Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ajutor inlocuire LCD masuna de ca...

Ce impozite , taxe platesc daca c...

Range Rover Evoque, 2020, Hibrid,...

Pompa erbicidat p100
 [CUM] Pot sa ajung la Impact Hub ...

Apartament in bloc nou.

Tantari uriasi

lenovo ideapad 1 15alc7
 caut cablu lvds(video-invertor) p...

Adobe premiere pro, problema seta...

Ochelari distanta intermediara

Cum pot sa montez un SSD Sata in ...
 Digi + patronul Prima TV cumpara...

Husa si folie pt. Samsung Galaxy ...

Plita electrica moderna

problema incalzitor de apa Ferroli
 

Informații despre router

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1
stalker2142

stalker2142

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,797
  • Înscris: 29.10.2017
Ca sa nu mai deschid alt topic.. Au venit de la compania de internet sa-mi instaleze net prin fibra optica in loc de vechiul cablu simplu; dupa ce au tras cablul si au instalat splitterul ala pentru net si tv angajatul a facut o poza la eticheta routerului meu (proprietate personala) care contine serial number, mac address, ssid si wireless password PIN
Atunci pe loc am crezut ca poate la fibra optica trebuie sa introduca mac-ul routerului undeva in sistem la ei ca sa aiba acces, dar pe urma am inceput sa imi pun intrebari si am realizat ca nu are legatura ca trebuie sa functioneze cu orice router. Voi ce parere aveti, de ce a facut poza angajatul?
Am inceput sa fac niste simulari si accesul la reteaua wireless o am parolata, si mai departe la linkul de configurare a routerului am setat parola.

#2
Ravy

Ravy

    Don't be sad, get MAD!

  • Grup: Moderators
  • Posts: 16,257
  • Înscris: 05.01.2006
Ți-am creat topic dedicat - nu are legătură cu subiectul unde ai postat inițial. Menționează și compania de internet pentru a muta acest subiect pe aria dedicată (cum nu are legătură cu Networking)

#3
Valy_User

Valy_User

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,387
  • Înscris: 02.08.2021

 stalker2142, on 06 februarie 2024 - 19:25, said:


Atunci pe loc am crezut ca poate la fibra optica trebuie sa introduca mac-ul routerului undeva in sistem la ei ca sa aiba acces, dar pe urma am inceput sa imi pun intrebari si am realizat ca nu are legatura ca trebuie sa functioneze cu orice router.
Merge dacă nu e companie de net de cartier.
Dacă e companie de cartier, ăia fac filtrare pe baza MAC adress-ului.

Poți să pui și alt router, ar faci MAC clone cu MAC-ul de la router-ul inițial.

#4
stalker2142

stalker2142

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,797
  • Înscris: 29.10.2017
Digi
are legatura cu networking, sunt interesat daca am vreun risc de securitate...daca poate sa ma hackereasca, spioneze folosind informatiile de pe spatele routerului.
din ce am testat pin-ul ala e valabil doar daca resetezi routerul la setarile din fabrica, il folosesti la prima configurare a routerului ..dar pe urma e bypasat de parola de admin care o setezi.

#5
Valy_User

Valy_User

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,387
  • Înscris: 02.08.2021
Dacă vor să te spioneze au acces la ONT. Posted Image

L-ai pus în mod birdge, sau router-ul tău e făcut AP de rețea?
Dacă ei ți-au configurat și router-ul tău or fi avut nevoie de credențialele de pe spate.

Edited by Valy_User, 06 February 2024 - 19:56.


#6
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,551
  • Înscris: 27.10.2007
La final nu ti au facut un test de viteza sa iti arate cum merge reteaua?
Cum l au facut?

Edited by strongsss, 06 February 2024 - 20:01.


#7
bansh3

bansh3

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 203
  • Înscris: 24.08.2007

 stalker2142, on 06 februarie 2024 - 19:51, said:

Digi
are legatura cu networking, sunt interesat daca am vreun risc de securitate...daca poate sa ma hackereasca, spioneze folosind informatiile de pe spatele routerului.
din ce am testat pin-ul ala e valabil doar daca resetezi routerul la setarile din fabrica, il folosesti la prima configurare a routerului ..dar pe urma e bypasat de parola de admin care o setezi.

Te-ai uitat la foarte multe filme proaste si fara legatura cu realitatea, altfel intelegeai ca poza si hackereala nu trebuie sa aibe legatura din mai multe motive,
De ce nu l-ai intrebat pe loc sa te lamuresti este fix problema ta ca esti asa credul si crezi ca filmele cu hackeri sunt fix chiar asa ... nu ... sunt mai complicate si mai grave in acelasi timp.

Prima regula in securitate este sa pui o parola peste 12 caractere, apoi sa dezactivezi PIN-ul ala de care vorbest... se numeste WPS, pe urma verifici sa nu ai managementul routerului activat pe interfata WAN, si doar pe HTTPS... apoi sa faci update la ultima versiune de firmware.
Acum nu stiu ce mizerie de router ai , dar pt cultura ta hackereasca anul trecut doar ce s-a desfiintat o mare retea de chinezi mici axati fix pe hackerit de routere https://www.cisa.gov...ories/aa23-144a
Alora li` se rupea pixu` de ce parola aveai tu la router si de setarile tale de securitate, pt ca anumiti vendori nu au nici o treaba cu securitatea..... unii nu ofera update-uri de firmware prea mult timp la unele modele de routere, altii lanseaza patchurile de securitate mult prea tarziu, sau chiar deloc. Din cauza asta de obicei se instaleaza firmware custom ca OpenWRT sau altele, pt ca alea sunt mentinute mai multi ani in viata, si actualizate mult mai repede de catre comunitate.

#8
stalker2142

stalker2142

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,797
  • Înscris: 29.10.2017
Nu stiu ce sunt alea bridge, ap.... Eu am un router simplu comercial care primeste prin cablu semnal
Nu au configurat ei routerul, routerul era deja configurat de mine din trecut. Atunci cand au activat fibra am primit un sms cu userul si parola pppoe, dar ulterior cand m am uitat in contractul de acum 10-15 ani erau aceleasi. Deci n-au facut nicio setare la router, routerul s-a conectat automat ca avea configurat in el acelasi user si parola vechi.
N-au facut niciun test, dar merge bine

#9
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,551
  • Înscris: 27.10.2007
De regula fac poza, pentru ca verifica viteza de net pe o tableta. Si, ca sa verifice viteaza se leaga pe router.
In rest, ai vazut prea multe filme...

#10
Rares95

Rares95

    Severin, MH

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,444
  • Înscris: 18.01.2020

 stalker2142, on 06 februarie 2024 - 19:25, said:

Atunci pe loc am crezut ca poate la fibra optica trebuie sa introduca mac-ul routerului undeva in sistem la ei ca sa aiba acces,
Exact asa este... in baza detaliilor de pe spate, adica, serie, MAC, etc, OLT-ul, adica, echipamentul de la sediul DIGI, face "adoptarea" si provizionarea serviciilor pe ONT, adica, echipamentul de la tine, degeaba se leaga la PON(reteaua de fibra optica) un ONT daca el nu este inregistrat si pe OLT-ul din zona, cel care "alimenteaza" magistrala de F.O., aka "portul PON" pe care esti tu legat.
Cat despre "spionat", orice ISP-ist este obligat d.p.d.v legal sa tina o perioada de minim 6 luni(din cate tin minte) logurile cu toata activitatea pe internet, activitate, care in baza unui mandat sa fie pusa la dispozitia serviciilor din trei litere. Si face asta indiferent ca ai tu propriul echipament care face PPPoE sau ca folosesti echipamentele date de provider ori ca ai sau nu parola la wireless.
Si nu, instalatorul nu poate face nimic cu datele echipamentului tau nici daca ar vrea, nu are acces deplin nici pe echipamentele DIGI, nici pe cele de la tine, ei au o simpla aplicatie in care baga datele abonatului si care face "munca" grea pentru ei, adica, transmite echipamentelor de la DIGI noile date.

Edited by Rares95, 06 February 2024 - 21:49.


#11
stalker2142

stalker2142

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,797
  • Înscris: 29.10.2017
Nu ma uit la filme, dar cand ti se pare ceva suspect incepi sa iti pui intrebari si sa cercetezi
Nu au efectuat niciun test de viteza, am verificat eu pe telefon daca merge internetul si atat

E posibil asta sa fie explicatia, probabil ca angajatul a trimis poza la centrala sau a introdus mac-ul intr-o aplicatie pe telefon ca fix atunci am primit sms automatizat de la digi cu detaliile de user si parola pppoe. Adica ma gandesc ca e setat asa in caz ca unii abonati au pierdut hartia aia de cu detaliile contului de cand au facut contractul.

De asta stiu ca pastreaza log-urile isp-ul, te mai spioneaza si NSA, Bill gayţ, Mark si altii plus partidul comunist chinez cu astia n-am treaba .. la spionat ma refer asa sa nu-ti vada datele de logare in aplicatia bancara, sau sa-ti vada convorbirile cu femei :)

#12
phoenix76

phoenix76

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,034
  • Înscris: 25.09.2014
Nu are nevoie de o poza ca sa te spioneze CIA, FBI, MOSAD, etc.
Considera ca angajatul doreste sa poata face o depanare mult mai usor, avand de exemplu adresa MAC si modelul routerului. Poate de exemplu sa verifice in sistem daca adresa MAC este conectata si ce IP i s-a alocat.

#13
MooF2010

MooF2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,362
  • Înscris: 24.05.2010
Daca ti-l aduceau ei din cutie tot iti faceau poza dupa ce il desigilau. In spate mai e cineva la configurare care nu vine la locatie. In caz de sunt probleme si nu o ia plug in sau ai tu propriul tau device, sunt necesare 2-3 click-uri in plus.

 Rares95, on 06 februarie 2024 - 21:47, said:

Exact asa este... in baza detaliilor de pe spate, adica, serie, MAC, etc, OLT-ul, adica, echipamentul de la sediul DIGI, face "adoptarea" si provizionarea serviciilor pe ONT, adica, echipamentul de la tine, degeaba se leaga la PON(reteaua de fibra optica) un ONT daca el nu este inregistrat si pe OLT-ul din zona, cel care "alimenteaza" magistrala de F.O., aka "portul PON" pe care esti tu legat.
Cat despre "spionat", orice ISP-ist este obligat d.p.d.v legal sa tina o perioada de minim 6 luni(din cate tin minte) logurile cu toata activitatea pe internet, activitate, care in baza unui mandat sa fie pusa la dispozitia serviciilor din trei litere. Si face asta indiferent ca ai tu propriul echipament care face PPPoE sau ca folosesti echipamentele date de provider ori ca ai sau nu parola la wireless.
Si nu, instalatorul nu poate face nimic cu datele echipamentului tau nici daca ar vrea, nu are acces deplin nici pe echipamentele DIGI, nici pe cele de la tine, ei au o simpla aplicatie in care baga datele abonatului si care face "munca" grea pentru ei, adica, transmite echipamentelor de la DIGI noile date.

Din ce zice initiatorul el e in spatele ONT-ului, nu este ONT-ul. Asa am si eu de ani de zile, ultima oara am schimbat unul din routere in octombrie 2023 ca si-a dat duhul, nu am sunat niciodata la DIGI.

Edited by MooF2010, 07 February 2024 - 09:27.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate