Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...
 Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 

Ce posibilitati legale am in intarzierea predarii unui apartament?

- - - - -
  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1
thursdayeighteen0523

thursdayeighteen0523

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 19.02.2024
Buna ziua, am facut o promisiune de vanzare cumparare a unui apartament( antecontract), si dupa 4-5 ani de la acest act inca nu a fost predat apartamentul, parchetul, gresia si fainta au fost puse, sanitarele inca nu sunt cuplate, etc. Multe apartamente inca nu-s de departe la etapa asta, unde pot afla ce autorizatii de constructii au? constructorul tot ma amana cu receptia cladirii.. dar au intarziat ani…o sa dau copy paste la niste clauze din antecontract. Ce pot face din punct de vedere legal? Ce mai importanta intrebare, daca se razgandeste constructorul, nu-mi va restitui avansul de 5% plus ce am mai platit eu pentru materialele suplimentare care au depasit bugetul inclus si imi va plati doar o suma de 5000 euro? Daca ii somez sa plateasca intarzieriile sunt obligati sa le faca sau pot spune ca se razgandesc si platesc doar suma de mai sus enumerata? Problema e ca nu mai gasesc apartament la acelasi pret…

IV.  PERFECTAREA IN FORM AUTENTICÃ A CONTRACTULUI DE VANZARE
Perfectarea in forma autentica a contractului de vanzare va avea loc cel mai tarziu la data de 31.07.2020, data care va putea fi prelungita pana la 30.10.2020 daca se vor ivi conditi meteorologice neprielnice lucrarilor de constructie, moment la care PROMITENTUL - VANZATOR va prezenta extrasul de carte funciara care sa ateste ca imobilul mai sus mentionat este intabulat si este liber de orice fel de sarcini sau servituti, certificatul fiscal si celelalte acte necesare vanzarii (inclusiv apartamentarea blocului).
La aceeasi data de 31.07.2020, respectiv 30.10.2020 se va efectua si predarea-primirea imobilului, pe baza unui proces-verbal care va consfinti faptul ca imobilul s-a predat in starea stabilita prin prezentul antecontract.

VII. CLAUZE SPECIALE. SANCTIUNI.
Prezentul contract se incheie fara clauza de razgandire pentru vreuna din partile contractante.
PROMITENTUL - CUMPARATOR va fi exonerat de obligatia de a cumpara in cazul in care imobilul care face obiectul prezentului antecontract va fi in litigiu sau grevat de sarcini. In aceast situatie, PROMITENTUL-VANZATOR va fi obligat sa restitue integral avansul primit si daune-interese de 5.000 (cincimii) euro. PROMITENTUL-VANZATOR va fi obligat sa plateasca PROMITENTULUI-CUMPARATOR aceste sume in termen de maxim 90 (nouazeci) de zile de la data la care va fi somat de acesta din urma prin orice modalitate prevazuta lege.

In situatia in care PROMITENTUL - VANZATOR depaseste termenul de 30.10.2020, prevazut la art. IV, cu pana la 3 (trei) luni calendaristice, PROMITENTUL-VANZATOR va fi obligat la plata de daune-interese de 200 (dousute) euro pentru fiecare luna de intârziere.
PROMITENTUL-VANZATOR va fi obligat s plateasca PROMITENTULUI-CUMPARATOR
aceste sume in termen de maxim 90 (nouazeci) de zile de la data la care va fi somat de acesta din urma prin orice modalitate prevazuta de lege.
In cazul in care PROMITENTUL - VANZATOR se razgandeste si refuza perfectarea contractului de vanzare in conditiile stabilite prin prezentul antecontract va plati cu titlu de daune-interese o suma globala de 5.000 (cincimii) euro. PROMITENTUL-VANZATOR va fi obligat sa plateasca PROMITENTULUI-CUMPARTOR aceste sume in termen de maxim 90 (nouăzeci) de zile de la data la care va fi somat de acesta din urma prin orice modalitate prevazuta de lege.

In cazul in care PROMITENTUL - CUMPARATOR se razgandeste si refuza perfectarea contractului de vanzare in conditiile mai sus mentionate, prezentul antecontract va fi considerat reziliat de plin drept, PROMITENTUL - CUMPARATOR pierzand din sumele de bani achitate pana la acea data suma de 5.000 euro (cincimeuro), aceasta suma de bani putand fi refinut de PROMITENTUL - VANZATOR cu titlu de daune interese; de asemenea, PROMITENTUL-VANZATOR va mai putea retine din avansul achitat de PROMITENTUL-CUMPARATOR si cheltuielile suplimentare pe care le-a efectuat pentru dotarea apartmentului (in plus fata de standardul prevazut in prezentul antecontract). Diferenta de avans va fi platita de PROMITENTUL - VANZATOR in termen de 90 (nouazeci) zile lucratoare de la data la care PROMITENTUL - VANZTOR va instrina catre orice tert imobilul promis spre vânzare prin PROMITENTUL-CUMPARATOR nu obtine finantarea necesara pentru achizitia imobilului.
In cazul in care una din parti nu-si executa la termenul stabilit obligatile asumate prin aceasta conventie, cealalta parte, in conditiile in care si-a indeplinit obligatiile sau este gata sa le execute, poate opta, fie pentru rezolutiunea conventie si repunerea parfior in situate anterioara, cu obligarea pari in culpã la plata unor daune interese in cuantum de 5.000 c) (cincimiieuro), in condifille prevazute de art. 1279 alin. 2 Cod civil, fie pentru introducere tot actuni la instantele judectoresti competente, prin care va solicita instantei de judea pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract de vânzare, in conditi prevăzute de art. 1279 alin. 3 Cod civil (art, 1279 alin 3 Cod civil, prevede ca: „Daca promitentl refuza sa incheie contractul promis, instanta, la cererea partii care si-a indeplinit propril. obligatii, poate s pronunte o hotãrâre care s fină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerintele legii pentru validitatea acestuia sunt indeplinite").

PROMITENTII-CUMPARTORI isi exprima prin prezentul act acordul anticipat in vederea efecturii oricăror operatiuni cadastrale (cum ar fi, dar fara a se limita la acte de alipire, dezmembrare, apartmentare etc.) necesare PROMITENTULUI-VANZATOR in vedera aducerii imobilului care face obiectul prezentului antecontract până la stadiul promis spre vânzare. Prezenta tine loc de declaratie expres in sensul celor de mai sus si poate fi folosita in vederea obtinerii actelor necesare intocmirii contractului de vânzare.

VIII. TRANSMITEREA PROPRIETATIL SI PREDAREA IMOBILULUI
Transmiterea proprietatii si predarea imobilului va avea loc la data incheierii in formal autentica a contractului de vânzare privind acest imobil, in termenul mentionat mai sus.

IX. MODIFICAREA ANTECONTRACTULUI
Renuntarea la un drept sau modificarea oricãrei prevederi a prezentului antecontract nu va produce efecte decât dacă este facut in scris, sub forma unui act aditional la prezentul antecontract, semnat de fiecare parte contractanta in care se va specifica natura si limita uner astfel de renuntări sau modificări.

X. FORTA MAJORA
Forta majora exonereaza partile de raspundere in cazul executarii necorespunzatoare sau cu intarziere a obligatiilor asumate prin prezentul contract.
Prin forta major se intelege un eveniment independent de vointa partilor, imprevizibil si insurmontabil, aparut dupã incheierea contractului si care impiedica partile sa-si execute obligatiile asumate.

XI. SOLUTIONAREA LITIGILOR
Orice litigiu decurgând din sau in legätura cu acest contract, inclusiv referitor validitatea, interpretarea, executarea ori desfiintarea prezentului contract se va solutiona de către instantele judectoresti competente.

XIL. DISPOZITIL FINALE
Partile contractante declara ca au cunostina despre faptul ca in situatia in care
PROMITENTUL - VÂNZTOR nu-si indeplineste promisiunea de a incheia contractul de vânzare, PROMITENTUL - CUMPARATOR va avea dreptul ca la termenul fixat prin antecontract pentru autentificare sa solicite inscrierea in cartea funciara a unei ipoteci legale asupra imobilului, pentru restituirea sumei plätite in baza antecontractului potrivit art. 2.386 pct. 2 Cod civil.
Noi, partile contractante, declarăm cã nu solicităm inscrierea in cartea funciara a prezentului antecontract la momentul incheieri acestuia.
Acestui antecontract ii sunt aplicabile dispozitiile incidente in materie din Codul civil, precum si orice alte acte normative incidente in materie.

#2
cristiandrei

cristiandrei

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,144
  • Înscris: 19.05.2005
"PROMITENTUL-VANZATOR va fi obligat la plata de daune-interese de 200 (dousute) euro pentru fiecare luna de intârziere."

Si tu inca nu i-ai trimis somatia printr-un avocat?

#3
thursdayeighteen0523

thursdayeighteen0523

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 19.02.2024
O sa incerc zilele astea sa vorbesc cu un avocat sa ma lamureasca, eram curios daca cineva a mai avut o situatie asemanatoare, sau daca cineva din domeniul juridic ma poate sfatui aici putin.

#4
aladdin2k

aladdin2k

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,500
  • Înscris: 23.06.2004
@cristiandrei, e vorba de intarziere pana la 3 luni, deci nu cred ca poate cere mai mult de 600 euro in conditiile in care constructorul a intarziat ani de zile. La o citire rapida printre randuri probabil ca intelegi ceea ce te astepti sa fie, ca primesti 200 euro pentru fiecare luna de intarziere peste 3 luni si ti se pare ok. Dar cred ca intentionat a fost scris asa.
Interesant e ca singurul loc unde lipseste orice referinta la avans e exact acolo unde se razgandeste vanzatorul fara justificare. Formularea, intr-adevar, da de inteles ca vanzatorul se poate razgandi oricand platind doar 5000 euro. Lucru care s-ar putea sa-i convina (au patit unii asa pe la Iasi parca; dupa ce achitasera in avans apartamentele ce urmau a fi construite, la final constructorul le-a dat banii inapoi plus 10-20k daune cat erau trecute in contract apoi a vandut apartamentele la pretul zilei; pret ce depasea cu mult pretul initial + daunele platite).
Totusi, a citit cineva in afara de tine acest contract atunci cand l-ai semnat? Vreau sa zic un jurist/avocat. Cred ca acum chiar ar fi momentul sa discuti cu unul; daca pretul contractat e mult sub pretul pietei la zi, constructorul nu mai are niciun interes sa va vanda la pretul de acum 5 ani.
Personal, as zica ca miroare a teapa. Sper ca pentru banii pe care i-ai dat ulterior (pentru gresie, faianta), ai ceva documente (facturi, chitante) in care sa fie scris ce ai platit.

#5
thursdayeighteen0523

thursdayeighteen0523

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 19.02.2024
@cristiandrei: nu am vorbit inca cu un avocat, urmeaza sa fac acesta programare.
@aladdin2k: tare ma tem ca asa se va intampla.. ori ma amana pana renunt eu..

#6
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,282
  • Înscris: 27.10.2007

Quote

31.07.2020, data care va putea fi prelungita pana la 30.10.2020
De la 31.10.2020 pana acum sunt mai bine de trei ani, trebuia sa te rațoiești la dezvoltator mai demult. si, dupa un an de intarziere, de la data prevazuta in contract, trebuia sa incepi sa iti faci griji.
Este posibil ca dezvoltatorul sa nu mai mai vrea sa iti vanda, pe motiv ca are alti clienti care ofera mai mult.
Era bine daca notai promisiunea de vanzare cumparare in cartea funciara - acum nu mai poti, ca au trecut mai mult de sase luni de la termenul stipulat în antecontract.
pe scurt este musai sa vorbesti cu un avocat.

Quote

unde pot afla ce autorizatii de constructii au?
de la primarie.
dar, in principiu, in antecontract ar trebui sa fie invocata autorizatia de constructie, impreuna cu un un istoric al terenului. ia citeste antecontractul cu atentie!

daca ne spui orasul si adresa constructiei, te putem ajuta, majoritatea primariilor au pus pe net evidenta autorizatiilor de constructie.

Edited by strongsss, 20 February 2024 - 22:48.


#7
the_blue_raven

the_blue_raven

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,162
  • Înscris: 03.12.2021
Crezi ca are CF acum ? Acum 3 ani sigur nu avea, fix pe asta se bazeaza dezvoltatorii ca nu ai cum sa iti treci avansul in CF. Si multora nici nu le vine in cap. Recte aceasta postare. Pai eu in atatia ani vorbeam cu mama notarilor si avocatilor si stiam pe de rost optiunile.

#8
costinuti

costinuti

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,433
  • Înscris: 19.09.2007
In mod sigur are CF pe teren si tot era ceva si ii aveai la mana. Asa, greu de zis si dupa atatia ani probabil in instanta sa rezolvi ceva daca nu vor sa se rezolve amiabil.

#9
thursdayeighteen0523

thursdayeighteen0523

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 19.02.2024
Ce ar trebui sa contina un antecontract sau act aditional atasat antecontractului pentru a te feri de falimentul constructorului?

#10
sfantu.dracu

sfantu.dracu

    Taur de Balaur

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,173
  • Înscris: 28.06.2005
Că plata se face în urma semnării procesului verbal de recepție cantitativă și calitativă. Proces care se semnează după efectuarea unor teste ce durează câteva zile (3-5).

Nu e ok, nu pierzi și banii.
Doar timpul de așteptare. Și eventuala devalorizare.

Dar unde găsești vânzătorul care să accepte aceste condiții?

Edited by sfantu.dracu, 04 March 2024 - 17:27.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate