51, said:

legat de soiurile astea rezistente din ce am vazut statiunea de la Blaj are cea mai diversificata oferta, m am tot uitat si in ceva carti de specialitate, as incepe cu 500 butasi , jumate rosu , as merge pe regent, si jumate alb aici as pune 150 bianca si restul de 100 brumariu cu poloskei, dar ploskei ala nu prea se impaca cu gerul. am pus anul trecut amers bine anul asta a inghetat:( era langa casa nu in camp. alte variante a mai incercat cineva din siurile astea rezistente? vreau pt vin , pt masa o sa iau u2-3 butasi din fiecare savad care cum merg.
De luat în calcul și soiurile create la SCDVV Iași, chiar dacă nu toate sunt la comercializare. Se vorbește de soiuri cu rezistență biologică ridicată, adică soiuri care să reziste la bolile criptogamice, dar nu se prea ia în calcul rezistența la ger. Pentru zonele mai răcoroase recomand să luați în calcul soiul Golia care are o rezistență ridicată la ger.

 Ursu82_Kiki, on 14 iulie 2017 - 13:08, said:

care toata via ar fi trebuit sa arate  asa!
Posted Image Posted Image Posted Image

 Ursu82_Kiki, on 14 iulie 2017 - 13:08, said:

Sa-mi spuneti ce parere aveti si ce ar trebui sa mai fac! Ori ce sfat este binevenit!
Văd că terenul este bine curățat de bălării. Bravo! Via este bine aerisită și, atât cât se poate observa din fotografii, via este aerisită. Cumva mai ai goluri sau mi se pare mie? În prima fotografie așa pare. Preventiv, îți spun să fii foarte atent cu legarea lăstarilor pentru că am observat la mulți că fac o legătură foarte strânsă și, pe măsură ce se dezvoltă, lăstarul se ștrangulează.
Când trec de a treia sârmă e bine să să-i tai (cam la 10-15 cm deasupra sârmei). Vița din ultimele două fotografii pare mai bătrână cu (cel puțin) un an. Eu văd că este bine formată, bine dezvoltată, dar parcă are puțini struguri.

#2335
Ursu82_Kiki

Ursu82_Kiki

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 524
  • Înscris: 29.12.2008
Mersi, daca ai sti cat m-am chinuit sa o curat, vai mama! O holbura altoita era 😁! Vroiam sa zic ca ce ai vazut pe lastari de un  an,  asa trebuia sa fie toata,  exact ca in ultimele 2 poze, dar din cauza gerului a trebuit sa tai tot de jos si sa formez altii,  ca aia de un an nu au mai dat! Da,  mai am goluri, butuci  care i-am pierdut, vreo 20 la numar si mai pierd vreo 2-3 anul asta! De legat nu cred ca e problema, ca leg cu cleste din ala cu banda, si se întinde banda! Da cam asa incerc sa o tin cam la 10-15cm si lastari si copili!

#2336
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,331
  • Înscris: 08.02.2015

 Otineu, on 14 iulie 2017 - 14:20, said:

Via este bine aerisită și, atât cât se poate observa din fotografii, via este aerisită.
Posted Image Posted Image Posted Image Scuze! Vroiam să spun că este aerisită și, la modul general, bine îngrijită.
Lăstarii sunt cei verzi, din anul curent, iar corzile sunt cele din anii anteriori. Că ne zăpăcim de cap.
Dacă tu ai avut probleme cu înghețul înseamnă că ar trebui să acorzi o atenție sporită acestui factor în alegerea soiurilor potrivite pentru tine. Îți dau un sfat. Trage o fugă până la stațiunea de la Bujoru și ia legătura cu doamna Donici. Îți poate da sfaturi competente pe acest domeniu și ai avantajul că știe foarte bine ce ar putea fi potrivit pentru acea zonă.

 Ursu82_Kiki, on 14 iulie 2017 - 16:23, said:

Da cam asa incerc sa o tin cam la 10-15cm si lastari si copili!
Copilii se elimină complet, nu la 10-15 cm.

#2337
Ursu82_Kiki

Ursu82_Kiki

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 524
  • Înscris: 29.12.2008
Am înțeles, o sa incerc sa ajung! Pai am eliminat copili pana aproape de a doua sarma, mi-e frica mai mult parca ramane prea cheala si fereasca d-zeu de o grindina sau sa intre mana mai puternic! Pai a fost zapada aia la jumatatea lui aprilie, nu prea a scapat nimic! Stalpi de electricitate cazuti, nebunie mare!

#2338
unic635

unic635

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,529
  • Înscris: 09.07.2013
m am uitat la Golia , parinti sauvignon si sarba amebele soiuri imi plac, in ultimii 2 ani nu a facut gerul prapad cat brumele tarzii de primavara au dat in lastari, de resistenta la bolile criptogamice pe site nu ofera detalii. in ferma la Simburesti am vazut ca via pusa pe deal la atitudine mai mare nu a fost afectata, e cabrrnet sauvignon , dar stiu ca cabernetu dezmigureste mai tarziu. conteaza si portaltoiup folosit?

#2339
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
In vale e mai ger decat pe deal.

#2340
unic635

unic635

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,529
  • Înscris: 09.07.2013
inversiune termica, popular "trage garla" :)))

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate