Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
interceptare ip android

Nota de relație

Cand trebuie sa ii pui botnita un...

Arc iesit din canapea. Ce e de fa...
 SSD-uri in 99% dupa restart - err...

Izolare camera PoE?

Click Sunet Butuc fata

Nu merge internet și touchpad
 Nu am semnal la telefon la casa i...

Aspecte pozitive la partidele si ...

Cost bransare curent ENEL 2024

Tur auto 2024
 Scule parkside x20v

"Compuneri" folosind Roma...

Recomandare AC

Coramet sau Caparol?
 

Teoctist a murit

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
82 replies to this topic

#55
Megara

Megara

    Age, si quid agis!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,515
  • Înscris: 26.09.2006

 katman, on Jul 31 2007, 01:16, said:

Ma intreb daca vine Benedict XVI. Ar fi echitabil nu? Teoctist a fost la Ioan Paul al II-lea cred.
Nope, nu a fost. Doar a trimis un reprezentant ceea ce va face si Vaticanul mai mult ca sigur. Din cate stiu eu, nici un Patriarh ortodox nu a fost prezent la funerariile Papei Ioan Paul al II-lea.

Mesajul de condoleanțe al Nunțiaturii Apostolice
30.07.2007, București

Nunțiatura Apostolică în România a aflat cu durere de trecerea la cele veșnice a Preafericitului Patriarh Teoctist, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. Suntem alături de întreaga Biserică Ortodoxă Română și de poporul credincios, amintindu-ne de acest mare Patriarh care s-a implicat mult în dialogul ecumenic și mai presus de toate ne amintim de istorica invitație făcută Papei Ioan Paul al II-lea de a vizita România.

Nunțiatura Apostolică a comunicat deja Sfântului Părinte moartea neașteptată a Preafericirii Sale. Papa Benedict al XVI-lea va trimite Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române o telegramă de condoleanțe și o delegație a Sfântului Scaun va participa la Ceremonia de funeralii. Ne rugăm împreună Domnului ca să-l primească în pacea sa pe acest slujitor credincios care pentru timp îndelungat a păstorit Biserica ortodoxă Română.
(Comunicat semnat astăzi de Mons. Mauro Lalli, Însărcinat cu Afaceri, a.i., al Nunțiaturii Apostolice în România)

Edited by Megara, 31 July 2007 - 06:36.


#56
sorin2007

sorin2007

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,709
  • Înscris: 01.04.2007
Dictatura anti-crestina
"Mult mai tarziu, in anul 1945, aflandu-ma la Iasi, in ascultarea marelui teolog si Mitropolit Irineu Mihalcescu si direct a Prea Sfintitului Episcop-Vicar al acestuia, Justinian Marina-Vasluianul, iar din anul 1950, cand acesta devenise Patriarh, in calitate de Episcop-Vicar al sau, prin alegerea Sfantului Sinod, am fost martorul multor framantari din viata sa si a Bisericii noastre, strabatand deceniile grele de confruntare pe fata, cu rani si victime, in lupta aprinsa cu dictatura comunista, care, si in tarile ortodoxe vecine noua, a dat lovituri nespus de grele Bisericii acestora. Numai cei ce au cunoscut indeaproape framantarile de care am amintit pot intelege povara apasatoare care a fost pe umerii Ierarhilor, preotilor, monahilor si credinciosilor Bisericii noastre Ortodoxe Romane.
Asa se explica unele atitudini ale Ierarhilor de atunci, in scopul protejarii lucrarii pastorale, asa se explica si contactul cu autoritatile locale de atunci, indeosebi dupa anul 1977, cand s-a desfiintat Comisia Monumentelor Istorice, interzicandu-se astfel cu desavarsire continuarea lucrarilor la bisericile si manastirile-monumente istorice. La Iasi, erau santiere deschise la Sfintii Trei Ierarhi, la Golia, la Cetatuia, la Galata si in alte locuri, deci nu se puteau continua lucrarile. Ce aveam de facut? Am mers la autoritatile de stat, le-am spus care era situatia si le-am cerut ajutor. Mi s-a spus ca daca nu le cerem bani si materiale, putem sa lucram. Si am lucrat".
In ianuarie 1990, invocand varsta inaintata si problemele de sanatate, Patriarhul Teoctist s-a retras la Sinaia, dar a revenit in scaunul patriarhal, la cererea credinciosilor si a intaistatatorilor celorlalte Biserici ortodoxe dupa numai trei luni.
"In 22 decembrie, pe la orele 11, eram in birou, inconjurat de episcopii vicari de la Patriarhie si de consilieri cand la televizor a aparut cunoscutul actor Ion Caramitru, in mijlocul unei cete de revolutionari, spunand cu emotie: Si-a intors Dumnezeu fata catre noi! Fratilor, veniti si va spuneti bucuria! Privindu-ne unii pe altii, am auzit pe cineva spunand ca in fata resedintei se afla o masina cu tineri revolutionari care strigau in fata multimii: "Biserica este cu noi!" Venisera sa ma conduca la Televiziune, de unde se transmiteau comunicate diferite, asigurand populatia ca situatia se afla sub control. In acest fel s-a comunicat de la Televiziune ca Aurel Dragos Munteanu roaga pe Patriarh sa vina pentru un scurt cuvant. In clipa cand ma consultam cu I.P.S. Mitropolit Nicolae, venit de la Constantinopol, daca sa merg, fiindca se auzeau strigatele tinerilor, a sosit arhitectul Sorin Vasilescu din cadrul Universitatii Bucuresti, care s-a oferit sa ne ia pe mine, pe IPS Nicolae de la Timisoara si pe secretar, preotul Ion Banateanu, la Televiziune. Afara, in fata resedintei, ne astepta camionul cu tinerii care fluturau steaguri albe si strigau: "Cu noi este Biserica!" si, aratandu-ne cu steagurile lor, strigau cu bucurie si se inchinau: "Cu noi este Patriarhul!". Multimea din fata catedralei canta Tatal Nostru, aplauda, avea lumanari aprinse. Bucuria a fost scurta. Cateva ore mai tarziu, revenind la resedinta, in timp ce primeam telefoane de multumire, am auzit pe unii, la televizor, comentand negativ prezenta mea, intelegand ca era vorba de o telegrama de felicitare adresata lui Ceausescu. Am ramas adanc mahnit, mai ales cand am auzit ca a aparut in Scanteia, unde nu era permis sa se scrie ceva despre Biserica. Da, aceasta m-a impresionat mult atunci! M-a impresionat rasturnarea de atitudine, chiar si cea a colaboratorilor mei, a profesorilor de teologie. Cu constiinta ca mi-am facut datoria fata de Sfanta Biserica, am convocat Sfantul Sinod pentru a doua oara dupa Revolutie. Am deschis sedinta, s-a aprobat Ordinea de zi, si, imediat, am adresat plenului rugamintea scrisa, cerand retragerea, pe care am si motivat-o. Retragere temporara. Aveam 75 de ani, deci aveam motiv de ingrijire a sanatatii, desi toata lumea stia ce insemna retragerea mea. Cererea era scrisa mai dinainte si o purtam cu mine. Retragerea a fost de trei luni, dupa care Sfantul Sinod m-a renumit Patriarh al BOR", a explicat, PF Teoctist, intr-un interviu, gestul sau din ianuarie 1990.

@Zamolxel
<<Mie mi se fâlfâie că a crăpat respectivul>>
Tradus in limbaj civilizat inseamna ca nu te intereseaza.Ok.
<<Doar că celor care merită cu adevărat nu le deschide nimeni thread dedicat pe forumuri, nu urlă presa și nici televiziunea.>>
Vai de viata ta.Ce auzi si ce vezi e abureala, esti intoxicat, Patriarhul Teoctist a fost un nimeni, fii calm sa nu te afecteze falfaitul.

#57
Megara

Megara

    Age, si quid agis!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,515
  • Înscris: 26.09.2006
Mesaje de condoleante din partea Bisericii Catolice

Mesajul de condoleanțe al Conferinței Episcopale
30.07.2007, București

Ne alăturăm în rugăciune Bisericii Ortodoxe Române la ceasul despărțirii neașteptate de Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Păstrăm în memoria sufletelor noastre chipul Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române ca o personalitate remarcabilă a societății românești, om al rugăciunii și cărturar, disponibil și dornic de reconciliere și pace.

A fost cel dintâi Patriarh ortodox care a acceptat să invite Pontiful Roman Papa Ioan Paul al II-lea într-o țară majoritar ortodoxă. Comuniunea fraternă dintre cei doi Întâistătători, dimpreună cu strigătul "Unitate!", insuflat de frățeasca lor îmbrățișare, vor dăinui pentru totdeauna în cartea de aur a Bisericii creștine din România. Întregul cor episcopal catolic al Conferinței Episcopale Române aduce un pios omagiu celui care a fost Păstorul Bisericii Ortodoxe Române timp de peste 20 de ani, rugând pe Cel care este "Învierea și Viața" să reverse din belșugul harurilor Sale asupra sufletului slujitorului Său și să-l odihnească în pace, iar lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească lui!

Semnează:
† Dr. Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, Președinte al Conferinței Episcopale Române
† Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major, Vicepreședinte al Conferinței Episcopale Române.


Mesajul de condoleanțe al Sinodului BRU
30.07.2007, Blaj

Preafericitul Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, a adresat astăzi un mesaj Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în contextul decesului de astăzi al Preafericitului Teoctist, Patriarhul ortodox. Reproducem în continuare textul integral al mesajului.

Înaltpreasfințiile Voastre,
Preasfințiile Voastre,

Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist s-a întors la Domnul, la casa Tatălui: pentru noi, care credem în Înviere, Preafericirea Sa a trecut din moarte la viață, iar astăzi este întâmpinat în slava cerurilor de către Mântuitorul Cristos, nădejdea și lumina lumii.

Împreună cu Preafericitul Patriarh Teoctist ne-am bucurat de vizita pe care Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea a făcut-o în România, la București: împreună am fost la Sfintele Liturghii din Piața Unirii și de la Parcul Izvor; împreună ne-am dat sărutul păcii și am strigat cu mulțimea credincioșilor "Unitate, unitate...". Astăzi, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, împreună cu Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, cântă împreună în fața tronurilor cerești: "Acum m-am odihnit și am aflat ușurare multă - că m-am mutat din stricăciune și m-am dus la Viață. Doamne, mărire Ție!" Credem cu tărie că de dincolo de zări, Patriarhul Teoctist și Papa Ioan Paul al II-lea se vor ruga pentru Unitatea Bisericii, pentru pacea și buna înțelegere dintre ortodocși și greco-catolici.

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, se unește în rugăciune cu toți Ierarhii, clerul, persoanele consacrate și fiii Bisericii Ortodoxe Române pentru a cere Tatălui Ceresc "pace și ușurare multă", iertarea păcatelor și odihnă veșnică Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist.

Dumnezeu să-l ierte, să-l odihnească în pace și să-i facă parte cu drepții!

† LUCIAN
Arhiepiscop Major
Președintele Sinodului Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică



Mesajul de condoleanțe al PS Florentin
30.07.2007, Cluj

Vestea nașterii spre veșnicie a Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist ne-a surprins și ne-a întristat sufletele. Am avut harul de a-l întâlni personal și în limita protocolului bisericesc interconfesional de a discuta deschis și împărtăși idei referitoare la mersul și binele Bisericilor noastre.

Primul Arhiereu român pe care am avut ocazia să-l întâlnesc după hirotonirea episcopală din Basilica San Pietro, în ianuarie 1997, a fost Prea Fericitul Părinte Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la sediul Patriarhiei Române, în cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la București.

Figura remarcabilă a Păstorului Bisericii Ortodoxe române, dincolo de orice probleme interconfesionale sau orice alte opinii legate de trecut, pe care nu suntem noi în măsură să le judecăm, o voi păstra cu stimă și respect în memoria sufletului, rugând pe Bunul Dumnezeu ca la Ceasul Cutremurătoarei Judecăți să-i facă parte cu drepții.

Să-i fie odihna lină, învăluită în lumină,
să ne fie de sus din cer mijlocitor, unirii tuturor creștinilor!

† Florentin CRIHĂLMEANU
Episcop Eparhial de Cluj-Gherla


Mesaj de condoleanțe și rugăciune
30.07.2007, Iași

La vestea morții Patriarhului României, care a trecut la Domnul luni, 30 iulie, în jurul orei 17.00, PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, a trimis un mesaj IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, în care își exprimă durerea și spiritul de rugăciune cu credincioșii Bisericii Ortodoxe Române. Redăm în cele ce urmează mesajul PS Gherghel, după cum apare pe Ercis.ro.

Înalt Preasfinția Voastră Părinte Mitropolit Daniel,

Vestea morții Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist ne-a întristat și ne-a surprins pe toți. Știm totuși că viața noastră este în mâinile Domnului și el singur hotărăște clipa întoarcerii acasă a fiecăruia dintre noi.

Cunoscându-l din anii când era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei ca pe unul care era părinte pentru toți, urmărindu-i activitatea de întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române în fruntea Sfântului Sinod, știindu-l și ca pe un prieten al meu personal și ca pe un apropiat al regretatului papă Ioan Paul al II-lea cu care a știut să poarte un dialog curajos și prietenos care a dus la întâlnirile de la București și de la Roma, ne exprimăm durerea și regretul pentru încetarea din viață a Preafericirii Sale și pentru întreruperea cursului unei activități în mijlocul poporului credincios al Bisericii Ortodoxe Române.

Alăturându-ne la tristețea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, vă exprimăm Înalt Preasfinției Voastre condoleanțele noastre pentru această pierdere, spiritul nostru de comuniune în rugăciune pentru odihna sufletului său și implorăm de la Dumnezeul vieții mângâierea și binecuvântarea pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română. Împreună cu toți colaboratorii mei din Episcopia Romano-Catolică de Iași și cu toți credincioșii care l-au cunoscut și l-au prețuit, înălțăm spre Dumnezeu o rugăciune fierbinte zicând: Requiescat in pace! Să se odihnească în pace! Prin mila lui Dumnezeu. Amin.

Iași, 30 iulie 2007
Petru Gherghel, episcop de Iași

Sursa: Catholica.ro

#58
nile

nile

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 999
  • Înscris: 03.10.2006
Nu cred in "despre morti numai de bine". A fost prim securist si turnator al BOR.

#59
Bean

Bean

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,477
  • Înscris: 12.11.2006

 nile, on Jul 31 2007, 09:56, said:

Nu cred in "despre morti numai de bine". A fost prim securist si turnator al BOR.
A fost, Nile, a fost. Nu te mai ajuta cu nimic daca te agiti acuma. Sau eventual pune-te'n locul lui.
Mortii cu mortii. Tarane usoare. Toti fugim de racoarea celor 2 metri.

#60
Nicanor

Nicanor

    S t a l k e r

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,326
  • Înscris: 13.03.2003
...si daca nu a fost? eu cred ca nu a fost. trebuie sa stim acest lucru, daca exista un dosar, eu cred ca va fi publicat.
dincolo de problema asta nu greseau cei de pe realitatea cand  l-au numit manager de exceptie. daca veti vedea agendele sale de lucru veti observa ca ziua avea 36 de ore pentru acest om.

Edited by Nicanor, 31 July 2007 - 11:01.


#61
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
parca conteaza ce crezi tu. tu crezi si ca daca abori deasupra norilor o sa dai de ingerashi :lol: si cu ce te-ar incinta daca i s-ar publica dosarul dupa ce a dat coltzu? prearaposatul teoctist trebuia mazilit inca din 90, dar ne-am obisnuit sa scapam de comunisti si lingaii lor doar dupa ce mor de moarte mai mult sau mai putin naturala

#62
Megara

Megara

    Age, si quid agis!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,515
  • Înscris: 26.09.2006
Am rugamintea, daca se poate, sa nu se comenteze mesajele celorlalti useri. Astfel se va ajunge la polemici inutile si se deviaza de la subiectul thread-ului.
Consider acest thread ca fiind "in memoriam" - un ultim gand.
Stiu ca nu toti l-au stimat pe Patriarh si nu toti au o parere buna. Orice user poate sa-si spuna parerea, asa cum o fi, folosind totusi un limbaj decent asa cum este normal si de bun simt in astfel de momente.

Acest thread va fi inchis dupa inmormantare.

Pentru polemici, puteti folosi alte thread-uri deja existente pe arie.

Edited by Megara, 31 July 2007 - 11:27.


#63
ILoveMyBunny

ILoveMyBunny

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,535
  • Înscris: 06.04.2007

 nile, on Jul 31 2007, 10:56, said:

Nu cred in "despre morti numai de bine". A fost prim securist si turnator al BOR.
A cochetat si cu legionarii si cu comunistii.

#64
landscape10

landscape10

    Banned by landscape10

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,459
  • Înscris: 29.10.2005
Pentru polemici, va rugam sa continuati aici: http://forum.softped...howtopic=229948

#65
nile

nile

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 999
  • Înscris: 03.10.2006

 Mosotti, on Jul 31 2007, 12:23, said:

parca conteaza ce crezi tu. tu crezi si ca daca abori deasupra norilor o sa dai de ingerashi :lol: si cu ce te-ar incinta daca i s-ar publica dosarul dupa ce a dat coltzu? prearaposatul teoctist trebuia mazilit inca din 90, dar ne-am obisnuit sa scapam de comunisti si lingaii lor doar dupa ce mor de moarte mai mult sau mai putin naturala
Nici nu am pretins ca ar conta pentru cineva ce cred eu. Sau nu e voie sa spun ce cred, pentru ca asta e un forum unde nu se spun pareri??!
Scuze, Megara.

LE Acu vaz ca postul nu-mi era destinat. Sorry. I need to get some sleep.

Edited by nile, 31 July 2007 - 14:51.


#66
marian13

marian13

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 248
  • Înscris: 06.03.2006
Dumnezeu sa'l ierte si sa'l odihneasca'n pace! Stiu sigur ca iubea mult animalele!Bucurati'va!

Edited by marian13, 31 July 2007 - 23:39.
Controleaza-ti limbajul. Fara jigniri la adresa userilor.


#67
Selam

Selam

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,804
  • Înscris: 04.02.2007
Sunt prima oara pe aici
Dumnezeu sa-l ierte
Amin

#68
sorin2007

sorin2007

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,709
  • Înscris: 01.04.2007
Doliu in alb

"Longevitatea e un dar divin.Patriarhul Teoctist s-a bucurat de acest dar. Parea etern.Ne obisnuiseram cu figura sa. Pina si cei mai abjecti dintre "liderii nostri de opinie" renuntasera la rechizitoriile lor fariseice, in vreme ce amatorii de succesiune isi pierdusera speranta ca i-ar putea supravietui. Fara a fi neaparat stralucitor, omul avea un secret.Nu poti parcurge 92 de ani de istorie romaneasca - doua razboaie, teroarea comunista si declinul societal din tranzitie - daca nu esti "cineva". Dar cine era, in fond, Patriarhul ? Veti parcurge zilele acestea amintirile unor "martori privilegiati", care vor cauta sa-si dovedeasca intimitatea cu cel plecat.Abia atunci veti intelege cit de multor oameni le-a fost Patriarhul mentor, binefacator, nas de calugarie sau episcopie, aliat important sau "dusman exemplar", pe care moartea il preface acum in prieten din pacate nedreptatit...
Nu voi dezvalui aici nimic din relatia pe care am avut-o cu batranul. Voi puncta doar acele citeva adevaruri pe care experienta mi le-a certificat. Nascut sub zodia Varsatorului, Patriarhul era chemat sa fie lider si inca unul care stie sa combine manevra cu viziunea de ansamblu. A traversat, providential, intinse cimpuri minate.
Sa te acomodezi cu Dej si Ceausescu, dupa ce ai crezut in Romania nationalista a lui Staniloae si Nae Ionescu inseamna sa cunosti infernul si sa nu disperi. Sa asisti la travestiul democratic al fostei nomenclaturi si sa nu-ti pierzi respectul fata de oameni inseamna sa faci proba umorului metafizic. In aparenta, Patriarhul lucra defensiv si isi amina deciziile.
Pe dedesubt, el conserva Traditia Bisericii prin actiuni obstinate si inventive. Reteta lui? O combinatie de bun-simt taranesc, smerenie patericala, tandrete sufleteasca si ironie subtila, de ins care-si onoreaza rangul. Pretuia frumusetea slujbelor si agapele de dupa liturghie, cind se apuca sa depene amintiri fabuloase, pe tonul cel mai relaxat.
Detesta prostia, dar ii tolera, evanghelic, pe numerosii sai exponenti. Refuza slugarnicia baroca a laudatorilor de serviciu, pe care ii intepa fin, cu grija de a nu-i sparge. A fost un incasator redutabil. Nici un atac nu l-a demobilizat, asa cum nici o glorie lumeasca nu l-a smintit.
Ce ramine? Biblia lui Serban Cantacuzino, reeditata somptuos. Reluarea dialogului cu greco-catolicii. Reuniunea "Oameni si religii", de la Bucuresti, in conlucrare cu organizatia catolica Sant Egidio. Vizita lui Ioan Paul al II-lea, cu tot impactul ei panortodox. Mitropolia Basarabiei.
Promovarea unei noi generatii de ierarhi, in selectarea careia au contat deopotriva diplomele si responsabilitatea ecleziala. Prima gospodarire canonica a diasporei romanesti de data recenta. O puzderie de locasuri facute sau refacute, printre care Sf. Spiridon Vechi. Solidaritatea cu sirbii (martirizati) si curajul de a-l "supara" pe Alexei al II-lea, omologul sau moscovit.
Ospitalitatea permanenta pe care i-a oferit-o Patriarhului ecumenic de Constantinopol. Iubirea fata de mirenii "anonimi" care-i sarutau mina, facindu-l sa simta ca Hristos nu l-a parasit. E oare mult? E prea putin pentru o existenta atit de indelungata? Nu noi - cei ramasi de veghe la catafalcul patriarhal - sintem chemati sa raspundem.

Dumnezeu e singurul care va hotari soarta vesnica a robului sau Teoctist, insa hotarirea Lui ne scapa."

Edited by sorin2007, 01 August 2007 - 08:28.


#69
ram

ram

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,411
  • Înscris: 22.01.2002

 lleo, on Jul 30 2007, 21:27, said:

Pe vremea lui Ceausescu rasunau toate bisericile de rugaciuni pentru conducatorul suprem; nu a protestat in nici un fel fata de distrugerea bisericilor; biserica ortodoxa a fost un complice activ al regimului criminal.
Din cauza lui Teoctist si a altora ca el am devenit eu ateu.
Imi pare rau dar nu pot varsa nici o lacrima pentru el; sunt mult mai trist la aflarea stirii ca Pitis e pe cale sa ne paraseasca si el.
Eu nu sunt ateu, chiar cred in Dumnezeu si puterea lui, dar nici nu pot lasa necunoscuta realitatea, pentru ca fara sa fii informat, nu mai existi !
Teoctist a fost cu adevarat un Pastor al Bisericii Ortodoxe Romanesti, mai ales dupa 1990 !
Chiar daca ar fi avut ceva "pete" datorate fostilor comunisti ca Iliescu, a iesit destul de onorabil - repet, mai ales dupa 1990 ! - din lumea asta !
Chiar daca de morti nu e bine sa vorbesti de rau, eu citez acest articol, care are mult adevar, dar, doar Dumnezeu il poate judeca pe Teoctist, mai ales ca s-a auzit ca a fost si Homosexual (sper sa nu fie reala stirea):

Quote

Patriarhul Teoctist - o persoana controversata, de Serban ORESCU
  
-- Intre numeroasele vorbe de bine cu privire la cel care a fost Patriarhul Teoctist - deunazi decedat - detoneaza, oarecum, declaratia mai curand ambigua a Mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu: "mare pierdere pentru Biserica Ortodoxa Romana... regretam moartea lui... iertati-ma, dar atat va pot spune"; este ce a declarat inaltul prelat amintit agentiei NewsIn, in spiritul maximei romane "de mortui nihil nisi bene" (despre morti nimic, daca nu-i de bine).
  
In calitatea mea recenta de istoric al ceausismului nu pot trece insa peste urmatorul episod: Ceausescu intentiona sa darame si Patriarhia, in cadrul cunoscutei campanii de demolare (pe care unii prea repede au uitat-o, de buna seama) si obtinuse, in acest scop, consimtamantul Patriarhului Teoctist. Acesta il declarase, cu o luna in urma, pe Ceausescu "ganditor genial si om de stat exceptional"...   :o Si sa nu ni se spuna ca nu avea alta alternativa... Avea alternativa de a demisiona, in semn de protest. Dar a optat pentru calea lasitatii. Este ceea ce i s-a reprosat, pe drept cuvant, de majoritatea romanilor, imediat dupa prabusirea comunismului. Daca s-a ales doar cu o suspendare de cateva luni, dupa care a revenit pe tronul patriarhal, in contextul cunoscut al revenirii "fostilor", trecuti la capitalism, este pentru ca stergerea cu buretele este o indeletnicire curenta la compatriotii nostri. E drept, dupa 1990, defunctul Patriarh a facut mult pentru a i se ierta trecutul comunist, dar istoricii au datoria sa spuna lucrurilor pe nume. "A ajuns in fruntea BOR datorita loialitatii dovedite fata de conducerea Partidului Comunist", sta scris in Raportul Comisiei Tismaneanu din decembrie 2006. E drept ca, in noiembrie 2006, intrebat cu privire la "nerealizarile" (ce eufemism!) celor 20 de ani de mandat patriarhal, Teoctist a raspuns, totusi, "daramarea bisericilor si ... multimile de preoti care au umplut inchisorile comuniste...". Dar nici pana azi nu s-a spus clar daca defunctul Patriarh a colaborat sau nu cu Securitatea, dupa ce in tinerete ar fi facut parte si din Miscarea Legionara de odioasa aducere aminte...

In certe limite, au dreptate insa si apologetii fostului Patriarh, cand spun ca a condus Biserica astfel ca aceasta "sa ramana sanatoasa si sa progreseze" (am citat din domnul Teodor Baconschi, consilier prezidential). Teoctist a avut un rol important si in vizita Papei in Romania. Dar a spune scurt - precum face domnul Theodor Stolojan - ca Patriarhul Teoctist a "pastorit cu intelepciune BOR in perioada ultimilor ani grei ai comunismului" este un cras neadevar. Intelegem, de aceea, mai bine rezerva Mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu: "Doar atat va pot spune"...

Adevarul este indivizibil - caci, altminteri, ne facem de ras...
http://www.ziua.net/...-...1&id=224683

Si aici, despre batalia politica pt. Scaunul de Patriarh: http://www.ziua.net/...-...1&id=224687

#70
katman

katman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,434
  • Înscris: 16.05.2004

 sorin2007, on Aug 1 2007, 09:16, said:

Doliu in alb
sorin, prezinta-ti sursele

#71
sorin2007

sorin2007

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,709
  • Înscris: 01.04.2007

 katman, on Aug 1 2007, 14:20, said:

sorin, prezinta-ti sursele
Mi s-a parut mai util sa dau copy/paste cu ghilimelele de rigoare decat sa dau linkul, dar trebuia sa precizez  sursa.Mea culpa. :worthy:

Edited by sorin2007, 01 August 2007 - 14:27.


#72
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006
comunicatul patriarhiei, publicat pe http://www.patriarhi...i/2007/077.html suna asa:

Cu profundă durere, Biroul de Presă al Patriarhiei Române anunță trecerea la Domnul a celui ce a fost  Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, Locțiitor al Cezareei Capadociei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Părinte Teoctist Arăpașu.

poate cineva sa-mi explice:
1. ce inseamna Locțiitor al Cezareei Capadociei ?
2. daca imi aduc bine aminte, cu ani in urma se spunea Mitropolit al Ungro-Vlahiei nu Mitropolit al Munteniei. cand si de ce s-a facut aceasta schimbare de titulatura?

Edited by Megara, 01 August 2007 - 22:47.
culori


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate