Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...

Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...
 Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...

Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...
 Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!
 Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)
 

Montare termopane

- - - - -
  • Please log in to reply
105 replies to this topic

#91
razvan-softpedia

razvan-softpedia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,189
  • Înscris: 06.10.2019

 RaimondMacelaru, on 28 decembrie 2023 - 17:05, said:

In conditiile astea, raspunsul la intrebarea "se pot pune la fata exterioara?" nu trebuia sa fie "da", ci "da, dar pierzi glafurile", sau "nu, pentru ca pierzi glafurile si eu nu accept ideea sa le pierzi, deci le montez cum cred eu ca e mai bine". Stiu ca si tu esti prestator de servicii si vezi problema dintr-un anumit unghi, dar nu ma face sa-ti urez sa te trezesti si tu cu ferestrele la jumate, ca stiu ca urmeaza sa-ti faci casa, pentru ca stiu sigur ca nu le vrei la jumate, indiferent ce pdf-uri pune oamenii pe aici de la cine stie ce experimente fara legatura cu situatia concreta.

Raimond, eu nu am spus ca nu ai dreptate ( ai vrut montajul intr-un anumit fel, si nu a iesit asa cum ai vrut ), eu am spus doar ca sunt convins ca a fost o neintelegere, si ca se va rezolva la primavara asa cum a spus colegul nostru Digix.

Si eu daca as fi fost in locul tau as fi cerut reinstalarea ferestrelor conform dorintei mele ( atat timp cat dpdv tehnic nu incurca cu nimic si atat timp cat eram dispus sa renunt la glafurile alea ).

Diferenta o face faptul ca eu as fi discutat in particular cu Digix, i-as fi spus ce ma deranjeaza, i-as fi aratat discutiile noastre, si am fi lamurit-o intre noi. Aici s-a nascut un adevarat tambalau de la o lipsa de comunicare, amplificat de unii colegii care isi dau cu parerea aiurea si jignesc de multe ori gratuit, uitand rolul real al forum-ului.

#92
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 10.08.2023

 murdar, on 28 decembrie 2023 - 00:38, said:

Iti spun de acum ca n-o sa vezi nicio mutare de ferestre la nicio primavara.

Stiu ca se intampla des la noi, dar nu e cazul. Nu am patit in 20 si ceva de ani asa ceva, pentru ca imi dau seama cu cine stau de vorba de obicei. Cand am facut plata completa nu vazusem ferestrele decat noaptea (una parca nici nu era montata inca), nici nu le-am verificat toate cum se deschid, decat una, de curiozitate. M-am dus mai mult pentru altceva decat sa fac o receptie la modul serios. Daca aveam si 0.1% dubiu legat de calitatea lui ca om, nu plateam un serviciu in situatia asta. Si nici nu am contractat vreun serviciu de vreun fel sau facut vreo afacere cu vreo persoana la care nu am avut 100% incredere ca e bine intentionata. Neintelegeri am patit, dar tepe nu, iar experienta legat de oameni sper ca acumulez, nu pierd cu timpul. Am convenit sa rezolvam problema, o vom rezolva si aia e. Poate am reactionat si eu un pic agresiv, nu stiu. Am trecut prin destul stres cu toate etapele casei si poate s-a acumulat. Threadul chiar se poate inchide, ca discutiile nu cred ca mai sunt utile din acest moment, e o problema care: 1 - s-a clarificat. 2 - se va rezolva.

PS: Ii mai raspund lui Razvan si atat. Am deschis threadul pentru ca eu credeam ca Digix e convins ca 6cm este maximum posibil spre exterior, credeam ca le-a pus asa nu legat de glafuri, de goluri etc, ci ca atat e el convins ca e maximum posibil spre exterior. Si in conditiile astea, voiam sa vad cum au pus altii si daca chiar nu se poate mai mult. Da, trebuia sa discut cu el intai, sa vad exact din ce cauza le-a montat asa. Dar nu cred ca o sa ii afecteze asta reputatia. Banuiesc ca toti montatorii patesc la un moment dat ceva de genul. Diferenta e daca rezolvi problema sau o lasi asa.

Edited by RaimondMacelaru, 28 December 2023 - 18:05.


#93
Dorel-Jefuitorul

Dorel-Jefuitorul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,677
  • Înscris: 12.08.2020

 RaimondMacelaru, on 28 decembrie 2023 - 17:53, said:

Banuiesc ca toti montatorii patesc la un moment dat ceva de genul. Diferenta e daca rezolvi problema sau o lasi asa.

Cam asa este, din neintelegeri, lipsa de comunicare, comunicare multa in scris (prin mesaje, datorita lipsei de timp), cam toti trecem prin asa ceva. Si daca nu am trecut vom trece sigur. De asta nu-ti scriu termopanistii ca tu esti de vina, ca nu ai fost “ferm”, ca nu ai chemat ingineri si consultanti, pentru ca noi termopanistii intelegem exact situatia, ceilalti doar isi dau cu parerea. Nici Digix nu este intr-o situatie lejera, are 6 pagini dedicate pe un topic cu nume bun pentru a iesi la cautare, unde el si noi ceilalti suntem facuti “agiamii”. Nu conteaza de catre cine, important este ca se spune, nu sta nimeni sa citeasca 6 pagini si daca sta nu intelege contextul. Acum la cald toata lumea bine intentionata intelege, cand se raceste faza insa, se vede altfel.

#94
Digix

Digix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,809
  • Înscris: 03.02.2007
Din păcate ne bazăm pe intuiție și bun simț când stabilim cum e mai bine pentru noi. Fără discuție, cel mai bine de luat în seamă sunt studiile științifice experimentale. Adică ce se face practic în condiții concrete, nu calculate doar teoretic. Se iau ferestre și se plasează în diverse poziții de montaj, apoi se măsoară parametrii obținuți.

Fereastra a fost plasată în 14 poziții diferite din adâncimea zidului atât într-o casă eficientă energetic nZEB (near zero energy building), cât și într-o casă cu eficiență energetică mică LEB (low energy building)

Conform acestui studiu, poziția optimă de montaj a unei ferestre cu o bună eficiență energetică, atât într-o casă  bine izolată, cât și în casa cu eficiență energetică mică este mai spre interiorul peretelui, dar nu prea mult. În tabel d este adâncimea de montaj în mm, adică distanța de la fațadă la jumătatea ramei tâmplăriei, iar LTT este coeficientul de transfer termic al ferestrei obținut.

Cu toate acestea studiul spune că e nesemnificativă influența poziției de montaj în bilanțul energetic total al clădirii. Mult mai mai importante din acest punct de vedere sunt calitatea izolatoare a ferestrelor, precum și posibilul câștig energetic obținut prin aportul solar, în cazul ferestrelor dinspre sud, vest și est.

Attached Files


Edited by Digix, 29 December 2023 - 11:30.


#95
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 10.08.2023
Studiile experimentale au uneori atatea gramezi de variabile si atatea scapari, incat abia le poti aplica in situatii ce par identice, darmite in ceva fundamental diferit. Uneori sunt mai putin folositoare decat intuitia. Acolo sunt niste case de lemn, nu zidarie, cu izolatie pusa diferit, ferestre diferite, totul e diferit. In situatii de-astea, poti sa obtii randament maxim chiar si montand ferestrele la fata interioara daca spaletii sunt izolati mai puternic decat fatada, ca sa dau doar un exemplu de variabila dusa la extrem. M-am uitat si eu la poze pe google, pe youtube, peste 90% din proiecte vad ca au ferestrele la rasul zidului, asa zic si expertii autohtoni. Nu stiu pe ce se bazeaza, dar si mie mi se pare asta varianta cea mai logica. Ca gresesc, ca nu gresesc, daca tot diferenta se spune ca e infima, macar stau cu sufletul impacat ca a iesit cum mi-am pus in cap sa iasa.

#96
rider_x

rider_x

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 249
  • Înscris: 14.10.2023
Pe timperframe cu izolatie in pereti izotermele converg diferit prin pereti si tamplarie fata de casele de zidarie cu izolatia pe exterior.
Tamplaria e element izolator si locul ei e in continuarea izolatiei din motive evidente. Nu degeaba la case pasive pe zidarie (si timberframe, metalice, cu izolatie doar in exteriorul peretelui) tamplaria se monteaza in precadre, adica in izolatie.
Succes!

#97
bookute

bookute

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 67
  • Înscris: 13.04.2018
Acum întreb și eu aici după ce am răsfoit acest topic ca nu m-am lămurit:

Cum montam corect tâmplăria? Am in familie pe cineva care este mai de moda veche și de vreo 15 ani produce/montează tâmplărie pvc. După ce am povestit, mi-a spus ca având tâmplăria spre exterior, sunt mai multe probleme deoarece caldura ajunge mult mai greu. Are tamplarie montata la propria casa, la jumătatea zidului, suprafețe vitrate mari fără probleme.

Și eu încep construcția casei anul viitor și deja ma doare capul de câți ingineri sunt pe YouTube care deja se contrazic..

#98
razvan-softpedia

razvan-softpedia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,189
  • Înscris: 06.10.2019

 bookute, on 30 decembrie 2023 - 08:38, said:

După ce am povestit, mi-a spus ca având tâmplăria spre exterior, sunt mai multe probleme deoarece caldura ajunge mult mai greu.

Bookute, asa este. Am vrut sa spun si eu chestia asta, dar iar intram in conflict cu adeptii celor trei guru ( B, S, si EC ), si nu prea aveam chef sa ma contrazic iar cu unii care stiu doar sa jigneasca.  Posted Image

Spre exemplu, la ferestrele de mansarda producatorii recomanda realizarea finisajului intr-un anumit fel, tocmai ca aerul sa circule pe intreaga suprafata a sticlei, uscand in acest fel condensul care poate aparea ( in functie de multe variabile ). Am observat ca acolo unde finisajul nu este realizat cum trebuie si grosimea termoizolatiei tavanului inclinat este mai mare, poate sa apara condens la colturile de jos ( ceea ce va duce in timp la deteriorarea ferestrei ). Daca in cazul ferestrelor de mansarda teoria este corecta, nu vad de ce aceasta nu ar fi corecta si in cazul geamurilor veticale.

Am atasat doua imagini pentru a intelege mai bine cum grosimea termoizolatiei ( atunci cand finisajul in jurul ferestrei este realizat perpendicular pe fereastra, adica incorect ), influenteaza circulatia aerului pe sticla, si cum ar trebui facut finisajul. Daca este cineva curios, caut prin calculator si o poza sa vedeti ce implicatii are un finisaj prost facut.

Dpmdv, s-ar putea ca indepartand prea mult tamplaria termopan de sursa de caldura, si mai ales de directia pe care o urmeaza aceasta ( caldura ), sa ne trezim ca vom avea condens la colturile de jos ale ferestrelor. Acesta este inca unul din motivele ( alaturi de cel cu costurile ), pentru care nu mi-as monta ferestrele pe precadre, in exteriorul peretelui.

LE. Ideea este ca sunt atat de multe variabile incat este greu sa iti dai seama care este cea mai buna solutie. Si mai este un aspect: s-ar putea ca cea mai buna solutie in cazul lui X, sa difere de cea mai buna solutie in cazul lui Y ( pentru ca suntem oameni diferiti, avem nevoi diferite, bugete diferite, si asteptari diferite ). Posted Image

Attached Files


Edited by razvan-softpedia, 30 December 2023 - 09:15.


#99
cipaul

cipaul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,172
  • Înscris: 15.10.2006

 rider_x, on 30 decembrie 2023 - 01:49, said:

Pe timperframe cu izolatie in pereti izotermele converg diferit prin pereti si tamplarie fata de casele de zidarie cu izolatia pe exterior.
Tamplaria e element izolator si locul ei e in continuarea izolatiei din motive evidente. Nu degeaba la case pasive pe zidarie (si timberframe, metalice, cu izolatie doar in exteriorul peretelui) tamplaria se monteaza in precadre, adica in izolatie.
Succes!
Sau principiul de baza a caselor pasive este aportul solar maxim. Cam asa stiu eu.
Deci montare in precadre pt. aport solar maxim.
Montare in precadre e cam diferit de montare la fata peretelui inclusiv la puntile termice mai mici sau mai mari care se vor forma.

#100
superbec

superbec

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 517
  • Înscris: 04.03.2006

 bookute, on 30 decembrie 2023 - 08:38, said:

Acum întreb și eu aici după ce am răsfoit acest topic ca nu m-am lămurit:


Nu ai cum sa te lamuresti pe un forum , oamenii au opinii despre orice , opiniile au rareori legatura cu realitatea dar asta nu-i impiedica sa si le exprime .

La cat de prost si scump se construiesc casele acum pozitionarea ferestrelor este fix ultima ta problema , e mai important sa fie montate si etansate corect dar nici aia nu se va intampla pentru ca ... opinii.

Cel mai bine e sa te relaxezi si sa repari problemele dupa ce apar, da ...te va costa mai mult, dar e irelevant pentru ca avem acces la atat de multa informatie incat e imposibil sa alegem o varianta corecta .

Din cauza asta exista normative in constructii si multe alte domenii , din nefericire normativele sunt greu de aplicat cand te lovesti de un opinat care stie el mai bine sau e asa prost ca nu intelege unde si cand trebuie aplicat normativul, sau da un exemplu despre alt caz intr-o discutie ...

Deci ... mda, forumurile sunt pentru discutii , nimic altceva.

Posted Image

#101
rider_x

rider_x

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 249
  • Înscris: 14.10.2023
Daca o fereastra e slab izolatoare e si normal ca apare condens pe ea indiferent de gradul de izolare al casei pentru ca e rece. Mutand fereastra catre interior combati doar acest efect de punte termica al ferestrei incalzind-o excesiv si consumand caldura in acest sens.
Filozofia moderna in constructii e sa ai o fereastra foarte buna adica Uw (fereastra=tamplarie+sticla) sub 0,9 W/m2K, PLUS montaj care sa nu creasca aceasta valoare.
Ferestrele sunt cele mai slab izolate zone ale casei, la ele nu trebuie negociat gradul de izolare, nu e diferenta mare de pret pe mp la tamplarie sa o faci la standard pasiv sau nzeb din pvc, dar tot nu ajungi la rezistenta termica a peretilor niciodata.

#102
Dorel-Jefuitorul

Dorel-Jefuitorul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,677
  • Înscris: 12.08.2020

View Postsuperbec, on 30 decembrie 2023 - 10:44, said:

La cat de prost si scump se construiesc casele acum pozitionarea ferestrelor este fix ultima ta problema

Da, asa este.

#103
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 10.08.2023

 murdar, on 28 decembrie 2023 - 00:38, said:

Iti spun de acum ca n-o sa vezi nicio mutare de ferestre la nicio primavara.

La momentul acesta se rezolva problema, Digix a venit, asa cum a promis. Bine, eu nu ave dubii in sensul asta, altii aveau.

#104
Digix

Digix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,809
  • Înscris: 03.02.2007
Mai târziu, din motive medicale din păcate, dar am venit.

#105
Digix

Digix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,809
  • Înscris: 03.02.2007
Am avut o fractură și am stat vreo lună în repaus.

#106
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 10.08.2023
Pai am convenit ca primavara, deci a fost in termen chiar si cu accidentarea, care a fost destul de nasoala, din ce am vazut.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate