Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Imprimanta ciss rezista perioade ...

Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...

Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd
 Intrebari srl nou

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 

Cafeaua turceasca "la nisip"

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
40 replies to this topic

#19
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,218
  • Înscris: 24.05.2006

View Postvalirex, on 02 septembrie 2020 - 23:57, said:

Ce vor sa vanda,nisip?

Sa ti/o vanda mai scump, cred. Am baut ieri la neptun, cafea normala, 9 lei, cafea 'la nisip' 14 lei.

#20
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006

View PostPiscopescu, on 03 septembrie 2020 - 06:20, said:

Primul raspuns ontopic Posted Image!
Si inutil. Pentru ca userul nu a inteles care e diferenta intre si intre. E ca si cumai prepara palinca in kukta. Tot "palinca" iese. Dar nu e aceeasi.

Edited by myshyk, 03 September 2020 - 07:50.


#21
sylvius

sylvius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,400
  • Înscris: 01.01.2007

View Postnino852, on 03 septembrie 2020 - 06:37, said:

Imi amintesc de cafeaua la nisip facuta in Constanta la o cofetarie(acum muuulti ani) unde se manca si inghetata numita "casata",un deliciu.
Aroma depinde si de cum e prajita cafeaua...


Se bea si braga, ceea ce nu prea mai exista demult, prin Romania...

In Constanta si la Turnu Severin.

Turcii de pe Ada Kaleh, faceau odata o cafea la "năsip" extraordinara.
Cel putin asa li se dusese buhul, pe vremuri.

Groasa, aromata, cu caimac...

Nu mai prea exista asa ceva, azi.

Cel putin pe la noi.
Poate pe la turci, sau, poate, totusi, prin Constanta.

#22
pacapaca

pacapaca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 736
  • Înscris: 28.07.2017

View Postargonaut, on 03 septembrie 2020 - 00:51, said:

Aromele din cafea incep sa apara in apa pe la 70 grade celsius iar la peste 90 incep sa dispara.
Expresoarele de cafea au temperaturi controlate tocmai in acest scop.

Incalzind apa "la nisip", temperatura se disipeaza pe toata suprafata de contact cu nisipul, nu doar pe fund. Daca incalzesti ibricul doar pe aragaz, de jos, pana apa da in clocot, la fund temperatura creste prea mult si asta duce la disparitia aromelor.
Daca ai observat, la nisip apa nu da in clocot, atunci cand cafeaua o prepara un meserias.
Cum se strange caimacul deasupra, retrage ibricul.
Cam asta-i motivul pentru care cafeaua la nisip este foarte apreciata cu conditia ca cel ce-o prepara sa stie meserie. Posted Image

Daca spui "expresoare" te pricepi si tu la cafea.....

#23
Hunor_66

Hunor_66

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,530
  • Înscris: 22.08.2016

View Postargonaut, on 03 septembrie 2020 - 00:51, said:

Aromele din cafea incep sa apara in apa pe la 70 grade celsius iar la peste 90 incep sa dispara.
Expresoarele de cafea au temperaturi controlate tocmai in acest scop.

Incalzind apa "la nisip", temperatura se disipeaza pe toata suprafata de contact cu nisipul, nu doar pe fund. Daca incalzesti ibricul doar pe aragaz, de jos, pana apa da in clocot, la fund temperatura creste prea mult si asta duce la disparitia aromelor.
Daca ai observat, la nisip apa nu da in clocot, atunci cand cafeaua o prepara un meserias.
Cum se strange caimacul deasupra, retrage ibricul.
Cam asta-i motivul pentru care cafeaua la nisip este foarte apreciata cu conditia ca cel ce-o prepara sa stie meserie. Posted Image
Da, ideea e ca apa sa nu atinga temperatura de fierbere, ci sa fie undeva sub aceasta.
Se mai poate face si cu apa fiarta in clocot, pusa in alt vas rece, pusa cafeaua si apoi acoperita cu o caciulita groasa din lana, si lasata acolo vreo 10 minute... :)

View Postsylvius, on 03 septembrie 2020 - 07:51, said:



Se bea si braga, ceea ce nu prea mai exista demult, prin Romania...

In Constanta si la Turnu Severin.
Dap.
Imediat dupa '89, in Severin, langa piata Mircea, la o toneta o mamaie vindea braga la gheata.
Cu toate dozatoarele de sucuri aparute peste noapte, albastre - verzi - galbene, era coada la mamaia cu braga si de pe la orele 13-14 nu mai apucai, ca se termina.

Am luat doua pahare mari cu braga, am umplut si doua sticle, dupa care i-am spus:
"Mamaie, nu vrei sa vii cu mine la Bucuresti, sa facem bani ? :) "

Mi-o raspuns cu un zambet: "Ar veni mama, da' nu mai sunt ani...".
Deja, peste vreo 2 ani, mamaia si braga ei erau amintire. Posted Image

View Postmaccip, on 03 septembrie 2020 - 00:01, said:

Nu zic de cafea, dar ciorba de fasole bate orice teorie stiintifica.
Inseamna ca stiinta n-o patruns toate secretele fasolei.

#24
Ion_Bumbu

Ion_Bumbu

    User asocial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,587
  • Înscris: 31.01.2010

View Postargonaut, on 03 septembrie 2020 - 00:51, said:

cel ce-o prepara sa stie meserie. Posted Image

Si cel care o bea sa simta diferenta...ca altfel strici orzul pe giste!
:D

#25
sylvius

sylvius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,400
  • Înscris: 01.01.2007

View PostHunor_66, on 03 septembrie 2020 - 09:03, said:



Mi-o raspuns cu un zambet: "Ar veni mama, da' nu mai sunt ani...".
Deja, peste vreo 2 ani, mamaia si braga ei erau amintire. Posted Image



Posted Image

Odata cu acesti oameni, dispare o lume.

Si dispar pentru totdeauna, gusturile de demult...

#26
argonaut

argonaut

    Beware of the bird

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 29,328
  • Înscris: 29.07.2013
Silviu, Hunor, daca aveti pofta, braga mai exista inca:

http://www.bragabuna...j4LLnte8nBB77oI

Atata doar ca s-a dus dreaq sintagma "Iefin ca braga"  Posted Image

Edited by argonaut, 03 September 2020 - 09:38.


#27
nino852

nino852

    CENZURAT,autosuspendat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,713
  • Înscris: 10.05.2012

View Postsylvius, on 03 septembrie 2020 - 07:51, said:



Se bea si braga, ceea ce nu prea mai exista demult, prin Romania...


In Centru,la Braila exista.

#28
argonaut

argonaut

    Beware of the bird

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 29,328
  • Înscris: 29.07.2013

View Postpacapaca, on 03 septembrie 2020 - 08:39, said:


Daca spui "expresoare" te pricepi si tu la cafea.....

Ce sa fac, ma pricep cam ca si matale la Limba Romana:

expresór s. n., pl. expresoáre
sursa: DOR (2008)

#29
sylvius

sylvius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,400
  • Înscris: 01.01.2007

View Postargonaut, on 03 septembrie 2020 - 09:38, said:

Silviu, Hunor, daca aveti pofta, braga mai exista inca:

http://www.bragabuna...j4LLnte8nBB77oI

Atata doar ca s-a dus dreaq sintagma "Iefin ca braga"  Posted Image

Posted Image

Thanks !

E bine de stiut. Posted Image

Chiar daca sintagma cu ieftinatatea, " nu mai sta in picioare "... Posted Image


Si apropos de cafea la nisip, sa raman ontopic, imi amintesc de faptul ca ultima data bausem una fix in Gara de Nord, la Bucuresti, in vara lui 2016.
Sunt patru ani de atunci... Posted Image

Aproape de peroane, era un chiosc micut, "Mehmet Efendi" ( ca tot s-a pomenit in topic ), unde vindea un tip cu mutra blajina, de turc, mai tuciuriu si cu mustacioara, care avea un device unde iti facea o cafea la nisip fix sub ochii tai. Era o aroma prin zona, de te momea doar cu mirosul... Posted Image

Mai avea si alte produse, destul de bunutze: niste hot-dogi mai deosebiti si alte zaharicale turcesti: cred ca ceva rahat, baclavale, d'astea.
Nu mai stiu daca avea si braga, dar parca nu. Posted Image

Oricum, eram cam obosit si de pofta, am luat o cafa la nisip ( ca mirosea grozav, pe tot peronul )  pe care mi-a facut-o pe indelete, cu caimac si tot tacamul. Cred ca am asteptat cu rabdare vreo 5-10 minute sa o faca, dar consider ca a meritat asteptarea.

Aa !

Uite, ca pe Google Maps, inca mai apare chioscul cu pricina...

( insa nu stiu daca o mai fi si azi... )


https://www.google.r...76!8i2688?hl=ro

Edited by sylvius, 03 September 2020 - 10:05.


#30
FC72

FC72

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,627
  • Înscris: 06.03.2005
Lucrurile sunt mai complexe decat par la o simpla privire, in ecuatie nu intra doar timpul si temperatura dar si materialul si forma ibricului care transmite caldura, conteaza tipul de cafea care se preteaza la acest mod, apa folosita, etc.Chiar si la distilarea alcoolului este o mare diferenta daca procesul si stocarea se face in recipiente de Cupru fata de Inox.
Diferentele sunt rezervate cunoscatorilor, pentru mine cafeaua e cafea, indiferent ca este la automat, ibric, expresor, filtru, french press, etc, adica sunt gusturi diferite dar nu am vreo perferinta.

#31
nino852

nino852

    CENZURAT,autosuspendat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,713
  • Înscris: 10.05.2012
Totusi,aroma difera,la fel si gustul,nu se compara o cafea la filtru(chiar Braun) cu una la ibric facuta de un cafegiu.

#32
argonaut

argonaut

    Beware of the bird

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 29,328
  • Înscris: 29.07.2013

View PostFC72, on 03 septembrie 2020 - 10:24, said:

Lucrurile sunt mai complexe decat par la o simpla privire ...

Exact, pornind de la tipul cafelei, robusta sau arabica, fiecare cu varietati, locul unde a fost cultivata din Guatemala, El Salvador, Tanzania, Ethiopia si pana in Vietnam, de modul de extragere a bobului din fruct, modul de recoltare, modul de pastrare, modul si timpii de prajire si pana la chimia transformarii pulberii in delicioasa bautura sunt o gramada de variabile.
Cine e curios poate cauta pe net studii de specialitate ca acesta:

https://www.nature.c...ep24483/fig_tab

care ne arata ca oamenii si-au dat tot interesul sa rezolve complexitatea.
Insa, cred eu, talentul cel mai mare al unui preparator de cafea este sa-i pastreze metreu aceleasi calitati rezultate din preparare, fapt ce da unicitate bauturii.
Asa-ti aduci aminte cu placere de locul "acela" unde ai baut o cafea, excelenta la gust de fiecare data cand ai calcat pragul cafenelei, si-l tii minte pe cafegiul care-a preparat-o.
Din pacate, acum, cel mai des intalnesti indemnul:

"Du-te la automatul ala, dai 4 lei, da-i cafeaua buna"  :)

#33
Bogdansv1

Bogdansv1

    Nauc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,278
  • Înscris: 13.03.2015

View Postsylvius, on 03 septembrie 2020 - 10:02, said:

...

Si apropos de cafea la nisip, sa raman ontopic, imi amintesc de faptul ca ultima data bausem una fix in Gara de Nord, la Bucuresti, in vara lui 2016.
...
Cafea la nisip se face in orice benzinarie Socar... ar fi bine sa cereti sa se puna zaharul chiar la inceput, ei pun doar cafeaua. Si vedeti si cum se prepara caci au fost instruiti in acest sens sau cel putin asa ar trebui.
Ani la rand opream la Socar doar sa beau o cafea, primele benzinarii aparand la mine in judet.

#34
argonaut

argonaut

    Beware of the bird

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 29,328
  • Înscris: 29.07.2013
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/CC8PfyGBCoc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/Dsok39z9Vi0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by argonaut, 03 September 2020 - 12:40.


#35
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,854
  • Înscris: 20.10.2015

View Postargonaut, on 03 septembrie 2020 - 06:56, said:

In rest, mai bine las-o cum a cazut, americanule Posted Image
Sincer, n-am mai auzit ca lumea sa puna cafeaua in apa clocotita, pentru motivul clar ca-i fuge cafeaua din ibric.

Vina e doar a voastra ca eu nu stiu sa fac cafea!

View Postargonaut, on 03 septembrie 2020 - 06:56, said:

Clar idiot sa te apuci sa incalzesti nisipul ala pentru o singura sau cateva cafele Posted Image

Nu, nu asta mi se pare idiot, adica eu as facea asa ceva
Idiot este sa te astepti sa faci cafeaua la nisip in 5 minute, laund nisipul rece

View Postargonaut, on 03 septembrie 2020 - 12:38, said:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/Dsok39z9Vi0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Am un set din asta de cafea cumparat cu €50 de la un sirian la granita Turcia / Siria intr-o excursie cu motorul

#36
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,022
  • Înscris: 07.11.2006
Secretui sta in tipul de cafea folosit.
Atat.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate