Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!
 Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)
 Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3

Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...
 Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...
 

Jurnal casă parter la 15 km de București (Joița)

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1
CasaBuna

CasaBuna

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 21.01.2020
Salut,

Intenționez ca începând din primăvara anului viitor să construiesc o casă în comuna Joița, județul Giurgiu.
Acum sunt în faza de documentare, refăcut și modernizat branșamente utilități și proiectare.

În prezent locuiesc la casă în București (150 mpc, duplex, 300 mp teren - într-o zonă sistematizată, cu străzi largi, din Sectorul 6 - la câteva minute de mers pe jos de una din noile stații de metrou). Însă presiunea imobiliară este enormă în zonă și estimez că în câțiva ani calitatea locuirii o să scadă destul de mult pe măsură ce samsarii, cu complicitatea autorităților locale, o să exploateze la sânge terenurile virane care mai sunt în zonă.

Căsătorit, peste 40 de ani, un copil.

Ca tăran la bază sunt familiarizat cu munca în agricultură (nu am fantezii privind această activitate). De asemenea, sunt familiarizat cu ceea ce înseamnă funcționalitatea unei case, costurile de întreținere, întreținerea unei curți din punct de vedere peisagistic etc.

Astfel, cea de-a doua casă din comuna Joița (la 15 km de prima) nu este un moft, ci un back up pentru o viață activă pentru mai târziu.

După părerea mea, adevărata ”boierie” în zilele noastre este să îți construiești o casă mică pe un teren mare.

În condițiile descrise mai sus asul pe care îl am în mânecă este terenul de 3.700 mp pe care îl am ca moștenire de familie în vatra satului. Teren pe care am continuat investițiile în pomicultură și peisagistică care au fost începute cu două generații înaintea mea. Terenul are o deschidere de 100 m, pe o adâncime care variază între 35 - 40 m. Casa existenta (demolabilă) de pe terenul de 3.700 mp este orientată perfect către soare, am pe teren vreo 200 pomi fructiferi și ceva viță de vie nobilă și buxsuși care au vreo 50 de ani (din păcate anul trecut a trebuit să tai niște brazi care aveau în jur 60 ani după ce au început să fie doborâți de furtună).

Acum vine partea distractivă: buget estimat NUMAI pentru casă este acela de 50.000  euro pentru un fel de variantă ”la gri” pentru o casa parter cu trei camere în jur de 120 mpu construită în locul celei demolabile (ca să fructific încadrarea peisagistică care există deja în jurul casei vechi). Asta este ținta pe care mi-am propus-o deoarece obiectivul este să fac repede o cameră locuibilă pentru taică-miu care locuiește acolo. Restul va fi ”work in progress”, că mă pasionează și bricolajul până la un anumit nivel și în limita timpului pe care îl am disponibil.

După experiența negativă pe care am avut-o cu prima casă (pe care am făcut-o prin firmă și cu credit ipotecar), mă simt capabil să iau taurul de coarne și pe cea de-a doua să o fac în regie proprie și cu forță de muncă locală. Comuna mustește de samsareală imobiliară, iar o bună parte din neamuri, foști colegi de clasă și cunoscuți sunt băgați în afaceri de genul ăsta. Așa că am un punct de plecare solid pentru a lansa un buget așa ”minimalist”.

Anul ăsta am desființat branșamentul electric aerian de 6 kw din anii 60 de la casa veche și am instalat un branșament subteran trifazic de 20 kw. Gazele sunt la poartă, ca si rețeaua de apă potabilă care alimentează cișmelele stradale (deocamdată primăria nu da drumul la branșamente individuale de apă deoarece nu există canalizare). Am în curs de aprobare la Agenția de Mediu și dosarul pentru subvenția de 20.000 lei pentru panourile fotovoltaice.

Bineînțeles, că ar fi foarte simplu să lotizez o parte din teren și să-l vând ca să fac rost de bani și să trântesc acolo o monstruozitate de beton. Însă, repet, vreu o casă mică pe terenul relativ mare pe care îl dețin acolo.

Și acum urmează adevarata problemă pentru care am deschis acest topic: vreau ca această casă cu un living, bucătărie, cămară, wc de serviciu, două dormitoare (poate și două dresinguri), o baie, o terasă (și pivniță sub terasă cu acces din exterior - în pivniță voi face și un puț cu hidrofor care va fi folosit pentru grădină după ce mă voi branșa la rețeaua de apă comunală) să fie o casă tradițională ca stil (cu pridvor de lemn, dar cu materiale moderne, clasice) prin care să recuperez ce se mai poate recupera din tradiția Munteniei în domeniu... Am mai făcut fotografii după lucrătura în lemn de la pridvor la câteva case vechi din comună care sunt în colaps să pot să le folosesc ca model (casele respective sunt în litigii, de aceea nu au fost demolate încă). Bineînțeles, că fanteziile astea cu lemn prelucrat special de la exterior, sau placări cu piatră naturală în pridvor și la soclu nu intră în bugetul ăsta. Astea vor fi chestiuni care vor fi rezolvate pe termen mediu, cu alți bani.

Am citit aici mai multe jurnale de casă, însă nu am identificat până acum o situație asemănătoare cu ce vreau eu .

În condițiile în care toate schemele de pensie au un risc mai mare sau mai mic, dar prognozele sunt în general  rezervate, proprietatea asta ar trebui să asigure mai târziu în cel mai bun caz o viață activă și în cel mai rău caz o formă de agricultură de subzistență. La fel, doresc să țin viitoarele cheltuieli de întreținere sub control (10 cm de polistiren, cărămidă Porotherm, fără fantezii ca șeminee sau pompe de căldură).

În altă ordine de idei, am nevoie de un proiect personal că altfel mă plictisesc...Altă viață o să fie când o să înceapă balamucul cu furnizorii și meseriașii...

În condițiile de mai sus am trei întrebări punctuale:

-  1. Mă interesează un arhitect familiarizat cu genul acesta de proiecte (proiectul va fi complet, inclusiv cu lista de materiale). La primele căutări pe internet am dat peste tipul ala cu ”case frumoase”, o tipă Adela Pârvu și Liliana Chiaburu (ultima cu mult peste bugetul meu la ce am văzut prin portofoliu și nu pot să spun că mi-au plăcut neapărat proiectele respective - alea sunt case boierești, masive și greoaie, pe când eu vreau un fel de casă de țăran înstărit...)
În căutările mele m-am mai lovit de niște doamne descurcărețe cu studii pe la S.H., ceea ce nu mi-a inspirat încredere. La fel, mi-a mai fost recomandat o doamnă  cu ceva premii care a mai făcut niste ”reinterpretări” de case tradiționale și care a fost amuzată când i-am spus ce buget am... Mi-a spus că poate să-mi proiecteze ceva dacă vin cu un buget de 100.000 euro (dap, 5% din 100.000 euro sună probabil mai bine decât 5% din 50.000 euro...)
Așa că aș prefera un arhitect bărbat, (poate sunt misogin, însă mă gândesc că bărbații au de regulă mai multă experiență de șantier), absolvent de studii la stat, care să fie din zona București - Ilfov și care să-mi facă un proiect decent și la un preț corect. Casa va fi prin arhitectura un ”statement” împotriva mizeriilor de beton care au distrus aproape totul în jur. Până în 2008 consătenii mei și-au vândut terenurile de la câmp care s-au transformat în ciupercării de cotețe, iar în ultimii ani și-au vândut curțile în care s-au ridicat alte oribilități. Așa că ușor, ușor satul se transformă într-un ghetou. Și totuși, aleg să investesc aici datorită proximității: sunt în exteriorul viitoarei autostrăzi de centură, la vreo 2 km de aceasta, și în sat, nu pe câmpurile învecinate.

- 2. O firmă care să-mi facă pe bune și la un preț corect un studiu geodezic pe terenul respectiv (pentru o casă parter nu ar trebui să fie foarte costisitor).

- 3. Am tot citit că recent s-a schimbat legislația pentru emiterea autorizației de demolare/construire. S-a ”confruntat” cineva cu noile proceduri? Este într-adevăr mai simplu? Că mulți mi-au spus că pentru evitarea costurilor de demolare să merg pe autorizație de reamenajare... Însă nu aș dori să apelez la combinații de genul asta dacă lucrurile sunt mai simple acum.

Mulțumesc!

#2
crocko.dilul

crocko.dilul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,543
  • Înscris: 30.07.2007
Bine ai venit si succes!
Cumva, am avut cam aceleasi idei cu privire la arhitectura...si nu numai.
Avem si aici, pe forum, arhitecti carora ar putea sa le atraga atentia proiectul tau.
As vrea sa iti atrag atentia asupra faptului ca ar fi bine sa incepi de pe acum sa cauti si echipa, chiar daca zici ca ai cunostinte in sat.

Noi mai avem de completat partea cu riflajul la terasa si prispa, anul asta....si altele.

#3
asiodf

asiodf

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,241
  • Înscris: 12.09.2011

 CasaBuna, on 21 ianuarie 2020 - 16:13, said:

După părerea mea, adevărata ”boierie” în zilele noastre este să îți construiești o casă mică pe un teren mare.

+1


Daca faci cu elemente clasice traditionale sunt curios ce o sa iti iasa !

#4
Kean

Kean

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,883
  • Înscris: 14.09.2016
Cat te-a costat bransamentul trifazic de 20kW,ca am de gand sa-mi pun si eu unul la casa pentru atelier.

#5
CasaBuna

CasaBuna

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 21.01.2020
Mulțumesc pentru încurajări!

Practic, eu vizualizez pridvorul pe trei laturi ale casei, iar la mijlocul fațadei principale (orientată către soare și către lungimea lotului de aproape 100 m), terasa va fi ca o extensie a pridvorului cu propriul acoperiș în două ape. Soclul va fi ceva mai înalt față de medie, la fel și înălțimea camerelor.

Pridvorul face ca lumina naturală care pătrunde în interiorul casei să fie oarecum filtrată, să fie mai difuză.

Casa va fi încadrată într-o parte de buxsuși care au vreo 4 m înălțime, iar în cealaltă parte de un nuc destul de bătrân.

Iar partea cu branșamentul electric este un bun exemplu de cum încerc să țin costurile sub control.

ENEL mi-a făcut un deviz de 3.300 lei pentru lucrarea pe domeniul public (cam 20 m de cablu - o parte aerian, apoi îngropat până la BMPT-ul montat lângă limita de proprietate, rețeaua electrică stradală fiind vis-a-vis de curtea mea). Am depus primele acte la ENEL și în mai 2019, iar montarea noului contor trifazic s-a făcut la începutul lunii decembrie 2019.

ATR-ul a fost obținut de mine (noroc că am putut depune actele în București pentru lucrarea din județul Giurgiu).

Și de aici încolo a început dansul de societate cu samsarii electrici ai firmelor care și-au făcut micile lor monopoluri pe lângă marele monopol al ENEL-ului. După multe discuții telefonic am înțeles următoarele:
- flăcăul de la ENEL care a venit prima dată la locul faptei mi-a făcut o recomandare;
- ca să nu intru neapărat pe filieră, am sunat și la alte firme însă am descoperit că teritoriul a fost împărțit și, de exemplu, cei din reședința de județ nu vor să vină la o lucrare ”așa mică, că ne costă prea mult transportul”...
- toate firmele au spus că vor și alți bani ”la negru” față de devizul fixat de ENEL (că prețurile ENEL nu sunt actualizate, că mai costă proiectul tehnic, că mai trebuie să facă un soclu de beton la BMPT care nu este cuprins în devizul ENEL etc...)

În condițiile de mai sus, mi-am băgat mințile în cap și am revenit la filieră (firma fiind cu baza în zona Bolintin). M-am întâlnit cu persoana de contact și le-am făcut o procură prin care i-am împuternicit să se ocupe de toate formalitățile (aveau o procură standard potrivit căreia ar fi trebuit să scoată și ATR-ul, în condițiile în care eu mă ocupasem personal de partea asta a dosarului). Ne-am înțeles să mai plătesc suplimentar 800 lei. Imediat, am primit și alte ”sarcini”: să mă ocup și să le aduc și autorizația de contruire de la primărie... Le-am spus că au procură să se ocupe de toate actele... Mi-au spus că dacă scot ei autorizația de construire mai trebuie să le dau și alți bani... Nu mi-a plăcut golănia asta, dar a trebuit să o înghit în contextul respectiv.

Pentru cei 22 m de cablu din curtea mea firma mi-a cerut 1.100 lei (50 lei/m, săpătură, nisip și contravaloare cablu). Am zis pas când am descoperit că în banii aia îmi puneau cel mai subțire conductor de cupru. Am cumpărat de pe internet un cablu cu conductori de două ori mai groși cu 17 lei/m și în două zile am făcut singur săpătura la 80 cm, am pus si niste nisip pe care il aveam în curte și o bandă de avertizare pe care am găsit-o abandonată pe domeniul public (altfel, la vânzare erau role de 200 m, 500 m și 1000 m). Cablul a fost instalat în protecție de copex iar pe fațada casei pâna la firidă am mers aplicat la suprafață deoarece casa este oricum demolabilă.

În ziua în care firma a făcut lucrarea pe domeniul public tipul cu care am discutat inițial l-a pus pe un electrician să mă sune să-i dau 1.000 lei... I-am răspuns că ințelegerea este să-i dau 800 lei și nu o să vadă niciun leu în plus. Am vorbit cu persoana de contact inițială care s-a făcut că a uitat să calculeze și soclul la costul de 800 lei (de fapt, mi-l enumerase la prima întâlnire). Aștia au un tupeu extraordinar: mi-a spus că ”dacă dau 3.300 lei la ENEL ce, nu pot să le dau și lor 1.000 lei?” (pentru cine nu știe, cei 3.300 lei sunt virați de ENEL către firmă după ce se face lucrarea...). Adică samsarii electrici consideră că banii care intră în firmă practic sunt un fel de ”cado” și că trebuie să trebuie să le mai dau o sumă bunicică pe lângă, numai pentru onoarea de a-i cunoaște. Probabil, cu aia 200 de lei în plus voiau să-și acopere spaga către tipul de la ENEL care i-a recomandat. Le-am trimis 800 lei prin virament bancar intr-un cont personal după ce le-am spus că dacă se mai tigănesc mult o să cer factură așa cum spusese la prima discuție că o să-mi facă.

Total costuri: 3.300 lei ENEL (pentru firmă)
                        800 lei pentru firmă
                        450 lei cablu din curte și copexul

4.550 de lei pentru vreo 42 de m de bransament. Dacă lucram cu firma respectivă și în interior cred ca m-ar fi costat cu peste 1.000 lei mai mult dacă insistam să am un cablu mai gros (nu mai rețin datele exacte ale parametrilor cablului)

#6
Clodi_

Clodi_

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 13.02.2017

 CasaBuna, on 22 ianuarie 2020 - 10:10, said:

Mulțumesc pentru încurajări!

Practic, eu vizualizez pridvorul pe trei laturi ale casei, iar la mijlocul fațadei principale (orientată către soare și către lungimea lotului de aproape 100 m), terasa va fi ca o extensie a pridvorului cu propriul acoperiș în două ape.

Imi place ideea unei casute cu mult teren - e ca o oaza Posted Image.
Din ce ai descris, imi imaginez ceva asemanator cu cele din imagini.
Felicitari pentru initiativa!

[ https://adelaparvu.com/wp-content/uploads/2015/10/adelaparvu.com-despre-casa-traditionala-romaneasca-refacuta-din-Prahova-Romanian-traditional-house-Prahova-region-2.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]




[ https://i.pinimg.com/564x/a1/10/32/a11032911f5c713143a05debfef5c5d8.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by Clodi_, 22 January 2020 - 13:05.


#7
Kean

Kean

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,883
  • Înscris: 14.09.2016

 Clodi_, on 22 ianuarie 2020 - 13:04, said:

Imi place ideea unei casute cu mult teren - e ca o oaza Posted Image.
Din ce ai descris, imi imaginez ceva asemanator cu cele din imagini.
Felicitari pentru initiativa!

[ https://adelaparvu.com/wp-content/uploads/2015/10/adelaparvu.com-despre-casa-traditionala-romaneasca-refacuta-din-Prahova-Romanian-traditional-house-Prahova-region-2.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]




[ https://i.pinimg.com/564x/a1/10/32/a11032911f5c713143a05debfef5c5d8.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Cu tzigle din caramida rosie ar arata mult mai frumos acoperisul,plus ca ar fi dupa canoanele vremii interbelice.

#8
CasaBuna

CasaBuna

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 21.01.2020
Croko.dilul - da, este o integrare frumoasă a pridvorului într-o casă modernă (totuși, poate ar fi trebuit să fie soclul ceva mai înalt).

Clodi. - foarte frumoase cele două case pe care mi le-ai trimis (pe cea de-a doua nu o știam). Ele se apropie mai mult de ceea ce îmi doresc, dacă tot am vorbit de recuperarea tradiției. Aici, lângă București, datorită sărăciei endemice și după distrugerea Codrului Vlăsiei, cred că de multă vreme s-a renunțat la lucrări foarte elaborate în lemn. Când eram copil mi-au fost prezentate câteva case de țărani înstăriți, case de țărani mijlocași și case de țărani săraci (în funcție de terenurile agricole pe care le dețineau). Nici una dintre aceste tipuri de case nu aveau lucrări în lemn așa de elaborate ca cele din exemplele din județele Prahova și Neamț. Trebuie să fiu realist că este foarte dificil și costisitor să construiești acum în termenii ăștia (chiar cu prelucrări mecanizate). Mai mult, din aceleași considerente, pentru detalii de arhitectură cum ar încadramentul ferestrelor va trebui să apelez la materiale ”fake” care să imite elementele tradiționale.

Kean - da, la țiglă m-am gândit și eu. Însă la fel, vreau să văd cum mă încadrez cu banii la etapa fundație și radier, apoi la etapa placă. Moda este să te înțelegi cu echipele de zidari ”să facă tot”, iar de cele mai multe ori fac prost ceva din acel ”tot”. De aceea, acoperisul va fi făcut de dulgheri (mai ales că șarpanta de lemn peste cerdac, stâlpii de susținere ai acestuia și saceagul vor trebui finisați încă de la început. Dacă trec cu bine de etapele astea pot să mâ găndesc și la țiglă. De altfel, nu m-ar deranja să pun pe acoperiș un carton obișnuit vreo 5 ani până o să pot să pun țiglă, sănătoși să fim... Că nici Roma nu a fost construită într-o zi...

#9
CasaBuna

CasaBuna

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 21.01.2020
Bună ziua,

După câteva runde de discuții am ajuns la versiunea atașată. Partea de sus a planșei e Nordul, iar partea de jos a planșei este Sudul (către livadă).

Încă mai este loc de îmbunătățiri, după cum urmează:
- dormitorul de 19 mp are o zonă ”moartă” ( o să încerc să-l reduc la 16 mp);
- un dressing este poziționat cam aiurea, că nu are legătură directă cu dormitorul mic (poate renunt la al doilea dressing și fac dormitorul mic cu un dulap încastrat);
- ca să mai salvez un buxsus de 4 m înălțime (nu poate fi mutat) ar trebui să reduc lungimea actuală a casei de la 17,10 m la 15,5 m;
- fațada de Vest este cam anostă: dacă reduc frontul casei la 15,5 m poate scot dormitorul mic cu fereastra si ușa către Vest (acolo sunt la limită cu retragerea de 5 m față de limita posterioară a terenului). Terenul din Vest poate fi folosit ca zonă pentru grătar și o mică grădiniță de flori cu niste scaune si masă din metal, în aer liber;
- fereastra bucătăriei către Nord este o greșeală deoarece m-ar obliga la o retragere față de limita laterală a terenului de 3 m în loc de 2 m. Probabil, o voi înlocui cu un geam mat, așa cum sunt geamurile de la băi.

În schiță mai este o ciudățenie pe care trebuie să o explic: aleea de la drumul public atinge casa în dreptul sufrageriei, în loc să fie în dreptul vestibulului. Am apelat la soluția asta ca să ocolesc un alt buxsus...

Alte modificări față de ideile inițiale:
- am renunțat la piviniță (o să o fac altădată sub atelier/”poiată”/spațiu de depozitare);
- am renunțat la țiglă (grea, necesită acoperiș mai solid, poate să pătrundă apa la ploaia în rafale, se sparge ușor dacă calci pe ea, se mai deplasează plăcile). Mă gândesc să merg pe tablă fălțuită (aspect retro, necesită structură mai ușoară și absolut impermeabilă).

Vă rog să-mi comunicați opiniile voastre față de această schiță!

Attached Files



#10
roman_roman

roman_roman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,997
  • Înscris: 27.07.2017
No like

#11
Zalmoxis99

Zalmoxis99

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 78
  • Înscris: 12.07.2007
Dormitoare foarte mari si baite foarte mici...Camera tehnica minuscula ...dressingul in opinia mea este spatiu pierdut....

#12
CasaBuna

CasaBuna

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 21.01.2020
Mulțumesc de sugestii! O să țin cont de observații în variantele următoare de compartimentare.

În ceea ce privește arhitectura (asupra căreia nu m-am pronunțat, deoarece m-am concentrat pe compartimentare) părerile din anturajul meu sunt radical diferite: unii zic că le place, alții că nu...

#13
kuniva

kuniva

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 456
  • Înscris: 04.08.2008
Planul ăla, ugh... cum să zic frumos. "It's all over the place" Recomand un altă gândire... V. 2.0, toate dimensiunile mi se par neoptimizate. Îmi dă cu virgulă la toate încăperile.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate