Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Pagina Wikipedia

Masina veche sau indatorat in ban...

Incalzire cu Boiler cu PDC + IPAT...

Salariu de șofer Uber 8000 l...
 Problema token semnatura electron...

Incarcator diy China

Unde au disparut tancurile federa...

RMN Decontat
 Jgheab clasic forma "U"- ...

Reparatie plafoniera LED

Problema PC - se blocheaza sau re...

Notebook HP 840G2 - Upgrade RAM, ...
 Defect ciudat Videorecorder Panas...

lege de reglementare a shrinkflat...

Care este cota parte la succesiun...

Camera auto DVR PNI Voyager S2600...
 

Locuința modernă (d.p.d.v. al dotărilor): atunci și acuma.

* - - - - 4 votes
  • Please log in to reply
111 replies to this topic

#1
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,682
  • Înscris: 13.06.2004
Ce însemna pe vremuri, din punct de vedere al dotărilor, o locuință modernă, ce înseamnă acuma? Subiectul nu e numai despre România. Locuința modernă din România ante comunistă a fost influențată de afară. În comunism a dispărut influența, că limitare, pe urmă a revenit în perioada de relativă creștere economică și deschidere, după care iar a fost limitată (nebunia anilor '80), apoi după 1989 au început timid din nou influențele din afară (că bani nu erau), după ce a crescut nivelul de trai au revenit unele influențe,
Cred că prima dată locuință modernă d.p.d.v. al dotărilor însemna apă curentă, încălzire centralizată (caloriferele se poartă încă din anii '20, dacă nu mai devreme), iluminat cu gaz aerian în loc de petrol lampant - gazul a fost înlocuit de curent electric, aragaz (gazul aerian a fost folosit și pentru gătit, încălzit).
Pe măsura dezvoltării tehnologiei și a faptului că unele aparate au început să devină accesibile și micii burghezii (în România mai mult mediei): frigiderul (răcitorul electric), mașina electrică de gătit (sau aragazul cu butelie), mașina de spălat, telefonul, radioul. Aerul condiționat a fost foarte rar și în S.U.A. pe vremuri, cam după rezbel devenind mai popular. Au existat însă câteva clădiri în România care aveau aer condiționat centralizat sau răcire centralizată pentru dulapuri frigorifice de apartament. Pe urmă, a trebuit să aștepte până în anii '90 aerul condiționat domestic (în fosta U.R.S.S. erau produse aere, dar nu știu dacă și în comunism și dacă fruntașii în producție își puteau lua unul).

La noi, așteptările din interbelic au rămas cam la fel și în comunism, cu mențiunea că au apărut televizorul, a crescut numărul aparatelor de redare audio și în anii '70 a apărut (probabil din import) și mașina de spălat automată, care a devenit însă mai răspândită la orașe abia în anii '80 (primele 'Automatic' erau doar asamblate).
Între timp, în Vest, au început să apară la scară mai largă și mașinile de spălat vase (în comunism cred că au fost doar ocazional pe la noi). În România încă nu au prins așa de mult precum cele de spălat și mă întreb de ce, dar asta e altă discuție.

În anii '90 au început să apară și pe la noi aerele condiționate, dar pentru cei care aveau bani. Erau importate și din fosta U.R.S.S. - alea monounitate de se puneau în geam. Alea multiunitate, probabil doar la clădiri de birouri și locuințe foarte scumpe, cel puțin spre sfârșitul anilor '90.
De computere/I.T. doar am să menționez în subiect, pentru că nu sunt necesare unei locuințe moderne, sunt necesare vieții actuale, deci dacă stai într-o casă bătrânească la țară, care nu-i locuință modernă, tot ai nevoie de ele. Sunt uneori mai ușor de accesat decât alte chestii din păcate...
Pe Re Pe De înainte, în anii '000 o dată cu creșterea pe datorie, aerul condiționat a început să devină necesar unei locuințe moderne sau cel puțin confortabile. În alte țări, cred că este o dotare normală dacă verile pot fi călduroase, cel puțin la locuințele venituri medie și peste medie. În România, din păcate nu. Cel mai ce e că la unele noi clădiri nici măcar nu le așează pe colone, fiecare cam cum vrea își pune și iese un haos arhitectural. Dar asta este altă discuție.
Ajungând la epoca actuală, cred că tot ce s-a "acumulat" până acuma satisface dorințele unei locuințe moderne pentru unii. Pentru alții, următorul pas (sau următoarea treaptă) spre evoluție (și nu ultimul (ultima)  ) este locuința inteligentă. Unele modele de aparate moderne pot fi controlate și prin aplicație sau via un program de internet, deci pot fi instalate și într-o locuință mai clasică, dar unii vor ca această inteligență să fie centralizată, fie la nivel de locuință, fie la nivel de clădire (dacă este clădire de locuințe colectivă).
Fără să fie neapărat inteligentă, unele clădiri de locuit colectiv au și sisteme de back-up. Cred că asta ar face parte dintr-o locuință modernă.
Neaceașcă, pentru că știu că intri pe aici, o să te râcâi puțin: locuință modernă azi înseamnă și să plătești uneori mai puțin, adică cam știi tu ce se poate monta pe unele case sau blocuri.    :naughty:

Să vedem cine știe ce nu face parte din apartament, dar însemna dotare modernă.   :rolleyes:

#2
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,935
  • Înscris: 14.10.2008
Numai ca a plati mai putin e mai mult o iluzie data si propagata de cei care vand astfel de chestii. Trebuie sa gandesti si invers, cu banii de pe fotovoltaice cati ani de zile iti platesti curentul, cu banii de pe panourile de apa calda (daca ai gaze, unde nu sunt gaze chiar vreau panouri de apa calda) cate veri platesti gazul pentru apa calda. Iarna oricum sunt vax ambele tipuri de panou si compensarea aia de 1:1 a existat si in SUA, fiind scoasa/desfiintata ulterior.

Program pe banii statului? O gluma buna, dar ma bucur ca e o gluma, ca cel putin se asteapta foarte mult, eu insa trebuie sa previn inscrierea in asa ceva si e bine ca din 2015 casa e pe numele meu si astfel fara semnatura mea, nimic nu se face. I-am si zis maica-mii in 2020 cand voia sa lege prize noi la bucatarie din tablou, nu, vor fi legate de afara direct la cablul de forta, sigurantele in interior nu le schimb, pe partea electrica eu decid. Posted Image

Edited by Neaceasca85, 14 September 2022 - 13:38.


#3
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,618
  • Înscris: 30.10.2003
Pe topicul de MSV am aflat ca spalatul vaselor de mana e o activitate de recreere pentru unii. Posted Image

Eu mi-am dat palme dupa ce mi-am luat prima MSV si mi-am zis: "Bursule atatia ani ai fost un prostanac. Acum ajungeai director de multinationala daca nu-ti pierdeai timpul spaland farfurii si frecand mamaliga prinsa de fundul oalei!"

#4
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,539
  • Înscris: 18.10.2011

 Bursul, on 14 septembrie 2022 - 13:42, said:

Pe topicul de MSV am aflat ca spalatul vaselor de mana e o activitate de recreere pentru unii. Posted Image

Eu mi-am dat palme dupa ce mi-am luat prima MSV si mi-am zis: "Bursule atatia ani ai fost un prostanac. Acum ajungeai director de multinationala daca nu-ti pierdeai timpul spaland farfurii si frecand mamaliga prinsa de fundul oalei!"
MSV se descurca si cu asa ceva?

On: pentru Bucuresti mi se pare de bun simt prezenta aerului conditionat, vara e zapuseala mare in blocuri, inclusiv seara... Am constatat, cum am zis si pe celalalt topic, ca doar 30-40% din apartamente au o unitate, ceea ce mi se pare curios, in fine.. Chiar si setat la 26 de grade, ACul inbtra in functiune pana noaptea tarziu.

Edited by aaaa4567, 14 September 2022 - 13:47.


#5
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,935
  • Înscris: 14.10.2008
Aerul conditionat nu trebuie sa lipseasca din nicio locuinta, exceptie poate cele din zone cu altitudine de la 1000 m in sus. Locuintele care au incalzire trebuie sa aiba si aer conditionat.

Casa mea in 2000 prevazuta cu retele de telefon fix si cablu TV prin pereti. In ziua de azi trebuie sa faci retele de cabluri UTP si cabluri TV prin pereti. Unii renunta la cele de TV si lasa doar netul.

Alta chestie, nu sunt de acord sa mai existe termoficare, oricum exista doar in blocurile comuniste din marile orase. Centrale de apartament, bloc sau macar de cvartal ca in Pitesti.

**********
Revenind la instalatii, in ziua de azi trebuie sa ai la o casa urmatoarele instalatii:

- curenti tari (electrica)
- curenti slabi (net si TV, supraveghere video)
- sanitara
- termica
- eu as pune si de aer conditionat centralizat, cu casete de tavan in fiecare camera, mai degraba as fi fan la asa ceva decat incalzire in pardoseala, incalzirea e OK si cu calorifere de aluminiu
- porti automatizate

Edited by Neaceasca85, 14 September 2022 - 14:01.


#6
lyanna

lyanna

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,327
  • Înscris: 02.09.2007

 Bursul, on 14 septembrie 2022 - 13:42, said:

frecand mamaliga prinsa de fundul oalei!"

Presupunand ca se mai si strica MSV-urile e bine de stiut:
Daca pui oala cu mamaliga in apa dupa ce-ai rasturnat mamaliga, cat e fierbinte, se face o pojghita care se ia foarte repede si nu mai trebuie sa freci.

#7
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,682
  • Înscris: 13.06.2004
O M.S.V. probabil nu se descurcă cu mămăliga aşa de uşor.
Aia cu aerele la noi e probabil să vândă locuinţa mai ieftin. Sau să nu facă investiţii multe.
Uite, o chestie care la care nu m-am gândit şi care nu ştiu dacă există la casele inteligente: reglarea automată a lumiinii din cameră (la anumite ore din zi) ţinând cont de luminozitatea externă ori cea internă ori ambele (că acum un procesor poate fac o medie). Se face un pic mai întuneric, creşte puterea luminoasă în cameră. Se pot face şi setări personalizate.
O chestie netehnică care ar trebui să existe la locuinţele moderne, cel puţin în România, ar trebui să fie jaluzelele. Alea de lemn, de se puneau afară, erau durabile, foarte durabile. Azi nu văd aşa ceva la clădiri noi.
Neceaşcă, uite, că mă gândeam la ce să pun pe ultimul punct. Pe vremuri, la blocurile noi, dacă exista telefonie fixă în zonă, cred că se puneau cabluri prin pereţi sau canale (că fiind tensiune mică, nu aveai nevoie de tuburi Bergmann - doar la apelul de sonerie ai tensiune mai mare  - în jur de 100 Volţi). Pe măsura introducerii televiziunii, cel puţin în România erau premontate şi cablurile de televiziune la blocuri - aveai de fapt 2 poziţii: televizor şi radio F.M. (U.U.S.). La clădirile noi mai pun aşa ceva? Că în mod normal prin pereţi sau prin vreun tavan fals ar trebui.

#8
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,935
  • Înscris: 14.10.2008
De telefon fix cu siguranta nu se mai pun. Se bagau asa ceva si pentru centrala telefonica de casa cu comunicare intre camere. Nu mai e cazul de asa ceva, din 2013 cand au aparut abonamentele nelimitate in minute de convorbire pe mobil, fixul a ramas nefolosit, doar la firme si la fax.

Radio FM prin cablu nu prea a fost, dar radiourile FM pana in 2005-2006 foloseau blocurile de 10 etaje ca sa emita in orase, era radio urban. In 2005-2006 au inceput sa puna emitatoare FM de mare putere pe munti si dealuri la releele Radiocom.

#9
sgn30

sgn30

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 793
  • Înscris: 20.08.2016
Mai jos conditiile minime si cele optionale pentru ca o casa sa fie moderna dim punctul meu de vedere.

Conditii minime pentru o casa moderna:
- Suprafata minim 100 mp utili
- minim 2 bai
- spatiu tehnic
- dormitoarele minim 12mp
- Sistem de panouri fotovoltaice
- Sistem solar de ACM
- Centrala pe gaz
- Sistem de ventilatie cu recuperare de caldura
- Masina spalat rufe + uscator rufe
- Masina spalat vase
- Aer conditionat

Optional:
- Pompe de caldura pentru incalzire (inlocuirea centralei termice pe gaz)
- Automatizare echipamente din casa (Centrala/pompe caldura, sistem de ventilatie, lumini, aer conditionat, etc)
- Sistem de supraveghere video
- Sistem de alarma de efractie
- Sistem de alarma de incendiu/inundatie
- Spatiu SPA (jacuzzi de 2 persoane + sauna de 2 persoane)
- Piscina

#10
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,935
  • Înscris: 14.10.2008
Antenele de telefonie si internet mobil au "coborat" de pe blocuri pe stalpii de iluminat pentru 4-5 G. Aici intre 1993 si 2003 cablul TV trecea peste blocuri, din 2003 e pe stalpii de iluminat, laolalta cu internetul acum, fibra optica.

sgn30, din ce ai zis tu iau doar ce imi place si inca o data spun ca gazele si canalizarea la noi sunt retele mai mult urbane, in rural nu poti avea centrala pe gaz ca nu ai gaze, cea mai buna la tara e soba cu lemne, la oras cea mai buna e centrala pe gaz.

Centralele pe lemne sau peleti sunt struto camile ce combina dezavantajele unei sobe cu cele ale unei centrale.

#11
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,618
  • Înscris: 30.10.2003

 sgn30, on 14 septembrie 2022 - 14:09, said:

Mai jos conditiile minime si cele optionale pentru ca o casa sa fie moderna dim punctul meu de vedere.

Desigur, pentru o persoana!

#12
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,935
  • Înscris: 14.10.2008
Nu cred ca am ajuns in punctul sa fie prevazuta deja retea de fibra optica prin pereti la casele noi. Posted Image Imi place fibra pana la intrare, apoi cabluri de cupru.

Eu as zice si stalpi in curte pentru lampi stradale de tip vechi, pe vapori de mercur si de sodiu. Asta desigur daca as avea bani de ma enerveaza. In loc de fotovoltaice prefer Hidroelectrica.

Casa spre deosebire de bloc trebuie sa permita fiecaruia sa isi puna ce doreste. Blocul are niste limite.

#13
sgn30

sgn30

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 793
  • Înscris: 20.08.2016

 Bursul, on 14 septembrie 2022 - 14:13, said:

Desigur, pentru o persoana!

NU! pentru sot+sotie si un copil.

#14
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,935
  • Înscris: 14.10.2008
Mai poti zice locuinte pretabile la familii si locuinte pretabile singuraticilor. Pentru un singuratic mi se pare foarte OK apartament de 3 camere. Am un caz real. Posted Image

#15
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,618
  • Înscris: 30.10.2003

 Neaceasca85, on 14 septembrie 2022 - 14:00, said:

Aerul conditionat nu trebuie sa lipseasca din nicio locuinta,
Eeeh, daca casa e izolata bine, treci cu brio peste vara.

#16
sgn30

sgn30

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 793
  • Înscris: 20.08.2016

 Neaceasca85, on 14 septembrie 2022 - 14:20, said:

Mai poti zice locuinte pretabile la familii si locuinte pretabile singuraticilor. Pentru un singuratic mi se pare foarte OK apartament de 3 camere. Am un caz real. Posted Image

Ce faci singur intr-un apartament de 3 camere... dormi in fiecare seara in alta camera? Hai maxim 2 camere sa zici ca ai un dormitor si un birou...

#17
altuser09

altuser09

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,467
  • Înscris: 25.08.2009

 Neaceasca85, on 14 septembrie 2022 - 13:37, said:

Numai ca a plati mai putin e mai mult o iluzie data si propagata de cei care vand astfel de chestii. Trebuie sa gandesti si invers, cu banii de pe fotovoltaice cati ani de zile iti platesti curentul, cu banii de pe panourile de apa calda (daca ai gaze, unde nu sunt gaze chiar vreau panouri de apa calda) cate veri platesti gazul pentru apa calda. Iarna oricum sunt vax ambele tipuri de panou si compensarea aia de 1:1 a existat si in SUA, fiind scoasa/desfiintata ulterior.

...
Sunt de acord, daca becurile clasice/cu incadescenta/cu filament nu ar fi devenit din ce in ce mai proaste calitativ, nu as fi renuntat la ele.
In prezent am in casa numai lampi economice ( LED), nu mai stau sa calculez cat m-au costat dar cred ca trebuie sa treaca destul pana imi amortizez cheltuiala.

#18
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,618
  • Înscris: 30.10.2003

 sgn30, on 14 septembrie 2022 - 14:25, said:

Ce faci singur intr-un apartament de 3 camere... dormi in fiecare seara in alta camera? Hai maxim 2 camere sa zici ca ai un dormitor si un birou...
Ba chiar ai cheltuieli suplimentare.
Daca ai vizitatori (prieteni rude) care stau cate o saptamana, atunci renteaza.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate