Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta
 Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...
 Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 

Revista Presei

- - - - -
  • Please log in to reply
1775 replies to this topic

#109
turbo trabannt

turbo trabannt

    gogule, probleme mah? no, stai sa termin berea asta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,519
  • Înscris: 18.05.2006
un articol echilibrat

http://www.standard....200__pe_an.html

Quote

Care sunt efectele directe ale blocajului actual din vanzari? Sunt efecte pe termen lung?

Blocajul din vanzari a inceput in primavara, in lunile martie-aprilie au fost primele semne. Mai ales cand toate zvonurile legate de piata financiara internationala s-au transformat in zvonuri despre piata imobiliara internationala, dupa care au ajuns la piata imobiliara din Romania. Cred ca blocajul e pe o perioada scurta spre medie si s-a concretizat prin vanzari foarte slabe pe lunile mai si iunie. Luna iulie ma asteptam sa fie extrem de slaba, cu vanzarile aproape de zero, insa vanzarile au crescut. Cred ca factorul psihologic a trecut putin in acea perioada. Romanul, in general, gandeste pe termen scurt. Au asteptat trei luni sa se intample ceva pe piata, au vazut ca pretul apartamentelor vechi a scazut putin, insa cu pretul celor noi nu s-a intamplat nimic. In luna iulie au inceput si promotiile.

Ati reusit sa va indepliniti planurile de vanzari la proiectele pe care le aveti in portofoliu? Cum?

Pot spune ca targetul pe luna iulie a fost depasit cu mult, chiar cu 100% fata de lunile anterioare. In perioada mai-iunie, vanzarile au fost mai slabe decat am prognozat la inceputul anului, insa nu mai slabe decat ne asteptam, dupa ce am vazut ca in martie-aprilie tranzactiile au scazut cu 50%. In iulie am ajuns la acelasi nivel de vanzari ca in februarie-martie, cand s-au semnat contracte incepute din noiembrie-decembrie 2007.

Care este media de vanzari lunare impusa de banci in cazul unui proiect cu peste 100 de apartamente?

Bancile impun, in general, un target pe an, corelat cu eliberarea transelor de bani necesari pentru realizarea constructiei.

In prezent, bancile cer ca dezvoltatorul sa aiba un “equity” mai mare decat anul trecut, nu mai finanteaza achizitii de teren, decat daca terenul vine cu un proiect aprobat, cu Plan Urbanistic Zonal, autorizatie de constructie, cu totul pe el, adica cu un risc foarte mic ca pe el sa nu se dezvolte.

Apoi apare riscul ca proiectul sa nu se poata vinde si banca cere un “pre-sale”.

Pe baza devizului de constructie, banca spune: tu ai nevoie de bani in martie si septembrie si iti trebuie cate 30 mil. euro in fiecare transa. Banca vrea ca Dezvoltatorul sa acopere din acea suma circa 25%, prin vanzarea locuintelor din proiect.

Ce se intampla in cazul in care acest plan nu este indeplinit?

Creste costul creditului sau banca ii da mai putini bani. Probleme de acest gen inca nu au fost, dar or sa fie, cu siguranta. Stiu dezvoltatori care nu si-au mai inceput constructia.

Cand estimati ca piata va intra intr-un curs normal si ce urme va lasa pana atunci situatia actuala?

Cu siguranta, ritmul de vanzari va creste. Semne zdravene se vor inregistra in primavara. Multi dezvoltatori sperau ca in toamna vor vedea deja o revenire la nivelul de anul trecut. Nu cred ca se va mai reveni niciodata la anul trecut, si din cauza ca investitorii au iesit de pe piata si nu se vor mai intoarce, deoarece nu vom mai vedea randamente de 100%-200%/an.

Urmele lasate de acest blocaj sunt date de o sanatate a creditelor, adica cei care acceseaza credite acum, sigur le vor putea plati pana la capat. Piata va fi curatata de dezvoltatori care nu aveau nici un ban, care isi cumparau terenul pe credit, isi luau finantare pentru prima faza a constructiei, incepeau sa vanda apartamentele si cu banii clientilor, mai puneau un etaj.

Ce se intampla totusi cu apartamentele care nu s-au vandut in perioada aceasta ?

Anul trecut, vindeam cate 50 de apartamente lunar, pentru fiecare proiect in parte. Era un volum foarte mare. La inceputul anului, am vandut cate 20 pe luna. La sfarsitul anului, ne vom intoarce la nivelul de la inceput de an si va ramane constant pentru 2009. Un proiect s-ar vinde sanatos in Romania cam cu 20 de apartamente pe luna.

Considerati ca restrictionarea la credite impusa de BNR va influenta evolutia preturilor la apartamentele vechi ? In ce sens?

Efectul restrictiilor impuse de BNR, cumulat cu factorul psihologic, au dus la o acumulare de oferte pe piata, pentru ca oamenii voiau sa mai prinda varful scumpirii, insa nu a fost asa. Multi dintre cei care erau interesati sa cumpere nu se mai calificau la credit si efectul a fost acela de scadere a preturilor.

Cand considerati ca evolutia preturilor apartamentelor noi si celor vechi vor lua directii diferite?

Pretul apartamentelor vechi a crescut mult mai mult. Pe 2007, a crescut cu 52%, iar pentru cele noi, cu 17%. Acum, preturile celor doua segmente evolueaza in paralel. Ele vor lua directii diferite cand oferta pe segmentul nou va fi destul de mare si cand oamenii vor putea sa acceseze credite pentru aceste apartamente.

Cate locuinte noi vor fi finalizate in acest an? A fost influentat numarul acestora de acest blocaj?

Anul trecut s-au livrat circa 1.700, iar anul acesta estimam ca va ajunge la 5-6.000, tot stocul.

Asistam la o usoara scadere a pretului apartamentelor vechi, influentata de o serie de factori. Ce scadere poate suporta pretul locuintelor vechi?

Cat timp oferta noua nu este livrata si e greu de finantat, oamenii or sa cumpere apartamente vechi. Acestea sunt mai ieftine ca pret unitar, sunt disponibile, au un cost de intretinere mai redus si, in general, prima achizitie de casa va fi apartament vechi, abia a doua va fi unul nou. Va mai fi un ritm mic de scadere, de 1-2%. Parerea mea este ca, din punct de vedere al calitatii, apartamentele vechi ar trebui sa fie cu 30% mai ieftine decat cele noi.

Si acum care este diferenta de pret dintre cele doua categorii?

Ca pret pe metru patrat, sunt foarte apropiate de 5-6%, insa pentru ca cel nou suporta TVA, se adauga inca 19%. Acum, diferenta cred ca e in jur de 20%. Dar mai e loc de o diferentiere. Ca si previziune, nu cred ca media de scadere pana la sfarsitul anului va fi mai mare de 3%.

Profil
Colliers International

Detine o cota de piata de 40%

Vizeaza pentru acest an o crestere a cifrei de afaceri de 30%, peste nivelul de 21,2 mil. euro inregistrat anul trecut

Are un portofoliu evaluat la doua milioane de euro
Are un numar de 100 de angajati
Divizia rezidentiala reprezinta in exclusivitate 18 proiecte care cumuleaza peste 8.500 de apartamente

Ilinca Paun
A absolvit Institutul de Arhitectura Ion Mincu
Intre 1999-2000 a lucrat ca arhitect la Bucuresti Mall
In 2000 s-a angajat ca marketing coordinator in cadrul Colliers International
In 2002 a promovat la functia de office leasing consultant in cadrul aceleiasi companii
In 2004 este numita office manager de catre Colliers
Din 2006 este directorul diviziei rezidentiale a Colliers International

Edited by punkt, 19 August 2008 - 11:56.


#110
vladamoh

vladamoh

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,273
  • Înscris: 15.01.2008

Quote

Locuințele din Titan sunt cu circa 40% mai ieftine decât în alte zone medii

Titan este unul dintre cele mai ieftine cartiere din Capitală. O arată prețurile de vânzare ale locuințelor noi. În comparație cu oferta din alte zone ale Bucureștiului, unde mp se tranzacționează și cu 2.000 de euro, aici mp într-un proiect dedicat clasei medii variază între 1.200-1.500 euro/mp.

Cu prețuri cuprinse între 1.200 și 1.500 de euro pe mp, Titan este unul dintre cele mai ieftine cartiere bucureștene. Față de alte zone potrivite cerințelor clasei medii, aici locuințele sunt mai ieftine cu până la 40%.

Potrivit agenției de presă NewsIn, reprezentanții mai multor companii imobiliare susțin că în mare parte cumpărătorul trebuie să analizeze atent fiecare oportunitate și să compare avantajele, facilitățile, prețul pe mp, suprafețele și chiar spațiile comune. Numai așa vor putea alege în cunoștință de cauză cea mai bună ofertă.

Din punct de vedere al ofertei rezidențiale, al facilităților, al zonelor de retail și divertisment, Titan se află în mijlocul unei dezvoltări imobiliare spectaculose. Aici sunt în execuție circa 10 proiecte noi de locuințe. Acestea au marele avantaj de a fi în apropierea rețelelor de transport în comun, fiind astfel o locație perfectă pentu clasa medie.

Raportat la suprafața construită și costurile spațiilor comune, Pallady Towers este unul dintre cele mai scumpe ansambluri de apartamente din Titan.

Aici, un apartament de 2 camere se vinde cu peste 130.000 de euro. Prețurile locuințelor vechi sunt cu câteva mii, chiar zeci de mii mai mici. În Evocasa același tip de imobil se tranzacționează la circa 121.000 de euro, iar în Edenia cu 116.000. Potrivit NewsIn, proiectul Casablanca care unele dintre cele mai avantajoase prețuri: 87.000 euro pentru două camere.

Cele mai scumpe cartiere din Capitală sunt cele din zona de centru-nord, unde mp se vinde și cu peste 3.000 de euro. Primăverii și Cotroceni conduc în topul locațiilor de lux. Lor le urmează Floreasca, Aviației, Băneasa și Unirii.

Sursa.

#111
dweller1999

dweller1999

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 439
  • Înscris: 06.02.2008
http://www.capital.ro/articol/un-apartamen...uro-111339.html

Quote

Un apartament sovietic cu "două dormitoare" în centrul Sofiei: 114.000 euro
Autor: Marius Guță
Publicat: 12 August 2008
Vizionari: 1126;

Statutul de tara membra UE a determinat si in Bulgaria cresterea preturilor in sectorul imobiliar.

Chiar daca sunt inca mai mici decat in Romania, perspectivele sunt totusi "pozitive".

Potrivit Institutului National de Statistica de la Sofia, luna trecuta preturile apartamentelor au crescut, in medie, cu 7,4 procente.

Una dintre asemanarile cu piata imobiliara romaneasca o reprezinta faptul ca apartamentele din blocurile vechi, construite in perioada comunista, sunt vandute cu preturi care depasesc chiar si 100.000 de euro.

Astfel, potrivit unui anunt de vanzare al uneia dintre agentiile imobiliare de la Sofia, un apartament "cu doua dormitoare" aflat intr-un bloc construit in... 1950 are pretul de 89.861 lire sterline, ceea ce echivaleaza cu aproape 114.000 de euro.

Este adevarat ca apartamentul in cauza are totusi unele atuuri importante: masoara 120 metri patrati si se afla chiar in centrul Sofiei, pe celebrul bulevard Hristo Botev dar chiar si in aceste conditii pretul poate fi considerat mare in contextul veniturilor medii din Bulgaria.

Sursa: Bulgaria Plus, Sofia News Agency


#112
vladamoh

vladamoh

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,273
  • Înscris: 15.01.2008

Quote

BNR taie dobânzile promoționale la credite

Banca Natională (BNR) a acceptat eliminarea procedurii stress-test, pe care dorea să o impună băncilor prin noul regulament de creditare, dar descurajează instituțiile de credit să practice dobânzi promoționale.

Astfel, rata maximă pe care o persoană se poate angaja să o plătească băncii lunar, sumă rezultată prin aplicarea gradului de îndatorare în raport cu veniturile de la momentul acordării creditului, nu va fi modificată până la scadență, potrivit ultimei variante de regulament.

„Deși e greu de realizat așa ceva, cei de la BNR au argumentat că astfel se vor evita practicile promoționale prin care clienți fără venituri suficiente pot să atragă credite foarte mari. De fapt, aici au urmărit să-i mulțumească și pe cei de la Protecția Consumatorilor, care insistau pe introducerea unei formule de calcul al dobânzii“, au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.

Cu alte cuvinte, o dobândă promoțională foarte mică în raport cu cea reală nu mai poate fi practicată pentru toate categoriile de clienți, dat fiind faptul că rata maximă calculată pentru această dobândă mică nu mai poate să crească atunci când dobânda se mărește, ieșind din perioada de promoție.

Sursa

#113
mobilus

mobilus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 11.03.2008
cica "Harta ieftinirii locuințelor vechi din București", cei de la gandu si-au dat seama ca de fapt au si ei un index imobiliar si ca acesta a inregistrat scaderi dupa ce in urma cu 3-4 luni spuneau ca "Locuințele vechi s-ar putea ieftini, însă peste trei ani"

Edited by mobilus, 20 August 2008 - 10:07.


#114
vladamoh

vladamoh

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,273
  • Înscris: 15.01.2008

Quote

Chiriile nu mai explodează la toamnă

Analiștii imobiliari consideră că, spre deosebire de anul trecut, sosirea studenților în centrele universitare nu va mai duce la majorări spectaculoase ale chiriilor.

Față de anul trecut, în toamna lui 2008, odată cu venirea studenților la facultate, prețurile nu vor crește cu mai mult de 10%. Proprietarii de locuințe au început să-și scoată casele la închiriat în așteptarea studenților care nu vor prinde un loc în cămin. Odată cu speranța unui nou val de chiriași, oamenii au și urcat puțin prețurile, dar nesemnificativ față de perioada similară a anului trecut, după cum apreciază analiștii imobiliari.

Tinerii care vin în centrele universitare - și care nu au unde sta - pot închiria o garsonieră la prețuri între 100-450 de euro la Brașov, 200-300 de euro la Timișoara și 400-450 de euro la București. În schimb, cei care vor studia la Sibiu pot găsi garsoniere de închiriat la maximum 180 de euro pe lună.

Apartamente mai multe, prețuri mai mici

Unul dintre motivele rămânerii pe loc a prețurilor ar putea fi și faptul că stagnarea din zona vânzărilor de apartamente a dus la o creștere a numărului de locuințe scoase la închiriere, adică la o ofertă mai apropiată de cerere, după cum arată datele unui studiu al anunturiparticulari. ro, dat publicității luni seară. Analizele mai arată că blocajul de pe piața vânzărilor imobiliare va afecta în curând și prețul chiriilor.

Astfel, numărul de oferte pentru apartamentele de închiriat a crescut în ultima lună cu variații între 8,8% și 26,8%. Potrivit monitorizării anunturiparticulari.ro, prețurile vor crește de luna viitoare, când cererea pe piață se mărește odată cu începerea noului an universitar.

„În perioada asta e liniște pentru că principalul client este studentul. În ansamblu, 2008 este mai trist ca 2007, oamenii sunt rezervați, toată lumea ține la preț. La începutul lui septembrie vom avea majorări de maximum 7%-10%.

Nu vor fi creșteri spectaculoase, pentru că piața nu suportă mai mult“, a precizat Victor Mihalache, director Accord Real Estate&Consulting.

Închiriere în loc de vânzare

Potrivit raportului anunturiparticulari. ro, în luna iulie, creșterea cea mai mare a ofertei a fost înregistrată la apartamentele cu patru camere, unde proprietarii au scos spre închiriere un număr de 118 imobile.

Cea mai mică fluctuație a fost în cazul apartamentelor cu două camere, unde numărul imobilelor scoase la închiriere de particulari a crescut cu doar 8,8%. „Anul acesta există, într-adevăr, un număr de apartamente ce trebuiau să fie vândute, dar, pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, proprietarii au optat pentru închiriere. Acest lucru poate contracara ușor creșterea chiriilor“, a explicat Liviu Ureche, specialist în domeniul imobiliar.

Prea puține locuri pentru studenți

Potrivit unui raport al prefecturii, legat de situația studenților din Capitală, din totalul celor 168.583 de tineri, aproximativ 70.000 sunt din provincie și doar jumătate dintre aceștia au loc în cămine. Același lucru se întâmplă și în celelalte mari centre universitare din țară, dacă ținem cont de faptul că sunt 115.000 de locuri în cămine și 280.313 de studenți aflați la buget. La aceștia se adaugă aproximativ 230.000 de tineri care studiază la universitățile de stat la taxă, dar și cei de la instituțiile particulare.

TARIFE

Cât te costă să stai la garsonieră în București (chirie/lună)
S1_3.jpg
S4_6.jpg

ÎN ȚARĂ

Mai puțini studenți, fluctuații de preț mai mici

TIMIȘOARA. În Capitala Banatului, numărul apartamentelor de închiriat a crescut cu 5% în ultima lună, iar, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2007, s-a dublat, în timp ce chiriile au rămas la valoarea înregistrată acum trei luni. „Piața este în stagnare, chiar în scădere, și de aceea a crescut numărul apartamentelor de închiriat. Dacă nu pot vinde, oamenii măcar încearcă să închirieze“, explică Alin Mureșan, de la agenția imobiliară Madia.

„Nu mai sunt semne că s-ar întâmpla la fel ca anii trecuți“

Pe de altă parte, specialiștii din domeniul imobiliar susțin că nu se așteaptă la majorări substanțiale ale chiriilor în următoarele două luni. „Chiriile au înregistrat o creștere constantă de anul trecut până în mai, când au atins un maxim care se menține și acum. În anii trecuți, înaintea începerii cursurilor, valoarea chiriilor creștea cu 10%, chiar mai mult. Acum nu mai sunt semne că s-ar întâmpla la fel“, explică Crenguța Radosav, reprezentanta agenției Sara 2000. Astfel, o garsonieră se închiriază cu 300 de euro lunar, în timp ce la un apartament cu două camere chiria variază între 250 și 450 de euro. (Georgeta Petrovici)

CRAIOVA. În ultima jumătate de an, prețurile locuințelor din blocurile craiovene au stagnat, motiv pentru care din ce în ce mai mulți proprietari au optat pentru varianta închirierii lor. „Chiriile sunt cam aceleași ca anul trecut, dar cu o tendință de creștere. Asta pentru că oamenii sunt nevoiți să închirieze, în loc să cumpere sau să vândă. În plus, de la 1 septembrie, venirea studenților va influența piața și anul acesta“, susține Carmen Rădulescu, de la agenția imobiliară „Carmen“. În prezent, chiriile la garsoniere variază între 150 și 400 de euro, în centrul orașului, iar un apartament cu două camere poate fi închiriat cu minimum 200 de euro. (Gabriela Zanfir)

Chiriile la garsoniere, cu 30 de euro mai mari ca în 2007

SIBIU. Toamna pare să nu mai aducă mari schimbări pe piața imobiliară din Sibiu, mai ales după ce, în ultimii ani, numărul tinerilor care vor să studieze aici scade considerabil. Astfel, o garsonieră poate fi închiriată cu 140-180 de euro, cu doar 30 de mai mult decât anul trecut. „Probabil că din septembrie prețurile vor fi mai mari cu 10%-15%, mai ales la garsoniere. Vor fi cu siguranță și locuințe ce se vor închiria la aceleași prețuri ca și până acum pentru că nici studenții nu mai sunt așa de mulți ca acum trei-patru ani“, consideră agentul imobiliar Nicoară Constantin. (Dragoș Popescu)

Tara.jpg

Sursa

Attached Files



#115
mobilus

mobilus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 11.03.2008
presa noasta cea de toate zilele :).... dupa explozia pretului la chirii "semnalata de presa"... de dupa blocarea pietei la apartamente ..unele ziare spun ca :

Quote

Chiriile din Bucuresti se pregatesc de scumpiri

Numarul de oferte pentru imobilele de inchiriat a crescut in ultima luna cu variatii intre 8,8% si 26,8%. Oferta in crestere nu a afectat insa si pretul de inchiriere, care a ramas constant in ultima luna. Potrivit monitorizarii anunturiparticulari.ro, preturile vor creste din luna septembrie, cand cererea pe piata se mareste in mod traditional, odata cu inceperea anului universitar. Analizele mai arata ca blocajul de pe piata vanzarilor imobiliare va afecta in curand si pretul chiriilor.

Potrivit raportului anunturiparticulari.ro, in luna iulie cresterea cea mai mare a ofertei a fost inregistrata la apartamentele cu 4 camere unde proprietarii au scos spre inchiriere un numar de 118 imobile. Numarul de oferte a crescut cu 17,4% pentru apartamentele cu trei camere si cu 14,4% pentru garsoniere. Cea mai mica fluctuatie a ofertei a fost inregistrata in cazul apartamentelor cu doua camere unde numarul imobilelor scoase la inchiriere de particulari a crescut cu doar 8,8%.
In ciuda cresterii ofertei, chiriile au ramas constante fata de luna trecuta. Cea mai mare fluctuatie a pretului mediu solicitat de proprietari a fost scaderea cu 4,5% pentru apartamentele de patru camere.
Raportat la ultimele 14 luni numarul de oferte de inchirieri a crescut spectaculos. Astfel, fata de aprilie 2007, in iulie 2008 erau cu aproximativ 85% mai multe oferte de inchirieri pe piata. Numarul de garsoniere destinate inchirierii a fost in iulie cu 83% mai mare decat in aprilie 2007. La apartamentele de doua camere cresterea e de 81% iar la patru camere de 78%. Pentru apartamentele de trei camere oferta s-a dublat ajungand la un numar de 437 de imobile scoase pentru inchiriere in luna iulie.
Preturile chiriilor au ramas constante in ultimele luni, in special pe segmentul apartamentelor de 1, 2 si 3 camere, care sunt si cele mai cautate. Comparativ cu luna octombrie 2007, cand s-a inregistrat un maxim al preturilor ca urmare a cererii foarte mari, in iulie 2008 preturile au crescut in medie cu 10% pentru garsoniere si apartamentele de 2 camere iar la patru camere au scazut cu circa 10%.
Lipsa finantarilor de pe piata genereaza reducerea tranzactiilor de proprietati in apartamentele vechi din Bucuresti va duce la
cresterea numarului de oferte pe piata inchirierilor. Acest lucru reuseste sa compenseze cererea mare de pe piata, dar estimam ca in scurta vreme numarul spatiilor scoase la inchiriat va atinge plafonul maxim. In aceste conditii si pe baza datelor anterioare, putem aprecia ca tendinta crescatoare a chiriilor se va pastra. In septembrie ne asteptam la o crestere a preturilor, datorata cererii foarte mari create de inceperea anului universitar. Dupa cele doua luni de varf traditionale – septembrie si octombrie – va urma o scadere moderata, dar preturile se vor stabiliza la un nivel superior celui actual. Statistica reprezinta numarul de oferte imobiliare din Bucuresti, publicate doar de persoanele particulare in toata presa scrisa centrala si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari. Numarul de oferte reprezinta numarul de oferte noi aparute pe piata si nu reprezinta numarul tuturor ofertelor existente pe piata.
AnunturiParticulari a fost lansat in anul 2001 si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe internet. AnunturiParticulari reprezinta un instrument extrem de util pietei imobiliare si este folosit in prezent de peste 700 de agentii imobiliare din Bucuresti. Datele sunt monitorizate si prelucrate de AGENTIE.NET, prin serviciul sau de monitorizare a anunturilor imobiliare. Detalii suplimentare puteti gasi pe www.agentie.net si www.anunturiparticulari.ro .

Sursa: comunicatedepresa.ro
sursa

Edited by mobilus, 20 August 2008 - 16:19.


#116
aionaro

aionaro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 112
  • Înscris: 21.05.2005
Speranta Munteanu, directorul Departamentului Real Estate din PricewaterhouseCoopers România:
Preturile la terenuri si apartamente sufera o corectie si vor scadea
de Anne-Marie Blajan HotNews.ro
Luni, 4 august 2008, 11:01 Economie | Imobiliarhttp://http://econom...-vor-scadea.htm

Preturile terenurilor si apartamentelor sufera o corectie in acest moment, motiv pentru care preturile vor scadea. Apartamentele noi, care nu sunt in locatii premium, se vand chiar si cu 1300 de euro/mp, in timp ce apartamentele vechi vor ajunge la nivelul preturilor din 2005-2006, a declarat intr-un  interviu pentru HotNews.ro Speranta Munteanu, Senior Director - Real Estate Leader, PricewaterhouseCoopers România.

Informatia pe scurt:

    * Proprietarii de terenuri au asteptari absolut exagerate in ceea ce priveste valoarea lor, prin urmare se asteapta o corectie.
    * Daca nu sunt in locatii premium, apartamentele noi se vand la preturi cu 15-20% sub asteptarile initiale ale dezvoltatorilor respectivi
    * Apartamentele  vechi vor ajunge sa se vanda la nivelul la care era pretul in 2005-2006.
    * In Bucuresti se va dezvolta un nou business: cel al inchirierilor
    * Daca nu se dezvolta infrastructura de transport, Romania risca sa piarda avantajul pe care i-l poate aduce situarea la granita UE pe segmentul de logistica.
    * Efectele crizei subprime in Romania: o maturizare rapida a mediului bancar, o mai mare atentie si circumspectie dupa efervescenta cu care bancile au acordat credite.

Reporter: Romania a fost vazuta ca o piata imobiliara plina de oportunitati in regiune. Ce a facut-o atat de atractiva?
Speranța Munteanu: Piata din Romania pe real estate a fost interesanta din doua motive. Primul, pentru ca am avut zone de real estate total neacoperite, si aici ma refer la cladirile de birouri. Poate va amintiti ca la nivelul anilor '94-'95, birourile cele mai elegante erau in blocuri de apartamente reconvertite la spatii de birouri si facute functionale pentru acest scop. La acea vreme piata spatiilor de birouri a fost o piata absolut virgina, clientii multumindu-se cu foarte putin din perspectiva calitatii spatiilor.

Similar, zona de spatii comerciale. Spatiile comerciale existente adresau initial o oferta si o filisofie de oferta comerciala corespunzatoare inceputului anilor '90: nu au existat hipermarketuri, mall-uri, spatii elegante, atractive, locuri in care lumea sa mearga la cumparaturi ca stil de viata. Amintiti-va ca in '97 lumea mergea la METRO sa isi faca cumparaturi, inclusiv haine. Altfel, piata era ca si inexistenta. A fost loc, a crescut foarte mult.

Zona care s-a dezvoltat ultima, din zona imobiliara comerciala, a fost cea a proprietatilor industriale si pentru logistica. S-a dezvoltat mai tarziu, pentru ca a existat o mare oferta de spatii industriale reconvertibile, provenite din fabricile si platformele industriale care s-au inchis. Un caz clasic si poate cel mai de succes este Pipera, in care conversia a fost completa - de la spatii industriale reconvertite pentru productia atractiva in Romania la acea vreme, la spatii de birouri in special de tip back office. Primele back office au fost caldiri de birouri sau hale multifunctionale reconvertite si partitionate pentru functiunea de birouri.

Logistica in sine s-a dezvoltat greu si este o crestere inca destul de lenta, desi Romania este vazuta ca o tara de logistica.

Reporter:Este tendinta ultimului an? Se vorbeste mult despre dezvoltarea sectorului de logistica in ultima vreme.
Speranța Munteanu: Este o logica a locului in care ne gasim. Logistica se va dezvolta pentru ca noi suntem pe granita Uniunii Europene, deci pe granita unde se face schimbul intre produse facute pe piete cu mana ieftina de lucru si zone de resurse foarte importante pentru Europa. Piata ruseasca va fi, pe de alta parte, o piata de desfacere predilecta pentru UE si atunci sigur ceea ce se aseaza pe granita asta poate fi o ultima reduta a economiei europene, locatia ideala pentru logistica.

Ce ne lipseste ca sa ne dezvoltam in sensul asta este infrastructura rutiera. Absenta unei infrastructuri moderne conduce fara echivoc catre o intarziere in dezvoltarea proprietatilor pentru logistica asa cum ar trebui si cum exista in tarile europene, rezultatul fiind dezvoltarea logistica usor atipica pentru zilele noastre. Vedem inca firme mari de distributie care se bazeaza pe depozite relativ mici si apropiate geografic. Exista o logica a timpului de transport si distanta care nu poate fi transpusa ad literam din tarile vestice pentru ca nu ai autostrazile pe care te poti deplasa. Si atunci pe drumurile obisnuite deplasarea dureaza mai mult, se consuma mai mult, costurile cresc si te obliga sa indesesti spatiile de depozitare, in loc sa ai spatii mari, foarte bine utilate, din care sa poti face distributia.

Reporter:Una dintre oportunitatile oferite de piata romaneasca a fost faptul ca a avut, cam pe majoritatea segmentelelor, vid de dezvoltare. Care a fost al doilea motiv care a facut-o atat de atractiva?
Speranța Munteanu: Preturile mici la terenuri. Faptul ca s-a retrocedat destul de mult din teren, destul de devreme, in contextul unei mari absente a investitiei straine directe, cat si a fondurilor autohtone de investitii in piata imobiliara, a condus la o scadere dramatica a pretului terenurilor.

In '94 terenul de-a lungul DN1 intre Bucuresti si Otopeni era in jur de 50 de dolari pe mp si primele dezvoltari noi s-au facut la acest pret. Pretul a scazut in '97 pe fondul cresterii inflatiei si intarzierii intrarii fondurilor straine de investitii directe si fondurilor pentru dezvoltare, spre 20-25de euro/mp, iar in zona dincolo de Otopeni a ramas la acest nivel si chiar mai jos pana aproape de anul 2000. A fost perioada in care investitori cu viziune asupra potentialului de dezvoltare a orasului au achizitionat suprafete imense de teren in nordul Bucurestiului si nu numai acolo.

Romania a fost atractiva pentru preturile mici la terenuri si pentru faptul ca a avut o piata imobiliara virgina.



Anul 2000 a fost acela in care s-a atins pretul minim din ultimii 18 ani, iar de atunci pretul terenurilor, si al proprietatilor imobiliare in general, a inceput incet sa creasca. Si pana spre 2004, practic tot ce a insemnat investitie a avut un randament extrem de mare. Randamentele acelea absolut spectaculoase au aparut datorita terenurilor ieftine, costurilor de constructie foarte mici si pietei nesofisticate, care accepta tot ce i se oferea.

Dupa 2004, odata cu imbunatatirea pespectivei de intrare in UE, aderarea la NATO si schimbarea profilului de risc al tarii, fonduri mai semnificative imobiliare au inceput sa intre in piata si s-a intrat intr-o accelerare oarecum piramidala. Toata lumea a vazut super-randamentele facute pe dezvoltarile imobiliare de pe terenurile achizitionate in perioada 1997-2000 si a sperat ca o sa fie asa la nesfarsit. Lucrurile s-au asezat spre 2007, iar criza subprime a accentuat aceasta tendinta. Piata se aseaza, dar o sa fie in continuare in crestere.

Proprietarii de terenuri au asteptari absolut exagerate in ceea ce priveste valoarea lor

Reporter: Romania a fost atractiva pentru castiguri imediate, se pare. A fost atat usor sa castigi pe piata imobiliara?
Speranța Munteanu: N-a fost foarte usor. A fost foarte usor pe o perioada limitata de timp. Cei care au castigat foarte mult au asteptat relativ mult timp intre momentul achizitiei terenurilor si dezvoltarii lor imobiliare, adica au riscat. De fapt, in Romania au existat mai multe profiluri de investitori.

Care au fost ele?
Speranța Munteanu: Avem investitori care au cumparat terenuri in anii '90. Ei au cumparat cu un orizont de asteptare lung, dar au cumparat foarte ieftin, la o rata de crestere asteptata a preturilor terenurilor foarte mare. Ei au avut niste castiguri incomparabile cu orice alta investitie in aceeasi perioada.

Vedem si in zilele noastre inca terenuri foarte valoroase in mana unor proprietari nu foarte sofisiticati, care au vazut randamentele care pot fi obtinute si care ar vrea si ei sa intre in zona de dezvoltare. Insa ei au o perceptie asupra valorii terenului lor absolut necorelata cu abilitatea lor de a-l dezvolta.

De exemplu, un teren in centrul Bucurestiului, sub unul din blocurile inalte din PiataVictoriei, valoreaza 4000 de euro metrul patrat si poti demosntra acest lucru. Dar nu e valoarea lui de piata. Pretul de 4000 de euro/mp este valoarea lui in mana dezvoltatorului, daca dezvoltatorul e cine trebuie.

Speranța Munteanu este director la PricewaterhouseCoopers România, coordonând Departamentele de Business Recovery Services și de Real Estate din cadrul companiei. Este evaluator autorizat din 1994, Vicepreședinte a Asociației Naționale a Evaluatorilor din România (ANEVAR) și Președintă a Comisiei de Etica și Disciplină a ANEVAR. Are o bogată experiența în evaluări. În ultimii trei ani Speranța a fost lider in acordarea de asistență în tranzacții de real estate (asistența pentru cumpărare/vânzare, finanțări din capital propriu și împrumutat), de asemenea și pentru evaluarea mijloacelor fixe aparținând companiilor dintr-o gama larga de sectoare industriale.



Ceea ce vedem acum este ca terenurile nu se mai vand. Si probabil ca ceea ce noi am asteptat pentru acest an ca fiind o corectie, se va face. Corectia va fi intr-un interval de sase luni sau maxim un an: cei care detin terenuri care sunt valoroase - dar nu atat de valoroase cat cred ei,  (oricum valoroase fata de pretul la care l-au achizitionat) - vor accepta sa le vanda. Isi vor da seama ca pretul incepe sa scada si atunci se va intalni cererea cu oferta. Adica se va ajunge in punctul in care, dupa calculele dezvoltatorului, acestuia o sa-i renteze ca randament sa plateasca terenul respectiv.

Acum proprietarii de terenuri au asteptari absolut exagerate in ceea ce priveste valoarea lor si toata lumea o stie. In momentul de fata daca nu esti deja proprietar de terenuri sansele tale de a incepe o noua dezvoltare sunt minime.

Reporter: Doar la terenuri ne asteptam la scaderi de preturi, la corectii?
Speranța Munteanu: Statistic vorbind, terenurile sunt grupa de imobil care a avut suficient de multe tranzactii ca sa putem spune ca avem o intelegere asupra tendintelor pietei si sa facem niste prognoze.

Daca insa vorbim despre zona rezidentiala, nu putem discuta in aceeasi tema despre frecventa si semnificatia tranzactiilor pe piata. Pana de curand perceptia pietei s-a bazat pe parerile/asteptarile unor agentii imobiliare sau ale unor dezvoltatori, care vorbeau despre niste proiecte care erau pe planseta. Putini s-au preocupat sa intrebe cumparatorul potential al apartamentelor daca are cu ce sa plateasca acel pret sperat, daca si-l permite. Si toata lumea a facut niste rationamente economice plecand de la un set de informatii distorsionate de prea mult optimism.

Reporter: Si anume?
Speranța Munteanu: Sa luam exemplu Bucurestiului ? desi lucrurile se intampla chiar si mai grav in provincie - aici majoritatea tranzactiilor din ultimii ani au fost tranzactii cu case. Cat priveste apartamentele, majoritatea tranzactiilor pana in 2007 au fost cu apartamente vechi. Pana in 2000 au existat doar cateva zone cu apartamente mai mari si cu locatii mai bune: zona Unirea-Decebal, in nord, Aviatiei - dar care , desi este in nord, nu era cotat atat de bine ca zona Unirea - si apoi stratificate pe zine de atractivitate urmand cartierele dormitor comuniste, unde apartamenteles-au tranzactionat la valori foarte mici. Daca apatamentele din Unirea s-au vandut undeva la 50-60 de mii de dolari si pe urma euro, aproape tot timpul pana cand au explodat preturile, in Drumul Taberei sau Balta Alba un apartament de doua camere a costat 20 de mii de euro.

In momentul in care veniturile au crecut, a crescut si presiunea pe fondul locativ, iar bancile au inceput sa dea credite mai adecvate finantarii achizitiilor imobiliare. Acela a fost momentul, prin 2004-2005, cand s-a accelerat achizitia de apartamente. Si astfel cei care pana in momentul acela stateau cu parintii sau in gazda, tinere cupluri, au cumparat ceea ce au gasit in piata, apartamente vechi, iar pretul lor a explodat. Dar numarul de tranzactii pe an a fost foarte mic, 1500-2500 pe an. Nimic comparabil cu oferta anuntata pentru 2008-2010, care cel putin teoretic depaseste 10.000 de unitati pe an.

Aceasta efervescenta a dat indicatia ca exista o piata pentru apartamente in Bucuresti si a determinat o exacerbare a acestei perceptii despre piata. Sigur ca piata exista: Bucurestiul este un oras in crestere, care atrage forta de munca, este un oras universitar, iar locuitorii sai actuali stau ai inghesuiti in case decat locuitorii celorlalte capitale europene. Este de asteptat ca si noi va trebui sa ajungem, in medie, la sub 2 membri de familie locuind intr-un apartament ? similar statelor UE, in timp ce actualmente in Bucuresti sunt aproape trei locuitori intr-un apartamente - insa maniera in care investitorii au perceput acest fenomen a fost optimista.

Reporter: Adica au vazut oportunitatea de a vinde la un pret foarte mare pe metru patrat.
Speranța Munteanu: Si-au spus ca daca pana spre 2005 s-a vandut un apartament vechi cu 1300-1500 de euro pe mp in cartierele vechi, iar ceea ce s-a construit de lux s-ar putea vinde la 2000, 2500-3000 de euro/mp, atunci media este pe la 2000 de euro mp. Dar nimeni n-a mai facut o analiza intre ce inseamna 2000 de euro/mp si puterea de cumparare a bucuresteanului al carui profil corespunde pietei tinta a dezvoltatorilor imobiliari.

Daca te uiti la profilul tinta toti spun asa: tanar, intre 30-45 de ani, ambii soti avand job-preferabil fiind sa nu aiba copii, fiind acceptabil sa aiba cel mult un copil. Cam asa arata cei care isi pot permite, pe cont propriu, finantarea pe credit a unui apartament nou. Si atunci judecam, la modul cel mai simplist, cat reprezinta acest segment din totalul celor 2 milioane de locuitori din Bucuresti: unele estimari arata ca in acest segment de varsta sunt 350 de mii de bucuresteni, iar dintre ei doar 10% au venitul amintit, ceea ce inseamna ca 35.000 au posibilitatea sa cumpere apartamentele. Dintre ei o parte au casele lor si unii si le-au cumparat. Si atunci te intrebi cui te adresezi.

Romanii sunt majoritatea proprietari de locuinte: 97-98% dintre ei locuiesc in case proprii.



Asta inseamna ca in realitate, in conditii nemodificate de finantare, preturile trebuie sa coboare ceva mai jos ca sa poata fi largita baza potentialilor cumparatori eligibili. Asta este exact fenomenul la care asistam in prezent. In complexuri rezidentiale noi pentru care dezvoltatorii, bazandu-se pe estimari ale agentilor imobiliari, au facut estimari ale pretului apartamentelor de 1800-2000 de euro pe mp, apatamentele noi, care nu se gasesc in locatii premium, se vand acum la 1500-1600 euro/mp, si chiar 1300 de euro/mp.

Majoritatea complexurilor rezidentiale se ridica astazi la un pret de 900 de euro/mp

Reporter: Scaderea pretului este si din cauza ca dezvoltatorii risca sa ramana in pana de bani si, inasprindu-se conditiile de creditare, au nevoie sa faca vanzare ca sa-si termine proiectele?
Speranța Munteanu: Nu, nu cred ca aceasta este cauza scaderii pretului la care are loc vanzarea, nu asta e problema. Pentru ca in zilele noastre majoritatea complexurilor rezidentiale se ridica la un cost total compus din costul terenului, constructie de pana la 900-1000 de euro/mp, suma incluzand si costul finantarii, ceea ce inseamna ca tot ce ai peste, 500-600 e profit.

Sigur ca depinde de profilul investitorului. Daca in proiect a fost adus capital de risc, iar investitorul se asteapta la rentabilitati de peste 40% anual, sigur e nefericit daca pierde 200-400 de euro pe mp. Si atunci cel care si-a facut o astfel de judecata si are alternative ? pentru ca nu vorbim despre investitori care se muta din Bucuresti la Vaslui, ci care se muta din Romania pe alte piete cu randamente mai bune ? isi da seama, dupa ce face calculele, ca nu ajunge la randamentul dorit, logica lui e sa vanda proiectul si sa isi puna banii intr-un alt proiect, intr-un alt colt de lume care o sa ii dea, eventual, randamentul scontat.

Pe de alta parte vor exista intotdeauna si investitori care se vor multumi cu un  randament de 20% si atunci acestia vor merge inainte cu proiectul.

Deci nu e o criza, ci doar o schimbare de profil de investitor. Crizele vor aparea acolo, de exemplu, unde locatia a fost aleasa prost, sunt probleme de acces si chiar mai grav, nu exista o gradinita in jur, o scoala, cat despre cumparaturi curente nici vorba...

Reducerea cu 12% a pretului apartamentelor vechi este o corectie, pretul la care se vor vinde va fi cel din 2005-2006

Reporter: Care este tendinta la apartamentele vechi, sunt multe informatii in piata privind ieftinirea lor cu 12%. Este doar o scadere a pretului pe perioada de vara si la toamna va mai urca sau este o tendinta descendenta continua?
Speranța Munteanu: Este tot o corectie. Au scazut cu 12% fata de cateva tranzactii facute. Probabil un numar mare de astfel de apartamente se vor tranzactiona la  o valoare similara preturilor din 2005-2006. O sa ne intoarcem undeva in trecut si acolo vom ramane, pentru ca aceasta e valoarea lor.

Cred ca acest 12% poate sa fie corectia, sau poate va fi 15% fata de maximul pe care l-au inregistrat, dar oricum valoarea apartamentelor vechi n-o sa scada cu 12% pe an in viitorul imediat.

Ganditi-va in termenii acestia: un apartament vechi cu 2 camere, intr-o zona relativ buna, se inchiriaza cu peste 500 de euro, adica 6000 de euro pe an. Pentru un apartament, o perioada medie de rambursare a investitiei ar fi de 15 ani, ceea ce inseamna ca un apartament care se inchiriaza cu 500 de euro pe luna se va vinde cu 90.000 de euro. Mai mult decat atat, lumea spune "decat sa il inchiriez, mai bine il cumpar". Numai ca nu are banii disponibili imediat.

Si probabil ca locuintele vor cunoaste atunci o stratificare, o clasificare. Unele vor fi in clasa de prima locuinta achizitionata in viata unei persoane - cele mai prost pozitionate, mai prost accesate, cu o fatada mai putin fericita ? de regula te duci si iti cumperi o astfel de casa cu 60-70 de mii de euro cand ai terminat facultatea si il vinzi la acelasi pret cand ai restul de bani ca sa iti urmatoarea locuinta, mai buna, pe care dai de exemplu 150.000 de euro.

Asta se intampla peste tot in lume. Lumea nu sta in aceeasi casa la nesfarsit cum obisnuiesc romanii, ci  in timp se muta in locuinte mai bune pe masura ce ii cresc veniturile si numarul de copii. Se intampla insa si invers: cand ai copii mici sau preadolescenti, iar venitul este mare ai si casa cea mai mare, pe care eventual o inchiriezi si doar dupa ce copiii pleaca  iti vei cumpara una mai mica, pentru batranete, cand veniturile sunt mai mici. Lucrurile astea nu au inceput inca sa se intample la noi.

Reporter: Si cand credeti ca se vor intampla?
Speranța Munteanu: Avem 2,5 milioane de romani in strainatate, care, cand se vor intoarce, vor veni cu propria mentalitate si vor avea un alt comportament vizavi de locuintele pe care le vor achizitiona/inchiria/construi. Probabil ca in 10 ani lucrurile se vor schimba.

In cativa ani va aparea si in Romania piata inchirierilor de apartamente, care acum practic lipseste.



Eu ma astept ca si complexurile de locuinte, dintre care unele sunt si neinspirat situate si saracacios construite (beton pe beton si suprafete cotate in UE ca apartinand locuintelor sociale ? sub 80 de metri patrati) sa nu-si gaseasca toate cumparatori. Urmarea va fi un numar semnificativ de black windows (n.r. ferestre negre, neluminate) in unele dintre ele, adica apartamente neocupate. Sigur ca dezvoltatorul n-o sa ramana cu ele, o sa le vanda la un pret mai mic, unui cumparator angro, care o sa le inchirieze. In opinia mea de-abia atunci o sa apara ceva ce ne lipseste cu desavarsire, si anume piata apartamentelor inchiriate, blocuri intregi sau zone cu apartamente inchiriate, cu un proprietar imobiliar care numai cu asta se ocupa. Acum fenomenul e absolut subtire, proprietarii care inchiriaza profesionist au fost cateva apartamente, nu cred ca au mai mult decat cateva zeci de apartamente de inchiriat.

Reporter: Este un nou business.
Speranța Munteanu: Este un business peste tot in lume. Unul care aici lipseste pentru ca romanul are casa si n-ai cui sa inchiriezi consistent. Insa exista prognoza ca Bucurestiul va ajunge la 4 milioane si acesti oameni trebuie sa stea undeva. Ma indoiesc ca vor veni vreo 1.500.000 de locuitori capabili sa-si achizitioneze apartamente.

Reporter: Se vorbeste mult despre investitori care cumpara un numar mare de apartamente in aceste complexuri pentru a le revinde eventual la un pret mai mare.
Speranța Munteanu: Da, exista genul acesta de investitor, dar prin acesta nu creste  neaparat pretul. Exista o tendinta acum pusa sub control, dar care acum un an sau doi ani a fost mai accentuata: tendinta de intrare pe piata a unor investitori speculativi, care, pornind de la rationamentul ca vor ajunge sa se vanda apartamentele la 2000 de euro mp, au achizitionat off plan (de pe planseta) apartamente. Au incercat sa-si construiasca un astfel de portofoliu, dar nu in ideea de a vinde mai scump decat dezvoltatorul.

Ideea era ca acest tip de investitori vand la acelasi pret, dar cumpara de la dezvoltator cu un anumit discount dat de volum si de asumarea riscului de intarzierii a punerii in functiune rezultand din faptul ca le cumpara de pe planseta. Cand cumperi de pe planseta cumperi practic niste promisiuni si iti asumi anumite riscuri caracteristice dezvoltatorului, dar fara sa ai controlul acestuia asupra procesului.

Dezvoltarea imobiliara e atrasa de dezvoltarea economica, iar diferentele intre provincie si Bucuresti sunt semnificative in acest sens

Reporter: Spuneati la un moment dat ca intre Bucuresti si provincie deosebirile sunt foarte mari. In ce constau ele?
Speranța Munteanu: Exista deosebiri si asemanari. Clujul, Timisoara, poate Constanta au similaritati cu Bucurestiul, insa cam atat. Totusi, ceea ce se intampla similar in provincie este faptul ca fondul de locuinte existent e in proprietatea ocupantilor in proportie covarsitoare, 97-98%. Si in plus, tributari sindromului comunist, romanii sunt deocamdata mai putin adversi ideii de a sta inghesuiti, multi membri ai familiei intr-un apartament sau o casa.. Asa cum spuneam, intr-un apartament in Bucuresti locuiesc aproape trei persoane, fata de nici doua in Europa de Vest, in conditiile in care nu avem mai multi copii decat familiile din Vest, ci din faptul ca batrani ai familiei locuiesc cu copiii maturi, sau tinere familii locuiesc cu parintii.

Reporter: Cum este situatia in tarile foste comuniste, din regiune, cu care ne comparam de obicei?
Speranța Munteanu: Bulgarii sunt in situatia noastrai, totate tarile din fosta URSS o au mai rau decat noi, Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia se comporta mai apropiat de UE, au insa venituri mai mari si alt acces la finantare.

Reporter: Revenind la comparatia Bucuresti-provincie...
Speranța Munteanu: In provincie nu se muta nimeni, ci dimpotriva, pleaca multi, mai ales din zonele care nu au dezvoltare economica sustinuta pe fondul unei cresteri imobiliare care este  corelata cu cresterea economica. Sunt insa si zone care au crestere economica si experimenteaza aceeasi dezvoltare imobiliara cu Bucurestiul. Dar daca mergi la Caras Severin, Deva sau Resita vei observa ca un apartament de doua camere se vinde la 25 de mii de euro. Sunt oameni cu salarii mici, care nu au putere de cumparare, nu sunt oameni care sa se mute masiv in orasele respective. Timisoara sau Clujul, in schimb, pot fi uneori mai scumpe decat Bucurestiul.

Reporter: In schimb, se dezvolta segmentul de retail, se deschid multe mall-uri in provincie in ultima vreme.
Speranța Munteanu: Au existat investitori inteligenti, care au inteles bine corelatia dintre spatiul comercial, dimensiunea spatiului comercial si localitatea unde il construiesc. Florentin Banu, cel care a dezvoltat Artima, a folosit conceptul dezvoltarii unor spatii comerciale pentru localitati sub 100 de mii de locuitori. Le-a dimensionat atat de bine incat acum a vandut foarte bine afacerea unui lant international. Dimensionarea facuta de el a fost practic potrivita cu locatia.

Reporter: Sa inteleg ca exista si investitori mai putin inspirati.
Speranța Munteanu: Daca te duci pe soseaua cu mall-uri de la Arad sau Oradea vei observa ca - fara o analiza prea buna, fara a avea la baza un business plan  - vei observa ca investitorii s-au inghesuit extrem de tare si au plasat mall-urile unul dupa altul. Avem zone extraordinar de incarcate in acest sens si s-a exagerat foarte mult.

In ceea ce priveste retail-ul, locatia este mai importanta decat in celelalte segmente imobiliare. Depinde de scopul proiectului: de exemplu, pentru divertisment e un gen de locatie, pentru utilitar este un altul. Retailul are inca loc mult de dezvoltare in Romania, sunt zone mult subofertate, insa dezvoltatorii vor trebui sa faca un pas inapoi si sa judece intr-un mod profesionist alegerea locatiilor.

Reporter: Ce alte segmente imobiliare mai au loc de crestere?
Speranța Munteanu: Logistica va creste de indata ce vom avea infrastructura.

Reporter: Deci este un imperativ sa facem infrastructura, altfel riscam oportunitati.
Speranța Munteanu: Ce riscam noi este ca logistica mare, paneuropeana, care ar putea sa se aseze la noi sa ne ocoleasca si sa mearga la sarbi sau la bulgari. Pana in razboiul sarb, pana in 1999, noi eram total ocoliti. Intre timp, s-a mai imbunatatit traficul pentru ca zona sarba, care a fost nesigura pentru mult timp, dar isi revine cu mare rapiditate si practic suntem intr-o competitie cu zonele din jur pentru logistica. Da, ne trebuie autostrazi, pana atunci cu logistica mai greu.

Criza subprime are drept efect, in Romania, o maturizare rapida a bancilor

Reporter: Care sunt efectele crizei subprime in Romania? S-au facut simtite efectele?
Speranța Munteanu: Nu imediat, a existat o intarziere de cateva luni si nu cred ca vor fi efecte mai dure decat cele de acum, iar cel mai important efect direct pentru piata romaneasca este bun: cresterea atentiei si circumspectiei mediului bancar. Nu e problema daca bancile nu au bani, pentru ca - odata vazand ce se poate intampla in sistemul financiar international - si-au revizuit si ele procedurile de risc. Deocamdata la noi nu s-a intamplat nimic si nici n-o sa se intample lucruri prea grave, dar bancile au devenit prudente, ceea ce este foarte corect.

In ultima vreme, bancile isi pierdusera intr-un mod periculos prudenta care ar fi trebuit sa le caracterizeze, pentru ca nu sunt banii lor in joc, ci sunt banii nostri. Au avut o perioada de efervescenta exagerata din care acum si-au revenit. Asta se vede din maniera atenta in care analizeaza noile proiecte care li se propun.

Criza subprime s-a resimtit dupa cateva luni in Romania si a dus la cresterea atentiei si circumspectiei bancilor.



Poate ca au devenit si prea prudente uneori, dar o sa-si revina, pentru ca va trebui sa isi plaseze banii. Acesta e principalul efect al crizei subprime: o maturizare rapida a bancilor europene care au invatat din mers din experienta bancilor americane.

Al doilea efect va fi acela al dezvoltatorilor care sufera din caza crizei subprime pe alte piete si care sunt prezenti la noi in piata.

Reporter: Cum este cazul Fadesa.
Speranța Munteanu: Mai degraba cum a fost reflectat cazul Fadesa.

Reporter: Reprezentantii firmei spaniole spun ca proiectele din Romania nu vor avea de suferit in conditiile in care situatia din Spania este grava.
Speranța Munteanu: In Romania au cumparat deja terenul, iar proiectele au finantarea acordata de banci. Deci bani sunt, proiectul e bun, ce poate pati entitatea locala? Cel mai rau lucru ce i s-ar ptuea intampla Fadesei in ceea ce priveste proiectele, daca sunt bune, e sa fie obligati sa le vanda. Nu stiu exact care e structura lor corporatista, dar s-ar putea sa aiba o entitate izolata de problemele financiare ale structurii mama. Nu ma astept, din perspectiva asta, sa simtim cutremur pe piata si trebuie sa evitam atacurile de panica.

Reporter: In afara de inasprirea conditiilor de creditare si unele probleme ale investitorilor pe piata mama, ce alte efecte ale crizei subprime ar mai putea fi vizibile?
Speranța Munteanu: Investitorii insisi ar putea avea probleme, nu proiectele pe care le detin. Iar problemele nu sunt urmare a crizei subprime. Vom mai vedea probleme din autorizatii date fantasmagoric de departamente de arhitectura din varii orase un pic lipsite de viziune urbanistica. Astfel, clientul va fi in situatia in care, dupa ce va vedea constructia, nu isi va mai dori sa locuiasca acolo.

Reporter: Intr-un studiu al PwC, se  arata ca pe segmentul imobiliar Romania si Bulgaria sunt necesare niste corectii. despre ce corectii este vorba?
Speranța Munteanu:In primul rand, fraza din studiu se referea la segmentul de retail, la supraoferta de spatii comerciale din diferite zone. In cazul Romaniei si al Bulgariei discutia este clara pentru anumite zone care au fost percepute ca fiind cele mai atractive si in care s-au proiectat foarte multe spatii comerciale in acelasi loc.

S-au facut dezvoltari in zona de retail fara a se face o analiza serioasa asupra corelatiei dintre cererea zonei respective si oferta totala a mai multor investitori in acelasi loc. Studiul s-a facut in februarie anul acesta si faptul ca in Arad, spre exemplu, s-a renuntat la trei dintre cele sase proiecte de retail anuntate la inceputul anului, poate fi vazut ca o confirmare a predictiei, facuta in studiu, despre corectia ce urma sa aiba loc in acest domeniu in 2008.

Nu este vorba in niciun fel despre piata imobiliara Romaniei, de piata  in ansamblu, ci despre retail, locurile si tendinta unor teritorii de a crea situatii de supraoferta. Sunt o suma intreaga de dezvoltatori de retail care si-au reconsiderat pozitia lanturilor de dezvoltare. Iar astea sunt exact genul de corectii despre care vorbeste studiul.

Romania e o piata in crestere, care trebuie sa creasca evoluat, prin intermediul unor investitori care capata experienta si devin din ce in ce mai sofisticati si mai capabili sa faca analize si sa ia decizii documentate. In mare masura vor fi fortati in directia aceasta de maturizarea clientilor.

Exista dorinta si presiunile pentru transparentizarea pietei imobiliare

Reporter: Piata imobiliara romaneasca pare lipsita de transparenta. Se va trece la o transparentizare a ei?
Speranța Munteanu: Lipsa de transparenta este o problema. Intotdeauna cand se fac venituri foarte mari, cand esti in perioada intens speculativa, tendinta e sa tii cat mai confidential informatia. Eu cred insa ca de acum incolo transparenta va fi mult mai importanta decat confidentialitatea si sunt cativa actori interesati de acest lucru: bancile, chiar dezvoltatorii, zonele de cadastru si taxe locale. Actiunile de transparentizare vor veni dinspre una din aceste zone.

Reporter: Exista deja o initiativa a BRN in colaborare cu notarii.
Speranța Munteanu: In Franta, spre exemplu, informatia privind pretul locuintelor este culeasa din zona de taxe locale, la fel si in SUA. La noi exista in acest sens o initiativa a sistemului bancar care impreuna cu notarii doresc sa faca acest demers de a da un indice al pietei imobiliare bazat pe valorile reale.

Reporter: Dar in conditiile in care declari la notar un pret mai mic, cat de exacte vor fi?
Speranța Munteanu: Pai tocmai de aceea este buna corelatia cu banca, pentru ca bancii nu ii poti declara un pret mai mic. Cele mai bine informate sunt bancile, dar si notarii au inceput sa fie bine informati. Cred ca initiativa e foarte buna. Exista o presiune si presiunea va duce la rezultate.

sursa hotnews.ro
sursa

Edited by aionaro, 21 August 2008 - 17:09.


#117
mobilus

mobilus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 11.03.2008
^^^ vechi si a mai fost si discutat si postat

Quote

Romania, crestere economica record in prima jumatate a acestui an, asteptari mari pentru final de an
de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 21 august 2008, 16:47 Economie | Finanțe & Bănci

Economia Romaniei a crescut in prima jumatate a acestui an cu 8,6%, pe fondul unei cresteri economice de 8,9% in trimestrul al doilea, valori record pentru ultimele doua decenii, a declarat, joi, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, citat de Mediafax. Mai mult, acesta spune ca investitiile straine directe ar putea depasi 10 miliarde euro in acest an. Fostul ministru de Finante, Ionut Popescu, crede ca am putea asista si la o crestere economica de peste 8% in acest an, o imbunatatire a prognozei de crestere economica pentru 2008 fiind asteptata si din partea Comisiei de Prognoza.

"Nu am mai avut o astfel de crestere economica de cel putin doua decenii. Mi-e foarte greu sa fac o comparatie cu perioada dinainte de ''''89, dar de cand am introdus indicatorul PIB acestea sunt niveluri record", a spus Vosganian.

El a aratat ca in aceste conditii Romania ar putea sa avanseze pana in 2012 pe pozitia a 12-a intre statele europene din punct de vedere al Produsului Intern Brut. Potrivit lui Vosganian, cresterea economica se va mentine la ritmuri inalte si in urmatorul deceniu, ministrul aratand ca are o prognoza de 450 de miliarde euro pentru PIB in 2020.

Ionut Popescu: Este posibil sa avem crestere economica de peste 8% in 2008

Ionut Popescu, fost ministru de Finante, spune ca aceste rezultate sunt reale si ca pentru acest an, cresterea economica ar putea trece de 8%.

"Sunt date corecte. Este posibil chiar sa avem la sfarsitul acestui an crestere de peste 8%. Chiar daca da putin inapoi acest trend in al doilea semestru, tot vom avea crestere economica spectaculoasa, peste toate prognozele. Acum se vad practic efectele introducerii cotei unice, pentru ca dupa aceasta masura au venit investitiile, care abia acum au inceput sa-si arate roadele", a precizat pentru HotNews.ro Ionut Popescu.

In opinia fostului ministru, scaderea economica din restul Europei, reorienteaza jucatori straini catre furnizori mai ieftini si catre tari unde preturile sunt mai mici, precum Romania.

"Aceasta este explicatia si pentru cresterea mare a exporturilor. Este o oportunitate, depinde cum vom sti s-o gestionam in continuare. Cred ca si pargul de 10 miliarde euro investitii straine directe poate fi atins si aceasta este cu atat mai spectaculos cu cat nu mai este vorba de vanzari precum BCR sau Petrom", a mai spus Popescu.

CNP, asteptata sa revizuiasca pozitiv prognoza privind cresterea PIB pe 2008

Estimari pozitive sunt asteptate in perioada urmatoare si din partea Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). In luna iunie a acestui an, Ion Ghizdeanu, presedintele acestei institutii, a declarat ca datorita evolutiei economiei peste asteptari, prognoza privind cresterea PIB pentru 2008 va fi, cel mai probabil, revizuita in urcare cu 1%, de la 6,5% la 7,5%, in toamna.

In primele sase luni ale anului trecut, avansul PIB a fost de 5,8%. La nivelul anului trecut, avansul economic a fost de 6%, iar estimarile Comisiei Nationale de Prognoza indica pentru 2008 o crestere de 6,5%. Potrivit datelor biroului european de statistica Eurostat, investitiile straine directe in Romania, in 2007, s-au ridicat la 7,3 miliarde euro, fata de 9,1 miliarde euro in anul anterior.

http://economie.hotn...entru-final.htm


Quote

România, campioana UE la creșterea sectorului de construcții

Ritmul de creștere din sectorul construcțiilor, de 20,7% în trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, clasează România pe primul loc în Uniunea Europeană (UE), potrivit biroului european de statistică Eurostat. Ritmul de dezvoltare al sectorului construcțiilor din România a devansat piețe precum cea din Polonia, unde s-a înregistrat o creștere de 19,8%, Slovenia, cu un avans de 16,7% și Bulgaria cu 15,6%. La nivelul Uniunii și a zonei euro, piața construcțiilor a înregistrat în intervalul aprilie – iunie o scădere cu 0,8%, respectiv 2,2% față de perioada similară din 2007. În această perioadă, România se clasa pe locul doi la nivelul UE, în funcție de ritmul de creștere al pieței construcțiilor față de semestrul anterior, după Polonia. Față de luna iunie a acestui an, țara noastră ocupa poziția a treia, cu un ritm de creștere de 12,7%, față de aceeași lună a anului trecut. (A.G.)
http://www.gandul.in...ml?3936;2942877

Quote

Piața chiriilor crește pe fondul stagnării tranzacțiilor cu apartamentele vechi
Piața închirierilor ia avânt pe fondul stagnării tranzacțiilor cu apartamente vechi. Proprietarii care au încercat, fără succes, să-și vândă locuințele preferă să le închirieze decât să scadă prețul. Specialiștii imobiliari spun că și creșterea costurilor de creditare a făcut ca o parte din potențialii cumpărători să aleagă varianta închirierii.

Piața apartamentelor vechi evoluează disproporționat, chiar dacă cererea de locuințe se menține ridicată. Așa că închirierile bat vânzările. Numărul apartamentelor de închiriat a crescut în ultimele luni, pe fondul scăderii tranzacțiilor. Cu alte cuvinte, oferta de închiriat este suplimentată cu locuințele inițial destinate vânzării, spun specialiștii imobiliari.

Deși cererea este în continuare mai mare decât oferta, creșterea costurilor de creditare a determinat o parte din potențialii cumpărători să se orienteze spre varianta de închiriere. În iulie numărul apartamentelor vechi scoase la vânzare în București a scăzut cu aproximativ 3% față de luna anterioară.

În iulie a fost scoase la vânzare 3.178 de apartamente vechi, cu circa 3% mai multe față de luna precedentă, când au fost scoase spre vânzare 3.265 de imobile, arată o analiză realizată de Magazinuldecase.ro.

Specialiștii portalului imobiliar spun că scăderea ofertei este determinată de caracterul sezonier al pieței, cu punctele de maxim în februarie-martie și septembrie-noiembrie.
Ei spun că o scădere a interesului pentru piața imobiliară este corelată cu lunile de vară. Pe de altă parte, volumul ofertei pe piața închirierilor este în creștere. În iulie au fost scoase spre închiriere cu aproximativ 4% mai multe imobile vechi decât în iunie. Potrivit aceluiași studiul, numărul de apartamente pentru închiriere a fost de 1.855, față de 1.785 în iunie.

"Pe piața apartamentelor vechi, la fel ca și pe piața apartamentelor noi, avem de-a face cu o stagnare momentan. Ceea ce am observat noi în ultimul timp este că oamenii preferă să nu le mai vândă la niște prețuri mici și atunci le scot la închiriere. Chiriile deja au crescut", a declarat Atena Țiplic, Senior Broker Residential Division Colliers.

Specialiștii Colliers spun că prețurile apartamentelor vechi nu vor scădea mai mult de 20% și se vor menține la un nivel constant de tranzacționare.

http://www.tmctv.ro/...tele_vechi.html


#118
dweller1999

dweller1999

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 439
  • Înscris: 06.02.2008

Quote

ARIS si-a revizuit in urcare estimarile privind investitiile straine directe din Romania in 2008, la 8 miliarde euro
de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 22 august 2008, 12:56 Economie | Companii


Agentia Romana pentru Investitii Straine si-a revizuit previziunile privind valoarea investitiilor straine directe atrase de Romania in acest an, de la sapte miliarde euro la opt miliarde euro, prognoze care sunt insa sub estimarile ministrului Economiei, Varujan Vosganian, de zece miliarde euro, anunta Mediafax. Acesta a mai anuntat joi ca economia Romaniei a crescut in prima jumatate a acestui an cu 8,6%, pe fondul unei cresteri economice de 8,9% in trimestrul al doilea, valori record pentru ultimele doua decenii.

"Conform datelor furnizate de BNR, valoarea investitiilor straine directe in primul semestru al anului in curs este de 4,75 miliarde de euro. Aceasta evolutie pozitiva a fluxului investitional a stat la baza revizuirii estimarilor Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) pentru anul in curs. Tinand cont de cifrele oficiale pentru perioada ianuarie-iunie 2008, preconizam ca pana la finele acestui an valoarea investitiilor straine directe va depasi opt miliarde de euro", a declarat agentiei MEDIAFAX vicepresedintele ARIS, Monica Barbuletiu.

Avand in vedere aceste cifre, oficialul ARIS a precizat ca Romania isi mentine si isi consolideaza pozitia de lider in atragerea investitiilor straine directe in Europa de Sud-Est.
La randul sau, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, joi, ca Romania ar putea inregistra in acest an investitii straine directe in valoare de peste zece miliarde de euro, o valoare record.

"Putem spera in acest an sa doboram recordul psihologic de zece miliarde de euro, in conditiile in care dupa primele sase luni valoarea investitiilor straine directe a fost de 4,8 miliarde de euro, iar seriile anuale de date ne arata ca in a doua jumatate a anului valoarea lor creste", a afirmat Vosganian.

Potrivit ARIS, domeniile care au atras si in acest an cel mai mare numar de proiecte de investitii au ramas industria auto si de componente auto, industria materialelor de constructii,  avand in vedere boomul inregistrat in sectorul imobiliar, domeniul IT, industria electronica, industria lemnului, sectorul energiei neconventionale si cel al serviciilor.

"Portofoliul ARIS cuprinde in prezent un numar de 92 de proiecte, in valoare totala de peste cinci miliarde de euro. Cifra indicata nu include proiectul Voestalpine, cu o valoare totala de 5,5 miliarde de euro si un numar de 4.000-5.000 locuri de munca directe estimate a fi create", a precizat Barbuletiu.

Voestalpine a anuntat, in noiembrie anul trecut, ca intentioneaza sa construiasca in zona Marii Negre o unitate de productie a otelului, cu o capacitate anuala de cinci milioane de tone si ca va lua o decizie in privinta locatiei in a doua jumatate a anului 2008, in functie de costurile cu protectia mediului, infrastructura si accesul la materii prime.

Compania austriaca evalueaza mai multe locatii in Romania, Ucraina, Bulgaria si Turcia. Voestalpine a inceput la finele lunii iunie sa cumpere terenul pe care ar urma sa construiasca fabrica in Romania.

ARIS acorda investitorilor straini asistenta de specialitate la cerere, pentru proiecte mari, in special de tip greenfield.

In 2007, Romania a atras investitii straine de sapte miliarde de euro.

Edited by dweller1999, 22 August 2008 - 13:15.


#119
Stagirioritic

Stagirioritic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 683
  • Înscris: 24.08.2008
Bancile, precum gutuile

Daniel Apostol

Quote

Era o vreme cand oamenii se temeau de banci. Nici vorba sa scoata banutul de la saltea si sa-l depuna in cine-stie-ce fel de cont bancar, indiferent ce dobanda spectaculoasa promitea reclama din fereastra bancii. Sa fi venit oare, din nou, vremurile alea?
Erau vremurile in care naivii carau sacii de bani – ai lor, ai rudelor si ai tuturor vecinilor creduli pe o raza de cinci kilometri – si ii depuneau in „jocuri piramidale“. Erau anii in care bancile pretins populare, cooperatiste, agricole sau cu semiluna tranteau usile in fata deponentilor, aratandu-le drumul inapoi spre casa cu buzunarele goale. Erau anii falimentelor bancare intr-o piata care statea cu barba-n piept si cu nasu-n pamant si aflata departe rau de pretentia de economie capitalista si de libertatea mecanismului cerer-oferta. Era pe cand bancile „cadeau precum gutuile toamna din pomi“. Acum economia romaneasca a ridicat nasu’ din pamant. Privim in jur si ce vedem: toamna gutuilor cazute din pomi loveste cu asprime bancile americane, ba si pe cele englezesti, baga fiori in sufletul bancherilor francezi, spanioli si germani. Criza creditelor ipotecare din SUA s-a transformat – aidoma unui tsunami care se naste dupa un seism si rade insulele linistite intalnite in cale, doborand deopotriva copaci, cladiri si oameni – intr-un val ucigator de economii care rade fara mila companii financiare si care tine in rosu luni la rand indicii bursieri si bilantul investitorilor.

Mai e oare rost de redresare? Sigur, ciclicitatea economiei e suverana.
Piata pare ca mai da un semn. Sunt la Sankt Petersburg si e miezul noptii. Afara e lumina ca ziua. Televizorul e deschis: pe CNBC Europe prezentatorii si analistii au intrat „in moara“. Tocmai se deruleaza ultimul „Breaking News“: Financial Back Up. Cu o perpetua defilare pe ecran a titlurilor care azi (16 iulie – n.a.) au inregistrat cresteri nesperate: „JP MORGAN GAINS 16%, FANNIE MAE UP 31%, FREDIE MAC UP 30%, NASDAQ BEST DAY SINCE 1 APRIL“. Piata americana a mai ridicat azi putin capul din tarana. Investitorii au mai scuipat o data in san, sperand in revenirea „taurului“. Dar analisti de la institute sofisticate de cercetare de piata vin si spun ca americanii isi pierd increderea in rolul de trendsetter global al pietei americane. Altii vin si reclama esecurile de amploare ale corporatiilor sau institutiilor guvernamentale. Cu ochii pe America, de aici, de la Sankt Petersburg, din inima Rusiei capitaliste, imi vine in minte ce mi-a spus ministrul roman al Economiei si Finantelor, „Varujan Vosganian“, cu doar o seara inainte, in Editia Speciala de la Money Channel: „Cadeau bancile precum gutuile toamna din pomi“. Era ziua in care presedintele american tocmai isi livrase mesajul catre natiune cu privire la starea economica a Americii. Era ziua in care George W. Bush indemna la incredere in institutiile creditului ipotecar. Si momentul in care acelasi Bush anunta ca statul nu intervine pentru a salva corporatiile private de la faliment, dar va face totul pentru a „asigura conditiile ca acestea sa supravietuiasca“. Il intrebasem pe Varujan Vosganian cand crede ca „valul gutuilor cazute din pom“ va ajunge sa loveasca piata de capital si piata financiara romaneasca si cum vor interveni autoritatile pentru salvarea investitorilor. Pe blogul TMC venise si un comentariu pentru ministru: „Am activat in piata de capital intre anii 1997 si 2000. Dupa 10 ani constat ca nu s-a schimbat nimic in bine. Cand propuneti sa revin, dupa 50 de ani ar fi OK?“.

Ministrul si-a exprimat inca o data increderea fata de bursa care agoniza „la rosu“, la fel cum, la alta scara, presedintele Bush vorbea de increderea in ipotecile ce au faramat linistea investitorilor si au trimis in faliment milioane de imprumutat i. „Piata de capital romaneasca a imbogatit mul ta lume in 2003–2007. Au fost anii in care piata de capital era un exemplu de dinamism. Dar acum se produc unele asezari, sub influenta pietelor internationale. Dar eu zic ca cine iubeste piata de capital trebuie sa o iubeasca atunci cand e greu. Am incredere in piata de capital,“ imi spunea Vosganian. Cat priveste interventia salvatoare a „statului“, se pare ca – potrivit ministrului citat – nu am avea nevoie: tsunami la care faceam referire nu va lovi economia romaneasca si nu va matura din piata investitorii pentru ca, „slava Domnului, n-am mai avut nici un eveniment in sistemul bancar, lumea a si uitat de valul de scandaluri vechi cand cadeau bancile precum gutuile din pomi, n-am mai avut asa ceva din 2004. Sa spunem ca primul val seismic a trecut si Romania a rezistat. A rezistat pe piata bancara, ba chiar s-a dezvoltat. A rezistat pe piata asigurarilor, dar s-a infranat putin dezvoltarea fata de potential“. Cat priveste imobiliarele, Vosganian crede ca nu vom avea o scadere a sectorului, ci doar o posibila stabilizare a preturilor. Altfel spus, investitorul de pe blog ar fi invitat sa revina in piata acum, nu peste 50 de ani. Eu, unul, insa l-as sfatui sa fie mai atent la ce se intampla in jurul nostru decat la increderea exprimata de oficiali. Precautia il poate feri de gutuile care cad toamna din pomi.


#120
vladamoh

vladamoh

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,273
  • Înscris: 15.01.2008

Quote

Creditul în franci elvețieni a explodat

Românii au contractat, doar în iunie, împrumuturi în monedă exotică de un miliard de lei.

Luna iunie 2008 a consemnat cea mai mare creștere a volumului de credite în franci elvețieni din ultimul an. Soldul împrumuturilor acordate în alte valute decât euro a urcat de la 8,9 miliarde de lei în mai la peste 9,9 miliarde de lei în luna iunie, potrivit datelor Băncii Naționale a României.

În structura secțiunii ?alte valute?, creditele în franci elvețieni au o pondere aproape exclusivă: dolarul nu mai este de mult o monedă căutată pentru credite, iar ofertele în yeni japonezi au dispărut. Cea mai mare parte a creditelor, aproximativ 640 de milioane de lei, sunt împrumuturi pentru nevoi personale.

Valoarea totală a creditelor în franci elvețieni destinate achiziției de locuințe a atins în iunie 2,7 miliarde de lei, cu o creștere de numai 192 de milioane de lei. Raportat la anul 2007, creditul în franci elvețieni a crescut de aproape patru ori, de la 2,6 miliarde de lei în iunie 2007 la aproape 10 miliarde de lei în iunie 2008.

Bancherii au păreri împărțite în privința creditelor în franci elvețieni. Dacă președinții băncilor care acordă astfel de credite (cum ar fi Bancpost sau Piraeus Bank) consideră francul elvețian o monedă chiar mai sigură decât euro, alți bancheri, cum ar fi președintele Erste Bank, Andreas Treichl, susțin că acordarea de împrumuturi în monede exotice reprezintă un act iresponsabil din partea băncilor având în vedere raritatea monedei elvețiene și faptul că băncile românești nu au posibilitatea să atragă depozite în franci elvețieni.

Pe de altă parte, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat război total creditelor în valute exotice și a recomandat în repetate rânduri bancherilor să renunțe la acest tip de finanțare. De altfel, reprezentanții BNR nu exclud nici posibilitatea introducerii unor restricții în această privință. Isărescu a avertizat că multe persoane nu cunosc riscurile la care se expun, luând credite în monede cu randamente mai mici în prezent. ?Francul elvețian este în mod tradițional o monedă de refugiu în care fac plasamente investitorii în perioade tulburi, întărindu-l?, spunea șeful băncii centrale.

Principalul mare avantaj al creditului în franci elvețieni, care a explodat în ultima perioadă, îl constituie dobânda semnificativ mai mică. Există însă și o serie de riscuri. Creditele în monede exotice, cum ar fi cele în franci elvețieni, prezintă cel puțin două inconveniente. Este vorba, în primul rând, despre raritatea monedei. În al doilea rând francul elvețian se poate aprecia în condițiile actuale de criză economică.

Sursa

Quote

Reacțiile bancherilor la noul regulament al Băncii Naționale a României

Clienții băncilor au scăpat de testul de stres, dar nu și de condiții mai aspre de creditare! Noile norme BNR arată că cei care vor lua împumuturi din toamnă nu vor fi supuși unei analize de risc pentru a vedea dacă pot să-și achite ratele la timp. Bancherii vor fi obligați, în schimb, să constituie un grad de îndatorare maxim pentru fiecare categorie de clientelă sau credit. Asta înseamnă, că cei care au venituri mici, vor putea împrumuta bani mai puțini, pentru că ei nu-și pot plăti ratele dacă dobânzile sau comisioanele cresc.

Dacă la început, Banca Națională vroia ca fiecare client să fie supus unui test prin care să se analizeze dacă poate să-și achite datoriile la timp în cele mai grele situații, noul regulament a ridicat această povară de pe umerii clienților persoane fizice. Băncile vor fi însă obligate să constituie un grad de îndatorare maxim pentru fiecare categorie de clientelă sau credit.

"Principala modificare de care ne bucurăm se referă la faptul că nu trebuie să facem testul de stress pentru fiecare persoană în parte. În schimb se face acea simulare de stress, pe algoritmul pe care banca îl are în prezent și va rezulta cu siguranță un grad de îndatorare mai mic", a declarat Radu Grațian Ghețea, președinte ARB.

"Vor fi condiții ceva mai restrictive ca acum, dar nu cred că impactul va fi unul mai mare", spune Ionuț Dumitru, economist Reiffeisen Bank.

Potrivit noului regulament, dobânzile promoționale nu vor mai fi luate în calcul.

Debitorul va trebui să aibă un grad maxim de îndatorarea pe toată perioada creditării.

"Vei fi în obligația să iei în calcul dobânda mai mare dacă contractul e cu rată fixă pe primul an și cu rată variabilă pe anul 2", a mai precizat Ionuț Dumitru.

Reprezentanții băncilor spun că, gradul de îndatorare va scădea cu 5 procente pentru fiecare tip de credit.

Analistul economic Dragoș Cabat crede că regulamentul BNR aduce mai multă birocrație în procesul de acordare a creditelor. Potrivit acestuia, efectul imediat al reglementărilor Băncii Centrale este încetinirea creditării, în special în domeniul creditelor de consum.

"Principalul efect va fi încetinirea creditării și introducerea unui element birocratic pentru că oamenii vor trebui să vină cu documente doveditoare care le obțin cu greu. Se introduce un element de birocrație, nu neapărat un element de judecată prudențială în limitarea creditelor. Acest regulament vine pe regulamentele bază 2, care au avut ca scop să lase la latitudinea băncilor comerciale procedurile de creditare pentru persoanele fizice, dar introduce anumite limitări", a declarat Dragoș Cabat.

Succesul creditelor exotice s-ar putea dovedi de scurtă durată după intrarea în vigoare a noului regulament al BNR privind limitarea riscurilor de creditare. Nicolae Alexandru Chideștiuc, economistul șef al ING, crede că suma maximă ce poate fi împrumutată în yeni japonezi sau franci elvețieni va scădea, chiar dacă dobânda va rămâne în continuare atractivă.

"La creditele în monede exotice, dacă nu sunt date prvind ratele de dobândă la BNR, se va lua rata de dobândă de la euro. Suma care se va putea lua se va reduce. Băncile mai afectate vor fi cele care până acum au avut o politică agresivă în ceea ce privește creditarea în valută și băncile care au mers pe credite în monede exotice", a declarat Nicolae Alexandru Chideștiuc, economstul șef al ING.

Noile norme ale BNR pot tempera avansul consumului într-o perioadă de creștere economică puternică și deficite mari, arată Radu Limpede, analist financiar. Având în vedere climatul economic dificil din marile economii, Radu Limpede crede că măsurile BNR sunt potrivite pentru evitarea unei prăbușiri a economiei în 2009.

"BNR nu are altă opțiune decât să limiteze creditul retail, creditul acordat populației ,având în vedere că avem o creștere economică foarte ridicată și această creștere ne poate duce la o aterizare dură în anii următori tocmai din cauza dezechilibrului extern. Observăm ca creditul neguvernamental a crescut în termeni reali cu 50%, asta înseamnă o medie între 30%, creditarea pentru firme și circa 70% creditarea pe segmentul populației. Cred că BNR face bine că pune frână acolo unde trebuie, dar frâna nu este atât de bruscă încât să blocheze piața cu totul. Nu este o cădere a pieței imobiliare, dar este evident o răcire, atunci nu ar fiu avut sens ca BNR să vină cu un regulament extrem de dur", a declarat Radu Limpede, analist financiar.

Sursa

Edited by vladamoh, 25 August 2008 - 09:26.


#121
potspeedy

potspeedy

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 18.07.2008
http://www.romaniali...amente-noi.html

#122
mobilus

mobilus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 11.03.2008

 potspeedy, on Aug 25 2008, 14:29, said:

^^^ daca te zgarcesti sa iei ieftin ...iti faci mai rau dupa aia :)...



articol de astazi :

Quote

Chiriile, salvate de clopoțel
http://www.adevarul....a...1&id=367684
[ http://www.adevarul.ro/usr/imagini/2606-165433-clipboard02.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Apartamentele destinate închirierii  din orașele-centre universitare sunt din ce în ce mai căutate. Tinerii care vin să-și desăvârșească studiile sunt așteptați ca pâinea caldă de proprietarii de locuințe, care au acum un motiv în plus să nu micșoreze chiriile.

Chiar și în condițiile unei creșteri a numărului de oferte, chiriile percepute de proprietari nu au suferit modificări în ultima lună. În orașele-centre universitare, chiriile nu au scăzut, pentru că și cererea este mare în acest moment.

„În Cluj este o continuă presiune din partea studenților, al căror număr este estimat la 100.000 anul acesta. 15% din aceștia au loc asigurat în cămine și în jur de 20.000 sunt clujeni. Dacă scădem acest număr din total, tot rămân aproximativ 65.000 de studenți fără cazare.

Acest tip de cerere transformă garsoniera în cel mai căutat tip de apartament pentru închiriere. În afară de studenți, mai există și muncitori din alte orașe care lucrează în Cluj, precum și „expați", străini angajați de firmele din afara țării cu activități în zonă.

Oferta a crescut mai ales pe segmentul de apartamente noi, pentru că au existat investitori care au cumpărat locuințe nou-construite exact în scopul închirierii lor ulterioare", explică Doru Lupeanu, director al agenției imobiliare Grup de Lux.

Numărul ofertelor a crescut în Capitală

În orașele de provincie care nu sunt centre universitare, seceta de pe piața chiriilor continuă, chiar dacă se apropie toamna. „Ofertele de pe segmentul apartamentelor destinate închirierii s-au diminuat în ultima perioadă, și asta din două cauze. Pe de o parte, contractele existente sunt încheiate pe termen de cel puțin un an, ceea ce duce la împuținarea apartamentelor disponibile.

Pe de altă parte, apartamente noi nu se prea construiesc la noi în oraș. Din punctul de vedere al prețurilor, proprietarii și-au mai crescut un pic pretențiile, dar nu le oferă nimeni banii ceruți. Oamenii nu au de dat  mai mulți bani decât oferă în prezent, s-a ajuns la o limită superioară în privința aceasta. Cele mai căutate sunt garsonierele, de către tinerii căsătoriți", spune Maricel Maxim, administrator al agenției imobiliare Credit Imob din Botoșani.

Studenții sunt așteptați cu nerăbdare și în București. „Prețurile vor crește din luna septembrie, când cererea pe piață se mărește în mod tradițional, odată cu începerea anului universitar", se arată într-o analiză a site-ului anunturiparticulari.ro.

Mărirea estimată a chiriilor vine însă pe un fond de creștere a numărului de oferte. „Numărul de oferte pentru imobilele de închiriat a crescut în ultima lună cu variații între 8,8% și 26,8%. Oferta în creștere nu a afectat însă și prețul de închiriere, care a rămas constant în ultima lună", se mai arată în analiză.

Mai mult decât atât, în ultimul an chiriile au crescut, chiar dacă numărul de oferte s-a majorat și el semnificativ. Astfel, față de aprilie 2007, în iulie 2008 erau cu aproximativ 85% mai multe oferte de închirieri pe piață. Cel mai mare avans, de 83% în numai un an, s-a înregistrat pe segmentul locuințelor cu o singură cameră.


#123
dweller1999

dweller1999

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 439
  • Înscris: 06.02.2008

Quote

Numarul autorizatiilor pentru constructii rezidentiale a scazut in iulie cu 4,9%
de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 27 august 2008, 11:37 Economie | Imobiliar

documente
Autorizatii pentru constructii rezidentiale, primele sapte luni 2008
(27 Aug 2008) DOC, 914KB Numarul autorizatiilor pentru constructiile rezidentiale a depasit cifra de 5.800 in luna iulie a acestui an, in scadere cu 4,9% fata de iunie 2008, dar in crestere cu 5,7% fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

In primele sapte luni din acest an, au fost eliberate 35.233 autorizatii, in crestere cu 11,6% fata de perioada similara din 2007. INS a anuntat recent ca lucrarile executate la cladirile rezidentiale au scazut in luna iunie 2008 cu 3,3% fata de luna mai, desi la nivel de semestru, valoarea lucrarilor a fost in crestere fata de perioada similara din 2007.

In luna iulie a acestui an, pentru construirea de cladiri rezidentiale au fost eliberate 5.839 autorizatii, din care 63,0% sunt pentru zona rurală, menținându-se trendul din luna precedentă. Cresteri ale numarului de autorizatii s-au inregistrat doar in doua din cele opt regiuni de dezvoltare, respectiv Vest și București-Ilfov.

In primele sapte luni, numarul autorizatiilor eliberate a crescut cu 11,6% fata de perioada similara din 2007. Cele mai multe autorizatii s-au eliberat in regiunea Sud-Muntenia (+943 autorizații), singura scadere fiind inregistrata in regiunea de dezvoltare Vest.

Recent, INS a anuntat ca valoarea lucrarilor de constructii a crescut cu 33,2%, in primul semestru din acest an fata de aceeasi perioada din 2007, crestere evidentiata la toate tipurile de constructii, insa in luna iunie lucrarile executate la cladirile rezidentiale au scazut fata de luna mai cu 3,3%.


#124
mobilus

mobilus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 11.03.2008
pentru cei care isi doresc babal.....sa stie cam ce ii asteapta :)

Quote

Aterizare dura pentru economiile baltice
Economiile celor trei state din regiunea baltica se indreapta catre o lunga perioada de dificultati economice pe fondul scaderii continue a preturilor proprietatilor imobiliare si al evolutiei dezamagitoare a pietelor de export, conform unui raport al SEB, a doua banca din regiune ca marime, scrie Bloomberg.

Economia Estoniei se va contracta cu 2% anul acesta, inainte de a-si reveni in 2009, cea a Letoniei va creste cu 0,3%, pe cand cea a Lituaniei se va aprecia cu 5,5%.

Incetinirea ritmului de crestere al Produsului Intern Brut vine dupa ce perioada de boom condusa de cresterea record a pietei creditelor, care a avut ca




efect avansul preturilor de pe piata imobiliara din zona baltica s-a incheiat, in prezent rata in urcare a inflatiei limitand puterea de cumparare a populatiei.

Economiile Letoniei si Estoniei sunt mai afectate decat cea a Lituaniei, dat fiind ca sectorul imobiliar si piata creditelor din cele doua tari au fost mai active. In Estonia PIB-ul s-a diminuat cu 1,4% in trimestrul doi, cea mai puternica scadere din ultimii 14 ani.

Aceasta a fost cea de-a doua economie a Uniunii Europene care a intrat in recesiune de la inceputul inaspririi conditiilor de creditare de pe pietele financiare, dupa Danemarca. Consumatorii au reactionat la schimbarile din economie mai repede decat se asteptau analistii in primavara, in parte pe fondul preturilor mari la carburanti si la alimente si pe de alta parte deoarece acestia s-au concentrat mai mult pe economisire.

In 2009 Letonia este asteptata sa aiba o crestere economica de 1,5%. Pentru Estonia se previzioneaza o crestere similara, pe cand pentru Lituania este estimata o crestere a Produsul Intern Brut de 4%, economia ameliorandu-si starea maladiva, insa nivelul de crestere ramanand sub cel potential de 6%-7%, conform SEB.
http://www.zf.ro/art...le_baltice.html

Quote

Economia Spaniei a inghetat din cauza crizei imobiliare

Economia Spaniei a inregistrat in trimestrul doi cea mai modesta crestere din ultimii 15 ani, pe fondul preturilor record inregistrate de petrol si a crizei de pe piata imobiliara, care a adus tara in pragul recesiunii, scrie Bloomberg.

Cresterea economica a fost de 0,1%, in coborare de la 0,3% in primul trimestru.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut economia a crescut cu 1,8%, cea mai slaba apreciere din ultimii 12 ani.

Evolutia descendenta a sectorului constructiilor a "infestat" si celelalte sectoare ale economiei spaniole; sectoarele de servicii si de productie contractandu-se in iulie pentru a saptea luna consecutiv.

Rata somajului a atins cel Pentru varianta integrala, aboneaza-te Articol integral exclusiv pentru abonati
http://www.zf.ro/art...imobiliare.html

Edited by mobilus, 28 August 2008 - 09:40.


#125
dcg

dcg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,154
  • Înscris: 22.11.2003
Proprietarii de terenuri din Bucuresti se cred in Manhattan
http://www.zf.ro/articol_184978/

Quote

Dezvoltatorul imobiliar AIG/Lincoln, subsidiara a gigantului grup american AIG, cu active de aproape 1.000 de miliarde de dolari, si a companiei Lincoln Property Company, cu active in administrare de aproape 18 mld. $, considera ca preturile terenurilor din Romania sunt mult peste media din regiune, astfel ca planurile companiei pentru urmatorii patru ani se rezuma la investitii de circa 200 mil. euro. "Daca Romania ar putea fi comparata cu restul statelor din regiune, preturile terenurilor in momentul de fata ar trebui sa fie de trei-patru ori mai mici, in timp ce chiriile ar trebui sa fie si ele cu aproximativ 20%
  mai mici. Desi exista inca destule terenuri disponibile in locatii bune in Bucuresti cat si in restul tarii, proprietarii acestora le trateaza ca si cum ar fi la fel de rare ca si cele din Manhattan New York", apreciaza Sven Lemmes, country manager al AIG/Lincoln in Romania. Manhattan este una dintre cele mai scumpe zone din lume, unde pretul unui penthouse poate ajunge la 15 mil. $, terenurile disponibile fiind aproape inexistente. In Bucuresti au fost anuntate tranzactii cu terenuri si apartamente al caror pret pe metru patrat a depasit 7.000 de euro. Lemmes, 37 de ani, are o experienta in real estate de peste 10 ani, debutul activitatii gasindu-l in cadrul biroului Jones Lang LaSalle din Belgia/Luxemburg. In cadrul AIG/Lincoln lucreaza de cinci ani pe pietele din Europa Centrala si de Est, precum Ungaria, Polonia, Cehia sau Slovacia. "Am dezvoltat birouri pentru IBM in Budapesta si Munchen, pentru PwC in Praga, dar costurile din Romania depasesc logica mediei din Europa Centrala si de Est."

Edited by dcg, 28 August 2008 - 14:52.


#126
macmac

macmac

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 491
  • Înscris: 20.09.2006
Noul regulament al BNR privind creditarea persoanelor fizice și efectele sale
Link
Potrivit noului Regulament al Băncii Naționale a României, privind creditarea persoanelor fizice, băncile trebuie să calculeze un grad maxim de îndatorare a clienților și să se asigure că acesta nu va fi depășit până la scadența împrumutului.
La calculul gradului maxim de îndatorare trebuie avute în vedere și majorările dobânzilor și ale comisioanelor, dar și deprecierea monedei naționale, în ultimile 18 luni.
Gradul maxim de îndatorare va fi calculat și în funcție de destinația creditului (de consum sau ipotecar), de moneda în care a fost acordat, de tipul dobânzii aplicate (fixă sau variabilă), de termenul de acordare a creditului și de bonitatea clientului.
***
Regulamentul BNR privind creditarea persoanelor fizice trebuie respectat, potrivit legii, de către băncile persoane juridice române. Trebuie remarcat că, din cele 43 de bănci care își desfășoară activitatea în țara noastră, 11 sunt sucursale ale băncilor din Uniunea Europeană, respectă normele de prudențialitate ale băncilor centrale din țările de origine și, în consecință, nu sunt afectate de noul Regulament al BNR, fapt care a determinat pe unii bancheri să acuze Banca Centrală în sensul că Regulamentul accentuează discriminarea băncilor persoane juridice române, față de sucursalele băncilor străine care operează în țara noastră, influențând astfel în mod negativ climatul concurențial din piața bancară. În context, președintele Asociației Române a Băncilor, Radu-Grațian Ghețea, a declarat că băncile care au cele mai multe credite în lei sunt avantajate de faptul că, în calculul gradului maxim de îndatorare trebuie să țină cont doar de evoluția dobânzilor din ultimile 18 luni. Ele nu trebuie să aplice algoritmul respectiv și în privința evoluției cursului.
În același timp, Radu Grațian Ghețea a subliniat că "în condițiile în care efectul major al Regulamentului este diminuarea gradului de îndatorare, o soluție pentru bănci ar fi introducerea creditelor cu scadențe mai lungi".
Oricum, o primă evaluare asupra impactului noilor norme urmează a fi făcută peste aproximativ trei luni, dată la care Asociația Română a Băncilor se așteaptă ca BNR să facă unele ajustări necesare.
Tot președintele ARB a declarat, și în calitate de președinte al CEC Bank, că "în a doua jumătate a anului, creditarea persoanelor fizice depinde foarte mult de noile modificări ale Regulamentului în vigoare".

Dobânzi record la depozite
Depozitele populației și ale companiilor din țara noastră se cifrau la 140,37 miliarde lei, la sfârșitul lunii iulie 2008, cu 35,2% mai mult față de iulie 2007.
Depozitele în lei ale populației se cifrau la 49,9 miliarde lei, la sfârșitul lunii iulie a.c., cu 0,5% mai mult, față de iunie a.c. și cu 34,3% mai mult față de iunie 2007.
Depozitele în lei ale firmelor au scăzut însă în iulie, față de iunie a.c., cu 1,6%, până la 42,46 miliarde lei.
În goana după clienți, băncile supralicitează, ajungând să ofere dobânzi record de până la 20% pe an.

Consecințe
Majorarea creditelor pe piața interbancară a zonei euro continuă să scumpească finanțarea firmelor românești de leasing, care trebuie să se adapteze și la impactul taxei de poluare, introdusă în luna iulie a.c.
Astfel, dobânzile practicate pe piața autohtonă de leasing ar putea urca până la 9,75% / an, până la sfârșitul acestui an (de la 9%, în prezent), potrivit specialiștilor.
***
Analiștii imobiliari consideră că noul Regulament de creditare a populației, stabilit de BNR, va avea ca efect o întârziere a finalizării tranzacțiilor, numărul acestora fiind afectat, în mod direct, de numărul creditelor acordate.
***
Noul Regulament al BNR îi va determina pe români să apeleze la brokerii de credite. Aceștia apreciază că birocrația generată de noile norme îi avantajează, în sensul că, după intrarea în vigoare a noilor prevederi (după 6 octombrie a.c.) tot mai mulți doritori de credite îi vor apela având în vedere că nevoia de a primi un sfat profesionist, în privința accesării unui credit va deveni din ce în ce mai acută.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate