Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
De la 24V la 5V DC?

Deducere TVA

Intalnire cu un tip de pe tinder ...

Open WRT nu sincronizeaza ceasul ...
 salariu plafonat

sistem actionare electrica pentru...

Sfaturi achizitie auto ~10k€

ICC/ICM soft monitorizare si cont...
 Recomandare ipad

Ce fel de disc pentru acest circu...

Windows 11 24H2 pe release?

Intrebare motor auto
 Opel Astra K

Romania - tara formelor fara fond?

Probleme sistem audio mașina

Radio care se incinge
 

Teoctist a murit

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
82 replies to this topic

#73
Megara

Megara

    Age, si quid agis!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,515
  • Înscris: 26.09.2006

 ego_zenovius, on Aug 1 2007, 23:43, said:

poate cineva sa-mi explice:
1. ce inseamna Locțiitor al Cezareei Capadociei ?
cred ca se refera la continuitatea apostolica. Sfantul Andrei a fost Arhiepiscopul Cezareei Capadociei. Am zis cred... am facut o deductie.

Edited by Megara, 01 August 2007 - 22:54.


#74
Megara

Megara

    Age, si quid agis!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,515
  • Înscris: 26.09.2006
Durerea lui Benedict al XVI-lea pentru moartea patriarhului ortodox al României, Teoctist;
anunțată delegația Sfâțntului Scaun care va lua parte vineri la funeralii
(RV - 1 august 2007)
Cu un mesaj adresat Înalt Preasfinției Sale Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care asigură locotenența Patriarhiei Ortodoxe Române, Benedict al XVI-lea a exprimat cele mai profunde condoleanțe pentru moartea Preafericirii Sale Teoctist, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, decedat luni la vârsta de 92 de ani. Papa a asigurat „uniunea spirituală cu toți care plâng moartea acestui distins și de înaltă considerație cap al Bisericii”.

La funeraliile Patriarhului Teoctist, care se vor desfășura vineri la ora 11 în catedrala patriarhală din București, va participa o delegație a Sfântului Scaun alcătuită de cardinalul Walter Kasper, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, de mons. Brian Farrell, secretar al aceluiași departament și de mons. Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România.

În mesaj, Benedict al XVI-lea a amintit istorica întâlnire din 1999 în România dintre Ioan Paul al II-lea și Patriarhul Teoctist, care în 2002 a întors vizita, venind la Roma. Aceste întâlniri - se citește în text - "vor rămâne în amintirea Bisericilor noastre ca un dar deosebit al harului lui Dumnezeu, care a întărit și dat nou impuls prieteniei crescânde și relației fraterne dintre Biserici”. Amândoi acești oameni - a adăugat Papa - erau deciși să scrie o pagină nouă în istoria comunităților noastre, depășind un trecut dificil care încă ne apasă și astăzi, și privind înainte cu încredere la ziua în care divizările dintre cei care îl urmează pe Cristos vor fi depășite".

"Mă rog ca Biserica Ortodoxă Română - a adăugat Benedict al XVI-lea - să se poată bucura de moștenirea atâtor ani de înțeleaptă slujire a Patriarhului Teoctist, și ca voi să puteți fi susținuți și reconfortați de roadele apostolatului său, în timp ce recomandați nobilul său suflet iubirii milostive a Tatălui nostru ceresc". "Împărtășindu-vă apropierea mea în rugăciune, în aceste momente de durere - încheie Papa - doresc totodată să transmit Dumneavoastră și celorlalți frați în episcopat cele mai sincere urări de bine în conducerea Bisericii în această perioadă de tranziție".

Mesajul de condoleanțe difuzat de Sala de presă a Sfântului Scaun este însoțit de o fișă cuprinzând principalele date biografice ale Patriarhului defunct.

Ins- secvențe muzicale din Missa "Requiem" de Giuseppe Verdi, finalul invocației "Agnus Dei".
Sursa: Radio Vatican

#75
Megara

Megara

    Age, si quid agis!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,515
  • Înscris: 26.09.2006
Alte Mesaje de condoleante din partea Bisericii Catolice:

Mesajul de condoleanțe al PS Virgil Bercea
31.07.2007, Oradea

În atenția: Preasfințitului Episcop Vincențiu Ploieșteanu, Vicar Patriarhal

Preasfinția Voastră,

"Cu sfinții odihnește Hristoase Dumnezeule, sufletul adormit servului tău, Preafericitul Teoctist ..."

Episcopia Greco-Catolică de Oradea este alături de întreaga Biserică Ortodoxă Română care se roagă și își plânge pe Întâi Stătătorul său. Suntem și noi uniți în rugăciune alături de dumneavoastră și îl rugăm pe bunul Dumnezeu să-i facă parte cu drepții, în Împărăția cerurilor.

L-am întâlnit de multe ori pe Preafericitul Teoctist, în țară și în străinătate, mereu a avut un gând bun față de episcopii tineri în care își punea foarte multă speranță și îi încuraja. Astăzi, Isus Mântuitorul îl primește în lumina gloriei Sale - acolo este speranța noastră a tuturor.

Vă transmit condoleanțe în numele meu, al clerului și al credincioșilor greco-catolici din aceste părți ale țării,
† Virgil Bercea - Episcop


Mesajul de condoleanțe al PS Martin Roos
31.07.2007, Timișoara

În aceste momente, clipe și zile de tristețe ne simțim alături de Biserica Ortodoxă Română, când ne luăm rămas bun de la Prea Fericirea Sa, Patriarhul Teoctist al României. El a trecut pragul veșniciei; calea, pe care ne aflăm cu toții. Era o personalitate deosebită, deschisă și cu mare angajament creștin. Sub îndrumarea sa s-au făcut pași spre celelalte confesiuni și religii. Sub oblăduirea lui s-a publicat și martirologiul ecumenic, volum de memorie și pomenire acelora, care au suferit sub un sistem ateu, care și-au mărturisit credința lor creștină. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!

Ca și creștini suntem oameni ai speranței și ai încrederii, conștienți de faptul că Bunul Dumnezeu va avea grijă de Biserica sa. Duhul Sfânt va dărui Bisericii Ortodoxe Române un urmaș vrednic și cinstit întru mulți și fericiți ani! În veci să-i fie pomenirea Prea Fericitului trecut la cele veșnice! Bunul Dumnezeu să-l odihnească!
Comunicat primit la redacție din partea Biroului de Presă al Diecezei Romano-Catolice de Timișoara

Sursa: Catholica

#76
Megara

Megara

    Age, si quid agis!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,515
  • Înscris: 26.09.2006
Mâhnire în lumea creștină pentru moartea patriarhului ortodox român Teoctist, promotor al ecumensimului:
serviciul transmis de Radio Vatican în ediția internațională a radiojurnalului
(RV - 31 iulie 2007)
Mâhnire în lumea creștină pentru moartea patriarhului ortodox român Teoctist, promotor al ecumensimului. Astfel, difuza știrea Radio Vatican în ediția internațională de la ora 14 , marți 31 iulie. Redăm în continuare, serviciul complet cu un interviu acordat de mons. Eleuterio Fortino, subsecretar al Consiliului Pontifical pentru promovarea unității creștinilor.

S-a stins din viața pămânească, luni 30 iulie, în cursul după-amiezii la București, la vârsta de 92 de ani, patriarhul Bisericii ortodoxe române Teoctist. Capul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a suferit un stop cardiac în urma complicațiilor survenite unei intervenții chirurgicale. Bisericii Ortodoxe Române i-au parvenit condoleanțele patriarhatului de Moscova prin secretarul Departamentului pentru relațiile externe, arhimandritul Nikolae Balașov, care a definit moartea patriarhului Teoctist "o mare pierdere pentru ortodoxia universală", amintind patriarhul ca "un veteran al dialogului dintre Bisericii și interreligios".

În continuare serviciul Radio Vatican.
Ins - "Se datorează lui consolidarea raporturilor dintre Bisericile ortodoxe și întărirea legăturilor ecumenice cu Biserica catolică și cu Bisericile protestante. Patriarhul Teoctist a trăit în perioda în care Biserica ortodoxă română a traversat un anotimp de suferințe, deschizându-se însă într-un dialog care a făcut să cresca unitatea dintre creștini. Cum să uităm primirea făcut papei Ioan Paul al II-lea în România în mai 1999:
Ins - aclamații ale mulțimii.
Și de neuitat au rămas și cuvintele strigate de credincioși în data de 9 mai, la terminarea celebrării euharistice prezidate de papa Ioan Paul al II-lea în prezența patriarhului Teoctist în Parcul Izvor din București…
Ins - "Unitate! Unitate! Unitate!"

Dar care este mărturia pe care a dat-o Bisericii patriarhul Teoctist? Redacția noastră centrală Radio Vatican l-a întrebat pe mons. Eleuterio Fortino, subsecretar al Consiliului Pontifical pentru promovarea unității creștinilor și însărcinat din 1970 cu relațiile cu Biserica Ortodoxă din România:
Ins - "A traversat trista perioadă a regimului comunist care a persecutat Biserica catolică, dar și Biserica ortodoxă. A contribuit la a ajuta Biserica să treacă această mare învolburată, evident și cu grave dificultăți. În România exista problema suprimării Bisericii greco-catolice prin integrarea forțată de persoane și mai ales a bunurilor de cult ale Bisericii, care trăia în catacombe, bunuri date de guvern Bisericii ortodoxe. Dar patriarhul Teoctist a fost atent la această problemă și a făcut posibilul pentru a crea o comisie mixtă de episcopi ai Bisericii ortodoxe și ai Bisericii greco-catolice - după 1990 - pentru a discuta această problemă. Raportul - necesar - cu autoritățile politice a făcut astfel, apoi, ca în situațiile dificile el să fi putut să mențină cât era esențial pentru Biserică".
Ce lasă în Biserică patriarhul Teoctist? Mons. Fortino:
Ins - "Bisericii române îi lasă o organizare care funcționează, o reînnoire a personalului, speranța pentru viitor. Teoctist a făcut posibilul pentru a face să crească raporturile cu celelalte Biserici ortodoxe și a promovat relațiile cu Biserica catolică. Imaginea patriarhului, care l-a prins de mână pe Ioan Paul al II-lea - ca doi frați - pe scările bisericii ortodoxe, unde avea să se desfășoare celebrarea ortodoxă, este o imagine emblematică a ceea ce trebuie să fie raporturile dintre capii Bisericilor într-un moment de căutare a deplinei comuniuni".

Până aici serviciul transmis de Radio Vatican în ediția internațională de la ora 14, marți 31 iulie.

Evident, la tristețea Bisericii ortodoxe române se alătură gândurile de participare și rugăciune ale Bisericii catolice din țară. În continuare, mesaje ale episcopilor catolici, puse la dispoziție până la această oră pe diferite pagini internet. În ordine mesaje audio din partea:
- Nunțiaturii Apostolice,
- a Conferinței Episcopale Române semnat de arhiepiscopul Ioan Robu, președinte și arhiepiscopul major Lucian Mureșan, vicepreședinte;
- din partea Bisericii Greco-Catolice, PF Lucian,
- a PS Petru Gherghel, episcop de Iași,
- și a PS Florentin Crihălmeanu episcopul eparhiei de Cluj Gherla.

Pentru odihna sufletului patriarhului Teoctist, din Requiem de Giuseppe Verdi, finalul invocației Agnus Dei.

Sursa: Radio Vatican

Alte stiri de la Radio Vatican: Doliu în Biserica Ortodoxă Română: PF Părinte Patriarh Teoctist a trecut la cele veșnice (30/07/2007 17.11.14)

#77
Nicanor

Nicanor

    S t a l k e r

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,326
  • Înscris: 13.03.2003
...multumim Megara!

poate cineva sa-mi explice:
1. ce inseamna Locțiitor al Cezareei Capadociei ?


...in vechime Cezareea Capadociei a fost o patriarhie de sine statatoare, puternica, insa dupa caderea Bizantului, prigoana  impotriva crestinilor din partea turcilor ocupanti, schimburile de populatie cu Grecia, au ramas doar mici comunitati. ca entitate eclesiala nu s-a desfiintat , loctiitor in adunarea sinodala a patriarhiilor fiind patriarhul roman, demnitate acordata cred de adunarea sinodala a patriarhiilor si de catre patriarhul ecumenic. este o demnitate importanta acordata si pentru sprijinul constant in istorie acordat de principatele romane patriarhului Bizantului si populatiei crestine de acolo.

2. daca imi aduc bine aminte, cu ani in urma se spunea Mitropolit al Ungro-Vlahiei nu Mitropolit al Munteniei. cand si de ce s-a facut aceasta schimbare de titulatura?

da iti aducui aminte bine. Ungrovlahia inseamna in traducere libera "Vlahia de langa Ungaria", este vorba despre numele primit de mitropolia Munteniei in vechime in actele bizantine. sincer nu am stire cand s-a schimbat titulatura dar in conditiile date este mai corect titulatura de "mitropolit al Munteniei".

#78
mcandrei

mcandrei

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 29.01.2005
Unde se afla Teoctist spre cer, in mesajul Domnului de ieri 02.08.2007 de la Pucioasa(www.noul-ierusalim.ro/):

"...Voi, fiilor unsi cu untdelemnul sfinteniei Mele pentru ca sa ridicati glas inaintea Mea spre iertarea pacatelor lumii, ridicati pomenire si rugaciune la Mine pentru calea celui ce a plecat acum de pe pamant si care a purtat pe pamant numele de patriarh al bisericii neamului roman. Inima lui si gura lui l-au asezat ca arhiereu al Meu pe cel ce este de la Mine uns al bisericii Mele acum (arhiereul Irineu), la sfarsit de timp, si prin care am biruit cu biserica Mea acum, cand nu mai este pe pamant lucrare de biserica dupa oranduiala Mea. Acesta, care a plecat acum, are la Mine scrisa lucrarea aceasta a Mea prin el, caci Eu i-am cuvantat lui, iar el s-a sculat si M-a ascultat si a implinit si a rostit peste cel uns al Meu nume de arhiereu al bisericii Mele cea de la sfarsit de timp. Eu, Domnul, va asez pe voi sa-i neteziti lui calea spre Mine acum, iar Eu voi privi si voi lucra pentru el, fiindca am scrisa de la el lucrarea lui cea pentru Mine, cea pentru biserica Mea cea vie. Puneti pentru el calea psalmilor si rugaciune de iertare, iar Eu voi lupta pentru sufletul lui, caci Mi-a dat implinire cuvantului Meu cand Eu i-am cerut.
Sa auda duhul cel potrivnic acest cuvant si sa Ma lase pe Mine sa judec peste sufletele cele ce au scris la Mine lucrare implinita a cuvantului Meu rostit peste ele. Amin.
Binecuvantata sa fie rugaciunea voastra catre Mine pentru el, caci el este adus acum spre voi de catre inger si se uita cu durere si asteapta, fiilor, asteapta izbavirea lui, asteapta, fiilor, asteapta. Amin. "

Edited by Megara, 03 August 2007 - 10:42.
Din regulamentul ariei: Nu abuzați de bold, underline, italice și/sau fonturi de mărimi variabile - folosiți-le doar când vreți să scoateți în evidență un amănunt, nu aproape întreg postul. În caz contrar, astfel de mesaje se vor șterge...


#79
smectzer

smectzer

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 76
  • Înscris: 25.06.2004

 Zamolxel, on Jul 30 2007, 22:48, said:

Mie mi se fâlfâie că a crăpat respectivul. Sincer vă spun și vă motivez și de ce.
Zi de zi, noapte de noapte, mor oameni. Veți spune "Da. Mor. Dar ăsta a fost cineva, a făcut ceva." Ce a făcut nene față de un chirurg care a salvat sute de vieți și a murit călcat de mașină să zicem, față de un pompier care și-a pus viața în pericol să salveze vieți și până la urmă a murit la datorie? Cu ce este mai presus nene ăsta????? Că a stat cu o cruce-n mână și a dat din gură în timp ce alții își riscau viețile pentru a le salva pe a altora ?? Cu asta este mai presus teoctist ăsta de este atât de mediatizat față de cei pomeniți de mine anterior?

Cu NIMIC !!

Doar că celor care merită cu adevărat nu le deschide nimeni thread dedicat pe forumuri, nu urlă presa și nici televiziunea.

Cinste lor și pentru ei chiar am o părere sinceră de rău. Dar mă scuzați dacă față de nenea ăsta am indiferență că a murit, așa cum am avut-o și că a trăit.

Subscriu la cele scrise de Zamolxel...a murit..nah..multa sanatate....nu mai zic de politicienii aia jegosi care si-au facut prezenta cu capetele plecate si portofelele pline cu banii nostri......eu sunt mai ingrijorat de Pitis decat de oricare iezuit din asta care da din maini toata viata ....oricum e bine  o sa mai avem o sarbatoare la celelalte 300 ...ura...sa-mi spuna cineva ce a facut teoctist asta sa stiu si eu...pt noi astia ...de rand...sa nu-mi spuna cineva ca s-a rugat...
Sa auzim de bine!...

#80
Curcubitaceu

Curcubitaceu

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 2,306
  • Înscris: 22.06.2007

 smectzer, on Aug 3 2007, 17:18, said:

Subscriu la cele scrise de Zamolxel...a murit..nah..multa sanatate....nu mai zic de politicienii aia jegosi care si-au facut prezenta cu capetele plecate si portofelele pline cu banii nostri......eu sunt mai ingrijorat de Pitis decat de oricare iezuit din asta care da din maini toata viata ....oricum e bine  o sa mai avem o sarbatoare la celelalte 300 ...ura...sa-mi spuna cineva ce a facut teoctist asta sa stiu si eu...pt noi astia ...de rand...sa nu-mi spuna cineva ca s-a rugat...
Sa auzim de bine!...
Subscriu si eu...ca tot n-am cum sa ironizez pe nimeni pe topicul asta!  ^_^

#81
dadustar

dadustar

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 22.12.2006
Patriarhul o sa primeasca acum ce merita cum noi toti o sa primim ce meritam la randul nostru.Politica romana care joaca zilele astea teatru pentru publicitate trebuie sa se gandeasca ca o sa ajunga unde este el acum (patriarhul) si atunci nu o sa mai fie loc de ascunzatoare.
Termeni surprinzatori:doliu national,preafericitul,pierdere imensa.

#82
T_Rex

T_Rex

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 42
  • Înscris: 27.07.2007
PERDERE MARE PENTRU ORTODOCSI MAI ALES PENTRU ROMANI

#83
Megara

Megara

    Age, si quid agis!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,515
  • Înscris: 26.09.2006
Dupa cum spuneam, acest thread se inchide dupa inmormantare.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate