Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012
 

Apple Reparatii pe Cont Propriu

* - - - - 2 votes
  • Please log in to reply
25 replies to this topic

#1
Grogu

Grogu

    Humble Homo Sapiens

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,668
  • Înscris: 11.09.2002
Se pare ca magazinul oficial Apple de reparatii pe cont propriu este disponibil si in Romania. De aici putem cumpara piese originale Apple si inchiria echipamente pentru efectuarea reparatilor. Este raspunsul Apple la legislatia “Right to Repair” a U.E.

https://selfservicer...r.eu/ro-RO/home

#2
Valy_User

Valy_User

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,017
  • Înscris: 02.08.2021
Da, ai grijă la ce faci, bine ar fi să încerci pe un telefon stricat de pe olx.
Vezi tutoriale pe YT cum se desfac, vezi cum trebuie desfăcut să nu rupi panglica, etc.
Oricum, cei de la IfixIT aveau de mult kit-uri de genul.

Edited by Valy_User, 14 December 2023 - 00:00.


#3
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,274
  • Înscris: 06.01.2007
Eu cred ca e o teapa, by_default.
Cat timp nu pot interschimba ecranele de la doua leptoape, sigur e o teapa. Toate componentele sunt imperecheate. Inclusiv senzorul de lid_close, e imperecheat. Ei zic ca trebuie calibrat, dar definitia calibrarii e total alta.
Deci nu are cum sa fie real. E un scam.

#4
Valy_User

Valy_User

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,017
  • Înscris: 02.08.2021
Văzusem pe net.
Ca să schimbi o baterie Iphone, trebuie să iei electronica de la cea veche și să faci niște lipituri. Pentru o banală baterie. Care până la urmă e un consumabil.
La ecranul de Iphone, e un cip care trebuie luat de pe cel vechi și pus pe cel nou.
Și tot așa.
Îți pun bețe în roate.

Edited by Valy_User, 14 December 2023 - 00:17.


#5
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003

View Postmaccip, on 14 decembrie 2023 - 00:11, said:

Eu cred ca e o teapa, by_default.
E oficial. Publicat pe sit-ul mama din SUA cand dai Romania acolo te trimite.

https://www.selfserv....com/en-US/home

Edited by andreic, 14 December 2023 - 00:25.


#6
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,274
  • Înscris: 06.01.2007
E un scam oficial. La asta ma refeream.
Primul meu laptop a fost un thinkpad R50e. Si.. i-am spart ecranul.
Naiv, m-am dus la reprezentanta lor sa-mi schimb ecranul. Ma costa 800 de euro. Nici nu dadusem atat pe laptop, care deja nu mai avea valoarea pe care a avut-o la cumparare.
Atunci ma-m dus "la baeti", dar in timp am inceput sa le fac eu. Pai salarul meu pe vremea aia era, nu mai stiu, dar de mizerie. De 800 de euro, merita sa muncesti la el si o luna sa-l repari. Plus ca mie imi si place, o fac din placere.
Usor, usor mi-am luat scule si am revergorat un hobby pe care l-am avut de cand m-am nascut. Acum repar pe la prieteni, pe la serviciiu diverse chestii.
Am avut si doua Apple, mai vechi, ambele cu aceiasi problema lichid pe tastatura. Tastaturile nu se puteau schiba decat cu tot cu capac, ca la leptopurile cele mai ieftine, deci trebuia reparata, spalata.
O luna mi-a luat spalatul si uscatul ei.Problema mare era ca laptopul nu putea fi deschis, deoarece butonul de power era pus impreuna cu celelalte butoane, imbarligat, nu cum e la celelalte normale, care pot fi pornite de la un contact. Atunci am zis.. well dizain prost. Am cautat documentatie sa-l pornesc si altfel, fara tastatura si cu chiu cu vai am gasit.
L-am reparat prin uscare si spalare repetata cu alcool izopropilic si cu apa, ca avea si suc, zahar, care nu se spala cu alcool.
Okay.
A venit apoi al doilea, la ceva ani diferenta. Well, al doilea era facut cu procesor Intel. Am zis.. parfum, ca la astea era mai usor. Ca stiam cum e cu keyboard controllerul, ca avea power pus pe coloana separata.
O laie! Nu era asa, era pus si asta la fel ca celelalte butoane, pe aceiasi coloana sau linie, nu mai stiu. Adica era pus cu literele G, T, S si 5, sa zicem. Total aiurea, fara niciun sens.
Dar trebuia sa fie un pin pe un chip de pe care puteai sa-l pornesti legandu-l la masa. Pinul, era, erau 3.3V pe el, dar de pornit tot nu pornea. Pentru ca era invalidat din firmware-ul din keyboard controller. Deci, le da Intelul mura in gura datasheet, placa de test si tot ce vor, ei doar tre sa le integreze pe o placa de baza impreuna cu circuitele de alimentare, si-si baga ei nasul in firmware-ul de la keyboard controller sa invalideze pinul de startup si sa schimbe scancodeurile la taste, sa puna powerul ca tasta normala, dar amestecat cu celelalte, ca atunci cand versi ceva pe el sa fie siguri ca nu-l mai poti porni.
Plus ca avea o droaie de suruburi, de dimensiuni diferite pe care trebuia sa le notezi care de unde sunt. sa mai stii sa le pui la loc. Asta am mai intalnit si la un toshiba de 17inci, am desfacut la el vreo 120 de suruburi, dar macar erau dracului la fel. Si era 17 inci.


Pai acum nici nu am curaj sa desfac un apple din asta nou. Sa-l desfac ca sa ce? Sa constat ca e senzorul de lid-close necalibrat? Nu ma bag. Oricum, persoana respectiva s-a lecuit de apple. Sotia unui coleg de-al meu, mare fana. Prima data si-a varsat singura suc pe tastatura, a doua oara i-a varsat copchilul. Pe primul l-am reparat. Pe al doilea nu am putut, desi nu avea altceva decat tastatura care nu functiona. L-am facut sa mearga doar cu tastatura externa, dar ala deja nu mai e laptop.

Asta e o magarie facuta impotriva propriului client. Adica un scam. E inacceptabil, pentru ca e facut cu intentie. Nu ai niciun motiv sa nu pui butnonul de power asa cum e la toate celelalte, si in plus sa-l si dezactivezi.
Pentru cine nu stie, un laptop poate fi pornit si din keyboard controller, dar si dintr-un pin care se leaga la ground. De regula se porneste din acel pin, separat de tastatura(chiar daca butonul e parte din tastatura).
Se poate porni si printr-un scan code din tastatura, adica sa pui o tasta intre linia 7 si coloana nustiucat (15 parca), dar putini producatori opteaza pentru asta. Iar cei care opteaza, si pun tasta pe 7 cu 15, au o singura tasta pusa pe 15, adica doar butonul de power.  Asa vine chipsetul in el cu firmware sa faca treaba asta, doar ca producatorii in general nu pun tasta acolo ci direct pe acel pin.
Pe linia 7, mai sunt butoanele de la touchpad, de regula, iar pe coloana 15 nu e nimic. Unii mai pun volum, play-pause, si alte butoane inutile, dar daca nu le pui pe alea, powerul e unic si izolat.

Prin modificare de firmware, poti sa pui tastele cum vrei. Cel mai prost design e sa pui power impreuna cu alte 7 taste pe linie si inca 15 pe coloana, ceea ce Apple a facut-o intentionat sa nu-l poti repara, sa crape definitiv, sa te duci la ei sa-ti schimbe toata parte din fata cu padul, amprenta si ce mai are pe-acolo, sa te coste un leptop jumate.


Astea au fost experientele mele cu Apple. Altfel la telefoane, ecranul poti sa-l schimbi. Mai dificil, dar poti. Senzorul de amprenta nu. Dar ecranul e ala care se sparge, senzorul nu pateste nimic, sau putin probabil. Apoi bateria, care se poate schimba fara probleme. Iti trebie vreo 5 tipuri de surubelnite (care nu se gasesc peste tot, noroc cu chinezul) si suruburile puse organizat, dar.. well, e un job care poate fi facut, nu depinzi musai de Apple. Poti sa-l faci tu, sau un service. Ca reparatia pe cont propriu nu inseamna musai sa o faci tu, ci sa o poata face un servis.

Asta la iphone8 si SE 2016, de le am eu. La astea noi sunt convins ca nu mai merge schimbat nici ecranul ,poate nici bateria. Am inteles ca nici senzorul barometric nu poate fi schimbat, decat daca accepti niste functii lipsa. Functii unrelated, nu masuratul presiunii, de care te poti lipsi. Am inteles , dar nu stiu sigur. Ale mele nici nu cred ca au senzori barometrici, naiba sa le ia ca nu stiu si nici nu-mi trebuie un astfel de senzor pe un telefon.

Pai un servis a ajuns acum a se bucure sa repare o interventie pe placa de baza Apple (zice fratemiu), decat sa schimbe un capac spate(care are nush ce rahat de senzor pe el). Ca pe aia o poate duce la bun sfarsit, desi e mult mai complicata o reparatie la nivel de componenta decat alta la nivel de part-number.
Frate-miu lucreaza la un servis. Specializat pe telefoane, dar.. orisicat, uraste Apple, ca toti electronistii de fapt. Nu sunt singurii care fac magarii de-astea, dar ei sunt taticii.

Acum, daca tot s-a miscat cat de cat initiativa asta "right to repair", probabil ca s-au gandit sa fie ei primii care o discrediteaza, prin participatia formala la initiativa. Inteleg ca sunt primii care s-au raliat. Hai, nu zau!

#7
tclau

tclau

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,086
  • Înscris: 19.03.2007

View PostValy_User, on 14 decembrie 2023 - 00:16, said:

Văzusem pe net.
Ca să schimbi o baterie Iphone, trebuie să iei electronica de la cea veche și să faci niște lipituri. Pentru o banală baterie. Care până la urmă e un consumabil.
La ecranul de Iphone, e un cip care trebuie luat de pe cel vechi și pus pe cel nou.
Și tot așa.
Îți pun bețe în roate.

Pai iti dau si sculele, nu numai piese. Nu e scam, o sa faca si cursuri... :D

#8
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,551
  • Înscris: 30.08.2017
Unele componente au un cip ce trebuie împerecheat cu softul telefonului, altfel nu funcționează sau funcționează defectuos, deoarece va fi văzut ca o componenta străină (de exemplu, dacă ai doua ifonuri identice, nu poți lua camera de pe unul și pune pe celalalt). Azi doar la un service oficial Apple se poate face asta. Dacă oferă posibilitatea și pentru restul service-urilor, atunci e pe bune. Altfel, e cam degeaba.

#9
Valy_User

Valy_User

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,017
  • Înscris: 02.08.2021

View Posttclau, on 14 decembrie 2023 - 07:05, said:

Păi îți dau ei sculele, dar dacă îți dau eroare noile piese ce sens are?


#10
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,551
  • Înscris: 30.08.2017
Îți dau ei codul, pe aceiași bani ca înainte, doar că acum nu ți-l mai și repară :D

#11
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,599
  • Înscris: 05.12.2005
E genială mișcarea, după ce îți faci praf telefonul la ei în magazin că nu ai experiență cu reparațiile și ai 2 mâini stângi, te conduc amabili la zona din dreapta a magazinului de unde ai ocazia să cumperi alt telefon sau laptop de la ei și te-ai și lecuit pe veci de pofta de a-ți lua soarta în propriile mâini.

#12
murdar

murdar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,862
  • Înscris: 24.05.2020
Eu cred ca am 5 baterii de iphone schimbate la activ. M-am oprit la iphone X ca doar pana acolo se poate fara programarea cipului de la baterie. Dar nu e complicat deloc.

Si da, probabil ca o conectare a iphonului prin itunes la servele Apple, rezolva orice imperechere de piese ar fi necesara.

Mie imi convine o astfel de miscare.

#13
Valy_User

Valy_User

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,017
  • Înscris: 02.08.2021
Treaba asta cu Right to repair ar trebui să înceapă în primul rând cu interzicerea producătorilor de a bloca piesele aftermarket.

#14
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,599
  • Înscris: 05.12.2005
Păi și din ce să mai scoată bani ulterior? ca și la imprimante, ți-o vând ieftin ca apoi să te usuce de bani din consumabile și întreținere.

#15
GlCA_Contras

GlCA_Contras

    Master Mind

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,666
  • Înscris: 21.03.2020

View PostGrogu, on 13 decembrie 2023 - 23:52, said:

Se pare ca magazinul oficial Apple de reparatii pe cont propriu este disponibil si in Romania. De aici putem cumpara piese originale Apple si inchiria echipamente pentru efectuarea reparatilor. Este raspunsul Apple la legislatia “Right to Repair” a U.E.

https://selfservicer...r.eu/ro-RO/home

"403 Forbidden" - mesaj de la browser

View Postmurdar, on 14 decembrie 2023 - 08:55, said:

Eu cred ca am 5 baterii de iphone schimbate la activ. M-am oprit la iphone X ca doar pana acolo se poate fara programarea cipului de la baterie. Dar nu e complicat deloc.

Si da, probabil ca o conectare a iphonului prin itunes la servele Apple, rezolva orice imperechere de piese ar fi necesara.

Mie imi convine o astfel de miscare.
Eu am schimbat si casca la Iphone 7 care se auzea de nou ca din putul Apple...

#16
trandafirdoru

trandafirdoru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,593
  • Înscris: 11.03.2010

View PostValy_User, on 14 decembrie 2023 - 07:41, said:

dar dacă îți dau eroare noile piese ce sens are?

View Postmaccip, on 14 decembrie 2023 - 00:11, said:

Eu cred ca e o teapa, by_default.
Ei zic ca trebuie calibrat, dar definitia calibrarii e total alta.
Deci nu are cum sa fie real. E un scam.

Scrie clar pe site dar cine sa citeasca...

#17
GlCA_Contras

GlCA_Contras

    Master Mind

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,666
  • Înscris: 21.03.2020

View Postmaccip, on 14 decembrie 2023 - 01:40, said:

E un scam oficial. La asta ma refeream.

Mie antivirusul mi-l da drept scam ordinar - 403 Forbidden

Edited by GlCA_Contras, 14 December 2023 - 10:43.


#18
murdar

murdar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,862
  • Înscris: 24.05.2020

View PostValy_User, on 14 decembrie 2023 - 09:49, said:

Treaba asta cu Right to repair ar trebui să înceapă în primul rând cu interzicerea producătorilor de a bloca piesele aftermarket.

Lasa sa nu interzica. Legea zice ca trebuie sa oferi toate mijloacele necesare end userului. Atata timp cat userul se poate conecta la serverul Apple, sa isi deblocheze piesele inlocuite, iar hotul nu, eu zic ca e bine sa le blocheze.

Edited by murdar, 14 December 2023 - 10:58.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate