Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Povestea Spaima zmeilor

HIDROCONSTRUCTIA nu a platit nici...

De ce unii oameni nu se bucura de...
 Radiator unitate interioara inghe...

autorecenzare - cu completare com...

Pe unde se pozeaza cablurile inst...

Nu reusesc sa downloadez Manjaro
 Exista masini de vanzare la 1000 ...

Valoare salariu tarifar dupa unir...

Cum pot sa dau aceasta gaura?

Copyright carte din 1940
 Mini laptop No Audio Output Devic...

Zdrobitor de fructe

Cort familie

Cum a fost pedepsit un medic care...
 

Sarbatori iudaice in 5767

- - - - -
 • This topic is locked This topic is locked
34 replies to this topic

#1
LoveDemon

LoveDemon

  Internet Lodger

 • Grup: Moderators
 • Posts: 3,417
 • Înscris: 22.09.2003
Lista compilata de subsemnata. Descrierile sarbatorilor nu-mi apartin, dar am incercat, nu prea din greu, sa unific stilul informatiilor preluate din surse diferite.

Pentru cei complet nefamiliarizati cu calendarul iudaic, o mult prea scurta descriere a sistemului:
Calendarul evreiesc este de tip lunisolar (calculul se face atat pe baza fazelor lunii - precum in calendarul chinezesc si cel musulman, cat si a revolutiei Pamantului in jurul Soarelui - precum in calendarul gregorian). Anul in calendarul evreiesc, complet diferit de cel gregorian, are 353, 354 sau 355 de zile (in functie de tipul sau: scurt, ordinar sau complet).  Un an bisect are 383, 384 sau 385 de zile.  Un an obisnuit are 12 luni, iar unul bisect 13 luni. Fiecare luna incepe (aproximativ) in prima zi cu luna noua. Zilele incep si se termina la apusul soarelui (spre deosebire de reperul "ora 12 noaptea" in calendarul gregorian).  Anul curent este 5767.


Rosh Hashana (23-24 sept. 2006 / 1-2 Tishrei) este anul nou evreiesc. Spre deosebire de celelalte sarbatori evreiesti, Rosh Hashana este de natura foarte personala. Multe sarbatori evreiesti celebreaza sau comemoreaza evenimente care au afectat poporul evreu la nivel national. In timpul acestei sarbatori, evreii trebuie sa reflecteze asupra experientelor din anul precedent si sa-si evalueze in mod scrupulos actiunile - bune si rele. Rosh Hashanah este un moment in care trebuie sa-ti reevaluezi viata, atat din punct de vedere etic cat si religios, sa te rogi lui Dumnezeu pentru iertarea faptelor rele din trecut si sa te obligi sa te schimbi in bine in anul nou care abia incepe. Rosh Hashana trebuie sa fie sarbatorita intr-un spirit de optimism. Se mananca lucruri dulci care sa simbolizeze dorintele noastre pentru un an nou bun si dulce. Cele o suta de sunete impresionante produse de suflatul din shofar (corn de berbec) in fiecare din cele doua zile de Rosh Hashana sunt destinate sa ne "trezeasca" in mod simbolic, ca sa putem reflecta si deveni mai buni.

Tzom Ghedaliah (Postul lui Gedalia)  (25 sept. 2006 / 3 Tishrei). In aceasta zi, postim pentru a comemora moartea lui Gedaliah, ultimul guvernator evreu din regatul Iudeei, asasinat in 586 i.e.n. Moartea lui a fost inceputul unei perioade de persecutie pentru evrei.

Yom Kippur (2 oct. 2006 /10 Tishrei). Este Ziua Rascumpararii. Aceasta zi a fost stabilita pentru a aduce impacare intre oameni, si pentru a reafirma relatia dintre oameni si Dumnezeu. Regretele sincere exprimate in aceasta zi vor rascumpara orice gresala a oamenilor impotriva creatorului lor. Intreaga zi este interzis sa mananci, sa bei, sa porti pantofi de piele, sa folosesti machiaj, parfum sau lotiuni, sa ai relatii sexuale si sa te speli. Ziua se incheie cu suflatul din shofar. Se obisnuieste ca in saptamanile de dinaintea postului sa-ti ceri iertare de la toti cei pe care i-ai fi putut jigni de-a lungul anului care a trecut.

Sukkot (7-13 oct. 2006 / 15-22 Tishrei) este o sarbatoare de opt zile, dintre care primele si ultimele doua implica stricta respectare a regulilor religioase. Se locuieste intr-o sukkah, o locuinta temporara, timp de sapte zile, timp in care se comemoreaza calatoria de 40 de ani a evreilor in desert, catre Israel, perioada in care nu au putut sa-si construiasca un adapost permanent. Peretii acestei sukkah sunt in mod normal facuti din lemn sau din panza si tavanul este facut din crengi taiate. Trebuie lasate gauri intre crengi pentru ca oamenii dinauntru sa poata vedea stelele. Toate mesele trebuie mancate in sukkah si se spune o binecuvantare speciala. De asemenea, se binecuvanteaza cele patru specii: palmier, mirt, salcie si lamai.

Shmini Atzeret (14 oct. 2006 / 21 Tishrei)  este a opta zi din Sukkot. In Israel, Shmini Atzeret si Simhat Tora sunt combinate intr-o singura zi. Ele culmineaza in celebrarea multumirilor pe care le aducem lui Dumnezeu pentru ca i-a intretinut pe evrei in desert.

Simhat Tora (15 oct. 2006 / 23 Tishrei). Este ziua in care ne bucuram de Tora, in momentul in care terminam ciclul anual al citirii Torei si cand incepem sa citim din nou pentru anul urmator. Ambele se fac in aceeasi zi  pentru a arata ca nu poti niciodata termina de invatat Tora. Simhat Tora este una din zilele cele mai fericite ale iudaismului. Seara, toate  sulurile Torei sunt scoase din arca si sunt date membrilor marcanti ai congregatiei in timp ce acestia marsaluiesc intr-un hakafah sau circuit in jurul sinagogii. Ceilalti membrii ai congregatiei danseaza si canta in timp ce se strabate acest circuit. Cand grupul ajunge inapoi la arca, un nou grup are onoarea de a tine sulurile Torei. In cursul serii se fac sapte hakafot. Dimineata, toti sunt chemati sa binecuvanteze Tora. Cele mai multe congregatii se impart in grupuri mai mici pentru rugaciuni in scopul de a face loc la cat mai multi oameni. Se indeplinesc alte sapte hakafot, intr-o atmosfera de bucurie.

Hanuca (16-23 dec. 2006 / 25 Kislev - 2 Tevet).  In prima seara se aprinde o lumanare si se adauga cate una in fiecare din cele opt seri. Hanuca sarbatoreste rededicarea Templului din Ierusalim de catre macabei in 167 i.e.n. si victoria lor impotriva grecilor si a evreilor elenisti. Pentru a rededica Templul in intregime, macabeii au fost nevoiti sa reaprinda menora cu ulei pur de masline, dar grecii il contaminasera in intregime. Macabeii au gasit in sfarsit o singura sticla, dar aceasta nu ar fi ajuns decat pentru o zi. A avut insa loc un miracol si uleiul a rezistat de-a lungul celor opt zile necesare pentru a produce ulei proaspat. Prin traditie, oamenii se joaca cu titirezi cu patru fete, numiti dreidles. Se mananca mancaruri prajite, ca de exemplu chiftelute de cartofi sau lotkes, gogosi cu jeleu sau safganiot, datorita asociatiei miracolului de Hanuca cu uleiul.

Asara Be’Tevet (Cea de-a zecea zi de Tevet) (31 dec. 2006 / 10 Tevet) este o zi de post care comemoreaza inceputul atacului babilonienilor asupra Ierusalimului (sec. 6 i.e.n.). In statul Israel, Kaddish (rugaciunea evreieasca pentru morti) se recita in aceasta zi pentru oamenii carora nu li se cunoaste ziua decesului.

Tu Bi’Shvat (3 feb. 2007 / 15 Shevat). Este anul nou al pomilor. Se obisnuieste sa se manance din cele sapte specii care cresc in Israel: grau, secara, struguri, smochine, curmale, rodii si masline. In Israel se obisnuieste de asemeni sa se planteze pomi.

Postul Esterei (Taanit Ester) (devansat)  (1 mar. 2007 /11 Adar). Postul Esterei este un post minor care precede Purimul. Comemoreaza perioada cand regina Estera i-a condus pe evreii din Persia intr-un post de trei zile si s-a rugat ca acestia sa fie salvati de la masacrul pe care Haman il pregatise pentru ei.

Purim (4 mar. 2007 /14 Adar). Purim comemoreaza ziua cand Haman planuise sa omoare pe evreii din Persia, dar, prin interventia lui Mordechai si a reginei Estera, evreii au fost salvati si in schimb au fost omorati cei care intentionasera sa-i omoare. Se citeste povestea Esterei din megillah. In timpul zilei se sarbatoreste. Se da de pomana la doi oameni nevoiasi si se fac daruri care constau din mancare catre doi prieteni pentru a-i ajuta pe ceilalti cu sarbatorirea si pentru a raspandi un simt de fraternitate. O delicatesa care se serveste de Purim este humentaschen, prajiturele in trei colturi umplute cu jeleu sau cu seminte de mac, miere si nuci.

Pesah (3-10 apr. 2007 /15-23 Nisan). Este o sarbatoare care dureaza opt zile, dintre care primele si ultimele doua implica stricta respectare a regulilor religioase. Se mananca matzah si nu se mananca produse cu drojdie de-a lungul celor opt zile pentru a comemora painea nedospita pe care au mancat-o evreii cand au plecat din Egipt, deoarece nu avusesera timp sa lase aluatul sa creasca. Toata mancarea dospita din casa trebuie cautata si vanduta sau distrusa inainte ede inceputul sarbatorii. In primele doua seri ale Pastelui, se tine seder, timp in care se povesteste istoria evreilor care au plecat din Egipt pentru a-si dobandi libertatea. Aceasta poveste se citeste din Haggadah, o colectie de pasaje din Tora si din scrierile rabinilor, care descriu exodul din Egipt. In timpul sederului, se beau patru pahare de vin si se mananca maror, ierburi amare.

Yom Ha’Shoa (15 apr. 2007 / 27 Nisan ). Aceasta este Ziua Memoriala a Holocaustului, cand ne amintim de milioanele de oameni ucisi in Holocaust. In Israel, o sirena suna timp de doua minute la ora 11; atunci toata lumea se opreste din lucru si pastreaza un moment de liniste.

Yom Ha’Zikaron (22 apr. 2007 / Iyar 4).  O zi dedicata tuturor soldatilor cazuti in Israel.

Yom Ha'Atzmaut (23 apr. 2007 / 5 Iyar).  Aceasta este Ziua Independentei Israelului, ziua cand evreii din Israel  si-au proclamat independenta si au infiintat Statul Israel.

Lag BaOmer (6 mai 2007 / 18 Iyar). Este cea de-a 33-a zi de cand se numara Omer. Este o sarbatoare vesela care povesteste faptele rabinului Akiva, ale rabinului Shimon bar Yochai si Bar Kochba in incercarea lor de a castiga independenta si suveranitatea evreilor din Israel fata de romani. Se obisnuieste sa se faca focuri de tabara si sa se cante.

Yom Yerushalaim (16 mai 2007 / 28 Iyar). Aceasta este cea mai noua sarbatoare evreieasca si sarbatoreste recapturarea Ierusalimului in timpul razboiului de sase zile din 1967.

Shavuot (23-24 mai 2007 / 6-7 Sivan).  Shavuot comemoreaza aniversarea oferirii Torei catre evrei pe muntele Sinai. Shavuot este cunoscuta ca Yom Habikkurim sau "Ziua primelor fructe", pentru ca este momentul cand fermierii din Israel ar aduce ca ofranda la Ierusalim prima lor recolta.

Tisha Be’Av (24 iul. 2007 / 9 Av).  Tisha B'Av este o zi de post care comemoreaza distrugerea primului si a celui de-al doilea Templu sfant din Ierusalim, precum si alte tragedii ale evreilor.

#2
UnixMarius

UnixMarius

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,435
 • Înscris: 02.03.2006
Si sa nu uitam si de cele Sefardice .

Jewish Holiday Traditions of the Sephardic Peoples

By Lady Sindara Lind Rachael of the Falconshield      "Tu B'Shevat" (translated "the fifteenth day of the month of Shevat") is known as "Hag Ha'elanot - the Birthday of the Trees".  It is called that because it is traditionally when new trees are planted.  It is also called "Rosh Hashana Ilanot" the New Year of the Trees, because it is said that on this day Hashem decides which trees shall bear fruit and which will dry up.  There are four New Years on the Jewish calendar: "Rosh Hashana", the First day of Elul, the First day of Nisan and "Tu B'Shevat".  In the Holy Land this holiday is the traditional beginning of the "Ma'asros - tithing of crops."        In the Middle East and the other lands of the Sephardic Jew, "Tu B'Shevat" is celebrated with a "Seder" (similar to the one on Passover), with four cups of wine and discussions on the origins and symbolism of various fruits, nuts, berries, and grains.  The custom of the Seder first began in the city of Safad in the 1300's.  Safad is a city in the northern part of the Holy Land, and is a great center of Torah and Kabalah learning.      As in the Passover Seder, there are four cups of wine.  Each of the four cups is a different color wine, beginning with a pale white wine, then a golden colored wine, followed by a rose or pink wine, and ending with a deep red wine.  The first group of fruits in the "Seder" is fruit with inedible shells such as, carob, pomegranates, and oranges.  These fruits represent winter, the season when the earth is dormant.  Next are fruits with an edible outer flesh and containing a pit.  This group of fruit represents spring.  The fruit included in this group are olives, dates, apricots, and plums. The third group are those fruits that are totally edible except for their little seeds.  These fruits include apples, pears and figs, and grains such as wheat and barley.  This category represents the season of summer.  The last group contains all other fruits and represents fertility and the season of fall.  The "Seder" is followed by a "Se'udah" - festive meal which includes foods made with fruit and grains.  During the meal it is required that a "new" fruit be eaten so that the brocha (blessing) of Shehechiyanu (a blessing said on new things) can be recited.

For children, this holiday is very special.  It is a custom for them to go from house to house to receive treats of fruit and sweets.  In Ladino (the Sephardic equivalent of Yiddish) Tu B'Shevat is called Las Frutas (the fruits).  In the Holy Land there is a custom of planting cedar or cypress trees for each new born boy and pine trees for each new born girl. Branches from these trees were later used to carry the Chupa (wedding canopy).      Ashkenazic Jews (Eastern Europe and the Rhine) do not celebrate Tu B'Shevat with a Seder.  They do mark the holiday by planting a tree or other plant and eating foods made from fruit. Upon returning from the synagogue, children are given treats of dates, figs, raisins and almonds.      Traditional Sephardic foods for this holiday include Moostrahana or Prehito, a pudding made of cracked wheat, walnuts, and honey; M'rouzya Tajine a stew containing meat, prunes and quinces; and T'mar Baba, date-filled puff pastries.  Traditional Askenazic foods  include Picadillo, a dish of ground meat, olives, raisins, apples and almonds; fruit strudel, Lebkuchen - spice bars, Mandelbrot - almond bread, and Rugelach - fruit filled crescent cookies.      On the fourteenth and fifteenth of the month of Adar is the holiday of Purim.  Purim commemorates the victory of the Jews over the evil Haman, during the time of Xerses II of Persia.  It is referred to as the holiday of freedom, because Haman wanted to destroy the entire Jewish nation and his plan was thwarted by a miracle.      It is customary on this holiday to read the "Megilat Esther - The Book of Esther", which recounts the story of the holiday.  After reading the Megila, Jews hold a "Se'udah" - festive meal and exchange Mishloakh Manot (Hebrew for "sending portions") - presents of food.  Other customs include giving money to the poor, collecting funds so that poor people will have matzah on Passover, and having a "Purimshpiel" (humorous theatrical presentation of the story of Purim followed by a discussion).  It is also a custom to get so drunk that "one cannot tell the difference between Haman and Queen Esther."      For those who don't know the story of Purim, I will be brief.  Persia was an Empire that existed between the Babylonian Empire and the time of Alexander the Great.  Cyrus the Great was one of her greatest emperors.  His daughter Vashti married a commoner - Ahashvarosh.  This commoner was later known as Xerses.  Xerses was a drunkard and a weak king.  He was easily swayed to behead Vashti, when she refused his order to dance naked in front of the court at a party.  Once he realized what he had done, Xerses had all the virgin maidens in his empire brought to his palace to become part of his harem.  One of these maidens was a Jew by the name of Esther.  The king fell in love with her and made her his queen.      There was an ambitious person in the court by the name of Haman.  Haman convinced the king to make him Prime Minister and give a decree that all should bow to him.  The Jews refused to obey this order and Haman plotted their destruction.  Word of his plans became known to Esther's uncle - Mordehai, who told her of the plot.  Esther risked her life to expose Haman's plan and free her people.      There are many delicious treats that are customary in Sephardic countries, for this holiday.  Our Mishloakh Manot are presented on a beautifully decorated, fish-shaped plate. (The fish is the symbol of the month of Adar - the month when Purim takes place.)  On this plate you will find Malboof, which are rolled puff pastries filled with nuts, Masafan, which are star-shaped macaroons, Orejas de Haman - Haman's Ears, which are fried pastries, Huevos de Haman, which are hard-cooked eggs that have been baked inside a pastry basket; and Sambusak - Chick pea or cheese filled dumplings.  Ashkenazic Jews have a custom of serving Hamantaschen - Haman's hats, which are triangular pastries filled with a mixture of honey and poppy seeds.  Other traditional Ashkanizic foods include Kreplach which are similar to Sambusak and filled with meat and Lekach - honey cake.      Pesach (Passover) is the holiday that celebrates our deliverance from our slavery in Egypt.  On Pesach we hold a great feast for 2 days called a Seder.  During the Seder we retell the story of how we came to be slaves in Egypt, of the terrible ways that the Pharohs  used to try to destroy us, the birth of Moshe (Moses), the ten plagues that God, the Master of the Universe, visited on the people of Egypt, and of his taking us out of slavery.  Jews have been celebrating this holiday for over 2000 years.  It is the first pilgrimage festival mentioned in our Torah. Passover starts on the Fourteenth day of Nisan and lasts for eight days.      There is traditionally much preparation done for this holiday.  We cannot use any food that contains leaven.  We cannot use the utensils that we use the rest of the year.  We must completely clean our homes of all that is used the rest of the year.  Any food that remains in our homes on the day before the holiday is given to the poor of other faiths.  If we are able, we try to find someone who will temporarily "buy" our utensils and food until after the holiday.  In this way we show that we are free of "Hometz" - that which contains leaven and is used all year round.        The Seder meal also requires much special preparation.  There is a special plate containing six symbolic foods on it that is used only at the Seder meal.  These foods include the Paschal lamb, an egg, "Haroset", "Maror" - bitter herbs, "Karpas" and "Zeroah". The Paschal lamb is a leg of lamb that symbolizes the Passover sacrifice that was performed on the first Pesach described in the Torah.  The egg - "baytza" is a symbol of the cyclical nature of life.  "Haroset" is a mixture of fruit and nuts whose color represents the mortor and bricks we used to build Pharoh's cities. The "Maror" and the "Zeroah" are bitter herbs- traditionally romaine lettuce or endive, that we use to remind us of the bitterness of our bondage.  The "Karpas" is a symbol of spring and is traditionally parsley.  Along side the Seder plate is the "Matzah - unleavened bread".  Matzah is called the "bread of affliction and haste," because we did not have time to let our bread rise as we left Egypt.  Matzah is a flat, hard bread made of flour and water and prepared in eighteen minutes.  The last symbol found on the Pesach Seder table is salt water or vinegar.  This is a symbol of the many salty tears shed by our ancestors because of their fierce bondage and the other afflictions they suffered in Egypt.      The Torah commands that the Pesach Seder be performed at night because that was when the Pesach sacrifice was eaten.  We begin the Seder with the blessing of Kiddush which again, links this holiday with creation and recalls to mind "L'tziyat Mizraim - our coming out of the land of Egypt".  We then say the blessing over the wine and drink the first of the traditional four cups of wine.  After refilling the wine cups, a basin of water is brought to all by the eldest daughter and the hands are washed in preparation for eating the "Karpas".  The blessing of "Boreh P'ri Ha'adama -  Fruit of the soil" is recited, the "Karpas" is dipped in the salt water and then eaten.  At this point the youngest child at the meal recites the "Ma Nishtana" (Why is).  This prayer asks four questions and addresses the four customs that differentiate the Pesach Seder night from all other nights.  In response to these questions the father or grandfather retells the story of our bondage in Egypt, how The Master of the Universe took us out from bondage, and other pertinent pieces of our history. The leader of the Seder recites this information out of a special book called the "Haggaddah".

After the Pesach story is told, blessings are made over the Matzah, Maror, and Haroset.  Again the wash basin is brought around and the hands are washed.  A blessing is said over washing the hands, because a meal and bread is about to be consumed.  The Matzah is first eaten by itself. Then the Maror is eaten by itself.  Then the two are eaten together.  A prayer is then recited to make mention of the bricks and its symbol, the Haroset.  The Haroset is then eaten together with a piece of Matzah and Maror.  It was customary during the time of the Beit Hamikdash (the holy temple) that the Pesach sacrifice and the festival sacrifice be eaten after the comsumption of the Matzah and Maror.  Because we no longer have a temple we consume a roasted bone at the Pesach festive meal to symbolize the Pesach sacrifice.  An egg is consumed to symbolize both the festival sacrifice and the cyclical nature of life.  At this point the customary Pesach meal is eaten.  At the end of the meal a piece of Matzah called the "Afikomen" is eaten.  The "Afikomen" is another symbol of the Pesach sacrifice which was not eaten until "Chatzos - the middle of the night".  The "Birkat Ha'Mazone - Grace after a meal" is recited followed by the "Hallel" prayers (Psalms 113-118).  The Pesach Seder ends with songs describing the greatness of God and praising him for all that he has done for us.      Some traditional Ashkenazic foods are Macaroons, Matzah Brei - matzah pudding, fruit compote, and Zeesih Kaese Latkes - Sweet cheese pancakes.  Some traditional Sephardic foods are Keftes - leek and meat croquettes, Ahashoo - a confection of ground nuts, matzah and honey, Megina - matza-meat pie, Maruchinos - Almond macaroons, Mustachudos - spicy nut balls, and Ma'ina - Matzah cheese casserole.      At the conclusion of Pesach, Sephardic Jews celebrate Maimuna or Mimouna.  This word is the Arabic variation of the Hebrew word "Emunah" which means faith.  Upon returning from the synagogue at the end of the holiday, Turkish men throw candy, coins and grass to the children.  These items represent the wealth the Jews brought with them when they left Egypt.  Tables are set with treats such as Macaroons, Marzipan stuffed dates and walnuts.  The table is also set with symbols of luck for the spring.  A plate of fresh flour with a coin in it, a jar of honey, a bunch of fresh wheat, greens, and a fresh raw fish.  The table is set outside and the entire community is invited for much singing, drinking, and feasting.      The next month on the Hebrew calendar is the month of Iyar.  Within this month two holidays are celebrated.  The first holiday is "Pesach Shaini - the second Passover".  There is a section in the Torah, our book of laws that relates a story that happened when the Jews were in the desert.  God asked us to keep the Passover on a specific date every year.  But what if you were "unclean" because you had come in contact with a dead body.  In that situation you could not keep the laws on the designated day.  God in his great wisdom, created a day in the month of Iyar, exactly one month after the actual Passover, for individuals who were unable to perform the required ritual.  On Pesach Shaini these individuals would eat Matzoh, maror (bitter herbs), charoset, and the festive Sedar meal.  For those of us who do not fall into that category, the day is celebrated with the eating of Matzoh and a discussion of the laws pertaining to the holiday.      The next holiday is Lag Ba'Omer, which translates to "A break in the Omer."  The Torah tells us to number seven weeks beginning from the time of the Sabbath during Passover.  Those seven weeks correspond to the time that it takes for barley to reach its harvest.  On the day after the end of the seventh week, the fiftieth day, we celebrated the first harvest.  During the Omer - which means portion, we remember our travel in the desert.  Our sages tell us that we count the "Sephira" (another name for the omer period. Sephira means spiritual ascent) to remember that we rose spiritually from the degradation of slavery to the level which allowed us to receive the Ten Commandments and the Torah.  The first 32 days of the Omer are days of mourning.  It is said that in the time of the great Roman Empire, that students of our Sage Rabbi Akiva, died of a plague during these first 32 days.  The plague is said to have abated on the 33rd day - Lag Ba'Omer.  Others say that Lag Ba'Omer is when the Manna first began to fall for the Jews to have food in the desert.  Traditionally Lag Ba'Omer is celebrated with feasting, song, and dance around a great bonfire.  Some traditional Sephardic foods for this celebration are Bisteeya - Chicken in Phyllo Pie, Tabouleh - Cracked Wheat Salad, Tahina - Sesame Sauce, and Kaab el Gh'zal - Marzapan filled Horn Cookies.      On the sixth day of the Jewish month of Sivan, the fiftieth day of the Omer we celebrate the holiday of Shavuot - the Feast of Weeks.  Shavuot is also called Hag Ha'Bikurim - The Feast of First Fruits.  It is alluded to in the Torah that the Master of the Universe gave us the Aseret H'Dibrot - the Ten Commandments and the Laws of Torah on this day.  One of the customs of this holiday is to stay up all night beginning at sundown and study Torah and other books of law such as the Talmud and Pirkei Avoth.  This way we show our love and devotion to the laws God gave us.  In the morning, at services we gather to sing special songs and recite the Ketubbah de la Ley - The marriage contract between the Torah and the Jewish People.  We also read the Book of Ruth, which tells the story of a Moabite convert named Ruth who because of her devotion to the Torah merited being the great-grandmother of King David.  It is customary to eat dairy foods on Shavuot, because dairy represents purity.  Some of the traditional Sephardic foods of Shavuot are Bugacho - Yogurt Phyllo Pie, Mejedra - Lentils and Rice, and Riz b'Assal - Rice Pudding.  Some traditional Ashkenazic foods are Blintzes - sweet cheese filled pancakes, noodles and cheese Kugel (pudding), cold fruit soup.      The two holiest days on the Jewish Calendar, are Rosh Hashana (The Jewish New Year) and Yom Kippur.  Both of these holidays fall in the seventh month which is the month of Tishre. Rosh Hashana translates as "the head of the year".  According to our sages and the Torah, God began the creation of the world on this day.  Our prayer service includes many prayers that make reference to Rosh Hashana as "Ha-Yom Haras Olam - the day the world was created".  Rosh Hashana is much more than that though.  It is the time of the year on the calendar when it is believed that God opens the "Safer Ha'Chayim - the book of life" and decides the fate of all living beings for the coming year.  On Yom Kippur he seals the book.      During the ten days that fall between Rosh Hashana and Yom Kippur a person's actions are highly scrutinized.  He is encouraged to turn from his wicked ways and do "Teshuvah - Repentence".  If a person does "Teshuvah" he can change the decree against him for that year.  It is for this reason that these ten days are referred to as the "Aseret Yom'a Teshuvah-The Ten Days of Repentence".  The Sabbath that falls during this time is called "Shabbat Teshuva-the Sabbath of Repentence".  On this Sabbath the Jew is called to return to the ways of God and the Torah as it is written in the prophesies of Hosea and Micah.      There are many customs performed on Rosh Hashana that symbolize our hopes for our lives in the coming year.  It is first customary to eat many sweet foods on this holiday and throughout the "Aseret Yom'a Teshuvah" so that our year "will be a sweet one".  Several foods are eaten specifically to symbolize this hope.  Each food is accompanied by a "Yehi Ratzone-May it be Your will" prayer.  The first of these symbolic foods to be consumed is sweet dates.  The dates are customarily dipped in a mixture of ground sesame seeds, aniseeds, and sugar called "Yitamu".  The prayer that accompanies the eating of the date asks God to remove evil,  "Yitamu hata'im-May the wicked of the earth be removed."      The second symbolic food is the Pomegranate.  The Torah notes 613 "Mitzvoth-deeds" that a Jew is obliged to perform.  A pomegranate contains 613 seeds.  The "Yehi Ratzone" that is recited over this food asks that our good deeds be as many as the seeds of the pomegranate.      The third food is the apple.  Its roundness symbolizes the hope that the New Year will be a joyous one from beginning to end.  It is traditionally dipped in honey so that the New Year will be sweet.  The prayer recited over this food asks that the "year be as goodly as the apple and as sweet as the honey."

It is a custom to eat food made from gourds on this holiday, because the gourd symbolizes protection.  The prayer that accompanies this food proclaims that "God will protect us and gird us with strength".      The "Kartee - leek" is consumed to request the disbursement of God's enemies.  The accompanying "Yehi Ratzone" says "May all God's enemies be cut off" and asks that our luck never lack in the coming year.      The "Silka", which refers to a leafy vegetable such as is found on a beet, spinach, or chard, is eaten on this holiday as a symbol of the word "to beat" (Silka in Hebrew means to beat).  The Yehi Ratzone recited with this food expresses the wish that our enemies will be removed.      The last of the symbolic foods eaten on this holiday is the head of a lamb or fish.  Here we hope that we shall be at the head of all that we do and not the end.  A new fruit that has never been eaten before is served at the beginning of the meal so that the blessing of "Shehechiyanu - make all things anew" can be recited.      Some traditional Ashkenazic foods for Rosh Hashana are Teiglach - Honeyed dough balls, and Tzimmis - honey glazed root vegetables, meat and prunes.  Some traditional Sephardic foods are Pollo Con Sesum - sesame seed chicken, Borekas - puff pastries filled with pumpkin, squash or spinach, and Membrillo - poached quinces.      At the end of the "Aseret Yom'a Teshuvah" is the "Day of Atonement - Yom Kippur". Yom Kippur is called the "Sabbath of Sabbaths" and is the holiest day of the year.  On this day we fast and "afflict our souls".  No food or drink is consumed from sundown to sundown (The Hebrew day begins and ends at sundown).  On this day we ask God to forgive our sins and seal us in the Book of Life for a sweet year.  This is done through many beautiful but solemn prayers.  It is also customary to request forgiveness for all the sins we may have committed against one another.      It is customary on the eve of Yom Kippur to perform "Kaparoth".  This is the ritual slaughtering of a chicken for every member of the household.  The custom is derived from the goat that was "Sent to Azazel" to atone for our sins.  The chickens are slaughtered over a basin of ashes.  A bit of the chickens' blood is placed on the forehead of the family represented by that chicken.  The custom of Kaparoth is performed to symbolize the forgiveness of sins against God. (Today it is customary to take a unit of 18 in money, 18 being the numeric equivalent of "Chai - Life", or 26 the numerical equivalent of God's name for each member of the family and give that money to the poor.)  The chickens are then cooked and eaten in the meal before the fast.  If a family has more chickens than is needed, the extra chickens are given to the poor in the community.

From the beginning of the month of Elul (the month preceding Tishre) until the end of Yom Kippur, the sound of the Shofar (ram's horn) is heard in the synagogue during prayer services.  The Shofar is sounded to call all Jews to do Teshuvah and return to God's ways.  On Rosh Hashana the Shofar is sounded 100 times.  On Yom Kippur it is sounded only once at the end of the day.  The Shofar is not sounded on the Sabbath.      After services in Sephardic countries, it is customary to break the fast with a drink called "Pipitada - melon seed milk" to help restore the body after the long fast. "Hojaldres - cheese puff pastries", "Pannekoeken - sweet pancakes", "Tzatziki - dilled cucumber and yogurt salad", and "Avgolemono - chicken soup with egg and lemon" are also served to restore the body's strength.  After the meal it is customary to perform the "Jufrah - reconciliation".  This is done by visiting others in the community to show respect and friendship.      "Rosh Hashana - The New Year" and "Yom Kippur - The Day of Atonement" have past. Now it is time to build our "Sukkah" in preparation for the holiday of "Sukkoth".  Sukkoth commemorates the journey of the Jews through the dessert from slavery in Egypt to Canaan.  The "Sukkah" - a hut made of wood with branches for a roof, is what the Jews dwelled in while they journeyed in the desert.  The Torah commands us to build a "Sukkah" and celebrate the holiday of "Sukkoth" for seven days beginning on the fifteenth day of Tishre.      Between Yom Kippur and the start of Sukkoth, Jews everywhere spend time building a "Sukkah". According to our sages, it was during this time that the wise king Solomon dedicated the first "Beit Hamikdash - Holy Temple".  Therefore, the time spent building the "Sukkah" is filled with great joy.  The "Sukkah" is decorated with beautiful fruit and gourds hanging from the roof and tapestries and artwork on the walls.  A special elaborately decorated chair is placed at one end of the table for the honored guests called "Ushpizim" that we invite into our "Sukkah" each day.  This chair is draped with a cloth of silk and holy books are place upon it.  The "Ushpizim" are six leaders from long ago.  Each day we invite one of them into our "Sukkah" with a special prayer.  The "Ushpizim" are Abraham, Isaac, Jacob, Moses, Aaron, and Joseph.      On Sukkoth we are commanded to take four species of trees and make circuits around the synagogue.  These circuits are called "Hakafoth".  The four species are the "Etrog - citron" which represents the fruit of a beautiful tree, and the three symbolic trees - the "Aravos - willow", "Lulav - palm", and "Hodas - myrtle".  The three symbolic tree branches are arranged together in a cluster called a "Lulav" (The hebrew word Lulav has both the meaning of the palm tree and the cluster of branches for Sukkoth). Each of the four species represent a part of the body.  The "Aravos" represent the mouth, the "Hodas" represent the eyes, the "Lulav" represents the backbone, and the "Etrog" represents the heart.  The men of the community are commanded to make the "Hakafoth" holding the "Lulav" and the "Etrog".  Both men and women are commanded to say a special blessing over the "Lulav" and the "Etrog" during the holiday prayers.  Since we are commanded to "dwell" in the "Sukkah" for seven days, we eat and some even sleep in their "Sukkah" during the holiday.      During each of the seven days of "Sukkoth" it is customary to visit the "Sukkah" of family and friends.  The men and sons go from sukkah to sukkah while the women and daughters stay home to play host to the visitors.  It is customary for the eldest, unmarried daughter to serve the guests.      The seventh day of "Sukkoth" has a special name because it is said that God, the Master of the Universe, opens the gates of heaven one more time to forgive sins on this day.  The seventh day is called "Hoshana Rabbah" after the special prayers recited on this day.  During the "Sukkoth" prayer service a special prayer called "Hoshanath" are recited. "Hoshanath" is a group of seven prayers that ask God to "save us" and forgive our sins.  Each day a different "Hoshanath" prayer is recited.  On "Hoshana Rabbah" all seven are recited.  Part of the custom of "Hoshanath" is to parade around the synagogue, waving the Lulav" and "Etrog".  On "Hoshana Rabbah" the men parade around the synagogue with only the "Aravos" and at the beginning of each "Hoshanath" the "Aravos" are waved in the air and beaten on the floor.  On the eve of "Hoshana Rabbah" the men of the household spend all night in the "Sukkah" studying passages from the Torah and, in Sephardic countries, the "Zohar - book of splendor".  In Sephardic countries those mourning a loved one bring grapes and cake to those who are studying. This is served with sweet coffee and cinnamon tea.        The day after "Hoshana Rabbah" is yet another holiday.  It is called "Shimini Hag Ha' Atzeret - the Eighth day Assembly Holiday".  The Torah commands us to celebrate this day with complete joy.  We are not commanded to eat any longer in the "Sukkah".  We do not partake of the "Lulav" and "Etrog".  We are simply commanded to rejoice.  Our God is asking us to spend one more day with him before returning to our mundane lives.  During the prayer service it is customary to recite the prayer for "Geshem - rain" so that the Holy One, Blessed Be He, will give a good rain and a good harvest for the coming year.      When the Talmud (set of books that explain the laws of the Torah) was written, its writers, the "Rishonim - first ones", also constructed the Jewish lunar calendar. Because it was questionable when "Rosh Hodesh - the new moon" arrived proclaiming the start of the new month, all holidays were given an extra day at the beginning and the end.  Around 500 A.D. the Goanim (great sages) decided to give the second day of Shimini Hag Ha'Atzeret a special name.  The name they gave it is "Simchat Torah - Celebration of the Torah" because it is the time of the year when we complete the chanting of the five books and begin again.  Hakafoth are performed now with the Torah instead of the "Lulav" and "Etrog".  The Torah is paraded seven times about the synagogue. For each Torah "Hakafah - circuit" a special prayer is recited.  To be called upon to recite these prayers is a great honor.  Those who are given this honor are called "Hatanim - bridgrooms" (They are called thus because the Torah is considered as a bride and the Jewish people are the bridegroom).  It is customary for the "Hatanim" to visit other synagogue services and share in their "Hakafoth".

Because "Sukkoth" represents the fall harvest, the meals served reflect the autumn season. Some Sephardic traditional dishes are "M'hamra - Roast lamb", "Hojaldres - meat filled phyllo pastries", "Turshi - pickled vegetables", "Sabzi Pilau - herbed rice", "Nan - a flat bread topped with sesame seeds", and "Shir Berenz - rice pudding with almonds, orange blossom water , saffron and cinnamon" are customarily seen in most sukkahs.  Kreplach, Tzimmis, and Holishkes - stuffed cabbage are traditional in Ashkenazic houses.      At the end of the ninth month on the Jewish Calendar - the month of "Kislev", is the joyous holiday of "Chanukah". "Chanukah" commemorates the victory of the Maccabees over the evil Assyrian king Antiochus. Antiochus sought to destroy the culture of the Jews by forbidding us to keep our traditions. He forbade us from eating kosher food, keeping the Sabbath, blessing the new moon - "Rosh Chodesh", and performing "Brith Milah - Circumcision". The Jews, led by the "Cohen Gadol - High Priest" Mattityahu and his sons the Maccabees, revolted against Antiochus and liberated themselves. Chanukah is an 8 day celebration because a male baby is circumcised on the eighth day after his birth. Chanukah also contains both a Sabbath and a Rosh Chodesh. Our sages did this to remind us of the importance of these traditions and that The Master of the Universe will protect us if we keep them.      On Chanukah we light a "Chanukkiyah - eight branched candlestick or menorah" to commemorate the lighting of the menorah in the "Beith Hamikdash - Holy Temple". We light a light on each of the 8 days of the holiday. On the first day 3 "Brachot - blessing" are recited on the lighting of the Chanukkiyah. The first Brachah is the "L'hadlik Ner - to light the flame". This Brachah is always recited upon lighting the oil lamp before a holiday or the Sabbath. The second Brachah is "She'asa nisim la'votanu - For He performed miracles for us". This brachah is recited only on the holidays of Chanukah and Purim to remember the miracles performed by the Master of the Universe on those days. The third Brachah is the "Shehechiyanu - make all things anew" which is always recited at the beginning of a holiday. The first 2 Brachot are recited everyday of Chanukah.      Chanukah is also called "The Festival of Light". This is because of the great miracle that happened in the Beith Hamikdash after it was liberated. It is said that the Maccabees could only find one jar of holy oil to light the temple menorah. The jar contained only a day's supply. It would take them at least 2 days to purify more oil. But the oil miraculously burned for 8 days. This is another reason why Chanukah is celebrated for 8 days.      The Chanukkiyah is customarily displayed in the window of one's house. This is done to remind us and our neighbors of the great miracles and deeds performed for us by God. Some of us hang our Chanukkiyah from the doorpost opposite our Mezuzah (prayer scroll hung on the doorpost). The Chanukkiyah remains there until Purim to connect the 2 holidays.      The seventh night of Chanukah is a very special night. This is "Rosh Chodesh Tevet - the New Moon of the month of Tevet". This day is called "Rosh Chodesh Banot - New Moon of the Daughters", because special gifts are given to the daughters by their fathers. The seventh day is also dedicated to the heroic women in our history. On this day we retell the stories of Hannah and her 7 sons and Judith. Hannah and her sons were killed because they refused to worship idols. They are remembered because they gave their lives for the sanctification of the Torah. Judith was a young widow who thwarted an attack on the holy city of "Yerushalayim - Jerusalem". She did this by killing the Assyrian general Holofernes. When Holofernes' army found their leader dead, they fled in chaos. In the evening on the seventh day, the women of the community go to the synagogue to receive a special blessing from the rabbi.      "Shabbat Chanukah - the Chanukah Sabbath" is called "Shabbat Halbashah - The Sabbath of giving clothing to the poor". On this day it is customary to bring garments to the synagogue. These garments are then distributed to the poor people of the community.      Children especially enjoy the holiday of Chanukah. It is customary to give them a treat of food and a coin called "Gelt" on each of the 8 days. A favorite game of this holiday is the game of "Dreidel". The "Dreidel" is a special top with the Hebrew letters "Nun, Gimal, Heh, Shin" carved on it. These letters stand for "Nase gadol haya shom - A great miracle happened there". Each letter represents a gain or loss of an amount of money. The dreidel is spun and when it stops the revealed letter instructs the player to place money in the pot or remove some. The Nun causes the loss of all the player's money, The Gimal gives the player the whole pot, the Heh gives the player 2 coins from the pot and the Shin instructs the player to place 2 coins in the pot. There is no limit on the amount of players. Each player takes a turn spinning the dreidel. When a player losses all his coins, he drops out. The person who is left after everyone has been knocked out, wins.      It is a tradition to eat food made with oil on this holiday. "Bimuelos" - raised dough that is fried and dipped in honey is a special Chanukah treat. Other Chanukah treats are "Magados De Sesam" -  candy made of sesame seeds, almonds and honey, "Mishmishyahs" - dried apricot balls, and "Yebra" - stuffed grape leaves. Latkas (Yiddish) or Levivot (Hebrew) for pancake are also period and were made of pumpkin or squash or root vegetables such as carrots, parsnips and turnips.  Later, they were made out of potatoes and sweet potatoes which is the popular way of making them today.  On the seventh day it is customary to make cheese pancakes called Cassola or crepe-like pancakes stuffed with cheese called Zalabia to remind us of the heroism of Judith.  At the holiday's festive meal one will usually find "Kibbe Bil Seniyah" which is a fried dumpling made of ground meat surrounded by a shell of bulghur wheat and meat.  For more information on the holiday customs of Sephardic Jews read the following books:1. The Book of Our Heritage by Eliyahu Kitov

2. Hayam Schauss's book on Jewish Holy Days

3. Encyclopedia Judaica

4. Sephardic Holiday Cooking by Gilda Angel

5. The Book of Jewish Food by Claudia Roden

6. The Jewish Kitchen by Alena Krekulova and Jana Dolezalova

7. The World of Jewish Cooking by Gil Marks

/end

#3
LoveDemon

LoveDemon

  Internet Lodger

 • Grup: Moderators
 • Posts: 3,417
 • Înscris: 22.09.2003
Nu exista diferente intre sarbatori la cele doua ramuri. Difera doar traditiile si practicile religioase (rugaciuni diferite, ritualuri diferite, sinagogi diferite).

#4
UnixMarius

UnixMarius

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,435
 • Înscris: 02.03.2006

View PostLoveDemon, on Nov 30 2006, 12:17, said:

Nu exista diferente intre sarbatori la cele doua ramuri. Difera doar traditiile si practicile religioase (rugaciuni diferite, ritualuri diferite, sinagogi diferite).


Exact , desi ca si unii si altii au mai modificat anumite aspecte , sau au adus cate ceva in traditie , sarbatorile sunt la fel . Difera limba , sephardimii vorbesc ladino iar Askenazi vorbesc Yidish . Schwer zu zain a id ...  :photo:

Ca un exemplu` Tu Bi`Svat , Askenazi o numesc : Rosh Hassana La Ilanot , iar Sephardimii spun Rosh Hassana Dos Arbros . Adica Anul Nou al Pomilor/Arborilor in ambele limbi .  :peacefingers:

Edited by UnixMarius, 30 November 2006 - 18:14.


#5
LoveDemon

LoveDemon

  Internet Lodger

 • Grup: Moderators
 • Posts: 3,417
 • Înscris: 22.09.2003

View PostUnixMarius, on Nov 30 2006, 18:11, said:

Exact , desi ca si unii si altii au mai modificat anumite aspecte , sau au adus cate ceva in traditie , sarbatorile sunt la fel . Difera limba , sephardimii vorbesc ladino iar Askenazi vorbesc Yidish . Schwer zu zain a id ...  :photo:

Ca un exemplu` Tu Bi`Svat , Askenazi o numesc : Rosh Hassana La Ilanot , iar Sephardimii spun Rosh Hassana Dos Arbros . Adica Anul Nou al Pomilor/Arborilor in ambele limbi .  :peacefingers:
Cu micul amendament ca yidish-ul si ladino sunt limbi pe cale de disparitie astazi, sunt foarte putini vorbitori, si in curand nu vor mai fi deloc. Acum vorbesc toti ebraica sau limba tarii in care traiesc. Comunitatile evreiesti nu mai sunt (quasi)ermetice si self-sufficient in diaspora ca sa aiba o limba doar a lor, vie, ca pe vremuri.

#6
LoveDemon

LoveDemon

  Internet Lodger

 • Grup: Moderators
 • Posts: 3,417
 • Înscris: 22.09.2003
Astazi e Erev (ajun) Hanuka.

#7
UnixMarius

UnixMarius

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,435
 • Înscris: 02.03.2006

View PostLoveDemon, on Dec 15 2006, 19:56, said:

Astazi e Erev (ajun) Hanuka.


Happy Hanuka .  :)

#8
LoveDemon

LoveDemon

  Internet Lodger

 • Grup: Moderators
 • Posts: 3,417
 • Înscris: 22.09.2003
In seara asta e Erev (ajun) Tu Bi’Shvat - Anul Nou al Pomilor.

#9
LoveDemon

LoveDemon

  Internet Lodger

 • Grup: Moderators
 • Posts: 3,417
 • Înscris: 22.09.2003
In seara asta e Erev Purim.

#10
LoveDemon

LoveDemon

  Internet Lodger

 • Grup: Moderators
 • Posts: 3,417
 • Înscris: 22.09.2003
In seara asta e Erev Pesah.

#11
LoveDemon

LoveDemon

  Internet Lodger

 • Grup: Moderators
 • Posts: 3,417
 • Înscris: 22.09.2003
Astazi e Erev Pesah.

Edited by LoveDemon, 09 April 2007 - 01:03.


#12
dani59

dani59

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 292
 • Înscris: 11.02.2007
Astazi este Erev Pesah si maine este Ziua a 7-a de Pesah (Shvii shel Pesach).

#13
LoveDemon

LoveDemon

  Internet Lodger

 • Grup: Moderators
 • Posts: 3,417
 • Înscris: 22.09.2003
LOL, da, ma scuzati, am corectat :). Ma gandeam la Hol HaMoed cand am scris chestia aia (ca e inchis Misrad ha-Pnim si ma oftica), si eram si franta de oboseala.

#14
dani59

dani59

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 292
 • Înscris: 11.02.2007
Nu e tocmai sarbatoare iudaica, este sarbatoare israeliana, astazi are loc Ziua Comemorarii Victimelor Holocaustului.

(aviz celor din alt thread).

#15
mwlambo

mwlambo

  Always watching you

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,481
 • Înscris: 10.12.2006

View Postdani59, on Apr 16 2007, 09:09, said:

Nu e tocmai sarbatoare iudaica, este sarbatoare israeliana, astazi are loc Ziua Comemorarii Victimelor Holocaustului.

(aviz celor din alt thread).
Gresesti spunandu-i sarbatoare; cred ca este o comemorare a victimelor holocaustului, nu-i nimic de sarbatorit azi, ci o zi neagra ce ne aduce aminte de ceva ce nu trebuie uitat niciodata.

#16
dani59

dani59

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 292
 • Înscris: 11.02.2007

View Postmwlambo, on Apr 16 2007, 17:14, said:

Gresesti spunandu-i sarbatoare; cred ca este o comemorare a victimelor holocaustului, nu-i nimic de sarbatorit azi, ci o zi neagra ce ne aduce aminte de ceva ce nu trebuie uitat niciodata.
1)ai perfecta dreptate
2)am uitat sa ma scuz, dar sunt aici de peste 25 de ani, romana mea nu mai e ca in tinerete.
Am cautat cuvinte potrivite pt descrierea evenimentului si se pare ca am gresit. In partea a doua a postului am evitat orice folosire a verbului "a sarbatori", se pare ca nu am fost destul de atant in tot ce am scris. Trebuie sa traiesti aici aceasta zi, si ai sa-ti dai seama de seriozitatea comemorarii.
3)cer inca o data iertare daca am ranit sentimentele cuiva, chiar si fara vointa.

#17
LoveDemon

LoveDemon

  Internet Lodger

 • Grup: Moderators
 • Posts: 3,417
 • Înscris: 22.09.2003
Astazi (inca mai) este Ziua Memoriala, inchinata comemorarii tuturor celor cazuti in razboaiele israeliene, iar maine este Ziua Independentei (ziua nationala), care marcheaza 59 de ani de existenta a Statului Israel.

#18
dani59

dani59

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 292
 • Înscris: 11.02.2007
Duminica 6 mai, sarbatorim Lag BaOmer. Sambata seara, toata tara de la Dan si pana la Eilat e plina de focuri de tabara. Deh, asa se sarbatorete Lag BaOmer (33 in numaratoarea de Omer care incepe in ultima zi de Pesach si tine 7 saptamani).

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate