Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)
 

selecția naturală zice că n-avem ce căuta azi pe terra!

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
112 replies to this topic

#37
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,263
  • Înscris: 06.01.2007
Constiinta nu e binedefinita decat ca idee platonica. Adica fiecare stie ce-i aia constiinta insa nimeni nu poate produce o definitie logica, coerenta.
Vor veni timpurile in care notiunea va fi preluata de catre marketing, asa cum au facut si cu notiunea de "inteligenta". Au ajuns acum si becurile sa fie inteligente, vezi-doamne.
Cu constiinta e mult mai complicat deoarece natura constiintei e una self-refference. Nici macar nu poti spune cu certitudine ca altcineva in afara de tine are constiinta. Noi atribuim constiinta practic in mod conventional, fara o baza logica. Constiinta proprie si constiinta celuilalt, in mod fundamental sunt lucruri total diferite. Prin abstractizare le poti face la fel, insa acest tip de abstractizareinlatura tocmai insusirea fundamentala pentru a le putea face la fel, sa le putem pune in aceiasi categorie.

Mai e mult de construit bazele logice ale unui sistem care se defineste prin sine insusi.
In cuantica, sistemele cuantice masurabile, au in interior aparatul de masura cu care sistemul in final devine entangled. Spre deosebire de sistemele clasice care se pot imparti si crea modele pentru fiecare subsistem, in cuantica, acest lucru nu se poate face decat prin colapsarea functiei de unda in cadrul subsistemelor. Desi aceasta colapsare nu e un fenomen fizic real, e necesar a fi introdus pentru a putea desface sistemele in subsisteme.
In mod nativ, sistemele cuantice sunt din start conectate  printr-o conexiune indestructibila cu observatorul. Natura acestei conexiuni e simplist tratata inca, din perspectiva conexiunii insasi. Deocamdata suntem interesati sa studiem sistemul prin inlaturarea observatorului.  Dar probabbl ca va veni vremea in care se va studia cu instrumente logice mai avansate natura acestei conexiuni indestructibila. Si poate o constructie pe aceasta chestiune ne va da o reprezentare formala mai fidela a ideii platonice  de constiinta.

Asta daca nu cumva pana atunci marketingul va suprascrie semnificatia cuvantului si va trebui sa inventam un nou cuvand care sa restaureze ideea platonica originala. eu cred ca asa se va intampla. in realitate.

#38
spidermarius

spidermarius

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 81
  • Înscris: 23.02.2020

View PostBeda_Venerabilis, on 12 august 2022 - 00:35, said:

„... dacă definim conștiința...”
Cuvântul cheie este dacă.

N-am înțeles în ce constă „dilema” poștașului (sau sunt prea obosit ca să înțeleg). Practic, este vorba despre experiență: orientarea în spațiu, citirea unei hărți (chiar și mental), distribuția punctelor de interes - adrese, zone aglomerate, scurtături, etc.

Animalele pot înțelege moartea? Dar viața? Conștiința de sine are legătură doar cu procesele cognitive?

Nici la om nu depinde. Perpetuarea speciei este instinctul de bază și la oameni și la animale. Arta, filosofia sunt elemente adiacente.

Scuze pentru întârziere, dar a trebuit să lucrez cu conștiiciozitate ceva, fiind conștient că, dacă nu o fac nu voi mai beneficia de o recompensă care, așa virtuală cum este, mă va ajuta să rezolv probleme concrete.

- Mă cam tragi pe tărâmul filosofiei și nu este un teren prea sigur pentru mine. Constat că a avut dreptate cine a spus că îndată ce aprofundezi ceva ajungi la o problemă metafizică. Eu sunt în echipa adversă (dialectică), fără a fi cumva marxist.
De ce să fie cuvântul cheie dacă?! Păi trebuie să definim cumva tema pe care o dezbatem (sună pretențios). Dacă nu vrem, ne putem uita în dicționar când avem vreo nedumerire cu privire la un termen sau altul. Ceea ce am și făcut. Și am constatat că definiția dată de mine este aceeași, numai că eu am machiat-o și i-am aplicat o ramă, dar ideea de bază este aceeași. Cred că Descartes a avut dreptate cu al său Cuget deci exist. Dar ca să cugeți (gândești) trebuie să-ți însușești niște cunoștințe, măcar de bază, care să-ți permită să speculezi, să stabilești niște legături logice. Cu cât mai multe elemente folosești, cu atât te apropii mai mult de răspunsul pe care-l cauți. Poți trăi fără să gândești, numai pe baza instinctelor? Sigur că da. Trebuie să înveți o singură formulă: Așa a vrut Dumnezeu. Nici n-ar mai avea rost să-ți pui vreo întrebare, pentru că-i știi deja răspunsul. Problema este că, dacă stăm să analizăm, întreg progresul omenirii a avut loc făcând abstracție de vreo divinitate.

- Dilema poștașului era doar ilustrarea unui fenomen. Eu, nedispunând de aparatul matematic, așa am înțeles fenomenul. Dacă mi s-ar fi înșirat niște simboluri matematice, nu numai că n-aș fi înțeles nimic, dar aș fi abandonat lecția. Spuneam că vreau să fac pipi și ieșeam îngrozit din clasă. Vestea bună este că, de fapt, ai înțeles dilema poștașului. Ai menționat toate acele variabile și, în fapt, lucrurile se petrec așa cum ai spus tu - există mai mulți „poștași“, fiecare deservind o arie specifică. Acum, dacă ne referim la creier, nu ne mai rămâne decât să înlocuim „poștașul“ cu impulsul nervos. Dar păstrăm noțiunea de arie, pentru că, așa cum bine știm, există arii cerebrale (și formațiuni nervoase) motorii, senzoriale și integratoare.

- Viața și moartea nu sunt înțelese nici de către marea majoritatea a oamenilor. Mulți dintre ei nu sunt interesați de prima dar nici nu o pot accepta pe cealaltă; cred că asta este un fel de antrenament pentru viața următoare. Da, conștiința de sine aș spune că are legătură numai cu procesele cognitive.

- Aici te contrazic vehement. Nu numai pentru că viața artiștilor depinde în mod direct de arta lor, dar te asigur că, pentru unii oameni, inteligența și talentul sunt cele mai puternice afrodiziace.

Uite-aici un articol al cărui subiect a stat la baza acestui schimb de idei.

#39
san62

san62

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 705
  • Înscris: 26.02.2022

View Postgushpi, on 05 august 2022 - 09:33, said:

omule, tu vb doar despre ce facem de când am început să vorbim articulat
io mă-ntreb cum de am supraviețuit, ca specie, înainte de asta...

că eram gloată?
păi 12 maimuțele care abia alergau (că renunțaseră la copac Posted Image ), dintre care 2...4 aveau puii de gât cam cum scăpau de cei trei lei sau gheparzi?
uneltele, p-atunci, erau niște bețe..., ce-i drept rupte ascuțit

apoi ascunsu-n peșteri...
pt niște mamifere obișnuite cu căldură și soare, să te apuci să trăiești în grote - asta-nseamnă decimare, nu glumă...

și mai erau și insecte ucigașe, și uragane/tornade

pe scurt, cei ce ne prezintă situația erelor și a perioadelor geologice ne flutură informații deosebit de crunte despre „atmosfera” acelor vremuri
aș zice că singurei nu ne descurcam...
Nu se trăia în grote, omul era mult mai dezvoltat material şi spiritual, iar asta cu grota sau peşteri e scoasă la înaintare ca să pară că evoluăm... dar noi involuăm.Posted Image

#40
underb

underb

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,491
  • Înscris: 08.03.2015
Oare sentinelezii stiu de discutiile astea?

Sa ii anunte cineva si pe ei.

#41
sfantu.dracu

sfantu.dracu

    Taur de Balaur

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,173
  • Înscris: 28.06.2005

Quote

selecția naturală zice că n-avem ce căuta azi pe terra!

A zis oficial?
Cu declarație notarială?

#42
underb

underb

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,491
  • Înscris: 08.03.2015

View Postgushpi, on 04 august 2022 - 12:46, said:



s-a dat jos din pom și s-a (de)numit om!
nu discutăm aici de ce or fi crezut că agricultura era mai ușoară decât culesul fructelor deja coapte :)
discutăm că:
-facem UN PUI pe an
-acest pui este ABSOLUT  neputincios cam 3 ani (un an nu se ridică de jos, doi ani nu comunică, trei ani nu se hrănește singurel)
-femelele cu pui, cam 3...5 luni nu erau de nici un ajutor haitei - trebuia să țină neputinciosul în brațe și să fie cu ochii-n 4(patru) să nu vină varanul să-l înhațe!


Haidi bre.
Pigneii trag cu arcul la 3 ani de n-au aer.
La 8 ani au deja copii si sunt satui de mers la vanatoare. La 20 de ani au deja nepoti. Ciclul e foarte scurt.

Legat de ce zici tu, multe triburi care la baza nu erau altceva decat o familie extinsa, isi cresteau copii la comun. Ca erau toti nepoti, veri, frati si asa mai departe. Si aveau grija unii de altii.
Nu incerca sa le atribui "valori" din astea moderne ca nu e cazul.






#43
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,109
  • Înscris: 17.01.2012

View Postspidermarius, on 11 august 2022 - 21:19, said:


...
De ce am făcut precizarea asta? Pentru că, știind foarte sigur (și putem da nenumărate exemple) că și alte animale, în afară de om, au abilități cognitive, ne putem întreba, pe bună dreptate, de ce nu ajung și ele la conștiința de sine. Răspunsul devine foarte simplu: pentru că viața lor nu depinde de aceasta.
...
Animale sociale sunt și lupii, hienele, leii sau câinii sălbatici din Africa. Aceste animale de ce n-ar putea să compună simfonii, să scrie poezii sau să se gândească la nemurirea sufletului?! Încă o dată, pentru că perpetuarea speciei nu depinde de așa ceva. Dacă vânarea unei gazele ar fi depins de scrierea unui sonet, fii sigur că leoaicele ar fi fost Shakespeari.

da, la un moment dat supraviețuirea haitei „om” a depins în mare măsură de „strângerea rândurilor”, care s-a făcut eficient prin... cântece! :)
dar, la momentul „0+1 minut” nu știu dacă exista conștiința de sine, în accepțiunea de azi.
zice un coleg despre faptul că și azi sunt triburi în jungle unde puii de om ar fi ceva mai îndemânatici, ceea ce mă face să cred că picturile rupestre erau „măsluite”, în sensul că puii nu stăteau neapărat de gâtul mamei...
ce-i drept ideea mea pleacă de la faptul - neconfirmat - că și acum sute de mii de ani, puii erau nevolnici fo' 3 ani...


...este neocortexul. Ăsta-i dat dracului. Lui îi datorăm faptul că scriem aici toate prostiile care ne străpung mintea. Are 13 miliarde de neuroni. Fiecare neuron are între 7000 și 12 000 de conexiuni, așa că numărul total al conexiunilor din neocortex poate depăși 100 de trilioane. Ca să vezi cât ...

trebuie să introduci în ecuație și faptul că o mare și semnificativă parte a „calculelor” creierului sunt necesare funcționării organismului uman.
citisem că numai pt mersul biped ar fi nevoie de cam 10...15% din masa neuronală :)


View Postunderb, on 13 august 2022 - 10:52, said:

...
Nu incerca sa le atribui "valori" din astea moderne ca nu e cazul.

nu, nu doresc așa ceva, doar că „slăbiciunea” de care dăm dovadă în primii 3 ani de viață, precum și rata mică de reproducere, face să-mi pun întrebările de mai sus!

#44
spidermarius

spidermarius

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 81
  • Înscris: 23.02.2020

Quote


trebuie să introduci în ecuație și faptul că o mare și semnificativă parte a „calculelor” creierului sunt necesare funcționării organismului uman.
citisem că numai pt mersul biped ar fi nevoie de cam 10...15% din masa neuronală :)

De aceea am precizat că este vorba de neocortex, adică ceea ce în termeni mai populari se cheamă „scoarța cerebrală“. Desigur, cele 13 miliarde de neuroni se referă numai la neocortex, pentru că sistemul nervos central (encefalul și măduva spinării) are cu mult mai mulți. Ceea ce invoci tu este treaba altor formațiuni nervoase, apărute cu mult înainte de neocortex, și care, în mare parte, se ocupă cu partea inconștientă a vieții noastre (sistemul nervos vegetativ - simpatic și parasimpatic). Mai pe scurt, este partea care ne ține în viață. Și mai specific, mersul biped (sau patruped) cade în mare parte în sarcina cerebelului. El menține echilibrul postural, dar și alte funcții care implică locomoția sau coordonarea mișcărilor fine. Dar pentru că te-ai referit la mersul biped, acest avantaj are și reversul medaliei: faptul că la oameni coloana lombară este mobilă (spre deosebire de maimuțe și celelalte mamifere, la care este fixă) constituie un dezavantaj, pe termen lung.

#45
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,109
  • Înscris: 17.01.2012

View Postspidermarius, on 17 august 2022 - 10:51, said:


Dar pentru că te-ai referit la mersul biped, acest avantaj are și reversul medaliei: faptul că la oameni coloana lombară este mobilă (spre deosebire de maimuțe și celelalte mamifere, la care este fixă) constituie un dezavantaj, pe termen lung.

de ce-mi ridici mingea la fileu? :)
păi ca să te contrazic?
io-te că, cu coloană mobilă, pe termen lung, încă mai existăm pe aceste meleaguri :P

#46
spidermarius

spidermarius

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 81
  • Înscris: 23.02.2020

View Postgushpi, on 17 august 2022 - 13:35, said:


de ce-mi ridici mingea la fileu? Posted Image
păi ca să te contrazic?
io-te că, cu coloană mobilă, pe termen lung, încă mai existăm pe aceste meleaguri Posted Image

Nu ți-am ridicat nimic. Am spus înadins pe termen lung, pentru că, într-adevăr, maladiile coloanei lombare (hernia de disc, lombosciatica) apar (atunci când apar, că nu-i obligatoriu) mai târziu, odată cu înaintarea în vârstă, adică după ce am trecut de perioada fertilă. Mai direct spus, ajungi la plecăciunea permanentă după ce ai profitat de mobilitatea lombară în moduri foarte plăcute. Numai să nu-mi ceri să-ți descriu acele moduri.

#47
underb

underb

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,491
  • Înscris: 08.03.2015

View Postgushpi, on 17 august 2022 - 10:19, said:





nu, nu doresc așa ceva, doar că „slăbiciunea” de care dăm dovadă în primii 3 ani de viață, precum și rata mică de reproducere, face să-mi pun întrebările de mai sus!

Man, ti-am spus. Pigmeii la 3 ani sunt ca ai nostri in curtea scolii. Ba chiar mai bine decat aia din clasele 1-2.

La 8 ani sunt dezvoltati deja si incep sa puiasca. Nu ca se scapa una la si se intampla. Ci aia e norma. Sunt cat se loate de capabili la varsta aia si autonomi.

Ciclul e foarte scurt. La 3 copii viabili de cuplu, in 100 de ani ar avea un spor extraordinar. E doar un exemplu.

Daca la noi acum o bunica de 70 de ani cu 3 copii care au la randul lor 3 copii ar avea 12 urmasi directi, la aia in aceeasi situatie, in 70 de ani dintr-o singura femei ar fi 3 copii, 9 nepoti, 21 stranepoti si 63 de strastra nepoti.
Baba ar fi moarta. Poate si copii si o parte din nepoti. Dar stranepotii sunt toti vii. La fel si stra-stranepotii. Deci ai 80-90 de urmasi in viata nu o duzina ca la noi.

Valabil si la o natalitate de 2.1.
Am zis 3 pt ca a fost mai usor de calculat.

Da. Stiu la ce te gandesti. Si nu te gandesti la pigmei ci la altii care fac copii multi si devreme. Copii care fac acelasi lucru si tot asa...

Revenind, starea de fapt actuala nu e in ciuda evolutiei ci o consecinta a evolutiei. Cand s-a mai pus omenirea putin pe picioare s-a putut sustine ai un ciclu mai lung de dezvoltare si de viata. La un moment dat chestia asta a fost favorabila si s-a evidentiat in dauna celorlalti. Unii copchii se cresteau putin mai greu dar erau mai mari si mai puternici. Doar putin :)


#48
Punter

Punter

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,213
  • Înscris: 24.07.2022
imbatranind, suta si chiar mia de ani mi se par tot mai mici, tot mai apropiate. nu-mi vine sa cred ca acum 20-40 de mii de ani eram mai mult manelisti maimute decat oameni.

iar faptul ca omul a emigrat pe toate continentele fara sa stie ce il asteapta, ba chiar prin frig etc ma gandesc ca atat de violenti sunt oamenii, le trebuie distante enorme intre ei ca sa nu se kilareasca.

#49
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,109
  • Înscris: 17.01.2012
mda... nu cred că au „emigrat”, mai degrabă antropoidele din acele zone au „evoluat” și ele
...
că putem extinde aria necunoscutelor: de ce unii au ochii mai oblici, de ce unii au rămas negri etc...

#50
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,243
  • Înscris: 29.12.2006

View Postgushpi, on 19 august 2022 - 08:57, said:

că putem extinde aria necunoscutelor: de ce unii au ochii mai oblici, de ce unii au rămas negri etc...

Nu sunt necunoscute. Să ne gândim că la început toţi oamenii erau negri. Posted Image

În privinţa rasei mongoloide, e gluma aia legată de indivizii ce au ochii oblici deoarece se screm trăind într-un mediu unde se consumă mult orez.

Adevărul e că ochii oblici se datorează reducerii suprafeţei pielii pe tot corpul, conform regulii lui Allen, care spune că pentru o vietate homeotermă (cu căldură internă), raportul dintre suprafaţa corpului şi volum variază cu temperatura mediului unde vieţuieşte.
Într-un mediu rece cum e cel sud-siberian unde vieţuiesc mongoloizii, regula asta se aplică. Din acest motiv mongoloizii au şi faţa teşită.

Cât despre negri care...au rămas negri, de fapt ei au rămas aşa cum au fost, că de albit s-au albit alţii. Şi aici e vorba tot despre adaptarea la mediu. În zonele nordice s-au adaptat indivizii cu albinism, adică acele persoane care sufereau de lipsa melaninei din piele, păr şi ochi, cauzată de o defecţiune genetică ce se moşteneşte. Aşa a apărut "rasa albă".



Copii africani "suferind" de albinism


[ https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fcdn.modernghana.com%2Fimages%2Fcontent%2Fwcre73hut5_albino.jpg&f=1&nofb=1 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



[ https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fwww.transcend.org%2Ftms%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F06%2Falbinism-in-tanzania2.jpg&f=1&nofb=1 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



[ https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fwww.gannett-cdn.com%2F-mm-%2F514922ee78c25e2bb90a92cf29ab3e31e5542750%2Fc%3D0-153-3000-1848%2Flocal%2F-%2Fmedia%2F2016%2F06%2F07%2FUSATODAY%2FUSATODAY%2F636008969462198422-AP-Malawi-Albinos-Hunted.jpg%3Fwidth%3D3000%26height%3D1695%26fit%3Dcrop%26format%3Dpjpg%26auto%3Dwebp&f=1&nofb=1 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



[ https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fwww.aldergrovestar.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F06%2F21791075_web1_200609-LAT-PeterLawAlbinism-UnderTheSameSun_3-1024x683.jpg&f=1&nofb=1 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Edited by lupini, 19 August 2022 - 11:39.


#51
spidermarius

spidermarius

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 81
  • Înscris: 23.02.2020

Quote


Cât despre negri care...au rămas negri, de fapt ei au rămas aşa cum au fost, că de albit s-au albit alţii. Şi aici e vorba tot despre adaptarea la mediu. În zonele nordice s-au adaptat indivizii cu albinism, adică acele persoane care sufereau de lipsa melaninei din piele, păr şi ochi, cauzată de o defecţiune genetică ce se moşteneşte. Aşa a apărut "rasa albă".

Ceea ce dezbatem noi aici (parcă și văd o comunicare științifică de referință când vom fi terminat) s-a petrecut în zeci de mii de ani, nu într-o generație și nu din cauza unui defect genetic care s-a întâmplat să se potrivească cu mediul (pentru că nici nu se potrivește - albinismul se manifestă și la rasa albă, cu aceleași deficiențe ca și la cea neagră).
Bun. Culoarea pielii este un caracter poligenic, determinat de 6 gene (dacă nu s-a descopeit altceva de când învățam eu genetică) care au alele și se află în relații de codominanță și semidominanță - de unde și marea variabilitate de nuanțe ale pielii. Cum corect ai spus și tu, culoarea pielii este determinată de cantitatea de melanină din țesutul cutanat. Există 5 tipuri de melanină, din care două sunt determinante pentru culoarea pielii - eumelanina și feomelanina. Eumelanina conferă culoarea închisă, iar feomelanina (izomer de poziție al eumelaninei) se găsește în pistrui și la persoanele blond-roșcate. De ce este nevoie de melanină? Ce caută ea în pielea noastră? Are rol protector. Razele ultraviolete ale soarelui, în cazul unei expuneri prelungite, sunt vătămătoare pentru epidermă - provoacă melanoma (cancerul pielii). Melanina neutralizează UV, de aceea este mai abundentă la persoanele care trăiesc în zonele însorite ale Africii. Acum, pe de altă parte, expunerea la soare este necesară pentru sinteza vitaminei D, foarte importantă în absorbția unor ioni esențiali în procesele biochimice ale organismului (calciu, fier, zinc, magneziu, fosfat). Lipsa vitaminei D, duce la oboseală cronică și deformarea oaselor (rahitism). Rasa albă reprezintă, într-adevăr, un mod de adaptare la mediu. După ce o ramură a genului Homo a emigrat spre zonele temperate și nordice, evident mai puțin însorite, melanina abundentă nu-și mai avea rostul, ba chiar era un dezavantaj. De ce? Pentru că organismul avea în continuare nevoie de vitamina D, care se sintetizează în straturile mai profunde ale pielii. Așadar, la rasa albă, eumelanina se găsește în cantități mult mai mici (dar nu lipsește cu desăvârșire, ca la albinoși).

Legea lui Allen nu se referă la toată suprafața corpului, ci doar la extremități, prin care se pierde cea mai mare parte din căldură. De aceea nu vei întâni viețuitoare cu membre lungi sau urechi de elefant, la Polul Nord (sau Sud).

Știu că natura acestui subiect agregă numai oameni inteligenți, dar mă simt dator să spun că, dacă inteligența omenirii ar fi fost la cotele pe care le pretinde, problema rasială n-ar fi trebuit să apară în istorie. Și nici eugenia. Ne cam fac de toată jena șoarecii, spre exemplu, care n-ar alunga din comunitate un membru numai pentru că s-a întâmplat să aibă o altă culoare decât restul coloniei. Partea asta este cam pe lângă subiect, dar trebuie observat că oamenii inteligenți (dar cam fără scrupule) au știut să monetizeze cu succes prostia și îngustimea minții. Observând cât preț pune societatea pe aspect în detrimentul esenței, s-au dezvoltat industrii întregi (ambalaje, modă vestimentară, modele tehnice etc)

#52
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,243
  • Înscris: 29.12.2006

View Postspidermarius, on 19 august 2022 - 23:53, said:

Ceea ce dezbatem noi aici (parcă și văd o comunicare științifică de referință când vom fi terminat) s-a petrecut în zeci de mii de ani, nu într-o generație și nu din cauza unui defect genetic care s-a întâmplat să se potrivească cu mediul

Adaptarea la mediu nu se produce într-o generaţie, ci pe durata mai multora, prin care modificările genetice (numite uneori defecte), creează condiţia ca prin particularităţile morfologie, cromatice sau de comportament, o specie să aibă avantaj faţă de altele. Or, rasa neagră nu avea cum rezista în nordul zăpezilor, cu excepţia câtorva: albiniştii.

E şi cazul urşilor polari sau a vulpilor polare. Albinismul se manifestă la toate vertebratele.






View Postspidermarius, on 19 august 2022 - 23:53, said:

Legea lui Allen nu se referă la toată suprafața corpului, ci doar la extremități, prin care se pierde cea mai mare parte din căldură. De aceea nu vei întâni viețuitoare cu membre lungi sau urechi de elefant, la Polul Nord (sau Sud).

Legea lui Allen se referă la toată suprafaţa corpului, că de aceea e şi un raport între suprafaţa unui corp şi volumul său.

De pildă, suprafaţa unui cub e mai mare decât suprafaţa unei sfere, ambele având acelaşi volum. Cu cât în corp se depărtează ca morfologie de o sferă, cu atâta suprafaţa lui creşte, şi deci şi pierderea de căldură e mai mare.

Ceea ce spui, că legea lui Allen afectează numai extermităţile, e despre asta: tendinţa unui corp de reducere a oricăror forme morfologice care să difere prea mult de sferă. Adică, pielea să strânge foarte mult. Acesta e motivul pentru care în Europa glaciaţiunilor, Homo neanderthalensis avea corpul butucănos, deferit de cel al lui Homo sapiens.

Chiar putem face oricare dintre noi un experiment simplu: dacă în faţa oglinzii ne întindem piele feţei, vom avea ochi precum chinezii. Posted Image

Edited by lupini, 20 August 2022 - 11:56.


#53
spidermarius

spidermarius

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 81
  • Înscris: 23.02.2020
Este în regulă dacă vrei să ai ultimul cuvânt. Consideră că l-ai avut, mai ales că aceste discuții sunt off-topic.

#54
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,243
  • Înscris: 29.12.2006

View Postspidermarius, on 20 august 2022 - 12:33, said:

Este în regulă dacă vrei să ai ultimul cuvânt. Consideră că l-ai avut, mai ales că aceste discuții sunt off-topic.

Nicidecum. Mie îmi place să aflu idei noi, chiar dacă sunt diferite de ale mele, şi din acest motiv prefer să îţi expui ideile deoarece am văzut că eşti un om care ştie ce spune.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate