Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Parbriz defect

Ajutor cercetare lucrare de diser...

M-am culcat cu un tip și apo...

Facultate din Bucuresti posibil o...
 Eroare steering

Recomandare service pentru repara...

Premier Energy se listeaza la bursa

Unde recomandati un CT cu Casa de...
 Adaptare masina pentru o persoana...

Bios laptop Myria MY8315

Folie display laptop in Bucuresti?

Incalzire cu Boiler cu PDC + IPAT...
 Salariu de șofer Uber 8000 l...

Problema token semnatura electron...

Incarcator diy China

Unde au disparut tancurile federa...
 

Aer Conditionat: Produse, Marci, Selectie, Dimensionare..

* * * * - 6 votes
  • Please log in to reply
6869 replies to this topic

#6769
Fl65

Fl65

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 23.01.2022
hot_oliviu De ce nu încerci varianta ieftină Bosch Climate CL6000i de 12000btu văd că are 3kw /COP 2,7 la -10°C și 2,8kw/COP 2,3 la -15°C .Despre modelul Toshiba Haori posibil să fie un Edge cu ceva în plus,poate colegul AroundYou să te lămurească despre acest model . Și eu eram plăcut impresionat de datele tehnice ale Toshiba Edge dar în urma comentariilor negative și a bugetului limitat am rămas la Gree Fairy și Midea All Easy.Succes în alegerea aparatelor!

Attached Files



#6770
hot_oliviu

hot_oliviu

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 59
  • Înscris: 26.08.2016

View PostFl65, on 30 martie 2024 - 11:59, said:

hot_oliviu De ce nu încerci varianta ieftină Bosch Climate CL6000i de 12000btu văd că are 3kw /COP 2,7 la -10°C și 2,8kw/COP 2,3 la -15°C .Despre modelul Toshiba Haori posibil să fie un Edge cu ceva în plus,poate colegul AroundYou să te lămurească despre acest model . Și eu eram plăcut impresionat de datele tehnice ale Toshiba Edge dar în urma comentariilor negative și a bugetului limitat am rămas la Gree Fairy și Midea All Easy.Succes în alegerea aparatelor!

Pai, recunosc ca nu ma pricep la acest domeniu: este primul contact si m-am bazat pe ce spune AroundYou. Am incredere in veridictul sau.

In ceea ce priveste Bosch Climate 6000i 12000 BTU am fost descurajat de AroundYou (vezi postul cu citeva pagini mai sus) cu argumentul ca apartul este facut de Midea (pt Bosch) si aparatele Midea, in general, sint bune pe racire dar mai putin performante pt incalzire. De aceea alesesem solutia mixta Bosch Climate pt racirea celor doua camere de 16mp si Toshiba Yukai si apoi Edge pt camera de 24mp pt racire si incalzire. Au fost argumente impotriva variantelor Toshiba (de asemeni v. argumentele mai sus) si atunci am propus varianta Toshiba 2xYukai + 1 x Haori. Astept sa vedem ce parere are  AroundYou.

Vazind ca este incintat de Mitsubishi i-am solicitat si o varianta cu aceste aparate. Anterior am mai solicitat o varianta cu preturi pina in 3000lei/aparat dar se pare ca sint slabute. Astept sa vedem care ar fi solutia acceptabila ca performante dar si la ce pret.

Apoi voi decide intre varianta Toshiba vs Mitsubishi.
In general, daca am de ales, ma feresc de lucruri chinezesti. Prefer europene sau japoneze. Asta e explicatia pt care initial am ales Bosch (nu stiam amanunutul privind cooperarea cu Midea) si acum optez pt Toshiba sau Mitsubishi.

#6771
Fl65

Fl65

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 23.01.2022
hot_oliviu Apropo pe răcire Midea All Easy este peste multe aparate cu pretenții (scumpe)!

#6772
AroundYou

AroundYou

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,722
  • Înscris: 17.04.2015
@hot_oliviu
De Haori ma intrebase si un alt coleg, mai zilele trecute, pe privat. Iti voi spune cam tot ce i-am zis si lui.
Problema e ca are exact aceeasi unitate exterioara precum Edge-ul. Din comentarii, n-am auzit nimic despre suieraturile pe anumite frecvente ale compresorului (cum iti spuneam pt Edge), insa nah... totusi e vorba de o UE identica (vezi cod UE).
Am feedback foarte putin despre el, nimic de rau, doar de bine si foarte bine. Asta se poate explica si deoarece, fiind ceva mai scump, un model de design, a si fost vandut in volume mai mici (fata de Edge). Mai apoi, stii cum e... pe net s-ar putea gasi mai des problemele aparute la unii decat chestiile pozitive. Utilizatorul multumit n-o sa prea stea pe forumuri sa zica de probleme, cei nemultumiti insa le vor trambita poate imediat. Iar toate astea pot veni si proportional cu volumele vandute. Aparate perfecte nu exista. Bunaoara, un model ce m-a interesat pe mine (LN25), pe care mi l-am dorit si despre care nu as zice ca nu i-ar sta bine pe peretele meu nici acum si despre care am auzit numai de bine... mai zilele trecute citeam pe un forum croat ca unul a avut o gramada de probleme cu el, vreo 6 reclamatii in service intr-un timp extrem de scurt si inca nerezolvate problemele...Ce sa zici? Ca experienta aceluia m-ar face pe mine sa nu mai optez pt el in caz de as vrea? Cand la altii am citit numai de bine? N-o fi mancat suficient orez thailandezul sau malaiezeanul ce s-o fi ocupat de el, nu si-o fi baut in liniste cafeaua de dimineata... sau poate ceva piese rebut, naiba sa le ia. Pentru orice produse, intotdeauna putem gasi si un procent de probleme... Sau iei unul si in caz de-i nashpa cu el, nici nu gasesti service competent. Iei unul de pe net, poate n-are nici reprezentanta (lant distributie si service), etc, etc. Daca a si iesit din garantie, te lupti cu morile de vant. Sau nu gasesti piese de schimb. Sau, sau, sau... Ma doare capul numai cand ma gandesc. D-aia, dpmdv, odata cu gandul de achizitie de asemenea echipamente, ar trebui sa ne preocupe inclusiv (poate in primul rand) lucruri legate si de instalare, garantie si servicii post-garantie... Eu, de ex, am mai spus-o, am preferat sa iau de la o firma locala, achizitie/montaj/garantie si sa am la cine apela, in caz de ceva, atunci cand aceasta garantie a expirat. Sunt f multe lucruri in toata treaba asta. Degeaba iei tu si Ururu Sarara daca vine si ti-l monteaza vreun "Dorel"(angajat sezonier al unui colaborator local al, de ex, depanero/altex/climatico, etc, etc), care iti vine fara chef de treaba, fara pompa de vid (sau cu una de rahat, nepotrivita) cu care trebe sa te certi ca sa ti-o puna in functiune, care va gasi si modul sa te pacaleasca poate ca a pus-o, nefacandu-ti vidul corespunzator, neasigurandu-se ca acel vid se mentine, care-ti va spune ca las' dom'le ca am montat eu sute si mii de aparate si stie el mai bine decat cum cere producatorul sa se faca instalarea, care-ti va pune poate mai putin traseu frigorific decat minimul necesar, va gasi si argumetatii "stiintifice" pt asta, etc, etc., care nu-ti va face nici macar testele si masuratorile corespunzatoare ulterior instalarii, etc. Cum am mai spus, un montaj corespunzator poate conta uneori chiar mai mult decat ce aparat iti iei.

Inapoi la Haori revenind, e singurul model de la Toshiba care are Pdesignh apropiat sau mai mare pentru warmer season comparativ cu average season. Lucru precum se intalneste la probabil toate aparatele chinezesti sau si la "japonezele" MitsubishiHeavyIndustries. Din experienta generala a utilizatorilor, se pare ca o astfel de programare influenteaza inclusiv posibilitatea de functionare cu minime mici si foarte mici la temperaturi exterioare mai ridicate( in principal de la pragul de 12 gr C), atunci cand si pierderile termice ale incaperii sunt mult mai mici. Posibilitatea de a functiona cu minime mici (si capacitate mica) este utila pt o functionare cat mai continua si liniara, pt mentinerea unui confort termic cat mai bun, pt evitarea pe cat posibil a functionarii ciclice. Posibilitatea de instalare a unitatii interne la Haori este cu iesire traseu frigorific doar inspre spate sau in jos (adica daca e nevoie sa iasa in lateral, nu se poate, datorita designului).
Cum Haori e mai performant si potent decat Yukai, da, in anumite cazuri (de ex daca camera aia nu are pierderi termice prea mari) si dupa cum zicea si colegul de mai sus, ar putea fi chiar si mai mult decat este nevoie. Aici iti voi da un alt exemplu, ca sa poti sa intelegi mult mai bine cu ce situatii te poti confrunta:
Eu, de ex, am tot spus pe-aici, incalzesc un spatiu muult mai mare (in jur de vreo 55mp) decat al tau cu un aparat de rated 12k cu specificatii echivalente sau foarte apropiate de acel Edge sau Haori. La mine e vorba de apartament (nu casa), cu pierderi termice mici. La mine, sincer ti-o zic, si cu modelul de 9k mi-as fi facut treaba poate chiar mai bine in majoritatea timpului... ar fi suferit un pic doar la temperaturi negative foarte scazute (in sensul ca atunci as fi avut un consum mai maricel decat cu asta). Sau as fi putut gasi si aparate cu rated 9k, inca si mai potente, cu care sa-mi fi facut treaba chiar mai bine.
Inainte de a diferentia si compara modul de lucru al diverselor marci si modele, trebuie sa avem in vedere ca primul lucru, si esential, este dimensionarea corecta. Depinde deci de pierderile termice pe care le ai pentru a dimensiona corect, sau cat mai corect, nevoile de climatizare, apoi cautam date diverse si comparam. Alegerea unui model anume, fie el si cu specs f misto, nu inseamna ca daca gresim dimensionarea nu vom da chix. Vor xista si cazuri cand doritori de AC care nu au probleme in ce priveste limitarea bugetului, fac alegeri pt aparate ultra-potente si scumpe care vor functiona mult mai rau in anumite spatii decat daca ar fi ales ceva mai ieftin (de aceeasi capacitate rated intotdeauna vorbind), exemplele pot continua la nesfarsit...
Sunt multi care, bulversati si de ce citesc inclusiv pe forumuri (ca ma vede , de ex, pe mine ca zic ca incalzesc cu 12k vreo 50mp sau pe altul ca incalzeste cu aceeasi capacite nominala 80mp, pe altul ca nu-i este de ajuns nici pt 20mp), nu reusesc sa dimensioneze corect, asta ducand la cazuri de supradimensionare (deci la un comportament deloc ideal al lucrului si comportamentul aparatelor) sau la subdimensionare (deci la insuficienta acoperire a necesarului). Gradul de izolare termica este extrem de important. Daca citesti pe forumuri finlandeze, suedeze, stai de te miri cum dreaq se incalzesc acolo in ditamai spatiile de 50mp, de 60mp sau de mai mult, cu AC-uri (desigur cu "optimizate") de rated 9k sau cel mult 12k... Ca acolo e mai frig parca iarna, nu-i asa?! Pai poate au si standard mai inalt de izolatii, corect? Unde mai pui si ca, ei iau doar "optimizate", care sunt mai puternice, care au si altfel de programari, care pot oferi capacitate mare si foarte mare inclusiv atunci cand este cu adevarat mare nevoie, la -15, -20 grade, etc, etc. Vezi la noi, pe site-urile comerciale, ca aparatele de diverse capacitati ar fi bune pt suprafete incadrate intre x si y mp... Te uiti si alegi astfel. Gresit! Astfel de recomandari sunt doar asa, pt a-ti forma o imagine cat de cat, dar nu este nimic dupa care sa te iei drept standard sau care sa acopere intr-adevar si realitatea din teren a fiecaruia. Doar un calcul al pierderilor este cel care iti poate defini dimensionarea potrivita. In lipsa acestuia.... orice e posibil.
Inca odata, repet, nu-mi permit sa fac cu adevarat recomandari pentru nimeni si pentru nimic. Cel mult, as putea zice ca in cazul cutare poate as opta catre cutare model fata de altul, bazandu-ma pe niste perceptii si considerente personale. Chiar de zic de anumite marci sau modele, intotdeauna trebuie luat cu retinere iar o  alegere nu o vei face pentru ca spun eu sau altul, o faci pe calculele, buzunarul si raspunderea ta.

Revenind la dilemele tale...Pt spatiile in care ai nevoie de racire, multi ti-ar putea spune ca poti lua orice vrei, eu inclusiv, poti avea orice optiune, fie si una f ieftina, aparate de rated 9k sunt cred ultra-suficiente pt respectivele camere, e destul sa gasesti si ceva nu prea zgomotos. Cum racirea acolo o vei face, in principal, doar pe treapta cea mai mica de ventilatie, orice aparat, indiferent de marca (eventual si cu un SEER cat mai bun, pt cat mai economic adica) care nu depaseste 20-21db pe treapta minima e ok.
Singura problema o poti avea in dormitorul de 25mp (sau cat ziceai ca e) fiindca cu incalzirea e mai greu... Stii, vorba aia, iarna nu-i ca vara. Aici, pt o dimensionare cat mai buna sau apropiata, in lipsa unor calcule ingineresti specifice, mai intervine si experienta celui care a trait in respectivul spatiu... Cat de rece e acea camera? Cat de repede pierde temperatura? Va fi absolut necesar ca peste noapte sa lucreze AC-ul? Cu o incalzire doar pe timpul zilei sa zicem, temperatura va scadea peste noapte la un nivel prea mic? Cat de scazut?
Fiindca eu nu-ti cunosc casa, n-am cum sa te sfatuiesc mai bine... E foarte posibil ca si prima ta optiune, aia cu Yukai-ul de 13k sa fie suficienta... In cazul cand pierderile termice nu sunt mari, posibil si o unitate de 9k de duzina a fie suficienta. Pot fi cazuri in care o unitate potenta de 9k sa fie mai mult decat ce trebuie, mai mult si decat o unitate de 12k mai putin potenta. Iti dai seama acum de ce nu pot eu sa-ti fac recomandari in ce priveste dimensionarea? Fiindca degeaba iti zic eu sau altul sa iei un aparat cutare, fie ieftin, fie scump sau foarte scump, de la dimensionare pleaca totul.

In bugetul pt Haori, poti gasi si MHI Harukaze SRK/SRC-35ZS, de ex... O marca extrem de preferata -daca nu chiar cea mai preferata- pe forumuri bulgaresti (zic de bulgari fiindca ei se incalzesc f mult cu AC).
Mai mult, poti astepta si urmari cand are altex vreo oferta cu minus 15% (in app) pt MHI, au mai fost... Sau un LG prestige F09MT (e unul deosebit de potent)... baietii pe-aici multi le prefera si zic ca LG-urile au softuri misto si stiu sa moduleze f bine... Ca poate si despre LG poti gasi si o sumedenie de probleme, asta-i alta mancare de peste, tot asa poti gasi si comentarii absolut pozitive.
Orice ai lua, nimic nu-ti poate garanta eventuala lipsa de probleme. Nici cu chinez, nici cu japonez, nici cu coreean sau turc, nici cu nimic.
Si, in caz de nu ai citit deja, sa mai stii si ca, pe incalzire, debitele de aer trebuie sa fie mai mari pt a face treaba mai buna si mai corect. D-aia, tot de obicei, incalzirea se realizeaza in trepte mai mari de ventilatie (la modelele cu debite mici in treptele inferioare)... la modelele cu debite mari inca din prima treapta poate fi deranjant zgomotul (mai ales atunci cand spatiul este un dormitor unde vrem sa ne incalzim cu aparatul noaptea), etc...functionarea pe silent sau pe trepte ce au debite mici, duce in majoritatea cazurilor la lucru in cicluri. Mai apoi, sunt modele la care miscarea clapetelor poate fi mai zgomotoasa (motorasele) si la care nu exista posibilitatea (in eventuale menu-uri de service) sa setezi ca in timpul functionarii ciclice, cand compresorul se opreste, sa nu-si miste clapetele, etc. Si, de cele mai multe ori, nu avem suficiente informatii pe net, care sunt ce si cum...decat poate de la eventual feedback utilizatori. Crede-ma, de cele mai multe ori, e greu sa facem o alegere anume. Mai ales cand facem alegeri scumpe ar fi bine sa cautam absolut orice informatie despre model.... pe forumuri de la utilizatori, in manuale de service (daca exista), etc. Aici vorbim ca nici cu buget mare si f mare, vedem ca nu putem gasi intotdeauna modelul ideal... Ba unul e misto si pare sa le aiba cam pe toate dar o freaca aiurea cu defrosturi inutile, ba unul ca e zgomotos, ba unul ca e stricacios, ba unul functioneaza doar in cicluri, ba nush'ce, cum am zis, te ia cu capul.

Eu unul, nu iti pot recomanda deci. Aici doar impartasim diverse si alegem ce ne duce mintea si buzunarul.

Cam atat am avut de spus. Si da, stiu ca te-am ametit inca si mai mult :)

PS; Am "varsat" toate astea de mai sus, in majoritatea lor lucruri pe care le-am tot repetat de nenumarate ori pe-aici, nu doar pt tine, ci si pentru altii care se mai intampla sa citeasca si cred ca e usor sa mearga pe "recomandarile" unora care stau in spatele unei tastaturi pe net. Si cred ca as mai putea "varsa" inca o gramada de alte chestii care sa-ti creeze o stare inca si mai confuza. Vrei sa faci o alegere si fie ce-o fi? Ia-te dupa unul de pe net...

#6773
hot_oliviu

hot_oliviu

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 59
  • Înscris: 26.08.2016

View PostAroundYou, on 30 martie 2024 - 14:52, said:

Revenind la dilemele tale... pt spatiile in care ai nevoie de racire, multi ti-ar putea spune ca poti lua orice vrei, eu inclusiv, poti avea orice optiune, fie si una f ieftina, aparate de rated 9k sunt cred ultra-suficiente pt respectivele camere, e destul sa gasesti si ceva nu prea zgomotos. Cum racirea acolo o vei face, in principal, doar pe treapta cea mai mica de ventilatie, orice aparat, indiferent de marca (eventual si cu un SEER cat mai bun, pt cat mai economic adica) care nu depaseste 20-21db pe treapta minima e ok.
Singura problema o poti avea in dormitorul de 25mp (sau cat ziceai ca e) fiindca cu incalzirea e mai greu... Stii, vorba aia, iarna nu-i ca vara. Aici, pt o dimensionare cat mai buna sau apropiata, in lipsa unor calcule ingineresti specifice, mai intervine si experienta celui care a trait in respectivul spatiu... Cat de rece e acea camera? Cat de repede pierde temperatura? Va fi absolut necesar ca peste noapte sa lucreze AC-ul? Cu o incalzire doar pe timpul zilei sa zicem, temperatura va scadea peste noapte la un nivel prea mic? Cat de scazut?
Fiindca eu nu-ti cunosc casa, n-am cum sa te sfatuiesc mai bine... E foarte posibil ca si prima ta optiune, aia cu Yukai-ul de 13k sa fie suficienta... In cazul cand pierderile termice nu sunt mari, posibil si o unitate de 9k de duzina a fie suficienta. Pot fi cazuri in care o unitate potenta de 9k sa fie mai mult decat ce trebuie, mai mult si decat o unitate de 12k mai putin potenta. Iti dai seama acum de ce nu pot eu sa-ti fac recomandari in ce priveste dimensionarea? Fiindca degeaba iti zic eu sau altul sa iei un aparat cutare, fie ieftin, fie scump sau foarte scump, de la dimensionare pleaca totul.

In bugetul pt Haori, poti gasi si MHI Harukaze SRK/SRC-35ZS, de ex... O marca extrem de preferata -daca nu chiar cea mai preferata- pe forumuri bulgaresti

Eu unul, nu iti pot recomanda deci. Aici doar impartasim diverse si alegem ce ne duce mintea si buzunarul.
Cam atat am avut de spus. Si da, stiu ca te-am ametit inca si mai mult Posted Image

Da, multumesc pt sfaturi si "ameteala"!
O sa ma opresc la urmatoarea varianta:
- 2 x Yukai de 9000 pt cele doua camere de 17mp
- 1 x MHI Harukaze SRK/SRC-35ZS 12000 BTU pentru camera de 24mp cu probleme de pierderi de caldura datorita suprafetei vitrate mari si deficientelor de incalzire (calorifer vertical cu putere radianta mica).

Acum trebuie sa ma pregatesc pt urmatoarea etapa; montajul. Am urmatoarele intrebari:
- Se poate face montajul cu un instalator particular sau trebuie cu cel indicat de distribuitor. In primul caz se mai acorda garantia?
- Puteti sa-mi recomandati un instalator?
- Unde a-si putea citi citeva despre instalare (un forum etc.) sa nu fi chiar agiamiu, sa stiu ce sa-i cer instalatorului?

Multumesc anticipat!

#6774
AroundYou

AroundYou

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,722
  • Înscris: 17.04.2015
@hot_oliviu
Acum am vazut... cand spuneam de MHI la bugetul ala, ca sa nu existe confuzii, ma refeream la asta: https://mitsubishi-a...s-wf_src35zs-w2
Voi cauta iar in cazul cand gasesc vreun topic dedicat modelului respectiv pe vreun forum strain(pe care sa-l citesti fie si cu translate google), iti trimit pm...daca nu, nu.
Inca odata, nu cred ca are rost sa mergi pe Yukai in camere in care vrei doar racire... celelalte de la bosch sunt mai performante pt asta sau chiar oricare mai ieftin gasesti si care sa aiba un SEER similar ori mai mare.

View Posthot_oliviu, on 30 martie 2024 - 19:57, said:

Se poate face montajul cu un instalator particular sau trebuie cu cel indicat de distribuitor. In primul caz se mai acorda garantia?
Exista cazuri si cazuri... Poti intreba in prealabil comerciantul de unde vrei sa cumperi ce conditii exista pt garantie, daca exista obligatia de a instala cu anume colaboratori...Sau direct furnizorul/importatorul/reprezentanta (daca exista)... Sau, in raport si de unde esti, poti cauta si intreba la afaceri locale ce se ocupa cu furnizarea si instalarea de echipamente de climatizare daca pot aduce si instala echipamentele ce te intereseaza, etc.

View Posthot_oliviu, on 30 martie 2024 - 19:57, said:

Unde a-si putea citi citeva despre instalare (un forum etc.) sa nu fi chiar agiamiu, sa stiu ce sa-i cer instalatorului?
Si aici dar si pe topicul cu incalzire AC, s-au tot discutat lucruri de genu'. In rest, si cel mai bine, manuale.

Nah, am facut un efort, am luat si am tradus de undeva, de pe un alt forum si am mai completat si eu pe alocuri...

3 lucruri importante:
-Folosire pompa de vid/ vacuum instalatie (NU purjare!);
-Traseu frigorific cu un minim admis conform specificatii producator (de obicei la majoritatea avem de la minim 3m, la daikin avem si de la 1,5m, la toshiba avem si de la 2m). Preferati sa se faca de la un minim de 3m;
-Respectarea distantelor minime, conform specificatii manual.
Nerespectarea acestora pot afecta performantele si durata de viata a echipamentului.
A se citi si verifica respectarea riguroasa a instructiunilor de instalare! Ideal sa fim prezenti isi atenti n timpul acesteia, sa nu lasam ca supravegherea sa fie facuta de catre altcineva care poate nu este informat despre ce si cum.
A. Eliminarea aerului atmosferic din circuit cu ajutorul unei pompe de vid.
Conductele de cupru inainte de a fi conectate sunt expuse atmosferei. Cand totul este conectat, dorim sa circule doar agentul frigorific (freonul) in circuit. Deci, cumva trebuie eliminat aerul precum si umiditatea pe care o contine acesta. Cu cat umiditatea atmosferica in momentul instalarii este mai mare (de ex o zi ploioasa si friguroasa) cu atat si procesul trebuie executat perfect si ca la carte.  Toate manualele de instalare au ca singura modalitate acceptabila de a elimina aerul folosind o pompa de vid/vacuum. Absolut toata procedura se regaseste in manualele de service ale aparatelor sau manualele de instalare. Chiar de am cumparat un AC chinez sau ce-o fi el, la care nu am gasit in prealabil pe net un manual de service pt el in care sa citim, cautam un manual de service al altui aparat, sa ne informam. Procedura de instalare este similara, cu f mici diferente poate. Vidarea, timpii de vacuum, realizarea parametrilor , controlul mentinerii vidului, toate acestea sunt obligatorii.
Valorile parametrilor: Nu toate manometrele indica in unitatile de masura ce arata in manualul vostru... Asadar, cautati pe net echivalentul valorilor respective in unitatea de masura cu care arata manometrul instalatorului (practic exista tabele pe net, vei avea salvat asa ceva la indemana, cand pune pompa il intrebi in ce unitate de masura arata manometrul si urmaresti sa se indeplineasca si sa se mentina valoarea corespondenta... Sau, dupa ce afli in ce indica manometrul meseriasului, transformi rapid online parametrii indicati in manual in unitatea de masura corespondenta ca sa stii ce si cum si daca e totul corect).
Din pacate, majoritatea instalatorilor nu scot aerul cu o pompa, ci il expulzeaza prin metoda purjarii, adica tin o supapa deschisa si dau drumul la freon, rezultand si o pierderea a cantitatii de freon dar si rezultate dubioase (se pot citi mai multe pe net ce probleme pot rezulta ca urmare a nerealizarii vacuumului corespunzator).
Sfat: cu aranjare prealabila, atunci cand ne suna pentru programare dar si la momentul sosirii echipei, subliniem ca fara pompa de vid nu vom accepta instalatia. De o mie de ori sa-i alungi decat sa lasi sa se faca o instalare necorespunzatoare.
B. b. Lungimea cuprului.
Cuprul este scump si este in interesul instalatorului sa va puna un traseu mai scurt decat trebuie(si sa va ia si banii pe 3m, fiindca poate deja ai achizitionat online un pachet de instalare) si sa munceasca mai putin. AC-urile sunt proiectate sa functioneze la presiuni mari. Un traseu frigorific scurt va duce la un circuit cu vibratii, zgomot si solicitarea suplimentara a compresorului. Prin urmare, insistam si nu acceptam instalarea aparatului de aer conditionat cu o lungime mai mica decat minimul specificatiilor producatorului. Acolo unde UI si UE sunt spate in spate, traseul frigorific se va face colac in spatele UE.
c. Pastrarea distantelor fata de obstacole, pereti, tavane etc.
Nerespectarea distantelor din manualul de instalare duce fie la incapacitatea de intretinere usoara (de exemplu, lipirea UE de un tavan sau pe lateral), fie la o performanta redusa... un alt exemplu ar fi lipirea UI de tavan si, prin urmare, o admisie redusa de aer sau un comportament problematic, de exemplu un senzor de temperatura care devine confuz. UI de obicei se va pune la cel putin 10 cm de tavan. Distantele si altele le veti descoperi intr-un manual de instalare/manual de service... sunt si cazuri ale unor manuale in care neinitiatul nu-si poate da seama de absolut tot deoarece nu sunt prezentatepeste tot chiar toate cazurile de instalare posibile... Dar d-aia, daca nu stii, te informezi dinainte, intrebi pe un forum, eventual consulti si alte manuale ale altor aparate, unde poate scrie mai bine si mai multe.
-----------
Toate de mai sus sunt asa in mare, minime info si atentionari. Sigur mai sunt scapari, detalii, sau descrieri insuficiente... Cititi manuale de service (pt cazurile unde exista, cautati dupa cod exact model), manuale de instalare (pe net, dinainte, sau macar cel ce vine odata cu aparatul), cautati informatie, cititi material forumistic divers, sa fiti cat mai pregatiti si in cunostinta de cauza cu orice, nu asteptati totul de-a gata ca nu are timp nimeni sa vi le serveasca fiecaruia, in mod concentrat si detaliat, oridecateori intreaba cate unul!!! Mai ales cei de vreti sa dati multi bani pe aparate scumpe sau multi bani pe mai multe aparate! Ca altfel isi poate bate joc vreun instalator de echipamentele voastre pe care ati platit banii vostri munciti din greu de nici nu va vine a crede... Daca n-ati muncit pt ei, e ok, poate sa nu va pese.

Edited by AroundYou, 30 March 2024 - 23:10.


#6775
hot_oliviu

hot_oliviu

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 59
  • Înscris: 26.08.2016

View PostAroundYou, on 30 martie 2024 - 23:05, said:

Acum am vazut... cand spuneam de MHI la bugetul ala, ca sa nu existe confuzii, ma refeream la asta: https://mitsubishi-a...s-wf_src35zs-w2
Voi cauta iar in cazul cand gasesc vreun topic dedicat modelului respectiv pe vreun forum strain(pe care sa-l citesti fie si cu translate google), iti trimit pm...daca nu, nu.
Inca odata, nu cred ca are rost sa mergi pe Yukai in camere in care vrei doar racire... celelalte de la bosch sunt mai performante pt asta sau chiar oricare mai ieftin gasesti si care sa aiba un SEER similar ori mai mare.

Da, in ce priveste MHI, pe asta il cautasem. Pretul, comparativ cu Haori: 4230 vs 4490 lei. Deci optiunea pt MHi este mai buna si ca prêt si ca performante – mai rara asa situatie!
Analog pt Bosch Climate 6000i 9000 BTU vs. Yukai 9000: 2529 vc 2590 lei.

Multumesc mult pentru amabilitate si efortul generos (numai efortul de editare inseamna ceva).
De asemeni, apreciez mult sfaturile pentru instalare. Voi inceca sa fac rost de manualele respective, sa ma documentez si sper ca voi avea noroc de un instalator profesionist. Am vazut ca majoritatea distribuitorilor ofera si montaj, deci au echipe si probabil dotate cu echipamentele necesare – asa s-ar cuveni.
Locatia casei este in Bucuresti.

#6776
AroundYou

AroundYou

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,722
  • Înscris: 17.04.2015

View Posthot_oliviu, on 31 martie 2024 - 12:36, said:

Deci optiunea pt MHi este mai buna si ca prêt si ca performante – mai rara asa situatie!
Haori are cifre mai bune.
Haori este incadrat in clasa energetica mai inalta, pe incalzire este clasat cu A+++ pt average season, cu un SCOP de 5,1, fata de acel Harukaze ce este clasat A++, cu SCOP de 4,7 pe average.

Vezi ca ti-am trimis si un mesaj privat, cu material de studiu... nu pare sa-l fi vazut.

#6777
hot_oliviu

hot_oliviu

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 59
  • Înscris: 26.08.2016

View PostAroundYou, on 31 martie 2024 - 14:13, said:

Haori are cifre mai bune.
Haori este incadrat in clasa energetica mai inalta, pe incalzire este clasat cu A+++ pt average season, cu un SCOP de 5,1, fata de acel Harukaze ce este clasat A++, cu SCOP de 4,7 pe average.

Corect.

#6778
zero4

zero4

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 323
  • Înscris: 27.12.2016
Salut,

Am si eu o rugaminte de sfat. Inlocuiesc un AC Hitachi  ( nu sunt multumit de el) de 12000btu  instalat intr-un birou ( 11 mp) , care e dispus  sa bata si pe usa biroului si sa ajunga si in dormitorul de pe partea cealalta a holului ( 18 mp).
AC este folosit exclusiv pt racire si solutia asta a fct in ultimele veri, fiind pus sa fct cam la 22-23 grade.
Un aspect important este partea de filtrare aer, locuind la un blvd destul de circulat- vad ca au aparut tot felul de filtre, ionizare aer etc.
Ma uit la 3 aparate si as fi vrut recomandari in acest sens:

https://topclima.ro/...1-12hfn8-qrd6gw
https://vollmax.ro/a...T4aAlGDEALw_wcB
https://www.lg.com/r...ionat/lg-ac12bk

multumesc

Edited by zero4, 01 April 2024 - 11:10.


#6779
AroundYou

AroundYou

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,722
  • Înscris: 17.04.2015
@zero4
Alegerile pt racire sunt in general mult mai simple...cum s-a dus si vorba, pt racire "is bune toate", diferentieri mai in amanunt ajungi sa faci dupa necesarul de racire mai mare sau mai mic al fiecaruia, silentiozitate, buget, clasa energetica, calitate aparenta, design poate (in cazul unora), incredere in marca, impresii de la alti utilizatori, garantii, chiar si firme de frigotehnie pe plan local, etc.

Personal, cand vine vorba de climatizare, aleg aparatele pe alte criterii, nu pe chestiuni legate de posibila si de multe ori poate doar teoretica crestere a calitatii aerului prin filtre anume sau alte tehnologii gen ionizare, bla, bla, bla. Desigur, existenta unor filtre suplimentare, poate aduce dupa sine, stiu eu... vreo posibilitate mai buna de a retine particole de praf sa zicem, dar oricum astfel de filtre nu sunt pe intreaga suprafata prin care aerul este aspirat. Prin curatarea tactica a filtrelor simple consider ca e suficient. Daca e ceva in plus, bine de bine, privesc asta doar ca un bonus dar nu este unul dintre criteriile principale. Eu de exemplu, am un aparat care cica are o tehnologie smechera dintr-aia cu neutralizare de alergeni, virusi, mirosuri, bla bla... in practica habar n-am daca cu adevarat face ceva in plus, poate face dar nu simt vreo diferenta.
Altii, poate vor si cu indroducere de aer proaspat, filtrat, etc.

Asadar, eu nu pot sa-ti sugerez ceva anume, primele mele criterii ar fi in functie de bugetul disponibil, performante racire cat mai inalte si silentiozitate. Cum din exemplele tale, cele mai bune performante energetice sunt ale acelui Midea, care are inclusiv feedback bun, dpmdv si strict dintre cele 3, asta as alege. Dar tot asa de bine, s-ar putea gasi aparate performante pt racire si la un buget mai mic, este suficient sa te uiti dupa un SEER cat mai inalt si sa compari. Alege ce vrei tu.

PS: Hitachi-ul ce doresti sa inlocuiesti ce-a patit? E un model prea vechi, consuma prea mult? S-a defectat? Ce-are?

#6780
zero4

zero4

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 323
  • Înscris: 27.12.2016

View PostAroundYou, on 01 aprilie 2024 - 12:43, said:

@zero4
Alegerile pt racire sunt in general mult mai simple...cum s-a dus si vorba, pt racire "is bune toate", diferentieri mai in amanunt ajungi sa faci dupa necesarul de racire mai mare sau mai mic al fiecaruia, silentiozitate, buget, clasa energetica, calitate aparenta, design poate (in cazul unora), incredere in marca, impresii de la alti utilizatori, garantii, chiar si firme de frigotehnie pe plan local, etc.

Personal, cand vine vorba de climatizare, aleg aparatele pe alte criterii, nu pe chestiuni legate de posibila si de multe ori poate doar teoretica crestere a calitatii aerului prin filtre anume sau alte tehnologii gen ionizare, bla, bla, bla. Desigur, existenta unor filtre suplimentare, poate aduce dupa sine, stiu eu... vreo posibilitate mai buna de a retine particole de praf sa zicem, dar oricum astfel de filtre nu sunt pe intreaga suprafata prin care aerul este aspirat. Prin curatarea tactica a filtrelor simple consider ca e suficient. Daca e ceva in plus, bine de bine, privesc asta doar ca un bonus dar nu este unul dintre criteriile principale. Eu de exemplu, am un aparat care cica are o tehnologie smechera dintr-aia cu neutralizare de alergeni, virusi, mirosuri, bla bla... in practica habar n-am daca cu adevarat face ceva in plus, poate face dar nu simt vreo diferenta.
Altii, poate vor si cu indroducere de aer proaspat, filtrat, etc.

Asadar, eu nu pot sa-ti sugerez ceva anume, primele mele criterii ar fi in functie de bugetul disponibil, performante racire cat mai inalte si silentiozitate. Cum din exemplele tale, cele mai bune performante energetice sunt ale acelui Midea, care are inclusiv feedback bun, dpmdv si strict dintre cele 3, asta as alege. Dar tot asa de bine, s-ar putea gasi aparate performante pt racire si la un buget mai mic, este suficient sa te uiti dupa un SEER cat mai inalt si sa compari. Alege ce vrei tu.

PS: Hitachi-ul ce doresti sa inlocuiesti ce-a patit? E un model prea vechi, consuma prea mult? S-a defectat? Ce-are?


aparatul are 6 ani cred, si uneori la pornire baga aer cald in loc de aer rece, nu pleaca pe racire deloc. il opresc si dupa vreo ora revine la sentimente mai bune in sensul ca face ce trebuie

#6781
AroundYou

AroundYou

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,722
  • Înscris: 17.04.2015
Si nu ai incercat sa gasesti vreun specialist care sa vada ce este in neregula cu aparatul? In ideea ca poate se va gasi vreo rezolvare simpla si nu prea costisitoare...
Eu, chiar si daca ar fi vorba de un echiapament ce sa nu fi costat prea mult initial, as incerca mai intai sa vad daca se poate repara. Bun, asta vine si cu riscul sa platesc pt o constatare care sa duca chiar si la posibila concluzie ca nu merita reparatia, din varii motive. Dar tot as incerca, zic.

#6782
tal3ntat

tal3ntat

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 330
  • Înscris: 01.04.2007
La o reparatie de ac ce mai necesita și încărcare de freon este la fel obligatoriu de folosit pompa de vid?

#6783
ginseng

ginseng

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 263
  • Înscris: 16.08.2006
Salutare,
Am dat si eu comanda de un AC Gree Bora Silver A4 (GWH09AAA-K6DNA4A) 9000 BTU. Am primit in schimb GWH09AGA-K6DNA1A, care pare a fi un Pulsar.
Ca pret sunt la fel. Din ce am studiat nu par sa fie diferente majore.
Eu am vrut un Bora pentru faptul ca are UI cea mai mica la lungime.
Nu cred ca ar fi un dezavantaj daca raman cu Pulsar-ul.
As fi vrut si eu poate ceva mai bun, dar atat s-a putut acum.
O sa fie folosit in principal pentru racire, si daca se poate primavara/toamna/(iarna... nu sunt sigur...Posted Image ) pentru aport caldura, daca e soare (am panouri fotovoltaice).

#6784
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,374
  • Înscris: 13.01.2011
Excrocii fiind cine?!
Ții secret?

L.E. Este mică diferența, nu cred că o să deranjeze.
Avantaj totuși, ce ai primit, are 1 decibel mai puțin, cînd este dat pe silențios.

#6785
ginseng

ginseng

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 263
  • Înscris: 16.08.2006
Nu consider ca am fost păcălit și nici nu sunt nemulțumit de Pulsar.
Ori au greșit, ori nu mai aveau Bora... nu știu, e ok pentru mine. Nici ei totuși nu au ieșit în pierdere, cele 2 aparate fiind cam la același preț.
Ce am sesizat e ca UE pare imensă, făcând o comparație cu ce am la apartament... sau poate e doar o iluzie a mea.
Și ca să răspund și la întrebarea ta, e luat de la garaj...


#6786
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,374
  • Înscris: 13.01.2011
Dacă nu ești deranjat, asta este  :habarnam:

Adevărul este că, mi-a venit și mie un aer, recent, eu am zis că vreau plata cu cardul la livrare, curierul a greșit și a scos bon de cash  :ewwpu:

Acum, era varianta să îi spun să se care cu el, la sediu, să vină a doua zi, cînd se reseta sistemul de plată, daaa, dacă au greșit plata la aparatul lor, nu mai pot corecta în ziua curentă, asta se întîmplă la Fan.

Dar apoi am zis că o să trambaleze și trîntească aerul meu, care o să vină a doua zi... tot ăla.
Așa că, în țara compromisului, am luat omul cu mine în mașină, am plecat la un bancomat... aventuri românești.

Omul se văicărea, că plătește unele pierderi/erori, că vin tineri care nu stau, dar bușesc mașini noi & alte văicăreli.

Oof, of, unde sînteți voi Suedia/Danemarca/Norvegia & etc, să ne învățați cum să facem și noi năcăjiții din Ro, să nu ne mai mîncăm ficățeii, unul la altul, semen la semen, după ce mai ținem și cîte un post creștin.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate