Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...
 Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 

Cum m-am conectat la rețeaua electrică în 2021 cu costuri minime

* * * * * 13 votes
  • Please log in to reply
29 replies to this topic

#1
MikePatts

MikePatts

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 25.06.2019
Am apelat la o firma autorizata pentru dosarul instalatiei de utilizare = 1000 lei si am platit o taxa de emitere ATR, cca. 150 lei (nu mai stiu suma exacta).

Din 2020 bransarea la retelele electrice si de gaze nu mai este suportatat de utilizator, pentru partea de lucrare care se afla pe domeniul public. Exista o serie de limitari, dar practic daca va aflati in localitate si puteti vedea cu ochiul liber reteaua, veti fi bransati fara bani. Toate acestea au un oarecare grad de teoretic: pana in 2020 bransarea se facea pe cheltuiala utilizatorului, astfel ca in timp a aparut un ecosistem vibrant de prestatori autorizati care executa aceste lucrari. Nu ne impiedica nimic azi sa apelam la astfel de prestatori, acestia se vor ocupa de tot si ne vor scuti de mult stress. Problema este ca toate aceste servicii sunt extrem de scumpe, zeci de mii de lei pentru o lucrare simpluta.

Daca sunteti ca mine, cu buget limitat, iata cum am procedat:

Amplasament: o comuna din Ilfov. Teren cu acces direct la drumul public. Retea electrica pe strada, la cca 120 m de limita de proprietate. Punct de transformare (PT) de zona la cca 300 m masurati pe strazi (nu linie dreapta directa), pe o alta strada.

Pasul 0: am obtinut avizele necesare pentru autorizatia de construire. In judetul Ilfov distribuitorul electric este E-Distributie (parte din grupul Enel). Pentru ca sa obtin avizul de amplasament, mi-am creau un cont pe portalul https://www.e-distributie.com. (E important pentru mai tarziu).

Pasul 1: cu autorizatia de construire emisa, am deschis pe portalul E-distributie cerere de racordarela retea. Cererea a facut legatura cu avizul emis la pasul 0.

Pasul 2: Pentru ca vine epoca masinilor electrice, am cerut direct putere 30 KW. E maximul care se poate cere fara ceva avize sau lucrari suplimentare. Aici situatia voastra va fi diferita, in functie de ce e disponibil in zona. La mine a fost disponibil cu conectare din punctul de transformare. Daca la voi in zona nu exista rezerva de putere, posibil sa se aprobe o putere mai mica.
Pasul 3: E-distributie a emis Avizul Tehnic de Racordare (ATR), cu un deviz de cca 10.000 euro. Posted ImageLungime lucrare 300 m, linie electrica subterana (LES).

Pasul 4: Am bifat pe contractul furnizat impreuna cu avizul ca se vor ocupa ei de lucrare, pe cheltuiala lor si am achitat o taxa de cca 150 lei (parca, nu mai stiu suma exacta).

Pasul 5: E-distributie, fara sa se grabeasca, a cerut autorizatie de construire de la primarie, fara sa ma implice in vreun fel. Doar ca a durat. Prin "magie", la primarie au extimat cca 2/3 din valoarea din ATR. Ce chestie, cand e pe banii lor, sunt mai grijulii cu sumele.

Pasul 6: un prestator contractat de E-distributie a realizat lucrarea (sapatura). Au sapat cu un buldoexcavator, cca. 3 zile, 2 oameni. Atata tot. Utilajele sunt foarte productive. Deja la pasul acesta poti sa te intrebi cum de 3 zile de munca, doua persoane aproximativ calificate si un utilaj vechi pot sa coste zeci de mii de lei.

Pasul 7: E-distributie a facut receptia lucrarii executate de prestator, impreuna cu primaria (nu m-au implicat), si, din nou prin magie, devizul final, real executat, a fost circa 1/2 din extimarea initiala. Dupa cum spuneam, cand e pe banii lor... Daca as fi platit eu lucrarea, ajutat de o "firma specializata", as fi platit cei 10.000 euro estimati. Nu am garantia ca devizul final ar fi fost tot 1/2.

Pasul 8: (aici m-am lovit de rautatea celor din domeniu, suparati probabil ca le stric business-ul vechi de ani) Cu mare greutate am aflat ca trebuie intocmita de mine o documentatie numita "dosarul instalatiei de utilizare". Gasiti aici cum au fost lucrurile: https://forum.softpe...i-de-utilizare/
Observati ca nici unul dintre specialistii autorizati de ANRE prezenti pe forum nu a oferit o informatie utila in acel topic, ci doar invitatii sa merg la un prestator autorizat. E motivul pentru care am scris aceasta postare. Pe scurt, in prezent nu se poate ocoli prestatorul autorizat. Cautati pe olx, prin vecini sau unde stiti cel mai ieftin electrician autorizat ANRE si negociati la sange. E o documentatie care voua nu va va folosi la nimic ulterior, dar e necesara pentru bransare. Evitati toate ofertele de a va face relevee si alte lucrari suplimentare de care nu aveti nevoie. In functie de stadiul in care va aflati, pot exista doua situatii:
- fie aveti executata instalatia din interiorul casei, caz in care dosarul instalatiei de utilizare se va face prin copy-paste a unor parti din proiectul de instalatii electrice (presupunand ca a fost respectat)
- fie cereti un bransament temporar, pentru santier, caz in care va cumparati un panou electric de la magazinul de bricolaj si nu va trebuie alte documente. Aici sa nu va speriati, panoul va costa de 3-5 ori mai putin decat dosarul instalatiei de utilizare.

Cu cele de mai sus, un prestator onest ar trebui sa va intocmeasca acest dosar, voi il veti ajuta cu receptia lucrarii stradale (scan). Nu e necesar sa va deplasati fizic si nici nu e necesar sa va depuna prestatorul nimic. Solicitati documentul in format electronic si incarcati voi pe portalul E-distributie.

Pasul 9: Dupa ce dosarul a fost verificat (bifat in aplicatia online de catre disatribuitor), incheiati un contract de furnizare cu ce furnizor doriti voi. Acesta e iarasi un pas la care veti fi lasati in ceata. Ajuta sa incheiati cu furnizorul parte din grupul distribuitorului (ex: E-Distributie -> Enel).
Pasul 10: dupa ce se activeaza contractul, va fi montat contorul si veti avea energie electrica! Posted Image

Pe tot parcursul demersurilor, trebuie sa fiti constienti ca veti fi pedepsiti pentru "indrazneala" de a ocoli sistemul firmelor autorizate. Aceasta se va traduce in intarzieri, tergiversari, lipsa de informatii, lucrarea vostra va fi planificata dupa cele executate prin "firme autorizate". Aveti grija ca ATR are un termen limita, pana la care trebuie incheiat tot procesul. E util daca reusiti sa obtineti datele de contact ale responsabilului de contract de la distribuitor. Cu putin noroc si multa insistenta, e o persoana care va poate ajuta cu informatii, atunci cand ceilalti va paseaza sau va raspund in zeflemea.

Edited by althea, 07 January 2022 - 12:25.
modificare spoiler pentru a corespunde realitătii


#2
dorin_2k

dorin_2k

    Master Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 48,381
  • Înscris: 01.12.2001
Cat timp a durat de la primul pas si pana ai aprins lumina in casa?

#3
MikePatts

MikePatts

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 25.06.2019
Sunt constient ca postarea mea are inexactitati si naivitati, din lipsa de experienta. Eu sunt un simplu utilizator, nu prestator in domeniu. De aceea, ii rog pe colegii de forum care activeaza in domeniu sa corecteze erorile inerente.

Fac acest apel in spiritul unei comunitati online: sa ne ajutam, gratuit, nu sa ne ascundem reciproc informatii.

 dorin_2k, on 06 ianuarie 2022 - 18:15, said:

Cat timp a durat de la primul pas si pana ai aprins lumina in casa?
Peste 10 luni. Aici a fost partea de "pedeapsa" din partea sistemului. Un vecin mai cu dare de mana, care a apelat la prestator autorizat, a inceput demersul dupa mine si l-a terminat inaintea mea. Dar eu nu-mi permiteam sumele mirobolante vehiculate in domeniu.

S-ar fi putut si mai repede, dar atunci nu stiam cat, cum si unde trebuie sa insist. Trebuia insistat la responsabilul de contract. O alta intarziere a fost cu dosarul instalatiei de utilizare, unde in mod eronat atat distribuitorul cat si prestatorii binevoitori insistau sa le transmit un dosar fictiv al instalatiei din casa care nu exista. Cu greu au acceptat ca trebuie dosarul instalatiei de utilizare a organizarii de santier, adica panoul electric. Iar a treia intarziere a fost la incheierea contractului de furnizare, din nou nu mi-au spus la timp ca trebuie sa o fac eu, independent de ei.

#4
ciine

ciine

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,069
  • Înscris: 04.06.2007
Ai citit bine contractul?  Nu-mi e clar cu devizul de 10 k euro pe care l-ai semnat , nu cumva ti-l pune in carca in anumite situatii?

#5
MikePatts

MikePatts

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 25.06.2019

 ciine, on 06 ianuarie 2022 - 18:22, said:

Ai citit bine contractul?  Nu-mi e clar cu devizul de 10 k euro pe care l-ai semnat , nu cumva ti-l pune in carca in anumite situatii?
Pentru emiterea ATR, un tehnician de la distributie face o evaluare pe teren. In functie de ce putere ai solicitat, va decide unde anume se face bransarea. Observati ca desi la mine pe strada exista retea (aeriana), aceasta nu avea rezerva de putere necesara. Astfel ca tehnicanul a dat solutia conectarii cu un cablu nou, direct in punctul de transformare. Pentru ca sapatura a rezultat de cca 300 m (pe traseul trazilor), devizul care insoteste ATR a fost aproape 10.000 euro. Aveam doua optiuni: fie alegeam eu un prestator autorizat din lista de pe portalul ANRE si plateam cei 10.000 euro, fie imputerniceam distribuitorul sa faca lucrarea, pe cheltuiala sa, in conditile legislatiei aplicabile din ianuarie 2021 (modificat prin martie 2021 etc.) Am ales varianta a doua.

Devizul ti-l poate transfera in anumite situatii, anume daca modifici destinatia instalatiei in termen de 5 ani.

La finalizarea lucrarii, executantul (o firma contractata de distribuitor) a emis un deviz al lucrarilor executate, care are si rol de regularizare. Aceasta e valoarea reala, care poate fi transferata in conditiile de mai sus.

#6
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,537
  • Înscris: 30.08.2017

 MikePatts, on 06 ianuarie 2022 - 18:06, said:


Pasul 9: Dupa ce dosarul a fost verificat (bifat in aplicatia online de catre disatribuitor), incheiati un contract de furnizare cu ce furnizor doriti voi. Acesta e iarasi un pas la care veti fi lasati in ceata. Ajuta sa incheiati cu furnizorul parte din grupul distribuitorului (ex: E-Distributie -> Enel).


E mai bine sa fii lasat in ceata decat sa ti se bage pe gat un furnizor apoi sa te trezesti sa platesti de doua ori mai mult decat vecinul pentru acelasi consum.

Pentru furnizor se foloseste acest link:

https://www.anre.ro/...rator-de-tarife

Ca idee, optiunea Enel in momentul de fata este una foarte proasta.

#7
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,243
  • Înscris: 05.06.2002
multumim pt informatiile impartasite. m-am abonat la topic. destul de probabil o sa am nevoie de o marire a puterii alocate daca ajung si la mine cu contoarele inteligente, asa ca informatia din domeniu si axplicatii cum functioneaza sistemul imi sunt binevenite.

#8
MikePatts

MikePatts

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 25.06.2019

 george_alexandru, on 06 ianuarie 2022 - 18:33, said:

Ca idee, optiunea Enel in momentul de fata este una foarte proasta.
Asa este, dar in situatia mea particulara nu se aplica tarifele standard de persoane fizice si ATR se apropia de expirare. Am preferat sa finalizez bransarea, stiind ca pot sa schimb furnizorul ulterior.

* Nu se aplica tarife standard pentru ca e bransament temporar, nu pentru ca nu as fi persoana fizica. Sau asa au pretins, ca nu ii lasa aplicatia sa selecteze un contract standard.

#9
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,537
  • Înscris: 30.08.2017

 Fane, on 06 ianuarie 2022 - 18:38, said:

multumim pt informatiile impartasite. m-am abonat la topic. destul de probabil o sa am nevoie de o marire a puterii alocate daca ajung si la mine cu contoarele inteligente, asa ca informatia din domeniu si axplicatii cum functioneaza sistemul imi sunt binevenite.

Parca as cere si eu un spor de putere in conditiile astea. Acum 3 ani am platit 15k ron pe bransament in Bucuresti pentru un traseu de 25m. Mare parte din suma a venit din faptul ca trebuia spart asfaltul. Iar suma asta a fost asa, ca stiam pe cineva si mi-au dat fix costul din ATR...ofertele primite de la alte firme au fost ametitoare, mult peste ce era in ATR.

#10
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,243
  • Înscris: 05.06.2002
eu am un bransament inca de pe vremea lu' ceasca, n-am nici cea mai vaga ideie de cat e, am consumatori mari, platesc lunar 700-800 ron in momentul de fata, cred ca e jale cu consumul instantaneu...

#11
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,537
  • Înscris: 30.08.2017
Ah, nu, inca nu am ajuns la acel nivel. Si am totul electric, mai putin incalzirea. Dar ma gandesc la masina electrica, si multi probabil se gandesc sa ceara spor de putere in acest sens.

#12
ericmario

ericmario

    Fenomembru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 39,921
  • Înscris: 14.12.2007

 dorin_2k, on 06 ianuarie 2022 - 18:15, said:

Cat timp a durat de la primul pas si pana ai aprins lumina in casa?
Lumină din Ierusalim sau curent electric?
Hai băi Dorinake...

#13
GlCA_Contras

GlCA_Contras

    Master Mind

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,666
  • Înscris: 21.03.2020
Un topic util. De vazut cum va evolua in viitor sistemul care e pus pe japca...

#14
dorin_2k

dorin_2k

    Master Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 48,381
  • Înscris: 01.12.2001
Pt gaze o fi similar? Am multi colegi ce se plâng că nu vor sa le tragă țeava de gaz pe strada lor. E la 100 metri de ei oprita.
Cică ei ar trebui să plătească pt țeavă din strada. Așa o fi?

 ericmario, on 06 ianuarie 2022 - 19:36, said:


Lumină din Ierusalim sau curent electric?
Tu aprinzi "curentul electric" in casa? Spune drept: cum zici cuiva în casa să aprindă lumina in camera?
Chiar și lui Alexa cum îi zici? :) Nu "light"?

#15
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,259
  • Înscris: 17.03.2009

 MikePatts, on 06 ianuarie 2022 - 18:20, said:

Fac acest apel in spiritul unei comunitati online: sa ne ajutam, gratuit, nu sa ne ascundem reciproc informatii.
In spiritul asta posteaza ATR-ul sau fisa de calcul (fara date personale )sa-si formeze o idee despre ce ii asteapta pe cei care-si vor face un bransament.

Edited by anaki, 06 January 2022 - 20:06.


#16
MikePatts

MikePatts

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 25.06.2019
Valoarea lucrării am menționat-o, pe etape. Puterea cerută, aprobată și instalată am spus-o. Date tehnice despre distanță și soluție am dat.

Dacă dorești o informație specifică, menționează exact problema la care te referi.

Edited by althea, 06 January 2022 - 20:14.
fără flame, te rog


#17
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,259
  • Înscris: 17.03.2009
Nu doresc nimic pt mine ca eu stiu despre ce este vorba ci pt colegii tai pe care doresti sa-i informezi corect cu documente daca poti ,altfel este doar o poveste.

#18
crocko.dilul

crocko.dilul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,540
  • Înscris: 30.07.2007
Adica initiatorul zice ca eDistributie a platit pentru dumnealui contravaloarea unui bransament de 30kw pe lungime de 300m.
Va rog sa Imi dati voie sa nu cred asta, pe vorbe.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate