Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012
 

Revista Presei

- - - - -
  • Please log in to reply
1775 replies to this topic

#163
aionaro

aionaro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 112
  • Înscris: 21.05.2005

Quote

Promoții de vitrina la case

Teodora Trandafir
Vineri, 19 Septembrie 2008
Cele două târguri de imobiliare deschise în Capitală prezintă reduceri și bonusuri aproape nesemnificative, deși vânzările au scăzut dramatic.

Dezvoltatorii imobiliari, îngrijorați de scăderea vânzărilor, nu au intrat în criză suficient încât să scadă simțitor prețurile locuințelor pe care le construiesc. Cele două târguri de imobiliare deschise ieri în Capitală prezintă reduceri și bonusuri care, la o privire mai atentă, sunt aproape nesemnificative. Asta deși vânză torii apartamentelor recunosc că, în ultimele două luni, s-au încheiat foarte puține tranzacții. Dovada că unii investitori nu au vrut să scape nici puținii clienți rătăciți în ultima vreme la aceste manifestări este că și-au pus standuri în ambele, doar-doar ?o pica? vreunul.

Cumpărați, că se scumpește?

Coridoare aproape goale, populate numai de jurnaliști curioși și hostesse înarmate cu zeci de pliante: așa au debutat ieri cele două expoziții de case: Târgul Național Imobiliar (TNI), din Palatul Parlamentului, și Târgul Imobiliar Național (tIMOn), din Piața Constituției. Dintre standurile decorate ?zâmbea? o Românie frumos desenată pe calculator, în mijlocul căreia se agitau domni în costume cu cravată, cu aere de personaje importante. Agenții imobiliari agitau în aer broșuri care mai de care mai atractive, ce conțineau, de ce mai multe ori, cuvinte-cheie: promoții, reduceri, bonus.

Dacă în prima fază par tentante, la o analiză mai atentă clientul va descoperi că nu este deloc ușor să îndeplinești condițiile - fie că trebuie să semnezi contractul până la o anumită dată, să dai o sumă mai mare la avans sau să plătești mai mult pentru spațiile utile.

Cei care rezervă până duminică un apartament în Obor Towers, de exemplu, primesc o reducere de 8%. Promoția ar fi tentantă dacă cea mai ieftină garsonieră nu ar costa 112.000 de euro. La Rose Garden din Colentina, clienții au timp de gândire până la finele lui octombrie, interval în care vor plăti apartamentele cu 5% mai ieftin. Procentul este aplicat însă la 109.480 de euro (TVA inclus), prețul unei garsoniere, sau se transformă într-un voucher de 2.500 de euro, la achiziționarea mobilei de la Mobexpert. Sunt și dezvoltatori care au venit fără oferte speciale. ?La noi, prețul este de 1.400 de euro, plus TVA. Putem spune că este o promoție, pentru că în curând locuințele se vor scumpi, așa că mai bine cumpărați acum?, spun reprezentanț ii Vitan Residence, un complex de 187 de apartamente. Cele două târguri vor fi deschise până duminică, iar dacă la tIMOn intrarea este gratuită, la TNI vizitatorii plătesc 5 lei.


http://www.evz.ro/ar...itrina-la-case/

Edited by aionaro, 19 September 2008 - 14:44.


#164
ech

ech

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 15,835
  • Înscris: 01.09.2006

Quote

Vânzările de apartamente în stadiul de proiect au scăzut în București la 65-70%, în 2008
Vânzările de apartamente în stadiul de proiect au scăzut în București la 65-70% în acest an, de la aproximativ 90-95% anul trecut, se arată într-un comunicat de presă emis duminică de agenția imobiliară RE/MAX.

"Vânzările de locuințe noi au avut un trend descrescător în acest an, chiar și rate cu 30% mai mici comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în funcție de proiect. Marile proiecte doresc în continuare vânzarea la planșă, dar au început să nu o mai poată face. În București, de exemplu, ponderea apartamentelor vândute în stadiul de proiect a scăzut la cca 65-70% în acest an, de la aproximativ 90-95% anul trecut", potrivit lui Andrei Marinescu, Broker/Owner  RE/MAX Magnum, agenție care aparține rețelei Re/Max.

Potrivit comunicatului, în perioada 2005-2007, majoritatea apartamentelor din ansamblurile rezidențiale s-au vândut în stadiul de proiect, dezvoltatorii lansând lucrările de construcție doar după ce atingeau un procent ridicat de vânzare.

Multe dintre proiectele de mari dimensiuni lansate în anii trecuți au vândut primele stadii încă din faza de proiect, însă, în acest an, deși prețurile nu au înregistrat evoluții similare celor ale apartamentelor vechi, dinamica vânzării apartamentelor noi a încetinit, ca și în cazul imobilelor vechi.

http://www.tmctv.ro/...___in_2008.html

#165
ech

ech

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 15,835
  • Înscris: 01.09.2006

Quote

Cererea de apartamente nu se măsoară după dorință ci după venituri

Condițiile grele de creditare ieftinesc apartamentele
22 SEPTEMBRIE 2008

Dezvoltatorii au confundat multă vreme dorința de a lua o casă cu posibilitatea de a cumpăra

Investitorii speculativi vor fi nevoiți să reducă prețurile

Experții avertizează că oferta de apartamente trebuie să țină cont și de veniturile populației


În ultimii ani, experții imobiliari au argumentat scumpirile aproape incredibile la apartamentele din Capitală și nu numai cu diferența mare dintre cerere și ofertă. Criza internațională, noile reguli de creditare și lipsa tranzacțiilor însă au început să schimbe această percepție.

Având în față noile reglementări ale BNR și refuzul destul de ferm al cumpărătorilor în fața unor prețuri mult peste posibilitățile salariilor din România, care s-a tradus prin scăderea flagrantă a tranzacțiilor, unii experți prea optimiști până acum încep să își refacă socotelile.


“Principiul pieței libere din economie, că cererea se întâlnește cu oferta, se traduce pe piața imobiliară prin «cererea solvabilă se întâlnește cu oferta competitivă». Ei îi numărau pe cei care voiau să cumpere. Nu este vorba despre dorința de a cumpăra ci despre posibilitatea de a-l cumpăra. Nu este vorba despre ofertă ci despre o ofertă care să fie asimilată de piață, cu un preț și condiții care să atragă cererea solvabilă”, a declarat pentru Gândul Adrian Crivii, director general al companiei de evaluare Darian.

O piață sănătoasă abia peste cinci ani

Evaluatorii, experți în mecanismul de stabilire a prețului, nu sunt însă singurii care fac diferența dintre cele două tipuri de cerere. “În următorii cinci ani, piața din România va deveni sănătoasă. Vom vedea ajustări de prețuri, atât la locuințele vechi, cât și la cele noi, deoarece prețurile nu trebuie să fie determinate în funcție de raportul dintre cerere și ofertă. Într-o piață sănătoasă prețurile sunt în funcție de gradul de accesibilitate la achiziția unei locuințe”, a declarat Charles Lemire, managing director al lanțului de agenții imobiliare RE/MAX Europe, pentru Mediafax.

Lemire a explicat că în statele dezvoltate nu e nicio problemă dacă o proprietate stă și un an pe piață până să fie vândută în timp ce în România au fost perioade în care se vindea după cinci zile, ceea ce ducea la o creștere incredibilă de preț. Cei mai afectați vor fi, cum era și normal, investitorii speculativi. “Investitorii speculativi sunt cei care vor pierde cel mai mult pentru că piața nu suportă prețurile pe care le cer ei la revânzarea locuințelor. Vor câștiga însă românii care vor să-și cumpere o locuință, deoarece, pe lângă competiția dintre dezvoltatori, oferta acestor investitori ar putea să determine ajustări de prețuri”, a mai spus Lemire. (V.R.)

http://www.gandul.in...ml?3936;3211211

#166
just_me_2007

just_me_2007

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 228
  • Înscris: 29.06.2007

Quote

Oamenii de afaceri cer guvernului să sprijine sectorul imobiliar
23 SEPTEMBRIE 2008

Oamenii de afaceri susțin că politica guvernului de sprijinire a bursei locale pe fondul crizei financiare mondiale este “aiurită”, pentru că, spun ei, nu bursa este cea mai afectată, ci sectorul imobiliar. “În contextul crizei mondiale, trebuie să lansăm o dezbatere publică despre sectoarele care sunt afectate și cum le vom salva.

Dezvoltatorii imobiliari, firmele de construcții și toate domeniile în care există un grad ridicat de îndatorare. În loc de soluții pentru aceste sectoare, avem reacții aiurite, de sprijin a bursei, în condițiile în care piața de capital este o soluție marginală în România”, a declarat luni Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Conform acestuia, problemele cele mai mari cu care se confruntă firmele din sectorul imobiliar sunt scumpirea materiilor prime, a costului cu forța de muncă și a creditului. “Sunt dezvoltatori care au finanțare proprie de 20%, au întârzieri la vânzarea locuințelor și aleargă acum după bani din bancă în bancă”, spune Pogonaru. (C.C.M.)
Gandul.info

#167
CristiALF

CristiALF

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,223
  • Înscris: 02.10.2007

Quote

Credit ipotecar prin testament

Kiwi Finance: Durata de acordare ar putea creste la 50-60 de ani. Noul Regulament BNR va impinge durata creditelor peste limita actuala, de 40 de ani. Reglementarile Bancii centrale vor avea ca efect si ieftinirea locuintelor Durata de acordare a creditelor ipotecare ar putea creste de la maximum 40 de ani in prezent la 50-60 de ani, dupa implementarea noilor norme impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR), a declarat directorul general al Kiwi Finance, Anca Bidian, citata de Mediafax.

Astfel, directorul general al companiei a declarat: "Vedem o posibila prelungire a perioadei de creditare de la 40 de ani in prezent la circa 60 de ani". Mai mult aceasta a mentionat ca in state precum Marea Britanie ori Canada exista deja imprumuturi acordate pe perioade de peste 60 de ani.

In plus, o alta urmare a aplicarii noilor norme impuse de BNR ce a fost sesizata de analistii Kiwi Finance este reprezentata de scaderea cu minimum 10% (in functie de moneda) a valorii creditelor ipotecare care pot fi accesate de o persoana fizica. De asemenea, Bidian a aratat ca reasezarea sistemului de creditare va genera o normalizare a preturilor pe piata imobiliara pe criterii precum locatie, facilitati-scoala, magazine si statii de transport in comun.

Asadar, locuintele ar putea fi accesibile populatiei la un pret de 700-800 de euro pe metru patrat, Bidian anticipand o scadere a preturilor pe piata imobiliara atat la apartamentele vechi, cat si la cele noi, intrucat ea considera  ca reducerea costurilor pana la nivelul puterii de cumparare este "singura optiune de continuare a cresterii economice"

Sursa

#168
dcg

dcg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,154
  • Înscris: 22.11.2003
(P) Europa Group Investment continua campania de reduceri pentru imobilele din centrul Bucurestiului

Europa Group Investment asteapta sa vanda peste 30 de apartamente si birouri in doar cateva saptamani pe perioada desfasurarii campaniei de discount demarate saptamana trecuta: pana la 100.000 euro discount pentru apartamente si pana la 1.001 euro/mp discount pentru spatiile de birouri centrale.

Restul aici:
http://www.wall-stre...urestiului.html

Edited by dcg, 25 September 2008 - 12:32.


#169
renderman

renderman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,450
  • Înscris: 30.11.2004

Quote

25 Septembrie 2008 / 03:05PM
Vosganian

Criza economica mondiala si-a pus amprenta si asupra sectorului imobiliar din Romania, ceea ce va determina o reasezare a preturilor la constructiile civile, dar nu neaparat si la cele industriale, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
"In Romania, preturile sunt excesiv de mari. Vom asista la o reasezare a preturilor (la constructiile civile n.r.), vor fi restrangeri la nivelul acestora. Cat priveste sectorul constructiilor industriale, nu intrevedem reduceri", a spus ministrul Economiei si Finantelor

http://bloombiz.ro/r...-se-vor-ieftini

Edited by renderman, 25 September 2008 - 14:29.


#170
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005
Vad ca si Baselu' intra in hora :rolleyes: .

Quote

Traian Basescu: Nu estimez transferul cutremurului bancar din SUA in Romania

Romania nu va fi afectata profund de criza bancara din Statele Unite ale Americii, a declarat joi presedintele Traian Basescu, la Radio Romania Actualitati. "Nu estimez transferul acestui cutremur in Romania", a spus seful statului, exprimandu-si convingerea ca in 2009 ritmul mediu de crestere economica se va mentine in intervalul 5 - 7%.

"Este adevarat ca se produc retrageri de capital pe bursa, dar nu cu un efect consistent pentru economia romaneasca", a spus el, adaugand ca "nu BVB da sange economiei, ci investitiile directe", care au fost indreptate preponderent catre productie.

Pe de alta parte, a aratat Traian Basescu, in Romania exista o singura filiala a unei banci americane, care nu are probleme.

"Concluzia: se simte, dar nu ne va afecta profund astfel incat sa spunem ca vom intra intr-o perioada de criza", a afirmat presedintele.
sursa: http://www.hotnews.r...sua-romania.htm

#171
turbo trabannt

turbo trabannt

    gogule, probleme mah? no, stai sa termin berea asta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,519
  • Înscris: 18.05.2006
din ciclul : romania se prabuseste dar noi investim

http://www.zf.ro/zf-...oiesti-3227019/

#172
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005
offf, ce'o sa facem cu atita crestere :(

Quote

Prognoza de toamna schimba datele pentru PIB, curs si salarii pana in 2013

Romania va inregistra anul acesta o crestere economica de 9,1%, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) care a modificat estimarea din primavara care indica o majorare a PIB de 6,5%.
Varianta preliminara a prognozei de toamna a CNP modifica toate cifrele legate de evolutia economiei pana in 2013 publicate in primavara. Astfel, cresterea economica se va mentine peste 6% pana in 2013, in conditiile in care previziunile anterioare indicau un salt al PIB de peste 6% numai pentru anul viitor.

Noua prognoza schimba datele si pentru inflatie, CNP pastrand estimarea de 5,8% pentru finalul acestui an, dar o modifica pe cea de anul viitor de la 4%, la 4,5%.

Schimbari au fost operate si in ceea ce priveste cursul de schimb si salariul mediu net. Astfel, potrivit prognozei de toamna, cursul mediu de schimb va fi anul acesta de 3,63 de lei/euro, fata de 3,55 de lei pentru un euro in prognoza de primavara, iar anul viitor se va situa in jurul valorii de 3,55, fata de 3,45 in prognoza initiala.

In ceea ce priveste salariul mediu net, valorile sunt schimbate pentru intreg intervalul 2008 – 2013. De exemplu, anul acesta, salariul mediu net va fi de 1.260 de lei, fata de prognoza initiala de 1.202 lei, urmand ca in 2013 sa ajunga la 1.930 de lei, fata de 1.866 in estimarea din primavara.
http://www.zf.ro/zf-...n-2013-3226420/





Editorial: Cine va sparge zidul de ciment

Quote

Cresteri ale preturilor de 30%. Comenzi intarziate si fabrici care lucreaza si de Revelion. Cam acesta ar fi pe scurt cadrul actual in care se desfasoara piata de ciment, unde cererea depaseste oferta, iar importurile au ajuns la circa 10% din piata, respectiv un milion de tone.

Profitand de faptul ca cei trei jucatori de pe piata locala ezita sa anunte investitii clare in noi unitati de productie, grupul austriac Strabag a intrat pe furis pe piata locala si in cateva luni spera sa finalizeze negocierile pentru constructia unei fabrici in judetul Caras-Severin. Cel mai probabil vom asista la schimbari ale planurilor de investitii ale celor trei producatori de ciment, insa un lucru este cert: in urmatorii doi ani va incepe constructia unei noi unitati pe piata locala.

Doar daca luam in calcul valoarea fondurilor de 900 de milioane de euro care vor fi atrase de la Uniunea Europeana prin Programul Operational Regional (POR) pentru dezvoltarea infrastructurii pana in 2013, va fi o cerere masiva de materiale de constructii in urmatorii ani. In plus, incepand din 2009 va creste presiunea pe Guvern pentru a construi autostrazi, care in prezent se afla la cel mai scazut nivel din Uniunea Europeana
http://www.zf.ro/bus...ciment-3226364/



Quote

Tendinte: Constructia de locuinte, mai scumpa cu 40%
Costurile pentru realizarea unui ansamblu de locuinte au crescut cu circa 40% in ultimii ani, iar pretul terenurilor s-a dublat. Acestia sunt principalii factori care au influentat cresterea preturilor la apartamente, dar si reducerea marjelor de profitabilitate ale dezvoltatorilor.

Problema preturilor prea mari la apartamentele din Bucuresti a fost ridicata mai acut de la inceputul acestui an, cand sub influenta pietei subprime, preturile locuintelor din Statele Unite s-au dovedit supraevaluate, fapt ce a provocat o criza financiara fara precedent in ultimii ani si a determinat si primele scaderi de preturi ale locuintelor din Bucuresti, pe segmentul vechi. "In urma cu trei ani costul constructiei era de aproximativ 500 de euro/metrul patrat, terenul era 150 de euro/metrul patrat de constructie, iar pretul apartamentului era de 1.100-1.200 de euro/metrul patrat, insemnand o profitabilitate de 70-80% per proiect", adauga Andrei Sandu, general manager si actionar unic al agentiei imobiliare Media City.

In ceea ce priveste piata locuintelor de lux, costul terenului poate ajunge si chiar depasi 650-700 de euro/metrul patrat de constructie, iar cel al constructiei poate depasi 1.500 de euro/metrul patrat, in timp ce la vanzare aceste apartamente pot ajunge la un pret de 4.000 de euro/metrul patrat, potrivit datelor prezentate de consultantii imobiliari.

In cazul locuintele noi, indicele Bucharest Real Estate Index (BREI), realizat de compania de consultanta Colliers International, arata ca preturile au stationat incepand cu luna mai, la un nivel de 1.909 euro/metrul patrat, pe fondul scaderii ritmului vanzarilor.[/size] Ce intra in costul apartamentuluiDaca in ceea ce priveste apartamentele vechi este greu de evaluat pretul unei locuinte, tinand cont de costurile sale, care au fost realizate in urma cu 20 sau 30 de ani, in ceea ce priveste apartamentele noi calculele sunt mai simple: costul constructiei, al terenului cu "alte costuri" la care adaugi profitul dezvoltatorilor si rezulta preturile de pe piata apartamentelor noi.

O formula clasica a consultantilor spune ca apartamentele medii pot fi construite la un pret de 650-750 de euro/metrul patrat si o incidenta a pretului terenului de aproximativ 250-300 de euro/metrul patrat construit, in costul constructiei fiind incluse asa-zisele soft costuri, care cuprind cheltuielile cu promovarea sau consultantii, precum si cele de amenajare a terenului.

In aceste conditii, la un pret de vanzare de 1.300-1.400 de euro/metrul patrat construit, dezvoltatorii pot obtine un profit per proiect de circa 30-40%, durata totala de realizare putand ajunge la trei ani."Daca vorbim de profit raportat la lichiditatile dezvoltatorului, acesta este mult mai mare, tinand cont ca marea majoritate apeleaza la credite bancare", afirma Sandu.Pana in acest an, dezvoltatorii care aveau cumparat terenul cu banii proprii puteau obtine finantarea completa din partea bancilor a constructiei, reprezentand chiar 80% din valoarea totala de investitie.Anul acesta, pe masura ce costurile finantarii au crescut si conditiile de acordare a creditelor pentru investitii imobiliare s-au inasprit, dezvoltatorii au inceput sa aiba dificultati in obtinerea unor finantari atat de mari si apeleaza fie la credite sindicalizate sau la mai multe banci pentru acoperirea costurilor. Firmele de consultanta, afectate de subprimeScaderea numarului de tranzactii a afectat si firmele de consultanta imobiliara, in special cele specializate pe vanzarea de locuinte. "Este un an destul de dificil si pentru noi, astfel ca am inceput sa ne dezvoltam si departamentele de inchirieri si de evaluari", spune Sandu de la Media City. Majoritatea consultantilor si dezvoltatorilor de pe piata apreciaza ca cererea de locuinte din Bucuresti este in continuare substantiala, avansand diferite valori ale acesteia care vorbesc de sute de mii de locuinte. Cu toate acestea, gandul ca peste trei sau sase luni respectiva locuinta ar putea fi cu 5 sau 10% mai ieftina, daca trendul scaderii preturilor la locuinte vechi va continua si va "molipsi" si locuintele noi, ii convinge pe multi potentiali cumparatori sa mai astepte.

[size="2"]Dezvoltatorii sustin ca este putin probabila o scadere a preturilor apartamentelor noi, referindu-se cu precadere la costul cu materialele de constructii, forta de munca sau terenuri.Cu toate acestea, numarul companiilor care anunta diferite promotii pentru stimularea vanzarilor de locuinte este tot mai mare, desi practic, acestia nu au anuntat pana in prezent preturi mai mici. Rezultatele analizelor asupra evolutiei preturilor in cazul apartamentelor vechi difera de la o sursa la alta, insa concluzia celor mai multe este aceeasi: preturile au scazut pe fondul cresterii ofertei si vor continua sa scada dupa ani buni de crestere sustinuta.

Decizia de a astepta continuarea scaderii preturilor apartamentelor vechi poate fi astfel justificata, insa marele semn de intrebare continua sa fie evolutia preturilor la apartamentele noi.Tinand cont de salariile din statisticile oficiale, actualele preturi ale locuintelor din Bucuresti, aproximativ 1.900 de euro/metrul patrat construit plus TVA, sunt nesustenabile, o mica parte din populatie putand accesa un credit pentru un credit de doua camere, al carui pret poate depasi 150.000 de euro.Creditul imobilar, doar 4% din PIB

Pe de alta parte, potrivit planurilor anuntate de catre dezvoltatorii imobiliari, fiecare din urmatorii ani va fi un nou record in ceea ce priveste finalizarile de locuinte, in ciuda faptului ca aproximativ jumatate dintre proiecte prezinta intarzieri, cauzate de problemele cu forta de munca sau cu obtinerea autorizatiilor.In acelasi timp, piata imobiliara locala are premise pentru continuarea dezvoltarii tinand cont de ponderea scazuta a creditului ipotecar, atat in PIB, cat si in totalul imprumuturilor, nefiind afectata decat conjunctural de criza financiara izbucnita cu mai bine de un an in Statele Unite, potrivit reprezentantilor BNR.Ponderea creditului ipotecar in PIB este de sub 4%, in timp ce in totalul creditelor acesta are o pondere de circa 20%, in conditiile in care creditul de consum a crescut anul acesta mai rapid decat cel ipotecar, care a crescut si el comparativ cu anul trecut, in ciuda incetinirii ritmului de tranzactionare a locuintelor.

Cea mai mare crestere a costului de creditare au resimtit-o companiile care s-au imprumutat in lei, in timp ce ponderea firmelor care s-au finantat din sectorul bancar romanesc a crescut de la 4,6%, in iunie 2008, la aproximativ 8,2%. Bancile vor trebui sa prezinte spre validare un model de management al riscului diferentiat intre creditele ipotecare si cele de consum, precum si intre monedele de acordare, care sa convinga BNR ca sistemul este unul de incredere.

Preturile locuintelor au crescut accentuat in ultimii ani in aproape toate tarile din Europa, exceptie facand Germania, maximul fiind atins in 2007. De atunci, toate tarile s-au confruntat cu o reasezare a preturilor, care nu a ocolit nici Romania.

Edited by punkt, 25 September 2008 - 15:31.


#173
turbo trabannt

turbo trabannt

    gogule, probleme mah? no, stai sa termin berea asta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,519
  • Înscris: 18.05.2006
se pare ca proprietarii cu babal sunt patrioti si scad preturile.

http://www.realitate...lor_354191.html

#174
macmac

macmac

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 491
  • Înscris: 20.09.2006
Hauge, amicul lui kevinro, spus-a asa:

Bjorn Hauge, managerul companiei care a cumparat 800 de apartamente noi: Piata imobiliara din Romania este foarte ciudata, pentru ca s-a oprit dintr-o data din crestere
de Ioana Morovan HotNews.ro
Luni, 28 iulie 2008, 16:40 Economie | Imobiliar


Cu 800 de apartamente achizitionate in noile proiecte rezidentiale si nici unul vandut pana in prezent, Bjorn Hauge, managerul companiei imobiliare norvegiene Romania Invest, se arata optimist in privinta evolutiei pietei. O piata despre care recunoaste ca "este foarte ciudata, pentru ca s-a oprit din crestere efectiv dintr-o data, in mai putin de o luna?. Acesta a declarat, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca piata are un potential enorm, ca bancile ar trebui sa se bata pe creditele ipotecare si ca trei institutii financiare vor sosi in curand in Romania special pentru segmentul imobiliar. Criza de pe piata imobiliara? "Piata va creste inapoi", sustine el.

Rep: Cand ati inceput sa cumparati in Romania, si care sunt datele investitiei, pana in prezent?
Bjorn Hauge: Am inceput afacerea in Romania in 2006, cand am inceput si negocierile pentru primul proiect rezidential, dar achizitiile propriu-zise au inceput in 2007. In 2007 si 2008 am cumparat aproape 800 de apartamente in sapte proiecte diferite: German Residence, Vitan Platinum Towers, Planorama, Blue Tower, Ten blocks, Armonia, My dream Residence. Suma investita se ridica la aproximativ 85 milioane de euro.

Rep: Ce anume ati vandut din toate acestea?
Bjorn Hauge: Deocamdata, nimic. Pana saptamana viitoare vom definitiva strategia pentru primele 35 de apartamente pe care le punem in vanzare, in German Residence. Despre preturi, nu pot spune inca nimic, dar probabil vor fi in zona preturilor actuale.

Rep: Mai cumparati, in contextul actual al scaderii pietei?
Bjorn Hauge: Asteptam alte doua proiecte rezidentiale, nu va pot spune numele, dar va pot spune ca unul este situate in Militari si altul in Pipera. Deci da, continuam sa cumparam, numai ca la un ritm mai lent decat in anul trecut. Probabil, anul acesta vom ajunge la 400 de apartamente, cam la jumatate fata de anul trecut.

Din cauza ca piata a scazut, nu facem maximul de profit pe care l-am putea realiza in acest moment. Insa, cand piata isi va reveni, vom recastiga profiturile pe care le-am pierdut in aceasta perioada, din vanzarea apartamentelor pe care le achizitionam acum.

Piata este foarte ciudata in Romania, s-a oprit din crestere dintr-o data, in mai putin de o luna

Rep: Cum se va realiza asta, daca, asa cum ati spus, cumparati mai putin decat anul trecut?
Bjorn Hauge: Da, insa nu vindem acum tot ce am cumparat atunci. Poate vindem circa 100 de apartamente in aceasta perioada, dar pe celelalte le pastram pentru momentul in care speram ca piata va reveni. Credem ca acest lucru se va intampla spre sfarsitul anului. Este foarte ciudata piata din Romania, pentru ca s-a oprit din crestere efectiv dintr-o data, in mai putin de o luna.

Rep: Care credeti ca sunt motivele?
Bjorn Hauge: Cred ca sunt in cea mai mare proportie psihologice. Nu cred ca sunt cauze economice predominante. Cred ca romanii se tem ca nu vor primi ceea ce le-a fost promis, la termenul promis. Daca astepti un anumit apartament intr-un proiect si se intarzie, este o problema.

In acelasi timp, nu toate proiectele sunt de aceeasi calitate. De aceea, suntem curiosi cum vor reactiona cumparatorii cand noi vom vinde primele apartamente, care sunt finalizate, in acest an. Adica oamenii chiar vor sti pe ce anume dau banii.

Rep: Si totusi, exista si problema preturilor.
Bjorn Hauge: Preturile in Bucuresti nu sunt foarte ridicate, comparativ cu alte tari europene, la locuintele de nivel mediu. Este adevarat ca exista un decalaj intre salarii si cresterea preturilor. Mai ales acum, cand cresc costurile cu materialele de constructii, oamenii simt ca este din ce in ce mai scump.

Problema este ca salariile nu sunt la nivelul din Spania sau Statele Unite. Altfel, cererea este foarte mare, in fiecare an vin in Bucuresti intre 50.000 si 100.000 de persoane care trebuie sa locuiasca undeva. Teoretic, toate proiectele sunt deja vandute, ce-i drept, la un ritm mai lent.

Castigul vizat: 40% crestere a preturilor din momentul achizitiei, pana la momentul vanzarii

Rep: Dar poate nu toti vor sa cumpere un apartament.
Bjorn Hauge: Nu, insa vor dori sa inchirieze. Si atunci va creste cererea din partea celor care doresc sa cumpere apartamente pentru le inchiria. Diferite date prezentate de companiile impobiliare arata ca nevoia de apartamente in acest moment este de 200.000 - 300.000.

Strategia noastra pentru viitor este sa ne pastram in segmentul de piata mediu - scazut; nu cautam apartamente de lux, pentru ca acestea vor fi dificil de vandut. Este mai simplu, fiindca avem ca target 40% crestere la pretul unui apartament de la inceputul proiectului si pana la final. Este mai probabil ca un apartament sa creasca de la 100.000 la 140.000 decat de la 300.000 la 420.000, de exemplu.

Rep: Ati anticipat, in 2006, aceasta scadere a pietei?
Bjorn Hauge: Piata a crescut mai intai foarte mult, inainte de a scadea, asa ca inca suntem pe plus. Stiam ca exista evolutii ciclice, insa nu am anticipat ca perioada va fi in 2007 si ca va fi atat de lunga. Dar suntem convinsi ca va creste inapoi. Nu am fi aici, cumparand apartamente, daca nu am crede in revigorarea pietei.

Problema este ca nu putem vinde apartmentele la pretul maxim pe care il puteam obtine, sa spunem, cu jumatate de an sau un an in urma. Dar inca suntem in grafic. Cresterea pe care o asteptam pe apartamentele cumparate este de 40%. Dar, am fi putut obtine mai mult. In acelasi timp, unele proiecte se vor finaliza abia in 2009, asa ca, poate, vom recupera "terenul" pana atunci.

?Creditele, in Romania, sunt un cosmar?

Rep: Mai exista si problema restrictiilor la acordarea de credite, mai ales cele care sunt acum in pregatire! Nu credeti ca vor frana si mai mult cererea?
Bjorn Hauge: Creditele in Romania sunt un cosmar. De indata ce bancile vor intelege ca piata creditelor ipotecare are cel mai mare potential, va incepe adevarata batalie pentru clientii care solicita acest tip de credit. Asa cum companiile de telefonie mobila se lupta pentru clienti, cu mai multe tipuri de servicii si telefoane gratuite, tot asa si bancile vor proceda, in curand, cu creditele ipotecare. Nu stiu de ce nu se intelege, inca, acest lucru. Imaginati-va 1.000.000 de persoane platind un credit timp de 30 de ani: este un venit enorm pentru banca.

Rep: Dar unele restrictii nu provin de la banci, ci sunt impuse de Banca Nationala.
Bjorn Hauge: Este adevarat, insa acestea vor fi adaptate la regulamentele europene si in cativa ani se vor schimba. In curand, cetatenii - aflati acum pe piata europeana - vor putea avea acces si la banci din alte tari. Piata este enorma in Romania si este numai o chestiune de timp pana cand bancile vor realiza potentialul real al creditelor ipotecare, din care se obtin cele mai mari venituri.

Stiu cateva companii straine care vor intra pe piata romaneasca special pentru acest segment si vor oferi leasing si credite ipotecare. Nu va pot spune numele, dar doua sunt din Israel si una din Olanda. Miza este foarte mare si vor mai sosi, cu siguranta, si alti jucatori.

Rep: Criza de pe pietele din Marea Britanie si Spania nu va avea ecouri si in Romania?
Bjorn Hauge: Nu, este o situatie cu totul diferita. Acolo, bancile au acordat credite de pana la 100% si chiar mai mult. Daca vrei sa iei o casa, spuneau, iti dam 100.000 euro, daca mai ai nevoie si de o masina, iti dam 110.000 euro. Si cand valoarea casei scade sub 80.000 euro, a crescut expunerea la risc, pentru banci. Dar aceasta, tocmai fiindca bancile s-au batut pe aceste credite.

Cred ca Banca Nationala si bancile comerciale abordeaza situatia intr-un mod gresit. Daca exista o ipoteca si, sa spunem, imobilul este distrus de un incendiu, clientul bancii tot trebuie sa plateasca, poate o viata intreaga rata la banca, nu scapa de asta, chiar daca ipoteca nu mai exista.

Rep: Cum ?gandesc? bancile din Norvegia, spre comparatie?
Bjorn Hauge: In Norvegia, daca mergi sa obtii un credit pe o companie nou infiintata nu exista nici o problema, sunt cel putin patru banci care se bat pe tine, pe cand in Romania iti cer de exemplu sa fi avut profit timp de doi ani! Acest lucru, oricum, nu demonstreaza nimic, fiindca nu garanteaza ca va exista profit si in cel de-al treilea an.

De asemenea, in Norvegia, forta bancilor nu consta in numarul de sucursale. Spre exemplu, exista o banca fara niciun birou, totul se desfasoara online si are numai 30 de agajati. Te intreaba pentru ce doresti imprumutul, apoi ce suma si care sunt veniturile si numarul de asigurare sociala. Intr-o ora primesti raspunsul, pe email. Apoi, se poate intampla si ca, dupa ce primesti raspunsul poizitiv, sa te caute o alta banca si sa ofere conditii mai bune pentru acelasi credit!

Ceea ce vreau sa spun este ca piata este enorma, exista profituri potentiale de sute de milioane de euro pentru banci. In Romania, ma intreb cat timp vor mai continua sa se lupte pentru o cota de piata bazata pe sucursalele deschise in orase. Mi se pare foarte ciudat pentru ca, in orice alta tara am merge, bancile isi inchid sucursalele!

Rep: Sa nu uitam ca accesul la internet banking depinde, mai ales, de accesul populatiei, in general, la Internet.
Bjorn Hauge: Este adevarat, dar in cativa ani situatia se va schimba si in Romania!

?Vom continua sa investim in Romania pentru cel putin inca cinci ani?

Rep: Care este pretul pe care nu l-ati plati pentru o locuinta?
Bjorn Hauge: Cel mai scump apartament pe care l-am cumparat pana acum este de 1.250 euro/mp. Este greu de spus ce pret nu as oferi, dar cred ca nu este undeva in jur de 1.500 de euro /mp. Cum analizam pretul? In primul rand, este vorba de locatie, ce proiecte mai sunt in vecinantate, cine este dezvoltatorul, de asemenea comparam cu preturile altor proiecte aflate in zona.

Rep: Omul de afaceri roman Dinu Patriciu a spus de curind ca piata nu poate creste inapoi decat la maxim nivelul actual.
Bjorn Hauge: Nu sunt de acord, daca ne gandim la contextual economic si la cresterea salariilor, in mod cert va creste peste nivelul actual. Este adevarat, revenirea poate dura ceva mai mult timp. Poate nu se va intampla anul acesta, ci anul viitor, dar cu siguranta va creste.

Rep: Este posibil sa vindeti intregul portofoliu unui alt investitor? In ce conditii?
Bjorn Hauge: Da, exista si posibilitatea aceasta. Nu cred ca am vinde mai putin de un proiect. Nu vindem totul, oricum. Am lua aceasta varianta in considerare. Nu avem oferte inca. Probabil ca mai sunt si alte companii care procedeaza ca si noi. Apoi, sunt jucatori mari pe piata europeana care se uita spre Romania, nu va pot da nume, dar sunt mai multi.

Rep: In ce conditii ati pleca din Romania?
Bjorn Hauge: Fondul de investitii are exit peste cinci ani, deci oricum nu vom pleca mai devreme de acel moment. Avem peste 500 de actionari in Norvegia si trebuie sa le gestionam banii foarte prudent. Apoi, cred ca vom mai ramane in Romania pentru inca cinci ani, nu stiu insa daca ne vom ocupa cu acelasi lucru ca si acum. Credem ca piata din Romania va fi in crestere pentru urmatorii zece ani. Vedem multe oportunitati de investiti aici. In Romania, acum, daca ai lichiditati, esti foarte puternic.

Edited by macmac, 25 September 2008 - 22:42.


#175
macmac

macmac

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 491
  • Înscris: 20.09.2006
Bate vânt de faliment pe piața imobiliară
:) (dedicatie speciala pentru kevinro)
Numărul companiilor care au deschis procedura de insolvență în primul semestru s-a dublat față de aceeași perioadă din 2007, la aproape 3.700 de cazuri.
"Ne așteptăm ca numărul de falimente să se dubleze la sfârșitul acestui an față de 2007, ajungând la circa 7.000 de cazuri", a declarat directorul general al Coface România, Cristian Ionescu care a precizat că problemele vor apărea în special în domeniul construcțiilor.
Reprezentantul Coface a arătat că în sectorul construcțiilor există o criză de lichiditate, generându-se un efect de domino în cazul apariției unui incident de plată. Astfel, dacă o companie implicată în lanț nu plătește la un moment dat, toate intră în incapacitate de plată, iar supraîncălzirea acestui domeniu va conduce la înrăutățirea comportamentului de plată al companiilor.
Printre problemele principale cu care se confruntă firmele de profil se numără lipsa forței de muncă, creșterea salariilor și a prețurilor la materialele de construcții, care nu pot fi adăugate la prețul lucrărilor dacă s-au încheiat contracte ferme.
"Foarte puțini dezvoltatori au negociat prețuri fixe pentru achiziția materialelor de construcții. Toate aceste neajunsuri fac ca cele mai multe notificări de neplată să le primim de la companiile din sectorul construcțiilor pentru asigurările de risc comercial, existând totodată și cele mai multe daune", a spus Ionescu.
La sfârșitul primului semestru, erau înregistrate 822 de companii din sectorul construcțiilor aflate în faliment, reprezentând 10,97% din totalul falimentelor și clasându-se pe locul al treilea în funcție de sectorul de activitate, după comerțul cu amănuntul și comerțul cu ridicata și distribuția.
Capitala are cea mai ridicată rată a insolvenței, cu o pondere 12,96% în numărul total de cazuri, fiind urmată de județele Timiș și Vrancea, în timp ce ultimele poziții revin județelor Alba și Teleorman. În funcție de regiuni, cele mai multe firme aflate în insolvență provin din regiunea de sud-est a țării, urmate de cele din vest.

Link

mi'am permis sa bolduiesc principalul motiv pt. care apar dificultati pe piata.

Edited by punkt, 26 September 2008 - 09:24.


#176
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005
Din ciclul, mai marii neamului ne sfatuiesc.

Quote

Lovitură mondială de stat în economie

Statul pozează în salvator al piețelor financiare pe care chiar el le-a adus în pragul colapsului si prezintă principala cauză a crizei - afluxul de bani ieftini, scosi din joben - drept remediu al acesteia
Trezoreriile publice si băncile centrale din întreaga lume se pregătesc să pună în funcțiune masinile de tipărit bani, pentru a menține în viață instituțiile financiare care s-au „dedulcit“ la investiții neperformante, încurajate tocmai de politicile fiscale laxe (pe partea de cheltuieli publice) ale guvernelor si de lejeritatea cu care băncile centrale au permis si, deseori, au stimulat excesul de lichiditate ieftină. Pe lângă asta, statul profită de ocazie pentru a arunca responsabilitatea crizei pe umerii piețelor si a-si întări dominația asupra acestora. Rezultatele se văd deja: înăsprirea reglementărilor, consolidarea centralizării, măsuri protecționiste, controlul prețurilor. Bineînțeles, tot contribuabilii de rând vor suferi cel mai mult, fiind spoliați pe trei căi: inflație, taxe mai mari si deficit bugetar. Primul simptom s-a manifestat la sfârsitul săptămânii trecute: prețul petrolului a depăsit din nou 100 de dolari/baril.

Principalul loc comun al săptămânii trecute a fost acela că sistemul financiar românesc si economia noastră în genere sunt mult prea reduse ca dimensiuni si prea primitive pentru a resimți în mod semnificativ efectele crizei globale. În acest sens, dinspre piețele financiare si autoritățile lor de reglementare au curs mesaje linistitoare.

Pe acest fond de fragilitate si la o lună si ceva până la alegeri, Guvernul român pare că si-a pierdut toți aricii de la buzunare (ale contribuabililor - nota bene!). „Săptămâna Financiară“ a încercat să afle, de la câteva dintre personalitățile de prim rang ale vieții economice românesti, răspunsuri la întrebarea: Ce impact va avea criza mondială asupra României?

Trezoreria americană a anunțat, miercurea trecută, că va vinde bonuri de tezaur în valoare de 40 de miliarde de dolari, la cererea Federal Reserve (Fed), în cadrul unui program de finanțare destinat ajutorării instituțiilor financiare aflate în dificultate. „Programul va consta în mai multe serii de bonuri de tezaur, va crea fonduri pe care Fed le va folosi în inițiativele sale si diferă de programele pe care le rulăm în prezent“, se afirma într-un comunicat al Trezoreriei, care nu preciza perioada de derulare a programului.
Măsura a fost anunțată la doar câteva ore după ce Fed a anunțat că va oferi asiguratorului American International Group (AIG) împrumuturi de până la 85 de miliarde de dolari pe doi ani, în schimbul preluării unei participații de 79,9%, finanțarea având scopul de a evita intrarea în faliment a grupului confruntat cu grave probleme de lichiditate.

A ajuns Fed la fundul sacului?
Măsura anunțată de Trezorerie nu a fost foarte mult comentată de presă, pierzându-se, practic, sub avalansa de stiri economice negative mult mai spectaculoase care au ținut capul de afis săptămâna trecută, cum ar fi falimentul Lehman Brothers sau „naționalizarea“ AIG. Practic însă, avem de-a face cu un lucru extrem de grav: banca centrală a Statelor Unite solicită Trezoreriei (adică Ministerului de Finanțe) să emită obligațiuni - să se îndatoreze pe seama contribuabililor la buget, ca să furnizeze Fed cantitatea de lichidități necesară pentru a-si continua programul de „depanare“ a instituțiilor financiare aflate pe buza falimentului. Fără nicio altă bază decât încasările viitoare ale bugetului american de stat, afectat oricum de cea mai mare rată a datoriei din istorie si amenințat de recesiune anul viitor.

Potrivit mai multor analisti americani, această inițiativă a Fed indică faptul că fondurile utilizate pentru salvarea Bearn Stearns, Fannie Mae, Freddie Mac si AIG nu provin, asa cum susțineau oficialitățile, din resursele proprii ale Rezervei Federale, ci sunt, de fapt, banii contribuabililor, pe care banca centrală îi împrumută de la Trezorerie pentru a-i oferi instituțiilor financiare. Cu alte cuvinte, tot cetățeanul de rând „sponsorizează“, fără voia sa, erorile manageriale si strategiile eronate de pe Wall Street! O altă veste proastă, spun analistii, este aceea că Fed a epuizat activele pe care le poate accepta ca garanții la acordarea de finanțări (care constau, oricum, în active profund devalorizate de criză), iar următoarea etapă nu mai poate fi decât aceea a tipăririi de bani pur si simplu, cu efecte dezastruoase asupra inflației. Nici nu este de mirare, de vreme ce instituțiile financiare americane au împrumutat, în medie, săptămâna trecută, o sumă-record de 48 de miliarde de dolari zilnic de la Rezerva Federală. Iar Fed a aruncat pe piață, într-o singură zi (joia trecută), 105 miliarde de dolari.

Mai mult, autoritățile americane au recunoscut, indirect, că fondurile mutuale active pe piața împrumuturilor pe termen scurt riscă pierderi masive, însusi presedintele Bush apărând la televiziuni pentru a anunța că toate depunerile vor fi asigurate de stat la valoarea lor nominală. În acest scop, Trezoreria americană a anunțat că este dispusă să utilizeze toți cei 50 de miliarde de dolari din Fondul de Stabilizare Monetară, înființat în 1934 în scopul protejării monedei naționale. Noua intervenție a administrației a survenit după anunțul, socant pentru mulți deponenți mici, că cel mai vechi fond monetar al țării, Primary Fund, a pierdut două treimi din valoarea sa, din cauza expunerii la banca de investiții falimentară Lehman Brothers.

Romania exportă modelul „AVAS“ în SUA
Bomboana de pe coliva crizei mondiale este că Trezoreria Statelor Unite si Fed intenționează să înființeze o instituție, finanțată de la bugetul de stat, care va prelua toate datoriile cumulate de sectorul financiar în urma crizei creditelor ipotecare, precum si activele sau produsele neperformante sau devalorizate, care provoacă pierderi. Planul reprezintă o „soluție“ mai elaborată decât intervențiile ad-hoc de până acum si a dat, pe moment, un impuls de crestere piețelor de capital din întreaga lume. Totusi, detaliile inițiativei autorităților americane nu sunt cunoscute, iar oficialii nu au vorbit despre modelul de organizare a noii entități.

„Am discutat despre o soluție completă, care va necesita elaborarea unei legislații pentru gestionarea activelor non-lichide din balanțele fiscale ale companiilor financiare“, a declarat secretarul general al Trezoreriei, Henry Paulson. Potrivit unor surse apropiate Congresului, citate de Reuters, seful Trezoreriei vizează un plan de înființare a unui fond, similar celui de 400 de miliarde de dolari, finanțat de la bugetul de stat, prin care a fost redresat sectorul bancar în urma crizei din anii ’80. Fed a mai anunțat că va permite instituțiilor financiare să acceseze de la banca centrală credite negarantate, cu dobânzi reduse, pentru a cumpăra anumite instrumente financiare de la fonduri de investiții specializate pe piața de capital.

Europa nu rămåne mai prejos
Într-o singură zi - lunea trecută - Banca Centrală Europeană (BCE) a alocat 30 de miliarde de euro pentru a furniza lichidități instituțiilor comerciale de credit. Banca Angliei a injectat, la rândul ei, fonduri suplimentare de 5 miliarde de lire sterline în sistemul financiar, după ce a primit oferte de cumpărare cu o valoare totală de cinci ori mai mare decât suma disponibilă în mod normal pentru trei zile de tranzacționare. A doua zi - marți -, BCE a acordat băncilor împrumuturi de 70 de miliarde de euro, sumă de două ori mai mare decât în ziua precedentă, cererea de fonduri totalizând peste 100 de miliarde de euro - limita de creditare zilnică a instituției. La licitație au participat 56 de bănci, iar împrumuturile au avut o rată medie a dobânzii de 4,4%. Nici Banca Angliei nu a rămas mai prejos si a „pompat“ în piață lichidități totale de 20 de miliarde de lire sterline (35,21 miliarde de euro). Costul împrumuturilor interbancare overnight în dolari a urcat, marți, potrivit indicelui LIBOR (rata dobânzii pentru împrumuturi interbancare la Londra), la 6,43750%, de la 3,10625% luni, reprezentând cea mai ridicată valoare din 2001. Joi si vineri, volumul total al finanțărilor acordate de băncile centrale europene băncilor a fost de 144 de miliarde de dolari.

Mai mult, Lorenzi Bini Smaghi, membru în Consiliul Executiv al BCE, a declarat, săptămâna trecută, că statele membre UE ar trebui să transfere prerogativele autorităților naționale de reglementare a sistemului financiar către o instituție centralizată la nivelul blocului comunitar. „În ceea ce priveste politica monetară, o măsură similară a fost deja luată, iar rolul BCE corespunde acum poziției Rezervei Federale a Statelor Unite“, a arătat Bini Smaghi. Cu toate acestea, în ceea ce priveste supravegherea piețelor financiare, responsabilitatea este încă asumată de autorități locale, iar UE nu are o instituție care să poată dialoga de la egal la egal cu SUA pe această temă, potrivit oficialului citat.

Mercurialul se întoarce (interesanta solutia slovacilor)
Parlamentul Slovaciei a adoptat, săptămâna trecută, un proiect de lege care permite guvernului de la Bratislava să controleze prețurile bunurilor si serviciilor de consum, pentru a proteja economia de o posibilă accelerare a inflației după adoptarea euro în ianuarie 2009. Proiectul stabileste condițiile în care autoritățile pot corecta prețurile, dacă acestea vor creste „nejustificat“ sau „din cauza speculanților“. Potrivit noii legi, statul va monitoriza prețurile unor bunuri de bază si ale unor servicii selecționate, precum costul alimentelor, al energiei si al serviciilor medicale.
Oamenii de afaceri si banca centrală a Slovaciei au criticat decizia Parlamentului, considerând-o inutilă, neconformă cu principiile economiei de piață si destinată cresterii popularității prim-ministrului Robert Fico. „Implicarea autorităților pe piață poate afecta atât afacerile, cât si consumatorii“, a declarat Robert Kicina, presedintele Uniunii Afaceristilor din Slovacia. De menționat că, anul acesta, senatorul conservator Marius Marinescu a depus o inițiativă legislativă de modificare a Legii concurenței nr. 21/1996, care prevede introducerea mercurialului în piețele publice agroalimentare, pentru îndepărtarea „speculanților“.

Rusia renunță să mai simuleze „capitalismul“
Autoritățile din Rusia au acordat sectorului financiar, săptămâna trecută, un ajutor de urgență de peste 130 de miliarde de dolari, pentru a susține cotația acțiunilor si a îmbunătăți lichiditatea piețelor de capital, după ce bursa a înregistrat cele mai mari pierderi din ultimul deceniu. Măsurile cuprind fonduri de la buget de aproape 60 de miliarde de dolari, care vor fi depuse la bănci, 40 de miliarde de dolari disponibili prin intermediul operațiunilor repo si circa 12 miliarde de dolari care au fost pusi la dispoziția băncilor prin reducerea rezervelor minime obligatorii. Cea mai mare parte din banii alocați de la buget vor fi împrumutați unui număr de trei bănci mari, care vor fi obligate să susțină activitatea de creditare a băncilor mici si medii si tranzacțiile de pe piața financiară.

În plus, guvernul de la Moscova ar putea cheltui până la 20 de miliarde de dolari pentru răscumpărarea de acțiuni, inclusiv ale companiilor de stat, în cazul în care piețele de capital nu se redresează. Tranzacțiile pe principalele două burse din Rusia au fost închise joia trecută, pentru a doua zi consecutiv, iar rezervele de valută ale țării au scăzut cu 13 miliarde de dolari față de valoarea de acum două săptămâni. Mai mult, operațiunile de creditare interbancare aproape s-au oprit, iar o firmă de brokeraj de mărime medie a fost salvată de un fond deținut de stat.


Nimeni nu e prea mic pentru criză

Principalul loc comun al săptămânii trecute a fost acela că sistemul financiar românesc si economia noastră în genere sunt mult prea reduse ca dimensiuni si prea primitive pentru a resimți în mod semnificativ efectele crizei globale. În acest sens, dinspre piețele financiare si autoritățile lor de reglementare au curs mesaje linistitoare.
Dar iată că, pe lângă faptul că piața tranzacțiilor imobiliare este practic blocată de ceva timp, si soldul creditelor imobiliare a înregistrat, în iulie, prima scădere din ultimul an si jumătate. Mai mult, săptămâna trecută, moneda națională a plonjat până la 3,7 lei/euro, iar Bursa a intrat în moarte clinică. E drept, ambele si-au revenit vineri, după ce investitorii străini au fost cuprinsi de un entuziasm isteric în fața injecțiilor de capital ale autorităților financiare americane.
Însă această revenire pare mai mult efectul „dopajului cu lichiditate“ administrat „de sus“ în SUA, si nu un semnal de însănătosire autentică a economiei. Pe acest fond de fragilitate si la o lună si ceva până la alegeri, Guvernul român pare că si-a pierdut toți aricii de la buzunare (ale contribuabililor - nota bene!). „Săptămâna Financiară“ a încercat să afle, de la câteva dintre personalitățile de prim rang ale vieții economice românesti, răspunsuri la întrebarea: Ce impact va avea criza mondială asupra României?


MiSu NegriToiu - director general ING Romånia
„Impactul crizei este limitat si indirect. Concret, se va manifesta asupra prețului banilor si asupra fondurilor - atât pentru finanțare, cât si pentru investiții. Intrările de capital, fiind mai mici, vor influența probabil si cursul de schimb.“

Stere Farmache - presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB)
„România are astăzi o economie deschisă si, în condițiile în care operațiunile legate de contul de capital sunt complet liberalizate, este imposibil să nu avem influențe în plan intern ale crizei financiare la care asistăm astăzi la nivel internațional. Totusi, nu cred că vom asista la o contracție severă a economiei, chiar dacă ritmul de crestere al PIB din acest an (de peste 8%) se va reduce si se va apropia în perioada următoare de PIB-ul potențial (estimat de banca centrală în jurul a 5-6% pe an). Accesul la finanțare va deveni si în România mai dificil, iar o astfel de evoluție poate fi si o premisă favorabilă pentru reducerea cererii interne, cu efecte pozitive asupra inflației si deficitului de cont curent. Sunt convins că se va reusi să se asigure o relativă stabilitate a cursului de schimb, care se va menține, pe termen mediu si lung, în intervalul 3,5-3,8 lei/euro. Pe piața bursieră, mă astept ca, odată cu atenuarea turbulențelor financiare externe, să asistăm la o diminuare semnificativă a volatilității, astfel încât investitorii vor avea răgazul să privească mai atent si mai analitic la valoarea companiilor listate, la performanțele si perspectivele lor de dezvoltare.“

Adrian Vasilescu - consilier al guvernatorului BNR
„Mă refer în exclusivitate la cele două piețe care sunt în supravegherea BNR: piața monetară si piața valutară. Pe piața valutară, tranzacțiile n-au scăzut, nu au tendința să se reducă, cererea si oferta de valută sunt la nivelul lunilor precedente, chiar ceva mai sus, iar calmul reprezintă starea dominantă. În legătură cu piața monetară, am auzit comentarii că s-a manifestat si la noi o criză de lichiditate, comentarii la fel de absurde ca si acelea despre criza de lichiditate în care a intrat Fed. O bancă centrală nu poate intra în criză de lichiditate. Cât priveste situația de la noi, avem surplus de lichiditate, iar BNR a intrat vineri în piață nu pentru a pompa lichiditate, ci pentru a atrage ceva din surplusul de pe piață. Si acum, câteva cuvinte despre starea băncilor. Direcția de Supraveghere din BNR e în contact cu departamentele de supraveghere ale băncilor centrale din acele țări de unde a venit la noi capitalul bancar. Niciuna dintre băncile-mamă ale băncilor românesti cu capital străin nu are expuneri periculoase si nu e sub presiunea vreunui risc. Sistemul bancar românesc în întregime este ferit de primejdia vreunei crize.“

Dan Voiculescu - presedintele de onoare al PC (pt. cine intereseaza si analiza unui carcalac, cadavru politic)
„România este suficient de conectată la fluxurile financiare mondiale pentru a resimți cutremurul Lehman Brothers. Până la urmă, astfel de crize sunt firesti, ciclice la scară globală. Problema este dacă economia noastră are structura de rezistență pentru a face față acestui cutremur. Din păcate, ultimii 4 ani de guvernare nu au oferit politici care să consolideze economia, ci mai degrabă improvizație. Deficitul extern a ajuns la 14% din PIB, inflația trece de 9%, iar cresterea economică se bazează pe consum, nu pe productivitate. Toate acestea reprezintă indicatori negativi, iar agențiile internaționale de rating, Fitch fiind un exemplu, au atras de multe ori atenția că riscăm ca economia să intre în picaj. Costul lipsei de viziune în economie îl va plăti, în cele din urmă, populația.“

Bogdan Baltazar - consultant financiar
„Din câte se observă, impactul crizei financiare este letal pentru piața de capital românească. Oamenii pleacă de aici. Apoi mă astept la o scumpire a finanțării. Banii vor deveni mai rari. Este adevărat că majorarea costului resurselor atrase va avea si un rol pozitiv. Cei care economisesc îsi vor vedea mai bine remunerate depozitele în condițiile în care se împuținează banii din afară si e nevoie din ce în ce mai mult de cei din interior. Câțiva dezvoltatori imobiliari vor avea temporar probleme si băncile comerciale vor deveni mai prudente. Lichiditatea există, dar lipseste încrederea, un ingredient fundamental. Cu injecții de lichiditate din partea băncilor centrale mari ale lumii si implicarea trezoreriilor sper să depăsim actualele probleme până la finele acestui an. Asta pentru că economia reală este absolut în regulă. Însă nu poate funcționa fără credit.“

Dan Pascariu - presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit-Tiriac Bank
„Efectul crizei financiare internaționale asupra sistemului bancar din România va fi, după părerea mea, limitat, având în vedere soliditatea intrinsecă a instituțiilor noastre financiare, precum si faptul că acestea sunt, în marea lor majoritate, deținute de instituții financiare internaționale, mai ales europene, care nu au fost afectate în mod substanțial de această criză. Pe de altă parte, această criză a dus si va duce în continuare la scumpirea refinanțărilor, ceea ce a determinat si va continua să determine scumpirea creditelor către clientela locală. De asemenea, se va putea observa o administrare mult mai strictă a riscurilor. Această criză va duce cu siguranță la recesiune atât în Statele Unite, cât si în Europa Occidentală, ceea ar putea să determine si o reducere a cresterii economice în România începând cu a doua parte a anului viitor. Dar chiar dacă nu ne vom mai întâlni cu majorări ale PIB de 9-10%, eu cred că vom avea o crestere economică de minimum 5%.“

Daniel DAianu - profesor de economie si europarlamentar PNL
„Nu cred în scenariul unei aterizări dure a economiei românesti, dar nici nu se poate spune că România va rămâne neafectată de criza internațională. Încetinirea activității economice în Vest ne va influența nivelul exporturilor. Alt motiv pentru care companiile autohtone vor fi afectate va fi costul creditului. Se poate vorbi de o majorare a primelor de risc, de o înăsprire a condițiilor de acces pe piață, dar si de o întărire a gestiunii riscului de către instituțiile financiare. Toate aceste elemente se vor vedea în costul creditului. Având în vedere aceste lucruri, managerii trebuie să fie preocupați cum să facă să-si micsoreze costurile prin majorarea productivității. De altfel, în asemenea situații se verifică cel mai bine calitatea managementului.“

Dată fiind starea precară a piețelor financiare si importanța lor vitală pentru viața de zi cu zi a poporului american, intervenția statului nu este doar justificată - această intervenție este esențială. Aceste măsuri necesită punerea la bătaie a unor sume importante din banii contribuabililor, ceea ce implică riscuri. Ne asteptăm, totusi, ca acesti bani să fie returnați
George W. Bush, presedintele Statelor Unite
sursa: fieful lu' carcalac, mr. cadavru politic

Pozitive reactii as spune.

O stire cu consecinte directe asupra realitatilor imobiliare. Intoarcerea romanilor din occident creeaza premisele unor noi speculatii, cred.

Quote

Situația economică a Europei îi obligă pe lucrătorii plecați în străinătate să revină acasă

Mirajul străinătății începe să-si piardă din aură. Recesiunea care amenință Europa provoacă schimbări sociale fără precedent. „Căpsunarii“ români plecați la muncă peste hotare încep să revină acasă. Si nu o fac doar pentru petrecerea vacanței. Se întorc într-o țară schimbată în care practic vor fi obligați să reînvețe să trăiască… româneste.
Specialistii în piața muncii spun că s-a declansat operațiunea „întoarcerea acasă“, lucrătorii plecați de ani buni peste graniță preferând să părăsească țările de adopție în favoarea locului de bastină. Desi poate părea simplu, în condițiile în care revenirea se face pe un teritoriu cunoscut, în practică lucrurile se dovedesc destul de complicate, având în vedere că este vorba despre familii întregi care o lungă perioadă de timp au trăit într-un alt mediu, au cunoscut altă cultură, au avut alte posibilități de dezvoltare. Reintegrarea socială se anunță a fi un proces de durată, în care statul trebuie să joace un rol important. Oamenii au nevoie de ajutor pentru a reusi să se reobisnuiască cu modul de viață din România.

Spania si Italia, cele mai vulnerabile
Statisticile oficiale vorbesc despre aproximativ 1,5 milioane de români care lucrează în afara granițelor. Neoficial însă, numărul acestora depăseste 2,5 milioane. Cei mai mulți dintre ei au ales ca destinație Spania sau Italia. Porecliți „căpsunari“ din cauza faptului că primele contracte legale de muncă în străinătate au fost în agricultură, emigranții români au pătruns în toate sectoarele de activitate. Cel mai frecvent însă bărbații muncesc în construcții, iar femeile în menaj.
Tocmai domeniul amintit ca fiind preferat de concetățenii nostri începe să aibă probleme. În Spania, unde se estimează că trăiesc în jur de 600.000 de persoane provenite din România, somajul îsi arată colții din ce în ce mai ascuțiți. În luna iulie, numărul celor rămasi fără loc de muncă a ajuns la 2,43 milioane. Două treimi din concedierile făcute au vizat angajați din construcții, disponibilizările făcându-se în special în rândul „veneticilor“. Statul iberic a reusit „performanța“ ca într-un singur an să aibă a doua rată a somajului din Uniunea Europeană, după Slovacia. Criza care a lovit această țară este recunoscută chiar de către ministrul Economiei, Pedro Solbes, care nu exclude posibilitatea declansării unei recesiuni.
Nici în Italia situația nu este mai roză. Aici putem găsi în jur de un milion de români care în orice clipă riscă să devină someri. „Din datele pe care le avem reiese din ce în ce mai clar că românii vor să revină în țară. Nesiguranța din statele de adopție îi face să caute o cale de salvare. Nu spun că toți vor alege România, poate că unii vor prefera să meargă în altă parte. Cei mai mulți însă se vor întoarce acolo unde s-au născut. Condițiile pe care le oferă țara noastră acum sunt similare celor din străinătate. Salariul în construcții, de exemplu, pentru un bun meserias este cuprins între 800 si 1.400 euro. Am stat de vorbă cu persoane care câstigă banii acestia în Spania si am înțeles că o bună parte din suma respectivă merge pe chirie. Aici, mulți dintre ei au case, iar asta înseamnă niste fonduri economisite“, a declarat pentru SFin Akos Derzsi, secretar de stat în Ministerul Muncii.

O sută de mii de locuri de muncă asteaptă lucrători
Într-o lume globalizată, în care problemele capătă proporții însemnate, sunt tot mai dese momentele în care apare dorința de reinserție. Natura umană este construită în asa fel încât „nostalgia revenirii“ este ceva normal. În condițiile date, nesiguranța zilei de mâine devenind tot mai evidentă, atitudinea adoptată este una asteptată. Reîntoarcerea acasă nu este însă fără consecințe. Oamenii trebuie să o ia din nou de la capăt. „E mai usor decât atunci când au plecat din țară. La vremea respectivă intrau într-o lume cu totul necunoscută lor, acum vin undeva unde au mai trăit si unde vor avea suportul celor apropiați. Oamenii trebuie să stie că există instituții care se ocupă de interesele lor. Foarte important de precizat este că primul lucru pe care trebuie să-l facă atunci când revin este încercarea de a obține un atestat pentru meseria învățată în străinătate. De exemplu, un meserias în zidărie nu are nevoie decât să susțină o probă practică pentru a primi de la noi o diplomă de recunoastere a calificării. Astfel, nu se va angaja ca si muncitor necalificat, ci va fi încadrat potrivit pregătirii sale“, ne-a explicat Akos Derzsi.
Potrivit estimărilor făcute de specialistii Ministerului Muncii, la ora actuală în România sunt disponibile în jur de o sută de mii de locuri de muncă. Este vorba despre joburi în care personalul este încadrat cu toate drepturile. Pe lângă acestea mai există alte câteva zeci de mii pe piața neagră.

Vor să devină patroni
Mulți dintre cei care au muncit în străinătate nu mai vor ca în țară să aibă statut de angajați. Ei îsi doresc că banii câstigați să-i investească si să se lanseze în afaceri . Există deja o politică destul de susținută la nivelul autorităților statului prin care se vrea sprijinirea acestei categorii sociale, care în scurt timp poate reprezenta clasa de mijloc a României. Sunt o serie de programe prin care cei care dispun cât de cât de un capital pot lua împrumuturi pentru deschiderea unor IMM-uri. De asemenea, se merge pe ideea sprijinirii celor care nu se visează patroni în găsirea locului de muncă dorit. De altfel, firmele specializate în recrutare au început să primească de ceva timp cereri de la „căpsunari“. „ Ne scriu pe mail si ne explică faptul că îsi doresc să vină acasă, de aceea sunt în căutarea unui loc de muncă. Cei mai mulți dintre ei activează în construcții. Ei cer însă «joburi la pachet». Soțul nu vine, dacă nu-i putem oferi o posibilitate de angajare si soției. În cazul femeilor este puțin mai dificil, dar au început să apară o serie de posturi disponibile în servicii, mai ales“, a precizat pentru SFin Maria Cătunescu, managerul firmei EURO Jobs SRL.

Integrarea socială a copiilor este cea mai grea
George P. lucrează în Italia de peste 11 ani. Prima dată a trecut granița fraudulos si a ajuns cu greu în țara despre care auzise că este un alt tărâm al făgăduinței. A muncit la negru, a învățat meserie si astăzi se poate lăuda cu faptul că a strâns atâția bani încât este proprietarul a sapte apartamente în Ploiesti. Când a putut munci legal si-a luat cu el si soția si băiețelul. Între timp familia s-a înmulțit, fetița născându-se pe teritoriu italian. Acum vrea să revină acasă, dar se teme de efecte. „Principala mea grijă sunt copiii. Nu stiu cum se vor adapta în România. Fata nici nu prea înțelege bine limba. În plus, învățământul italian este cu totul diferit de cel de aici. Din punctul meu, scoala românească este mult mai bună. Nivelul unui absolvent de 12 clase în Italia se ridică undeva la pregătirea unui licean de clasa a IX-a de la noi“, ne-a povestit George.
Asemeni lui sunt mii de conaționali care se gândesc cu groază la faptul că trebuie să o ia de la capăt. Pentru ei România reprezintă acum un teritoriu cu totul nou. Chiar dacă unii au venit an de an să-si petreacă aici concediile, în perioada petrecută în afară au uitat mersul lucrurilor din propria țară. În plus, legislația de la noi s-a modificat, au apărut instituții noi, altele au dispărut. Oamenii s-au schimbat la rândul lor, devenind mult mai receptivi la nou, posibilitățile de dezvoltare fiind altele. „De acolo vin niste persoane cu un anumit nivel de trai, mai ridicat. Oamenii acestia au alte viziuni despre viață si lume. E adevărat că noile condiții s-au apropiat de cele de afară, dar le va fi destul de dificil să accepte că de la plecarea lor România nu a stat în loc. Si financiar le va fi greu, dacă nu-si vor găsi niste joburi similare celor din străinătate. Ei vor fi obligați să se obisnuiască să trăiască mai modest, cu bani mai puțini“, ne-a explicat profesorul Mihai Puiu, specialist în psihologie.
Pentru economia românească revenirea „căpsunarilor“ are două efecte. Pe de o parte statul pierde fondurile pe care lucrătorii români le trmit an de an acasă, dar pe de altă parte piața muncii autohtone câstigă lucrătorii care s-au specializat în străinătate, putând contribui din plin la refacerea unui echilibru între munca necalificată si cea calificată. Si afacerile pe care unii dintre ei vor dori să le deschidă aduc cu ele beneficii pentru comunități întregi.

Condamnați la exil din cauza creditelor ipotecare
Sunt si români care, chiar dacă îsi vor dori să părăsească țările de adopție, nu o vor putea face din cauza faptului că au credite bancare luate acolo. „Situația lor este cea mai grea. Au făcut credite bancare pentru a-si achiziționa case si acum, când piața imobiliară a căzut, nu mai pot scăpa de acele imobile. Sunt cazuri în care oamenii au dorit să vândă case achiziționate cu 120.000 de euro cu doar 90.000. Nimeni nu a vrut să le preia ratele. Pentru ei riscurile sunt imense în condițiile în care în orice moment riscă să rămână fără loc de muncă“, a precizat secretarul de stat din Ministerul Muncii.
sursa: http://www.sfin.ro/a...in_romania.html

Edited by punkt, 26 September 2008 - 10:27.


#177
dcg

dcg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,154
  • Înscris: 22.11.2003
Profesionistii in imobiliare se contrazic privind evolutia preturilor apartamentelor noi, dezvoltatorii ataca noile norme BNR

Cand piata asteapta, tot mai mult timp, preturile o iau in jos, spune Frans Burgering, presedintele Consiliului European al Profesionistilor din Domeniul Imobiliar (CEPI). Gabriel Zamfir, presedinte al uniunii care reprezinta CEPI in Romania, crede insa ca preturile apartamentelor noi nu vor scadea mai mult decat sunt acum in targuri.

Update Comentariul "Un om de bun simt": In conditiile in care se prefigureaza o recesiune majora pe plan mondial, in conditiile in care piata imobilara a luat-o in jos vertiginos si la noi fara aceasta recesiune, in conditiile in care targurile lor sunt aproape goale iar BNR a pus niste reguli de bun simt pentru a limita specula ... vine un "specialist" sa povestesca cum preturile nu vor scadea...

Desi nu crede ca piata europeana va fi uniform si atat de puternic afectata de criza financiara precum piata Statelor Unite ale Americii, Frans Burgering, presedintele CEPI, recunoaste aparitia unor semnale negative si la nivelul pietei imobiliare europene.

CEPI: Cand piata asteapta prea mult, preturile o iau in jos

"Daca ne uitam la pietele scandinave acestea sunt destul de stabile. In alte parti insa, in Irlanda, spre exemplu, sunt probleme pentru ca atatia ani preturile au tot crescut si acum au luat-o in jos. In Olanda se vinde mult mai greu. Daca inainte tranzactia se facea la trei luni, acum se asteapta si cate 5-6 luni. Zona cea mai afectata de criza financiara mi se pare partea de sud a Europei, in special Spania, dar aici problemele tin si de faptul ca s-a construit foarte mult in trecut.

In nordul Europei, preturile apartamentelor noi se stabilizeaza si poate in urmatorii ani vor scadea. Nu cred insa ca este o mare criza financiara in Europa, dar exista probleme de la tara la tara, in functie si de cat de mult se implica autoritatile nationale, de sistemele nationale de control. Cand piata asteapta insa, si tot mai mult timp, preturile scad", spune Frans Burgering, in cadrul conferintei pe teme imobiliare Condominium.

UNIM: Cine asteapta sa scada piata va lua teapa si va cumpara mai scump. Banci, ajutati-i pe clienti sa ia credite!

Prezent la acelasi eveniment, Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), care reprezinta CEPI in Romania, a exprimat o cu totul alta opinie.

"Preturile la apartamentele si casele noi nu vor scadea mai mult decat sunt acum in targuri. Cine asteapta sa scada piata ca sa cumpere mai ieftin se inseala. Va cumpara mai scump, sau se va duce catre o oferta capcana si-si va lua teapa. Cumparatori, cautati sa cumparati acum, faceti o analiza, sunt suficiente oferte, uitati-va la istoricul firmei, fiti atenti si cumparati", transmite Gabriel Zamfir.

In opinia acestuia, nu se poate compara situatia din Spania si Italia cu cea de la noi, unde necesitatea este foarte mare, salariile, oportunitatile si economia cresc, piata avand astfel un potential clar. Potrivit acestuia, dezvoltatorii seriosi nu vor scadea preturile, in pofida ofertelor capcana.

Acesta a avertizat BNR si bancherii asupra pericolelor legate de caderea pietei imobiliare.

"Daca piata financiara nu face un efort sa sprijine cumparatorul, va atrag atentia bancheri ca aveti niste ipoteci care s-ar putea sa nu reprezinte o garantie reala, pentru ca s-au facut evaluari cand piata era sus si preturile erau mari, iar daca piata cade, va veti buluci sa va recuperati banii in zadar. Banci ajutati-i pe oameni sa acceseze credite si daca voi bancheri nu dati mana cu dezvoltatorii si cu cumparatorii de case o sa avem cu totii o problema", a mai spus Zamfir.

Seven Hills: Clasa mijlocie nu-si va mai permite case dupa aplicarea normelor BNR

Nu in cele din urma, Moshe Agavi, manager director la Seven Hills, dezvoltatorul unui proiect (West Park) care a si fost premiat de Primaria sectorului 6, a avertizat asupra noilor norme BNR.

"Noi credem ca odata cu aplicarea noilor norme BNR clasa mijlocie nu-si va mai permite sa cumpere case in Romania. Daca nu va fi furnizat un sistem ipotecar care sa permita un credit accesibil pentru cei din clasa mijlocie, care este fundamentul oricarei economii, aceste persoane nu vor mai ramane in Romania, vor pleca in alte tari", a spus Moshe Agavi.


http://economie.hotn...e-norme-bnr.htm

#178
turbo trabannt

turbo trabannt

    gogule, probleme mah? no, stai sa termin berea asta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,519
  • Înscris: 18.05.2006
a innebunit lupu' adica zili!

Agenții imobiliari îi sfătuiesc pe clienți să fie atenți înainte de a pune semnătura pe un contract la câteva detalii importante.
"Cei care doresc să-și cumpere o locuință nouă, să fie atenți la istoricul dezvoltatorului, la autorizația de construcție dacă este validă. Și să se intereseze de capacitatea financiară a dezvoltatorului", a afirmat  Ion Radu Zilișteanu, analist piață imobiliară.
:lol:

http://www.realitate...ile_354441.html

#179
Philips

Philips

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,055
  • Înscris: 29.11.2004
Marea Britanie: scăderi record de preț pe piața imobiliară


Locuintele scoase la vanzare in Marea Britanie in aceasta vara au pierdut in medie 8.300 de lire sterline fata de acelasi interval al anului precedent, ajungand la minimuri record de pret, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Land Registry, oficiul de cadastru din Albion.



Pretul mediu pentru o locuinta in Marea Britanie este de 174.493 lire sterline, potrivit ultimilor statistici din luna august o scadere de 1,9% fata de luna iulie si in acelasi timp cu 4,6% mai putin decat in luna august a lui 2007.



Numarul de case vandute in august 2008 a ajuns la un record negativ de numai 62.000 de locuinte, ceea ce reprezinta mai putin de jumatate din numarul de case vandute in aceeasi luna a anului anterior.



O cauza probabila a acestei scaderi o explica Howard Archer, economist-sef la Global Insight, care considera ca inghetarea pietei imobiliare britanice este influentata in mod direct de rezultanta unui buzunar tot mai gol al cumparatorului si conditiile foarte severe de creditare din Regatul Unit. Mai mult, Archer atrage atentia ca situatia financiara actuala, de pe pietele internationale, va pune presiuni si mai mari pe piata imobiliara, iar cel mai mult va avea de suferit cumparatorul,  pus in fata unor conditii de creditare tot mai restrictive si rate ale dobanzilor din ce in ce mai mari.

#180
ech

ech

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 15,835
  • Înscris: 01.09.2006

Quote

Importurile ar putea „corecta” prețul cimentului autohton
de Victor ROTARIU | 29 SEPTEMBRIE 2008

Cimentul de import este cu circa 5%-7% mai ieftin decât cel autohton

Anul viitor, consumul de ciment ar putea crește de la 11 milioane de tone la peste 13 milioane de tone

Cimentul românesc este de două ori mai scump decât cel din Europa


„România nu este dependentă de importurile de ciment. Anul acesta, de exemplu, din cele circa 11 milioane de tone de ciment care se vor consuma la noi, numai 300.000-400.000 de tone vor fi de import. Importurile ar putea avea însă rolul de a corecta, zonal, prețul cimentului autohton, la nivel de vânzători”, a declarat pentru Gândul Claudiu Georgescu, președintele Asociației Producătorilor de Materiale pentru Construcții (APMC).
Afectați de prețul din ce în ce mai mare al cimentului autohton, dar și de faptul că producătorii nu pot face față creșterii cererii de pe piață, unii constructori sau distribuitori s-au orientat spre importuri.


“Prețul cimentului de import la nivel de retailer poate fi, în medie, cu circa 5%-7% mai mic decât cel produs la nivel local. Există însă un mare inconvenient în ceea ce privește importul.Transportarea cimentului este viabilă din punct de vedere al costurilor numai dacă distanța nu depășește 250 de kilometri. Se și observă, de altfel, că în Sud se importă din Bulgaria, în Moldova din Ucraina, via Republica Moldova, în timp ce în Ardeal sursa de import este Ungaria”, spune Georgescu.

Și de două ori mai scump

În ultimele luni, reprezentanții companiilor de construcții s-au plâns de scumpirea din ce în ce mai accentuată a materialor de construcție, în special a cimentului și a oțelului-beton. Atât Patronatul Societăților din Construcții (PSC) cât și Asociația Antreprenorilor din Construcții (ARACO) au subliniat în mod repetat că, în timp ce în Europa prețul cimentului este de circa 70-80 de euro pe tonă, în România acesta poate ajunge și la 140 de euro pe tonă, în funcție de tipul cimentului.

Materialele de construcție și partea de instalații reprezintă circa 60% din costul unui metru pătrat construit, ceea ce înseamnă că o apreciere de 20% a prețului materialelor duce în mod direct la scumpirea cu 12% a costului construcției, la care se adaugă forța de muncă și marja de profit a constructorului, ajungându-se astfel la prețul final.

Anul viitor, situația ar putea fi și mai dificilă, presiunea pe preț urmând să crească direct proporțional cu cererea. Deși producătorii au anunțat investiții de sute de milioane de euro în creșterea capacităților fabricilor, consumul ar putea crește cu circa 20% față de anul în curs, ajungând astfel la peste 13 milioane de tone de ciment, mai ales dacă începe și mult așteptatul program de construcție a autostrăzilor, după cum estimează președintele APMC.

http://www.gandul.in...ml?3936;3240020

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate