Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)
 

Intrebări în legătură cu electricitatea din Romania

* * * * - 13 votes
  • Please log in to reply
13795 replies to this topic

#703
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,811
  • Înscris: 14.10.2008
Astazi am scapat de un gunoi modern numit disjunctor tripolar folosit pe trifazic la persoane juridice ca deh, Electrica presupune fara sa te intrebe ca folosesti motoare trifazice si pentru asta vrei trifazat nu ca ai prea multi consumatori monofazici carora nu le ajunge doar o faza ceausista de pe scara blocului.

De magazinul si biroul familiei este vorba, am mai spus ca ma enerva declansarea totala a acelui disjunctor Comtec Shunt Trip, (BRL) noaptea trecuta a fost de cosmar, din cauza unor sigurante "coapte" in panoul interior se producea un scurt la fiecare 2 ore si pica absolut tot, prima data la 22:30-la 23:45 primesc telefon de la firma de paza ca alarma a pierdut AC-ul, verific pe PC streamul era down, la ora 0 restabilesc alimentarea, dar la 2:45 prind live pe PC repetarea pocinogului, cade din nou in sfecla streamingul de supraveghere, 3 ore fara tensiune pana la 6:30 cand s-a deshis pravalia, la ora 5 suna din nou firma de paza dar nu a mai raspuns nimeni.

Am chemat electricienii de la CEZ cu care am inlocuit toate sigurantele automate din interior si am dat jos mizeria aia inutila in cazul meu de Comtec punand 3 automate distincte de 40 A in locul lui, e de mare porc sa pice toata instalatia pentru o problema izolata pe doar 1 faza. Insa toate cele 5+3=8 sigurante a trebuit sa le cumpar eu.

In caz de motor trifazic (90% exclus) se poate pune o bareta de plastic pe cele 3 sigurante, eu aseara am dat jos bareta de pe Comtec dar degeaba, la fel declansa, toate 3 butoanele.

Efort inutil dar la ora 0 m-am pus pe treaba si am notat care siguranta din panou si ce anume opreste ca sa stiu pe care e supravegherea video sa stiu sa nu o "dau afara". Apoi am muncit sa dau jos bareta Comtec-ului, a durat 5 minute.:notangel:

Daca vreodata mi se mai monteaza asa ceva, de exemplu acasa unde panoul cu contoare ar putea fi schimbat, chem iar CEZ-ul sa il dea jos, moarte disjunctoarelor Comtec, bullshit enervant ce sunt.

Edited by Neaceasca85, 11 October 2011 - 17:41.


#704
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,811
  • Înscris: 14.10.2008
Comice si bune de speriat necunoscatorii sunt alte gunoaie moderne, si anume intrerupatoarele cu led din comert, pai eu am acasa din anul 2000 Made In Turkey si unele inca lumineaza perfect lampita aceea, dar astea noi, de exemplu Lohuis, la 1-2 minute sau maxim cateva ore de la montare ledul acela se autodistruge bazaind-paraind, scotand fum, mirosind puternic.

Si becul lumineaza slab cat timp ledul se distruge, cred ca au rezistorii prosti si trece prea mult curent care prajeste ledul, ce e mai grav e ca la unele se incinge atat de tare de se topeste clapeta de plastic facand comutatorul bun de aruncat la gunoi desi abia ce dai banii pe el. Astazi am montat 6 intrerupatoare, la 3 s-a ars ledul imediat, la 1 din ele s-a distrus clapeta, deci trebuie cumparate in varianta fara led ca nu mai sunt ce au fost.

Iar apropo de siguranta generala tripolara, am aflat pe o arie dedicata instalatiilor electrice ca motoarele trifazice serioase trebuie sa aibe ele un releu termic care sa le protejeze cand pica 1 faza, nu cretinisme de genul Comtec montate la contor.

Edited by Neaceasca85, 12 October 2011 - 18:11.


#705
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,568
  • Înscris: 13.06.2004
Ieri când am fost la plimbare cu otobelul pe linia 449 (încă nu e tomberonoizată și asta) mi-am satisfăcut o curiozitate: să văd dacă la drumul ce pleacă din Șos. București - Ploiești (D.N. 1( spre Aerop. "Henry Coandă" (fost Otopeni) vechile corpuri de iluminat stradal, produse în anii '70-'80 de "EL.BA." mai au lămpi cu vapor de mercur sau le-au fost montate lămpi cu vapori de sodiu. Au lămpi cu vapori de sodiu acuma.

Pe Șos. Jandarmeriei (lângă interesecția cu Șos. București - Ploeiști (D.N. 1)) am văzut atârnat de un stâlp un transformator 20 k.V. - ? V de dimensiuni mai mici (era "cocoțat" sper vârf).

Edited by djl, 13 October 2011 - 00:29.


#706
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006

 Neaceasca85, on 12th October 2011, 19:06, said:

.... dar astea noi, de exemplu Lohuis, la 1-2 minute sau maxim cateva ore de la montare ledul acela se autodistruge bazaind-paraind, scotand fum, mirosind puternic....
Si becul lumineaza slab cat timp ledul se distruge, cred ca au rezistorii prosti si trece prea mult curent care prajeste ledul, ce e mai grav e ca la unele se incinge atat de tare de se topeste clapeta de plastic facand comutatorul bun de aruncat la gunoi desi abia ce dai banii pe el. .....
Ha, ha si eu am patit la fel cu cateva gunoaie identice. care la fel au facut..Fum, si plosc...
Culmea e ca avand o casa veche de paianta, era exact ce imi lipsea..
Cand le-am facut autopsia, rezistenta era buna. Dar pur si simplu contactele era de la rahat in sus..
Din pacate am uitat sa pastrez plicul pe care era adresa de net a firmei .. Jur ca am vrut sa le fac niste poze..
De fapt cred ca trebuia sa ma duc cu ele la OPC...

#707
Whiteboy2010

Whiteboy2010

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 685
  • Înscris: 27.05.2010

Quote

Astazi am scapat de un gunoi modern numit disjunctor tripolar folosit pe trifazic la persoane juridice ca deh
Rau ati facut, mai ales daca era disjunctor diferential, acum nu mai aveti nici o protectie la electrocutare...pericol de moarte la 400V-iar daca alimentati un agregat frigorific cu motor trifazic, la caderea unei faze se va arde motorul, iar rebobinarea(daca e posibila...) costa o palarie de bani. Cauza declansarii acelui diferential consta in existenta unui curent rezidual, pur si simplu diferentialul sesiza un curent de 3-30 mA care o ia pe unde nu trebuie, deci pericol de incendiu/electrocutare!!! Aveti clar o problema in acea instalatie, nu diferentialul e vinovat!
Intrerupatoarele acelea "cu LED" sunt mai mult ca sigur cu beculet pe neon, n-am vazut niciodata vreun intrerupator pe LED(dioda electroluminiscenta)-iar cauza fumului este ca acel rezistor inseriat cu beculetul de neon este subdimensionat, in loc de 1Mohm au pus de ex. 270Kohm, pt. a lumina mai puternic. Genul asta de intrerupatoare vor disparea oricum, odata cu disparitia becurilor cu incandescenta de pe piata, la CFL/LED nu sunt de nici un folos, ba dimpotriva.

Edited by Whiteboy2010, 13 October 2011 - 15:18.


#708
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,568
  • Înscris: 13.06.2004
Dar cum funcționează semafoarele? Sunt legate la un panou central cu temporizator pentru fiecare semafor în parte?

#709
Logatu

Logatu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,688
  • Înscris: 08.04.2011
Ionizările corona din jurul liniilor de înaltă tensiune pot fi vizibile în timpul nopții? Trec aproape zilnic, pe întuneric, pe lângă o linie care zumzăie, dar nu am văzut scântei pe fire. Poate sunt prea mici, plus că există și iluminat public în acea zonă.

Edited by Logatu, 29 October 2011 - 13:50.


#710
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,811
  • Înscris: 14.10.2008

 Whiteboy2010, on 13th October 2011, 15:15, said:

Rau ati facut, mai ales daca era disjunctor diferential...
Problema din instalatie a fost eliminata, era un scurt in tabloul interior. Motor trifazic nu o sa am niciodata si cele serioase ar trebui sa aibe pe ele un releu termic care sa declanseze la picarea unei faze.

Ala nu era diferential in nici un caz, ci a piece of shit, o idiotenie care repet, n-are ce cauta in instalatia electrica ci agregatul trifazic sa aibe protectia lui, oricum la blocurile romanesti mai ales iarna tot pica cate 1 faza cand se ard sigurantele alea de 100-300 A din firida scarii, deci cu tot cu disjunctor tripolar tot ramai fara 1 faza.

@djl, semafoarele din Slatina au undeva putin mai incolo o cutie asemanatoare cu cele ale Romtelefon cu o usa, are ceva aparatura in ea si e alimentata electric de acolo. Am vazut ca la o pana de curent semafoarele repornesc pe galben intermitent timp de 10-15 secunde apoi intra in ritm.

Edited by Neaceasca85, 30 October 2011 - 16:03.


#711
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,811
  • Înscris: 14.10.2008
Sambata, 29 octombrie, vecinul care a avut o firma de energomontaj a dat jos cele 3 corpuri de iluminat stradal Philips cu becuri cu mercur tot Philips ce au fost montate la poarta mea (1 corp) si poarta vecinilor (2 corpuri) pe 30 mai 2001, au functionat intre iulie 2001 si ianuarie 2007-cand au venit cei de la Primarie cu pocnitorile lor de felinare de plastic ieftin si i-au ordonat vecinului sa le opreasca pe cele 3 mai ales ca nu aveau contor, fiind alimentate direct din tabloul electric printr-un automat Merlin Gerin cu fotocelula si intarziere declansare de 1 minut dupa atingerea/depasirea pragului luminos.

Au ramas cei 2 stalpi cu tevile goale, plus cablul trifazic ce intra in ei, omul gandise pe termen lung ca schimbe cu alte fire din cablu daca se ardea vreunul.

Edited by Neaceasca85, 31 October 2011 - 01:32.


#712
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006

 Whiteboy2010, on 13th October 2011, 15:15, said:

..Intrerupatoarele acelea "cu LED" sunt mai mult ca sigur cu beculet pe neon, n-am vazut niciodata vreun intrerupator pe LED(dioda electroluminiscenta)-iar cauza fumului este ca acel rezistor inseriat cu beculetul de neon este subdimensionat, in loc de 1Mohm au pus de ex. 270Kohm, pt. a lumina mai puternic. Genul asta de intrerupatoare vor disparea oricum, odata cu disparitia becurilor cu incandescenta de pe piata, la CFL/LED nu sunt de nici un folos, ba dimpotriva.
Postare 100% corecta. Cred ca trebuia sa precizez ca "ledul" era un beculet cu neon..
Despre rezistenta de limitare, la mine am gasit de 0.125W..Normal ca se pot duce extrem de repede..
Si eu am avut un intrerupator cu neon, poftim, pus in seri cu un bec economic. Cand am vazut cum incepe sa se autoamorseze becul, din motive clare, nu mai stiam cum sa ma reped sa imi iau unul fara "led", hi, hi..
Si era seara, iar nevasta-mea imi zicea ca..

#713
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,811
  • Înscris: 14.10.2008
Nu toate pe care le-am luat s-au ars iar cele care nu s-au ars inca merg bine mersi si au saptamani bune, ce inseamna asta, ca la unele exemplare rezistenta e corespunzatoare?

#714
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,811
  • Înscris: 14.10.2008
Becurile astea imi fac peri albi, interzicerea incandescentelor de catre Uniunea Sovietica Europeana a dus la calitate proasta in ambele tabere, atat CFL cat si incandescente.

La magazin am pus eu 3 CFL-uri mici ca doar cele mari cu tuburi lungi nu intra in aplice, Camelion se numesc, cu lumina calda, eh, in mai putin de 3 luni 2 deja s-au dus si numai unul mai functioneaza, se pare ca nu rezista la aprinderi repetate, au palpait 5 minute, apoi lumina normala cu miros de ars alte 3 minute si pa, un capat al tubului innegrit si plasticul topit in acel loc, simptome identice la ambele CFL-uri duse.

Alte 2 CFL-uri montate de Paste in 2 aplice ce stau aprinse toata noaptea o duc inca bine, dar nu sunt Camelion ci alte no name-uri. Tot Camelion am insa aici in camera PC-ului si cred ca au peste 1 an, dar sunt alt model, varianta mare-lunga.  

M-au fortat sa pun din nou becuri clasice, no name-uri Top King de 100 w, si astazi dupa mai putin de 1 luna unul dintre ele a decolat la propriu cand a fost aprins, s-a facut cioburi, tandari, au zburat cioburi din aplica si a sarit atat siguranta de la iluminat cat si una dintre cele 3 faze de afara, faza ce includea exact prizele ce nu vreau sa se intrerupa, exact ce doream sa evit sa nu se mai intample nu pot evita, am pus un Philips de 60 w in acel loc dupa ce am dat jos dulia din aplica si pus-o la loc pentru a putea scoate filetul ramas in ea.

Ca fac poc e una, dar sa se sparga cu totul si sa te chinui dupa aia sa scoti filetul cu patentul e inadmisibil, cu atat mai mult ca eu am demontat dulia din corpul de iluminat pozitia acestuia nepermitand extragerea filetului de la becul bomba.

Edited by Neaceasca85, 22 November 2011 - 02:39.


#715
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,623
  • Înscris: 07.02.2003

 Neaceasca85, on 22nd November 2011, 02:36, said:

La magazin am pus eu 3 CFL-uri mici ca doar cele mari cu tuburi lungi nu intra in aplice, Camelion se numesc, cu lumina calda, eh, in mai putin de 3 luni 2 deja s-au dus si numai unul mai functioneaza,
Foloseste CFL-uri serioase nu chinezesti prin conceptie. Vezi ca exista becuri exact cat alea normale minitwist sau twister de la osram, intra in orice aplice pe e14 su 27.

Edited by andreic, 22 November 2011 - 04:15.


#716
minune

minune

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 571
  • Înscris: 01.04.2004
Sunt si cu LED, eu am Schneider simple si duble, cu LED-uri albastre, independente. Iar alternativa la becurile cu incandescenta sunt cele cu halogen. Dupa parerea mea mult mai bune decat cele "economice" care au o lumina si slaba (oricare dintre ele ar fi)  si o temperatura care la fel, oricare ar fi nu se potriveste cu cea de la cele cu incandescenta.

#717
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,811
  • Înscris: 14.10.2008
Alea cu halogen mai bubuie sa sara siguranta? Eu asta vreau sa nu se mai intample daca tot investesc in ele. Sa sara siguranta de 40 A de la un cretin de bec, ce mizerie!  

Am stat linistit o vreme cand am vazut ca becurile nu sunt pe aceeasi siguranta cu prizele dar mi-a sarit si aia de afara. :cursing:

Edited by Neaceasca85, 22 November 2011 - 13:53.


#718
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,568
  • Înscris: 13.06.2004
Sunt curios, oare cât de eficient ar fi d.p.d.v. economic să se construiască 2 microhidrocentrale pe Prahova, una la Breaza, una la Câmpina, ținând cont că la capacitate maximă ar produce 800 - 1.000 k.W. (0,8 - 1 M.W.). Cam care e consumul mediu de curent electric pe locuință?

#719
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,568
  • Înscris: 13.06.2004
Are cineva idee, în anii '30 se foloseau în rețelele de electrificare ruralară stâpi de beton tip scară sau ăștia au apărut doar pe vremea comunismului? Întreb asta pentru că nu am văzut în pozele de epocă așa ceva + că într-o monografie a R.A.T.B. se menționează că S.T.B. (Soc. Comunală a Tramvaielor București) a achiziționat în 1946 o licență pentru a produce asemenea stâlpi (încă mai există stâlpi de genul ăla, pe Bd. Bucureștii Noi, Șos. Kiseleff (numai între P-ța Victoriei și Arcul de Triumf, că între Arcul de Triumf și P-ța Presei Libere i-au dat jos :cursing:), pe Bd. Basarabia (ei) (fost Muncii)).
Fază: lămpile model "Zürich" nu au fost folosite numai în București și în împrejurimile acestuia. Într-un album numit "Romanian Architecture" apărut în 1953 (la începutul aniilor '50 numai în limbi străine le-au scos) apare o lampă model "Zürich" în Orașul Stalin (Brașov)!!! Poza deabea în ianuarie am s-o pun, că deabea atunci se redeschide Muzeul Municipiului București (albumul l-am găsit și la vânzare, dar la un preț cam nesimițit  :thumbdown: ).

Edited by djl, 30 December 2011 - 10:42.


#720
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,568
  • Înscris: 13.06.2004
Din ciculu "unde mai există felinare (lămpi) tronconice": ieri am fost să văd dacă a mai rămas vechea intare de la Ștrandul Tineretului (Kiseleff înainte de perioada comunistă). Erau și 2 tronconice pe acolo, una fără capac, una cu, ambele cu abajurul de pexiglas și nefuncționale. În schimb, când m-am dus să-l iau pe 41 până la P-ța Presei Libere (Rondul III de la Șosea) am văzut ceva tronconice în curtea Fac. de Agronomie... după care am văzut mai multe (și în timp ce eram în tramvai). Sunt cel puțin 15 tronconice funcționale pe acolo! :w00t: :eek: , din care vreo 4 cu abajurul de sticlă mată (îți dai seama după lumina pe care o produc).

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate