Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
întrebări despre tomate
Last Updated: Feb 12 2023 12:55, Started by
quantico2708
, Feb 10 2023 21:04
·
0
#1
Posted 10 February 2023 - 21:04
Îmi plac mult tomatele (roșiile) dar nu sunt deloc cunoscător in domeniul agriculturii/legumiculturii.
Îmi plac doar soiurile tradiționale care se găsesc vara in piețele din România. Urăsc din tot sufletul roșiile care se găsesc in afara sezonului in magazine. (nu ma pricep si nu știu nume de soiuri dar sper ca lumea înțelege la ce ma refer)
Problema e ca am fost si prin tari mai calde care nu se pot plânge de lipsa de căldură/soare si peste tot găsesc aceleași roșii infecte. Am încercat acolo si prin piețe , am întrebat si localnici si nimic. Am dedus ca aceste tomate fără gust sunt un soi diferit.
Edited by quantico2708, 10 February 2023 - 21:05. |
#2
Posted 10 February 2023 - 21:19
Soiurile bune/gustoase nu se preteaza pentru comercializare. Au pielita subtire, nu rezista mai mult de o zi/doua dupa ce sunt culese. Nu au productivitate mare, sunt sensibile la boli.
Edited by pasilla, 10 February 2023 - 21:22. |
#3
Posted 10 February 2023 - 21:34
Soiurile bune, gustoase se produc NUMAI pentru uzul personal /in familie al producatorului.
Marfa buna, adevarata, curata, nu se vinde, ca nu iesi la vopsea. La vanzare se preteaza hibrizii, rezistenti la boli, stimulati cu ingrasaminte chimice, soiuri "selectionate" pentru comercializare. Rosiile din superM -uri pleaca la fel de rosii si de tari din Turcia sau Spania sau Olanda cu TIR-ul si dupa 2 saptamani sunt la fel de "proaspete" pe raft. Marea majoritate(peste 90%) se pot folosi ori la snooker(bila rosie), ori la tenis, ca nu patesc nimic! |
#4
Posted 10 February 2023 - 22:18
deci practic are treaba 100% cu soiul .... presupun ca nici agricultorii din tarile calde nu sunt fraieri sa cultive ceva care are durata de viata pe raft de 2 zile.
|
#5
Posted 10 February 2023 - 22:21
Am auzit o mamica indemnandu-si copilul sa aleaga doar rosiile tari si fara capacelul galben care apare cand rosia s-a copt. Atunci am inteles de ce niciodata n-o sa mai pot manca rosii coapte si aromate cum sunt cele de la tara. Acum ma multumesc cu cele cu crestere determinata, adica cele tip ciorchine.
|
#6
Posted 10 February 2023 - 22:25
Am întâlnit multi oameni, (defapt 100% dintre oamenii de alte naționalități decât cea romana) care nici nu știau despre ce vorbesc eu când ziceam de tomate bune la gust.
viceroy56, on 10 februarie 2023 - 21:34, said:
Soiurile bune, gustoase se produc NUMAI pentru uzul personal /in familie al producatorului. Marfa buna, adevarata, curata, nu se vinde, ca nu iesi la vopsea. |
#7
Posted 10 February 2023 - 22:41
Cel mai devreme in luna mai ies primele rosii de sera timpurii. Chiar si acelea sunt fortate cu hormoni ca sa se inroseasca. Numai legumicultorii care ies primii cu rosiile la vanzare au castig bun si pot sa-si recupereze cheltuiala cu incalzirea serelor. Din cauza asta, rosiile timpurii sunt cele mai slabe calitativ.
|
#8
Posted 10 February 2023 - 22:45
#9
Posted 10 February 2023 - 23:03
Toate rosiile au gust (inclusiv cele turcesti si olandeze care se gasesc in comert) daca sunt crescute cum trebuie: in sol fertil pana la coacere.
Cele fara gust sunt asa pentru ca sunt crescute mereu in acelasi sol saracit de minerale si culese cand sunt inca verzi (se coc pe drum). Se folosesc fertilizatori care de multe ori sunt de proasta calitate si folositi cum nu trebuie. Si chiar daca e rosie de gradina crescuta cum trebuie, dupa un timp (24-48 de ore) isi pierd din aroma. |
#10
Posted 10 February 2023 - 23:35
|
#11
Posted 10 February 2023 - 23:44
Da, au gust - gust prost!
Pe noi ne intereseaza cu gust bun, nu prost. Nu ne intereseaza GMOurile Monsanto si alte GMO si hibrizi rezistenti la violente, si apoi la ce dezgust si aversiune produc, nu rezista nici la violenta cuvenita unor astfel de abominatii. Eu nu cunosc pe nimeni care cumpara porcariile alea. Dar se pare ca sunt destui idioti, ca altfel nu ar fi la vanzare... Sunt mai multe specii de tomate cu gust bun si altele care sunt OK, nu delicioase dar nici naspa cum sunt majoritatea celor puse la vanzare. Vad ca se lungeste thredul dar nu a raspuns nimeni la intrebare. O specie care e OK, nu e chiar delicioasa dar nici nu are gust rau, e inima de bou, specie cu fruct mare. Alta OK e tzatza vacii romaneasca, care e semnificativ diferita si semnificativ mai mica decat cow's tit straine, si au gust mai bun, mediu delicioase. Alta " De Tiganesti" soi vechi romanesc, varietate rara. Portocalie de Mischii. Buzau 50, crestete nedeterminata, dezvoltata pt. camp deschis si consum in stare proaspata. Stupice, crestere nedeterminata, considerata una din primele 10 cele mai gustoase din lume, de marime mica. Mai sunt si altele, dar nu sunt multi hibrizi, unele bune, altele mai putin, nu sunt agricultor si nu garantez pt ele. Altele: De Banat, gigant italian, uriase dambovitene, creata gigant, florina de buzau, lacrima de bou, de Mihai Vitezu, roze creata, de Bacau, si altele. Edited by loock, 10 February 2023 - 23:59. |
#12
Posted 10 February 2023 - 23:45
Cred ca mai mult de 50% din tomatele de pe piata(orice piata, nu numai Romania) n-au avut nici o secunda radacini in pamant.
Culturile "moderne" sa fac in jgheaburi pline de vata minerala, la radacina fiecarei plante aflandu-se un numar de 3-4-5 "perfuzii" cu zemuri controlate de calculator. Rosiile cresc 3-4 m inaltime, au cate 2-3-4 randuri de rod si se culeg progresiv. Pe masura ce s-a cules un rand de rod, se rup toate frunzele si ramurile de sub randul de rod ca seva sa se duca in viitoarea recolta. Culesul se face cu platforme telescopice ce se deplaseaza printre randurile de legume. Lumina artificiala in spectrul cat mai apropiat de lumina naturala, temperatura constanta, controlata in functie de inaltimea plantei si a rodului. De aici si gustul "de plastic" al rosiilor industriale. L.E. Am crescut in solar ACEST soi de tomate. Insamantare la inceput de februarie, transfer in solar dupa 15 aprilie. Crestere nedeterminata, productie pana in octombrie(repet, in solar, in PAMANT) Au ungust deosebit, foarte productive. Am facut suc din ele, o minunatie. La tomate rosii "samarzan" au fost si raman, in zona Adunati Copaceni, cele mai cultivate, cu randament foarte bun. Si Cherry mini, maxi, medii, ciorchine sunt foarte gustoase si au productii mari. Am pus in solar nenumarate soiuri "exotice", de test. Au iesit, au produs, le-am fotografiat, le-am mancat. Nu m-au dat pe spate si nu sunt la fel de "rentabile" ca cele ce le-am prezentat mai sus. Sunt fel de fel de soiuri de rosii, mai mari, mai colorate divers, mai crete, dar gustul fiecaruia nu poate fi comparat. Nici gustul tomatei, nici al degustatorului. Edited by viceroy56, 11 February 2023 - 00:00. |
#13
Posted 11 February 2023 - 00:01
cine cultiva rosii si nu numai stie care-i treaba dintre marfa in culturi intensive pt comert si marfa pt consum propriu...
nu? |
#14
Posted 11 February 2023 - 00:11
Eu cultiv în solar Buzău 1600 și în câmp Buzău 22. Sunt roșii gustoase, cu pieliță subțire. Nu rezistă mult după recoltare. Sunt mai sensibile decât hibrizii.
Dar au gust de roșii. Cultiv în sol, fără substanțe toxice. Doar substanțe certificate pentru agricultură organică. |
#15
Posted 11 February 2023 - 00:22
Cum functioneaza o sera hidroponica.
Partea prosta cu acest sistem fortat de hranire chimica este ca rosia continua sa se incarce cu aceste chimicale pe toata perioada coacerii. In mod normal se intrerupe adaugarea de ingrasaminte chimice cu doua saptamani inainte de cules. [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/u-hDbNxbOHc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Edited by Leo2006, 11 February 2023 - 00:31. |
|
#16
Posted 11 February 2023 - 00:31
In perioada asta pt gust cauta cherry olandeze,sunt cam scumpe
Inca o chestie nementionata,o tomata daca o tii la frigider o zapacesti la gust. |
#17
Posted 11 February 2023 - 08:11
viceroy56, on 10 februarie 2023 - 21:34, said:
Rosiile din superM -uri pleaca la fel de rosii si de tari din Turcia sau Spania sau Olanda cu TIR-ul si dupa 2 saptamani sunt la fel de "proaspete" pe raft. Aici s-ar putea sa gresesti. Un cumnat ce lucra in Germania spunea ca i-a povestit un sofer de tir ca a avut de facut un transport de rosii. A incarcat rosiile verzi ( aproape gogonele), si a venit un tip in costum chimic cu un atomizor in spate. A intrat in tir si a inceput sa stropeasca. Cand a terminat, au inchis usile si tipul a zis sa nu le deschida pana la destinatie. La destinatie cand s-a dat marfa jos, surpriza, rosiile erau rosii ca focul, iti lasau gura apa cand le vedeai, nu alta. |
#18
Posted 11 February 2023 - 08:44
Da, exista si aceasta metoda de "coacere", la fel ca la banane.
Nu toate soiurile de tomate se preteaza la acest tratament. Tomatele "ciorchine" se culeg parguite, ca pana la vanzare sa traga din codite si vrejul ramas restul de seva necesar. Dar nu este suficient. Producatorii folosesc substante accelerator de coacere. Vedeti AICI un exemplu. |
Anunturi
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users