Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 

Solidaritatea socială a angajatului din administrație cu cel din economie

* * * - - 2 votes
  • This topic is locked This topic is locked
167 replies to this topic

Poll: Solidaritatea socială a angajatului din administrație cu cel din economie (65 member(s) have cast votes)

Considerați că ar fi necesară solidaritatea sociala a angajaților de la stat cu cei din privat?

  1. Da (44 votes [67.69%] - View)

    Percentage of vote: 67.69%

  2. Nu (13 votes [20.00%] - View)

    Percentage of vote: 20.00%

  3. Am altă opinie (8 votes [12.31%] - View)

    Percentage of vote: 12.31%

Vote Guests cannot vote

#1
Tomaso

Tomaso

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 57,714
  • Înscris: 11.04.2005
Solidaritatea socială este o temă dragă adepților stângii sau etatiștilor.  
Am fost și suntem bombardați cu discursuri despre solidaritatea dintre clasele sociale.  
Să luăm de la cei care au mai mult și să dăm la cei care nu au,  sau au mai puțin.   

La nivelul unei discuții pur teoretice,  solidaritatea socială arată ca un film frumos,  cu oameni buni care își ajută semenii mai puțin norocoși.   Dar pe măsură ce intrăm în amănunte,  despicăm meandrele concretului și dăm de bolboroseala sinergiei faptelor.

Observăm că această solidaritate funcționează doar într-un sens. De la economia privată la angajatul statului.  Așa a fost până acum și a intrat în mentalul colectiv ideea că a fi solidar social este doar atunci când colectivitatea economică este solidară cu angajații statului.

Zilele astea se discută din ce în ce mai mult ipoteza ca vectorul solidarității sociale să își schimbe direcția la 180 grade.
Contextul este următorul.
Avem o intrare în șomaj tehnic a unei mase mari de angajați din economie.  
Șomaj tehnic bazat pe decizii administrative ale statului.
Acești oameni vor primi,  unii dintre ei,  75% din salariu.   

În timpul acesta,  angajații statului sunt și ei tot într-un fel de șomaj tehnic,  dar primesc salariul integral.

Pentru a detalia,  apelez la citate din articolul acesta:
https://romania.euro...i/30525791.html


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
În doar două săptămâni, s-au înscris la Ministerul Muncii 862.557 de oameni pentru obținerea de șomaj tehnic din partea statului. Alți 173.834 de oameni au avut parte de încetarea contractelor de muncă. Vorbim, așadar de 1.036.391 de oameni din mediul privat, aflați în dificultate, ca efect al pandemiei de coronavirus.

De cealaltă parte, bugetarii, 1.251.000 de oameni, nu vor fi afectați de efectele economice induse de coronavirus. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a spus că Guvernul nu intenționează să restrângă în niciun fel cheltuielile de salarii pentru sectorul bugetar. „Nu există această discuție”, a spus Cîțu, precizând că în acest moment nu se pune problema restructurării aparatului public administrativ. El a arătat că și din Ministerul de Finanțe, și de la ANAF, există oameni care lucrează de acasă și că problema guvernului, în privința acestui sector economic, este digitalizarea.

Dintre cei 1.251.000 de bugetari,
400.000 sunt cei din sistemul medical și din domeniul asistenței sociale.
211.000 sunt militarii, polițiștii și serviciile secrete.

Medicii, asistenții sanitari și infirmierii, militarii, poliția și jandarmeria se află în prima linie în criza coronavirus

Urmează 350.000 de angajați în sistemul de educație

Mai rămân 211.000 de angajați ai sistemului public administrativ, central și local.

Printre ei sunt oamenii angajați, în cea mai mare parte, în virtutea unor relații politice. Angajați din ministere și primării, cei care au salarii care ajung și la câteva mii de euro, inclusiv angajații din diferite instituții și agenții ale statului, unde, la nivel de conducere, salariile de mii de euro le-au adus și calificativul „bugetari de lux”. Aici sunt sporuri mari, cum este cazul celor care lucrează în clădirea Palatului Parlamentului, nu doar angajații Camerei Deputaților sau ai Senatului, ci și cei de la Curtea Constituțională, care beneficiază de un spor de antenă, din cauză că pe acoperișul Casei Poporului, cum a fost numită în comunism a doua cea mai mare clădire din lume, sunt antene speciale care emit radiații. Cei mai mulți dintre angajații Parlamentului și ai CCR lucrează de acasă în această perioadă. Iar salariile, cu tot cu sporuri, le-au rămas intacte.

Într-o intervenție la Digi24, Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului, a spus că nu se pune problema reducerii cheltuielilor bugetare cu administrația publică. „Vom vedea, pe măsură ce vor exista încurajări să lucreze de acasă. Deja, unii lucrează de la domiciliu sau fac telemuncă. Însă, consumul trebuie stimulat”, a spus Dancă.
Din această declarație se poate înțelege că statul vrea să susțină angajații aparatului de stat să-și mențină puterea de cumpărare. În aceste condiții, se poate vorbi de solidaritate?  Mai ales că venitul celor care au intrat în șomaj tehnic este de 75% din venitul pe care îl aveau înainte de instalarea stării de urgență (și nu poate fi mai mare de 75% din salariul mediu net pe anul 2020 - calculat, înseamnă 4.000 de lei).

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nu am schimbat o virgulă în citatul de mai sus.   Dar nici nu l-am verificat minuțios.   Prezum că este bazat pe realitate și cifre precise.


Ok.
Să facem niște socoteli.

Avem angajații din sistemul de sănătate,  ordine și apărare.   Aceștia sunt  aproximativ 611.000 de oameni care muncesc efectiv.  
În cazul lor nu se pune problema șomajului,  așa că ies din orice discuție.

350.000 de angajați în sistemul de educație sunt în aceeași situație cu angajații din sistemul privat,  prin decizii administrative sunt obligați să stea acasă și de acolo să facă ceea ce se poate face în condițiile de față. Salariul mediu din educație este cam la același nivel cu cel mediu din economie. Așa că nici în cazul acestora nu se poate discuta despre vreo cine știe ce solidaritate cu cei mai năpăstuiți.  

Rămân cei din administrația locală și cea centrală.   Aparatul ministerelor,  funcționărimea,  a celor care sunt foarte bine plătiți pe considerentul că pentru a performa există necesitatea unei salarizări consistente.   Dacă stăm și medităm cu calm și la rece,  putem să spunem că această prejudecată conține un adevăr. Dacă ești competent într-o meserie,  dacă ai calități,  performezi în domeniul tău de activitate vei ajunge să fii bine plătit. Pentru a lucra la stat implică să existe o salarizare adecvată,  astfel încât să fie atrași oameni competenți.   Salariul mic nu va încuraja venirea unor profesioniști,  așa că soluția e simplă,  salariu mare pentru oameni competenți.  Nu?!?

Așa este în teorie.
În practică,  știm cu toții,  realitatea este cu totul alta. Foarte rar ajunge într-un post bine plătit un om capabil care să-și merite retribuția.
Nici nu are rost să dezvoltăm subiectul incompetenții bine plătite.  Este un fapt arhicunoscut.  Ar fi pierdere de timp.

Acești  angajați ”speciali”  sunt trimiși acasă în masă.   Telemuncă ... foarte puțină,  spre deloc.  
Dar salariul cu tot cu sporuri este încasat lună de lună.  Așa spune presa,  dacă presa minte, mint și eu.   Să presupunem că nu minte și să ne continuăm raționamentul.


Mă întreb, dacă tot repetăm până la tocire termenii ”solidaritate socială”,  oare nu ar fi interesant ca cei 211.000 de angajați ai sistemului public administrativ, central și local să experimenteze solidaritatea socială pe propria pungă?   Am văzut că unii iau spor la salariu pentru că sunt iradiați la serviciu de undele radio ale rețelei wifi. De exemplu. Dacă tot stau acasă,  înseamnă că nu mai sunt iradiați de wifi (stai ... dar și acasă au wifi ... whatever ... ) și pot să nu mai primească acele sporuri?

Ideea ar fi una simplă,  nu-mi aparține,  o tot văd repetată la televizor.
Cei 211.000 de angajați ai sistemului public administrativ, central și local care sunt trimiși acasă să intre și ei în șomaj tehnic,  exact ca angajații din economie,  tot pe 75% din salariul mediu pe economie.   

În felul acesta ar fi solidari social cu cei care le plătesc lor salariul,  ar pune o presiune mai mică pe contribuabil și ar fi un semn că ceea ce afirma Băsescu,  știți voi,  omul gras călare pe omul slab,  nu mai este chiar așa.  Tot gras și tot slab,  dar măcar,  pentru o perioadă de timp,  să meargă ținându-se de mână, nu unul aburcat în spatele altuia.

Mă gândesc la faptul că în vremuri de restriște,  ca cea de acum,  75% din salariul mediu pe economie nu înseamnă  puțin.   Nu-i nici mult,  dar este ceva.  
Și oricum,  dacă stai acasă nici nu ai pe ce cheltui.  

Sunt o mulțime de institute care mai de care mai inutile, încărcate până la refuz cu personal bine plătit.   Cât să dureze tot coronavirusul ăsta?
Încă două luni?   Încă trei luni?  

Dacă angajații trimiși acasă ai institutului pentru studierea levantului,  sau ai nu știu cărei instituții aflate în standby vor primi 75% din salariul mediu pe economie,  oare nu ar fi un semn că și ei suferă la fel ca restul cetățenilor români? Că sunt solidari cu restul populației? Că pot să supraviețuiască fără cei 15000-20000-25000 lei lunar și că pot să se descurce cu 3-4000 lei,  la fel cu restul cetățenilor?   

Nu am fost niciodată în pielea unui om care să primească de la stat sume de bani semnificativ peste media veniturilor din țară.
Pe vremea mea de lucrat la stat, acum 30 de ani,  luam un salariu puțin peste medie,  nimic deosebit de restul lumii.
Așa că nu am de unde ști cum este să ”ți se dea”.   Mereu am fost acela care a dat altora.  
Toată viața mea de după revoluție doar am dat altora salarii,  taxe,  impozite,  prin munca și mintea mea statul a încasat tva pretinzând că i se cuvine,  dar uitând că dacă eu,  sau alți intreprinzători nu șurubărim,  nu ne riscăm banii,  sănătatea,  viața, averea,  familia,  acel tva nu există. Așa că mă scot și pe mine din ecuație,  nu am cum intra în șomaj tehnic, chiar dacă tentația de a o face este foarte mare.   Dar poate că angajații din firma noastră ar putea intra la un moment dat.   La fel cum au fost nevoiți să intre mai mult de un milion de angajați.  Și posibil încă un milion în plus luna asta.   Nu din vina lor,  nu pentru că firma angajatoare ar avea probleme,  ci pentru că statul a decis așa.

Și atunci,  dacă statul a decis,  nu ar fi normal ca angajații statului cei mai privilegiați să își arate solidaritatea cu angajații din economie?
Zic și eu.   Întreb.

Edited by tomaso, 06 April 2020 - 21:04.


#2
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Urmeaza. Nu se poate altfel. Stai linistit !

#3
bobitad

bobitad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,384
  • Înscris: 24.09.2017
daca pana acum nu au miscat nimic. nici macar sa faca chestii de fatada cu banii care ii doneaza si etc. nu ma astept sa o faca. mai ales in contextul in care pot castiga din bugetari de partea lor, pana la alegeri. gen, uite, am avut grija de voi.  totusi, cred ca prima pentru medici a fost o idee buna.
presupun ca au primit asigurari de la U.E ca totul va fi bine si au facut socotelile si ar avea de unde plati.

cat despre angajati de la x( nu conteaza stat) sa solidarizeze cu altii. yeah right. de parca ii da cineva femeii de serviciu bani in plus, sau salariu decent, cand spala toaleta plina de rahat si totul e luna. si nu stiu ce sefut dasta sta degeaba si mai incurca si lucrurile pe salariu de 10 ori mai mare(si inca o data, nu vorbesc neaparat de stat). asta e...viata
omu o sa-si vada interesu si eventual sa moara altii, sau sa descurce. nimic nou sub soare.

Edited by bobitad, 06 April 2020 - 21:10.


#4
mannick

mannick

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,039
  • Înscris: 08.08.2018
Cati angajati au intrat in somaj tehnic? Cred ca angajatorul meu mai degraba s-ar spanzura decat sa faca asta. Bine, nu vindem haine si jucarele si nici nu servim la masa. Oricum, atat eu cat si colegii mei nu am presupus niciodata ca situatia noastra nu se va schimba niciodata. Un faliment poate lovi oricand. Asa ca toti avem pusi deoparte, in diverse forme, suficienti bani pentru a supravietui un an doi, in cazul in care, prin absurd, nu ne-am gasi un nou job in perioada asta. Nimeni nu s-a aruncat sa faca imprumuturi pe termen lung avand ca acoperire doar leafa. Intotdeauna trebuie sa existe suma necesara pentru plata ratelor cel putin un an. Asa ca nu inteleg cine cu cine si de ce ar trebui sa fie solidar. Daca sunt mai putin norocos si sunt vanzator de ciori, iar acum ciorile nu se mai cauta, iar statul face ce poate pentru a ma ajuta sa supravietuiesc in somaj tehnic, de ce ar trebui sa mai sufere si altul langa mine? Ca atunci cand se termina tragedia si se reiau toate, piata sa fie atat de secatuita incat firma sa dea faliment si sa nu mai primes nici amaratul de somaj tehnic?
Chestia asta cu hai sa suferim toti este al naibii de comunista....

Edited by mannick, 06 April 2020 - 21:07.


#5
Tomaso

Tomaso

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 57,714
  • Înscris: 11.04.2005

 mannick, on 06 aprilie 2020 - 21:06, said:

Cati angajati au intrat in somaj tehnic?

În doar două săptămâni (...) 1.036.391 de oameni din mediul privat.
862.557 de oameni pentru obținerea de șomaj tehnic din partea statului. Alți 173.834 de oameni au avut parte de încetarea contractelor de muncă

Edited by tomaso, 06 April 2020 - 21:12.


#6
mannick

mannick

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,039
  • Înscris: 08.08.2018
6 aprilie - Violeta Alexandru: S-a cerut șomaj tehnic pentru 298.000 de angajați cu contract individual de muncă
Altceva? Adica fapte, adevaruri, nu gogosi umflate...

Edited by mannick, 06 April 2020 - 21:17.


#7
stancosty

stancosty

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,091
  • Înscris: 17.03.2009
Nu mai pot cu văicărelile voastre despre cât sunt de amărâți cei din privat și în ce huzur trăiesc bugetarii...
V-ați găsit momentul să scurmați rahatul...
Mi-e scârbă cum, pentru doi arginți, unii sunt gata să plângă cu lacrimi de crocodil pentru cât de amărâți sunt angajații la patron...
În primul rând, ați avut de ales. De ce nu v-ați angajat în sistemul bugetar? Dar nu ați făcut-o. De ce? Vă spun eu: pentru că, până acum câțiva ani, salarizarea bugetarilor a fost execrabilă. Și acum, când salariile acestora au început să devină normale, începeți să cârcotiți...
Unde era „solidaritatea” voastră în anii '90, când salariul unui profesor cu vechime abia îl egala pe cel al gunoierului care-i ridica gunoiul de la poartă, iar femeia de serviciu de la Renel câștiga de trei ori cât el?
Unde era „solidaritatea” voastră când un nenorocit a imaginat cea mai mizerabilă modalitate de a salva băncile străine, aplicând o „curbă de sacrificiu” prin reducerea salariilor bugetarilor cu 25% și tăierea tuturor celorlalte beneficii? Știți că marea majoritate a bugetarilor nu au habar ce sunt bonurile de masă, pentru că, deși ele sunt un drept câștigat printr-o lege, acea lege nu s-a aplicat niciodată?
Nu am auzit de bugetar (cu excepția celor de lux) să aibă mașină de serviciu, dar știu o mulțime din cealaltă categorie, care au primit o mașină gratis, pe care o folosesc nu numai la serviciu, dar și în interes personal, inclusiv în concediu..
Și aș putea continua până dimineață...
Așa că, scutiți-mă de lamentările voastre care au un singur scop: acela de a mai împărți românii în încă două categorii aparent adverse, că de ce să fie aceștia liniștiți și uniți, că nu așa pot fi ei manipulați mai ușor...
Și o ultimă observație: împărțirea societății în două categorii (clasa muncitoare = cei care lucrează la privat și restul: intelectuali, funcționari = bugetari neproductivi) este caracteristică sistemului comunist. Comuniștii făceau asta, tocmai pentru a menține permanent o stare de încordare pentru ca poporul „să nu gândească”...
Deci, dragi urmași ai politrucilor comuniști, fuck off!

Edited by stancosty, 06 April 2020 - 21:43.


#8
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,532
  • Înscris: 30.08.2017
Nu vreau solidaritate, vreau ca ăia de la stat sa fie plătiți în funcție de valoarea muncii lor. Iar dacă nu muncesc, sa fie plătiți in consecință.

#9
argonaut

argonaut

    Beware of the bird

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 29,337
  • Înscris: 29.07.2013
My dear Tomaso,

Esti un visator fara leac. Speri la solidaritate sociala in Romania AD 2020?!

Cu aproape exact 10 ani in urma, daca-ti aduci aminte, unu' Basescu a anuntat exact diminuarea la 75% a lefurilor, nu a celei medii ci a celor de pe state, adica diminuari mai mici decat ce astepti tu sa se "solidarizeze" acum :D
Si acum, dupa 10 ani cicatricile au ramas adacnc sapate, neinchise, purulente si mai erup din cand in cand iar altii au ramas tarati pe viata de ura, cu secretii continue la adresa antenumitului.
N-a contat ca era vorba de intrarea in insolventa a tarii, a contat doar banutul ala care i s-a luat lui bugetache degeaba, din rautatea criminala a lui Basescu ( cu toate ca el doar a anuntat, foarfeca a fost la guvern).
Asa ca atunci, nici acum NIMENI nu va fi de acord cu solidaritatea, doar sa aduci vorba pe caile oficiale de o asemenea solicitare si soarta electorala a anuntatorului e pecetluita ... PMP ajunge, in doi timpi si trei miscari.

Eu personal nu ma astept nici ca pensionarii sa priceapa ca promisii 40% la pensie de catre pupulisii pesedezi nu au de unde sa apara, cel putin anul asta.

Concluzia:  SOLIDARITATE SOCIALA??!! ... Vise maica, vise!

#10
dcr

dcr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,020
  • Înscris: 01.05.2004

 stancosty, on 06 aprilie 2020 - 21:42, said:

Nu mai pot cu văicărelile voastre despre cât sunt de amărâți cei din privat și în ce huzur trăiesc bugetarii...
Nu sunt văicăreli, asta este realitatea. Dar ăia care au ochelari de cal sunt blocați, nu văd decât o mică parte din ea, de obicei cea care le convine.
Stau la locurilor lor de muncă călduțe și au impresia că asta e realitatea. Într-un fel au dreptate - e realitatea lor, a bugetarilor, în care totul se învârte numai în jurul lor. Ceilalți nu sunt decât niște furnicuțe al căror singur scop este, în viziunea bugetarilor, să plătească taxe.

În anii 90,  profesorul, gunoierul și cel care lucra la Renel lucrau toți la  Stat, nu făceau parte din privați.

 argonaut, on 06 aprilie 2020 - 22:09, said:


Eu personal nu ma astept nici ca pensionarii sa priceapa ca promisii 40% la pensie de catre pupulisii pesedezi nu au de unde sa apara, cel putin anul asta.

Macar acum au un motiv bun sa nu se aplice acele măriri din pix ale pensiilor

#11
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004
Salariile la stat ar fi crescut natural daca o basculanta de tăietori de frunze și hârtii ar fi fost dați afară din sistem, pe criterii de lipsa de performanta și management de rahat. Dar, hei, nu ne punem rău cu electoratul și familiile lui, nu?

Edited by dexterash, 06 April 2020 - 22:16.


#12
alexa32

alexa32

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,293
  • Înscris: 12.08.2006

 stancosty, on 06 aprilie 2020 - 21:42, said:


Mi-e scârbă cum, pentru doi arginți, unii sunt gata să plângă cu lacrimi de crocodil pentru cât de amărâți sunt angajații la patron...

Ti-e scarba?....de ce ?....ai stat aplecat la solitaire?....nu poti sa-ti faci vacanta pe vouchere?

De ce nu ne-am angajat la stat?....poate pentru ca puteam mai mult decat sa stam in carca altora....angajati pe pile ...pe sub birouri....plimbatori de hartii si stampile....linagatori de sefi si politruci...

Nu vreau solidaritate cu bugetarul incompetent.

Guvernul asta o sa fie obligat sa dea cu matura prin bugetarime, prea multi , prea nesimtiti, prea de kacat.

 mannick, on 06 aprilie 2020 - 21:16, said:

6 aprilie - Violeta Alexandru: S-a cerut șomaj tehnic pentru 298.000 de angajați cu contract individual de muncă
Altceva? Adica fapte, adevaruri, nu gogosi umflate...
Corect....dar cam ce ai pus tu sunt gogosi cam desumflate ;)

#13
dcr

dcr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,020
  • Înscris: 01.05.2004
Uite un exemplu de solidaritate socială :D

Salariile profesorilor se plătesc integral

Quote

”Salariile profesorilor se plătesc ca și până acum, în niciun caz nu se pune problema șomajului tehnic al profesorilor”, a spus Monica Anisie.
Școlile au fost închise pe 11 martie, iar din 16 martie profesorii au început să țină cursuri online. În perioada 4 aprilie- 21 aprilie, în vacanța de primăvară, profesorii sunt ăn concediu de odihnă

Sunt curios ce cursuri online s-au ținut in satele acelea unde copii merg kilometri întregi pe jos că sa ajungă la scoală. Și nici măcar nu știu sa pornească un calculator.

#14
Batranelul

Batranelul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,965
  • Înscris: 25.04.2007
Pai e o tema fuarte indragita solidaritatea asta sociala.
Lectia de baza a democratiei este ca presa serveste jumatati de adevaruri. Sau, poate mai bine zis, serveste concluzii, deja, in locul informatiilor.
Si ca sa ne lamurim: in tinerete am fost ONGist, apoi am lucrat in privat, si de ceva ani sunt bugetar. Deci am trecut prin toate sentimentele fata de 'bugetari' si de sistem.

Prima data pot sa subliniez ca sunt in perfect acord cu @stancosty. Cand salariile erau de tot cacatul, nimeni nu se ingramadea sa fie bugetar. Aia a fost si sansa mea de a 'penetra' sistemul. Cu toate urmarile de rigoare. Cand in sistem nu te aduce mama/tata/partidul ai treaba. Primul solitaire l-am jucat cam dupa 8 luni de munca.
Ca si observatie - am lucrat in implementarea proiectelor europene. Omologii mei din privat aveau in anii 2012-2014 salariile la care abia am ajuns eu acum Eu, pe atunci, lucram si la un sfert din salariul lor. Nu ma plang ca atunci cand foamea e mare in glanda e greu sa te mentii si profesionist si neprihanit. Dar, cumva, mi-a iesit.

A doua ora, stiu ca din partea hipstereasca si onegista aparatul bugetar se vede asa ca o mare de uameni rai care nu fac altceva decat sa pape bani de la buget.
Trec peste multe categorii, si ma opresc la cea a functionarilor din administratiile publice locale. Aici nimeni nu e in vacanta, si nici in somaj, Cel putin, aici unde lucrez eu, intr-adevar, au fost obligati cei care aveau concedii neeefectuate din anii trecuti sa si le cam ia. Insa nimeni nu sta acasa pe salariu. Concediu platit au si cei din privat. Bine, lucrul asta facut cu asigurarea activitatilor in derulare. Adica, s-a avut in vedere faptul ca, chiar in cazul in care unii se imbolnavesc, sunt altii care asigura backupul. De ce backup?
Uite, s-o luam simplu. Daca ne uitam in legea 51 / 2006, avem o suma de servicii publice care sunt in sarcina unitatilor administrativ teritoriale. Adica, indiferent daca operatorul este privat sau nu, o suma de servicii sunt in responsabilitatea UATurilor. Asta inseamna ca, pentru buna derulare a acestora (mai ales ca ordonantele militare prevad expres ca, acolo unde e cazul, serviciile de utilitati publice trebuie sa se desfasoare in continuare) trebuie sa fie cineva din adminsitratie macar pentru monitorizare, aprobare, dare la plata a serviciilor astora: alimentare apa/canalizare, alimentare energie termica, salubrizare, iluminat public, transport public local. Nu mai zic de cazul cand operatorul este serviciu in cadrul UAT sau este societate cu actionar majoritar UAT. Este nevoie si de personalul operatorului, dar sunt si acolo, in aparatul de stat unii care trebuie sa monitorizeze, eventual sa cuantifice si sa dea la plata.
Al doilea caz este cel reprezentat de plata indemnizatiilor: alocatii, crestere copil, tot felul de indemnizatii de handicap si altele - astea tot prin intermediul unor autoritati in subordinea UAT-urilor se desfasoara.

Atata timp cat toate activitatile astea se desfasoara, fiti siguri ca bugetarii is la serviciu. Cat iti vine pensia, alocatia, indemnizatia, iti curge apa la robinet, ti se ridica gunoiul, cat urci intr-un tramvai s.a.m.d. e un bugetar din asta gras si imputit care e la serviciu si se ocupa de asta. Pe langa altii, evident, unii din sistemul privat.

Si, am si eu o intrebare pentru aia care nu mai pot de sectorul privat, ca ei produc si bla bla bla.
Daca eu, ca unitate administrativ teritoriala nu imi fac treaba si toate documentatiile sa primesc o finantare pentru o investitie anume, tu, marele operator privat in infrastructura...cu ce te ocupi? Nu poti face drumuri daca eu, prostul asta gras bugetar nu fac documentatiile si nu gasesc finantarea pentru o investitie de constructie/reabilitare drum. Eu as putea sa stau lejer s-o frec la rece..timpul trece, leafa merge. Nu am investivii, nu fac plati, nu ma mai tufe curtea de conturi ca cap. Adica, un bugetar ar avea toate motivele reale sa-l doara la basca astfel incat titanii din privat sa faca maxim asfaltari de parcari de hipermarket, nu drumuri si altele.

Daca aveti pretentia ca bugetarii, functionarii astia imberbi sa fie profesionisti, si amabili, si performanti....de ce ii aliniati, ca salarizare, numai la nivelul salariului minim? Salariul minim este totusi, pentru muncitori necalificati.

P.S.  Cei din privat ar trebui sa zica mersi ca au crescut salariile al bugetari. Altfel, marii patroni ai neamului si multinationali, nu ar fi crescut DELOC salariile in privat in ultimii doi ani. S-a creat aceasta concurenta 'bugetar' privat si asta a obligat pe multi 'antreprenori de succes' sa creasca salariile macar cu putin ca sa nu isi piarda oamenii care ar fi migrat spre sistemul bugetar.

Hai noroc si sa ne vedem sanatosi!

Edited by Batranelul, 06 April 2020 - 22:31.


#15
argonaut

argonaut

    Beware of the bird

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 29,337
  • Înscris: 29.07.2013

 stancosty, on 06 aprilie 2020 - 21:42, said:

Comuniștii făceau asta, tocmai pentru a menține permanent o stare de încordare pentru ca poporul „să nu gândească”...
Deci, dragi urmași ai politrucilor comuniști, fuck off!

Colegu', te vad foarte vexat, chiar furios deampulea, pentru ca nimeni nu s-a plans de nimic, s-a pus o intrebare la care se asteapta raspunsuri, recte o dezbatere.
Daca matale combati cu fuckoffu' ala, gresesti si-ar fi bine sa te muti cu revolta in alte parti.
Iar de gestul ala comunistoid poti linistit sa acuzi pesedeaua, alde valcoava si dragnea, care s-au gandit sa impuste doi iepuri dintro data, sa bage bani pe piata ca sa creasca cererea si sa-si asigure votul a cel putin 3-4 meleoane, atata cat or fi bugetache, pensionari si familiile, plus asistatii. Daca stimulau investitiile era ca si aruncatu banilor pe fereastra ;)
So daca vrei sa infierezi in mod revolutionar comunismul, cam in directia aia trebuie sa arati!

#16
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,532
  • Înscris: 30.08.2017

 stancosty, on 06 aprilie 2020 - 21:42, said:


Cred ca si eu as scrie la fel daca as trandavi pe bani multi in asteptarea pensionarii la 40 de ani.

Edited by george_alexandru, 06 April 2020 - 22:24.


#17
dcr

dcr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,020
  • Înscris: 01.05.2004
Și educatorii la grădinițe tot cursuri online?

#18
stancosty

stancosty

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,091
  • Înscris: 17.03.2009

 dcr, on 06 aprilie 2020 - 22:12, said:

Stau la locurilor lor de muncă călduțe și au impresia că asta e realitatea. Într-un fel au dreptate - e realitatea lor, a bugetarilor, în care totul se învârte numai în jurul lor. Ceilalți nu sunt decât niște furnicuțe al căror singur scop este, în viziunea bugetarilor, să plătească taxe.
În anii 90,  profesorul, gunoierul și cel care lucra la Renel lucrau toți la  Stat, nu făceau parte din privați.
Uite cine avea „the big picture” ... E clar, nu pricepi nimic...
Și nici nu ai habar... Si Salubritatea și Renelul, în anii '90,  nu erau bugetari, erau deja societăți pe acțiuni sau cu răspundere limitată. Nu mai aveau nicio treabă cu bugetul...
Și mai faci o greșeală gravă, ceea ce dovedește cunoștințele tale foarte limitate în materie de economie: tu împarți în stat și privat, dar asta nu e deloc o împărțire potrivită, deoarece sunt societăți de stat care acționează ca societățile private și nu au nicio treabă cu bugetul. Angajații sunt plătiți ca la orice alt privat, nu contează de fapt structura acționariatului. De altfel, tocmai la aceste regii autonome, SRL-uri și SA-uri pornite ca aparținând statului și imitând prost economia de piață, s-a deschis cutia Pandorei și s-au creat inechități strigătoare la cer, care continuă și acum să schimonosească societatea românească...

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate