![]() |
Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Voi cum ascultați melodiile?

Posted 16 September 2023 - 09:13

Mă interesează niște opinii legate de experiența ascultării. Nu mă bizuiesc pe relevanța lor, așa că fiți fără rețineri
![]() Am niște întrebări pentru discuție: - Realizezi când e punctul culminant (doar unul, singular) într-o melodie? - Atunci când ți se face pielea ”de găină” ascultând piesa, cam ce durată are această stare (în secunde)? - Obișnuiești să îngâni/mormăi melodia chiar dacă nu știi versurile (ori că le-ai uitat pe moment)? - Care e primul instinct când repetiția (melodiei, ritmului) devine plictisitoare? Te concentrezi mai mult asupra versurilor sau fredonezi în gând un alt ritm/melodie? - Melodiile de 5 minute par lungi? - Care pare mai interesant, schimbatul ritmului și păstrarea melodiei, sau păstrarea ritmului și schimbări prin melodie? - Din poziția așezat, dai din ambele picioare sau pe rănd? - La reascultare, cauți să descoperi și alte melodii sau ritmuri cuprinse în piesă, în afară de cele principale, din prim plan? - La creșterea tensiunii din muzică, preferi creșterea ritmului sau subțierea decorului acustic (eliminarea basului, doar sunete ascuțite)? - Te deranjează când recunoști aceeași idee simplă multiplicată în fel și chip prin melodie (prin schimbarea instrumentului, a registrului, a vocii etc.)? Mai aveam câteva nelămuriri, dar nu-mi trec prin cap acum, sună ocupat... |
Posted 16 September 2023 - 09:23

Doamne fereste, nu trebuie sa confundam un act artistic cu instinctele.
|
Posted 16 September 2023 - 09:29

intrebarile astea par potrivite si pentru alte chestii, esti sigur ca te referi la muzica?
|
Posted 16 September 2023 - 09:32

Doamne fereste, nu trebuie sa confundam un act artistic cu instinctele. Nu vreau să o dau în silogisme că e sâmbătă dimineața, dar actul artistic se bazează pe simțuri, avem niște ”senzori” cu care percepem iar interpretarea ține de percepție și de ”bagajul” intelectual al fiecăruia, totuși.
intrebarile astea par potrivite si pentru alte chestii, esti sigur ca te referi la muzica? ![]()
Lucrezi la pudmed? Nu știu ce e aia. |
Posted 16 September 2023 - 09:34

O ascult conducand sau facand treaba prin casa. Nu bag de seama ca urcusuri, ritmuri si ce mai zici tu pe acolo sunt.
|
Posted 16 September 2023 - 09:37

![]() |
Posted 16 September 2023 - 10:04

Mie îmi place sa simt și înțeleg piesele, deci automat ascult muzica doar in limba romană - cu mici excepții. De dansat pe piese străine îmi e foarte greu.
|
Posted 16 September 2023 - 10:17

Am niște întrebări pentru discuție: - Realizezi când e punctul culminant (doar unul, singular) într-o melodie? Îhî. - Atunci când ți se face pielea ”de găină” ascultând piesa, cam ce durată are această stare (în secunde)? Depinde de ritmul schimbat, cât ține. Îți dau un exemplu, asculta asta, la minutul 4:26 începe orgasmul. Ține până la final. ![]() https://music.youtub...w5gPanx0wk5aEgV - Obișnuiești să îngâni/mormăi melodia chiar dacă nu știi versurile (ori că le-ai uitat pe moment)? Dap. - Care e primul instinct când repetiția (melodiei, ritmului) devine plictisitoare? Te concentrezi mai mult asupra versurilor sau fredonezi în gând un alt ritm/melodie? Hmm..nush, cred că rămân setată pe ritmului și versuri. - Melodiile de 5 minute par lungi? Nu. - Care pare mai interesant, schimbatul ritmului și păstrarea melodiei, sau păstrarea ritmului și schimbări prin melodie? Schimbarede ritm/ registru. - Din poziția așezat, dai din ambele picioare sau pe rănd? Ambele picioare. Și din cap. - La reascultare, cauți să descoperi și alte melodii sau ritmuri cuprinse în piesă, în afară de cele principale, din prim plan? Observ din prima tot ce e de observat. - La creșterea tensiunii din muzică, preferi creșterea ritmului sau subțierea decorului acustic (eliminarea basului, doar sunete ascuțite)? Creșterea ritmului. Încă un exemplu: https://music.youtub...issCYQD5KRe0vA9 De la min 4:15. ![]() - Te deranjează când recunoști aceeași idee simplă multiplicată în fel și chip prin melodie (prin schimbarea instrumentului, a registrului, a vocii etc.)? Nu. Cu plăcere. ![]() |
|
Posted 16 September 2023 - 10:29

Pe artistii cu a caror muzica rezonez, ii ascult cu sufletul la gura. Pe cei care ma plictisesc de moarte, ii las altora placerea sa-i asculte.
![]() |
Posted 16 September 2023 - 10:42

Dupa nickname-ul initiatorului pare ca ascultarea (nu cred ca poate fi vorba de act artistic - acolo se cheama auditie) se refera la manele. Eu, de pilda, n-as asculta asa ceva nici pe buda. Cat despre "facut pielea de gaina", mie manelele imi declanseaza reflexul de voma. Iar ascultatorii, mila si sila, concomitent. Si, dureaza, dureaza...
Edited by GunDALF, 16 September 2023 - 10:42. |
Posted 16 September 2023 - 10:50

Am un telefon dedicat pentru asta, cu programul JetAudio instalat, filtrul ”GoSound” , conectat la un DAC EverSolo cu Ess Sabre 9038 Pro, pe USB-B, din care iese sunetul pe RCA conectat la o boxă Naim Mu-So:
[ https://fstudio.vtexassets.com/arquivos/ids/853311-1200-1200?v=637662673232730000&width=1200&height=1200&aspect=true - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
Posted 16 September 2023 - 12:15

Păi da, dacă topicul era creat de către MelomanDinRasaAriană, atunci GunDALF era sedat complet și ne scria corect gramatical impresiile proprii, direct în temă cu subiectul discuției.
Observ că nickname-ul meu e o adevărată momeală pentru neînțeleși, deci se pare că trebuie să fiu mai precaut cu unii colegi de forum... |
Posted 16 September 2023 - 13:06

piele de găină -expresia favorită a Handrei și altor hartiști de mâna a doua.
În cazul meu dacă piesa are tempou scăzut aka balade, jelanii atunci sunt șanse maxime să-și ia o înjurătură zdravănă, atât ea cât și cântecaciul. De ce? Pentru că-mi strică buna dispoziție un neica nimeni. Trebuie ca melodia să fie foarte bună și greu de interpretat vocal ca să primească ok-ul de la mine. Deci I. Râmeș și clonele gen ema, găitanovici, ignat și alte supărate pe viață primesc un scuipat mareeee. ![]() Edited by sandel1, 16 September 2023 - 13:15. |
|
Posted 16 September 2023 - 13:06

N-am prea dat exemple, că nu-mi trec prin minte acum, dar cred că ascultarea muzicii e o experiență destul de bogată pentru mine și chiar mi-aș fi dorit să învăț un instrument devreme în viață (n-am învățat nici până acum) sau să fiu o persoană mai creativă în general. Compunerile au fost spaima mea cea mai mare în școală.
- Realizezi când e punctul culminant (doar unul, singular) într-o melodie?
- Atunci când ți se face pielea ”de găină” ascultând piesa, cam ce durată are această stare (în secunde)?
- Obișnuiești să îngâni/mormăi melodia chiar dacă nu știi versurile (ori că le-ai uitat pe moment)?
- Care e primul instinct când repetiția (melodiei, ritmului) devine plictisitoare? Te concentrezi mai mult asupra versurilor sau fredonezi în gând un alt ritm/melodie?
- Melodiile de 5 minute par lungi?
- Care pare mai interesant, schimbatul ritmului și păstrarea melodiei, sau păstrarea ritmului și schimbări prin melodie?
- Din poziția așezat, dai din ambele picioare sau pe rănd?
- La reascultare, cauți să descoperi și alte melodii sau ritmuri cuprinse în piesă, în afară de cele principale, din prim plan?
- La creșterea tensiunii din muzică, preferi creșterea ritmului sau subțierea decorului acustic (eliminarea basului, doar sunete ascuțite)?
- Te deranjează când recunoști aceeași idee simplă multiplicată în fel și chip prin melodie (prin schimbarea instrumentului, a registrului, a vocii etc.)? |
Posted 16 September 2023 - 13:25

A doua sau poate opusul ei. ![]() |
Posted 16 September 2023 - 13:58

De obicei ascult 80% albume sau opere intregi si 20% compilatii (recomandari spotify/youtube)
Ascult 90% muzica pe care o stiu si imi place, 10% noutati iar procentul scade cu varsta. Ascult de obicei o perioada de timp un singur tip de muzica, dupa ce ma plictisesc sar la alt tip. Categoriile majore: jazz, simfonica, blues, rock clasic, metale, black metal in particular. Cu nuante secundare de punk, arabic, baroc, melodic, minimalistic, improvizatie acolo unde e cazul. Prefer muzica care sa rascoleasca in defavoarea celei tehnice sau de virtuozitate. Nu-mi plac remixurile, amestecaturile, coverurile(decat cele de exceptie). Nu-mi plac claydermanii care canta de toate, nu-mi plac softjazz, muzica de lift, muzica de radio, muzica de supermarket, muzica de cafenea(in general). Nu-mi place muzica usoara care nu zice nimic. Cand ascult muzica, in general nu fac altceva. Nu lucrez, nu fac sex, nu vreau galagie, nu vreau sa fiu intrerupt. In general nu pun muzica ambientala, de relaxare sau .. genul asta cand lucrez. Daca pune altcineva de la birou, in general nu ma deranjeaza atata timp cat nu e din aia puturoasa de radio, remixuri claydermaneala, soft-jazzuiala, etc. Sa fie ceva ce-i place lui, eu o aud dar nu o ascult si nu ma deranjeaza. Cand merg la drum lung cu colegii, nu vreau radio. Exceptie Romania muzica, actualitati, daca e muzica cat de cat. Am avut insa noroc de niste colegi carora le place muzica buna. Unii au plecat, altii au venit, dar cei care vin trebuie sa se adapteze si in general o fac. Muzica pe care n-o suport, o suport cam o jumatate de ora, o ora, dupa care trebuie sa plec afara la tigara, sau ma imbat sa nu ma intereseze. Sau plec de acolo. de tot. Daca nu pot sa plec, ma duc sa o inchid, sa o schjimb sau fac scandal. Cel mai rau e la nunti si botezuri in care trebuie sa indur o experienta cumplita pentru mine. Din fericire sunt din ce in ce mai putine astfel de evenimente. ca au devenit insuportabile deoarece se da muzica foarte tare. Nevasta mi-am ales-o astfel incat sa fim compatibili cu muzica. Nu ascultam chiar acelasi tip de muzica, insa ce asculta ea e tolerant sau imi place si mie, ce ascult eu e tolerant sau ii place si ei. Daca nu era asa, relatia noastra n-ar fi durat mai mult de o luna, dar avem deja vreo 18 ani impreuna. Cea mai urata zi din viata mea a fost insa ziua nuntii noastre, din cauza muzicii pe care a trebuit s-o suport. Acum sunt pe rock clasic. Am Pink Floyd pe spotify. The Division Bell. Vin de pe Led Zepp, pe care i-am ascultat cam vreo saptamana atat pe spotify (album intreg) cat si pe youtube, piese vechi din concerte, videouri vechi, videouri noi. Apropo de remixuri de exceptie, uite unul de acest tip. Genul de remix care aduce un plus piesei originale incat sa-ti lase impresia ca s-a desavarsit, a capatat forma potrivita. [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/2Qs1J612nZs?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Aaa, am uitat sa precizez si ar fi corect s-o fac, ca tolerez muzica ce-o asculta copiii mei, desi nu-mi place si m-am saturat pana peste gat de muzica de boraci. Fii-mea cea mica de 3 ani vrea muzica, va dati seama ce muzica vrea. Piese pe care le-am auzit de sute de ori. Fata cea mare asculta la casti, dar .. muzica de-a lor, de pustani. Baiatul nu asculta muzica. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users