Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)
 

Pensionare anticipata

- - - - -
  • Please log in to reply
34 replies to this topic

#19
hustyus

hustyus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 313
  • Înscris: 06.01.2011
@Smiley,daca tu crezi ca romanii au salariu minim 3500lei net luna de luna înseamnă ca traiesti intr-o alta Romania. Iar cei ce pleacă la lucru in străinătate sa castige1000+e net, adica vreo 1500lei mai mult decat in România is ori prosti ori le place sa călătoreasca pt miia aia de lei in plus.
Ca o statistica 1 din 3 angajați in România are minim pe economie, deci muuuult sub cei 3500lei net.


Privind pensia de la stat si contributiile, sa nu uitam ca statul se împrumuta sau taie de la alte domenii pentru a putea plati pensile luna de luna. Si atunci de ce un sistem ce e pagubos si merge doar pe minus ar fii aplicat la infinit?
2. Stiu ca nimeni nu poate crede ca s-ar putea intampla asa ceva, dar la fel nu ne-am putut inchipui ca o sa avem nevoie de o hartie pentru a iesi din casa, sau ca o sa ai voie doar la anumite ore sa iesi din casa, in anul 2021, democrație bla bla.
3. La fel si la banca, poti sa ai milioane de euro in cont, in caz de criza poti retrage doar 50e(cazul Grecia, Ucraina, Rusia) etc.
Deci de a vorbi ca nu o sa se poata, ca e lege astea is conceptii din alte vremuri.
Un sistem ce merge in pierdere nu poate fii sustinut la infinit. Dar repet, e o parere personala.

#20
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,032
  • Înscris: 24.02.2006

View Posthustyus, on 10 aprilie 2022 - 14:02, said:

@Smiley,daca tu crezi ca romanii au salariu minim 3500lei net luna de luna înseamnă ca traiesti intr-o alta Romania.
traiesc in Romania celor ce inteleg semnificatia cuvintelor "mediu" si "minim" Posted Image

View Posthustyus, on 10 aprilie 2022 - 14:02, said:

Ca o statistica 1 din 3 angajați in România are minim pe economie, deci muuuult sub cei 3500lei net.
da, sunt multi cu salariul minim in Ro.
dar tu ai spus ca vrei sa ai "un trai peste medie", deci trebuie sa te raportezi la medie, nu la minim. si daca salariul mediu in Ro este de 3700 lei, tu nu ai cum sa ai "un trai peste medie" cu 2500 lei.

daca prin "un trai peste medie" intelegi sa ai un trai mai bun decat cei cu salariul minim, atunci n-ai nevoie de 500E, iti este suficient salariul minim + 1 leu, si gata, o sa ai venituri mai mari ca respectivii si implicit si un trai mai bun Posted Image


View Posthustyus, on 10 aprilie 2022 - 14:02, said:

Privind pensia de la stat si contributiile.....bla bla bla bla.....o parere personala.
tot nu mi-ai spus concret "cum crezi ca o sa fie pensia de stat" si nici "ce ar trebui sa se intample cu contributiile deja platite".
hai sa-ti spun eu cum sta treaba in realitate: statul o sa inceteze plata pensiilor doar daca intra in faliment. si daca statul intra in faliment, investitile si economiile tale or sa dispara in neant si o sa stai si tu la coada la cantina sociala, in rand cu cei cu "un trai sub medie" Posted Image. jumatate din vecinii tai nu or sa prefere sa moara de foame linistiti in timp ce tu te bucuri de un trai "peste medie", ci or sa-ti dea in cap cu o teava de metal si or sa-ti fure bucata de paine. crezi cumva ca va fi o criza care ii va lovi pe toti dar te va ocoli pe tine? lol.

ca si idee, aproape toti cei care mi-au povestit cum ca n-or sa mai fie pensii si ca ei or sa traiasca din investitii si economii au facut ochii mari si rotunzi cand i-am intrebat daca nu se poate repeta momentul de prin '90 cand Stolojan a nationalizat valuta firmelor. intai au negat ca s-ar fi intamplat asa ceva, apoi au incercat sa spuna ca ei au economiile in banci si acolo sunt in siguranta, si dupa ce le-am explicat ca fix banii aia au fost convertiti fortat in lei la un curs de schimb stabilit arbitrar de stat au schimbat vorba.


ps: daca te intereseaza cu adevarat subiectul, citeste despre problemele din Argentina. de cand si-a declarat independenta fata de Spania, tara asta a dar de mai multe ori faliment (ultima data prin 2001, daca tin bine minte). sunt o gramada de articole despre situatia pensiilor in crizele prin care au trecut.

Edited by _Smiley_, 10 April 2022 - 14:32.


#21
hustyus

hustyus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 313
  • Înscris: 06.01.2011
Privind traiul peste medie repet pentru a 4-a oara minim. Venitul pasiv sa fie macar 500e + cel activ=trai decent. Sau voi va închipuiti pensionare anticipat ca 0 activitate pana la finalul vietii? Te plictisesti doar sa stai.

Privind pensia sau a nu mai primi pensie iti raspund printr-un argument, cresterea varstei de pensionare spre 70 sau chiar 70. La ce te ajuta cotizati 35 de ani cand ai statistic speranta de viata a romanilor e de ~72 ani. O singura lege iti anuleaza cotizatile tale pe tot parcursul vietii.
Sa nu mai vorbim de incapacitate de plata, hiperinflatie sau alte catastrofe ce pot aparea pe parcursul vietii de contribuabil.

Citind partea cu bara de metal vin cu 2 intrebari daca imi permiti. Din ceea ce tu spui, practic esti sigur 90%(excludem falimentul ca tara etc), ca o fie pensie ca si până acum? Tu consideri ca nu ar trebui sa ne ingrijoram in nici un fel, deoarece in caz de probleme suntem cam toti la același nivel, indiferent ce ai face?

Edited by hustyus, 10 April 2022 - 15:00.


#22
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,032
  • Înscris: 24.02.2006
cred ca ar trebui sa incerci sa folosesti sensul comun al cuvintelor, in loc sa le dai alte intelesuri si sa-ti inchipui ca acestea sunt clare tuturor :)
pentru ca da, pentru majoritatea vorbitorilor de limba romana "pensionarea" inseamna "retragere din activitate". cam asta e definitia din dictionar. daca o sa cauti sensul acelui cuvant pe care l-ai menitonat tu ("fire"), o sa vezi ca se refera la acelasi lucru.
tu cumva amesteci pensionarea anticipata cu notiunea de "venit pasiv". sunt doua lucruri complet diferite (desi FIRE-ul se bazeaza pe "passive income"). incearca sa intelegi macar notiunile de baza inainte sa incepi sa discuti un subiect.


legat de pensii: da, sunt chiar 100% sigur ca se vor plati in continuare, chiar si in caz de faliment. problema o sa fie ce vei putea face cu pensia respectiva, nu daca o vei primi. cativa ani de inflatie galopanta si o sa te intrebi daca nu cumva e mai profitabil sa stai acasa in loc sa cumperi un bilet de autobuz ca sa te duci la posta sa ridici pensia.
din cauza asta, suntem toti "conectati" (nu "la același nivel"). daca tu contribui mai mult decat vecinul, o sa ai pensie mai mare si vei muri de foame dupa el, nu inaintea lui.



stiu ca o sa te dezumfle un pic treaba asta (avand in vedere discutia cu "trai peste medie...avand venituri sub medie"  si "2500 vs 3500"), dar daca vrei chestia aia frumoasa despre care ai citit pe reddit (la FIRE ma refer), atunci e cazul sa afli ca totul se bazeaza pe calcule si planificare. trebuie sa-ti stabilesti clar ce fel de trai vrei (nu-i suficient sa spui "peste medie"), sa calculezi ce venituri ai avea nevoie pt asta si apoi sa strangi destui bani incat cheltuielile lunare sa fie cel mult jumatate din dobanda pe care o primesti de pe urma acelor investitii (dobanda daca e vorba de depozite, dividende daca-i vorba de actiuni, chirii daca e vorba de imobiliare etc).  si peste toate astea trebui sa mai vina si o plasa de siguranta.
FIRE-ul e posibil, chiar si in Ro, dar nu e usor de realizat.

#23
hustyus

hustyus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 313
  • Înscris: 06.01.2011
Nu amestec notiunile pentru ca eu am specificat in postarile anterioare ce anume vreau eu, dar tu iei totul prea "by the book". Am specificat ca pensionare anticipata, ar fii a putea renunta la job, sau a lua o pauza. Tu vezi fix cum spuneam mai sus " expertii spun ca 1000lei/luna investii....".

Tu sustii ca pensionare anticipata inseaman din start 0 activitate, 0 venit, totul doar a sta si a consuma? Nu cred ca exista om pe planeta asta(inteligent financiar) sa atinga suma stabilita si dupa sa aiba 0 venituri din alte surse pentru restul celo 30 de ani.

P. S. Eu sunt dispus sa fac un pariu cu tine ca pensie in formatul actual nu o sa mai fie pana la finalul vietii noastre.

#24
FC72

FC72

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,628
  • Înscris: 06.03.2005
Trecand peste relativitatea cifrelor si comparatiile trebuie spus ca un pensionar este net avantajat sau traieste mai bine decat un salariat care are venit cu 1000 lei in plus.
Pensionarul nu plateste chirie sau rata, este imposibil ca la varsta aia sa plateasca asa ceva.Are asigurare medicala exact ca orice angajat, transport public gratuit in Bucuresti, plus 15 calatorii gratuite pe calea ferata, tichete vacanta foarte ieftine, nu isi cumpara haine noi in fiecare an, urmareste si cumpara doar promotii la orice, are timp pentru asta, nu mananca niciodata la restaurant, face doar mancare in casa, etc.
Un cuplu de pensionari ar ajunge la 5000 lei lunar conform sumei inaintate, mai mult decat suficient sa nu isi puna probleme despre ziua de maine.

#25
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,032
  • Înscris: 24.02.2006

View Posthustyus, on 10 aprilie 2022 - 15:53, said:

Nu amestec notiunile .....am specificat ......Am specificat ....
asta incerc sa-ti spun. expresiile astea au deja un sens consacrat si nu-i ok sa le dai tu alt inteles.

View Posthustyus, on 10 aprilie 2022 - 15:53, said:

Tu sustii ca pensionare anticipata inseaman din start 0 activitate, 0 venit...
nu eu sustin asta. uite definitia:

Quote

PENSIONÁ, pensionez, vb. I. Tranz. A scoate pe cineva din producție, în condiții determinate de lege, acordîndu-i pensia cuvenită;
https://dexonline.ro...initie/pensiona
daca vrei o definitie si mai stricta, pt toata expresia ("pensie anticipata" vs "pensie"), o gasesti in legea 263/2010 , pe la art. 62


citindu-ti posturile, inteleg ca tu vrei de fapt sa discuti despre un venit pasiv, dar nu stii nici tu exact care e scopul lui. te astepti sa fie nevoie de completarea cu alt venit activ, dar cumva obtinerea acestuia sa fie mai putin stresanta.
in cazul asta, e nevoie sa stabilesti intai ce nivel de trai vrei sa ai si ce ocupatie ar fi suficient de relaxanta pentru a te simti tu bine. dupa asta, faci diferenta si o sa afli ce venit pasiv iti trebuie. nimeni nu-ti poate da tie o astfel de valoare, pentru ca este foarte subiectiva.

#26
persona695

persona695

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,599
  • Înscris: 17.07.2014
In Romania, punctul de pensie 1586 de lei. Salariul minim pe economie 1524 de lei.
De ce să muncești când poți fi pensionar pe mai multi bani?
Deasemenea, se vorbea și acum 10 ani și acum 20 de ani că nu o sa mai fie pensie, ba chiar de 30 de ani niste habarniști tot chițăie că nu o sa mai fie pensie și uite că au prins pensia.
Când zici că te pensionezi dar o sa ai activitate la ce te referi, activitate de paznic la supermarket?Prea puțini au ceva din care pot scoate bani o dată ce ies la pensie și dacă nu sunt năpădiți de boli.

#27
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,032
  • Înscris: 24.02.2006

View Postpersona695, on 10 aprilie 2022 - 18:41, said:

In Romania, punctul de pensie 1586 de lei. Salariul minim pe economie 1524 de lei....

capeti 1 punct de pensie daca ai contributii aferente salariului mediu.
deci cu salariu lunar de 3.700 lei (net) o sa ai pensie de 1.586 lei
daca ai salariul minim pe economie, de 1.524 lei, ar trebui sa capeti o pensie de 762 lei. doar ca exista "pensia minima social garantata" (introdusa prin OUG 6/2009), care acum cred ca e de 1.000 lei (era 800 anul trecut).

#28
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
2500 pe luna e parfum intr-un oras mic din boscheti.

#29
FC72

FC72

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,628
  • Înscris: 06.03.2005
Si in Bucuresti, daca un cuplu de pensionari primeste 5000 lei lunar, deobicei intretin si un "copil" de 30+ ani care nu munceste pentru ca nu stie sa faca nimic, nu are chef, nu gaseste ceva pe masura pretentiilor.Sunt proprietari, nu au rate si oricum "copilul" nu poate trai independent, nu are cum sa plece de acolo.

#30
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,032
  • Înscris: 24.02.2006
problema e ca acel cuplu castiga pana la pensionare cam 12.000 lei/luna (ca sa ajunga la o pensie de 5k). adaptarea nivelului de trai de la 12k la 5k o sa fie destul de grea, atat pentru cuplu cat si pentru "copil".

#31
FC72

FC72

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,628
  • Înscris: 06.03.2005
Nu chiar, pensionarii nu trebuie sa fie proaspeti, sunt care au au lucrat pe vremea lui ceasca iar copii posibil nascuti inainte de 89.Pot ajunge lejer la suma aia si nu de ieri de azi, nu isi fac probleme existentiale dar nici nu se rasfata.

#32
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,032
  • Înscris: 24.02.2006
din ce in ce mai complicat scenariul asta Posted Image

imi vine greu sa cred ca un cuplu de pensionari + 1 adult pot trai in Bucuresti cu 5k si sa sustina ca au

View Posthustyus, on 10 aprilie 2022 - 10:38, said:

....un trai peste medie....

le: daca e sa revenim la matematica, salariul mediu in Bucuresti e de 4.700 lei net ( https://www.zf.ro/ev...uresti-20126340 ). deci orice afirmatie care contine si "peste medie" ar trebui sa se refere la un venit de peste 4.700 lei/persoana

Edited by _Smiley_, 13 April 2022 - 15:58.


#33
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
Probabil n-ai citit primul post in care se mentioneaza “oras de provincie”. Pensionarii in general n-o ard pe delivery cu 100 de lei pe zi, isi fac mincare in oale proprii, pentru citeva zile :w00t:

#34
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,032
  • Înscris: 24.02.2006
:) probabil n-ai realizat ca raspundeam la ce s-a postat fix inaintea mea, un post care incepe asa:

View PostFC72, on 13 aprilie 2022 - 08:39, said:

Si in Bucuresti, daca un cuplu de pensionari ....

problema la topicul asta e ca aproape totul e subiectiv (ex: "trai peste medie") si ca se fac tot felul de presupuneri si scenarii (te pensionezi dar de fapt lucrezi in continuare, traiul ba este "peste medie" ba e la nivelul "iti gatesti in oale proprii pt cateva zile", oamenii ba "platesc chirie/rata/facturi" ba au deja totul aranjat si nu mai platesc nimic etc).

la modul ideal, as zice ca un venit pasiv care sa fie peste salariul mediu din zona, impreuna cu o zona bine aleasa (incat sa ai acolo tot ce-ti doresti) ar putea duce la ce vrea initiatorulul topicului (adica un trai mult mai relaxant decat ce are acum).
e usor sa spui "in provincie esti rege cu 2500 lei", dar poate vrei si tu din cand in cand sa mergi la o piesa de teatru (si brusc ai drumul dus-intors pana intr-un oras mare, apoi poate si o cina in oras ca de, vrei ceva frumos, "peste medie", asa ca nu te intorci direct acasa dupa show) si descoperi ca bugetul lunar s-a subtiat dramatic. de concedii nici nu mai vorbim (traiul in provincie e mai ieftin, dar si salariile sunt mai mici, asa ca o sa discuti de concedii locale, nu genul pe care ti le-ai permite cu un salariu de Bucuresti sau Cluj).

#35
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
Pensionarii au parte de concedii la pret redus in diverse statiuni, cu tratamente incluse. Ai mei mergeau aproape anual inainte de pandemie.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate