Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic
 Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...
 La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!

La multi ani de Florii!
 Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...

Laptop cu HDD atasare memorie MMC...
 

Lord of the Rings 2021

* - - - - 2 votes
  • Please log in to reply
498 replies to this topic

#37
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,931
  • Înscris: 12.03.2010
Pentru c-asa am invatat la scoala, despre orice scriitor prapadit din Romania, care rareori a trecut de granitele tarii, trebuia sa scriem ca e "autor de talie nationala si internationala/universala". Glumesc (si nu prea), dar asta e realitatea: cu cit atingi paturi cit mai largi ale populatiei, cu atit opera ta e mai "universala" (fata de marginala, locala, tribala si mai stiu eu ce).

#38
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,028
  • Înscris: 31.07.2007
Era la un moment dat un interviu cu un mos pe youtube si din pacate nu mai stiu de unde sa-l iau. Daca nu ma insel, mosu' era ceva scenarist implicat in ecranizari din astea dupa romane, si ala o zis (parafrazez): NU modifici materialu' sursa dupa trendurile vremii. In primu' rand deoarece ii un motiv pentru care materialu' respectiv a avut succes in forma in care a fost scris, in al doilea rand trendurile sunt trecatoare, iar sursa nemuritoare. Te poti trezi ca trece trendu' in scurt timp si ai o productie luata la bășcău la care nu se uita nici dracu.

#39
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,931
  • Înscris: 12.03.2010

 edy_wheazel, on 16 iulie 2022 - 13:40, said:

de ce i-au sarit din schema pe toti cei care aveau un cuvant de spus vis-a-vis de opera lui?
Pentru ca ăia n-au nici o relevanta, nici o carte de fictiune nu e prescriptiva, sa-ti spuna ce si cum sa interpretezi. Asta e la latitudinea cititorului.

PS. Autorul ala e Rick Riordan, cartile lui is cu Percy Jackson. Nici eu nu le-am citit.

 edy_wheazel, on 16 iulie 2022 - 14:06, said:

la care nu se uita nici dracu.
So? Shakespeare a fost pus in scena in mii de feluri, si o sa mai fie, in functie de vremuri sau nu. Asta adauga si atemporalitate, nu doar universalitate.

#40
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,028
  • Înscris: 31.07.2007

 hellmarvel, on 16 iulie 2022 - 14:12, said:

Pentru ca ăia n-au nici o relevanta, nici o carte de fictiune nu e prescriptiva, sa-ti spuna ce si cum sa interpretezi. Asta e la latitudinea cititorului.

Pai, cam au. Tolkien Estate se ocupa de partea de copyright si toate cele, iar Amazonu' a cumparat drepturi de proprietate de acolo. Ce face Amazonu' acuma ii sa scrie povesti (pe care le ecranizeaza) dintr-o perioada neexplorata in scrierile lui Tolkien, dar bazate pe lore-u' si personajele create de el. Toate bune si frumoase, productie cu bani multi care promite. Fanii s-au bucurat. Doar ca au inceput sa apara imagini cu personaje neconforme si fanii au facut ca toti dracii. Acuma, zici tu ca fictiunea din carte o interpretezi dupa propria imaginatie. De acord, dar in momentu' in care in roman iti descrie o rasa cu trasaturi anglo-saxone imaginatia nu prea te duce la un negru cret.

#41
Beda_Venerabilis

Beda_Venerabilis

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 577
  • Înscris: 05.03.2009

 hellmarvel, on 04 februarie 2022 - 03:38, said:

Problema filmelor "woke" din ziua de azi nu e ca au in distributie negri, femei, grasi si urîti, ci e ca actorii respectivi NU AU CARISMA NECESARA...
Atunci când au „colorat-o” pe Anne Boleyn (mama Elisabetei I), era vorba despre talent și carismă?

 hellmarvel, on 04 februarie 2022 - 03:38, said:

Eu n-am nimic cu actorii de culoare, femei si restul, mai ales in fantezie, unde nu conteaza cine si cum pentru ca totul este inventat...
Ai vrea să vezi un japonez în rolul lui Harap-Alb? Sau un finlandez care este războinic Cherokee? Oare de ce Disney a modificat posterele pt. China, de vreme ce Războiul Stelelor e o poveste inventată?
Dacă e fantezie, totul e inventat și nu contează cine și cum, atunci de ce să faci schimbări? Lasă totul așa cum a vrut autorul!

 Bursul, on 14 februarie 2022 - 14:13, said:

Ce aiurea ca tot face legatura cu LOTR.
E singura lor șansă. În plus, e vorba despre drepturile achiziționate:
„We have the rights solely to The Fellowship of the Ring, The Two Towers, The Return of the King, the appendices, and The Hobbit. And that is it. We do not have the rights to The Silmarillion, Unfinished Tales, The History of Middle-earth, or any of those other books.”

„We took all these little clues and thought of them as stars in the sky that we then connected to write the novel that Tolkien never wrote about the Second Age.”
Vor să scrie o poveste pe care nici măcar Tolkien n-a mai apucat s-o scrie - bazându-se doar pe Apendice. Pare o rețetă sigură pt. o harababură „epică”.

 hellmarvel, on 16 iulie 2022 - 12:45, said:

... e o discutie intre dobitoci "ce a vrut sa spuna sau sa expuna Tolkien"...
S-a păstrat un interviu BBC cu Tolkien în care acesta oferă explicații, au fost publicate sute de scrisori personale (unele vorbesc despre Middle-earth), au fost scrise cărți despre opera lui (https://www.tolkiens...-about-tolkien/), sunt publicate studii, cercetări, eseuri.
Dobitoci?

 hellmarvel, on 16 iulie 2022 - 14:12, said:

Pentru ca ăia n-au nici o relevanta...
Să vedem ce spunea unul din cei doi „faimoși” scenariști (sau ce-or fi ei):
„We worked in conjunction with world-renowned Tolkien scholars and the Tolkien estate to make sure that the ways we connected the dots were Tolkienian and gelled with the experts’ and the estate’s understanding of the material.”
„As long as we’re painting within those lines and not egregiously contradicting something we don’t have the rights to, there’s a lot of leeway and room to dramatize and tell some of the best stories that [Tolkien] ever came up with.”
https://geektyrant.c...e-the-rights-to

Tom Shippey lucrase și la LOTR.
„Ăia” sunt oameni care înțeleg mult mai bine decât noi despre ce e vorba în lumea lui Tolkien.

#42
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,931
  • Înscris: 12.03.2010
Ma, voi ma faceti sa va spun ca bobului aluia de avea ce avea cu The Boys si cu Reacher: voi nu intelegeti la ce va uitati (e si asta dreptul vostru, daca nu va turati prea tare). Voi mai aveti putin si o sa ziceti ca cutare sau cutare personaj n-are voie sa fie jucat de o papusa, cu toate ca teatrul de papusi e o forma de prezentare a povestilor (in sensul de naratiuni, intimplari) DE CIND LUMEA. Daca niste nigleţi din Sahara vor sa se joace de-a Cavalerii Mesei Rotunde cu crengi de acacia, cine poate sau are dreptul sa-i opreasca?

Drepturile de autor se refera la ce POTI folosi dintr-o opera originala, nu ce unde si cum NU poti folosi (ca asa n-ai mai avea nici un fel de libertate creativa). Kate Bush si Merallica nu le-au celor de la Stranger Things spus unde si cum sa le foloseasca melodiile (decit cel mult, poate, sa nu fie folosite intr-un mod prejudicios sau ireverentios). In cazul serialului astuia probabil se refera doar la nume si concepte (avind in vedere ca materialul sursa e mai subtire decit Hobbit-ul) si in general sa respecte "mostenirea" literara a lui Tolkien. Deci, personajele sa nu poarte smartwatch-uri si sa nu vorbeasca la smartphone (desi s-ar putea si asta intr-o transpunere moderna), in nici un caz ce rasa sa fie cei care care interpreteaza personajele.

Tot ce ati citit voi despre "ce a vrut" sau care a fost intentia lui Tolkien e MARKETING inclusiv din partea fiului lui, cind a vrut sa vinda Silmarillion sub numele lui ta-su. Dar in realitate nimeni in afara de cei care au "compilat" Silmarillionul n-are cum sti ce-i apartine lui Tolkien si ce a fost inventat pe urma, "connecting the dots".

Si chiar daca ar mai trai Tolkien, n-ar mai avea mare importanta ce vrea sau a vrut sa spuna acum 70 de ani, orice opera care paraseste locul creatiei si intra in domeniul public capata o viata proprie, de-aia fanii se pot lua in gura cu George Lucas despre "cine a tras primul" in Mos Eisley Cantina, Greedo sau Han Solo. Tot asa cum nici lui nu i-a scos nimeni ochii pentru cum a descris elfii in cartea lui, cind in mitologia germanica elfii semanau cu Dobby din Harry Potter.

#43
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,931
  • Înscris: 12.03.2010
Cum ziceam, spaima pulii
Attached File  165805422336305-tv.jpg   359.78K   45 downloads
500 de milioane pe sezon si n-au acolo, nu un panel demografic, da' acolo unu' de la marketing care sa spuna "ba, vedeti ca se vede (in poza pe care vreti s-o publicati) ca solzii aia-s un imprimeu".
Attached File  165806033005837-tv.jpg   716K   50 downloads

#44
Mondeo

Mondeo

    Everything Woke Turns To Shit

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,425
  • Înscris: 15.11.2005
un woke nascut mort...cred ca iese o mare comedie aici, am asa un feeling:)

#45
Beda_Venerabilis

Beda_Venerabilis

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 577
  • Înscris: 05.03.2009

 hellmarvel, on 17 iulie 2022 - 06:50, said:

Daca niste nigleți din Sahara vor sa se joace de-a Cavalerii Mesei Rotunde cu crengi de acacia, cine poate sau are dreptul sa-i opreasca?
Nimeni.
Problema e că bazaconiile care au tot apărut în ultimii (mulți) ani nu sunt făcute de „niste nigleți din Sahara”.

 hellmarvel, on 17 iulie 2022 - 06:50, said:

Tot ce ati citit voi despre "ce a vrut" sau care a fost intentia lui Tolkien e MARKETING...
Unele lucruri pot fi marketing, altele nu.
Îți dau un singur exemplu: hobbiții sunt englezii de la țară, a spus-o Tolkien în interviul BBC. Nu e nimic de interpretat aici.

 hellmarvel, on 17 iulie 2022 - 06:50, said:

Si chiar daca ar mai trai Tolkien, n-ar mai avea mare importanta ce vrea sau a vrut sa spuna acum 70 de ani, orice opera care paraseste locul creatiei si intra in domeniul public capata o viata proprie...
De ce nu mai are importanță? Pentru că așa spune Hollywood și corectitudinea politică? De ce doar în Vest „nu mai are importanță”? Le spune cineva asiaticilor și africanilor să-și abandoneze trecutul?

Opera lui Tolkien e în domeniul public? Tolkien a murit în 1973, de-abia în 2043 ar putea să fie trecută în domeniul public.
https://www.gov.uk/c...copyright-lasts
https://en.wikipedia..._United_Kingdom

 hellmarvel, on 17 iulie 2022 - 06:50, said:

...orice opera care paraseste locul creatiei si intra in domeniul public capata o viata proprie, de-aia fanii se pot lua in gura cu George Lucas despre "cine a tras primul" in Mos Eisley Cantina, Greedo sau Han Solo.
Acum și Star Wars e „la liber”?

 Bursul, on 15 iulie 2022 - 08:20, said:

Strict ce vad din trailer: decoruri faine, SFX faine, in schimb actorii n-au priza. Nici femeile si nici barbatii nu-s mega sexy si bag mana in foc ca nici talentati la actorie nu prea sunt.
Eu nu recunosc nici măcar un nume de actor. E cineva cât de cât mai cunoscut în distribuție?
Dacă tot vor să facă un nou GoT, de ce nu au ales măcar două-trei nume mai răsărite? GoT îi avea pe Charles Dance și Sean Bean în primul sezon. Au băgat toți banii în scenografie și CGI?

Ce-i cu coafurile alea? Elful ăla negru e tuns regulamentar. Pentru el nu s-au mai găsit peruci? Hobbiții (sau cum se numesc) trăiesc în comuniune cu natura, arată ca niște aurolaci, au frunze și paie în păr și... se tund?
Noul Elrond nu aduce câtuși de puțin cu cel vechi. Nu are prestanță, nu are „voce”, nu impune respect. Pe lângă faptul că și el e tuns.

„- The past is dead.”
Știm, Hollywood, ne tot repeți chestia asta. Omul nou nu mai are nevoie de trecutul vechi, ci de unul nou.

 Mondeo, on 17 iulie 2022 - 21:35, said:

un woke nascut mort...cred ca iese o mare comedie aici, am asa un feeling:)
Mai sunt și alte motive. Cel mai grav e că vor doar să facă bani, nu sunt interesați prea mult de calitate - vezi pozele de mai sus. În plus, actorii par slabi.
Eu nu văd pasiune în materialele apărute până acum.

#46
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,028
  • Înscris: 31.07.2007
Apropos de ce ar zice Tolkien si cat de fericit ar fi vis-a-vis de adaptarile scrierilor lui (era vorba de ceva proiect de film din anii '50, parca):

“I do earnestly hope that in the assignment of actual speeches to the characters they will be represented as I have presented them: in style and sentiment. I should resent perversion of the characters..."

:D Deci...

  

#47
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,931
  • Înscris: 12.03.2010
Well, Tolkien a fost un crestinopat si retrograd, care credea ca literatura engleza trebuia sa se opreasca la Chaucer (deci, no Shakespeare for you). Si se referea la speech-uri (mesaje) nu la rasa actorilor, nu pentru ca n-ar fi fost eurocentric (ca sa nu zic rasist) ci pentru ca negrii inca nu erau distribuiti in roluri dintr-astea proeminente pe-atunci.

Oricum, e jenibil sa va ascundeti in spatele lui ca sa cereti sa vi se creeze un "safe space" cu eroi idealizati in care binele se lupta cu raul si negrii nu exista. Daca cu asta ati ramas de la Tolkien, atunci Tolkien nu e mai mult decit un autor de basme. Daca "Cei 7 samurai" a putut fi facut western (si intre noi fie vorba, Yul Brynner si Charles Bronson nu prea aratau a albi, chiar daca erau) si Lord of the Rings nu poate fi facut cu o distributie "internationala" (ca mesajul, sau speech-urile de care vorbea Tolkien ori urechile elfilor pot ramine tot alea) atunci poate ca nu merita facut deloc.

#48
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,537
  • Înscris: 30.10.2003
Povestea woke in cinematografie e mai complicata, decat 3 caractere din serialul asta. S-au bagat actori slabi si mediocri in filme, doar pentru a face norma de diversitate. S-a continuat pana ni s-a acrit.
Am mai scris: sunt o gramada de personaje jucate de actori negri foarte buni si n-are nimeni nici o treaba. De exemplu Morgan Freeman l-a jucat pe Dumnezeu. N-a avut nimeni nici o treaba, basca a fost apreciat. Tot Morgan Freeman era un personaj principal in Robin Hood, la fel foarte apreciat (un pic tras de par personajul, dar actorul a compensat). Si daca mai caut sunt 70.000 de exemple.

Insa acum se intrece bunul simt, cu am mai scris, primeaza culoarea, sexul, propaganda, in loc de talentul actorilor. Si asta deranjeaza.

PS. si nu mai sunt actori de culoare buni. Ziceti-mi si mie unul din noua generatie, ca nu-mi vine in minte nici unul.

Edited by Bursul, 19 July 2022 - 08:39.


#49
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,931
  • Înscris: 12.03.2010
Oho, stai, nu ma porni, ca treaba-i inca si mai complicata decit spui tu, dar depaseste cadrul si subiectul discutiei.

Dar as vrea sa intreb rasistii "puristii" de aici de pe forum ce si de ce nu le convine la clipul de mai jos
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/Rcd0fsYahrA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#50
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,552
  • Înscris: 30.08.2017

 Beda_Venerabilis, on 16 iulie 2022 - 20:44, said:

Ai vrea să vezi un japonez în rolul lui Harap-Alb?

Nu m-am gandit vreodata la asta, dar acum ca ai zis-o, da, as vrea. Sunt tare curios cum ar iesi Posted Image

In general nu prea ma preocupa partea cu woke, n-au decat sa bage diverse culori, nationalitati, religii si orientari sexuale cat timp chestia asta nu sare in ochi.O singura data m-a deranjat asta, in Eternals, unde impresia pe care mi-au lasat-o e ca aveau un checklist cu fiecare categorie pe care trebuie sa o bifeze.Si au fost destul de multe.

 Bursul, on 19 iulie 2022 - 08:35, said:

S-au bagat actori slabi si mediocri in filme, doar pentru a face norma de diversitate.

Tind sa cred ca a fost mai degraba chestie de costuri...altfel gaseau negri talentati daca vroiau.

Treaba e simpla...aia sunt anonimi, cer putin, iesi foarte bine la un serial de cateva sezoane, mai ales ca nici nu trebuie sa negociezi...unii vor accepta doar si pentru faptul ca ar putea fi o rampa de lansare in cariera.

Edited by george_alexandru, 19 July 2022 - 12:13.


#51
tar1901

tar1901

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 554
  • Înscris: 15.05.2018

 hellmarvel, on 19 iulie 2022 - 08:59, said:

Dar as vrea sa intreb rasistii "puristii" de aici de pe forum ce si de ce nu le convine la clipul de mai jos
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/Rcd0fsYahrA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

YT a scos down-vote si nu le vezi fara addon. Clipul ala are 1.5k up-vote si 35k down-vote.

Vrei raspuns, citeste primul si al 3-lea comment scrise de un user care spune ca e de culoare si celalat ca e latino.

#52
Beda_Venerabilis

Beda_Venerabilis

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 577
  • Înscris: 05.03.2009

 hellmarvel, on 19 iulie 2022 - 07:46, said:

Tolkien a fost un crestinopat si retrograd.... Si se referea la speech-uri (mesaje) nu la rasa actorilor, nu pentru ca n-ar fi fost eurocentric (ca sa nu zic rasist) ci pentru ca negrii inca nu erau distribuiti in roluri dintr-astea proeminente pe-atunci.
Creștinopat, retrograd, rasist... cam puțin, ai uitat să-l faci islamofob și antisemit.
Nu se referea la rasa actorilor, dar tot rasist era? Le interzicea actorilor de culoare să joace? Îi suna pe regizori și producători și îi amenința?
Ce legătură are eurocentrismul cu rasismul? Ai impresia că africanii și asiaticii nu pot fi rasiști? Sau despre rasismele altora nu e voie să vorbim?

 hellmarvel, on 19 iulie 2022 - 07:46, said:

Oricum, e jenibil sa va ascundeti in spatele lui ca sa cereti sa vi se creeze un "safe space" cu eroi idealizati in care binele se lupta cu raul si negrii nu exista.
Câți negri crezi că există în mitologia nordică? Dar asiatici și sud-americani?
Câți albi îți închipui că vei găsi în folclorul din Africa ecuatorială? Dar indieni sau inuiți?
Câți chinezi trăiau în Europa în urmă cu 2000 de ani?

 hellmarvel, on 19 iulie 2022 - 07:46, said:

Daca "Cei 7 samurai" a putut fi facut western...
Confunzi lucrurile. În „Cei 7 samurai” absolut toți actorii au fost japonezi. Nimeni nu a fost interesat de diversitate, incluziune și nici de femei care să-i taie pe bandiții ăia.
Sau și Akira Kurosawa era religiopat, retrograd și rasist?

 hellmarvel, on 19 iulie 2022 - 07:46, said:

Daca ... Lord of the Rings nu poate fi facut cu o distributie "internationala"... atunci poate ca nu merita facut deloc.
De ce nu i-ai spus-o și lui Peter Jackson? Îl scuteai de un efort, așa s-a chinuit săracul să facă o trilogie de care n-a auzit nimeni. Și nici n-a câștigat bani.

Apropo de clipul de pe Youtube. Crezi că până acum doar albii citeau romanele lui Tolkien și vedeau filmele? Copilul acela nu avea voie, îi interzicea cineva să se viseze în LOTR?

#53
omuspan

omuspan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,986
  • Înscris: 17.07.2016

 Beda_Venerabilis, on 19 iulie 2022 - 21:52, said:







Confunzi lucrurile. În „Cei 7 samurai” absolut toți actorii au fost japonezi. Nimeni nu a fost interesat de diversitate, incluziune și nici de femei care să-i taie pe bandiții ăia.
Sau și Akira Kurosawa era religiopat, retrograd și rasist?
Vorbeste despre Cei Sapte Magnifici un film magnific cu o muzica magnifica de ascultat la volum maxim sau la casti, dar doar ideea e preluata, nu e cu actori europeni in chip de samurai si actiunea in Japonia

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/yulmgTcGLZw?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#54
Beda_Venerabilis

Beda_Venerabilis

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 577
  • Înscris: 05.03.2009
Am înțeles foarte bine ce a spus.
„Cei 7 samurai” este originalul, iar „Cei 7 magnifici” e reinterpretarea ideii în variantă culturală occidentală. Astăzi, filmul american ar fi acuzat că promovează violența, armele de foc, white supremacy, cultural appropriation și restul bălăriilor ideologice.
Păstrând simetria, LOTR este originalul, dar nu există o reinterpretare într-o variantă culturală străină. Se dorește o reinterpretare a originalului, în interiorul aceleiași culturi. E ca și cum cineva din Japonia ar vrea să refacă filmul lui Kurosawa, dar cu 2-3 samurai albi și negri; plus o „samuraie”, cum zicea Ioan Gyuri Pascu.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate