Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Unde recomandati un CT cu Casa de...

Adaptare masina pentru o persoana...

Bios laptop Myria MY8315

Folie display laptop in Bucuresti?
 Pagina Wikipedia

Incalzire cu Boiler cu PDC + IPAT...

Salariu de șofer Uber 8000 l...

Problema token semnatura electron...
 Incarcator diy China

Unde au disparut tancurile federa...

RMN Decontat

Jgheab clasic forma "U"- ...
 Reparatie plafoniera LED

Problema PC - se blocheaza sau re...

Notebook HP 840G2 - Upgrade RAM, ...

Defect ciudat Videorecorder Panas...
 

Cum sa faci incalzirea sa mearga permanent

* * * * * 6 votes
  • Please log in to reply
198 replies to this topic

#181
Bottecchia

Bottecchia

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 245
  • Înscris: 26.03.2013
Salut Kolf, vin pe threadul tau atat de bine documentat si care beneficiaza de aport suplimentar de la persoane cu cunostiinte in domeniu, cu rugamintea, daca ai (aveti) amabilitatea sa ma ajuti cu o configuratie pe partea sanitara, ce echipamente trebuie sa contina camera tehnica?
Stiu ca nu e exact subiectul care se discuta aici, dar poate fi mutat in alta parte daca trebuie.
Inca nu am vorbit cu cel care se va ocupa de sanitare, dar as vrea pana atunci sa stiu cam ce echipamente sunt necesare si ce automatizari daca este cazul. Am incredere in sfaturile tale, sau ale altor useri cu experienta care doresc sa contribuie la acest subiect.
Casa Parter + etaj mansardat
Parter aprox 90 mp + garaj cu camera tehnica 23mp, cu 1 dormitor, doua bai si un open space bucatarie cu living
Etaj aprox 60 mp cu doua dormitoare si doua bai
Casa, caramida Brikston 25 + vata bazaltica 20 pe pereti + 30 cm vata Acoustic la acoperis
Incalzirea va fi cu IPAT teava de 16-17 la pas de 15, termosemineu si poate fi si cu aer conditionat. Sub placa am 10cm XPS, peste placa vor fi 2-3cm xps pt tevi + 5 cm xps pt taker
In living voi avea un termosemineu de 18kw cu puterea de incalzire a schimbatorului de apa de 14kw
De la el trebuie sa merg in camera tehnica din garaj spre un puffer de 750-1000 l (probabil) cu cateva serpentine care sa imi permita sa incalzesc apa din el cu termosemineu, centrala gaz, panouri fotovoltaice (care vor fi montate in viitor cam 5kw)
Intrebare, ce echipamente trebuie sa contina camera tehnica, puffer, vas de expansiune, pompa recirculare, Bypass de siguranta, Regulatorul, centrala (ma gandeam la ARISTON ALTEAS ONE NET 24, Italtherm City Top 25, Ferroli Bluehelix MAXIMA 28C), dedurizator, boiler?, pompe, hidrofor (DAB EasyBox Mini), butelie de egalizare, un termostat electronic on-off cu senzorul montat in partea de sus a pufferului, care sa comande centrala, o vana termostatica de amestec la iesirea din puffer, inainte de pompa suplimentara, filtru antimagnetita, filtru y. Sunt atat de multe echipamente mentionate in interventiile tale sau ale altor useri si nu stiu care sunt necesare in cazul meu.
Ce tip de tevi sa folosesc? diametre mai mari (cupru 28 mm, PPR 32 mm) izolate
Mi-as dori in doua bai de la parter sa fie si niste calorifere port prosop pt uscat manusi sau prosoape
Trebuie trase fire de la incalzirea in pardoseala la centrala sau puffer? sau merg si wireless cu termostate tado?
Spre deosebire de cazul tau, casa nu trebuie incalzita permanent, cel putin in urmatorii ani va fi folosita mai mult in weekend si vacante, pt ca scoala copiilor nu permite mutarea in afara Bucurestiului.

Attached Files


Edited by Bottecchia, 01 February 2022 - 15:01.


#182
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,804
  • Înscris: 15.06.2007
Fain topic. Se stie ca la bloc, toata lumea are incalzire in pardoseala, "puffer" & stuff. Pentru ei nu ziceti cum sa regleze temperatura din calorifere?

Edited by tfmercedez, 03 February 2022 - 08:44.


#183
xml

xml

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,371
  • Înscris: 27.10.2005
Echilibrare hidraulică brici, temperatura agentului termic cât de mică posibil, timpi de funcționare cât mai lungi, cu termostate cu histerezis cât mai mic. Corelat cu centrale cu puteri minime cât mai mici posibil și radiatoare cât de mari ne permitem. Și, în funcție de situație, centrala va sta cât mai puțin. Problema e că noi nu prea avem centrale cu puteri minime mici.

#184
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,804
  • Înscris: 15.06.2007

 xml, on 03 februarie 2022 - 09:17, said:

. Problema e că noi nu prea avem centrale cu puteri minime mici.
Centralele noi au mukte treote de modulare a flacarii.  Si pot fi setate la puteri de cca 10kW, acuma nu stiu detalii in functie de brand, dar o firma serioasa te poate ajuta cu asistenta.

Am vazut ca unele cazane stiu sa faca diferenta intre incalziea cu calorifere si pardoseala.  Au curba de incalzire diferita, pentru a preveni un eventual soc termic.



am montat recent un bosch , bine vorba vine, nu eu, instalatoru' , si ingineru mi-a aratat niste curbe , grafice din manualul aparatului. Am estimat impreuna suprafata apartamentului, nr de calorifere si i-a scazut puterea cam la un sfert daca nu mai putin din nominal.
Asta la bloc.


La calorifer ca sa ai transfer termic trebuie sa fie destul de calde.  Pot sa tin agentul termic la 45, dar atunci o sa mearga centrala non stop si nici cald nu voi simti in casa. Nu stiu daca rezolva ceva. (Asta la casa) . Mai nou , cat a fost frig afara, -8 si mai jos, am incins caloriferele la 62°C.   Merge centrala 25-35de minute , atinge temp setata si se opreste.  
Am incercat sa vad o diferenta la consum..  poate ca este. Dar, cum nu este izolatie si nici termopan, daca sufla vantul unele camere se racesc mai repede decat altele.  Daca inchid toate usile, camera cu termostatul ramane calda, cazanul sta, holul se face pestera.
Singura diferenta este la cantitatea de condens care se strange intr-un butoi in pivnita. Cand s-a montat prima data centrala, nu existau in condensatie. Apoi cand s-a schimbat "moda" nu s-au mai gasit cazane clasice,  iar cea in condensatie a luat locul vechului cazan, intr-un loc fara acces la canalizare, asa ca un butoi colecteaza condensul.  Pe setare sub 55 de grade produce mult condens. Peste, incepe sa scada.

Edited by tfmercedez, 03 February 2022 - 09:46.


#185
manghels

manghels

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,903
  • Înscris: 27.02.2008
Daca e o casa neizolata cum trebuie..sau chiar si la bloc..nu stiu ce optimizari poti sa mai faci instalatiei..singura grija in cazul ala e cum sa faci sa fie cald..

Mr. Kolf, cand a deschis topicul asta..cred ca se gandea la un anumit grad de izolare a cladirii..cu pierderi termice cat mai mici...ca apoi sa poti optimiza instalatia..

Edited by manghels, 03 February 2022 - 11:12.


#186
xml

xml

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,371
  • Înscris: 27.10.2005
De aia trebuie ca intai sa echilibrezi instalatia in asa fel incat atunci cand camera cu termostatul isi atinge temperatura dorita si celelalte sa fie cu ea acolo unde trebuie. Dupa care nu strica un senzor de temperatura exterioara. Care sa scada temperatura pe tur cand e cald afara si sa o creasca atunci cand e frig, fara ca tu sa mai umbli la el, cu exceptia perioadei in care faci calibrarea.

Pe de alta parte, daca ai unde sa disipi puterea minima a centralei, inainte de a atinge temperatura tinta pe termostat si temperaturile derivate din cea tinta in celelalte camere, centrala nu ar trebui sa se opreasca. Daca nu face asta, fie fura un calorifer de langa centrala prea mult debit si incalzeste returul si centrala se opreste, fie puterea minima e prea mare pentru instalatie. Intre o centrala cu putere minima de 6 kW si una cu putere minima aproape de 2 e diferenta ca de la cer la pamant in exploatare.

#187
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,624
  • Înscris: 18.01.2010
Buuuun... deci as vrea asa:
Încălzirea să meargă permanent, sa zicem cu 35gr în calorifere. Am centrala pe peleti, P+M, o singura pompă, robineți termostatati.
Dar as vrea dimineața și seara sa ridic temperatura AT la 50, cu comanda din TA. Sau oricând e nevoie.
Mai concret: nu ma interesează sa compensez pierderile, ca să obțin o temperatura constantă în casa.
Nu mă deranjează dacă între comenzile TA temperatura scade ușor în casă. Vreau să am boost de temperatura atunci când cere TA.
M-am gândit asa: un puffer de 300-500L, incalzit la 60gr. Pompa merge continuu pe 35gr. Când cere TA, temperatura să crească la 50gr. Apoi sa revină la 35.
Deci as pune o vană de amestec reglabilă, setata pe 35gr sau pe aproape, pentru mers continuu...
Apoi o electrovalva in paralel, eventual cu un robinet de reglaj, care atunci când deschide amestecă apa de 35 cu cea de 60. Si care sa stea deschisă cât timp cere TA.
Am scris repede, dacă sunt nelămuriri, vă aștept. La fel și cu propuneri

Edited by noxious30, 25 February 2022 - 18:57.


#188
reborn_21

reborn_21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 953
  • Înscris: 24.11.2021
O vana de amestec cu servomotor, controlata de un controler Euroster 11M, setat pe 35grd. Cind TA-ul cere caldura, actioneaza un releu care intrerupe firele eurosterului care controleaza servomotorul si deschide servomotorul la maxim.

Dar nu crezi ca ar fi mult mai bine daca ai monta un controler ce deschide servomotorul in functie de temperatura externa ? De ce sa trimiti permanent 35grd in radiatoare, daca ai perioade in care ajunge si 25grd ? Asa ca lasi controlerul sa decida cit trebuie sa fie apa, in functie de temperatura externa si cam renunti la TA.

#189
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,624
  • Înscris: 18.01.2010

View Postreborn_21, on 26 februarie 2022 - 09:39, said:

Cind TA-ul cere caldura, actioneaza un releu care intrerupe firele eurosterului care controleaza servomotorul si deschide servomotorul la maxim.




Păi nu vreau la maxim, că e prea mult 60-65 gr. Vreau 50gr când comandă TA.
Deci dacă pun servo, va trebui sa comute între 2 poziții intermediare. Poate sa facă lucrul asta?
Temperatura de mers "in gol" o s-o setez în funcție de nevoi, de anotimp...

View Postreborn_21, on 26 februarie 2022 - 09:39, said:

Asa ca lasi controlerul sa decida cit trebuie sa fie apa, in functie de temperatura externa si cam renunti la TA.
Nu-mi place asa... vreau temperaturi diferite. 23gr dimineața și seara, 22 noaptea și ziua

#190
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,624
  • Înscris: 18.01.2010
Deci vreau sa meargă permanent, dar cu posibilitatea de a modifica temperatura AT în funcție  de TA

#191
reborn_21

reborn_21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 953
  • Înscris: 24.11.2021
Daca vrei temperaturi diferite, 23 grd dimineața și seara, 22 grd noaptea și ziua, trebuie un controler mai destept, care costa mult de tot. Ca si exemplu, un Regulator electronic cu funcție de temperatura exterioara ESBE 90C - 1B, costa cam 2.500 lei si tot nu face chiar ce vrei tu, deoarece TA-ul (care este NTC) nu este cronotermostat, ca are o simpla rotita si asa ca o sa ai o singura temperatura daca nu umbli la el. Trebuie cautat pe net ce alte controlere mai exista, la preturi mai accesibile.
Cam asa rata "termostatul" ( Ambient Probe CRS 231 )

Attached File  CRS 231.jpg   15.11K   1 downloads

Vad ca are si un buton cu 3 pozitii, insa nu stiu cum functioneaza, ca nu am citit manualul.

#192
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,624
  • Înscris: 18.01.2010
Păi de-asta ma gandeam sa folosesc o vana cu 3cai, motorizată sau termastatică, cu care sa fac cei 35gr, și apoi un soi de bypass al vanei, cu o electrovalva, astfel pompa va trage și din vană, și din bypass, obținând un amestec de 35 cu 65, adică un 50gr. Termostatul cuplează electrovalva și o tine deschisă cât timp am cerință de 50gr.
Nu-i OK asa?

Mi-ar fi util sa lucrez cu 2 temperaturi. Gen dacă aerisesc mai mult, TA sa ridice temperatura la 50 până își revine temperatura in casă.

Sau dacă vin mai devreme acasă, sa-i dau din telefon 50gr, ca pana ajung sa ridice cu 1gr.

În rest să meargă continuu pe 25-30-35 sau cât o fi nevoie în funcție de exterior.
Cu automatizare sau manual

#193
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,624
  • Înscris: 18.01.2010
Și încă un aspect, dar e cam off-topic.
Ma gândeam sa trec turul centralei prin serpentina de la boiler, înainte sa ajung în puffer. Cum pare treaba asta?
Sau poate între tur și vana anticondens să intercalez serpentina?
Serpentina e cam mică, are 3 spire. Deci nu cred că ar afecta prea tare temperatura AT

Edited by noxious30, 26 February 2022 - 15:03.


#194
adisome

adisome

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 214
  • Înscris: 25.01.2008
Am citit tot thread-ul si pt sunteti documentati va rog sa-mi ziceti parerea voastra.
Casa cu etaj, 160m2 utili, BCA 30cm, H = 2.45m, aprox 20ml balcoane neizolate, ext pereti polistiren de 5cm, placa parter polistiren 5 cm, acoperis necirculabil 15cm vata minerala peste rigips, centrala clasica gaz SaunierDuval, 10 calorifere 100x60cm + 3 buc tip scara in 3 bai, 30m2 geamuri si usi termopan (prin care cam bate vantul, dar o sa le schimb timoneria si garniturile).
Baia Mare, iarna asta am platit cel mai mult 800ron pe o luna, 21 grade ziua, 20.5g noaptea. Centrala nu are senzor ext (desi se poate pune), are optiune in setari pt IP. Temperatura in calorifere e setata pe automat si am observat ca turul are 35 grade si returul 30. Centrala porneste la 20.9 si merge pana la 21.5. Puterea centralei este 35kw dar e setata pe 25, puterea poate sa scada pana la 6kw. Temperatura IP se poate seta intre 20-50grade.
Vreau sa mai investesc in 10 cm vata bazaltica peste cea existeanta in pod si reparatii la geamuri. Atat.
In aceste conditii imi recomandati sa pun IP? Daca da, ce recomandari aveti?
Multumesc anticipat! Posted Image

Edited by adisome, 13 April 2023 - 12:31.


#195
luk2011

luk2011

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,838
  • Înscris: 05.12.2004

 adisome, on 13 aprilie 2023 - 12:30, said:

In aceste conditii imi recomandati sa pun IP? Daca da, ce recomandari aveti?

Vrei sa montezi incalzire in pardosea in loc de calorifere ?

Ai loc pe inaltime ? Fiindca va urca shapa cu ceva EPS/XPS sub shapa pana la 10cm , si la golurile de usi vei avea probleme , ca va trebui sa tai din usi .

Daca vrei sa-ti scada consumul , in primul rand ai nevoie sa reduci necesarul termic . Si nu ma refer doar la termoizolatie . Ci si la etanseitate , ferestre care izoleaza mai bine , usa care izoleaza mai bine etc .

5 pași simpli pentru a transforma o casă veche în casă pasivă
https://www.youtube.com/watch?v=ToJy9j0PGrM

Nu trebuie sa faci casa pasiva , dar in video-ul de mai sus poti vedea cativa pasi de principiu pentru a scadea necesarul termic al casei .

Nu instalatia de incalzire iti consuma energia termica , ci casa . Daca ai o casa cu un necesar termic scazut , vei avea facturi mai mici , altfel degeaba schimbi centrala pe gaz cu pompa de caldura , sau caloriferele cu incalzire in pardosea .

Un anumit procent ajuta , daca schimbi caloriferele cu incalzirea in pardosea , dar nu te astepta la minuni .

Doar prin eficientizare energetica vei putea sa-ti reduci facturile la gaz .

#196
adisome

adisome

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 214
  • Înscris: 25.01.2008
Multumesc Luk2011 pt raspuns!
Are cineva parchet laminat, ieftin si IP? Sunteti multumiti sau ati face alta alegere?

#197
luk2011

luk2011

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,838
  • Înscris: 05.12.2004

 adisome, on 22 mai 2023 - 13:56, said:

Multumesc Luk2011 pt raspuns!
Are cineva parchet laminat, ieftin si IP? Sunteti multumiti sau ati face alta alegere?

Parchetul laminat ii defapt o folie de plastic ( melaminat ) aplicat pe un HDF ( high density fiber )
La incalzirea in pardosea , daca ai lipi parchetul laminat de shapa ai avea cel mai bun randament .
Uita-te in fisa tehnica ce rezistenta termica are : m2K/W ( ar trebui sa fie sub 0.1 m2K/W )
De obicei parchetul laminat nu se lipeste pe shapa , prin urmare trebuie sa cauti “burete” cat mai subtire cu putinta ce il pui sub parchet , fiindca ala izoleaza , si iti strica randamentul incalzirii in pardosea .

Edited by luk2011, 23 May 2023 - 00:47.


#198
MMike

MMike

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,031
  • Înscris: 25.04.2016

 tfmercedez, on 03 februarie 2022 - 09:39, said:

La calorifer ca sa ai transfer termic trebuie sa fie destul de calde.  Pot sa tin agentul termic la 45, dar atunci o sa mearga centrala non stop si nici cald nu voi simti in casa. Nu stiu daca rezolva ceva. (Asta la casa) .
La fel si la bloc si centrala tot nu merge continuu. Cand atinge temperatura setata pe termostat, se opreste. De abia la peste 52 grade pe tur se simte bine in casa, ideal 55.
Asta cand e frig afara, iarna.

 tfmercedez, on 03 februarie 2022 - 09:39, said:

Merge centrala 25-35de minute , atinge temp setata si se opreste.  
Apoi, cat timp sta oprita ?

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate