Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
salariu plafonat

sistem actionare electrica pentru...

Sfaturi achizitie auto ~10k€

ICC/ICM soft monitorizare si cont...
 Recomandare ipad

Ce fel de disc pentru acest circu...

Windows 11 24H2 pe release?

Intrebare motor auto
 Opel Astra K

Romania - tara formelor fara fond?

Probleme sistem audio mașina

Radio care se incinge
 problema -amplificator cu tranzis...

Retragere bani din cont inainte d...

Plata cu cardul si bacsisul

Primire bani din Danemarca prin N...
 

Mai merita bransamentul la gaze?

- - - - -
  • Please log in to reply
154 replies to this topic

Poll: Gaze sau electric? (62 member(s) have cast votes)

Gaze sau electric?

  1. Gaze (32 votes [51.61%] - View)

    Percentage of vote: 51.61%

  2. Electric (30 votes [48.39%] - View)

    Percentage of vote: 48.39%

Vote Guests cannot vote

#91
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,327
  • Înscris: 10.08.2023

View Postcipaul, on 06 februarie 2024 - 09:55, said:

Mai este Ferroli cu putere mica.
Mai trebuie sa ti cont ca PDC are eficienta maxima in jurul a 50% din puterea maxima deci poate si una Mai puternica poate fi la fel de eficienta Sau chiar Mai economica.

Ferroli cica ar fi identica pe interior cu Clivet, Hyundai si inca vreo 2 branduri, fiind aceeasi platforma chinezeasca Midea. Ariston e pe plarforma diferita.

Cea de 4KW am ales-o in ideea in care sa functioneze la 40-50% majoritatea timpului, exceptie noptile foarte geroase (devenite foarte rare) in care sa mearga spre maximum. Daca ar merge la 50% pe noptile cu ger, m-ar rupe randamentul scazut primavara si toamna.

Hai, ca eu ca eu, ca am apartament, casa e un moft. Dar sunt batrani care se chinuie cu soba si mai si polueaza in draci comparativ cu gazul. Le vine conducta de gaze langa casa si li se cere 8000 lei doar pana la cutia de gaze, 4-5m, ei avand pensie poate de 1500 lei. E o hotie la mijloc, nu are cum sa coste atat.

Oricum, la nivel de elita occidentala se tot impinge ideea ca oamenii nu ar trebui sa isi permita case, casele ar trebui sa fie ale corporatiilor si oamenii sa stea doar in chirie.

#92
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu! Şah la bărboşi.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,803
  • Înscris: 13.06.2004
Încă "se" mai merită. Din cauza tarifelor la electricitate. Poate doar dacă ai panouri ca să mai faci economie monetară câteva luni pe an să-ţi rămână bani pentru plata electricităţii în restul anului să nu mai merite. În unele cazuri nu ai alternative, dacă nu există gaze. Ah, iar în România, pe lângă curentul scump, nici nu există diferenţă de tarifare, adică de exemplu dacă ai un boiler electric să fie redus tariful global cu vreo 10-20%.

#93
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,327
  • Înscris: 10.08.2023
La incalzire sa stii ca nu e diferenta daca ai pompa. Cu rezistente in podea, cum era pe vremuri, da, te-ar cam rupe, dar pompa consuma vreo treime sau chiar mai putin din incalzirea pe rezistente.
Mai nasol e la apa menajera, gazul face apa calda instant. Un boiler pe pompa e si el economic, dar mai scump. Daca ai familie de 3-4 persoane si se foloseste apa la toate orele, da, merita sa tii un boiler cald permanent, dar cand mergi din 2 in 2 zile, cum e posibil sa fac eu, nu mai renteaza asa mult.

#94
Neaceasca85

Neaceasca85

    You do the math

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 89,175
  • Înscris: 14.10.2008

View PostPavel54, on 06 februarie 2024 - 10:23, said:

Tembelii de la Bruxelles n-au invatat nimic din protestele agricultorilor. Acum vor sa impuna taxa pe carbon....
Parca singuri isi cer sa fie alungati cu pietre...nici in perioada razboiului rece n-au existat asemenea conducatori tembeli....
Pare ca fac intentionat ca sa se destrame UE.

View Posttheionutzradu1991, on 05 februarie 2024 - 16:49, said:

Eu nu pot sa inteleg cum unii timp de 7 luni pe an uzeaza compresorul unui PDC sau ard gazul cand s-ar putea face gratis ACM cu panouri solare/surplus fotovoltaic!
Solar de apa calda am. Aport solar de ACM la boilerul bivalent. Baie fac doar noaptea, sau seara, CT pe gaz este intotdeauna baza ACM. Intre noiembrie si aprilie solarul de ACM este practic 0, chiar si ziua, dar marketingul (ca si in cazul FV) zice altceva mereu. Posted Image Solarul de ACM e 0 chiar si in ziua de vara, daca cerul este noros. Pompa lui nu pleaca daca nu atinge un 30 C macar.

View PostRaimondMacelaru, on 05 februarie 2024 - 17:20, said:

Nu asa se pune problema, ca nu s-a dus el peste UE, UE a venit peste el. Si eu sunt enervat de nebuniile psihice ale dictatorilor UE, care ce viseaza noaptea implementeaza ziua. Te poti trezi ca le vine orice schizofrenie peste noapte, ca agentul frigorific din pompe polueaza, ca si energia electrica polueaza, te astepti la orice, pentru ca au facut asta in mod repetat, sunt niste nebuni dovediti. De asta nu stie nici lumea incotro sa o apuce. Cand directia e setata economic, stii macar o perioada cam ce si cum. Cand e setata ideologic, esti la mana unor psihopati si incerci sa iti dai seama im ce directie vor avea chef sa te duca.
Absolut. Merita dati jos de acolo, revolutie ceva, daca mai pastram UE.

Edited by Neaceasca85, 06 February 2024 - 15:56.


#95
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,628
  • Înscris: 18.01.2010
S-a vehiculat mai sus cum ca un boiler electric are 3÷4 ani durata de viață, ceea ce este fals. Un boiler bun, cu acoperire vitro la interior, poate fi folosit și 20 ani. Doar că trebuie sa-l mai cureți din când în când, la 2÷3 ani. Îl cureți de calcar, nu-l arunci. Pai ce? Aruncam masina când trebuie făcut schimbul de ulei?
Eu am boiler de 180L, apa caldă la discreție. Dacă mai pui și PV, costul anual e derizoriu...
Pentru ca poți sa produci curent la tine în curte. În schimb, nu poți sa sapi după gaz...

Edited by noxious30, 06 February 2024 - 17:13.


#96
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,628
  • Înscris: 18.01.2010
Ca sa-mi spun părerea vis-a-vis de titlul topicului, as zice ca nu merită investiția în branșament gaze.
Mai bine pus la punct un sistem full-electric.
PV, PDC, boiler electric (cu sau fără PDC), Plită inducție, cuptor electric, puț de apa cu pompa electrică.
Dacă le dimensionezi corect, ai costuri anuale zero. Cu încălzire,AR+ACM, gatit, iluminat,TOT! Eventual și o mașină electrică. Exemplu: kolfleading
E bine sa investești când ai ceva bani, că nu se știe cum mai merge "businessul" peste 5÷10 ani. Nu e rău să știi că ai toate cheltuielile casei asigurate.
Eu sunt full electric, mai puțin încălzirea, care este pe peleți.
Urmează PDC si PV. Și am rezolvat...

Edited by noxious30, 06 February 2024 - 17:35.


#97
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,327
  • Înscris: 10.08.2023
Noroc ca am dus circuit de plita trifazic, circuit de cuptor separat. Da le-am pus nu in ideea sa nu bag gaze, ca atunci cand am vazut conducta la drum, nici prin cap nu-mi trecea sa nu ma bransez, circuitele le facusem sa fie, pentru cine stie ce situatie.
Circuite de PDC si boiler nu am, dar am tabloul la 1m de peretele la care pun pompa pe exterior si boileru pe interior, si am si cateva module libere in tablou pentru piesele in plus.

#98
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,628
  • Înscris: 18.01.2010

View PostRaimondMacelaru, on 06 februarie 2024 - 18:35, said:

...am si cateva module libere in tablou pentru piesele in plus.
Am și eu vreo 2 în plus, și mai pot "recupera" 1÷2. Gen am o siguranță pentru lumina pe casa scării, un singur bec led.

View PostRaimondMacelaru, on 06 februarie 2024 - 18:35, said:

Noroc ca am dus circuit de plita trifazic..
Ai plita pe trifazic? Nu prea vad rostul, a mea e monofazică și nu am probleme.
În general nu folosesc mai mult de 2 ochiuri, și alea nu la maxim. Pana în 2kw total

#99
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,327
  • Înscris: 10.08.2023
Plita nu am, doar circuitul. Ca va profita plita de toata puterea sau nu, nu mai conteaza, important sa fie si sa fie separat, la fel si pentru cuptor. La bloc am un singur circuit spre bucatarie si sunt si case mai vechi care au la fel, ca acum 10-20 de ani se presupunea ca pui frigider, microunde si eventual 1-2 scule de-astea de bucatarie, duceai un singur 3x2.5mm si puneai toate prizele pe el. Gazul era sfant.

#100
cipaul

cipaul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,246
  • Înscris: 15.10.2006

View PostRaimondMacelaru, on 06 februarie 2024 - 12:39, said:

Cea de 4KW am ales-o in ideea in care sa functioneze la 40-50% majoritatea timpului, exceptie noptile foarte geroase (devenite foarte rare) in care sa mearga spre maximum. Daca ar merge la 50% pe noptile cu ger, m-ar rupe randamentul scazut primavara si toamna.
E bine ca te-ai informat despre eficienta pompelor.
In schimb nu esti obligat sa o lasi sa functioneze 24/24 si chiar cu o PDC mai puternica o poti folosi mai putin timp pe zona de randament maxim. La temperaturi joase se extinde plaja ei de eficienta maxima spre zona de putere maxima.
Ai limitarea data de suprafata IPAT-ul sau temp. la care ai dori sa fie pe el, dar considera si varianta unei PDC putin mai puternica mai ales daca nu o sa locuiesti tot timpul in locuinta si o sa doresti incalzirea ei mai rapida cand vii dupa cateva zile de pauza.
O informatie suplimentara vs. boilerele cu PDC: ele sunt destul de inteligente pentru a face economie de energie, se pot programa sa porneasca la diferite ore, pot sa iti invete programul la care folosesti apa calda, le poti porni din aplicatie pe mai multe plaje de putere, etc.
Oricum ele ar fi indicate mai mari ca volum pt. a avea apa la temperaturi mai joase si economice.
La centrala pe gaz daca vrei apa calda rapid trebuie sa o pui pe Confort si ea tot porneste des si pierde caldura. Cu debitul mic sau f. mare are din nou o problema. Randamentul ei pe ACM e din nou mai redus decat pe incalzire.

Edited by cipaul, 07 February 2024 - 06:58.


#101
Tarzy

Tarzy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,649
  • Înscris: 28.11.2001
Pentru gatit si apa calda ai varianta instantului pe gpl ... si sa ramana doar incalzirea pe PDC.
O butelie te tine in functie de cat consumi .... eu la locatia de vacanta (locuim acolo mai toate we din martie pana n octombrie) consumam mai putin de o butelie pe sezon, strict ptr apa calda.

Edited by Tarzy, 07 February 2024 - 07:14.


#102
Neaceasca85

Neaceasca85

    You do the math

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 89,175
  • Înscris: 14.10.2008
GPL e o varianta unde nu ai retea de GN. Dar aici repet, 8000 lei pentru o bucata de teava e nesimtit de mult. Ar trebui sa permita plata in rate.

#103
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,327
  • Înscris: 10.08.2023
Pai nu, ca nici in rate nu vreau. As avea banii. Am si in banca, am si bani bagati in terenuri ce le pot vinde, dar nu vreau eu sa platesc. Daca am, nu inseamna ca trebuie sa-i si dau la niste talhari, nu? Simt ca sunt furat asa. Si cu pompa ajung tot acolo si ca bani, si ca rezolvare a utilitatilor, dar cumpar ceva care chiar are valoare in sine, nu platesc niste hoti pentru o bucata de teava si o sapatura de 2-3 ore.

Si am mai zis, nu pun rezervoare de gaz prin curte, doar daca nu ar fi gaz in jur as face asta. Singura alternativa e sa trec pe electric. Poate chiar asta se urmareste cu preturile astea aberante, sa te forteze sa renunti la gaz.

Edited by RaimondMacelaru, 07 February 2024 - 12:08.


#104
Neaceasca85

Neaceasca85

    You do the math

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 89,175
  • Înscris: 14.10.2008
E invers, tocmai pentru ca nu se poate fara gaz (decat cu compromisuri) se abuzeaza la preturi.

#105
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,068
  • Înscris: 03.12.2005

View PostRaimondMacelaru, on 07 februarie 2024 - 12:07, said:

...

Ei, te tot alinti tu, dar ar trebui sa iti reamintesti ca proiectul e o casa mica la tara, nu Pelesul. Asa ai putea sa conciliezi niste chestii ca anumite solutii perfect viabile sa ajunga suficient de bune si pentru tine. Daca e suficient de buna o solutie pentru tari din lumea civilizata e suficient de buna si pentru nu stiu unde-le din deal.

#106
Neaceasca85

Neaceasca85

    You do the math

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 89,175
  • Înscris: 14.10.2008
Eu am zis primarului sa imi zica de lucrarea de gaze cum evolueaza, ca a inceput santierul casei de la tara. Posted Image

Ar fi frumos sa pice racordarea cu finisajele.

#107
cipaul

cipaul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,246
  • Înscris: 15.10.2006
O sa coste gazele mai scump ca casa.
Cand o sa vada satenii costurile o sa te lase pe tine sa platesti si conducta principala.

#108
Neaceasca85

Neaceasca85

    You do the math

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 89,175
  • Înscris: 14.10.2008
Costuri de racordare sau pretu pe metru cub, pardon, kwh?

Urasc asta cu kwh in loc de metru cub. Urasc, indiferent ce argumente pro i se aduc. Metru cub e cam 3,3 lei, de aici facturile uriase.

Ce vremuri cand pretul gazelor era la mia de metri cubi. Era prea ieftin sa mai exprimi altfel decat per 1000 m3. Posted Image

Nu eu am cerut gaze la Miesti, ci autoritatile vor sa bage, pe fonduri UE :drac: Sa folosim fondurile UE si la lucruri bune, nu doar eco mizerii :drac: Gazele oricum sunt mult prea eco.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate