Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Izolatie intre OSB si placa de be...

instalatie incalzire apartament 2...

HEV D Segment - intrebari/pareri ...

Hyperos consum excesiv baterie?
 Contractul pentru Salubrizare est...

Elicopterul care-l transporta pe ...

Sfaturi achizitionare apartament ...

Permis de conducere nou
 Packet Loss la Digi

Masurare parametri CATV prin Conn...

Youtube a inceput sa aiba lag!?

Internet Archive - adauga item la...
 Electrica Furnizare + Poșta ...

Probleme cu scurgerea de ulei pe ...

Blocuri cu apartamente de 5+ camere

Casa noua finisata, teava incalzi...
 

Prajituri pt cafenele, calcul pret final

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
40 replies to this topic

#1
brusli

brusli

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 731
  • Înscris: 24.01.2007
Salut,

Vreau sa incep sa fac prajituri pt cafenele. Am o mare pasiune pt cafeaua de specialitate si pt gatit si copt si m-am gandit sa incep incet incet sa fac produse pentru cafenele.
Primul meu mare hop ar fi pretul. Anume cum sa calculez pretul pentru produsul final.
Stiu ca exista:
- cost materie prima
- cost apa, curent, gaz
- cost mana de lucru
- cost transport

Cum ar trebui sa calculez pretul final daca stiu costul total?
La cafenele ma duc cu:
- pretul pe care ar trebui sa il vanda (cat ar fi ok sa dau din pret cafenelei?)
  sau
- pretul cerut de mine si vand ei cu cat doresc

De asemenea, orice alte sfaturi sunt binevenite.

#2
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,751
  • Înscris: 30.10.2003
Primul hop e sa vezi daca exista cerere in acest sens. Si eu vreau multe, dar nu se poate. Da o tura la cafenele si intreaba, ce fel de prajituri au nevoie, cam care ar fi pretul prajiturilor deja existente, intereseaza-te de concurenta.
Mergi cu 2-3 exemple si vezi daca le place. Prima data sa ai un contract sigur, apoi incepi afacerea.

In principiu cererea si oferta fac pretul. Tu poti sa pui un pret, dar daca nu se vinde ... ghinion. Daca exista cerere mare, poti sa pui ce pret vrea muschiul tau.
Dar rasunzand strict la intrebare raspunsul ar fi:

Quote

pretul cerut de mine si vand ei cu cat doresc


#3
brusli

brusli

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 731
  • Înscris: 24.01.2007

 Bursul, on 06 februarie 2023 - 10:08, said:

Primul hop e sa vezi daca exista cerere in acest sens. Si eu vreau multe, dar nu se poate. Da o tura la cafenele si intreaba, ce fel de prajituri au nevoie, cam care ar fi pretul prajiturilor deja existente, intereseaza-te de concurenta.
Mergi cu 2-3 exemple si vezi daca le place. Prima data sa ai un contract sigur, apoi incepi afacerea.

In principiu cererea si oferta fac pretul. Tu poti sa pui un pret, dar daca nu se vinde ... ghinion. Daca exista cerere mare, poti sa pui ce pret vrea muschiul tau.
Dar rasunzand strict la intrebare raspunsul ar fi:

Am intrebat deja la o cafeanea. A spus ca atata timp cat se vand, ei accepta produsele. Eu aleg ce le dau. Acum, care ar fi calculul de pret pe care il ofer lor? Ca sa am si eu macar o idee in mare, ca in timp ma mai calibrez.

#4
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,751
  • Înscris: 30.10.2003
Pana primesti un raspuns competent, documentatie:
https://startarium.r...-produsului-tau

#5
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014
ai laboratorul/cofetaria autorizata?

sunt materiale destule pe net despre cum sa iti calculezi costurile si preturile de vanzare.

am citit si eu cand am avut nevoie. Ai facut niste teste, banuiesc, ai un calcul de costuri/produs(e)?

#6
LukRo

LukRo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,862
  • Înscris: 23.10.2015
Nu te-au intrebat de certificate / autorizatii / termene de expirare / varietate / volume / termen de plata?

In orice caz, pretul final de vanzare il stabileste fiecare cafenea, in functie de marja practicata de ea.

Edited by LukRo, 06 February 2023 - 10:29.


#7
EMPP

EMPP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,824
  • Înscris: 12.01.2018
ce faci cu produsele nevândute?

#8
brusli

brusli

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 731
  • Înscris: 24.01.2007
Am locatie cu certificarile necesare. Acolo se produce mancare, eu vreau sa fac partea de prajituri. Dar am nevoie sa stiu un calcul de pret, care sa imi permita sa incep incet si daca totul merge bine, cine stie. Pretul ma poate "obliga" sa nu ma arunc la cine stie ce ingrediente sau retete. Pt ca daca eu vreau sa fac briose, in functie de pretul final, imi pot da seama cam pana unde ma pot duce cu costurile. Ca altfel o reteta cu 5 kg de unt si zahar bio si cine stie ce ingrediente poate sa faca oricine, dar rezultatul sa nu fie profitabil de loc.

Deci hai sa presupunem ca am tot ce imi trebuie. Ma intereseaza pretul pe care trebuie sa il dau eu catre o cafenea, ca sa fie treaba profitabila.
Eu pana acum auzisem de (cost_ingrediente * 3), dar am auzit si de (cost_ingrediente * 4.5).

#9
EMPP

EMPP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,824
  • Înscris: 12.01.2018

 brusli, on 06 februarie 2023 - 10:17, said:

care ar fi calculul de pret pe care il ofer lor?
din mare costul materialelor este 10 lei tu pui la 20 de lei și vezi cât vine pe o prăjitură împărțind 20 de lei la câte prâjituri îți ies.dfer acolo mai jonglezi puțin dacă ți se par prea ieftine sau prea scumpe.atenție la prețul de achiziție al ingredientelor.se ia la sac nu la kg.de tone încă cred că nu-i cazul

#10
brusli

brusli

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 731
  • Înscris: 24.01.2007

 EMPP, on 06 februarie 2023 - 10:40, said:

ce faci cu produsele nevândute?
Nu am ajuns inca acolo :) Presupun ca o reducere de 50% ar fi ok.

 EMPP, on 06 februarie 2023 - 10:45, said:

din mare costul materialelor este 10 lei tu pui la 20 de lei și vezi cât vine pe o prăjitură împărțind 20 de lei la câte prâjituri îți ies.dfer acolo mai jonglezi puțin dacă ți se par prea ieftine sau prea scumpe.atenție la prețul de achiziție al ingredientelor.se ia la sac nu la kg.de tone încă cred că nu-i cazul
Deci formula ta ar fi (cost_ingrediente * 2 = pret oferit la cafenea)?

#11
Olteanul_sfios

Olteanul_sfios

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,524
  • Înscris: 22.08.2012
1. Nu oricine face prajituri le poate vinde pe la cafenele si alte alea. Eu cand cumpar tort, primesc un certificat de conformitate, ca daca se cacă musafirii pe ei, sa nu raspund eu.

2. E o chestie care trebuie fiscalizata (asa zice legea), adica nu tine doar de rumenit fursecuri, o sa mai ai si alte chestii de facut.

3. Spatiul de productie trebue sa aiba niste standarde legale, nu merge pe blatul din bucatarie.

4. Daca ai raspunsuri pozitive la astea de mai sus, abia apoi te gandesti la costuri, preturi, si profit.

#12
EMPP

EMPP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,824
  • Înscris: 12.01.2018

 brusli, on 06 februarie 2023 - 10:43, said:

(cost_ingrediente * 4.5).
poți face și X100 dar să ai un preț pe care omul să și-l permită iar magazinul să poată pune și el un 30-40% adaos că are nevoie de frigider separat

cred că ai nevoie de laborator de cofetărie care-i separat de ,,acolo se face și mâncare,,

#13
Xelo

Xelo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 720
  • Înscris: 12.05.2005
Depinde si de oras / zona.
In Bucuresti cred ca nu (mai) gasesti in cafenele prajituri sub 12 lei...

#14
nixrohnson

nixrohnson

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,237
  • Înscris: 22.11.2022

 brusli, on 06 februarie 2023 - 10:17, said:

Am intrebat deja la o cafeanea. A spus ca atata timp cat se vand, ei accepta produsele. Eu aleg ce le dau. Acum, care ar fi calculul de pret pe care il ofer lor? Ca sa am si eu macar o idee in mare, ca in timp ma mai calibrez.

Intreaba si cam ce volum de cafea se consuma.
Apoi imparti la 2 (??? - adica jumatate din clienti vor cumpara si 1 prajitura la 1 cafea) si asta e cantitatea de prajituri pentru care calculezi materia prima.
Apoi pui adaosul tau comercial si ala e.

#15
binox

binox

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,263
  • Înscris: 17.02.2008

Quote

Eu pana acum auzisem de (cost_ingrediente * 3), dar am auzit si de (cost_ingrediente * 4.5)
Astfel de calcule sunt stupide. Poti avea produse cu ingrediente scumpe dar manopera putina si invers produse cu ingrediente ieftine si manopera multa.
Stabileste-ti pt inceput 2-3 tipuri de produs.
Iti calculezi pt fiecare cat te costa ingredientele, energia, manopera. Mai iei in calcul si restul de cheltuieli in functie de situatie (taxe la stat, consumabile, chirie, transport, uzura echipamente ). Astea le distribui proportional la numarul total de produse . La final mai adaugi si o marja de profit.
Asta ar fi un minim punct de plecare pt stabilirea pretului cu care poti tu vinde. Cu cat vinde cafeneaua nu e treaba ta. Daca ti se pare ca ei cer prea mult si deaia nu se vinde cauti pe altii.
Dupa ce-ti calculezi pretul tau, studiezi un pic piata sa vezi cum te situezi, poate nu reusesti sa fii competitiv, sau dimpotriva poate ai pret foarte bun, moment in care te poti gandi la majiorarea profitului.

#16
mihaiC1

mihaiC1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,821
  • Înscris: 12.08.2008
Desigur e rentabila afacerea cafenelei: 10 lei cafeaua (alea mai scumpe) si 10 lei un biscuite...
PS chiar crezi ca nu se stie ca poti cumpara cu 20- 25 lei 1 kg de fursecuri destul de bune ?! Pot fi date gratis la o cafea Posted Image

Edited by mihaiC1, 06 February 2023 - 11:37.


#17
LukRo

LukRo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,862
  • Înscris: 23.10.2015
Confunzi biscuite/fursecurile din Romania cu "cookies", care pot costa mai mult decat o cafea.

[ https://nice.city-life.fr/images/fiche/435/1270.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Personal prefer briosa sau croissant la cafea.

#18
mihaiC1

mihaiC1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,821
  • Înscris: 12.08.2008
Noi nu traim in F sa dam 5 euro pe o cafeluta cu un kake numit "briosa" sau un corn de 2 lei Posted Image
LE sau o tableta de ciocolata sau 1/2 apa minerala tot gratis ... in 2 EURO.

Edited by mihaiC1, 06 February 2023 - 11:57.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate