Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Ridichi de luna
Last Updated: Feb 24 2024 18:43, Started by
subway_guru
, Feb 04 2024 20:02
·
5
#1
Posted 04 February 2024 - 20:02
Ce mă uimește pe mine e lipsa de perspectivă și de orientare a legumicultorilor noștri la cerințele și preferințele pieței prin avalanșa de ridichi de calibru mic, nici măcar pentru ridichile franțuzești lunguiețe considerate delicatese, în pofida faptului ca se găsesc ușor pe piață semințe de ridichi de lună de calibru mare la prețuri absolut acceptabile.
De unde atâta tâmpenie și ce o motivează? Edited by subway_guru, 04 February 2024 - 20:04. |
#2
Posted 04 February 2024 - 20:31
Am cumparat o ridiche d-aia lunguiata de import si-am taiat din ea trei zile. Ca orice leguma din hipermarket, are gust de nimic/carton. Nu vad care ar fi problema cu ridichile noastre; defectul e-n azotatii si-n "formaldehida" pompate in ele. A, majoritatea cresc exact din semintele acelea straine care produc legume de plastic.
Edited by __Dan__, 04 February 2024 - 20:34. |
#3
Posted 04 February 2024 - 21:13
Eu zic ca e bine ca se gasesc din cele mici. Alea mari ori sunt iuti ori nu sunt gustoase.
|
#4
Posted 04 February 2024 - 21:39
Ce înțelegi prin lunguiață?
Eu vorbeam de ridichi de luna, alea de se fac în 28zile nu despre altceva! Cititi și voi măcar titlul topicului ca nu e mare efort… Despre celelalte tipuri de ridichi putem discuta separat ca să nu încurcăm lucrurile! Când am spus lunguiețe mă refeream la cele franțuzești breakfast subțirele și dulci jumătate albe jumătate roșii nu la altceva. Ar mai fi și cele complet albe denumite la noi țurțuri de gheață care insa nu sunt la fel de dulci deși sunt tot ridichi de luna. La noi ridichile de lună se cultiva tradițional fie în solar neîncălzit în martie fie în grădină în aprilie dar peste 30zile devin repede spongioase și necomestibile și emit tije florale… La celelalte tipuri de ridichi sunt alte reguli și le trebuie minim 60zile de vreme răcoroasă până la maturitatea de consum. O a treia categorie ar fi ridichile negre… Edited by subway_guru, 04 February 2024 - 21:42. |
#5
Posted 04 February 2024 - 21:44
Deci practic ai sanse sa faci o afacere buna daca te apuci de legumicultura.
Trebuie sa profiti de aceste ferestre de oportunitate , sa vezi cu ce se "mananca" agricultura. |
#6
Posted 04 February 2024 - 21:59
Exact despre asta era predica mea, cum să fructifici mai bine o perioada de oportunitate scurtă ce nu ocupa prea mult timp terenul atunci când e lipsa de legume proaspete pe piață!
Din punctul asta de vedere ridichile de luna sunt imbatabile, nu exista leguma trufanda la fel de rapidă! Problema de baza rămâne valorificarea pentru ca ridichile de luna se ofilesc repede după cules… Edited by subway_guru, 04 February 2024 - 22:13. |
#7
Posted 04 February 2024 - 23:30
La piață ridichile se cumpără cu ochii, nu se apucă nimeni să muște una ca să o guște!
Edited by subway_guru, 04 February 2024 - 23:31. |
#8
Posted 04 February 2024 - 23:57
#9
Posted 05 February 2024 - 01:03
Piața are o regula simpla: dacă nu oferi pieței crea ce cauta, mori de foame...
În al doilea rand, grădinarii serioși cultiva hibrizi în general, din ce spuneți voi pe aici mie îmi e clar ca nu prea aveți experienta directa privind lucrul cu acest tip de hibrizi. Eu de ani de zile cultiv la capitolul ridichi exclusiv hibrizi și permanent am minim 2 varietăți, cred ca am încercat peste 6-7... Anterior am cultivat și soiuri, inclusiv french... Nu prea au nicio treaba cu hibrizii dpdv al cultivarii/cultivatorului, french este aproape o mizerie prin comparație din foarte multe motive. Cultivatorul judeca total diferit fata de unul care își pune pt el 2 brazde. Cum cresc? Impun semănare precisa sau rărire? Cum se comporta fata de boli sau variațiile de temperatura și umiditate? Cum se pot recolta? Grupat, la rand, sau pe sărite? Cât timp se pot recolta în stare perfecta pt consum? Ce calibru au? Ce tip de sol, în special dpdv al texturii, au nevoie pt a produce fructe de calitate? French breakfast sunt ok, da, la fel ca orice ragalie de ridiche găsibila pe piața. Adică e buna mai ales când o recoltezi mica. Este însă neuniforma, trebuie rărita dacă o semeni prea deasa, perioada optima de recoltare e scurta, productivitatea e slaba frunză e multa. Comparativ, aproape orice hibrid rotund răsare și se dezvolta incomparabil mai uniform, pretențiile fata de densitate sunt mult mai mici, chiar si una în alta semănate se fac utilizabile, frunză e mukt mult mai putina, asta contribuie masiv la faptul ca se fac și șocurile unde scapi mai multe seminte. În privința vremii.. Rezista mult mai bine la căldură și emit tije florale mult mai greu, îmbătrânesc mult mai greu.. Când cultivi asa cum se obișnuiește, in solar(asa se cultiva 90% din ce vei în piață, poate și mai mult) asta e extrem de important. Rezista bine la frig, se dezvolta bine pe frig. Prin comparație, puse unele lângă altele, soiurile ori nu se fac ori se trec mult mai repede, semnătură de toamna risca sa nu ajungă la stadiul de consum sau dacă se fac pana iarna dacă ai căldură se duc dracu... Ca fapt divers, am solarul "plin" bună, semănate în prima parte a lui octombrie... Am mâncat din ele de m-am plictisit.. Zilele astea semăn din nou pt ca vor fi zile calde și se vor face pentru primăvara, când le termin pe astea am altele.. Am avut și french inclusiv în solar, și mie îmi plăceau mai mult decât cele rotunde, am avut și rotunde soi, sunt absolut mizerabile inclusiv când pui pt tine dapai sa crezi ca poți câștiga activând pt vânzare asa ceva. Gunoaie... Decât sa pun mizeriile alea mai bine cumpăr, nici udatul nu merita pt mine cel puțin. Afara e drept ca nu vezi asemenea lucruri, în principiu când le cultivi primăvara afara oricum bine supercaldura și nu prea mai contează, deși eu și afara când pun tot hibrizi pun. Dacă ar exista hibrid tip french poate ca as încerca, dar asta asa pt diversitate nu pt ca hibrizii rotunzi nu sunt ce trebuie. Altfel,am ous și albe mari, Tokyo nunstiu cum, tot hibrid, ok ele asa dar zici ca e cotor de varza...nu sunt de luna, nu un prieten care face pt piața mi-a zis de ele, apropos de producători înapoiați... Asta face inclusiv din răsad ridiche pt ca exploatează terenul la maxim și la fel și perioadele în care piața suferă la capitolul oferta... Treaba e ca cererea pt altceva decât mizeriile alea mici este aproape zero... Gusturile oamenilor nu prea ar trebui comentate și în general e normal ca oamenii sa caute lucrurile cu care sunt obișnuiți... În buna măsură cam au și dreptate, eu am tot încercat ciudățenii și noutati și dacă ma întrebi ce am în solar sau când mănânc ceva... Tot cam aceleași lucruri am și tot în aceleași perioade le consum.... Cateva sezoane am pus tot soiul de tâmpenii, de la măcriș la rucola, spanace și salatecare mai de care, varzoase șamd.... Am îmbolnăvit găinile cu ele, tot ce mâncăm în mod tradițional am ajuns sa mănânc și tot cam în aceleași perioade. Așadar, exista și explicații, și argumente, în general când nu prea înțelegi ceva nu e pt ca nu exista argumente ci pt ca ori tu ai niște preferințe mai ciudate ori nu ai suficiente informații sau suficienta experienta directa csa te poți pune în papucii ăluia despre care ai întrebări. |
#10
Posted 05 February 2024 - 02:08
N-am nimic împotriva la ce spui tu doar ca nedumeririle și întrebările mele erau orientate intr-o direcție ușor diferită…
In rest putem discuta. Edited by subway_guru, 05 February 2024 - 02:09. |
|
#11
Posted 05 February 2024 - 06:39
Ideea ridichilor de luna mici si rosii, e sa fie pe piata la momentul oportun, la fel salata, ceapa verde si etc.Dupa ce apar prin toate gradinile, pretul scade vertiginos.
|
#12
Posted 05 February 2024 - 08:31
subway_guru, pe 04 februarie 2024 - 20:02, a scris:
Ce mă uimește pe mine e lipsa de perspectivă și de orientare a legumicultorilor noștri la cerințele și preferințele pieței prin avalanșa de ridichi de calibru mic, nici măcar pentru ridichile franțuzești lunguiețe considerate delicatese, în pofida faptului ca se găsesc ușor pe piață semințe de ridichi de lună de calibru mare la prețuri absolut acceptabile. De unde atâta tâmpenie și ce o motivează? |
#13
Posted 05 February 2024 - 10:01
#14
Posted 05 February 2024 - 14:00
Eu am folosit semințe de ridichi de luna Burro gigante de la Franchi și am fost foarte mulțumit, timpurii, calibru mare, culoare roșu intens, nu seacă și nu se lemnifica rapid.
Recomand! P.S. Imi fac socoteala cat am nevoie pentru consumul propriu și mai semăn încă odată pe atât pe care le las să facă sămânța. In felul ăsta am tot timpul semințe proaspete si de calitate gratis! https://horticola.ro...-selezione.html Edited by subway_guru, 05 February 2024 - 14:13. |
#15
Posted 05 February 2024 - 15:23
Pentru semințele ambalate la gramaj puteți socoti cam 10seminte per gram.
|
|
#16
Posted 06 February 2024 - 19:46
fqx, pe 05 februarie 2024 - 06:39, a scris:
Ideea ridichilor de luna mici si rosii, e sa fie pe piata la momentul oportun, la fel salata, ceapa verde si etc.Dupa ce apar prin toate gradinile, pretul scade vertiginos. |
#17
Posted 06 February 2024 - 21:13
Sunt semănate în toamna în solar, adică acum vreo 3 luni, hai 2 jumate, și oamenii vor sa semene altele pt martie-aprilie. Normal că-s bune, în general...
E un exemplu apropos de discuția de acum cateva posturi... |
#18
Posted 06 February 2024 - 23:33
EMPP, on 06 februarie 2024 - 19:46, said:
curios că acum sunt la kilogram la metro la preț de 3 legături primăvara.și sunt foarte gustoase.n-am prins una rea dintr-o pungă |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users