Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)
 

Satele raman fara medici de familie...

* * - - - 2 votes
  • Please log in to reply
194 replies to this topic

#181
echoshoworacle

echoshoworacle

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,008
  • Înscris: 21.02.2022

 aaaa4567, on 28 martie 2023 - 16:55, said:


Si nici asta s-ar putea sa nu fie rezolvarea: multe comune sau zone izolate pot avea de forma medic, care de fapt sa nu prea dea pe acolo (cum cred ca se si intampla actual). Realitatea e ca tinerii nu se prea inghesuie sa traiasca in rural, care sunt vazute ca zone inapoiate economic si social, cultural. Tocmai ca multi oameni au plecat din asemenea zone, ca sa scape de asa ceva. Poate ar fi atractiv pentru cineva catre pensie etc etc. Satul nu are vibe-ul oraselor mari, nu ai magazine, centre de conferinte, tot tacamul etc.
E un principiu din fizică; banul anulează distanța. Sunt medici și pe platforme petroliere! Dă-i același salariu pe care îl primește într-o comună din Franța și va veni și la Târgoveții din Deal. Asta e... Eu vorbesc în teorie, habar n-am daca un consiliu local are acoperire legală să ofere case mașini cabinete (cu chirie sau chiar împroprietărire) și sume de bani. Nu știu ce încredere poate avea un tânăr medic, și familia lui că o administrație locală care se poate schimba poate respecta un contract...Eu cred că e o problemă de bani pentru că distanțele nu sunt așa mari in Ro; cam majoritatea comunelor sunt sub o ora distanță de oraș. Eu dacă aș fi doctor cred că aș suporta să mă care un șofer cu mașina niste zeci de km pe zi. Dar eu nu prea cred că asemenea oferte există...Nu văd eu primar să meargă pe bicicletă și să plătească un doctor cu mai mult decât încasează el !

E ca la fotbaliști...dă-i un contract bun, o primă de instalare și cred că o să vină.

Edited by echoshoworacle, 28 March 2023 - 20:08.


#182
Alltrack

Alltrack

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 4,737
  • Înscris: 01.08.2020
Acum mi-am dat seama ca eu am intrat pe topic mai tarziu , am comentat strict pe titlu si pe anumite postari , fara sa intru in linkul din prima postare .
Daca stiam ca e vorba despre ce crede Coriu si colegiul...''pentru a decongestiona situația''Posted Image , chiar nu imi mai consumam timpul .
Deci pana la urma cine sta sa ofere vile , Mercedesuri si mii de euro...sa se roage sa vina un medic , ca nu inteleg ?
Din articol reiese la punctul 9 , ca ''ie prea multi medici pe mp'' la bine si prea putini in anumite zone si ca privatizarea medicilor de familie...inseamna ca ''sunt aruncati într-o privatizare forțată, el va plăti gazele, căldura, salariile, el este și contabil și manager în același timp'' Posted Image !
Deci ce inteleg eu e ca asa isi doreste Coriu si ''Colegiul'' , TREBUIE gasite foarte multe lovele de la stat si pe plan local , desigur sa ''să întărim infrastructura medicală'' , desi nu i-a cautat/chemat/rugat nimeni si nici nu o sa-i caute/roage , un serviciu de ambulanta decent si o farmacie locala fiind mega suficient la tara .

Edited by Alltrack, 28 March 2023 - 21:00.


#183
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,838
  • Înscris: 17.08.2022

 echoshoworacle, on 28 martie 2023 - 20:07, said:

E un principiu din fizică; banul anulează distanța. Sunt medici și pe platforme petroliere! Dă-i același salariu pe care îl primește într-o comună din Franța și va veni și la Târgoveții din Deal. Asta e...

Da, daca ar face aceeasi treaba devotata si profesionala ca medicul comunal din Franta.
Daca ar fi la dispozitie 24/24 ca acela.
Altfel, dece ar fi indreptatit la acelasi castig ?

Edited by vio69c, 28 March 2023 - 21:25.


#184
futurist

futurist

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,700
  • Înscris: 09.05.2008

 aaaa4567, on 28 martie 2023 - 17:35, said:

A existat si inca exista rezidentiat pe post. Ce sa vezi, fac rezidentiatul (in centru universitar, nu acolo) si apoi obtin o derogare/exceptia/etc prin care pot pleca unde vor. Dar sunt si cazuri (multe) de medici care (din Bucuresti/oras mare fiind) nu au punctaj, opteaza pentru loc in oras mai mic (unde prind), isi fac actele acolo, dar ei lucreaza de fapt in orasul mare si acolo duc actele sau trimit un scan cu prezentele. Se numeste delegatie, o portita legala prin care medicul poate lucra in alt oras pe motive familiale, foosita mult pt asemenea tertipuri etc etc. Deci: sunt din Bucuresti, vreau sa prind loc in Bucuresti, dar nu am punctaj. Si atunci optez pentru Brasov. Dar eu nu am nicio treaba cu Brasovul (nu am rude, sot, nimic pe acolo). Imi fac angajarea in Brasov si apoi obtin o detasare inn Bucuresti. Si trimit pontajele lunar. Nu lucrez o zi in Brasov, sau cel mult doar in cazuri exceptionale. Acum s-a mai complicat din ce am auzit, ca iti trebuie semnaturile conducatorilor de stagiu, dar cred ca e o formalitate...
Romania, te iubesc!
Oare de catre cine si pentru cine sunt facute regulile astea?
Pentru absolventi ( aia multi si nepilosi) nu si nici pentru asigurati.

 echoshoworacle, on 28 martie 2023 - 19:17, said:

E puțin 2000, atât ia pensie un tablagiu de pe la mai/mapn.
Sa nu exageram, totusi.

#185
echoshoworacle

echoshoworacle

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,008
  • Înscris: 21.02.2022

 vio69c, on 28 martie 2023 - 21:24, said:



Da, daca ar face aceeasi treaba devotata si profesionala ca medicul comunal din Franta.
Daca ar fi la dispozitie 24/24 ca acela.
Altfel, dece ar fi indreptatit la acelasi castig ?
Pai și atunci de ce va plângeți! La țară nu sunt și nu vor mai fi niciodată medici! Poate când se va schimba populația, politica de migrație de peste zeci de ani. Că să ai medic la țară trebuie să ai și populație. Nu prea mai ai pe cine consulta pe la țară. La noi 1/3 din case sunt abandonate.

LE
Eu nu prea mai aud copii că vor să se facă ingineri sau medici...E greu... Policlinica la care mă duc eu are medici dar toți, cu o singură excepție, au varsta de pensionare. Iar oncologul chiar s--a pensionat după ce a făcut COVID. Că să aduci altul cred ca nu-i suficient un Mercedes și 3000 de euro pe lună...

In schimb proliferareaza tot felul de așa zise "Clinici" ; niște prăvălii care n-au de nici unele. Au o firmă colorată, o fătă la ghișeu, și niște medici care trec din când în când pe acolo și n-au contract cu casa de asigurări. Eu as da lege care să reglementeze ce însemnă "Clinică".

Edited by echoshoworacle, 29 March 2023 - 09:03.


#186
echoshoworacle

echoshoworacle

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,008
  • Înscris: 21.02.2022
Problema de bază nu sunt medicii și tocmai acest idilizat "la țară"! Unitățile astea mici n-au cum să fie viabile. Tine de normalitate migrarea la oraș; orașul este o formă de organizare superioară inclusiv din punct de vedere cultural!(să știe și alte barză-varză-viezure!) Desigur comune mari, cu agenți economici, urbanizate sunt de dorit să existe. Eu zic că tot ce e sub...25.000. rezidenți reali, prezenți, putem numi la țară. Sunt municipii, nu orașe pe care eu le consider doar niște comune mai mari...Că să ai facilități medicale trebuie să existe un minim de cerere și putere financiară din partea oamenilor

Edited by echoshoworacle, 29 March 2023 - 10:25.


#187
Piscopescu

Piscopescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,507
  • Înscris: 24.03.2018

 Fane, on 27 martie 2023 - 14:58, said:

Si la noi au, dar de cele mai multe ori cand sunt gasiti vinovati ii lasa fara autorizatie de libera practica si asta-i frige suficient.

Frigerea aia se numeste "medicina defensiva" si din pacate e intalnita si la cei pe care asigurarea ii acopera, din cauza duratei procedurii de verificare, stress, etc. ... Tot pacientul iese in paguba.

 tfmercedez, on 28 martie 2023 - 08:02, said:

To la noi sunt o gramada de straini veniti lancursuri.

E ieftin, fata de tara de origine. Si nici admiterea nu e prea departe de verificarea candidatului, daca are puls...

 Karhu, on 28 martie 2023 - 12:16, said:

Aha, deci s-ar putea desfiinta vizitele la cabinet. Facem niste call centere medicale si am rezolvat treaba. Cum de nu s-au gandit la asa ceva si inapoiatii astia de occidentali? Posted Image

Cine a zis ca nu s-au gandit :), telemedicina exista de cand lumea, mai nou cu feed video...

 aaaa4567, on 28 martie 2023 - 16:52, said:

Ceva asemanator - pe langa ce s-a incercat (si reusit) pentru fundul de ochi, mamografii /radiologie etc - a fost incercat si in ATI [revin cu linkul].

Imi aparuse pe radar :), chiar inainte de pandemie, un startup din Cluj, parca, al carui "produs" propunea o analiza minutioasa si de la distanta, pe baza de AI pt. radiografiile pulmonare. Au luat si ceva premiu la un incubator de afaceri...

Edited by Piscopescu, 29 March 2023 - 10:34.


#188
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,922
  • Înscris: 25.06.2007

 echoshoworacle, on 28 martie 2023 - 20:07, said:

Dă-i același salariu pe care îl primește într-o comună din Franța
Ii dai si aceleasi dotari?

 Piscopescu, on 29 martie 2023 - 10:50, said:

Cine a zis ca nu s-au gandit Posted Image, telemedicina exista de cand lumea, mai nou cu feed video...
Stiu, ca am/ folosesc si eu, am cateva cazuri pe saptamana.
Dar se preteaza la anumite chestii, in anumite situatii.
In majoritatea cazurilor nu merge...

Edited by Karhu, 29 March 2023 - 14:02.


#189
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,524
  • Înscris: 18.10.2011

 Piscopescu, on 29 martie 2023 - 10:50, said:



Imi aparuse pe radar Posted Image, chiar inainte de pandemie, un startup din Cluj, parca, al carui "produs" propunea o analiza minutioasa si de la distanta, pe baza de AI pt. radiografiile pulmonare. Au luat si ceva premiu la un incubator de afaceri...
Sunt putine ideile si cercetarile care trec dincolo de startup marunt. In general e nevoie de algoritm, care vine deja incastrat in softul aparatului sau descarcabil etc etc. Teleradiologia nu mai e deja nimic nou. Asta da, am zis ca se poate face (ma rog, vazut de la caz la caz ce inseamna: costuri, fluxurid e lucru, daca se poate face integrarea cu informatia clinica etc etc).

#190
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,838
  • Înscris: 17.08.2022

 Fane, on 28 martie 2023 - 15:17, said:

Softul despre care vorbeam eu

Problema medicilor in localitati mici sau rurale nu este neaparat izolarea.
Este inexistenta unui baze de date medicale nationala, analize la zi si istoric medical si medicamentos al pacientului.
Care ar aparea imediat pe monitor odata cu intrarea pacientului in cabinet accesand in baza de date numarul ID-ului.
Fara taraganari, trimiteri, inutile la analize deja facute,
fara sa fie necesr ca pacientul sa stie istoria medicamentatiei sale.
Aceasta lipsa, inexistenta in tarile dezvoltate, pentru un doctor ce vrea sa-si faca treaba este un serios impediment,
iar pentru pacient tracasare si nesiguranta.
Pentru amandoi o rea baza de colaborare si succes medical

Edited by vio69c, 29 March 2023 - 16:00.


#191
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,561
  • Înscris: 15.06.2007

 echoshoworacle, on 28 martie 2023 - 20:07, said:

.Nu văd eu primar să meargă pe bicicletă și să plătească un doctor cu mai mult decât încasează el !

E ca la fotbaliști...dă-i un contract bun, o primă de instalare și cred că o să vină.
90% din primarii nu sunt sustenabile, adica au cheltuieli care depasesc bugetul local, sau incasarile locale.  Dar respectivii primari au pretentii la pensii speciale, salarii "speciale" prioritar pe lista, inaintea unui medic care sa fie adus si platit in sat.

#192
gicu.ion

gicu.ion

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 176
  • Înscris: 08.05.2007

 Karhu, on 26 martie 2023 - 18:12, said:

Eu am jur de 10-12 pacienți pe zi (7 ore 30 stat la job, din care 1 oră pauza de masă).
24 e o cifră enorma, nu cum să o faci decât dacă-ți bati joc. Un consult făcut cum trebuie, durează, plus că uneori mai trebuie facut un examen rapid de CRP sau streptococ hemolitic etc etc. Să nu mai zic că mai vin pacienți și pt puncție articulară, excizare lipom/ neg, montare IUD sau implant contraceptiv subdermic etc etc.
24 pacienți pe zi înseamnă bătaie de joc, nu medicină.

Asta e diferenta intre Fi si Ro. Am cunoscut MF "batran" (din cei care au primit repartitie la tara in anii '80 la inceput) si-mi povestea ca atunci facea mult mai multa medicina decat in ultimii 20 ani. Cu preventie, SANEPID, controale TBC, avea ziua plina. In ultimii ani doar dadea retete, pentru ca oamenii nu mai aveau incredere (mergeau la spital pentru orice).

 echoshoworacle, on 28 martie 2023 - 20:07, said:

E un principiu din fizică; banul anulează distanța. Sunt medici și pe platforme petroliere!

E ca la fotbaliști...dă-i un contract bun, o primă de instalare și cred că o să vină.
Mesii n-ar veni la FC Cucuietii din Deal, indiferent de contract si prima de instalare....
Am impresia ca platforma petroliera e obligata prin legislatie sa aiba medic si atunci tre' sa plateasca pentru el, altfel nema petrol.

#193
oaspetele

oaspetele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,914
  • Înscris: 31.03.2003
E suficient sa ai o lista plina si sa dai retete, cam tot sumele respective le incasezi. Mai faci o recoltare, mai un ou, mai o gaina.
Mai o campanie de vaccinare.

#194
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,561
  • Înscris: 15.06.2007

 gicu.ion, on 30 martie 2023 - 08:09, said:

Am impresia ca platforma petroliera e obligata prin legislatie sa aiba medic si atunci tre' sa plateasca pentru el, altfel nema petrol.
la ce profituri au companiile de petrol, cred ca este concurenta, se da si examen pentru un post platit pe o platforma de extractie marina.

#195
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,838
  • Înscris: 17.08.2022
Adevarul este ca nu numai satele raman fara medici.
Si spitalele din orase mici si mijlocii.
Majoritatea rezidentilor se lipesc de orasele mari, acolo fac fel de fel de combinatii, garzi sau colaboarare la cabinete particulare ; sunt spitale de oras care au ramas cu un singur cardiolog, oncolog sau neurolog
cand ar trebui sa aiba 8-10.
Altii nu vin din cauza volumului de munca, cu toata grila noua de salarii sau avantajele oferite de unitatile medicale pe o perioada de timp (doua salarii 6 luni, prima de instalare, decont transport, garzi, etc....)
Rezultatul ?
Asistenta medicala  tot mai proasta si mai scumpa.
Plimbarea pacientilor din spital in spital, diagnostice gresite.

Edited by vio69c, 02 April 2023 - 10:47.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate