Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Soba din tabla pentru atelier.

HIT and RUN - (Fuga dupa adevar)

Proiect Erasmus -Vaccin si test pcr
 Identificare dioda zenner

Cont SPV pentru PFA?

Spalare instalatie termica

afisare eroare centrala termica e...
 Probleme cu un PDF in Adobe Reader

NHA,NBA

Scartait placute frana

Contract imprumut PFA
 Comoditatea se plateste(si in Ung...

Hayu Romania (serviciul de stream...

Scoatere bani pensie privata obli...

izolatie planseu regim DIY
 

2 ISPs - parere config - sfat achizitie echipament.

- - - - -
  • Please log in to reply
25 replies to this topic

#1
androidnoob

androidnoob

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 284
  • Înscris: 14.07.2011
Salut.
Din cauza naturii jobului - ca s-a mutat mai mult acasa decat la birou, am ajuns in situatia in care sa am nevoie de 2 ISPs.
Caut o metoda simpla si preferabil ieftina prin care sa pot tine 2 ISPs conectati in acelasi timp cu un mod de a face fail over sau load balancing. Nu cunosc in detaliu definitiile termenilor si cu cat caut si citesc mai mult online cu atat devin mai confuz.

Inteleg ca imi trebuie un switch sau router multi wan - precum asta https://www.dipolnet...i-wan_N3510.htm
Dar ce nu inteleg este daca e potrivit un asemenea echipament pentru cerintele mele.

Acum sa explic putin cum e reteaua in casa.

ONT Orange Huawei cu wifi AX - cica ar fi net de 2gb prin 2xlan 1gb - da pe o iesire lan - catre un switch simplu care tine PCul principal, PCul de munca, un Plex server simplu si ieftin.
Pe a doua iesire lan - da intr-un sistem mesh cu 3 sateliti in care sunt conectate toate dispozitivele "ne-importante" din casa - TV, laptop, tablete, telefoane (prin lan sau wifi).

Am si un al doilea ONT de la Digi - 1gb viteza, pe care atunci cand orange pica - il conectez la routerul wifi mesh, refac setarile routerului, si trec pcul principal si cel de munca pe mod wifi.

As dori daca pot sa pun ONT-urile astea 2 sa dea semnalul intr-un singur router/switch care sa isi faca singur managementul sau sa ofere optiuni pe iesiri. De exemplu pt pcul de munca as prefera conexiunea Orange, ca e mai buna (in zona mea cel putin) si sa faca switch la Digi doar in caz de pica.

Citesc reviewuri/descrieri la echipamente de pana in 500 de lei, si sunt foarte vagi, nu prea ti se da de inteles ca poti face ce am zis mai sus, pui informatia cap la cap sa iti dai seama ca teoretic ar trebui sa mearga. Pe partea de reviewuri vezi tot felul de network gurus care spun de un echipament de 300 de lei ca se incinge si daca dai putin mai tare in el se sperie si pica - intr-un fel pare de asteptat asemenea outcome pt ca dai putin primesti putin.

Eu caut ceva Home-use, fara multe pretentii, ma intereseaza strict sa am o conexiune stabila, si atunci cand imi pica netul ori orange ori digi, sa nu imi dau seama, sa nu mai trebuiasca sa refac setarile routerului sa nu mai trebuiasca sa ma bag pe sub birouri sa scot cabluri sa pun cabluri sa leg sa dezleg.

Setupul dorit ar fi cv de genul:

ONT digi + ONT orange dau internet intr-un switch/router - care sa suporte 3 conexiuni de intrare wan (orange da cei 2gb/s pe 2 lanuri separate + digi 1gb) - si sa aiba 3 iesiri lan.
1 iesire lan catre PC principal + PC munca
1 iesire lan catre Wifi Mesh.
1 iesire lan catre un pi-hole - acum sta degeaba pentru ca 2 operatori - dar a functionat foarte bine mult timp.

Nu sunt expert, tot ce am scris mai sus e din tutoriale youtube.
Intrebarea este, pentru asemenea setup care ar fi un echipament preferabil de buget, care sa faca fata prin care pot sa fac DNS sinkholing + Plex serverul sa functioneze doar local - si sa faca trecerea de la un operator la altul in caz de nevoie. Ma gandesc ca daca managementul o sa se faca tot printr-un astfel de echipament, reteaua intreaga (inafara de ONTuri) o sa aiba aceeasi clasa de IPuri si TV-ul o sa poata vedea plexul si pi-hole o sa functioneze normal.
Daca gresesc ceva, sau nu prea e posibil decat cu echipamente care depasesc sume colosale, spuneti-mi.

Edited by androidnoob, 24 September 2022 - 12:51.


#2
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,250
  • Înscris: 24.02.2007
Multi-WAN faci cu orice Mikrotik, de exemplu https://mikrotik.com/product/RB750Gr3

Daca vrei viteze foarte mari, au si modele mai scumpe.

#3
androidnoob

androidnoob

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 284
  • Înscris: 14.07.2011
Mulțumesc Dani.nu cred că mai mult de 1 GB per conexiune o să am nevoie, și oricum upgrade la 2.5 GB probabil o sa fie curând, dar echipamentele pe care le am doar unu suporta 2.5 GB. Văd că un microtik ajunge undeva la 300 de lei, m-am uitat și pe siteul lor, majoritatea spun 1 singur wan. Modelul pe care l-ai linkuit suporta ce am eu nevoie?

#4
csgabe

csgabe

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 08.12.2009
TENDA W18E stie dual wan:
https://altex.ro/rou...ru/cpd/ROUW18E/

Edited by csgabe, 24 September 2022 - 13:42.


#5
NikoroB

NikoroB

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,811
  • Înscris: 26.05.2022
Cel mai simplu iei un router 4G si il lasi separat total, fara setup-uri complicate. Cand pica conexiunea principală, face windowsul automat fileover pe wifi-ul de pe routerul 4G.

Avantaj: e foarte simplu de implementat (eventual poti lega routerul la un ups mic pentru situatiile in care pica curentul)
Dezavantaj: o sa ai downtime undeva la maxim 1-2 minute, plus cât durează reconectatea vpn-ului de la serviciu.

Folosesc setup-ul asta de aproape 3 ani si merge perfect.

Edited by NikoroB, 24 September 2022 - 17:45.


#6
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,993
  • Înscris: 07.03.2006
Buget echipament/e?


#7
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,250
  • Înscris: 24.02.2007

View Postandroidnoob, on 24 septembrie 2022 - 13:15, said:

majoritatea spun 1 singur wan. Modelul pe care l-ai linkuit suporta ce am eu nevoie?

Fiecare interfata a lor e configurabila individual, asa ca din 5 interfete pot fi si 4 WAN cu 1 LAN.

Acum, daca vrei sa aduni mai mult de 1 Gbps pe o iesire se complica treaba, avand nevoie de routere cu porturi de 2.5/5/10 Gbps si procesare mai rapida.

Edited by dani.user, 24 September 2022 - 17:57.


#8
MD

MD

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,678
  • Înscris: 08.08.2002

View Postandroidnoob, on 24 septembrie 2022 - 12:48, said:

Eu caut ceva Home-use, fara multe pretentii, ma intereseaza strict sa am o conexiune stabila
Nu sunt expert, tot ce am scris mai sus e din tutoriale youtube.

La ce a scris el mai sus exact  Mikrotik are nevoie si clar se va descurca cu el ...

#9
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,250
  • Înscris: 24.02.2007
Invata, din ce a scris nu pare afon tehnic.

Si nu-i ca si cum alte solutii pentru ce vrea el ar fi doar plug&play.

#10
PeRuZzI

PeRuZzI

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 408
  • Înscris: 30.12.2005
Daca vrei fail-over se poate face cu orice router ASUS, unul din LAN-uri se transforma in al-2-lea WAN, selectezi tu din interfata ce LAN vrei sa fie al-2-lea WAN. Poti seta inclusiv la ce timp sa treaca pe reteaua 2.

#11
vestale

vestale

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,174
  • Înscris: 24.11.2002
Eventual unul care are port USB in care sa infinga un modem 4G suportat de router.

#12
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,250
  • Înscris: 24.02.2007
De ce ar avea nevoie de model 4G?

#13
MD

MD

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,678
  • Înscris: 08.08.2002
Adica omu are 2 abonamente de FO pe care vrea sa le foloseasca si voi ii sugerati backup cu modem 4G ...

@dani.user din partea mea ii doresc mult succes sa invete doar ca ar fi bine sa stie ce inseamna seteze un Mikrotik vs un Asus, Tenda sau ce i s-a mai recomandat pe aici.

Daca nu ai nevoie de peste 1Gb renunta la ideea cu 3WAN-uri si ramai la 2 WAN-uri unu din ONT-ul Orange unu din ONT-ul RDS cu fail-over. E mai usor de gasit/ configurat asa ceva.

Edited by MD, 25 September 2022 - 11:06.


#14
NikoroB

NikoroB

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,811
  • Înscris: 26.05.2022
Fiindcă in România poti sa ai si 15 fibre dar nu te ajută daca da dorel in ele cu excavatorul. In fond, fibercut-u e cauza #1 pentru downtime.

#15
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,993
  • Înscris: 07.03.2006
sa nu exageram...
in ultimii ani, pe partea de rezidential (nu mai vb pe business), downtime-ul din cauza ISP-ului (ma refer in principal la RDS) nu a fost mai mare de 2-4 ore/an (20-25 min per luna) ceea ce corespunde cu un SLA de 99,95%...cel putin in cele 4 locatii pe care le "gestionez".
Pe partea de business, in ultimul an, cu 2 ISP-uri (RDS + 1 local), in 3 locatii diferite, nu am avut nicio problema.

Revenind la subiect,
Orice mikrotik / edgerouter poate ce vrea initiatorul *dar* pt partea de 2x1Gbps de la Orange e ceva mai complex daca se vrea +1Gbps throughput (sunt 2 variante: a) simpla, fara sa treaca ont-ul orange in bridge si sa foloseasca sau nu (si) wifi-ul lui dar cu double-nat, si b) sa inlocuiasca ont-ul orange cu altu' mai potent).

#16
MD

MD

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,678
  • Înscris: 08.08.2002
a) merge bridge pe Fibra2000 ca stiam ca nu ... dar poate stiu eu gresit.
b) nu e tocmai legal .. si simplu dar evident ca ar fi solutia cea mai buna înlocuirea conservei cu porturi 1Gbps.

#17
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,993
  • Înscris: 07.03.2006
Well, habar n-am daca Orange permite sau nu bridge, dar teoretic orice ONT/ONU se poate pune in bridge.
b) da, dar iarasi vorbim teoretic :)

#18
androidnoob

androidnoob

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 284
  • Înscris: 14.07.2011
Orange permite in teorie bridge cu IP dinamic, culmea ONTul lor inca da wireless si tre sa ii dai de vreo 3 ori disable la wifi ca sa isi dea disable pe bune. IDK de ce este asa.
Microtik ramane, mersi mult pt sfaturi, am vazut undeva la 300 de lei unul, sper doar sa cumpar ce trebuie.
RDS are o buba cu stocurile de ONT. Am avut si ONT cu wifi 6 de la ei, culmea e fix acelasi model ca la orange, dar pica zilnic. L-am inlocuit de multe ori, acum am un ZTE cu o singura iesire lan de 1gb dar macar e nou, ei au tendinta sa iti aduca echipamente second, stiti de alea care au fost albe odata si s-au facut galbene de la jeg si fumat.
Nu vreau sa scot 2gb/s din microtik sau orange, dar stii cum e, cand alegi abonamentul de net iei ce poti mai mare.
Acum cu caderea netului, unde locuiam acum un an, da asa era, pica 10 minute pe an. Acum trebuie sa sughite amandoi operatorii macar de 2 ori pe luna, chestii care se rezolva simplu cu scoate ONT din priza 5 minute, bagal la loc, dar fix alea 5 minute esti in programul x cu progresul 90% si cand sa termini, nu ai salvat nimic si pierzi munca pe 2 ore.

Dorel a mai taiat fibra, cand s-au pus borduri normal, bine ca nu vin amandoua in bloc exact prin acelasi loc.
Am zis 3 WAN ca daca orange da 2xWAN de 1gb sa fie conectat si al doilea sa nu stea degeaba.
Am testat intr-un fel conexiunea asta de 2gb, metoda simpla, viteza de download am pus 2 pcuri sa traga jos fisiere mari si am avut viteze care adunate duceau undeva la o latime de banda de 1.5gb/s.

Microtik este capabil sa dea 1gb pe un lan + 1 gb pe alt lan? Sa nu imparta 1gb ala ma gandesc.

Edited by androidnoob, 26 September 2022 - 09:44.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate