Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Zilele emailului

Best gaming laptop?

Humane (2024)

Recomandare casti 100-150 lei
 Schimbare bec far VW Touran 1T3

Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...

Love Lies Bleeding - 2024
 Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica
 Ce componenta e asta si ce ziceti...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila
 

[help]info about (Dolby) Surround?

- - - - -
  • Please log in to reply
15 replies to this topic

#1
BIGphAntom

BIGphAntom

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,206
  • Înscris: 30.11.2001
ma preocupa ceva, si nu reusesc sa imi explic fenomenul
NU cunosc mai nimic depre cum e sunetul in mp3, cum e impartit sunetul pe canale...

ma intereseaza acum doar o chestie:
Daca ama DVD cel mai probabil are sunet DOLBY Surround, daca il RIPuiesc prin codarea sunetului in format mp3, voi putea mentine acel format de surround sound?

sa va explic la ce ma intereseaza:
-daca eu ma uit la un film DVDrip, si am sistem 4.1,5.1,6.1 ... voi auzi surround sound, sau nu?

mie imi suna aiurea, banuiesc ca si voua, dar a inteles careva ce vreau sa aflu?

#2
Amyd

Amyd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 01.02.2002
Nu, un DVD are sunet Dolby Digital, aproape in toate cazurile (nu inseamna neaparat ca are sunet 5.1, btw.). Toate playerele de DVD stiu sa faca downmix de la Dolby Digital la Dolby Surround/ProLogic, in asa fel incat receiverele/decodoarele mai vechi sa poata reda sunet semi-surround (adica 4.1, sort of).

In principiu, daca la transformare iti alegi sa se faca acelasi tip de downmix (de la pista Dolby Digital 5.1, sa zicem, la Lt/Rt, adica surround matriciat), atunci in fisier vei avea un MP3 care va contine informatia de surround. However, compresia MP3 afecteaza intr-o anumita masura felul in care e scrisa aceasta informatie, deci performantele vor fi degradate (si nici sa nu te gandesti sa folosesti modul Joint Stereo...).

So, daca rip-ul e facut avand acest aspect in vedere, atunci totul va fi OK si vei avea sunet surround in fisierul rezultat (LtRt, adica un fel de 4.0, de fapt).

Daca vrei mai mult decat atat, poti sa incluzi direct pista AC3 de pe DVD, in asa fel pastrand intact sunetul 5.1 original. Nici nu ocupa cu (mult) mai mult loc. Evident, ai nevoie de un decoder la playere.

Salutari,
Andrei

#3
Mtz

Mtz

    Retired member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,545
  • Înscris: 01.12.2002
Pe DVD ai mai multe parti audio cu sunet AC3.
Unele sunt AC3 5.1, unlele AC3 2 ch (Dolby).
Dolby Sorund (sper sa nu ma insel) exista in formatele AC3, AAC, OGG si probabil DTS. AC3 si DTS gasesti pe DVD-uri.

Ca sa pastrezi sunetul dolby sau 5.1, va trebui sa faci rip pe cel putin  2cd si care sa aiba sunet Ac3.
Daca te intereseaza si alte info despre diferite conversii audio, citeste aici

Citez:
Channels Mode
Surround2 inseamna ca veti obtine sunet Dolby Pro Logic II optimized downmix,
surround inseamna Dolby Surround care dealtfel este si setarea default. Selectati 5.1 (new) pentru a obtine un fisier audio pe 6 canale AAC/Ogg Vorbis. Pentru a putea asculta corect 6 canale, aveti nevoie de o placa de sunet 5.1 cu analogue output.


enjoy,
Mtz

PS: daca vrei sa faci DVD Rip cu sunet AC3 citeste aici.

#4
BIGphAntom

BIGphAntom

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,206
  • Înscris: 30.11.2001
inca o intrebare dumb: daca ma uit la un film pe canalul X aia ii transmit sunetu` ca lumea ca eu daca am sistem X.1 sa-l aud surround?

sau merge numai pe programe dedicate, gen PREMIERE ?

#5
Mtz

Mtz

    Retired member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,545
  • Înscris: 01.12.2002
Amyd, se pare ca am postat in acelasi timp.
Oricum, ca de obicei, o mare placere sa te urmaresc.

enjoy,
Mtz

#6
Amyd

Amyd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 01.02.2002

Quote

Originally posted by BIGphAntom
inca o intrebare dumb: daca ma uit la un film pe canalul X aia ii transmit sunetu` ca lumea ca eu daca am sistem X.1 sa-l aud surround?

sau merge numai pe programe dedicate, gen PREMIERE ?


Daca acel canal este emis stereo, atunci in principiu functioneaza aceeasi smecherie cu Surround-ul matriciat, iar un decodor/receiver il va reda in forma 4.1, cand il treci in mod Dolby ProLogic. Problema e ca societatile de cablu romanesti nu prea par sa vrea sa lase semnalele originale stereo in pace si le transforma in mono...

Canalele de tipul PREMIERE sau chiar si ProSieben pot sa emita via satelit inclusiv stream-uri MPEG2 cu sunet AC3, adica Dolby Digital in toata regula. Desigur, trebuie sa ai si instalatia de receptie corespunzatoare.

Si intr-un caz si in altul, se emit cu sunet Surround doar filmele sau evenimentele/show-urile speciale, pentru ca un mix 4.1/5.1 e destul de complicat de facut. Asa ca trebuie sa te uiti in program ca sa vezi care emisuni/filme sunt insotite de un astfel de sunet...

Salutari,
Andrei

#7
BIGphAntom

BIGphAntom

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,206
  • Înscris: 30.11.2001
ok, 10x, another problem solved :)

#8
Mtz

Mtz

    Retired member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,545
  • Înscris: 01.12.2002
Amyd, mai am si eu o intrebare:
care este diferenta intre Dolby Pro Logic II si Dolby Surround. Pe DVD-uri care dintre acestea sunt obligatoriu incluse? Si cum a aflu de care dolby are DVD-ul?
Si poate un info scurt despre DTS?

10x

Mtz

#9
Amyd

Amyd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 01.02.2002
Hmm, asta e o intrebare un pic mai complicata, pentru ca din pacate termenii s-au cam amestecat, cand e vorba de Dolby si trademark-urile lor.

Strict by the book, Dolby ProLogic II nu este un format, ci un tip de procesare, un algoritm gandit sa transforme sursele stereo clasice in surse "surround", prin diverse trucuri. Cu alte cuvinte, e un "efect" care se aplica surselor, pentru a le face sa sune mai bine (discutabil). In aceste conditii, nu e corect sa spui ca se gaseste pe DVD-uri, ci pe DVD-playere sau pe receivere (e o chestie care tine de hardware).

Dolby Surround, iarasi, strict vorbind, e un format de sunet mai vechi, care contine doar canalele Left, Right si Surround.

A fost "scos pe tusa" de Dolby Surround ProLogic, care adauga si canalul de centru, si care a devenit standard cand e vorba de stereo matriciat (adica informatie surround "inghesuita" in doar doua canale compatibile stereo). Din cauza asemanarii numelui, "Dolby Surround" a devenit sinonim de fapt cu Dolby Surround ProLogic si cu Dolby SR (echivalentul pentru sunet de cinema) si astazi termenii astia se folosesc interschimbabil.

Incheiand paranteza, deci, pe DVD-uri nu sunt obligatoriu incluse nici Dolby ProLogic, nici Dolby Surround, nici Dolby ProLogicII.

Ci doar Dolby Digital, care este un format multi-canal pur, care nu foloseste (cu exceptia extensiei EX), nici un fel de trucuri. In schimb, toate decoderele hardware de Dolby Digital (ca de exemplu cele incluse intr-un DVD-player sau cele dintr-un receiver Home Theater) stiu sa scoata semnale stereo codate Dolby Surround ProLogic (acel Lt/Rt de care vorbeam mai sus), provenite prin downmix din pista Dolby Digital care se gaseste pe discul DVD.

Tipul de stream AC3 inclus pe DVD se poate de obicei afla chiar din player - majoritate au o optiune de a afisa informatii despre disc, de la codarea Dolby Digital (2.0, 5.1, etc.) la bitrate & so on. Banuiesc ca sunt si utilitare separate care sunt dedicate acestui scop, dar nu m-a interesat pana acum sa aflu care sunt acelea.

DTS e echivalentul Dolby Digital - doar ca foloseste un alt tip de compresie si are o rata de transfer mai mare (desi diferenta de calitate e discutabila - ma rog, marea majoritate sunt de acord ca pistele DTS suna ceva mai bine decat cele DD). De asemenea, una dintre extensiile ulterioare ale standardului DTS permite sunet 6.1 nematriciat, spre deosebire de Dolby Digital, a carui extensie EX este matriciata (canalul centru-spate este codat in canalele stanga-spate si dreapta-spate). Si, evident, DTS are nevoie de un decodor diferit.

De remarcat ca DVD-playerele au de obicei doar un decodor Dolby Digital (chiar daca scot doar semnale stereo analogice) iar sunetul DTS este scos exclusiv via iesirea digitala (daca va uitati cu atentie pe sigla care apare pe aceste DVD playere, sub logo-ul mare DTS scrie cu litere mult mai mici "Digital Output").

Salutari,
Andrei

#10
Mtz

Mtz

    Retired member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,545
  • Înscris: 01.12.2002
Merci de info. S-a mai facut lumina.

Legat de DTS, am vazut ca poate avea 3 bitrate-uri: 1411, 738 si 1536.
Am inteles ca 738 si 1536 este folosi la partea audio de la DVD. Nu este un standard, sau se pot folosi amandoua?

Bitrate-ul de 1411 am inteles ca este pentru CD Audio cu DTS. Sincer, nici nu stiam ca exista asa ceva. Daca acestea exista, se pot asculta pe PC? Pentru ca am avut un esantion original de DTS la 1411 cu extensia .dts si a trebuit sa ii fac o conversie tot in dts dar cu cu extensie .wav ca sa il pot asculta pe PC cu decodorul de rigoare.

DVD-Audio, ce sunet are?

enjoy,
Mtz

#11
Amyd

Amyd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 01.02.2002
Se poate folosi si 0.754 Mbps, si 1.509 Mbps, nu exista un standard din acest punct de vedere. Depinde evident de spatiul de pe DVD disponibil pentru pista de sunet DTS (care de cele mai multe ori e mai putin importanta, in ochii producatorului, decat cea Dolby Digital). Desigur, si pistele AC3/Dolby Digital pot avea bitrate diferit.

Pe CD-uri se foloseste bitrate-ul mai mic (namely 1.235 Mbps) pentru ca si sampling rate-ul e la 44 kHz, nu la 48 kHz, cum e in cazul filmelor. Desigur, un astfel de CD DTS nu poate fi ascultat decat daca ai un decodor. Exista doar ca ciudatenii tehnologice, n-au ajuns niciodata sa fie raspandite sau cumparate.

DVD-Audio poate sa aiba o multime de formate de sunet pe el. In primul rand, ca sa fie compatibile cu DVD-Video, majoritatea DVD-urilor Audio includ si piste Dolby Digital sau DTS. In asa fel, pot sa fie redate si pe playere DVD obisnuite.

Apoi poate sa contina piste audio stereo sau multicanal cu rate de sampling intre 44.1 kHz si 192 kHz (evident, cu toate intermediarele posibile, 88.2 kHz, 96 kHz, etc.). si rezolutii de 16, 20 si 24 biti. Ele pot sa fie stocate ca LPCM (absolut necomprimat), dar in acest mod sunt posibile maxim 4 canale 96kHz/24 bit, sau ca MLP (Meridian Lossless Packing - un tip de codare audio fara pierderi), caz in care se pot inghesui 6 canale 96kHz/24 bit sau chiar 2 canale 192kHz/24 bit.

Salutari,
Andrei

#12
razvanh255

razvanh255

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 24.10.2008
Salutari, nu stiu daca exista alt topic pentru Dolby Pro Logic dar am si eu o intrebare referitoare la acest subiect:
Cum convertesc o sursa 5.1 in DPL II?
Binenteles in afara de Surcode DPL care costa o caruta de bani...
As fi interesat in cea mai buna varianta, pentru ca, asa, pseudo DPL poti sa faci cu multe programe.
Spre exemplu a facut cineva teste cu AC3filter? Eu am incercat diverse matrice de mixaj, incercand sa respect standardul DPL II gasit pe wikipedia dar nu sunt foarte multumit.
Am gasit pe alte forumuri (de afara) diverse matrice. Baietii se contrazic care este mai buna si dau diferite exemple, explicatii si motivatii ca nu stii pe care sa il crezi. Asa ca am pus manuta si am incercat singur. Rezultatul l-am spus mai sus. Nu sunt foarte multumit cum se aude.
Exista mai multe pareri?

P.S. Ideea este ca dintr-un DVD-Audio vreau sa fac un CD-Audio DPL II. Nu este optional, chiar imi trebuie.

Multumesc.

#13
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006
DPLII se va auzi relativ "multumitor" NUMAI pe un receiver surround care are aceasta functie incorporata. Si activata in momentul redarii semnalului stereo facut de tine in modul DPLII (care va contine si matrixarea surround). Oricum, rezultatele sunt execrabile ca nivel de separatie audio ale canalelor de surround.

Edited by SuperDuper, 01 November 2008 - 03:15.


#14
hellrider

hellrider

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,005
  • Înscris: 25.09.2003

View PostSuperDuper, on Nov 1 2008, 03:13, said:

DPLII se va auzi relativ "multumitor" NUMAI pe un receiver surround care are aceasta functie incorporata. Si activata in momentul redarii semnalului stereo facut de tine in modul DPLII (care va contine si matrixarea surround). Oricum, rezultatele sunt execrabile ca nivel de separatie audio ale canalelor de surround.


Absolut corect.
Ar fi interesant totusi de aflat ce matrici foloseau cei de la Pink Floyd pentru a face downmix stereo la inregistrarile lor pe 4 canale. Daca ascult un CD stereo de la Pink Floyd si decodez cu matrice DPL II cu boxa centru pe off, aproape ca nu disting diferente de separatie a canalelor fata de varianta DVD-A pe 4 canale discrete. (diferenta este enorma in schimb la fidelitate deoarece pe DVD-A sursa e 96/24 ;) )

#15
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006
Pink Floyd nu cred ca a folosit Dolby Pro Logic in downmixurile lor stereo ci au avut pur si simplu un alt mix din cele 4 canale quadrofonice. Inregistrarea s-a facut simultan pe masterul quadorfonic si pe cel stereo, din aceeasi banda multitrack. Mai nou, din banda multitrack s-a remixat in SACD The Dark Side Of The Moon (alt inginer de sunet).
DPLII face o emulare a surround din stereo in acest caz (redare de pe CD). Parerea mea este ca emularea DPLII este slabuta, pe receiverul meu am in plus si varianta HK de upmix (Logic7) si mi se pare mai buna.
Singurul mix stereo procesat surround analogic de care stiu in cazul TDSOTM este LP-ul "Limited tour edition in Pink Vinyl" Quad LP (EMI/Harvest Q4 SHVLA 804) inregistrat in formatul SQ al CBS.
Varianta surround analogic Q8 nu este o varianta procesata stereo, este full 4 canale analogice. Dupa ea s-a facut varianta DVD-A (se aude fas-ul caracteristic benzii). Varianta SACD este "neagra" in acest aspect - nici un fel de zgomot intre melodii la volum maxim.
Daca vrei sa auzi diferente, pune urechea la boxele din spate la partea cu ceasurile. :) O sa incerc si eu sa vad cum merge, dar ce am pe SACD suna cumva... de nu mai vreau sa ma duc la CD.
Inregistrari surround mixate DPL au fost pe unele benzi VHS si... iesirea de la PlayStation2 (pe jocurile care au aceasta optiune). Am facut un test si in jocuri parca se simte ceva :)

Edited by SuperDuper, 04 November 2008 - 02:48.


#16
hellrider

hellrider

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,005
  • Înscris: 25.09.2003

View PostSuperDuper, on Nov 4 2008, 02:27, said:

Varianta surround analogic Q8 nu este o varianta procesata stereo, este full 4 canale analogice. Dupa ea s-a facut varianta DVD-A (se aude fas-ul caracteristic benzii).

daca ai sti cat am butonat receiverul si am verificat cabluri crezand ca am un parazit pe undeva :lol: . Apoi am aflat ca asa e varianta DVD-A


Da, este adevarat ce zici despre faptul ca nu s-a facut downmix la stereo din inregistrarea quadro. Dar mixul ala stereo, procesat cu DPL optimizat pt muzica (asa e la receiverul meu, am moduri DPL customizate pt muzica, film sau jocuri) sau cu matricea proprietara receiverului (DTS NEO6 nu face nimic, este un amestec neinteligibil) suna ff bine conturat pe fiecare canal in parte.

Oricum, in materie de inregistrari, Pink Floyd au fost cu multi ani inaintea timpurilor in care au creat (dpdv al sound-ului), cu toate ca il aveau pe Richard Wright, pasionat la randul lui si de partea "tehnica" a sunetului, au beneficiat si de Alan Parsons care, neoficial, a fost tratat si implicat ca un membru al trupei si nu ca simplu inginer de sunet in perioada de glorie 1970 - 1975, totul culminand cu inregistrarea Dark Side of the Moon in 1973 unde Parsons a stabilit un standard de fidelitate greu de egalat chiar si in zilele noastre.

Dar asta e istorie si OFF TOPIC

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate