Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Cafeaua turceasca "la nisip"
#19
Posted 03 September 2020 - 07:45
#20
Posted 03 September 2020 - 07:50
#21
Posted 03 September 2020 - 07:51
nino852, on 03 septembrie 2020 - 06:37, said:
Imi amintesc de cafeaua la nisip facuta in Constanta la o cofetarie(acum muuulti ani) unde se manca si inghetata numita "casata",un deliciu. Aroma depinde si de cum e prajita cafeaua... Se bea si braga, ceea ce nu prea mai exista demult, prin Romania... In Constanta si la Turnu Severin. Turcii de pe Ada Kaleh, faceau odata o cafea la "năsip" extraordinara. Cel putin asa li se dusese buhul, pe vremuri. Groasa, aromata, cu caimac... Nu mai prea exista asa ceva, azi. Cel putin pe la noi. Poate pe la turci, sau, poate, totusi, prin Constanta. |
#22
Posted 03 September 2020 - 08:39
argonaut, on 03 septembrie 2020 - 00:51, said:
Aromele din cafea incep sa apara in apa pe la 70 grade celsius iar la peste 90 incep sa dispara. Expresoarele de cafea au temperaturi controlate tocmai in acest scop. Incalzind apa "la nisip", temperatura se disipeaza pe toata suprafata de contact cu nisipul, nu doar pe fund. Daca incalzesti ibricul doar pe aragaz, de jos, pana apa da in clocot, la fund temperatura creste prea mult si asta duce la disparitia aromelor. Daca ai observat, la nisip apa nu da in clocot, atunci cand cafeaua o prepara un meserias. Cum se strange caimacul deasupra, retrage ibricul. Cam asta-i motivul pentru care cafeaua la nisip este foarte apreciata cu conditia ca cel ce-o prepara sa stie meserie. Daca spui "expresoare" te pricepi si tu la cafea..... |
#23
Posted 03 September 2020 - 09:03
argonaut, on 03 septembrie 2020 - 00:51, said:
Aromele din cafea incep sa apara in apa pe la 70 grade celsius iar la peste 90 incep sa dispara. Expresoarele de cafea au temperaturi controlate tocmai in acest scop. Incalzind apa "la nisip", temperatura se disipeaza pe toata suprafata de contact cu nisipul, nu doar pe fund. Daca incalzesti ibricul doar pe aragaz, de jos, pana apa da in clocot, la fund temperatura creste prea mult si asta duce la disparitia aromelor. Daca ai observat, la nisip apa nu da in clocot, atunci cand cafeaua o prepara un meserias. Cum se strange caimacul deasupra, retrage ibricul. Cam asta-i motivul pentru care cafeaua la nisip este foarte apreciata cu conditia ca cel ce-o prepara sa stie meserie. Se mai poate face si cu apa fiarta in clocot, pusa in alt vas rece, pusa cafeaua si apoi acoperita cu o caciulita groasa din lana, si lasata acolo vreo 10 minute... sylvius, on 03 septembrie 2020 - 07:51, said: Se bea si braga, ceea ce nu prea mai exista demult, prin Romania... In Constanta si la Turnu Severin. Imediat dupa '89, in Severin, langa piata Mircea, la o toneta o mamaie vindea braga la gheata. Cu toate dozatoarele de sucuri aparute peste noapte, albastre - verzi - galbene, era coada la mamaia cu braga si de pe la orele 13-14 nu mai apucai, ca se termina. Am luat doua pahare mari cu braga, am umplut si doua sticle, dupa care i-am spus: "Mamaie, nu vrei sa vii cu mine la Bucuresti, sa facem bani ? " Mi-o raspuns cu un zambet: "Ar veni mama, da' nu mai sunt ani...". Deja, peste vreo 2 ani, mamaia si braga ei erau amintire. maccip, on 03 septembrie 2020 - 00:01, said:
Nu zic de cafea, dar ciorba de fasole bate orice teorie stiintifica. |
#24
Posted 03 September 2020 - 09:04
#25
Posted 03 September 2020 - 09:23
#26
Posted 03 September 2020 - 09:38
Silviu, Hunor, daca aveti pofta, braga mai exista inca:
http://www.bragabuna...j4LLnte8nBB77oI Atata doar ca s-a dus dreaq sintagma "Iefin ca braga" Edited by argonaut, 03 September 2020 - 09:38. |
#27
Posted 03 September 2020 - 09:51
#28
Posted 03 September 2020 - 09:53
|
#29
Posted 03 September 2020 - 10:02
argonaut, on 03 septembrie 2020 - 09:38, said:
Silviu, Hunor, daca aveti pofta, braga mai exista inca: http://www.bragabuna...j4LLnte8nBB77oI Atata doar ca s-a dus dreaq sintagma "Iefin ca braga" Thanks ! E bine de stiut. Chiar daca sintagma cu ieftinatatea, " nu mai sta in picioare "... Si apropos de cafea la nisip, sa raman ontopic, imi amintesc de faptul ca ultima data bausem una fix in Gara de Nord, la Bucuresti, in vara lui 2016. Sunt patru ani de atunci... Aproape de peroane, era un chiosc micut, "Mehmet Efendi" ( ca tot s-a pomenit in topic ), unde vindea un tip cu mutra blajina, de turc, mai tuciuriu si cu mustacioara, care avea un device unde iti facea o cafea la nisip fix sub ochii tai. Era o aroma prin zona, de te momea doar cu mirosul... Mai avea si alte produse, destul de bunutze: niste hot-dogi mai deosebiti si alte zaharicale turcesti: cred ca ceva rahat, baclavale, d'astea. Nu mai stiu daca avea si braga, dar parca nu. Oricum, eram cam obosit si de pofta, am luat o cafa la nisip ( ca mirosea grozav, pe tot peronul ) pe care mi-a facut-o pe indelete, cu caimac si tot tacamul. Cred ca am asteptat cu rabdare vreo 5-10 minute sa o faca, dar consider ca a meritat asteptarea. Aa ! Uite, ca pe Google Maps, inca mai apare chioscul cu pricina... ( insa nu stiu daca o mai fi si azi... ) https://www.google.r...76!8i2688?hl=ro Edited by sylvius, 03 September 2020 - 10:05. |
#30
Posted 03 September 2020 - 10:24
Lucrurile sunt mai complexe decat par la o simpla privire, in ecuatie nu intra doar timpul si temperatura dar si materialul si forma ibricului care transmite caldura, conteaza tipul de cafea care se preteaza la acest mod, apa folosita, etc.Chiar si la distilarea alcoolului este o mare diferenta daca procesul si stocarea se face in recipiente de Cupru fata de Inox.
Diferentele sunt rezervate cunoscatorilor, pentru mine cafeaua e cafea, indiferent ca este la automat, ibric, expresor, filtru, french press, etc, adica sunt gusturi diferite dar nu am vreo perferinta. |
#31
Posted 03 September 2020 - 11:05
Totusi,aroma difera,la fel si gustul,nu se compara o cafea la filtru(chiar Braun) cu una la ibric facuta de un cafegiu.
|
#32
Posted 03 September 2020 - 11:30
FC72, on 03 septembrie 2020 - 10:24, said:
Lucrurile sunt mai complexe decat par la o simpla privire ... Exact, pornind de la tipul cafelei, robusta sau arabica, fiecare cu varietati, locul unde a fost cultivata din Guatemala, El Salvador, Tanzania, Ethiopia si pana in Vietnam, de modul de extragere a bobului din fruct, modul de recoltare, modul de pastrare, modul si timpii de prajire si pana la chimia transformarii pulberii in delicioasa bautura sunt o gramada de variabile. Cine e curios poate cauta pe net studii de specialitate ca acesta: https://www.nature.c...ep24483/fig_tab care ne arata ca oamenii si-au dat tot interesul sa rezolve complexitatea. Insa, cred eu, talentul cel mai mare al unui preparator de cafea este sa-i pastreze metreu aceleasi calitati rezultate din preparare, fapt ce da unicitate bauturii. Asa-ti aduci aminte cu placere de locul "acela" unde ai baut o cafea, excelenta la gust de fiecare data cand ai calcat pragul cafenelei, si-l tii minte pe cafegiul care-a preparat-o. Din pacate, acum, cel mai des intalnesti indemnul: "Du-te la automatul ala, dai 4 lei, da-i cafeaua buna" |
#33
Posted 03 September 2020 - 12:29
sylvius, on 03 septembrie 2020 - 10:02, said:
... Si apropos de cafea la nisip, sa raman ontopic, imi amintesc de faptul ca ultima data bausem una fix in Gara de Nord, la Bucuresti, in vara lui 2016. ... Ani la rand opream la Socar doar sa beau o cafea, primele benzinarii aparand la mine in judet. |
|
#34
Posted 03 September 2020 - 12:38
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/CC8PfyGBCoc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/Dsok39z9Vi0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Edited by argonaut, 03 September 2020 - 12:40. |
#35
Posted 03 September 2020 - 13:00
argonaut, on 03 septembrie 2020 - 06:56, said:
In rest, mai bine las-o cum a cazut, americanule Sincer, n-am mai auzit ca lumea sa puna cafeaua in apa clocotita, pentru motivul clar ca-i fuge cafeaua din ibric. Vina e doar a voastra ca eu nu stiu sa fac cafea! argonaut, on 03 septembrie 2020 - 06:56, said:
Clar idiot sa te apuci sa incalzesti nisipul ala pentru o singura sau cateva cafele Nu, nu asta mi se pare idiot, adica eu as facea asa ceva Idiot este sa te astepti sa faci cafeaua la nisip in 5 minute, laund nisipul rece argonaut, on 03 septembrie 2020 - 12:38, said:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/Dsok39z9Vi0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Am un set din asta de cafea cumparat cu €50 de la un sirian la granita Turcia / Siria intr-o excursie cu motorul |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users