Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

La multi ani @Lesbianu!

Adaptor magnetic cablu se incinge

Recomandare masina economica (GPL...
 Vacanta Suedia - Danemarca sfaturi

Ce cadou ati face amantei voastre...

Recomandare upgrade PC

legile din Italia
 Exista pentru Android un ceas car...

Achizitie proprietate (inclusiv c...

Cadou 12 ani

probleme vizionare netflix
 Ajutor alimentare plita inductie

Recunoasteti aceasta boxa

partitionare ssd 1T laptop Asus

Recomandare enclosure usb 3.0 to ...
 

Home Assistant pe Raspberry PI - Smart home fara a depinde de cloud

- - - - -
  • Please log in to reply
46 replies to this topic

#1
ct10dre

ct10dre

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,032
  • Înscris: 03.05.2006
Cum nu exista un topic dedicat pentru Home Assistant pe Raspberry Pi ,  am zis sa facem unul unde sa impartasim experientele noastre .

Aici se va discuta despre  doar despre  Home Assistant instalat  pe Raspberry PI  , indiferent de metoda  , daca este instalat cu imaginea proprie ,  ori in Docker in paralel cu alte programe pe Raspbian ,  ori pe Raspbian direct.

In caz ca moderatorii considera ca nu este sectiunea potrivita , rog a muta topicul unde este locul lui .  Eu am considerat ca e sectiunea buna , Raspbian fiind bazat pe Debian .

Edited by ct10dre, 24 January 2022 - 22:05.


#2
mihaimihai

mihaimihai

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,245
  • Înscris: 09.03.2006
Am HA instalat pe un Rasberry PI 3, merge ok dar sunt dezamagit de partea de Energy Dashboard, mai exact ca nu pot face un full backup al statisticilor colectate. Acum am HA conectat cu Shelly EM3 si la un moment dat am constatat ca pentru o zi imi indica 600kw consum. Deoarece nu am gasit cum as putea corecta informatia din ziua respectiva fara sa am cunostinte de DBA (in Shelly informatia era corecta) m-am gandit sa fac restore la un full backup facut inainte de ziua cu probleme. Nu am realizat ca voi pierde toate datele colectate in Energy Dashboard (2 luni si ceva) nefiind salvate chiar daca am full backup :(. Acum nici nu stiu daca sa mai pun baza pe acest dashboard, pot sa import datele din Shelly in format csv si apoi sa le prelucrez separat la nevoie desi nu este asa facil ca in HA.

#3
Leo2006

Leo2006

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,236
  • Înscris: 30.08.2006
Pentru monitorizare incearca Grafana.

#4
mihaimihai

mihaimihai

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,245
  • Înscris: 09.03.2006

View PostLeo2006, on 25 ianuarie 2022 - 22:37, said:

Pentru monitorizare incearca Grafana.
M-am uitat la Grafana inainte sa apara Energy Dashboard in HA si mi-am prins urechile :), practic partea de colectare a informatiilor de la surse externe este extrem de complicata, cel putin pentru mine. Arata foarte bine graficele dar eu caut o solutie simpla si solida. Cum ziceam, in avarie ma apuc sa invat Excel sa vad ce grafice pot genera din csv-urile oferite nativ de Shelly EM3. Acesta stocheaza informatiile pentru 1 an deci am cu ce lucra :).

#5
wolfydRg

wolfydRg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,076
  • Înscris: 20.06.2005
Eu am varianta HA supervised pe un odroid N2+, a fost intial pe un Pi4 portata pe un OrangePi dupa care pe acest N2+.
Am si eu cu monitorizare energie, merge ok, eu de obicei imi salvez cardul/partitia cu totul , cu dd command.
Am pierdut toate datele long term pentru ca o luase "rara" folosind energy yesterday, probabil de la vreun update. Acum folosesc formula today energy si am vazut ca nu mai sunt probleme.
Folosesc Wireless Module NodeMcu V3 CH340 + PZEM004T AC 80-260V 100A TTL Port Modbus-RTU Voltmeter Electric Power Monitor Volt Amp Kwh Energy with Split CT.
Plus ceva senzori de temperatura , umiditate, calitate aer, zigbee  cordinator si becuri/prize zigbee de la ikea/lidl. Toate merg ok, multumit de combinatie.
In viitor trebuie sa vad cum salvez datele in caz de ceva, de obicei cu restore backup erau disponibile, dar e bine sa avem si a-3-a opțiune. Probabil o sa incerc si Grafana.

#6
joystick

joystick

    Eu...si cu mine!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,030
  • Înscris: 10.06.2008
Salut,

Eu am migrat de la pi de mai bine de un an la un NUC obosit.
Ideea nu era sa  fac offtopic. Interesant Grafana. Ziceti ca e greu de folosit? Eu am de vineri un shelly em. Momenan sunt speriat...am deja 23 kw consumati.

O sa incerc grafana...sa vedem daca cere multe resurse. Sper sa imi iasa configurarea.

#7
joystick

joystick

    Eu...si cu mine!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,030
  • Înscris: 10.06.2008
No, nu stiu ce am facut ca mi s-a zapacit si mie costul si consumul pe shelly.
Uitati o varianta mai decenta de modificare:
https://community.ho...-reset/332618/3

eu pur si simplu am sters cele 2 intregistrari gresite.

#8
mihaimihai

mihaimihai

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,245
  • Înscris: 09.03.2006
Pentru mine cea mai mare problema o reprezinta ca nu poti salva statisticile cu energia consumata astfel incat atunci cand faci un full restore sa nu o iei de la zero in conditiile in care cel putin la mine Shelly EM3 tine minte local datele cu consumul pentru 365 de zile. HA/Energy Dashboard ar putea macar sa le ia din nou la un restore. Partea cu editarea bazei de date pentru a sterge ziua sau orele cu probleme este peste nivelul meu din pacate.

View Postjoystick, on 30 ianuarie 2022 - 21:09, said:

No, nu stiu ce am facut ca mi s-a zapacit si mie costul si consumul pe shelly.
Uitati o varianta mai decenta de modificare:
https://community.ho...-reset/332618/3

eu pur si simplu am sters cele 2 intregistrari gresite.
Pai si ai ramas fara date in zilele respective?

#9
joystick

joystick

    Eu...si cu mine!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,030
  • Înscris: 10.06.2008
il am instalat de vineri. Nu e mare pierdere. Teoretic am sters doar acele intregistrari cu probleme. Dar intre timp iar a acut figuri. Asadar am dezactivat treaba cu mqtt.
Il lasama sa sa vedem ce face.
Oare daca facem o copie a bazei de date nu rezolva problema? E un fisier mare stocat...

Pai da, restore dar chiar si asa ai pierde date. Mai studiez....

Asa ceva ati incercat?
https://www.aliexpre...2707315880.html
pare mai dificil cu integrarea dar...se face...

Edited by joystick, 31 January 2022 - 17:39.


#10
wolfydRg

wolfydRg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,076
  • Înscris: 20.06.2005
Eu am din ala. Am scris mai sus.
Pai mie cad dau restore îmi repune statisticile inapoi, long si short term. Doar odată am pățit sa nu le puna , dar bănuiesc ca e si vina mea ca am făcut swich din beta in stable.
O sa incerc si cu Grafana, dar bănuiesc ca merge si cu un script de export sau ceva de genul. Cand o sa am timp o sa incerc.

Edited by wolfydRg, 01 February 2022 - 00:05.


#11
mihaimihai

mihaimihai

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,245
  • Înscris: 09.03.2006
Eu nu inteleg cum functioneaza Energy Dashboard, cum isi ia datele de la sursa de informatie mentionata, cum as putea forta sa ia informatii din trecut (care sunt disponibile in Shelly). Nu am gasit niciun fel de documentatie pe tema asta.

Edited by mihaimihai, 02 February 2022 - 14:10.


#12
wolfydRg

wolfydRg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,076
  • Înscris: 20.06.2005
Cred ca trebuie sa faci urmatorii pasi
1) sa ai senzorul specific , https://www.home-ass...ectricity-grid/
2) sa-l faci sa fie declarat ceva de genul :

...
sensor:
- platform: mqtt
name: "Tasmota ENERGY Today"
state_class: "total_increasing"
device_class: 'energy'
state_topic: "tele/tasmota_drg/SENSOR"
unit_of_measurement: 'kWh'
value_template: "{{ value_json.ENERGY.Today }}"
....


eu il am in /config/configuration.yaml
Daca nu vede senzorul ca totalizator nu te lasa sa-l bagi in energy metters.

3) restart

4) bagi :

Attached File  Image 002.jpg   131.45K   10 downloads

5) si apare , cu rabdare incep sa se populeze datele:

Attached File  Image 003.jpg   50.26K   12 downloads

+ la energy panel

Attached File  Image 004.jpg   210.44K   7 downloads

Nu va uitati la mine ca nu sunt date,  am dat o reinstalare completa fara restore , am trecut pe Zigbee2MQTT , ZHA imi facea figuri. Am preferat sa o fac de la zero.

#13
mihaimihai

mihaimihai

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,245
  • Înscris: 09.03.2006
Nu ai înțeles care e problema, vreau ca HA să-și tragă toate datele disponibile în Shelly din ultimele luni și nu doar datele live începând cu ziua când ai configurat senzorii de energie. Cum ziceam în Shelly sunt memorare informații despre consumul casei pentru 365 de zile dar HA afișează în Energy Dashboard doar informațiile capturate live(nu știe să prelucreze fișierul CSV cu tot istoricul de consum). Am citit pe forumul comunității HA, în acest moment nu există o modalitate suportată pentru a face import de date, au și alții fix această problemă.

Edited by mihaimihai, 02 February 2022 - 22:31.


#14
wolfydRg

wolfydRg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,076
  • Înscris: 20.06.2005
Ah, scuze, am omis ce ai spus inainte, clar.
Si pe mine ma interesează asta, ar trebui un import din cvs-ul ala. In ce db, pe ce shema, ce câmpuri nu știu, daca afli da de stire.

#15
mihaimihai

mihaimihai

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,245
  • Înscris: 09.03.2006
Tabelele  "statistics" au legatura cu Energy Dashboard, aparent exista optiunea de import json si csv dar cred ca trebuie remapate campurile deoarece structura din HA este diferita de ce exporta Shelly.

#16
wolfydRg

wolfydRg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,076
  • Înscris: 20.06.2005
Ok.
In cazul meu am gasit unde ar fi trebuit modificat.
Db-ul serverul HA este SQLite, daca se face back-up se gaseste in arhiva de backup :

Attached File  Image 011.jpg   131.9K   12 downloads

Probabil ca isi face si un hash check , asa ca grija la editare.
Local, acelasi fisier se gaseste si pe server cu numele : home-assistant_v2.db
Energia mea de ieri  este 2.53 :

Attached File  Image 009.jpg   90.8K   15 downloads

In db se gaseste la ,

Attached File  Image 111.jpg   508.86K   12 downloads

Teoretic se poate modifica in DB din back-up sau in DB direct pe server. La mine daca fac restore se repopuleaza cu valorile vechi. Cu conditia sa nu-si schime id-urile/numele la deviceuri-senzori.
Acum trebuie sa vedem si in viitor daca se pupa teoria cu practica. Daca o sa fac in viitor o sa va anunt daca  mi-a mers.
Plus ca atentie la hash-urile ce le face, probabil trebuie regenerate.

Edited by wolfydRg, 03 February 2022 - 14:55.


#17
mihaimihai

mihaimihai

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,245
  • Înscris: 09.03.2006
Well nu e asa usor, au mai sters unii informatiile eronate din baza de date dar pe grafice au ramas. In plus, ideea este sa nu stergi ci sa corectezi informatiile astfel incat statisticile pe termen lung sa nu fie afectate altfel degeaba ai niste grafice frumoase...

#18
wolfydRg

wolfydRg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,076
  • Înscris: 20.06.2005
Stiu, trebuie corelata treaba. Eu doar am prezentat o fațeta. Acum cine o face sa spună cum a mers treaba. Eu unul am luat-o de la zero si asta e. Sunt pe alta arhitectura si mi-am asumat.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate