Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...
 Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...
 switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa
 

Profetiile din Daniel

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
114 replies to this topic

#1
claudiu.hcs

claudiu.hcs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 549
  • Înscris: 12.06.2007
Daniel capitolul 2:20-48 (din cauza pasajului lung nu-l voi posta, insa va indem sa-l cititi)

Versetele 36-45

[ http://www.apocalipsa.ro/Imagini/daniel/daniel2/chipul.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

De unde stim noi cum se poate interpreta aceasta profetie?
"TU ESTI CAPUL DE AUR"

Versetul 38, este cheia intelegerii acestei profetii. De acum lucrurile incep sa aiba un sens exact. Capul de aur simbolizeaza Imperiul Babilonian (Caldeean) cunoscut in istorie sub numele de Regatul Noului Babilon. Iata consemnarile unui teolog: „Caracterul imperiului babilonian este aratat prin capul de aur. A fost o imparatie de aur, a unei epoci de aur. Babilonul, metropola imperiului, s-a ridicat la un nivel la care nu a mai ajuns nici unul dintre succesorii sai. Situata in "Gradina Rasaritului", asezata intr-un patrat perfect despre care se spune ca avea saizeci de mile ca arie, cinsprazece mile pe fiecare latura, era inconjurata de un zid socotit a avea aproximativ intre 60 si 90 metri inaltime si aproximativ 28 de metri latime, cu un sant de aparare de jur imprejur de o capacitate cubica egala cu zidul. Era impartita in patrate de multele ei strazi, fiecare fiind lata de aproximativ 35 metri, intersectandu-se in unghiuri drepte, fiecare strada fiind dreapta, iar toate avand aproximativ 225 mile ca suprafata, plina de de gradini luxuriante si lacuri placute, intercalate cu locuinte magnifice, cu cele 60 de mile de sant, 60 de mile de ziduri exterioare cu cele 30 de mile de apa ce curgea prin mijlocul cetatii, cu portile ei solide de arama, cu gradinile ei suspendate, ridicate in terase succesive, pana ce atingeau inaltimea templelor lui Bel ce aveau 3 mile in circumferinta. Cu cele doua palate regale, unul de 3 mile si jumatate in circumferinta, iar celalat de 8 mile, cu un tunel subteran pe sub raul Eufrat, ce facea legatura intre aceste doua palate, cu aranjamentul desavarsit pentru locuit, ornamentatie si aparare, cu resursele ei nelimiate, acest oras-cetate, continea intre zidurile lui multe minuni ale lumii, el insusi fiind o alta minune. Acolo, avand tot pamantul la picioarele ei, asemene une regine de o grandoare unica, statea aceasta cetate, capitala potrivita a acelui imperiu care era reprezentat prin capul de aur a acelui colosal chip istoric.”

Exista o legatura intre Babilonul acestei profetii si "Babilonul" profetiilor din cartea "Apocalipsa lui Ioan" ?

Ultima carte a Bibliei : "Apocalipsa" numeste ultimul imperiu, "Babilon", ca un simbol al descrierii pe care o face Daniel, despre invazia babiloniana in regatul poporului lui Dumnezeu. De fapt, in anul 70, este reeditata literal invadarea teritoriilor evreesti si distrugerea templului. In cap.11, vers.40 vom intalni termenul descriptiv de "regele din nord", (miazanoapte, adica Babilonul, intrucat era situat la nord-est de templul lui Dumnezeu si de zona locuita initial de popporul Sau) si reprezinta ultimul impotivitor al sfintilor "in timpul sfarsitului". Este prototipul cotropitorului poporului lui Dumnezeu din perioada exilului babilonian. Este reeditarea acelorasi scene de violenta de oprimare religioasa si politica in timpul din urma, de catre o institutie cu pretentii asemanatoare imparatului babilonian care, conform religiei lui, se credea loctiitorul si reprezentantul zeilor sai pe pamant, corectorul tuturor celor care nu credeau in zeii sai si cel care trebuia sa lupte cu arma spre a instaura domnia zeilor sai printre popoare.

Bine, dar care este numele urmatorului imperiu?
"DUPA TINE SE VA RIDICA O ALTA IMPARATIE"

Pieptul si bratele de argint simbolizeaza Imperiul Medo-Persan, puterea unita a mezilor si a persilor sub Cirus Cel Mare, cuceritorul Babilonului, si pe urmasii lui (a durat intre 539-333i.Hr.). Fiindca medo-persanii sunt cei care au succedat pe babilonieni suntem pe deplin indreptatiti sa consideram ca simbolul pieptului cu cele doua brate de argint ii reprezinta pe ei. Privind simbolismul profetic, remarcam ca cel de-al dolea imperiu este dintr-un "material" mai inferior, adica din argint (care este mai „ieftin” decat aurul).

Dar intinderea imperiului Mezilor si al Persilor a fost mult mai mare decat imperiul precedent lui! De ce este simbolizat printr-un metal mai inferior ca Babilonul?

Aceasta inferioritate se remarca in dreptul structurii politice din imperiului medo-persan, comparativ cu monarhismul absolut din Babilon. Intr-adevar, la fel cum mainile si trunchiul sunt mai mari, comparativ cu capul, totusi erarhic capul este superior mainilor! Din punct de vedere biblic, principalul eveniment sub imperiul babilonian a fost distrugerea regatului evreu si al Templului de la Ierusalim; principalul eveniment sub imperiul medo-persan este reintoarcerea israelitilor in tara lor. Cand a cucerit Babilonul, Cir, ca un act de curtoazie (dar mai ales politic) oferit coregenta peste teritoriul fostului imperiu babilonian unchiului sau Dariu Medul. Dupa doi ani Dariu a murit, lasand pe Cir ca unic monarh al imperiului. In acel an s-au incheiat cei 70 de ani ai robiei lui Israel, Cir da faimosul decret pentru intoarcerea iudeilor si rezidirea templului. Acesta a fost primul decret de reconstructie a Ierusalimului (relatat si in cartea "Ezra" cap. 6, vers. 14) dar care a avut nevoie de a fi repromulgat de catre Artaxerse (in 457 i.Hr.) in al saptelea an de domnie al acestuia. Decretul lui Artaxerse este una dintre cele mai importante date din cronologia profetica.

Profetul Isaia, prin inspiratie profetica, a descris in cartea sa la cap. 45, vers. 1, ceea ce va realiza un anume "Cir" in favoarea poporului evreu. Retineti ca profetia despre acel „Cir” a fost data cu mai bine de un secol inainte ca acesta sa se nasca si aceste lucruri sa se intample! Providenta si atotstiinta lui Dumnezeu a strabatut veacurile si a ridicat pe acest om, care era stiut pe nume inca de atunci. Cir a intreprins ceea ce El a spus, iar lucrul acesta s-a intamplat cu aceeasi certitudine cu care stim ca maine rasare soarele. Desi este cea mai dispretuita, profetia este singura certitudine din istorie, indiferent ca s-a indeplinit sau urmeaza sa se indeplineasca!

Dar de ce este considerata Grecia de "arama", caci este chiar leaganul culturii si civilizatiei actuale? Si, de fapt, Grecia nu a stapanit nici o data tot pamantul!
"APOI, O A TREIA IMPARATIE CARE VA FI DE ARAMA

SI CARE VA STAPANI PESTE TOT PAMANTUL"

Trebuie sa remarcam un aspect foarte interesant: ostasii greci erau cunoscuti pentru armura lor de arama. Castile, scuturile si armele erau facute din arama, iar Herodot ne spune ca Psamtik I faraonul Egiptului a vazut in piratii greci o implinire a unui oracol care preciza ca "oameni ai bronzului vor veni de pe mare". Cand in cartea sa profetul Ezechel (cap. 27, vers. 13) face referire la produsele vandute pe piata Tirului, in dreptul numeleui Yavan (grecii ionieni) ne relateaza ca acesti negustori vindeau "vase de arama". Cuvantul ebraic pentru "vase" mai desemneaza si orice obiect confectionat in mod asemanator cu acele vase, deci inclusiv armurile de arama.

Imperiul Macedonean a lui Alexandru se intindea din Grecia, cuprindea Imperiul Pesan (care detinea Egiptul) si se intindea pana in India. Iar cand in profetie se face referire la faptul ca va stapani "tot pamantul"se refera la o realitate de necontestat: nici o putere nu se putea masura cu Grecia. Dar nu ca ar fi ocupat toata lumea. De fapt, aproape toate imperiile care erau in zona de contact a poporului lui Dumnezeu la acea data ii erau supuse Greciei. Aceasta expresie era obisnuita in antichitate, de pilda Cir se intitula "imparat al lumii", Xerxe se numea "marele imparat, imparat al imparatilor...imparat al acestui mare si intins pamant", dupa cum ne relateaza Herodot.

Considerarea Greciei ca fiind "arama" a starnit critici in randul unor comentatori, care, avand o deosebita consideratie pentru cultura ei, au afirmat ca, de fapt, Grecia este de "aur" si nu Babilonul. Intr-adevar stralucirea Greciei este asemenea aurului, intocmai cum stralucirea aramei este asemenea aurului! Din nefericire, Biblia, prin apostolul Pavel, cand face referire la istoria Greciei de pana atunci (incluzand si vasta ei cultura) se refera ca la "niste vremuri de nestiinta"(cartea "Faptele apostolilor" cap. 17, vers.15-34)

Toti teologii sunt deacord cu aceaste interpretari?
"VA FI O A PATRA IMPARATIE...

DUPA CUM FIERUL SFARMA TOTUL

SI EA VA SFARAMA...TOTUL"

Majoritatea comentorilor istoricisti antici, medievali si moderni sunt deacord cu aceste identificari facute pana acum. Primul care a dat acest standard a fost Hipolit de Roma, un prezbiter (sau episcop) care a fost in acelasi timp si teolog, scriitor si lider al partidei rigoriste din biserica crestina de atunci.Gambele de fier simbolizeaza Imperiul Roman (pagan) pana la Constantin cel Mare(313 i.Hr.).

Interesant este faptul ca, pentru poetii romani armele de bronz vorbeau despre timpurile de demult. Fierul era folosit de catre romani inca dinainte ca cetatea lor sa fie un imperiu. Lucretiu arata ca trecerea de la bronz la fier este in paralel cu dezvoltarea cetatii. Forta teribila a Romei este sugestiv descrisa de istoricul Gibon in lucrarea sa "The Decline and Fall of the Roman empire": "A-i rezista era fatal, iar de zburat era imposibil". In cartea sa "Philosophy of History", Schlegel afirma ca "trei cincimi din populatia imperiului era formata din sclavi" proveniti, desigur din razboi. Impresionanta este remarca pe care o face prof. D.Popa, in cartea sa "Daniel": "Era ca si cand gheata zeului razboiului batatorea globul; la fiecare pas un nou rau de sange curgea. Era un regim de forta si de tarie brutala , dar Dumnezeu poate face ca taria omului sa-L laude. "

Desigur, alti teologi sustin ca cel de-al patrulea imperiu ar fi Nabonid si Belsatar, sau mahomedanismul, fie chiar puterile Europei. Dar interpretarea traditionala este ca aceasta putere este Roma pagana. Aici subscriu Iosif Flavius; parintii bisericesti : Christom, Jerome si Augustin ; apoi mai enumeram pe Ibn Aly, Luther, Calvin , Bellarme, Haevernick , Caspari , Keil, Pusey, Auberden, Kleifath, Fuller, Wright, Boutflower si multi altii, care formeaza crema teologiei. De fapt, scoala istoricista de interpretare a textelor profetiei biblice este cea mai veche scoala si deci cea mai aproape de perioada apostolica - timpul in care a fost dat lumii cea mai deplina revelatie prin Domnul Isus Hristos, printul Universului.

Exista o alta scoala, destul de recenta , numita "dispensationalism", care, refuzand sa ia in considerare argumentele solide ale inaintasilor, afirma ca cea de-a patra imparatie reprezinta un fel de nou imperiu roman, reanviat, care va sfarsi printr-o catrastrofa ce este pricinuita de o sentinta divina , dupa care va urma imparatia lui Dumnezeu. Iata insa un contraargument oferit de E. Young in lucrarea sa "The Prophecy of Daniel":

"Cele patru metale diferite trebuie sa simbolizeze patru natiuni diferite ; si dupa cum aurul simbolizeaza pe babilonieni, argintul pe persani si arama pe macedoneni , tot astfel fierul nu poate simboliza tot pe macedoneni , ci in mod necesar o alta natiune; si noi indraznim sa spunem ca nu este nici o alta natiune careia sa-i fie aplicata aceasta descriere decat natiunea Romei.

De acord, dar conform profetiei, distrugerea imperiilor urma sa vina in timpul Imperiului Roman!
"PICIOARELE SI DEGETELE PICIOARELOR

PARTE DE FIER SI PARTE DE LUT DE OLAR...

...FIERUL NU SE POATE UNI CU LUTUL"

Cele zece degete sunt zece imparati (vers. 42 si 44). Labele si degetele de lut amestecat cu fier reprezinta Imperiul Roman („crestin”) si statele mostenitoare ale acestuia, de la Constantin cel Mare pana la sfarsitul lumii. Din prabusirea Imperiului Roman a rezultat un amalgam de circa 10 natiuni principale care au format noua arhitectura a vechilor teritorii romane. Lombarzii, alemanii, anglo-saxoniii, ostrogotii, burgunzii, francii, suevii, vandalii, vizigotii si herulii. Asupra istoriei acestor popoare vom revenii in cap. 7. Conglomeratul acesta de state europene a incercat o spoiala de unitate prin eforturi diplomatice sau militare. Vers. 43 anunta incercarea de a lega aliante politice matrimoniale. Celebra autoare E.G.Wihte remarca un aspect si mai profund al acestui amestec nefiresc: "amestecul puterii bisericii cu cea a statului este prezentata prin fierul si lutul". Primul la care se intalneste aceasta interpretare este John Wyclef (sec. 16). Apoi, aceasta interpretare este preluata de catre teologii americani: Benjamin Gale, Dave Austin si Henry Dana Ward; englezul Thomas Scott si elvetianul Louis Gaussen.

Cu toate ca doar cea mai primitiva norma de convietuire sociala, da castig de cauza imixtiunii comunitatii, sau administratiei in aspectele ce tin de constiinta religioasa a fiecarui individ si ca, in profunzimea sufletului nostru, fiecare avem o nevoie primara de a ne inchina de buna voie cui si cum credem de cuvinta. Se pare totusi ca, elita politica si religioasa, pornind de la algoritmi specifici administrarii turmelor de animale, tinde cu brutalitate sa intre cu bocancii in teritoriul cel mai sacru al fiintei umane: CONSTIINTA. Nu putem crede ca omenirea a suferit o pierdere odata cu alungarea clericilor din viata politica si nici pe departe nu se poate privi ca o lipsa, absenta politicienilor din structurile bisericesti. Ce pacat ca pana si democratiile cele mai liberale par a uita pe zi ce trece acest pricipiu.

Carol cel Mare; Carol al V-lea; Ludovic al XIV-lea; Napoleon; Wilhem II; Adolf Hitler, toti, fara nici o exceptie, s-au lovit de numai opt cuvinte profetice: "...dar nu vor fi lipiti unul de altul..." (vers.43). Permiteti-mi sa va adresez o intrebare: daca toti acesti „rechini” ai istoriei au fost neputinciosi in fata a ceea ce a hotarat providenta, oare, eforturile unificatoare ale statelor membre ale Uniunii Europene vor fi incununate cu un succes mai mare ?

Sper sa fiu bine inteles, desi simpatizez eforturile acestor state pentru a gasi o solutie de mentinerea pacii pe "marea agitata al natiunilor", ca unul care am remarcat traiectoria evenimentelor viitoare, sunt dator sa avertizez factorii de raspundere cu privire la esecul acestui demers. Efortul de a uni statele europene intr-un organism suprastatal va fi un esec! Desigur, este posibil ca o vreme acest efort sa para incununat de succes... dar numai pentru o vreme. Cu siguranta s-ar putea gasi solutii urmand alte strategii si sa se poata evita catastrofa care ar precede pulverizarea actualei Uniuni.

Ce legatura exista intre "Piatra" si Paradis (sau noua lume)?
"...O IMPARATIE CARE

NU VA FI NIMICITA NICIOADATA..."

Piatra dizlocata din munte il reprezinta in mod evident pe Domnul Isus Hristos, ca Imparat venit de sus. Augustin si alti parinti bisericesti au pledat pentru aplicarea profetiei la perioada in care a predicat Domnul Hristos pe pamant (pentru ca, cresterea acestei Pietre sa simbolizeze cresterea Bisericii Universale cu centrul la Roma , si astfel sa poata jongla cu cu jocul de cuvinte : Piatra - Petru , potrivit exegeazei catolice referitor la Evanghelia lui Matei cap.16, vers.18, justificand prin aceasta, pretentia Romei la primatul politic si religios). Dar Biblia si istoria denunta prin sine aceasta idee, intrucat Domnul Isus Hristos a refuzat sa fie intronat ca rege de catre multimile de oameni adunate cu ocazia saptamanii dinaintea Pastelui mortii si invierii Sale. Piatra loveste picioarele idolului si il spulbera, aratand distrugerea violenta a acestor structuri politice, nicidecum amestecarea cu acestea, prin favoruri imperiale, flirt diplomatic si aparitia unui „stat in stat”.

Biserica este mai degraba reprezentata prin lut si nu prin Piatra! Piatra este Stanca lui Israel, Piatra pe care au lepadat-o zidarii lumii (preferand materiale mai "nobile") dar care a ajuns sa fie pusa „in capul unghiului”. Desi , in aparenta este inferioara metalelor lumii, ea este sursa tuturor metalelor. Pentru apostoli aceasta era inca o fagaduinta neamplinita ("Epistola apostolului Iacob" cap. 2, vers. 5). Simbolul IBEN-BEN reprezinta Piatra – Fiul (Mesia) si este interpretat astfel inca de pe vremea rabinilor.

Versetele 46-49

Pare prea de tot sa admitem ca marele Nebucadnetar, se pleaca inaintea unui prizonier de razboi!

Acest gest de respect deplin este des intalnit in Vechiul Testament (cartea "Geneza" cap. 17, vers. 3; "Cartea a doua a lui Samuel " cap. 9, vers. 6; cap. 14, vers. 4). Iosif Flavius relateaza in lucrarea sa "Antichitati iudaice" cum, atunci cand Alexandru Macedon s-a inchinat inaintea Marelui Preot iudeu , un general al acestuia pe nume Parmenic, l-a intrebat care este semnificatia gestului pe care il face, la care Alexandru ii raspunde : "Nu ma inchin lui, ci acelui Dumnezeu care l-a onorat cu pozitia de Mare Preot" .

Daniel insa nici nu a fost coplesit de atentia imparatului , nu s-a lacomit ci a amintit ca cei trei prieteni ai sai s-au rugat impreuna cu el pentru interventie divina. I-a prezentat imparatului ca fiind demni de aceste functii, iar el a ramas la "curtea imparatului", adica a devenit sfetnicul monarhului .

Concluzii etice

Prima concluzie ar fi ca doar Dumnezeu este Cel care cunoaste viitorul. Dar horoscopul din mass-media? Dar ghicitoarele din cartierele mai mult sau mai putin selecte? Dar Nostradamus? Dar Sundar Singh ? Poate ca au o legatura cu o lume paralela , dar nu cu lumea stapanita de Dumnezeu! Acest adevar ce ar trebui sa inspire teama acelora care apeleaza sau sunt tentati sa apeleze la serviciile lor, si sa-i determine sa-si revizuiasca deciziile. Chiar daca prestatorii de servicii oculte, ar fi in legatura cu niscaiva spirite, acestea nu simpatizeaza deloc fiinta umana si ca atare nu trebuie sa li se dea credit . Si pe timpul lui Daniel existau astfel de servicii, ce-i drept cu oarecare diferente. Aceste practici au fot discreditate in aceasta ocazie. Calauza sigura in profetie este doar inspiratia divina. Principiul "Sola Scriptura" proclamat de Reformatiune se aplica cu predilectie in acest caz.

A doua conluzie etica este ca Dumnezeu manifesta iubire si grija chiar si fata de "inteleptii" Babilonului, adica fata de ocultisti. Ar fi putut sa-i lase prada consecintelor actiunilor lor. Ar fi putut sa fie abandonati furiei monarhului. Dar prin intorsatura pe care au luat-o lucrurile, acesti oameni au avut posibilitatea sa realizeze pozitia lor gresita si sa se corecteze. Dumnezeu sprijina doar pe aceia care nu dau crezare sistemelor de investigare a viitorului pe cai oculte, ci se orienteaza in viata prin intermediul Sfintelor Scripturi. Insa Dumnezeu nu intentioneaza sa distruga pe ocultisti pana ce nu epuizeaza toate modalitatile de a-i recupera si salva din pacat.

A treia concluzie etica, este ca daca se anunta o Imparatie a Dreptatii, a carei monarh este insasi Dumnezeu, si ca doar cei drepti o vor locui, inseamna ca doar cei care au absolvit scoala caracterului pot intra in ea. Aceia care se dovedesc a fi prieteni devotati lui Dumnezeu in orice vreme, ei bine, in orice vreme beneficiaza de ajutorul Sau!

A fost un post mai lung. Imi cer scuze.

Edited by claudiu.hcs, 30 April 2008 - 16:53.


#2
Paul B

Paul B

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 844
  • Înscris: 28.08.2007
Care-i data celui mai timpuriu manuscris al cartii Daniel ?

#3
claudiu.hcs

claudiu.hcs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 549
  • Înscris: 12.06.2007
Nu am acum datele dar pot sa gasesc. Insa cartea lui Daniel este amintita in Matei:

Cap. 24

15.De aceea, când veți vedea ,urâciunea pustiirii', despre care a vorbit proorocul Daniel, ,așezată în locul sfânt' - cine citește să înțeleagă! -

Se stia despre existenta ei.

#4
Paul B

Paul B

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 844
  • Înscris: 28.08.2007
Nu asta era idea. Evident ca eveii crestini din secolul 1 stiau de Daniel.

#5
claudiu.hcs

claudiu.hcs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 549
  • Înscris: 12.06.2007
Se pare ca am speriat pe toata lumea cu postul meu lung, insa daca nu citit nu stiti ce pierdeti. Citit Daniel, este o carte total profetica ce dezvaluie viitorul pana in zielel noastre.

#6
Paul B

Paul B

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 844
  • Înscris: 28.08.2007
Nu Claudiu, ceea ce e nou si fascinant pt tine, pt altii e vechi si neinteresant.
Ipoteticele profetii din Daniel sunt ori scrieri postfactum, in cazul in care manuscrisele sunt recente (unii cercetatori spun ca pana in secolul 2 i.e.n. canonul iudaic nu exista in forma de azi si nu continea Daniel si alte carti VT), ori predictii pe baza de probabilitati, in cazul in care se poate data cu maxima siguranta manuscrisele din Daniel, anterior captivitatii babiloniene, ceea ce e prea putin probabil.
In plus, nu dispunem de originalul scrierilor lui Daniel, astfel incat sa fim siguri ca scribii religiosi n-au adaptat constant pretinsele profetii la realitatile politice ale vremurilor lor. Indiferenta de care se bucura astfel de profetii in lumea cercetatorilor nereligiosi, e datorata tocmai gratie acestui prost obicei, intalnit si azi vis-a-vis de scrierile lui Nostradamus, care cu siguranta ca daca peste secole le vor cerceta unii, vor descoperi ca si ele "profeteau" multe. :)

In sumar, aderentii unui cult religios, au permanenta tendinta de a "gasi" potriviri intre pretinsele profetii si evenimentele la care au fost martori. Dupa care trec la actualizarea scrierilor vechi.
Te-ai intrebat vreodata de ce majoritatea profetiilor au un limbaj criptic ? E simplu, pt a mari aria de probabilitate. Cu cat profetia e mai vaga, are sanse mai mari de "implinire" prin...nimereala.
Plus de asta incerca un raspuns vis-a-vis de rostul unei profetii. Care este el ? Pt ca daca e vaga, e inutila. Da e specifica e determinista fie intr-un sens fie intr-altul iar ca atare isi pierde caracterul profetic. Deci care-i faza pana la urma c-o profetie ? La ce-i buna ea ?

Edited by Paul B, 01 May 2008 - 09:22.


#7
mrproper

mrproper

    10 ani de Softpedia...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,063
  • Înscris: 13.11.2002
Istoria se repeta, ce mai e nou?!

#8
Paul B

Paul B

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 844
  • Înscris: 28.08.2007
Pai noi sunt doar generatiile de believeri. :lol:

Fascinatia cunoasterii viitorului e una din momelile stravechi cu care marea masa de ignoranti a fost captivata de catre "reprezentatii" divini.
Imi imaginez ce entuziasti trebuie sa fie ei cand aud ca exista o carte in care se prezice viitorul.
Cand de emotionati trebuie sa fie credinciosii la o asemenea aratare de muschi ai zeului respectiv.
Dar nici macar o clipa nu se intreaba la ce le foloseste ? :)

Edited by Paul B, 01 May 2008 - 15:03.


#9
costii

costii

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 989
  • Înscris: 01.03.2008

View PostPaul B, on Apr 30 2008, 17:59, said:

Care-i data celui mai timpuriu manuscris al cartii Daniel ?
Cartea lui Daniel a fost citata de Isus dandu-i, prin urmare, valoare de adevar. Nu la fel este cu cartea Macabei, de exemplu.

#10
arpisz

arpisz

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,896
  • Înscris: 25.04.2008
si sa nu imi ziceti ca acolo scrie si cand o sa fie sfarsitul lumii.
daca imi ziceti ca scrie promit ca ma pun si citesc

#11
claudiu.hcs

claudiu.hcs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 549
  • Înscris: 12.06.2007
Sfarsitul Lumii ca timp exact si ca zi nu-l stie nimeni si nici Biblia nu-l spune. Timpul premergator acestui final este clar expus. Cisteste pentru ca nu ai ce pierde.

#12
Paul B

Paul B

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 844
  • Înscris: 28.08.2007

View Postclaudiu.hcs, on May 2 2008, 08:36, said:

Sfarsitul Lumii ca timp exact si ca zi nu-l stie nimeni si nici Biblia nu-l spune. Timpul premergator acestui final este clar expus. Cisteste pentru ca nu ai ce pierde.
Ce inseamna premergator sau in ce consta el ?

#13
costii

costii

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 989
  • Înscris: 01.03.2008

View Postarpisz, on May 2 2008, 02:17, said:

si sa nu imi ziceti ca acolo scrie si cand o sa fie sfarsitul lumii.
daca imi ziceti ca scrie promit ca ma pun si citesc
sunt date unele detalii despre sfarsitul lumii acolo;

#14
danut21

danut21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 971
  • Înscris: 30.12.2007

View PostPaul B, on May 1 2008, 09:19, said:

Nu Claudiu, ceea ce e nou si fascinant pt tine, pt altii e vechi si neinteresant.
Ipoteticele profetii din Daniel sunt ori scrieri postfactum, in cazul in care manuscrisele sunt recente (unii cercetatori spun ca pana in secolul 2 i.e.n. canonul iudaic nu exista in forma de azi si nu continea Daniel si alte carti VT), ori predictii pe baza de probabilitati, in cazul in care se poate data cu maxima siguranta manuscrisele din Daniel, anterior captivitatii babiloniene, ceea ce e prea putin probabil.
In plus, nu dispunem de originalul scrierilor lui Daniel, astfel incat sa fim siguri ca scribii religiosi n-au adaptat constant pretinsele profetii la realitatile politice ale vremurilor lor. Indiferenta de care se bucura astfel de profetii in lumea cercetatorilor nereligiosi, e datorata tocmai gratie acestui prost obicei, intalnit si azi vis-a-vis de scrierile lui Nostradamus, care cu siguranta ca daca peste secole le vor cerceta unii, vor descoperi ca si ele "profeteau" multe. :)

In sumar, aderentii unui cult religios, au permanenta tendinta de a "gasi" potriviri intre pretinsele profetii si evenimentele la care au fost martori. Dupa care trec la actualizarea scrierilor vechi.
Te-ai intrebat vreodata de ce majoritatea profetiilor au un limbaj criptic ? E simplu, pt a mari aria de probabilitate. Cu cat profetia e mai vaga, are sanse mai mari de "implinire" prin...nimereala.
Plus de asta incerca un raspuns vis-a-vis de rostul unei profetii. Care este el ? Pt ca daca e vaga, e inutila. Da e specifica e determinista fie intr-un sens fie intr-altul iar ca atare isi pierde caracterul profetic. Deci care-i faza pana la urma c-o profetie ? La ce-i buna ea ?
Cartea lui Daniel a fost scrisa in secolul 6. altfel Biblia ar fi mincinoasa. iar Dumnezeu nu ia dat lui Daniel profetii despre trecut...

#15
Paul B

Paul B

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 844
  • Înscris: 28.08.2007

View Postdanut21, on May 3 2008, 21:39, said:

1. Cartea lui Daniel a fost scrisa in secolul 6. altfel Biblia ar fi mincinoasa.
2. iar Dumnezeu nu ia dat lui Daniel profetii despre trecut...
1. Gata ? Sursa afirmatiei tale fiind care ? Care secol 6, e.n. sau i.e.n. ? Crestinii liberali de pilda, considera ca a fost scrisa undeva in secolul 2 i.e.n. pt ca dovezile interne ale cartii sustin acest lucru.
Data pe care o dai tu e sustinta doar de traditia iudeo-crestina. Cat priveste profetia in sine, atat de mare-i "acuratetea" incat a omis ca din timpul lui Daniel si pana in 1948, Palestina a fost ocupata de 11 imperii.
2. Asta stabilim mai tarziu.

Edited by Paul B, 04 May 2008 - 07:50.


#16
danut21

danut21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 971
  • Înscris: 30.12.2007

View PostPaul B, on May 4 2008, 08:33, said:

1. Gata ? Sursa afirmatiei tale fiind care ? Care secol 6, e.n. sau i.e.n. ? Crestinii liberali de pilda, considera ca a fost scrisa undeva in secolul 2 i.e.n. pt ca dovezile interne ale cartii sustin acest lucru.
Data pe care o dai tu e sustinta doar de traditia iudeo-crestina. Cat priveste profetia in sine, atat de mare-i "acuratetea" incat a omis ca din timpul lui Daniel si pana in 1948, Palestina a fost ocupata de 11 imperii.
2. Asta stabilim mai tarziu.
tu nai vazut ce am scris. liberalii nu sunt teologi adevarati. profetia lui Daniel nare o legatura Paleastina ca regat, tara.... ce dovezi interne? tu il faci pe Isus mincionos si biblia la fel. asculta aici: cand se va descoperi cu adevarat ca Daniel a fost scrisa in sec 2 iHr. asta ar fi o stire de senzatie pt toata lumea. Biblia a rezistat testului timpului si in alte domenii mult mai serioase
PS: cred ca esti ateu

#17
nios

nios

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 603
  • Înscris: 30.04.2008

View Postclaudiu.hcs, on May 2 2008, 08:36, said:

Sfarsitul Lumii ca timp exact si ca zi nu-l stie nimeni si nici Biblia nu-l spune. Timpul premergator acestui final este clar expus. Cisteste pentru ca nu ai ce pierde.
:kisstogether:
iată că mai sunt oameni sănătoși la... intelect!

@claudiu (primul post) cu privire la Daniel:
o descriere asemănătoare se găsește în scrierile hinduse, știai nu-i așa?

PS: vezi că tălmăcirea e mult mai profundă decât ce scriseși tălică pă sus. Dacă nu te ține nu te băga!

Edited by nios, 04 May 2008 - 16:44.


#18
Paul B

Paul B

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 844
  • Înscris: 28.08.2007

View Postdanut21, on May 4 2008, 16:27, said:

1. liberalii nu sunt teologi adevarati.
2. profetia lui Daniel nare o legatura Paleastina ca regat, tara
3. ce dovezi interne?
4. tu il faci pe Isus mincionos si biblia la fel.
5. asculta aici: cand se va descoperi cu adevarat ca Daniel a fost scrisa in sec 2 iHr. asta ar fi o stire de senzatie pt toata lumea.
6. Biblia a rezistat testului timpului si in alte domenii mult mai serioase
7. PS: cred ca esti ateu
1. Cand vei avea un doctorat in teologie atunci sa vorbesti.
2. Are.
3. Pai daca tot ai competenta unuia care declara ca teologii liberali, nu-s teologi, ar fi trebuit sa stii de ele, sa le iei pe rand si sa le demontezi. Altfel, imi cerseti mie educatia care-ti lipseste cu privire la acest subiect.
4. Da. Si pe tine la fel. :lol:
5. Care-i data celui mai recent manuscris privind cartea lui Daniel, dom' profesor ?
6. Daca prin testul timpului intelegi lacasul bisericii si rafturile credinciosilor, da. Dar in acest caz n-a rezistat Biblia ci gena generatoare de propensiune religioasa.
7. Crezul nu te inseala. Poti avea certitudinea si inca una cu adevarat autentica. :)

Edited by Paul B, 04 May 2008 - 16:57.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate