Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...
 Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade
 Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...
 Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik

Permis categoria B la 17 ani
 

Cafeaua turceasca "la nisip"

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
40 replies to this topic

#1
Piscopescu

Piscopescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,507
  • Înscris: 24.03.2018
Din pacate, n-am bagajul teoretic din fizica/termodinamica pt. a intelege transformarea prin care trece cafeau preparata la ibric - "la nisip".

Poate isi face cineva un pustiu de bine si-mi explica modul *stiintific* in care difera modul de preparare "la nisip" fata de cel simplu, la aragaz - si de ce lumea e convinsa ca gustul primei e superior celei obisnuite? Adica, in ce mod difuzarea "difuza" a caldurii de fierbere influenteaza calitatea produsului final?

Multumesc mult binevoitorilor!

#2
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,746
  • Înscris: 30.07.2006
E efectul Placebo,au impresia ca schimba gustul dar este fals,nu schimba nimic metoda asta de preparare,e un mit.

#3
EMPP

EMPP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,785
  • Înscris: 12.01.2018
se face mai pe-ndelete

#4
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,878
  • Înscris: 20.10.2015
Nici o diferenta

#5
DaculScoril0

DaculScoril0

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,670
  • Înscris: 03.12.2014

 Piscopescu, on 02 septembrie 2020 - 23:01, said:

Din pacate, n-am bagajul teoretic din fizica/termodinamica pt. a intelege transformarea prin care trece cafeau preparata la ibric - "la nisip".

Poate isi face cineva un pustiu de bine si-mi explica modul *stiintific* in care difera modul de preparare "la nisip" fata de cel simplu, la aragaz - si de ce lumea e convinsa ca gustul primei e superior celei obisnuite? Adica, in ce mod difuzarea "difuza" a caldurii de fierbere influenteaza calitatea produsului final?

Multumesc mult binevoitorilor!
Îți explic eu, cu un singur cuvânt: marcheting.

#6
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,263
  • Înscris: 06.01.2007
Teoretic distributia fluxului de caldura inspre cafea e mai uniform la nisip.
Dar practic nu conteaza cat timp tu ai apa in ibric si din ce stiu eu cafeaua nu se prinde de fund ca fasolea sa se usuce si sa se arda.
Deci.. nu conteaza => placebo.

#7
rex

rex

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,619
  • Înscris: 16.06.2004
singura chestie e ca fierbe mai incet si cafeaua sta mai mult timp in apa calda, asa ca in final iese o cafea mai tare.

#8
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,746
  • Înscris: 30.07.2006

 DaculScoril0, on 02 septembrie 2020 - 23:45, said:

Îți explic eu, cu un singur cuvânt: marcheting.

Ce vor sa vanda,nisip?

#9
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,263
  • Înscris: 06.01.2007

 valirex, on 02 septembrie 2020 - 23:57, said:

Ce vor sa vanda,nisip?
Cafea la nisip.


Acuma la modul serios, gastronomia asta in totalitatea ei nu prea respecta intuitia stiintifica. Sau invers, stiinta nu te ajuta deloc sa faci o ciorba sau o cafea mai buna.
E frustrant. Stiinta ar trebui sa explice totul, dar uite ca bucataria se dovedeste mai grea ca stiinta. Nu zic de cafea, dar ciorba de fasole bate orice teorie stiintifica.

#10
DaculScoril0

DaculScoril0

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,670
  • Înscris: 03.12.2014

 valirex, on 02 septembrie 2020 - 23:57, said:

Ce vor sa vanda,nisip?
nu, vor să vândă o poveste

#11
argonaut

argonaut

    Beware of the bird

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 29,338
  • Înscris: 29.07.2013
Aromele din cafea incep sa apara in apa pe la 70 grade celsius iar la peste 90 incep sa dispara.
Expresoarele de cafea au temperaturi controlate tocmai in acest scop.

Incalzind apa "la nisip", temperatura se disipeaza pe toata suprafata de contact cu nisipul, nu doar pe fund. Daca incalzesti ibricul doar pe aragaz, de jos, pana apa da in clocot, la fund temperatura creste prea mult si asta duce la disparitia aromelor.
Daca ai observat, la nisip apa nu da in clocot, atunci cand cafeaua o prepara un meserias.
Cum se strange caimacul deasupra, retrage ibricul.
Cam asta-i motivul pentru care cafeaua la nisip este foarte apreciata cu conditia ca cel ce-o prepara sa stie meserie. :)

#12
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,878
  • Înscris: 20.10.2015

 rex, on 02 septembrie 2020 - 23:56, said:

singura chestie e ca fierbe mai incet si cafeaua sta mai mult timp in apa calda, asa ca in final iese o cafea mai tare.

Aia o poti face si pe foc

 argonaut, on 03 septembrie 2020 - 00:51, said:

Aromele din cafea incep sa apara in apa pe la 70 grade celsius iar la peste 90 incep sa dispara.
Expresoarele de cafea au temperaturi controlate tocmai in acest scop.

Incalzind apa "la nisip", temperatura se disipeaza pe toata suprafata de contact cu nisipul, nu doar pe fund. Daca incalzesti ibricul doar pe aragaz, de jos, pana apa da in clocot, la fund temperatura creste prea mult si asta duce la disparitia aromelor.
Daca ai observat, la nisip apa nu da in clocot, atunci cand cafeaua o prepara un meserias.
Cum se strange caimacul deasupra, retrage ibricul.
Cam asta-i motivul pentru care cafeaua la nisip este foarte apreciata cu conditia ca cel ce-o prepara sa stie meserie. Posted Image

Si la nisip cafeaua o pui cand fierbe apa

Vreti sa vedeti diferenta?
Cumparati cafea turceasca:

Attached File  IMG_1222.jpg   192.63K   53 downloadsAttached File  IMG_1223.jpg   139.84K   52 downloadsAttached File  IMG_1226.jpg   178.49K   44 downloads

Am gasit instalatii de cafea la nisip si pe Amazon.
Reviews uri proaste.

In special pentru ca... si tineti-va bine:

"Dureaza o vesnicie pana se face cafeaua, se incalzeste nisipul "neasteptat" de greu
Ce inseamna sa fii idiot...

#13
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,127
  • Înscris: 10.07.2013
[ https://blog.eximtur.ro/wp-content/uploads/Cafea-la-nisip.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Cafeaua la nisip este pregatita in ibrice din cupru argintat, care dau un gust si o aroma deosebite...Posted Image

#14
Piscopescu

Piscopescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,507
  • Înscris: 24.03.2018

 argonaut, on 03 septembrie 2020 - 00:51, said:

Aromele din cafea incep sa apara in apa pe la 70 grade celsius iar la peste 90 incep sa dispara.
Expresoarele de cafea au temperaturi controlate tocmai in acest scop.

Primul raspuns ontopic :)!

#15
nino852

nino852

    CENZURAT,autosuspendat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,713
  • Înscris: 10.05.2012

 argonaut, on 03 septembrie 2020 - 00:51, said:

Aromele din cafea incep sa apara in apa pe la 70 grade celsius iar la peste 90 incep sa dispara.
Expresoarele de cafea au temperaturi controlate tocmai in acest scop.

Incalzind apa "la nisip", temperatura se disipeaza pe toata suprafata de contact cu nisipul, nu doar pe fund. Daca incalzesti ibricul doar pe aragaz, de jos, pana apa da in clocot, la fund temperatura creste prea mult si asta duce la disparitia aromelor.
Daca ai observat, la nisip apa nu da in clocot, atunci cand cafeaua o prepara un meserias.
Cum se strange caimacul deasupra, retrage ibricul.
Cam asta-i motivul pentru care cafeaua la nisip este foarte apreciata cu conditia ca cel ce-o prepara sa stie meserie. Posted Image
Imi amintesc de cafeaua la nisip facuta in Constanta la o cofetarie(acum muuulti ani) unde se manca si inghetata numita "casata",un deliciu.
Aroma depinde si de cum e prajita cafeaua,sunt mari diferente pentru cine bea o ceasca,nu un kilogram de piswasser cum fac multi zilnic.
E ca in gastronomie,multi gatesc,putini gatesc bine.

Edited by nino852, 03 September 2020 - 06:38.


#16
Bogdansv1

Bogdansv1

    Nauc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,278
  • Înscris: 13.03.2015

 Tsunnnami, on 03 septembrie 2020 - 03:16, said:

...
Si la nisip cafeaua o pui cand fierbe apa
...

GREȘIT. La cafeaua la nisip se pune cafeaua și zahărul la început. Plimbatul ibricului prin nisip are drept scop printre altele și dizolvarea zahărului.

Ai pus o cutie de Mehmet Efendi, citește căci pe ea îți spune CLAR să pui cafeaua și zahărul din prima.

#17
argonaut

argonaut

    Beware of the bird

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 29,338
  • Înscris: 29.07.2013

 Tsunnnami, on 03 septembrie 2020 - 03:16, said:

Am gasit instalatii de cafea la nisip si pe Amazon.
Reviews uri proaste.

In special pentru ca... si tineti-va bine:

"Dureaza o vesnicie pana se face cafeaua, se incalzeste nisipul "neasteptat" de greu
Ce inseamna sa fii idiot...

Clar idiot sa te apuci sa incalzesti nisipul ala pentru o singura sau cateva cafele Posted Image

In rest, mai bine las-o cum a cazut, americanule Posted Image
Sincer, n-am mai auzit ca lumea sa puna cafeaua in apa clocotita, pentru motivul clar ca-i fuge cafeaua din ibric.

O alta metoda sa bei cafeaua full aroma este s-o oparesti.
Pui cafeaua in cana, separat incalzesti in ibric apa cu zaharul respectiv. In momentul cand pe fundul ibricului apar primele semne de fierbere, torni apa in cana cu cafea si amesteci repede cu o lingurita dupa care o lasi cateva minute sa se linisteasca.
Daca te grabesti, pui deasupra putina apa rece ca sa cada zatul la fund mai repede, daca nu, astepti linistit sa se intample asta de la natura.

Tot in ideea ca temperatura pastreaza sau goneste aroma cafelei, dupa ce capeti experienta, n-o sa mai prepari altfel cafeaua. Eu n-o mai fac de ani buni.

Edited by argonaut, 03 September 2020 - 06:57.


#18
costeld69

costeld69

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,721
  • Înscris: 07.02.2011
@Argonaut, "s-o oparesti", practic seamana cu prepararea ceaiului prin infuzie.
(In functie de planta sau tipul de ceai, sunt recomandate recomandate temperaturi diferite si timpi diferiti de preparare.)

 argonaut, on 03 septembrie 2020 - 00:51, said:

Aromele din cafea incep sa apara in apa pe la 70 grade celsius iar la peste 90 incep sa dispara.
Expresoarele de cafea au temperaturi controlate tocmai in acest scop.
Probabil la cafetiere (filtrele de cafea), treaba cu controlul temperaturii nu prea le iese.
Am vazut diferente la acelasi sortiment de cafea preparat la filtre diferite,
sunt cafetiere cu plita sau fara, cu cana termos (fara plita) - daca faci cafea putina, o bei rece,
unele scot abur - altele nu.

Edited by costeld69, 03 September 2020 - 07:41.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate