Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare bec far VW Touran 1T3

Ce parere aveti de viteza/ modul ...

Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions
 Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica

Ce componenta e asta si ce ziceti...
 Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg
 Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...
 

Ciudățenie placă bază - sistem de neoprit

* * - - - 1 votes
  • Please log in to reply
26 replies to this topic

#1
Sebiko

Sebiko

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 978
  • Înscris: 01.12.2003
Bună ziua!

Un utilizator conservator deține un sistem ce dispune de o placă de bază Gigabyte G41m-combo, revizia 2(știu, e o vechitură, dar omul - zgârcit de altfel - nu e dispus să dea bani pe altul). În ultimii 2 ani, pentru că placa de rețea a cedat (a refuzat să mai funcționeze și să se conecteze la internet), s-a optat pentru un adaptor USB. Sistemul, care avea licență de windows 7, a funcționat fără alte probleme până mai zilele trecute când, subit, a început să refuze să se mai oprească la apăsarea butonului de shutdown. Diversele soluții disponibile pe internet nu au dat rezultate.
Am încercat să instalez windows 10, în speranța că poate fi ceva de la drivere (un upgrade a fost achiziția unui SSD). Același efect.
Am constat că porturile USB au refuzat să mai funcționeze. La reinstalarea windows dar și a driverelor, a apărut mesajul că sistemul a dezactivat, din cauza unor erori, controlerul USB. După dezinstalarea acestuia și repornire, nu au mai apărut cu semnul exclamării în dreptul lor, dar nici nu au mai funcționat. Fără o altă explicație. În porturi erau introdus mouse-ul, tastatura, cablul de la imprimantă și, evident, adaptorul de rețea. Soluția a fost un adaptor PCI - USB. Singurul port care funcționează dintre cele vechi e cel din panoul frontal. Interesant e că la intrarea în bios, cu tastatura cuplată, se intră și funcționează (cu ușoare sincope, dar funcționează). La initializarea sistemului, subit, tastatura și mouse-ul refuză să mai funcționeze.
Sursa e perfect funcțională. Am încercat - ca și test - și cu o altă sursă (nouă). Același efect.
În cazul windows 7 am încercat:
1. Dezactivare din startup a aplicațiilor care, de regulă, mai generează asemenea reacții ale sistemului. (acrobat reader, printre altele)
2. Verificarea aplicațiilor care pornesc odată cu sistemul.
3. Dezactivarea fișierului de paginare, a hibernării.
4. Reinstalarea windows de la 0, cu actualizarea driverelor necesare la ultima versiune de pe site-ul producătorului plăcii de bază.
5. Dezactivarea din bios a opțiunii de «trezire» a sistemului (wake-up), dar și de la adaptorul de rețea. Am încercat oprirea și cu adaptorul scos din portul USB. Menționez că placa de rețea on-board a fost dezactivată din bios.
În cazul windows 10, pe lângă punctele 1,2,3 anterioare (era windows instalat pe curat, fără alte aplicații) am mai încercat soluțiile de pe internet (https://softwarekeep...-wont-shut-down):
1. Dezactivare fast startup.
2. Oprire forțată (shutdown /s /f /t 0)
3. Restabilirea de sistem nu era cazul să o încerc, câtă vreme sistemul abia era instalat.
4. Upgrade drivere (era deja instalat windows 10 - ultima versiune)

Attached Files

  • Attached File  2000.jpg   239.99K   27 downloads

Edited by Sebiko, 16 February 2024 - 20:49.


#2
Valy_User

Valy_User

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,006
  • Înscris: 02.08.2021
Pune Iobit Driver installer și actualizează totul la zi.

#3
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003
Nu pare sa fie ceva software asa ca cele incercate nu aveau rost. Eu as incerca sa-i upgardez biosul sub DOS in caz ca nu e deja ultimul, sa fii sigur ca nu are probleme pe partea asta, unele cipuri de bios se cam duc in timp mai ales ca e o vechitura si nu mai initializeaza corect.
Dupa care folsorea unei surse performante si retestarea placii. Drivere asiguri de la producator, winul lasi ultimul sa updateze unde e cazul ca el nu prea iti pune tot oricum. Folosesti doar win 10.

Edited by andreic, 17 February 2024 - 00:49.


#4
Sebiko

Sebiko

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 978
  • Înscris: 01.12.2003

View PostValy_User, on 16 februarie 2024 - 20:52, said:

Pune Iobit Driver installer și actualizează totul la zi.

Încercat anterior... atât pe windows 7 cât și pe windows 10. Dacă pentru 7 nu se mai oferă suport, la 10 mai găsește el ceva drivere.

#5
Raz0rblade

Raz0rblade

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 675
  • Înscris: 18.08.2021
Calculatorul ala face parte din istorie. Posibil sa se remedieze din probleme cu un upgrade de BIOS, posibil sa apara aceleasi probleme dupa o perioada - BIOS corupt. Conservatorismul asta e bun, dar daca pui in balanta consumul de curent al sistemului cat timp nu functioneaza in parametri, iesi in pierdere. Alternativ, poti incerca cu o placa de baza de generatie/socket similar, testata si functionala. Poate sa ai vreu core2quad pe ea, ca sa merite mentinerea in functiune a dinozaurului.

#6
Sebiko

Sebiko

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 978
  • Înscris: 01.12.2003

View Postandreic, on 16 februarie 2024 - 20:53, said:

Nu pare sa fie ceva softweare asa ca cele incercate nu aveau rost. Eu as incerca sa-i upgardez biosul sub DOS in caz ca nu e deja ultimul, sa fii sigur ca nu are probleme pe partea asta, unele cipuri de bios se cam duc in timp mai ales ca e o vechitura si nu mai initializeaza corect.
În cazul Bios, există 2 versiuni disponibile (FA și FB). Sistemul inițial venise cu FA. Am făcut cu ceva ani upgrade la FB (care nu aducea lucruri spectaculoase, ci posibilitatea de a modifica tensiunile pentru memorii. Nu s-a operat nici o modificare, tensiunile fiind lăsate pe cele implicite.

View PostRaz0rblade, on 16 februarie 2024 - 21:12, said:

Posibil sa se remedieze din probleme cu un upgrade de BIOS, posibil sa apara aceleasi probleme dupa o perioada - BIOS corupt.

Biosul este, de ceva ani, la ultima și singura versiune existentă (în afara celei din fabrică). https://www.gigabyte...support-dl-bios

View PostRaz0rblade, on 16 februarie 2024 - 21:12, said:

Alternativ, poti incerca cu o placa de baza de generatie/socket similar, testata si functionala. Poate sa ai vreu core2quad pe ea, ca sa merite mentinerea in functiune a dinozaurului.

Dacă la o sursă nouă am avut acces, la o altă placă dinozauriană nu am acces în acest moment.

Reiau ceea ce mi s-a părut ciudat:

Am constat că porturile USB au refuzat să mai funcționeze. La reinstalarea windows, dar și a driverelor, a apărut mesajul că sistemul a dezactivat, din cauza unor erori, controlerul USB. După dezinstalarea acestuia și repornire, nu au mai apărut cu semnul exclamării în dreptul lor, dar nici nu au mai funcționat. Fără o altă explicație.
În porturi erau introdus mouse-ul, tastatura, cablul de la imprimantă și, evident, adaptorul de rețea. Soluția a fost un adaptor PCI - USB. Singurul port care funcționează dintre cele vechi e cel din panoul frontal. Interesant e că la intrarea în bios, cu tastatura cuplată, se intră și funcționează (cu ușoare sincope, dar funcționează). La initializarea sistemului, subit, tastatura și mouse-ul refuză să mai funcționeze.


View Postandreic, on 16 februarie 2024 - 20:53, said:

unele cipuri de bios se cam duc in timp mai ales ca e o vechitura si nu mai initializeaza corect.

Cred că totuși a inițializat dacă a intrat în windows. Nu au mers porturile USB de pe placa de bază. Nu am găsit scurt-circuituri, cablurile erau introduse ferm și nu erau tensionate. Porturile de la adaptorul PCI - USB funcționează normal.

Edited by Sebiko, 16 February 2024 - 21:22.


#7
STARTREK1

STARTREK1

    căutător pe gugăl

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,186
  • Înscris: 27.06.2007
cu bani dati pe adaptor si ssd mai puneai 100 ron si cumparati un sistem care e racheta pe langa antichitatea aia https://www.samwise....-8gb-ddr3-13637

ps. suspectez condensatorii - ori uscati, ori scursi

Edited by STARTREK1, 16 February 2024 - 22:22.


#8
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,862
  • Înscris: 06.10.2003
Exact. Cu 2-300 de lei luai ceva mai din zilele noastre. E plin de configurații AM3 pe olx.

#9
pateu_98

pateu_98

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,967
  • Înscris: 12.11.2012

View PostSebiko, on 16 februarie 2024 - 20:46, said:

Ciudățenie placă bază - sistem de neoprit
Bună ziua!

Un utilizator conservator deține un sistem ce dispune de o placă de bază Gigabyte G41m-combo (știu, e o vechitură, dar omul - zgârcit de altfel - nu e dispus să dea bani pe altul).
În ultimii 2 ani, pentru că placa de rețea a cedat (a refuzat să mai funcționeze și să se conecteze la internet), s-a optat pentru un adaptor USB.
Sistemul, care avea licență de windows 7, a funcționat fără alte probleme până mai zilele trecute când, subit, a început să refuze să se mai oprească la apăsarea butonului de shutdown.
Am constat că porturile USB au refuzat să mai funcționeze.
La reinstalarea windows dar și a driverelor, a apărut mesajul că sistemul a dezactivat, din cauza unor erori, controlerul USB.
După dezinstalarea acestuia și repornire, nu au mai apărut cu semnul exclamării în dreptul lor, dar nici nu au mai funcționat. Fără o altă explicație.
Sursa e perfect funcțională. Am încercat - ca și test - și cu o altă sursă (nouă). Același efect.
Deci daca omu e zgarcit si se incapataneaza sa isi cumpara un kit eftin la mana a doua, sfatu meu e sa l lasi in plm cu calculatoru lui vechi si stricat! Ca e atat da vechi ca s a stricat subit si e mai scumpa reparatia circuitelor la controleru USB dacat sa cumpara un kit mai nou second hand
Nu ti mai bate tu capu sa il ajuti sa isi repara calculatoru si pa degeaba ca sigur nu te plateste

Deci singurele mele solutii is astea doua:
1. Sa cumpara un kit second hand
2. Sa repara circuitu stricat la placa da baza, da reparatia e mai scumpa dacat un kit!


View Postandreic, on 16 februarie 2024 - 20:53, said:

Nu pare sa fie ceva softweare asa ca cele incercate nu aveau rost. Eu as incerca sa-i upgardez biosul sub DOS in caz ca nu e deja ultimul, sa fii sigur ca nu are probleme pe partea asta, unele cipuri de bios se cam duc in timp mai ales ca e o vechitura si nu mai initializeaza corect.
Dupa care folsorea unei surse performante si retestarea placii. Drivere asiguri de la producator, winul lasi ultimul sa updateze unde e cazul ca el nu prea iti pune tot oricum. Folosesti doar win 10.
Nu vreau sa par Gigi Contra da poti sa elaborezi treaba cu 'unele cipuri da bios se duc in timp si nu mai initializaeaza corect' ?
Adica cum se degradeaza (software ul la) cipu da bios la o placa da baza? Ca daca e mecanica degradarea atuncea are sens ce zici tu ca se buleste fizic cipu da bios si nu mai functioneaza placa da baza
Da tu ai zis la @initiator sa faca upgrade la bios. Deci cum se strica software ul la cipu da bios?

#10
DannyHuwe

DannyHuwe

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,577
  • Înscris: 30.03.2023
https://www.gigabyte...bo-rev-20/sp#sp
e foarte vechi sistemu cu socket 775 core2duo si ddr2/ddr3

iei un i5 sau amd cu 3-400 ron de la firme de cartier sau olx

#11
pateu_98

pateu_98

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,967
  • Înscris: 12.11.2012
Erata:

View Postpateu_98, on 16 februarie 2024 - 22:28, said:

Deci daca omu e zgarcit si se incapataneaza sa nu isi cumpara un kit eftin la mana a doua, sfatu meu e sa l lasi cu calculatoru lui vechi si stricat! Ca e atat da vechi ca s a stricat subit si e mai scumpa reparatia circuitelor la controleru USB dacat sa cumpara un kit mai nou SH
Nu ti mai bate tu capu sa il ajuti sa isi repara calculatoru si pa degeaba ca sigur nu te plateste

Deci singurele mele solutii is astea doua:
1. Sa cumpara un kit second hand
2. Sa repara circuitu stricat la placa da baza, da reparatia e mai scumpa dacat un kit!
Repet si imi sustin sfatu

#12
born2lose

born2lose

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,784
  • Înscris: 06.09.2004

Vizualizare mesajSebiko, pe 16 februarie 2024 - 21:21, a scris:

Reiau ceea ce mi s-a părut ciudat: …
ce-i asa ciudat ca in sfarsit a crapat antichitatea aia care oricum si-a depasit durata standard de viata de cateva ori? asta e, era veche, s-a stricat, nu-i nimic paranormal.

#13
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003

Vizualizare mesajpateu_98, pe 16 februarie 2024 - 22:28, a scris:

Adica cum se degradeaza (software ul la) cipu da bios la o placa da baza?
Sigur, asa cum se corupe orice cmos, apare bit flip pe unele celule precum la ram, pierzi sarcina electrica. Se executa comenzi cu date incorecte sau crapa cu totul executia, dar nu e cazul la initiator. Daca e posibila o rescriere proaspata reface nivelurile optime pe celule.

Edited by andreic, 17 February 2024 - 01:08.


#14
pateu_98

pateu_98

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,967
  • Înscris: 12.11.2012
Multumesc foarte mult da raspuns @andreic!
Acuma am inteles ce ai zis si are sens treaba cu degradarea softwarelui la cipu da bios datorita trecerii timpului mai ales ca fluctuatiile da temperatura influenteaza cipu fizic da bios de pe placa da baza

Daca nu te intrebam nu as fi a flat. D aia mai bine sa pari prost ca intrebi si sa te destepti dacat sa nu intrebi

Totusi eu imi sustin sfatu da mai sus ca @OP a zis c a facut deja upgrade la BIOS da problemele persista.

Deci sfatu meu e:
@initiator, nu ti mai bate capu sa il ajuti pa omu acela sa isi repara calculatoru ca e prea vechi si s a stricat da la vechime
Da daca merge reparata placa da baza posibil sa fie mai scumpa reparatia dacat un kit din zilele noastre second hand

#15
nei-k

nei-k

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,538
  • Înscris: 21.12.2006
Vorbim despre o placă de bază cu tehnologie din 2008 și procesor cu tehnologie din 2006, care au funcționat împreună cel puțin din 2011. Nu merita sa mai cheltuie un ban cu ele. Drumul lor e la reciclat.

Spune-i zgârcitului că acea platformă veche consumă mai mult curent decât o platformă mai nouă, își va recupera cheltuiala din economia la curent. Plus ca totul va rula mai bine și mai rapid.

#16
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,043
  • Înscris: 24.02.2006
placa aia are cam 15 ani. daca insista sa o foloseasca in continuare, as recomanda o vizita la un electronist care sa-i verifice placa si sa-i schimbe componentele defecte.
principalele componente afectate de varsta sunt condensatorii. in plus, in timp e posibil sa fi ajuns pe placa diverse lichide (chiar si simplul condens; e putin, dar in timp se aduna) care sa fi corodat parti din circuit.

#17
GlCA_Contras

GlCA_Contras

    Master Mind

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,666
  • Înscris: 21.03.2020
iti bati joc de timpul tau (si al nostru implicit) practic pentru ca e unul zgarcit si prost.

Edited by GlCA_Contras, 17 February 2024 - 09:57.


#18
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003

Vizualizare mesajpateu_98, pe 17 februarie 2024 - 09:03, a scris:

a zis c a facut deja upgrade la BIOS da problemele persista.
La asta n-am fost atent, daca l-a refacut si persista, clar e altceva. E un pas pe care e bine sa-l faci daca placa e veche si nu a fost niciodata "rescrisa" ca nu stii de unde sare defectul.
Iar pentru USB-uri ar trebui testat cu un usb tester sa vada daca alimentarea lui e buna, daca nu pica tensiunea in mers prea mult.

Attached File  20240217_100939.jpg   279.5K   22 downloads

Edited by andreic, 17 February 2024 - 10:13.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate