Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...
 Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 

Recomandare concentrator portabil de oxigen

  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1
Laur-

Laur-

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 466
  • Înscris: 24.01.2007
Va salut.
Caut si eu sa inchiriez un concentrator de oxigen portabil pentru mama mea (cu BPOC, acidoza respiratorie si insuficienta respiratorie cronica hipercapnica cu recomandare VNI-BPAP la domiciliu cu oxigenoterapie),
in baza unei decizii primite de la CASMB.

Vad la unii furnizori ca se lauda cu aparate cat mai mici si mai usoare:
https://oxigenasist....x4aAniMEALw_wcB
dar eu mi-as dori un aparat cat mai serios, care sa mearga si la priza nu doar pe baterii.
Si care sa ofere un flux de oxigen suficient.
Iar daca exista, chiar cu titrare automata a oxigenului (citeam ca functionarea in pulsuri determina automat necesarul de oxigen al pacientului si refleaza automat fluxul - ca altfel, trebuie precizat ca un aparat de titrare automata, O2matic pe numele lui, costa 24.000 lei, bani care ar merita platiti pentru beneficiul adus pacientului, dar si insotitorului care altfel trebuie sa stea permanent sa tot regleze fluxul de oxigen functie de saturatia afisata pe pulsoximetru, stiindu-se ca la saturatii mai mari pacientul nu poate respira din cauza hipercapniei, iar la saturatii mai mici nu poate respira din cauza hipoxiei).

Revenind la concentratoare portabile, vad ca cele "ultraportabile", sub 3 kg, ofera flux de oxigen in modul Puls, cu volumul dozelor de oxigen reglabil in 6 trepte, de genul:
"Flux oxigen: • Setarea 1: 210 mL/min  • Setarea 2: 420 mL/min • Setarea 3: 630 mL/min  • Setarea 4: 840 mL/min • Setarea 5: 1050 mL/min  • Setarea 6: 1260 mL/min"

Aparetele ceva mai mari, pe langa "Debit de oxigen echivalent în puls: setări 1-6"
vad ca mai au si "Debit de oxigen flux continuu: 1-2 l/min", ceea ce mi se pare mai ok (doar ultimul aparat din linkul de mai sus).

Nu stiu cum ar respira cineva dependent de oxigen, cu doar 1260 mL/min pe setarea maxima pentru pulsuri, sau chiar sub acest flux. Ma gandesc ca imi scapa mie ceva.

La un alt aparat mult mai mare, de 4.66 kg (link mai jos) setarile de flux (debit) sunt
"(ajustabil cu pas de 0.5)
1.0 la 6.0 în modul puls
0.5 la 2.0 în modul continuu"
https://www.oxigen24....html#resp-tab3
Iar 2 litri/minut mi se par absolut necesari pentru cineva care mai face si efortul sa se deplaseze (poate doar pe targa sa se consume mai putin oxigen).

Pe de alta parte, este evident ca la o functionare in mod continuu si cu debit mai mare, durata de functionare pe baterie va fi mai mica, important fiind ca macar sa poata furniza aparatul asemenea debit.
Durata de funționare pe baterie:
• 3 ore în modul puls nivel 2 și 20 de respirații pe minut
• 0.9 ore în mod continuu la 2LPM
https://www.linde-he...oxigen-portabil

Ce aparat sa aleg? Ma tem sa nu aleg gresit si nu as avea ce sa mai fac un an de zile, ca pe un an este data decizia casei de sanatate.

A mai fost cineva nevoit sa caute astfel de aparate, pentru a impartasi experienta?
Sau poate chiar vreun dn/dna medic pe aici care sa fie dispus sa aloce un minut pentru un sfat?

Multumesc!

Edited by Laur-, 18 January 2024 - 17:06.


#2
Valy_User

Valy_User

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,017
  • Înscris: 02.08.2021
Eu nu cred că merită concentratoarele portabile.
Mai bine butelie de oxigen și mască. Ceva de genul ăsta https://www.latodis-...litri-prod-2856 Poate butelie chiar mai mare, sau să ai două.
Vezi că ei promit un anumit număr de litri pe minut, dar concentrația de oxigen e mai mică decât la astea normale.

Iar alea de le-ai pus tu dau gaură la portofel.

Ia un aparat serios static, restul te descurci tu cu butelii. Nu merită să iei jucării portabile.
Iei furtunuri lungi la aparatul static să poată merge prin casă cu ele.
Referitor la concentrația de oxigen, așa e. Trebuie să o înveți să lucreze cu pulsoximetrul. Și o jumate de oră pe zi, depinde, vezi cum îi scade concentrația de oxigen, ar fi bine să stea fără concentrator. Să-și ia oxigenul la câteva ore, și dacă cumva urcă prea mult să nu mai stea pe oxigen.
Cu butelia doar dacă trebuie să meragă pe afară pe undeva.
Vezi, ia și un UPS, neapărat cu sinusoidă pură că altfel bulești concentratorul. Recomand UPS cu baterii auto. Și vezi, faci rost de baterii vechi, cumperi cleme, le legi în paralel, cu cât mai multe și mai mari cu atât mai bine.
Eventual și un generator pe benzină în caz de nevoie.

Edited by Valy_User, 18 January 2024 - 17:29.


#3
98521457

98521457

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 208
  • Înscris: 25.11.2023
Mama nu este deplasabila?
Sincer, nu ma pricep. Dar vad la un domn din cartier un aparat mic (4,66 kg) cu care iese la plimbre.
Domnul este "legat" de aparat.  Avea in casa unul mare, fix. Am inteles ca l-a primit de la spital. Dar nu bag mana in foc ca am inteles bine. Insa chiria era imensa. L-a gasit pe cel mic care il tine cateva ore si important pentru el, se poate deplasa la alimentara, la medicul de familie, prin parculetul din cartier. Umbla si cu sotia dar si singur.

#4
Valy_User

Valy_User

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,017
  • Înscris: 02.08.2021
A, și la concentratorul static, recomand să bagi apă distilată în borcan. Cumperi la bidon de 5l de la magazinele de bricolaj.
Ăla care e la 900 de lei, eu nu-i cred că dau 87% oxigen.

Edited by Valy_User, 18 January 2024 - 17:42.


#5
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,076
  • Înscris: 24.02.2011
Eu am cumpărat unul static de pe olx, nou, de la un tip f. serios. Nu cred că am dat mai mult de 1500 lei. Pentru portabilitate am găsit pe aliex.. pungi speciale pentru oxigen.
Cred că se umplu cu oxigenul din aparat, habar n-am că nu le-am folosit niciodată.

#6
Anca12

Anca12

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,260
  • Înscris: 12.04.2008
Un concentrator de oxigen neportabil (la priza) are un compresor care consuma 35o... 48oW energie electrica, cu zgomot de 42... 48 dB (de aceea, pentru confort, trebuie pus pe hol, balcon, iar sonda nazala sa aiba un prelungitor lung la furtun).

Zgomotul este o succesiune continua de tipul: compresie de cateva zeci de secunde, urmata de un pufait brusc de scurta durata.
Un compresor (fara ulei) trage aerul din incapere (oxigen 21%, restul azot, dioxid de carbon etc.) printr-un filtru simplu (se poate spala periodic), apoi printr-un filtru HEPA ( se inlocuieste dupa 3000 de ore insumate de un cronometru intern), si il trece prin doua filtre moleculare (granule uscate). Acestea lasa oxigenul sa treaca spre o supapa dedicata spre un rezervor de stocare a oxigenului si  retin azotul care, la o acumulare suficienta, deschide alta supapa si este eliminat in incapere, producand acea bufnitura scurta.
In acest mod, debitul va fi continuu, fara opinteli, pentru ca rezervorul in care se acumuleaza oxigenul (dupa 30 minute de la pornire) este tot timpul plin.

Oxigenul, destul de cald, trece printr-un racitor (altfel ar supraincalzi plamanii pacientului) si apoi parcurge un ventil si un debitmetru cu afisare electronica sau mecanica ( o bila care pluteste stationar in fluxul de oxigen, intr-un tub transparet gradat in litri/ minut. Un robinet poate regla debitul de oxigen de la sub 1 l/min la maxim 3l/min, sau la 5 l/min, sau la 8 l/min - depide de puterea aparatului si de scopul dedicat (casnic, profesional etc.)
Oxigenul barboteaza prin apa dintr-un recipient special, pentru ca plamanii, mucoasele sa nu se usuce. La debit sub 2 l/min si utilizare nu prea indelungata, apa poate lipsi.
Vasul cu apa este prins ferm in locasul sau, deoarece daca s-ar rasturna apa ar fi aspirata si s-ar ineca bolnavul.

In final, oxigenul cu concentratie mare (90... 92%) este distribuit pacientului prin canula nazala, sau prin masca aplicata, sau prin masa aplicata cu una/doua supape etc.

Prin canula nazala nu se distribuie mai mult de 2 l/min.

Prin masca debitul trebuie sa fie mai mare de 2 l/min.

Un concentrator firav nu va fi vandut si cu masca deoarece nu ar fi in stare sa asigure debitul de oxigen care sa impinga afara dioxidul de carbon expirat in masca etc.

De exemplu, un bolnav care necesita oxigen, pe timpul somnului de noapte va avea o canula nazala cu un debit continuu de 2 l/min. Dar numai doctorul spune corect cat.

Zicea cineva pe aici sa pui oxigen in pungi etc. O prostie enorma. In fluxul de oxigen care iese spre nas, daca pui un bat de chibrit cu jar, sau apropii o tigara, sau faci o scanteie electrica (intrerupator, comutator de feon etc.) se aprinde o flacara violenta, Daca sonda nazala cade pe lenjerie, pe patura, pe barba stufoasa (calugari) oxigenul se acumuleaza in porii paturii, in barba si la cea mai mica scanteie (fumat, electrizarea tesaturilor etc.) bolnavul se incendiaza violent!

Tot astfel, bolnavul nu trebuie sa-si unga fata, buzele, mainile cu creme grase, deoarece oxigenul in contact cu grasimile duce la aprinderea grasimii. Oxigenul nu arde, dar declanseaza arderea violenta a substantelor.

Am zis nu tocmai strict la intrebare, dar am dorit sa se faca o comparatie intre ce poate oferi un aparat de oxigen portativ (cu acumulator) si un concentrator alimentat la retea. Puterea si durata oferita de un acumulator este prea mica pentru a fi util unui bolnav cronic. Tocmai de aceea regimul in impulsuri este ales spre a proteja cat de cat acumulatorul, iar la producerea in flux continuu acumulatorul se descarca rapid (cat sa transporti bolnavul de ici-colo).

Attached Files


Edited by Anca12, 18 January 2024 - 22:42.


#7
gvincentiu

gvincentiu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 800
  • Înscris: 03.06.2006
Doua bucati am cumparat, recomand. Sub 9 litri nu prea merita, cu cat creste fluxul cu atat scade concentratia.

Attached Files


Edited by gvincentiu, 19 January 2024 - 07:14.


#8
Laur-

Laur-

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 466
  • Înscris: 24.01.2007
Chiar imi doream sa nu uit sa precizez vreun amanunt, dar tot am uitat: iese din discutie concentratorul stationar deoarece avem deja, de 4 ani.

Pentru concentratorul portabil pe care il caut, am primit de curand decizie de la CASMB, ceea ce inseamna ca trebuie sa caut sa inchiriez, nu sa cumpar, iar chiria lunara o achita CASMB catre furnizor.

Rolul portabilului este sa pot pune pacienta in scaun cu rotile si sa o duc la cabinete medicale ambulatorii sau la masina, pentru a o duce la medici.  Spun in scaun cu rotile, stiut fiind faptul ca efortul desatureaza. Dar prin casa poate circula, avand un furtun foarte lung de la concentratorul stationar. Si narine. Isi dozeaza mai mult O2 cand pleaca la baie si il reduce apoi.
Un alt rol al portabilului ar fi pentru situatiile in care se intrerupe furnizarea energiei electrice mai mult de 5 minute.

Spuneam de un portabil mai serios pentru a fi sigur ca ofera suficient oxigen pentru deplasari, avand indicatie medicala intre 1-2 litri/minut chiar si pentru statul fara efort.

Spuneam de un portabil care sa mearga si la priza deoarece am citit ca functionarea in pulsuri determina necesarul de oxigen, iar O2matic este mult prea scump, atat in Romania cat si pe la furnizor.

De cateva luni a fost nevoita sa renunte la narine in timpul dormitului si sa foloseasca masca cu BPAP.
De multe ori nu poate dormi daca nu reusesc sa dozez oxigenul astfel incat sa mentin saturatia la 92%.
Peste 94% se hipercapniaza (adica se sufoca dar nu din lipsa de oxigen ci pentru ca dezvolta dioxid de carbon CO2).
iar sub 91% se hipoxiaza.
Iar pacientii au nevoi de cantitati variabile de oxigen in timpul somnului (daca setez oxigenul pentru o saturatie 92%, dupa ce adoarme scade la 89-90%, imediat dupa ce se trezeste saturatia creste la 95-96% pentru cateva minute, apoi revine pe la 92% daca nu adoarme intre timp, iar daca se mai si ridica sa-si mai regleze singura sau sa se schimbe de bluza cand transpira - in BPOC se transpira mult - desigur ca dupa acest efort saturatia mai scade si dureaza cateva minute sa se stabilizeze, minute in care nu prea poate respira, determinand-o sa regleze iar si iar, fiind multe nopti in care nu poate avea sansa sa gaseasca dozarea optima pentru a dormi bine). Iar orice modificare a dozarii oxigenului nu isi arata efectul imediat pe pulsoximetru, saturatia modificandu-se in cateva minute.

Si cum nimeni nu poate sta de veghe sa titreze permanent oxigenul pe timpul noptii, am sperat ca ar doza oxigenul acest concentrator portabil. Ca o paranteza acum, nu inteleg de ce un asemenea must have pentru spitale s-a produs atat de recent, costa atat de mult si nu incearca sa-l produca si alti producatori pentru a se creea concurenta cu producatorul din Danemarca. https://o2matic.com/
https://www.linde-he...e-store/o2matic
Iar aici videoul mi se pare foarte interesant : https://o2matic.com/...-hospital-care/

Edited by Laur-, 19 January 2024 - 10:52.


#9
Laur-

Laur-

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 466
  • Înscris: 24.01.2007
Va multumesc frumos pentru raspunsuri.
Dar alte recomandari pentru portabil?
Nu ma astept sa avem medici pe Softpedia, dar nici macar reprezentanti medicali? Ei ar fi interesati sa-si inchirieze produsele.

 gvincentiu, on 19 ianuarie 2024 - 07:13, said:

Doua bucati am cumparat, recomand. Sub 9 litri nu prea merita, cu cat creste fluxul cu atat scade concentratia.

Nu stiu ce sa cred despre "9 L/min". Sa nu fie doar marketing. Cam toate stationarele (la priza electrica) au maxim 5 litri.
Nici nu folosim mai mult de 2,5 litri/min (maxim, la efort), deoarece ar creste saturatia la peste 93% si imediat apare starea de rau, sufocare, confuzie si obnubilare, datorate cresterii CO2, adica hipercapniei.  Intr-o perioada de proasta gestionare a concentratorului stationar si a VNI BPAP, medicii au gasit la gazometrie CO2 crescut la 90+, cand normal trebuie sa fie in intervalul 35-45.

Edited by Laur-, 26 January 2024 - 12:24.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate