Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012
 

Licitatie licenta 410-415/420-425 MHz

- - - - -
  • Please log in to reply
48 replies to this topic

#37
danutz1

danutz1

    In zona

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,113
  • Înscris: 20.01.2007
Romtelecom, o firma a RCS&RDS, proprietarul Zapp si un fond al chinezilor de la ZTE se bat pe o noua licenta de telefonie mobila

Dan Georgescu, seful ANRCTI, spune ca actionarii sau firmele controlate de Orange, Vodafone, Cosmote, Telemobil sau RCS&RDS pot participa la licitatie


Numele castigatorului urmeaza sa fie anuntat pe 8 septembrie.

Patru nume importante din industria telecom au depus oferte pentru a obtine licenta de comunicatii mobile scoasa de la licitatie de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, interesul fiind stimulat atat de costul redus al licentei, cat si de posibilitatea de a utiliza frecventele pentru a furniza si servicii de date - un segment cu un potential important de crestere in urmatorii ani.

Astfel, la licitatia lansata de ANRCTI au depus oferte urmatoarele companii: Romtelecom, Saudi Oger Ltd., NetPoint SRL si Tactical Network.

Romtelecom este cel mai mare operator de telefonie fixa de pe piata locala si are printre actionari grupurile OTE (Grecia) si Deutsche Telekom. Compania ofera si servicii de internet si de televiziune. OTE este prezent in Romania si prin companiile Cosmote si Germanos.

Saudi Oger Ltd., o companie din Arabia Saudita care este controlata de familia fostului premier libanez Rafic Hariri, detine in Romania operatorul de telefonie mobila Zapp (Telemobil).

NetPoint SRL, o companie specializata in furnizarea de servicii de telefonie si date pentru mediul de business, este controlata de RCS&RDS printr-un pachet de 97,5% din actiuni, conform datelor de la Registrul Comertului. Diferenta de 2,5% este detinuta de compania Integrasoft. Netpoint avea in 2006 un numar de 26 de angajati, an in care a facut un profit net de 144.000 de euro la afaceri de 2,3 mil. euro. Tactical Network este un fond ceh de investitii controlat de compania chineza ZTE, unul dintre cei mai mari jucatori mondiali de pe piata producatorilor de echipamente telecom. ZTE ar fi trebuit sa participe la licitatie prin compania Postelecom Network, o firma in care 49% din actiuni sunt detinute de Posta Romana si care a fost creata special in acest scop. Oficialii Postei Romane au precizat insa pentru ZF ca cei doi actionari au decis ca oferta sa fie depusa prin compania Tactical Network, care este controlata de ZTE.

Atractia exercitata de licenta scoasa la licitatie de ANRCTI arata ca operatorii participanti cred in potentialul pietei locale de telefonie mobila si date, chiar daca numarul de utilizatori activi de servicii mobile a depasit semnificativ populatia Romaniei. Astfel, in luna iulie a anului curent numarul de clienti activi ai serviciilor de telefonie mobila era de circa 25 de milioane, cu aproximativ 4 milioane mai mult decat populatia Romaniei.

Licenta poate fi insa utilizata si pentru a furniza servicii de telefonie fixa, dupa cum o arata intentia Romtelecom. In special intentia noastra este sa folosim aceasta licenta pentru a oferi servicii de telefonie si internet broadband in zone rurale, unde tehnologia noastra actuala presupune costuri mai mari de extindere a retelei", au precizat pentru ZF oficialii operatorului.

Ceilalti operatori nu au oferit detalii despre modalitatea prin care doresc sa valorifice licenta, insa este de presupus ca o arie importanta va fi reprezentata de serviciile de internet. Romania este pe ultimul loc din UE in ce priveste utilizarea serviciilor de internet de mare viteza, fapt care se traduce printr-un potential semnificativ de crestere in urmatorii ani.

Unul dintre motivele cele mai solide pentru care licitatia a atras competitori puternici este insa taxa de licenta, de un milion de euro, care ii va permite castigatorului sa ofere servicii atat de telefonie mobila, cat si de date. Spre comparatie, taxa de utilizare pentru ultimele doua licente pentru serviciile de comuncatii din generatia a treia (3G) se ridica la 35 de milioane de dolari (22,5 mil. euro).

Pe de alta parte, costul redus al licentei, dar si restrictiile de participare impuse celorlalti operatori de telefonie mobila de catre ANRCTI prin caietul de sarcini au determinat un numar de patru operatori sa atace in contencios administrativ si fiscal actul normativ care reglementeaza acordarea licentei. Astfel companiile Orange,Vodafone, Telemobil si RCS&RDS au atacat in contencios administrativ si fiscal actul normativ care reglementeaza acordarea licentei in frecventele de 410-415 MHz si 420-425 MHz, solicitand suspendarea executarii HG 61/2008 privind procedura de selectie a licentei de telecomunicatii. Operatorii sunt reprezentati de societatea de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Dosarul a fost inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti la 3 iulie, primul termen fiind programat la 21 august.

"Motivele pentru care am initiat actiunea in instanta sunt urmatoarele: tariful nejustificat de scazut al acestei licente, comparativ cu alte licente si ingradirea dreptului nostru de a participa la licitatie. Astfel se ajunge in situatia in care noul competitor va beneficia de conditii mai bune decat ceilalti jucatori de pe piata locala", a explicat pentru ZF Dorin Odiatiu, Wholesale, International & Regulatory Affairs Director la Orange Romania motivele atacarii actului normativ.

Pe de alta parte, este de remarcat faptul ca RCS&RDS si Zapp participa totusi la licitatie, chiar daca au contestat-o in contencios, bazandu-se probabil pe faptul ca actul care reglementeaza conditiile de desfasurare a licitatiei nu interzice in mod expres decat ca operatorii actuali de telefonie mobila sa participe la licitatie (in speta Orange, Vodafone, Cosmote, Zapp, RCS&RDS).

Dan Georgescu, presedintele ANRCTI, sustine, intr-o declaratie pentru ZF, aceasta ipoteza. "Actul normativ nu face in nici un fel referire la actionarii acestor operatori, nici la persoanele juridice la care acestia sunt actionari, ceea ce permite Saudi Oger Ltd. sa participe la procedura. Precizam insa ca oferta depusa de Saudi Oger Ltd. va putea fi declarata ca fiind calificata numai dupa analizarea tuturor documentelor necesare de catre comisia de licitatie", a spus oficialul ANRCTI.

http://www.zf.ro/art...nie_mobila.html

#38
akajohn

akajohn

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,814
  • Înscris: 15.07.2004

View PostBlackhawk, on Aug 6 2008, 06:44, said:

http://www.9am.ro/st...-bucuresti.html



Ca sa recapitulam, la licitatie participa:
S.C. NetPoint S.R.L. (RCS&RDS - Digi.Mobil 3G 2100Mhz),
S.C. Romtelecom (COSMOTE - GSM 1800Mhz)
S.A., Saudi Oger Ltd. (Zapp - CDMA/EVDO 450Mhz)
Tactical Networks AS. (chinezi amagiti ani de-a randul de stat cu o licenta 3G sau orice... )

castiga Tactical si stai tu calm ca nimeni nu a amagit chinezii... stiau bine in ce se baga si deocamdata oricum nu au bagat nici macar 1 USD in Romania...

#39
pensionarul

pensionarul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 250
  • Înscris: 08.04.2005
Miza luptei pentru noua licenta de comunicatii mobile: Serviciile de internet fara fir, intr-o frecventa cu costuri mici de instalare
Autor: Adrian Seceleanu | Data: 01 Sep 2008

Licenta scoasa la vanzare de stat ii va permite castigatorului sa creeze cu costuri mici, inclusiv in mediul rural, o retea prin care sa ofere servicii de voce si date.

Serviciile de voce si acces la internet care pot fi furnizate prin frecventa de 410-415/420-425 Mhz la costuri semnificativ mai mici decat prin tehnologia 3G sau prin realizarea unei retele din fibra optica sau cablu au provocat un interes enorm pentru licenta scoasa la vanzare de stat, declansand un razboi dur, juridic si de culise, intre principalii jucatori de pe piata locala telecom.

Posibilitatea de a acoperi eficient si la costuri mici zone mari de teritoriu reprezinta unul din motivele cheie ce au generat interesul pentru aceasta licenta. Astfel, benzile de frecvente in 400 Mhz permit acoperirea cu mai putine antene a unui teritoriu mai mare decat in cazul tehnologiei 3G, spre exemplu, costurile fiind semnificativ mai mici.

Aceste caracteristici ale spectrului fac posibila utilizarea acestei licente, spre exemplu, pentru acoperirea cu servicii de voce si date a mediului rural - o zona unde e greu de crezut ca vreun operator va decide sa instaleze o infrastructura de fibra optica sau cablu TV.

Piata locala de servicii internet are inca un potential semnificativ de crestere, fata de piata de telefonie mobila sau fixa, spre exemplu, ceea ce sporeste presiunea pe operatori de a obtine licenta scoasa la vanzare de stat. Potentialul pietei locale este relevat atat de vanzarile tot mai mari de PC-uri, cat si de statistici ale UE care arata ca suntem la coada clasamentului din Uniune la utilizarea internetului.

Pe langa avantajele generate de cheltuielile mai mici de realizare a retelei, licenta are si un cost initial de achizitie foarte mic, de circa 1 milion de euro.

Avantajele competitive importante sau pierderile provocate de obtinerea/pierderea licentei de comunicatii mobile scoase acum la vanzare au ridicat la maximum tensiunea intre operatorii interesati de licenta, care au pornit un razboi juridic si de culise pentru a nu iesi in pierdere in urma procedurii de selectie desfasurate de ANRCTI, pe baza unei hotarari emise de guvern.

La ecuatia complicata de faptul ca toti marii jucatori prezenti pe piata telecom locala au interese divergente in ceea ce priveste aceasta "licitatie", se adauga si faptul ca licenta ar trebui sa duca la respectarea unei promisiuni mai vechi facute de Romania catre China: crearea in parteneriat a unui operator care sa concureze Romtelecom, dupa cum spun mai multe surse din piata. Romania urma sa contribuie cu licenta telecom iar China urma sa asigure echipamentele si finantarea.

Desi hotararea de guvern pe baza careia ANRCTI a demarat procedura de selectie a castigatorului licentei a fost emisa in ianuarie 2008, spiritele s-au incins abia la jumatatea anului, atunci cand arbitrul telecom a anuntat companiile care au cumparat caietul de sarcini, si, mai apoi, cele care au depus oferte pentru licenta.

Astfel, ANRCTI a primit patru oferte: Romtelecom, Saudi Oger Ltd. (actionarul Telemobil-Zapp), NetPoint (o firma detinuta de RCS&RDS) si Tactical Network (un fond de investitii ceh, care are in spate producatorul chinez de echipamente telecom ZTE si Posta Romana).

Ulterior acestui anunt, trei evenimente au sporit tensiunea si zvonurile existente in piata: incercarea unui grup de patru operatori de a bloca in instanta desfasurarea procedurii de selectie a castigatorului, demiterea de catre premier a sefului ANRCTI si emiterea de catre Consiliul Concurentei a unei precizari privind companiile care sunt eligibile de a participa la licitatie.

Orange, Vodafone, Zapp si RCS&RDS au atacat in contencios administrativ si fiscal actul normativ care reglementeaza acordarea licentei, incercand blocarea procedurii de selectie a castigatorului. Mai exact, cei patru operatori, reprezentati de avocatii de la Nestor, sustin ca blocarea participarii la "licitatie" a operatorilor care detin deja o licenta de telefonie si broadband mobil, precum si stabilirea unei taxe de licenta de 20 de ori mai ieftina decat cea 3G vor afecta climatul concurential.

La scurt timp dupa anuntarea celor patru oferte care vor fi evaluate de ANRCTI si lansarea actiunii judecatoresti pentru blocarea procedurii de desemnare a unui castigator, Gheorghe Oprescu - presedintele Consiliului Concurentei, a emis o precizare privind conditiile de participare la "concurs". Oprescu atragea atentia ANRCTI ca trebuie sa ia in calcul faptul ca in concurs nu se pot inscrie nici companiile ce apartin unor grupuri telecom ce ofera deja servicii de telefonie mobila in tara.

Precizarea emisa de concurenta a fost interpretata initial ca un semnal ca ANRCTI nu ar trebui sa permita participarea la "licitatie" a RCS&RDS, Romtelecom si Saudi Oger (Zapp) - avand in vedere faptul ca toate cele trei companii apartin unor grupuri ce au deja licente telecom. Conform unor surse din piata, insa, precizarea emisa de concurenta s-ar referi doar la companiile sau grupurile telecom ce au in Romania atat o licenta de telefonie mobila cat si una care sa permita furnizarea de servicii internet. In acest caz, in cursa ar ramane Romtelecom si fondul care are in spate Posta Romana. Oficialii Consiliului Concurentei nu au dorit sa comenteze aceste speculatii.

Reprezentantii casei de avocatura Bostina si Asociatii, care reprezinta interesele Ministerului Comunicatiilor in cadrul procesului intentat de cei patru operatori mentionati, par a sustine aceasta idee. "Prin HG 61/2008 s-a restrans doar dreptul de participare al operatorilor care detin deja licente in baza carora pot furniza atat servicii de telefonie mobila cat si de internet de banda larga mobil, orice alt operator poate participa la aceasta licitatie", au spus reprezentantii Bostina si Asociatii, care au depus in instanta o solicitare de respingere ca fiind neintemeiata a cererii depuse de Orange, Vodafone, Zapp si RCS&RDS.

La aceeasi data, Curtea de Apel Bucuresti a admis si cererea de interventie formulata de Romtelecom (reprezentati de avocatii de la Stoica&Asociatii) in interesul Guvernului, in litigiul declansat de operatorii Vodafone, Orange, Zapp si RCS& RDS. Pentru moment, procesul s-a amanat, urmatoarea infatisare fiind stabilita pe 9 septembrie, la o zi dupa ce ANRCTI ar urma sa anunte castigatorul licentei.

Este de asteptat ca lupta juridica dintre operatori sa atinga punctul culminant in perioada de 15 zile pe care ANRCTI o are la dispozitie dupa 8 septembrie de a emite licenta pe numele companiei desemnate castigatoare.

Ce interese au operatorii

# Oficialii Orange spun ca ar putea utiliza intr-un mod avantajos licenta de comunicatii scoasa la vanzare de stat, si afirma ca actiunea lansata in instanta alaturi de

alti trei operatori "demonstreaza ca exista dubii in ceea ce priveste modul de organizare a licitatiei". Orange sustine ca prin conditiile stabilite de guvern "se ajunge in situatia in care noul competitor va beneficia de conditii mai bune decat ceilalti jucatori de pe piata locala".

# Vodafone ar putea utiliza licenta pentru a-si extinde serviciile de date, blocand astfel si aparitia unui nou jucator. Oficialii companiei afirma ca ANRCTI ar trebui sa suspende procedura de selectie a unui castigator pentru licenta de comunicatii mobile avand in vedere "imposibilitatea participarii tuturor operatorilor mobili la licitatie si valoarea taxei de licenta,

care este de pana la 20 de ori mai mica decat taxele platite anterior de operatorii mobili".

# Un eventual castig ar rezolva o problema strategica pentru proprietarii Romtelcom si Cosmote, respectiv OTE si Deutsche Telekom: detinerea unei licente de internet mobil in Romania. "Apartenenta la un mare grup, Deutsche Telekom, este un atu important, insemnand expertiza, finantare, sinergii. Romtelecom ar putea folosi licenta pentru a dezvolta o retea care sa acopere mai ieftin (...) zone mai putin dense (...). Ar putea fi cea mai buna folosire a licentei", spune analistul telecom Nicolae Oaca.

# Ca si ceilalti trei operatori alaturi de care a atacat in instanta hotararea de guvern pe baza careia se va stabili castigatorul noii licente, RCS&RDS este interesata sa blocheze aparitia unui nou competitor, si o eventuala intarire a Romtelecom. RCS&RDS are un interes particular in acest demers, avand in vedere eforturile considerabile depuse de companie pentru a-si face loc pe piata de telefonie mobila, prin practicarea unor tarife agresive, ce erodeaza marja de profit.

# Saudi Oger, compania care detine operatorul Zapp, are un interes deosebit in aceasta licitatie. Licenta scoasa la vanzare poate oferi unei noi companii avantaje de care se bucura pana acum doar Zapp: costuri mai mici decat cele cu care opereaza competitia pentru acoperirea cu servicii de voce si date a unor arii intinse. Intrata pe mana unei alte companii cu resursele necesare pentru dezvoltarea rapida a unei retele, licenta poate pune presiune pe afacerile si valoarea Zapp.

# Avand in spate Posta Romana si producatorul chinez de echipamente telecom ZTE, compania Tactical Network urmareste printre altele sa devina un studiu de caz de succes al implementarii echipamentelor si tehnologiilor chineze telecom in Uniunea Europeana. Compania ar beneficia de expertiza telecom a ZTE, care este, spre exemplu, furnizorul de echipamente pentru Zapp, care opereaza o retea de telefonie si date intr-un spectru de frecvente apropiat (450 MHz).

[email protected]

sursa: www.zf.ro, editia din 01 septembrie 2008
link-ul: http://www.zf.ro/art..._instalare.html

#40
mtest

mtest

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,957
  • Înscris: 13.06.2002
Asta cu licenta de internet broadband mi se pare o inventie a celor de la RTLC & friends (adica Bostina etc.). De ce se apuca Seceleanu sa le raspandeasca zvonurile, n-am inteles...

Edited by mtest, 02 September 2008 - 09:27.


#41
danutz1

danutz1

    In zona

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,113
  • Înscris: 20.01.2007
Referitor la noua licenta de telefonie mobila in banda de frecvente de 410-415 / 420-425 MHz, Nistoran a precizat ca a purtat discutii cu operatorii de telefonie mobila care au contestat procesul, primind un feedback pozitiv din partea acestora.

Orange, Vodafone, Zapp si RCS&RDS au atacat in contencios administrativ si fiscal actul normativ care reglementeaza acordarea licentei, incercand blocarea procedurii de selectie a castigatorului. Mai exact, cei patru operatori, reprezentati de avocatii de la Nestor, sustin ca blocarea participarii la licitatie a operatorilor care detin deja o licenta de telefonie si broadband mobil, precum si stabilirea unei taxe de licenta de 20 de ori mai ieftina decat cea 3G vor afecta climatul concurential.

Nistoran a adaugat ca va anunta castigatorul licentei luni.

Pe de alta parte, ANRCTI va publica in luna octombrie caietul de sarcini pentru licitatia de acordare a licentelor WiMAX, in spectrul de frecvente 3,6/3,8 GHz.

http://www.zf.ro/art...nibilizari.html

#42
pensionarul

pensionarul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 250
  • Înscris: 08.04.2005
Conform unui articol in presa de azi se pare ca, desi nu a fost inca facut public anuntul privind castigatorul licitatiei privind acesta licenta de telefonie mobila, acesta licenta a fost castigat ade Romtelecom.
Pentru detalii, accesati link-ul: http://www.zf.ro/art...nie_mobila.html

#43
AcidMan

AcidMan

    Acid Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,650
  • Înscris: 08.09.2003
Romtelecom va fi noul operator de telefonie mobila din Romania
 

Astazi, 8 septembrie 2008, ANRCTI a desemnat compania Romtelecom drept castigator al licitatiei pentru noua licenta de comunicatii mobile in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz.

Din cele 10 companii care au cumparat caietul de sarcini, patru au formulat si depus oferte. Oferta depusa de compania S.C. NETPOINT S.R.L. nu a fost calificata din cauza ca ofertantul nu a depus toate documentele cerute prin caietul de sarcini in forma specificata. Cele trei oferte care au fost evaluate au obtinut urmatorul punctaj:
Criteriul 
S.C. ROMTELECOM S.A. 




SAUDI OGER Ltd. �i RADIOMOVEL TELECOMUNICACOES S.A., 




TACTICAL NETWORK A.S.,
C.N PO�TA ROM�N� S.A., S.C. EUROWEB ROM�NIA S.A.

1. Capacitatea financiar�  
12,23 
19,11 
4,97

2. Fezabilitatea comercial� 
15,00 
10,74 
6,83

3. Specializarea �i experien�a 
7,46 
6,00 
4,14

4. Fezabilitatea tehnic�  
12,00 
10,98 
8,71

5. Acoperirea  
39,52 
28,95 
18,42

TOTAL 
86,21 
75,78 
43,07


Pentru a evalua capacitatea financiara au fost analizate, printre altele, cifra de afaceri si profitul operational pe anii 2005-2007, disponibilitatea financiara pentru investitii in realizarea si acoperirea retelei, cuantumul total al investitiei in realizarea si operarea retelei. Pentru a stabili fezabilitatea comerciala s-au luat in calcul data lansarii comerciale a tuturor serviciilor minimale, planul de marketing, managementul riscurilor. Specializarea si experienta au fost evaluate in functie de vechimea in operarea retelelor publice de comunicatii electronice si in furnizarea de servicii de comunicatii electronice. 

Fezabilitatea tehnica s-a cuantificat dupa serviciile optionale propuse si numarul de statii de baza instalate, iar acoperirea dupa suprafata si numarul de kilometri de drumuri nationale si judetene pe care ofertantii s-au angajat sa le acopere in fiecare faza.

Castigatorul va intra in posesia licentei de utilizare a benzilor de frecvente 410-415/420-425 MHz numai dupa achitarea catre bugetul de stat a taxei de licenta in valoare de 1.077.228 euro. 

ANRCTI va face prima evaluare a respectarii prevederilor din licenta la data de 31 decembrie 2010, urmand inca doua faze de dezvoltare a retelei care vor fi evaluate la 30 iunie 2012 si 31 decembrie 2013.

„Pentru ca acordarea acestei licente a starnit numeroase controverse, ANRCTI va controla cu atentie indeplinirea conditiilor din licenta si respectarea obligatiilor asumate. Ne asteptam ca aceasta licenta sa creasca accesibilitatea serviciilor de comunicatii electronice in mediul rural pentru ca tehnologia respectiva permite acoperirea eficienta a zonelor rurale,” a declarat Liviu Nistoran, Presedintele ANRCTI.

In Romania activeaza in prezent cinci operatori de telefonie mobila, care, la sfarsitul anului 2007, aveau impreuna 22,9 milioane de utilizatori si o cifra de afaceri cumulata de 2,95 miliarde de euro.

#44
cuculea

cuculea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,200
  • Înscris: 08.12.2006
Deja licenta a fost castiga de cei de la ROMTELECOM....felicitari lor, sa speram ca vor aduce servicii bune pe piata.....mult succes le urez.

http://www.9am.ro/st...in-Romania.html

#45
lepov

lepov

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 464
  • Înscris: 12.07.2005
Se faceau speculatii cum ca aceasta noua licenta ar fi fost oarecum "cu dedicatie" pentru chinezi, ca si plata a unei datorii (promisiuni) de la un guvern roman anterior. Se pare ca nu s-a intamplat asa dar, deja exista zvonuri cum ca echipamentele ar putea fi asigurate de chinezii de la ZTE. Daca va fi adevarat, inseamna ca ZTE a pierdut dar a castigat. Intr-un fel ar fi chiar mai bine pentru ei. Crearea unui nou operator inseamna si riscuri. Poti sa investesi si sa te trezesti cu reactii ale concurentei care dau peste cap piata si planurile tale initiale. Intri intr-o spirala ametitoare, in care incerci sa reactionezi cu oferte comerciale care sa te mentina in carti, dar pana la urma realizezi ori ca nu faci fata, ori ca nu iesi bine d.p.d.v. financiar. Acum ZTE, daca va livra echipamente catre Romtelecom, va face o vanzare sigura, cu profit, si cu asta basta.
Nu as exclude o "intelegere" Guvern-Romtelecom in care statul sa fi "recomandat" RTC-ului modul in care sa-si elaboreze oferta (pentru a castiga licenta) si, in schimbul acestei "consultante", sa-i ceara RTC-ului sa cumpere echipamente de la ZTE. In felul acesta toata lumea este fericita. ZTE isi ia banii, Romania se achita de "datoria" fata de chinezi si Romtelecom are mult-visata licenta pentru voce si date mobile.

Acest film nu se bazeaza pe fapte reale. Orice legatura cu realitatea este pur intamplatoare. Din pacate, uneori ,viata bate filmul.

#46
akajohn

akajohn

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,814
  • Înscris: 15.07.2004

View Postlepov, on Sep 9 2008, 15:43, said:

Se faceau speculatii cum ca aceasta noua licenta ar fi fost oarecum "cu dedicatie" pentru chinezi, ca si plata a unei datorii (promisiuni) de la un guvern roman anterior. Se pare ca nu s-a intamplat asa dar, deja exista zvonuri cum ca echipamentele ar putea fi asigurate de chinezii de la ZTE. Daca va fi adevarat, inseamna ca ZTE a pierdut dar a castigat. Intr-un fel ar fi chiar mai bine pentru ei. Crearea unui nou operator inseamna si riscuri. Poti sa investesi si sa te trezesti cu reactii ale concurentei care dau peste cap piata si planurile tale initiale. Intri intr-o spirala ametitoare, in care incerci sa reactionezi cu oferte comerciale care sa te mentina in carti, dar pana la urma realizezi ori ca nu faci fata, ori ca nu iesi bine d.p.d.v. financiar. Acum ZTE, daca va livra echipamente catre Romtelecom, va face o vanzare sigura, cu profit, si cu asta basta.
Nu as exclude o "intelegere" Guvern-Romtelecom in care statul sa fi "recomandat" RTC-ului modul in care sa-si elaboreze oferta (pentru a castiga licenta) si, in schimbul acestei "consultante", sa-i ceara RTC-ului sa cumpere echipamente de la ZTE. In felul acesta toata lumea este fericita. ZTE isi ia banii, Romania se achita de "datoria" fata de chinezi si Romtelecom are mult-visata licenta pentru voce si date mobile.

Acest film nu se bazeaza pe fapte reale. Orice legatura cu realitatea este pur intamplatoare. Din pacate, uneori ,viata bate filmul.

pai oricum in afara de ZTE nu are nimeni echipamente in tehnologia si frecventa respectiva... asta e iar un zvon din targ...:)

#47
mtest

mtest

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,957
  • Înscris: 13.06.2002

View Postakajohn, on Sep 12 2008, 01:03, said:

asta e iar un zvon din targ...:)
Intr-adevar e doar un zvon; chestia e ca si ceilalti sunt tot chinezi.

#48
akajohn

akajohn

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,814
  • Înscris: 15.07.2004

View Postmtest, on Sep 13 2008, 12:00, said:

Intr-adevar e doar un zvon; chestia e ca si ceilalti sunt tot chinezi.

daca spui tu... apropos, ceilalti au si terminale? ca e simplu sa pui reteaua in frecventa in cauza dar cum faci cu terminalele? :) alt zvon si asta...

#49
pensionarul

pensionarul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 250
  • Înscris: 08.04.2005
Romtelecom a primit noua licenta de comunicatii mobile
de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 23 septembrie 2008, 13:56 Economie | Telecom

Autoritatea Nationala de Comunicatii (ANC) a acordat marti companiei Romtelecom licenta de comunicatii mobile, dupa ce, pe 8 septembrie, operatorul castigase procedura pentru aceasta licenta. In prealabil, ANC a analizat si respins ca nefondate contestatiile formulate de Saudi Oger si Tactical Networks in privinta modului in care au fost evaluate ofertele. Romtelecom primeste aceasta licenta in conditiile in care patru operatori contesta in instanta Hotararea de Guvern privind aceasta procedura, iar Comisia Europeana a cerut de urgenta explicatii autoritatilor romane privind motivele restructurarii fostei autoritati de reglementare si a destituirii sefului acesteia.

Potrivit informatiilor ANC, licenta de comunicatii mobile in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz a fost acordata la doua saptamani dupa ce Romtelecom a achitat catre bugetul de stat echivalentul in lei a un milion euro, reprezentand taxa de licenta.

In privinta contestatiilor facute de alti doi operatori care au participat la aceasta procedura, oficialii ANC sustin ca "analizarea contestatiilor a fost realizata de catre o comisie special desemnata in acest scop, ai carei membrii au fost altii decat cei ai comisiei care a evaluat ofertele".

Licenta acordata astazi permite Romtelecom sa construiasca, sa detina si sa opereze o retea cu tehnologie de banda larga, precum si sa ofere servicii de banda larga catre consumatori. Licenta a fost acordata pentru o perioada de 10 ani.

ANC va face prima evaluare a acoperirii geografice asumate prin oferta de Romtelecom la data de 31 decembrie 2010, urmand inca doua faze de dezvoltare a retelei care vor fi evaluate la 30 iunie 2012 si 31 decembrie 2013.

Patru operatori se judeca pentru aceasta licenta, Comisia Europeana ameninta cu masuri legale Romania pentru schimbarile de pe piata telecom

Romtelecom castiga aceasta licenta in contextul in care patru operatori, respectiv Vodafone, Orange, Telemobil si RCS&RDS au atacat din luna iulie actul normativ care stabilea procedura de acordare a acestei licente, proces in prezent suspendat si trimis spre examinare la Curtea Constitutionala.

De asemenea, licenta este acordata de catre o noua autoritate de reglementare, ANC, dupa ce Guvernul a decis joia trecuta prin Hotarare de Urgenta, infiintarea unei alte autoritati prin restructurarea ANRCTI.

Comisia Europeana a acordat la sfarsitul saptamanii trecute un termen limita Romaniei (26 septembrie) pentru ca autoritatile sa explice atat motivele infiintarii in regim de urgenta a acestei autoritati cat si cele privind destituirea fostului sef al autoritatii anterioare, ANRCTI. Comisarul european Viviane Reding a avertizat ca nu va ezita o secunda sa propuna masuri legale daca independenta autoritatii de reglementare in telecomunicatii din Romania nu este respectata in intregime.

sursa: http://economie.hotn...atii-mobile.htm

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate