Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Samsung ue55mu6402 optiuni/setari...

Transmitere Index ENEL

Tradiția impodobirii bradulu...
 R.I.P avocatul31

Plutitor cu temporizator

Lacuit la temperaturi scazute

Network Signal Guru
 Cum se monteaza obiectul asta?

Curent AC produs de alternator

GDPR | Algoritm computer vision p...

Elveția ia in considerare in...
 Windows Defender recuperare

Hackintosh Ryzen 5600g fara placa...

Cum izolez acest fir?

rtorrent - scripting
 

Ma dispera Lightroom

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
18 replies to this topic

#1
Remicade

Remicade

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,231
  • Înscris: 25.11.2009
Am instalat LIghtroom Classic 11.4.1, deschid PC-ul ma apuc de lucrat, fiecare operatiune dureaza cateva secunde cu un laaaag incredibil, chestii simple gen brush, modificare saturatie, expunere, resize, stergerea unei poze dureaza undeva la 10 secunde.
CPU Ryzen 3 1600 AF, SSD, 16 GB, CPU nu ajunge la 100% cu pana in 20%.
Daca dau restart merge mult mai bine, raspunde fara lag la comenzi, am cateva sute de preseturi daca conteaza.
Ce poate sa aiba, CPU nu ajunge la maxim, de unde incetineala asta ?

#2
Paco_ste1

Paco_ste1

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,997
  • Înscris: 19.03.2022
SSD cu probleme ?

#3
Remicade

Remicade

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,231
  • Înscris: 25.11.2009
M-am uitat la parametrii SMART si SSD e OK.

#4
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,481
  • Înscris: 01.07.2020
1. Mareste-i memoria Windows de pe ssd, daca nu ai destul RAM.
2. Nu mai stiu, asta foloseste procesorul video onboard sau vrea placa video dedicata? Daca-i ultima, vezi daca mai poti baga niste RAM.
3. Din edit/preferences/performance, mareste strach disk
3. Procesorul este cam vechiut, as inchide toate celelalte programe si as incerca micsorarea serviciilor active.
4. Din task manager/startup debifeaza programele care pornesc automat.
Nu uita ca ti-ai dat o parte din raspunsul asteptat cu restart-ul...
PS. Acum multi ani cand inca faceam prelucrari aveam probleme mari cu memoria deoarece atat asta cat si photoshop-ul, memorau fiecare modificare (undo), pana la ultimile 20 sau 50. Asta inseamna ca fiecare poza prelucrata are de cateva zeci de ori marimea normala. Plus restul... Repet insa, nu mai stiu cum merg acum programale asta. Eu folosesc Capture One (gratuit pentru Sony, dar exista si ptr. Canon etc.), fara probleme. Cat o mai fi gratuit ca de vreo 5 ani nu platesc nimic...

Edited by adip1962, 04 October 2022 - 07:35.


#5
abac

abac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,086
  • Înscris: 28.10.2018
16gb de ram e putin pentru editare foto/video. Minim 32gb, preferabil 64gb, ideal 128gb.

#6
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,922
  • Înscris: 29.03.2006
Ce Windows folosesti ?

1. Utilizeaza Win 7, nu 10 care ocupa aiurea RAM.

2. Dezactiveaza complet indexarea si  page file (scratch disk) pt. ca astea distrug SSDurile care suporta doar cateva sute de rescrieri.

3. Pt. ca ai multe imagini mari si prelucrezi cu multi pasi, deschizi din cand in cand instante diferite ale programului si le inchizi pe cele anterioare pt. a sterge din RAM ce nu mai ai nevoie.

Cu cele de mai sus ai rezolvat problema in 99% din cauzuri fara restart de sistem, ci doar de program.
Daca nu e destul, mai pui RAM fizic, 32, 64, 128 GB....

Edited by loock, 04 October 2022 - 10:32.


#7
abac

abac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,086
  • Înscris: 28.10.2018

View Postadip1962, on 04 octombrie 2022 - 07:29, said:

PS. Acum multi ani cand inca faceam prelucrari aveam probleme mari cu memoria deoarece atat asta cat si photoshop-ul, memorau fiecare modificare (undo), pana la ultimile 20 sau 50. Asta inseamna ca fiecare poza prelucrata are de cateva zeci de ori marimea normala. Plus restul... Repet insa, nu mai stiu cum merg acum programale asta.


Lightroom tine minte toate modificarile, si 5000 de pasi daca faci.

#8
red46

red46

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,110
  • Înscris: 06.03.2016
Cu celelalte resurse cum stai? Poti vedea utilizarea in Task Manager.

View Postloock, on 04 octombrie 2022 - 10:31, said:

Ce Windows folosesti ?

1. Utilizeaza Win 7, nu 10 care ocupa aiurea RAM.

2. Dezactiveaza complet indexarea si  page file (scratch disk) pt. ca astea distrug SSDurile care suporta doar cateva sute de rescrieri.

3. Pt. ca ai multe imagini mari si prelucrezi cu multi pasi, deschizi din cand in cand instante diferite ale programului si le inchizi pe cele anterioare pt. a sterge din RAM ce nu mai ai nevoie.

Cu cele de mai sus ai rezolvat problema in 99% din cauzuri fara restart de sistem, ci doar de program.
Daca nu e destul, mai pui RAM fizic, 32, 64, 128 GB....
1. Windows 7 e scos la pensie de cativa ani.
2. Daca vrei sa pierzi timp cautand fisiere prin PC, dezactiveaza indexarea. Daca vrei freeze / crash cand ramai fara RAM, dezactiveaza page file.
Windows 10 stie ce-s alea SSD-urile si nu le freaca aiurea. Page file-ul e utilizat doar cand esti la limita cu RAM-ul.

Celulele unui SSD suporta minim cateva mii de scrieri, iar controller-ul foloseste si wear leveling. Sunt facute sa reziste ani de zile cu utilizare obisnuita.

Edited by red46, 04 October 2022 - 10:51.


#9
Remicade

Remicade

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,231
  • Înscris: 25.11.2009
Win11, memorie arata ca ar avea inca, nu este ocupata toata, indexarea e dezactivata, imagini NEF D7100 senzorul e de 24 Mpixeli daca nu ma insel.
Ma gandesc sa sterg partitia Windows cu programe si sa-i trag o reinstalare.

#10
abac

abac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,086
  • Înscris: 28.10.2018

View Postred46, on 04 octombrie 2022 - 10:48, said:

Celulele unui SSD suporta minim cateva mii de scrieri, iar controller-ul foloseste si wear leveling. Sunt facute sa reziste ani de zile cu utilizare obisnuita.

Nimeni nu a bulit pana acum un ssd intr-un pc de la prea multe scrieri. S-au bulit ssd-uri in benchmark-uri de anduranta si probabil in servere. Dar nu in pc-uri. Eu nu am auzit de asa ceva.

#11
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,922
  • Înscris: 29.03.2006
SSDurile erau la un penibil de 1000 de cicluri inca de acum 9 ani si intre timp au trecut de la true MLC  la TLC si QLC si pe si mai putini microni, si fiabilitatea a scazut mult din ambe motive.

Indexarea e irelevanta la SSD pt. viteza, pt. ca performanta IOPS a SSDurilor e de mii de ori mai mare decat a HDDurilor astfel incat timpul de cautare e infim, milionimi de secunda, deci practic nu ai niciun avantaj cu indexare insa sigur uzezi SSDul inutil.
De page file nu ai nevoie daca deschizi din cand in cand instante noi ale programului si le inchizi pe cele vechi.
Page file era necesar cand aveai doar cativa MB de RAM, pana pe la 2-4 GB RAM si cu HDD care suporta ciclurile de rescriere.
Cand ai tzaspe GB de RAM nu mai are rost.
Se descurcau oamenii si cu 2GB de RAM in Photoshop ( si mai putin inainte) si acum poti pune lejer mai mult RAM, acum DIMMurile au lejer 16 GB unul singur. ( exista si de 32 pe un singur DIMM si de anul trecut Samsung face si de 512GB pe un singur DIMM dar alea inca sunt pt servere si statii de lucru serioase).
Insa rezolvarea facila e sa deschizi imaginile in instante diferite ale programului si sa le inchizi pe cele anterioare care salveaza in lightroom pasii anteriori. Cand le inchizi eliberezi RAMul.
Eu nu mai folosesc page file si indexare din 2012 de cand folosesc SSDuri si nu am niciun dezavantaj. Acum 10 ani am luat Samsung 830 PRO de 128GB pe SATA cu performanta IOPS de 1000X mai mare fata de HDD, 80 K IOPS vs 80,  si acum am 970 PRO M2 NVMe PCIe 3 4X de 1TB cu 500 K IOPS adica de 6250X peste HDD cu 80 IOPS.

Edited by loock, 04 October 2022 - 12:57.


#12
abac

abac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,086
  • Înscris: 28.10.2018
Mama cat ai scris. Aproape pare ca te pricepi.

Windows nu mai face de ani buni indexare pe ssd. Si niciun sistem de operare modern dealtfel. Page file trebuie indiferent de cat ram ai.

#13
red46

red46

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,110
  • Înscris: 06.03.2016

View Postloock, on 04 octombrie 2022 - 12:45, said:

SSDurile erau la un penibil de 1000 de cicluri inca de acum 9 ani si intre timp au trecut de la true MLC  la TLC si QLC si pe si mai putini microni, si fiabilitatea a scazut mult din ambe motive.
980 Pro-ul meu de ex. are garantat 600 TBW (de obicei rezista cu mult peste specificatia producatorului). Intr-o luna am scris 3 TB. In ritmul asta tine cel putin 7-8 ani.

Quote

Indexarea e irelevanta la SSD pt. viteza, pt. ca performanta IOPS a SSDurilor e de mii de ori mai mare decat a HDDurilor astfel incat timpul de cautare e infim, milionimi de secunda, deci practic nu ai niciun avantaj cu indexare insa sigur uzezi SSDul inutil.
Daca nu era nici un avantaj fi sigur ca era dezactivata in mod implicit pe SSD-uri in Windows, la fel cum stie sa le TRIM-uiasca in loc sa le defragmenteze.

Quote

De page file nu ai nevoie daca deschizi din cand in cand instante noi ale programului si le inchizi pe cele vechi.
In ziua de azi mai tii un browser deschis, un program, un alt program, se aduna. Unele pur si simplu au nevoie de ceva mai multa memorie si abia iti ajunge pt. o singura instanta. Fara page file, Windows nu are cum sa elibereze RAM si risti sa-ti inghete sistemul. Din nou, Windows foloseste page file-ul doar atunci cand e cazul.

Oamenii aia de la Microsoft au zeci de ani de experienta in spate, lucreaza cu producatorii de hardware, etc. Cred ca stiu mai bine ce trebuie lasat activat si ce nu. Restul sunt mituri.

#14
Remicade

Remicade

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,231
  • Înscris: 25.11.2009
Am instalat Win11 de la zero si imediat Lightroom....zboara...... Deci nu configuratia hardware era de vina, pur si simplu Windows trebuie reinstalat de la zero la intervale de timp(la mine e vorba de vreo 2-3 ani).

#15
bardu

bardu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,369
  • Înscris: 09.05.2007
Tipic Winblows si mentenanta prin actualizari de calitate marca microstift.
Traiasca precum morcovul!

#16
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,481
  • Înscris: 01.07.2020

View PostRemicade, on 04 octombrie 2022 - 20:41, said:

Am instalat Win11 de la zero si imediat Lightroom....zboara...... Deci nu configuratia hardware era de vina, pur si simplu Windows trebuie reinstalat de la zero la intervale de timp(la mine e vorba de vreo 2-3 ani).
Cea mai mare prostie pe care am facut-o la win11, a fost sa fac upgrade-ul de la 10. Trebuie stearsa partitia si reinstalat tot.

#17
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,257
  • Înscris: 24.02.2007
Problemele astea de performanta se pot masura. Exista si sub Windows unelte gratuite care-ti spun tot ce misca si te ajuta sa descoperi cauza. Altfel ce faci daca peste o saptamana se comporta la fel? Reinstalezi iar?

#18
marius2k

marius2k

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 633
  • Înscris: 11.03.2014
i5 8400, 16gb ram, ssd, placa video integrata. este un lenovo m920z, merge lightroom 8.0 de rupe.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate